Na forum raczej nikt o coś takiego nie pytał, a to co zastałem w postach nie wiem, czy jest do konca na temat...
Gdybym nie miał porównania to bym nigdy tego nie odkrył. Otóż:
Ostatni robiłem fotki w parze z fotografem, który walił zestawem Panasek + FL-50. Zauważyłem, że w opcji lampy błysk TTL, jego lampion robi przedbłysk. Wyraźnie widać, jak lampa uderza dwa razy.
U mnie w takim samym trybie zestaw E1+ FL-50 zawsze i podkreślam to ZAWSZE robi tylko jeden błysk.
I teraz mam zagwozdkę: azali TTL działa, czy nie działa? Palnik na wprost, tryb pracy Auto TTL, albo FP auto TTL i zawsze jeden błysk. Zdjęcia naświetla poprawnie - to jest myślę ważne.
Gdzieś na forum wyczytałem, ze przedbłysk następuje tak szybko, ze jest niezauwazalny, ale do cholery cieżKej ja widziałem jak Panas+FL-50 przedbłyskiwał WYRAŹNIE.
Na wszelki wypadek pożyczyłem człowiekowi swoją lampę: założył na Panasa, wymierzył, pstryknął... I OCZYWIŚCIE BŁYSNĘŁA DWUKROTNIE! Powtórzyłem swoim zestawem jego manewr na to samo ujecie i... JEDEN BŁYSK. Wiece jak chce się pałę zalać po takim doświadczeniu? To jak spotkanie z UFO.
Nie wiem o co w tym chodzi i proszę o oświecenie. Azali działa mi TTL ili nie? Lampa wykrywa system 4/3, aparat wykrywa lampę, tylko to cholerstwo rozstraja mi nerw.
Ktoś ma jakieś uwagi? Coś powinienem jeszcze dodać z obserwacji? czegoś nie zauważyłem? (oprócz przedbłysku?)
Aha i jak jest z synchronizacją lampy? U mnie na ISO 100, ogniskowej 14 i przesłonie 2,8 synchro jest na 1/30. W takich samych warunkach ogniskowa 54 ma synchro na 1/100... I przyznam, że sprawy synchronizacji są wciąż dla mnie nieprzewidywalne.
A juz w trybie ustawiania czasu migawki to są cuda po prostu... W ogronej części przypadków ustawienie czasu migawki owocuje miganiem wartości przesłony. Nawet w sytuacji, gdy ustawię identyczny czasjaki otrzymałem w trybie A podanym wyżej jako przykład.
FL-50 mam dopiero miesiąć kurka i masa pytań wciąz sie nasuwa