Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Przedbłysk w TTL - chyba się w tym pogubiłem

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Przedbłysk w TTL - chyba się w tym pogubiłem

Na forum raczej nikt o coś takiego nie pytał, a to co zastałem w postach nie wiem, czy jest do konca na temat...

Gdybym nie miał porównania to bym nigdy tego nie odkrył. Otóż:

Ostatni robiłem fotki w parze z fotografem, który walił zestawem Panasek + FL-50. Zauważyłem, że w opcji lampy błysk TTL, jego lampion robi przedbłysk. Wyraźnie widać, jak lampa uderza dwa razy.

U mnie w takim samym trybie zestaw E1+ FL-50 zawsze i podkreślam to ZAWSZE robi tylko jeden błysk.

I teraz mam zagwozdkę: azali TTL działa, czy nie działa? Palnik na wprost, tryb pracy Auto TTL, albo FP auto TTL i zawsze jeden błysk. Zdjęcia naświetla poprawnie - to jest myślę ważne.

Gdzieś na forum wyczytałem, ze przedbłysk następuje tak szybko, ze jest niezauwazalny, ale do cholery cieżKej ja widziałem jak Panas+FL-50 przedbłyskiwał WYRAŹNIE.

Na wszelki wypadek pożyczyłem człowiekowi swoją lampę: założył na Panasa, wymierzył, pstryknął... I OCZYWIŚCIE BŁYSNĘŁA DWUKROTNIE! Powtórzyłem swoim zestawem jego manewr na to samo ujecie i... JEDEN BŁYSK. Wiece jak chce się pałę zalać po takim doświadczeniu? To jak spotkanie z UFO.

Nie wiem o co w tym chodzi i proszę o oświecenie. Azali działa mi TTL ili nie? Lampa wykrywa system 4/3, aparat wykrywa lampę, tylko to cholerstwo rozstraja mi nerw.

Ktoś ma jakieś uwagi? Coś powinienem jeszcze dodać z obserwacji? czegoś nie zauważyłem? (oprócz przedbłysku?)

Aha i jak jest z synchronizacją lampy? U mnie na ISO 100, ogniskowej 14 i przesłonie 2,8 synchro jest na 1/30. W takich samych warunkach ogniskowa 54 ma synchro na 1/100... I przyznam, że sprawy synchronizacji są wciąż dla mnie nieprzewidywalne.
    A juz w trybie ustawiania czasu migawki to są cuda po prostu... W ogronej części przypadków ustawienie czasu migawki owocuje miganiem wartości przesłony. Nawet w sytuacji, gdy ustawię identyczny czasjaki otrzymałem w trybie A podanym wyżej jako przykład.

FL-50 mam dopiero miesiąć kurka i masa pytań wciąz sie nasuwa
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Po prostu u Olka przebłysk jest szybszy i nie widzisz, ze sa dwa - było juz o tym.

Ja tez nie widzę dwóch ;p i znajomy tez nie,

synchro jest 1/180 czy cos koło tego.

Co do przedbłysku - efekty na zdjęciach są kiepskie czy szukasz problemu dla samego szukania ?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Przedbłysk w TTL - chyba się w tym pogubiłem

Cytat Zamieszczone przez Morley
    Aha i jak jest z synchronizacją lampy? U mnie na ISO 100, ogniskowej 14 i przesłonie 2,8 synchro jest na 1/30. W takich samych warunkach ogniskowa 54 ma synchro na 1/100... I przyznam, że sprawy synchronizacji są wciąż dla mnie nieprzewidywalne.
    bo jest ciemno. olek nie pozwoli Ci zejść z lampą w trybie np. TTL Auto poniżej 1/30s przy 14mm aby nie rozmazać fotki. przy 54mm czas skraca do 1/100s bo jest dłuższa ogniskowa, więc łatwiej poruszyć. skieruj obiektyw w żarówkę to nie będzie chciał błyskać w ogóle.

a najkrótszy czas synchronizacji bez trybu FP to 1/180s. jeśli w menu masz wybrany skok co 1/3 EV to wtedy 1/160s

EDIT: jeszcze a propos synchro. aparat ustawia 1/30s aby maksymalnie zwiększyć udział światła zastanego - tym sposobem musi słabiej błysnąć, zużywa mniej prądu, słabiej eksploatuje palnik itp.
    .

