Zobacz pełną wersję : Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem
Witam Wszystkich
Posiadam aparat Olympus SP650-UZ a z nim kartę pamięci xD
Aparatem zrobiłem zdjęcia zapisały się one na karcie pamięci, następnie zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie. Potem chciałem usunąć część zdjęć, a resztę zostawić. Wyszło tak że usunęły się zdjęcia które miały zostać, a zostały te które chciałem usunąć. Potem dałem kolejny raz opcję usuwania zdjęć z karty niby się usuwały ale po wyciągnięciu karty z czytnika i ponownym włożeniu zdjęcia dalej tam były. Podobna sytuacja miała miejsce ale wyglądało to tak że wgrywałem zdjęcia na kartę wyciągałem ją z czytnika wkładałem ponownie i tych zdjęć na karcie nie było. Postanowiłem zrobić formatowanie karty gdy była włożona w laptopie. Formatowanie trwało dość długo po czym na koniec pojawił się komunikat że formatowanie nie mogło zostać skończone. Ten sam komunikat pojawił się przy szybkim formatowaniu.
Natomiast w aparacie formatowanie odbyło się normalnie. Postanowiłem podłączyć aparat do laptopa za pomocą kabla. Wszystko ok udało mi się wgrać nawet zdjęcia które wcześniej zrobiłem i tu pojawia się kolejny problem część zdjęć wyświetla się normalnie a przy innych pojawia się komunikat "błąd obrazu" zauważyłem że nie działają zdjęcia które w jakiś sposób były przerabiane (te akurat zostały obrócone) a oryginałów nie posiadam już na komputerze.
Właśnie sprawdziłem czy może coś się zmieniło. Włożyłem kartę do czytnika w laptopie wgrałem zdjęcie które nie było przerabiane, karta została wyciągnięta z czytnika po czym włożona na nowo i tego konkretnego zdjęcia które 5 sekund wcześniej wgrałem na karcie nie ma. Ta sama czynność tylko podłączyłem aparat do laptopa za pomocą kabla wgrywam zdjęcie (nie przerabian) i wszystko jest ok zdjęcie jest na karcie.
W czym jest problem? A może to normalne?
Dziwi mnie to że karta jakoś działa po swojemu (zaznaczę że jest nowa kupiona w grudniu bo poprzednia się uszkodziła pisałem nawet o tym tutaj na forum bo nie wiedziałem co jej dolega) od zakupu nie była dużo używana. Dziwne jest też to że aparat nie wyświetla mi tych zdjęć które były (przerobione/obrócone) nie wiem co ma piernik do wiatraka w tym przypadku obraz jest obrazem. Ale może to po prostu taki typ aparatu i jego specyfikacji że to nie działa.
Proszę o informację.
Serdecznie przepraszam za długość tego posta ale spowodowane jest to moją irytacją i strata czasu na zabawę z tym aparatem i kartą żeby dalej nic nie wiedzieć co jak i dlaczego.
Pozdrawiam
Normalne-nie przejmuj sie - tak ma byc.
Karta sluzy do zapisu zdjec w aparacie- nie do przechowywania i edytowania na niej zdjec.
Aparat sluzy do robienia zdjec- nie do ich prezentowania na dramatycznie malym ekraniku.
Mieszanie narzedzi z reguly powoduje zamieszanie ;)
Formatuj karte w aparacie- nie mieszaj w to laptopa, edytuj zdjecia zapisane na dysku a nie na karcie, czytaj instrukcje w wolnym czasie i rob zdjecia bez odwracania ;)
Z ust mi to wyjąłeś Prezesie... Nikt lepiej by tego nie ujął.
A poważnie to podpisuję się obiema ręcyma pod tą odpowiedzią... Podobnie dzieje się z kartą CF i pewnie z innymi tak samo.
Posiadam aparat Olympus SP650-UZ a z nim kartę pamięci xD
Aparatem zrobiłem zdjęcia zapisały się one na karcie pamięci, następnie zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie.Z ciekawości spytam, w jakim laptopie masz czytnik kart xD?
