PDA

Zobacz pełną wersję : Przedbłysk w TTL - chyba się w tym pogubiłem

Morley
11.06.07, 10:40
Na forum raczej nikt o coś takiego nie pytał, a to co zastałem w postach nie wiem, czy jest do konca na temat...

Gdybym nie miał porównania to bym nigdy tego nie odkrył. Otóż:

Ostatni robiłem fotki w parze z fotografem, który walił zestawem Panasek + FL-50. Zauważyłem, że w opcji lampy błysk TTL, jego lampion robi przedbłysk. Wyraźnie widać, jak lampa uderza dwa razy.

U mnie w takim samym trybie zestaw E1+ FL-50 zawsze i podkreślam to ZAWSZE robi tylko jeden błysk.

I teraz mam zagwozdkę: azali TTL działa, czy nie działa? Palnik na wprost, tryb pracy Auto TTL, albo FP auto TTL i zawsze jeden błysk. Zdjęcia naświetla poprawnie - to jest myślę ważne.

Gdzieś na forum wyczytałem, ze przedbłysk następuje tak szybko, ze jest niezauwazalny, ale do cholery cieżKej ja widziałem jak Panas+FL-50 przedbłyskiwał WYRAŹNIE.

Na wszelki wypadek pożyczyłem człowiekowi swoją lampę: założył na Panasa, wymierzył, pstryknął... I OCZYWIŚCIE BŁYSNĘŁA DWUKROTNIE! Powtórzyłem swoim zestawem jego manewr na to samo ujecie i... JEDEN BŁYSK. Wiece jak chce się pałę zalać po takim doświadczeniu? To jak spotkanie z UFO.

Nie wiem o co w tym chodzi i proszę o oświecenie. Azali działa mi TTL ili nie? Lampa wykrywa system 4/3, aparat wykrywa lampę, tylko to cholerstwo rozstraja mi nerw.

Ktoś ma jakieś uwagi? Coś powinienem jeszcze dodać z obserwacji? czegoś nie zauważyłem? (oprócz przedbłysku?)

Aha i jak jest z synchronizacją lampy? U mnie na ISO 100, ogniskowej 14 i przesłonie 2,8 synchro jest na 1/30. W takich samych warunkach ogniskowa 54 ma synchro na 1/100... I przyznam, że sprawy synchronizacji są wciąż dla mnie nieprzewidywalne.
A juz w trybie ustawiania czasu migawki to są cuda po prostu... W ogronej części przypadków ustawienie czasu migawki owocuje miganiem wartości przesłony. Nawet w sytuacji, gdy ustawię identyczny czasjaki otrzymałem w trybie A podanym wyżej jako przykład.

FL-50 mam dopiero miesiąć kurka i masa pytań wciąz sie nasuwa

grizz
11.06.07, 10:41
Po prostu u Olka przebłysk jest szybszy i nie widzisz, ze sa dwa - było juz o tym.

Ja tez nie widzę dwóch ;p i znajomy tez nie,

synchro jest 1/180 czy cos koło tego.

Co do przedbłysku - efekty na zdjęciach są kiepskie czy szukasz problemu dla samego szukania :D ?

olifant
11.06.07, 10:49
Aha i jak jest z synchronizacją lampy? U mnie na ISO 100, ogniskowej 14 i przesłonie 2,8 synchro jest na 1/30. W takich samych warunkach ogniskowa 54 ma synchro na 1/100... I przyznam, że sprawy synchronizacji są wciąż dla mnie nieprzewidywalne.

bo jest ciemno. olek nie pozwoli Ci zejść z lampą w trybie np. TTL Auto poniżej 1/30s przy 14mm aby nie rozmazać fotki. przy 54mm czas skraca do 1/100s bo jest dłuższa ogniskowa, więc łatwiej poruszyć. skieruj obiektyw w żarówkę to nie będzie chciał błyskać w ogóle.

a najkrótszy czas synchronizacji bez trybu FP to 1/180s. jeśli w menu masz wybrany skok co 1/3 EV to wtedy 1/160s

EDIT: jeszcze a propos synchro. aparat ustawia 1/30s aby maksymalnie zwiększyć udział światła zastanego - tym sposobem musi słabiej błysnąć, zużywa mniej prądu, słabiej eksploatuje palnik itp.

grizz
11.06.07, 10:51

bo jest ciemno. olek nie pozwoli Ci zejść z lampą w trybie np. TTL Auto poniżej 1/30s przy 14mm aby nie rozmazać fotki. przy 54mm czas skraca do 1/100s bo jest dłuższa ogniskowa, więc łatwiej poruszyć. skieruj obiektyw w żarówkę to nie będzie chciał błyskać w ogóle.

a najkrótszy czas synchronizacji bez trybu FP to 1/180s. jeśli w menu masz wybrany skok co 1/3 EV to wtedy 1/160s

a jak włączysz slow synchro to czasy bedą wszystkie dostępne.

Morley
11.06.07, 10:56
Heee.. Nie macie wrazenia, że pytam jak debil? :roll: :razz: :oops:

A tak swoja drogą Grizz i Olifant jesteście super... To była naprawdę szybka odpowiedź... :!: :idea:

Co do przedbłysku - efekty na zdjęciach są kiepskie czy szukasz problemu dla samego szukania :D ?

Przecież wiesz, że szukam na siłę problemu... Jestem histerykiem wyczerpanym pracą zawodową i przekonanym, że otacza mnie spisek :mrgreen:

grizz
11.06.07, 10:58
Heee.. Nie maci wrazenia, że pytam jak debil? :roll: :razz:

Tylko czego do jasnej cholery ten Panas błyskał wyraźnie dwukrotnie? Jakis kurka wolniejszy proces? :?

