Witam Wszystkich
Posiadam aparat Olympus SP650-UZ a z nim kartę pamięci xD
Aparatem zrobiłem zdjęcia zapisały się one na karcie pamięci, następnie zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie. Potem chciałem usunąć część zdjęć, a resztę zostawić. Wyszło tak że usunęły się zdjęcia które miały zostać, a zostały te które chciałem usunąć. Potem dałem kolejny raz opcję usuwania zdjęć z karty niby się usuwały ale po wyciągnięciu karty z czytnika i ponownym włożeniu zdjęcia dalej tam były. Podobna sytuacja miała miejsce ale wyglądało to tak że wgrywałem zdjęcia na kartę wyciągałem ją z czytnika wkładałem ponownie i tych zdjęć na karcie nie było. Postanowiłem zrobić formatowanie karty gdy była włożona w laptopie. Formatowanie trwało dość długo po czym na koniec pojawił się komunikat że formatowanie nie mogło zostać skończone. Ten sam komunikat pojawił się przy szybkim formatowaniu.
Natomiast w aparacie formatowanie odbyło się normalnie. Postanowiłem podłączyć aparat do laptopa za pomocą kabla. Wszystko ok udało mi się wgrać nawet zdjęcia które wcześniej zrobiłem i tu pojawia się kolejny problem część zdjęć wyświetla się normalnie a przy innych pojawia się komunikat "błąd obrazu" zauważyłem że nie działają zdjęcia które w jakiś sposób były przerabiane (te akurat zostały obrócone) a oryginałów nie posiadam już na komputerze.
Właśnie sprawdziłem czy może coś się zmieniło. Włożyłem kartę do czytnika w laptopie wgrałem zdjęcie które nie było przerabiane, karta została wyciągnięta z czytnika po czym włożona na nowo i tego konkretnego zdjęcia które 5 sekund wcześniej wgrałem na karcie nie ma. Ta sama czynność tylko podłączyłem aparat do laptopa za pomocą kabla wgrywam zdjęcie (nie przerabian) i wszystko jest ok zdjęcie jest na karcie.
W czym jest problem? A może to normalne?
Dziwi mnie to że karta jakoś działa po swojemu (zaznaczę że jest nowa kupiona w grudniu bo poprzednia się uszkodziła pisałem nawet o tym tutaj na forum bo nie wiedziałem co jej dolega) od zakupu nie była dużo używana. Dziwne jest też to że aparat nie wyświetla mi tych zdjęć które były (przerobione/obrócone) nie wiem co ma piernik do wiatraka w tym przypadku obraz jest obrazem. Ale może to po prostu taki typ aparatu i jego specyfikacji że to nie działa.
Proszę o informację.
Serdecznie przepraszam za długość tego posta ale spowodowane jest to moją irytacją i strata czasu na zabawę z tym aparatem i kartą żeby dalej nic nie wiedzieć co jak i dlaczego.
Pozdrawiam