Ja widziałem w laptopach jedynie czytniki SD. :roll:
Z ciekawości spytam, w jakim laptopie masz czytnik kart xD?
Ja widziałem w laptopach jedynie czytniki SD. :roll:
Mam laptopa Asus F3Sg T5750 i czytnik w nim współpracuje z różnymi kartami według tego co podają są to karty SD, MS, MS Pro, mini SD, xD, MS Duo, MS Pro Duo
@k@czy i @krakman
Dziękuję Wam za informację. Sugerowałem się tym co można robić z taką kartą pamięci jak np w telefonie jest. Tam można wgrać praktycznie wszystko, zmieniać, obracać, usuwać i wgrywać na nowo. Myślałem że tutaj przy karcie do aparatu jest tak samo.
Tak więc trudno będzie trzeba z tym żyć :) chociaż trochę w tym jednym jedynym przypadku bardzo mi to komplikuje życie że nie można wgrać wszystkich zdjęć nawet tych obróconych na kartę i pokazać na aparacie. No ale nic dobrze że nie jest to wina karty czy aparatu bo nie muszę tego oddawać na gwarancję czy do naprawy :)
Czyli reasumując karta jest tylko do zapisu, formatowanie robić tylko w aparacie, a aparat podłączać do kompa za pomocą kabla, a nie przez czytnik kart. Cholera tylko to robienie zdjęć bez obracania trochę mi się nie podoba :) niektóre zdjęcia lepiej przez to wyglądają :)
Bardzo chaotyczny, niejasny opis:
... zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie. Potem chciałem usunąć część zdjęć, a resztę zostawić. Skąd chciałeś usuwać?
Potem dałem kolejny raz opcję usuwania zdjęć z karty niby się usuwały ale po wyciągnięciu karty z czytnika i ponownym włożeniu zdjęcia dalej tam były. Podobna sytuacja miała miejsce ale wyglądało to tak że wgrywałem zdjęcia na kartę wyciągałem ją z czytnika wkładałem ponownie i tych zdjęć na karcie nie było. A czy przed wyjęciem karty sprawdzałeś, czy rzeczywiście zdjęcia które chciałeś skasować, zostały skasowane? Potem, czy zdjęcia, które chciałeś wgrać, faktycznie się wgrały?
Sorry, że zadaję takie pytania ale albo Ty coś źle robisz albo czytnik kart xD jest do d... padnięty.
dlaczego tylko przez kabel?
Po prostu usuwaj zdjęcia w aparacie te które Ci się nie podobają, a dobre zostawiaj, i będziesz je mógł pokazywać z aparatu. Nie wiem po co obracasz te zdjęcia, w aparacie powinny same się obrócić ,chyba że coś namieszałeś w ustawieniach :wink:. Widzę że strasznie lubisz kombinować :) -Ostatni aparat mam trzy lata i nigdy karty nie wyjmowałem, a aparaty coraz częściej są wyposażane w WiFi - po prostu żeby jej nie ruszać.
Skąd chciałeś usuwać?
Chciałem usunąć część zdjęć z karty, a resztę zostawić.
A czy przed wyjęciem karty sprawdzałeś, czy rzeczywiście zdjęcia które chciałeś skasować, zostały skasowane? Potem, czy zdjęcia, które chciałeś wgrać, faktycznie się wgrały?
Sorry, że zadaję takie pytania ale albo Ty coś źle robisz albo czytnik kart xD jest do d... padnięty.
Wyglądało to tak karta włożona do czytnika otwieram folder są zdjęcia daję opcję usuń zdjęcie się usuwa, wyciągam kartę z czytnika, wkładam ponownie zdjęcie które było usuwane jest na karcie. Ta sama sytuacja karta w czytniku wgrywam na nią zdjęcie (nie przerobione) zdjęcie widoczne na karcie, wyciągam ją z czytnika, wkładam ponownie zdjęcia na karcie nie ma. Czary :)
Z poprzednią kartą xD którą miałem do tego aparatu nie robiłem takich rzeczy. Jedynie usuwałem z niej zdjęcia (gdy była włożona do czytnika w laptopie) i zawsze wszystko było ok. Poprzednia karta to xD M obecna to xD M+ (może to jest przyczyną)
Jeśli chodzi o sam czytnik to ciężko powiedzieć ale z kartą SD od telefonu nie mam takich problemów wszystko działa (można wgrywać, usuwać).
dlaczego tylko przez kabel?