1. nie - sam się kiedys zastanawiałem ;p

2. może ten typ tak ma... sam jestem ciekaw.

olifant
11.06.07, 11:03
A juz w trybie ustawiania czasu migawki to są cuda po prostu... W ogronej części przypadków ustawienie czasu migawki owocuje miganiem wartości przesłony. Nawet w sytuacji, gdy ustawię identyczny czasjaki otrzymałem w trybie A podanym wyżej jako przykład.

z tego co właśnie zauważyłem, to aparat w trybie S z lampą wskazuje pomiary jakby bez lampy - jak ustawimy 1/30s to mryga przesłona, bo bez lampy nie dałoby się zrobić na 1/30s poprawnie naświetlonego zdjęcia. w momencie robienia zdjęcia maksymalnie otwiera przesłonę.

ale o dokładne wyjaśnienie dlaczego tak jest mnie nie proś, bo nie wiem ;) mnie wystarczy, że działa :razz:

rodia
11.06.07, 11:56
A może ten koleś ma włączona redukcję efektu czerwonych oczu w postaci jednego błysku ? Wtedy odstęp między tymi błyskami byłby uzasadniony.

Morley
11.06.07, 12:30
Chyba niekoniecznie bo efektem redukcji jest szybkie strobo przed właściwym błyskiem, a Pana emitował wyraźny pojedynczy przedbłysk. Niestey już nie sprawdzę, bo to przypadkowa znajomosc, nawet nie wiem jak się nazywał

rodia
11.06.07, 12:43
no może to była wersja mini strobo.
Poza tym nie stosuje się chyba przedbłysków na z tak dużym czasem bo za łatwo o zmianę naświetlenia. w tym czasie.
Zresztą TTL nie jest sterowane aparatem tylko elektroniką lampy. Więc ten przedbłysk na pewno generuje aparat: więc albo red. czerw. oczu albo generuje go dla wlasnych potrzeb.
Zresztą to nie ma znaczenia. Ważne jest to, że na pewno masz przedbłysk w lampie i wszyscy go mamy. Łatwo to sprawdzić majac fotocelę która wyzwalana jest pierwszym błyskiem (tzn bez pominięcia przedbłysków). Jeżeli zrobisz tak fotkę to zdjęcie powinno być niedoświetlone.

Jacek S
11.06.07, 14:16
Przedbłysk można wyraźnie zobaczyć ustawiając błysk na drugą kurtynę (SLOW2). Wtedy czas pomiędzy błyskami jest podobny do czasu otwarcia migawki i przy odpowiednio długim czasie można zobaczyć przedbłysk.

Wektor
5.09.07, 20:12
Pozwólcie, że się podepnę...
Rozumię że w Olku występuje tylko jeden przedbłysk pomiarowy, a nie jakaś szybka seria b. krótkich?
Chcę kupić odpowiednią fotocelę do E330, albo reagującą na 2 błysk, albo ćwierćinteligentną, zliczajacą wszystkie zbędne dla 2 lampy...
Pozdrawiam

dadu
6.09.07, 17:05
Przedbłyski jak i błysk główny wyzwala zawsze aparat. W E1 +FL50 odstęp między pierwszym a drugim błyskiem wynosi 0,011 sek, a między błyskiem drugim i trzecim 0,023 sek.
Małe odstępy czasowe powodują że widzisz pojedyńczy błysk.Z mojch pomiarów i obserwacji wynika że drugi błysk w trybie TTL wykorzystywany jest do wykonania próbnego zdjęcia na (białej stronie) zamkniętej migawce aparatu mierząc światło odbite od migawki.

burbot
9.09.07, 13:38
Na stronie http://www.olympusclub.pl/pub/instrukcje/lampy/
jest informacja:
"TTL AUTO>
W tym trybie wykonywany jest przedbłysk, aby mogła byç zmierzona optymalna
intensywnośç błysku i dopiero po nim następuje właściwy błysk lampy."
[strona 46 instrukcji] :D

Sagarmatha
9.09.07, 17:17
Witam
Jak to jest z tymi przedbłyskami?
Chciałem kupić sobie fotocele i móc ustawić flesza oddzielnie. Zamiar mój był by wbudowany wlesz wyzwalał F 36 lub moją starą lampę Minoltę PX 280 i miałbym ciekawsze oświetlenie.
Jeżeli są te przedbłyski to one wyzwolą mi stojącą z fotocelą lampę.
Pewnie da się to jakoś zrobić, tylko nie wiem jak.

Pierwsza wersja. Wyzwala wbudowany i przez fotocelę Minolta PX 280.
Druga wersja. Dokupuję lampę Olympusa F36, z niej strzelam w sufit i PX 280 stawiam z fotocelą.

Jak zrobić by któraś z koncepcji zadziałała?

Pozdrawiam

Wektor
9.09.07, 18:42
Doczytałem w instrukcji (moja wina :oops: ) że również podczas redukcji czerwonych oczu E-330 robi serię błysków.
Ponieważ też mam starą lampę, zamówiłem fotocelę mif typu 2.1e, którą można zaprogramowac/odczulić na dowolną ilość przedbłysków. Czekam na dostawę i zajmę się testami.

Wektor
22.10.07, 09:25
Przetestowałem fotocelę.
Działa b. dobrze.Liczy każdą ilość błysków (redukcja cz. oczu i AF-illuminator) Wyzwala lampę jak trzeba - na ostatnim.
Jest 1 warunek: odstęp pomiędzy nimi nie może być zbyt długi.