PDA

Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie Olympus - które, co, z czym i jak ?

xfire
14.04.12, 00:39
Cześć,

Mam pytanie z gatunku software'owego. Chciałbym zainstalować sobie coś w miarę dobrego do obróbki zdjęć z E-420 (założenie jest takie że będą na tyle dobre że zadna obróbka nie bedzie potrzebna, no ale.... -taki żarcik- ;-) )
Wiem że jest GIMP i inne narzędzia ale bardziej kieruję pytanie w stronę Olympusa - widzę że jest do ściągnięcia Olympus Master 2 ale nie orientuję się w jego możliwościach a nie chcę 'zaśmiecać' systemu gdyby np. okazało się że nie jest wart uwagi.

Hmmmm... własnie zobaczyłem że jednak nie ma go do ściągnięcia tylko link do dokumentu Worda z linkiem do pobrania :mrgreen: a tak naprawdę do zalogowania użytkownika - trochę to pogmatwane.

Czy ktoś może coś sprawdzonego polecić ?

Mirek54
14.04.12, 00:47
Czy ktoś może coś sprawdzonego polecić ?

Paint net.Amerykanski,bardzo dobry.Sprawdzilem.

ahutta
14.04.12, 00:49
Z Olympusa masz za darmo "OLYMPUS Viewer 2". Nr seryjny aparatu chyba trzeba podać żeby pobrać.
Jest Gimp jak wspomniałeś - we wprawnych rękach potężne narzędzie.
Masz darmowe Raw Therapee - bardzo dobre do obróbki plików Raw.
I jeszcze ze sto innych można wymienić. Skoro nie zamierzasz za bardzo obrabiać zdjęć, to może po prostu Picasa Ci wystarczy.
A jak masz trochę gotówki na zbyciu to możesz w Photo Shopa zainwestować.

Poczytaj tu https://forum.olympusclub.pl/forums/16-Cyfrowa-ciemnia i wybierz coś.

xfire
14.04.12, 01:02
Z Olympusa masz za darmo "OLYMPUS Viewer 2". Nr seryjny aparatu chyba trzeba podać żeby pobrać.
Jest Gimp jak wspomniałeś - we wprawnych rękach potężne narzędzie.
Masz darmowe Raw Therapee - bardzo dobre do obróbki plików Raw.
I jeszcze ze sto innych można wymienić. Skoro nie zamierzasz za bardzo obrabiać zdjęć, to może po prostu Picasa Ci wystarczy.
A jak masz trochę gotówki na zbyciu to możesz w Photo Shopa zainwestować.

Poczytaj tu https://forum.olympusclub.pl/forums/16-Cyfrowa-ciemnia i wybierz coś.

Photoshop... no tak, może kiedyś ;-)

I nie wiem jakim cudem przegapiłem ten dział "Cyfrowa ciemnia" - chyba już trochę późno na przesiadywanie na Forum. Dzięki :-)

A, Paint.net mam. Faktycznie bardzo dobry. Chyba w nim najłatwiej i najszybcej jest mi ustawiać balans bieli.