Tak ktoś poradził na tym forum gdy żywot zakończyła poprzednia karta xD
Nie wiem po co obracasz te zdjęcia, w aparacie powinny same się obrócić ,chyba że coś namieszałeś w ustawieniach :wink:.
U mnie w aparacie nigdy nic się samo nie obracało, a ja też nigdy w aparacie nie etydowałem zdjęć żeby to robić. Robiłem to już po zgraniu zdjęć do komputera.
Widzę że strasznie lubisz kombinować :smile:-Ostatni aparat mam trzy lata i nigdy karty nie wyjmowałem, a aparaty coraz częściej są wyposażane w WiFi - po prostu żeby jej nie ruszać.
No ja właśnie do tej pory zawsze wyjmowałem kartę tak mi było wygodniej niż bawić się z kablem. On sobie gdzieś tam w pudełku leży i czytnik był dla mnie dużo wygodniejszy.
Ale ta kwestia jak się zgrywa zdjęcia czy jest to robione za pomocą kabla czy czytnika nie ma już takiego znaczenia. Dziwniejsze jest to czemu przez czytnik dzieją się takie czary, a przez kabel nie. Może to wina karty. Bo jak wspominałem wyżej z kartą SD nie ma takich problemów. Ciężko określić nie znam się na tym jak widać :(
Z kartą rzecz względna. Ja akurat zawsze wyciągam kartę, może i przez wygodę. ;) Myślę, że jak dobrze się obchodzisz ze sprzętem, to jak zgrywasz zdjęcia nie ma specjalnego wpływu. Jak masz możliwość spróbuj na innym czytniku, da Ci odpowiedź co się dzieje.
Z kartą rzecz względna. Ja akurat zawsze wyciągam kartę, może i przez wygodę. ;)
I tak jest najbardziej logicznie i slusznie.Cale zycie wyciagam karte i wkladam do czytnika wbudowanego w kompa.Nigdy nie uszkodzilem zadnej karty,zadnego gniazda.
Na zasadzie Jak ty sprzetu(sprzetowi) to tak sprzet Tobie.
Lepiej, szybciej i bezpieczniej jest wyjmowac karte i zgrywac zdjecia przez czytnik- tak jak to robisz do tej pory.
(Mirek mnie uprzedzil :) )
No ja właśnie też dla większej wygody zawsze używałem czytnika. Ostatnio odszukałem kabel z myślą żeby z niego korzystać. Bo na tym forum w temacie https://forum.olympusclub.pl/threads/80602-Problem-z-kartą-pamięci-xD-2GB-typ-M?p=775507#post775507 ktoś tam radził żeby lepiej używać kabla.
Poszukam kogoś kto ma czytnik takich kart i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć na temat tego problemu.
edycja: w sumie już znalazłem tylko teraz będzie trzeba się wybrać do znajomego i sprawdzić myślę że na dniach uda się to zrobić to napiszę co udało się zaobserwować :)
...https://forum.olympusclub.pl/threads/80602-Problem-z-kartą-pamięci-xD-2GB-typ-M?p=775507#post775507 ktoś tam radził żeby lepiej używać kabla.
Aaaaaaa....
Widzisz... kiedys kazda wioska miala swojego pana, wojta, plebana i glupka wioskowego.
Dzisiaj niektore stanowiska nazywaja sie inaczej, ale generalnie zakres obowiazkow sie nie zmienil.
Posiedzisz troche na forum, to zalapiesz, kto jest kto ;)
No niestety ja nie jestem ekspertem w tego typu sprawach. Dlatego też postanowiłem kolejny raz poradzić się Was na tym forum :)
Osobę z czytnikiem w laptopie już mam jak dobrze pójdzie jutro to sprawdzę. Jak nie to mam inną osobę z czytnikiem ale takim przenośnym.