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Przedbłysk w TTL - chyba się w tym pogubiłem

Cytat Zamieszczone przez olifant
    bo jest ciemno. olek nie pozwoli Ci zejść z lampą w trybie np. TTL Auto poniżej 1/30s przy 14mm aby nie rozmazać fotki. przy 54mm czas skraca do 1/100s bo jest dłuższa ogniskowa, więc łatwiej poruszyć. skieruj obiektyw w żarówkę to nie będzie chciał błyskać w ogóle.

a najkrótszy czas synchronizacji bez trybu FP to 1/180s. jeśli w menu masz wybrany skok co 1/3 EV to wtedy 1/160s
    a jak włączysz slow synchro to czasy bedą wszystkie dostępne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Heee.. Nie macie wrazenia, że pytam jak debil?

A tak swoja drogą Grizz i Olifant jesteście super... To była naprawdę szybka odpowiedź...

Cytat Zamieszczone przez grizz
    Co do przedbłysku - efekty na zdjęciach są kiepskie czy szukasz problemu dla samego szukania ?

Przecież wiesz, że szukam na siłę problemu... Jestem histerykiem wyczerpanym pracą zawodową i przekonanym, że otacza mnie spisek

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heee.. Nie maci wrazenia, że pytam jak debil?

Tylko czego do jasnej cholery ten Panas błyskał wyraźnie dwukrotnie? Jakis kurka wolniejszy proces?
    1. nie - sam się kiedys zastanawiałem ;p

2. może ten typ tak ma... sam jestem ciekaw.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A juz w trybie ustawiania czasu migawki to są cuda po prostu... W ogronej części przypadków ustawienie czasu migawki owocuje miganiem wartości przesłony. Nawet w sytuacji, gdy ustawię identyczny czasjaki otrzymałem w trybie A podanym wyżej jako przykład.
    z tego co właśnie zauważyłem, to aparat w trybie S z lampą wskazuje pomiary jakby bez lampy - jak ustawimy 1/30s to mryga przesłona, bo bez lampy nie dałoby się zrobić na 1/30s poprawnie naświetlonego zdjęcia. w momencie robienia zdjęcia maksymalnie otwiera przesłonę.

ale o dokładne wyjaśnienie dlaczego tak jest mnie nie proś, bo nie wiem mnie wystarczy, że działa
    .

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A może ten koleś ma włączona redukcję efektu czerwonych oczu w postaci jednego błysku ? Wtedy odstęp między tymi błyskami byłby uzasadniony.

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chyba niekoniecznie bo efektem redukcji jest szybkie strobo przed właściwym błyskiem, a Pana emitował wyraźny pojedynczy przedbłysk. Niestey już nie sprawdzę, bo to przypadkowa znajomosc, nawet nie wiem jak się nazywał

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    no może to była wersja mini strobo.
    Poza tym nie stosuje się chyba przedbłysków na z tak dużym czasem bo za łatwo o zmianę naświetlenia. w tym czasie.
    Zresztą TTL nie jest sterowane aparatem tylko elektroniką lampy. Więc ten przedbłysk na pewno generuje aparat: więc albo red. czerw. oczu albo generuje go dla wlasnych potrzeb.
    Zresztą to nie ma znaczenia. Ważne jest to, że na pewno masz przedbłysk w lampie i wszyscy go mamy. Łatwo to sprawdzić majac fotocelę która wyzwalana jest pierwszym błyskiem (tzn bez pominięcia przedbłysków). Jeżeli zrobisz tak fotkę to zdjęcie powinno być niedoświetlone.