Mam nadzieję że już jutro coś więcej się wyjaśni :)
Oby tylko nic nie uszkodzić bo na sobotę potrzebuje tej karty, a potem najwyżej odda się ją na reklamację.
Poszukałem i znalazłem62736Na jeden problem mamy wyjaśnienie62735Jest opisane tylko za pomocą kabla, a o karcie nie ma nic. wniosek - czytać instrukcję .Sam jej nie czytałem, jedynie wydrukowałem i na tym się skończyło :wink:
No to jedna rzecz się wyjaśniła zdjęcia przerobione na kompie działać już w aparacie nie będą. Zostaje kwestia czemu działy/dzieją się takie czary przy ich usuwaniu i wgrywaniu.
Miałem podobne 'czary' gdy usuwałem część zdjęć z karty używając czytnika kart. Otóż karta cudownie zmniejszyła pojemność, zamiast kilkuset zdjęć zmieściło mi się kilkadziesiąt. Sformatowanie karty w aparacie (nie w czytniku poprzez formatowanie pecetowe, lecz w aparacie) z powrotem przywróciło poprzednią pojemność.
Tłumaczę sobie to tym, że po 'pecetowym' skasowaniu plików pozostały one w systemowym 'koszu' umiejscowionym, gdzieżby inaczej, na tej właśnie karcie. Tak czy inaczej, od tego czasu zawsze mam przy sobie inną, czystą kartę pamięci. Ta duża, CF 8GB, siedzi w aparacie (E-620), druga, xD M+ 2GB w drugim slocie, a ta awaryjna CF 4GB (na wszelki wypadek) w kieszonce w torbie.
Wcześniej nie zwróciłem uwagi czy pojemność karty się zmniejszyła. Obecnie jest jak być powinno całkowita pojemność 1,95 GB.
Formatowanie robiłem w aparacie bo w laptopie nie doszło ono do skutku niestety. Pojawił się komunitak o ile dobrze pamiętam "System Windows nie może dokończyć formatowania" czy jakoś tak.
Edycja:
Kolejny raz sprawdziłem. Dalej to samo. Na moje oko albo czytnik kart w laptopie żyje własnym życiem lub ta karta jest już dla niego za dużym wymaganiem (bo jest to trochę bardziej rozbudowany model niż poprzednia xD którą miałem) o ile to ma znaczenie :) albo coś jest nie tak z samą kartą.
Jak włożę kartę do innego czytnika coś się już wyjaśni. Z dwojga złego oby to była wina karty ona przynajmniej jest na gwarancji a z czytnikiem w laptopie już nic nie zadziałam :(
Weż instrukcję i czytaj, a reszty się dowiesz. Ona została napisana przez producenta twojego aparatu, a nie przez ludzi co tam coś robią metodą prób i błędów i jak im się coś uda to myślą że tak powinno być.
O właśnie - producenta APARATU, nie czytnika ani nie karty. Problem nie leży po stronie aparatu, tak więc instrukcję można sobie darować, bo tam nie ma rozwiązania problemu.
@leszekkl
Przeglądałem instrukcję. Bardzo mało jest napisane o działaniu karty (a już na pewno nie będzie nic o karcie i o problemach jakie mogą występować), w instrukcji która była dołączona do karty pamięci też nie ma o tym mowy. Są tylko podstawowe informacje co, gdzie i jak używać.
Nie ma też czegoś takiego jak dodałeś kilka postów wcześniej że nie działa obraz który był przerabiany. Wiadomo każda instrukcja ma coś innego i z kilku złożył by tą idealną :)
Weż instrukcję i czytaj, a reszty się dowiesz. Ona została napisana przez producenta twojego aparatu, a nie przez ludzi co tam coś robią metodą prób i błędów i jak im się coś uda to myślą że tak powinno być.Gdyby Olympus dołączał do aparatu, nie tylko kabelek ale i czytnik kart xD, w instrukcji byłoby na pewno opisane jak zrzucić zdjęcia z karty do komputera, bez pomocy kabelka.
W/g Twojego rozumowania, czytniki kart zostały wymyślone "przez ludzi co tam coś robią metodą prób i błędów" i w zasadzie są nic nie warte.
Nie dzielmy narodu na czytnikowców i kablowców ;) Każdy robi jak mu wygodniej.
P.S. Używam wyłącznie kabla, dzięki czemu nigdy nie zapomniałam włożyć karty do aparatu ;)
Używam wyłącznie kabla, dzięki czemu nigdy nie zapomniałam włożyć karty do aparatu ;)To jest jedyna wada czytników, którą zauważyłem do tej pory :mrgreen:
Po przestudiowaniu wątku "Na co się dziś wkurzyłeś" można dojść do wniosku, że wada ta jest dość dotkliwa :D
Witajcie.
Nie mam dla siebie dobrych informacji. Właśnie sprawdziłem kartę na przenośnym czytniku. Zdjęcia można normalnie wgrać na kartę potem usunąć, moża też usunąć zdjęcia które zostały zrobione aparatem i zapisane na karcie. Wychodzi na to że mój czytnik w laptopie jest chory :( jutro dla większej pewności sprawdzę na czytniku w innym laptopie.
Teraz dopiero zauważyłem że jak wgrywam jakieś zdjęcie na kartę wykorzystując czytnik w moim laptopie, zdjęcie niby się wgrywa ale (po ustawieniu w folderze żeby były widoczne miniaturki zdjęć przy wgrywanym zdjęciu miniaturka się nie wyświetla po włączeniu zdjęcia na pełny ekran obraz też się nie wyświetla)
Ale np. jeśli zrobię aparatem zdjęcie, następnie kartę włożę do czytnika w moim laptopie to zdjęcia zgrywają się do kompa normalnie i normalnie można je później wyświetlić.
Wychodzi na to że mój czytnik w laptopie jest chory :(
Na to wygląda.
PS
Czy poprzednią kartę wyrzuciłeś? Może jednak jest dobra :roll:
Czy poprzednią kartę wyrzuciłeś? Może jednak jest dobra :roll:
Mam poprzednią kartę ale ona nie działała ani w laptopie ani w aparacie, kolega sprawdzał u siebie na jakimś tam czytniku i też nie działała. Dla pewności jeszcze ją podłączyłem teraz przez przenośny czytnik i na starcie pojawia się komunikat o formatowniu (po włączeniu tej opcji tak jak przy sprawnej karcie formatowanie nie mogło zostać skończone) tu już nie mam pojęcia co jest przyczyną może coś z systemem w laptopie (ale z tym mi się nie chce walczyć)
Z ciekawości sprawdzę jutro jeszcze obie karty w innym laptopie z czytnikiem kart.
Pozdrawiam i miłego dnia :)
ps. jutro kolejna relacja z obserwacji :D
Witajcie ponownie w dniu dzisiejszym.
Przepraszam za post pod postem :)
Postanowiłem poszukać rady na forum Asusa. Niestety do czytnika nie ma jak się dostać nawet ściągając obudowę.
Jedyna rada to popatrzeć do gniazda czytnika kart i próbować wyłapać czy któryś ze styków nie jest złamany, wygięty.
Tak też zrobiłem. W czytniku są dwa rzędy styków (z tego co widać) karta z którą miałem problem (xD) jest krótsza do kart SD więc wychodziło na to że za działanie tej karty z którą miałem problem odpowiada pierwszy rząd styków. Zgaszone światło latarka no i zaglądamy większość styków wygląda ok, ale jeden jak by jest bardziej schowany. Malutki śrubokręt do ręki i działam udało się go odgiąć do góry na wszelki wypadek to samo zrobiłem z kolejnym stykiem który był obok. No i sprawdzamy wkładam kartę i jest ok działa. Można usunąć zdjęcia można wgrać wszystko tak jak być powinno. Na wszelki wypadek włożyłem kartę SD sprawdziłem ona też działa. Potem kolejna próba z kartą xD no to jednak nie był sen karta działa. Mam nadzieję że już nie będzie więcej problemów z tym czytnikiem.
Dziękuję i pozdrawiam