Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem

Witam Wszystkich
    Posiadam aparat Olympus SP650-UZ a z nim kartę pamięci xD
    Aparatem zrobiłem zdjęcia zapisały się one na karcie pamięci, następnie zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie. Potem chciałem usunąć część zdjęć, a resztę zostawić. Wyszło tak że usunęły się zdjęcia które miały zostać, a zostały te które chciałem usunąć. Potem dałem kolejny raz opcję usuwania zdjęć z karty niby się usuwały ale po wyciągnięciu karty z czytnika i ponownym włożeniu zdjęcia dalej tam były. Podobna sytuacja miała miejsce ale wyglądało to tak że wgrywałem zdjęcia na kartę wyciągałem ją z czytnika wkładałem ponownie i tych zdjęć na karcie nie było. Postanowiłem zrobić formatowanie karty gdy była włożona w laptopie. Formatowanie trwało dość długo po czym na koniec pojawił się komunikat że formatowanie nie mogło zostać skończone. Ten sam komunikat pojawił się przy szybkim formatowaniu.
    Natomiast w aparacie formatowanie odbyło się normalnie. Postanowiłem podłączyć aparat do laptopa za pomocą kabla. Wszystko ok udało mi się wgrać nawet zdjęcia które wcześniej zrobiłem i tu pojawia się kolejny problem część zdjęć wyświetla się normalnie a przy innych pojawia się komunikat "błąd obrazu" zauważyłem że nie działają zdjęcia które w jakiś sposób były przerabiane (te akurat zostały obrócone) a oryginałów nie posiadam już na komputerze.
    Właśnie sprawdziłem czy może coś się zmieniło. Włożyłem kartę do czytnika w laptopie wgrałem zdjęcie które nie było przerabiane, karta została wyciągnięta z czytnika po czym włożona na nowo i tego konkretnego zdjęcia które 5 sekund wcześniej wgrałem na karcie nie ma. Ta sama czynność tylko podłączyłem aparat do laptopa za pomocą kabla wgrywam zdjęcie (nie przerabian) i wszystko jest ok zdjęcie jest na karcie.
    W czym jest problem? A może to normalne?
    Dziwi mnie to że karta jakoś działa po swojemu (zaznaczę że jest nowa kupiona w grudniu bo poprzednia się uszkodziła pisałem nawet o tym tutaj na forum bo nie wiedziałem co jej dolega) od zakupu nie była dużo używana. Dziwne jest też to że aparat nie wyświetla mi tych zdjęć które były (przerobione/obrócone) nie wiem co ma piernik do wiatraka w tym przypadku obraz jest obrazem. Ale może to po prostu taki typ aparatu i jego specyfikacji że to nie działa.
    Proszę o informację.
    Serdecznie przepraszam za długość tego posta ale spowodowane jest to moją irytacją i strata czasu na zabawę z tym aparatem i kartą żeby dalej nic nie wiedzieć co jak i dlaczego.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hades ; 11.04.12 o 11:30 Powód: poprawiona wielkość czcionki

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Odp: Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem

Normalne-nie przejmuj sie - tak ma byc.
    Karta sluzy do zapisu zdjec w aparacie- nie do przechowywania i edytowania na niej zdjec.
    Aparat sluzy do robienia zdjec- nie do ich prezentowania na dramatycznie malym ekraniku.
    Mieszanie narzedzi z reguly powoduje zamieszanie
    Formatuj karte w aparacie- nie mieszaj w to laptopa, edytuj zdjecia zapisane na dysku a nie na karcie, czytaj instrukcje w wolnym czasie i rob zdjecia bez odwracania
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 10.04.12 o 03:48
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Z ust mi to wyjąłeś Prezesie... Nikt lepiej by tego nie ujął.
    A poważnie to podpisuję się obiema ręcyma pod tą odpowiedzią... Podobnie dzieje się z kartą CF i pewnie z innymi tak samo.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Alikt Zobacz posta
    Posiadam aparat Olympus SP650-UZ a z nim kartę pamięci xD
    Aparatem zrobiłem zdjęcia zapisały się one na karcie pamięci, następnie zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie.
    Z ciekawości spytam, w jakim laptopie masz czytnik kart xD?
    Ja widziałem w laptopach jedynie czytniki SD.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Z ciekawości spytam, w jakim laptopie masz czytnik kart xD?
    Ja widziałem w laptopach jedynie czytniki SD.
    Mam laptopa Asus F3Sg T5750 i czytnik w nim współpracuje z różnymi kartami według tego co podają są to karty SD, MS, MS Pro, mini SD, xD, MS Duo, MS Pro Duo

@k@czy i @krakman
    Dziękuję Wam za informację. Sugerowałem się tym co można robić z taką kartą pamięci jak np w telefonie jest. Tam można wgrać praktycznie wszystko, zmieniać, obracać, usuwać i wgrywać na nowo. Myślałem że tutaj przy karcie do aparatu jest tak samo.
    Tak więc trudno będzie trzeba z tym żyć chociaż trochę w tym jednym jedynym przypadku bardzo mi to komplikuje życie że nie można wgrać wszystkich zdjęć nawet tych obróconych na kartę i pokazać na aparacie. No ale nic dobrze że nie jest to wina karty czy aparatu bo nie muszę tego oddawać na gwarancję czy do naprawy
    Czyli reasumując karta jest tylko do zapisu, formatowanie robić tylko w aparacie, a aparat podłączać do kompa za pomocą kabla, a nie przez czytnik kart. Cholera tylko to robienie zdjęć bez obracania trochę mi się nie podoba niektóre zdjęcia lepiej przez to wyglądają

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Bardzo chaotyczny, niejasny opis:
    ... zdjęcia zgrałem do komputera za pomocą czytnika który jest wbudowany w laptopie. Potem chciałem usunąć część zdjęć, a resztę zostawić.
    Skąd chciałeś usuwać?
    Potem dałem kolejny raz opcję usuwania zdjęć z karty niby się usuwały ale po wyciągnięciu karty z czytnika i ponownym włożeniu zdjęcia dalej tam były. Podobna sytuacja miała miejsce ale wyglądało to tak że wgrywałem zdjęcia na kartę wyciągałem ją z czytnika wkładałem ponownie i tych zdjęć na karcie nie było.
    A czy przed wyjęciem karty sprawdzałeś, czy rzeczywiście zdjęcia które chciałeś skasować, zostały skasowane? Potem, czy zdjęcia, które chciałeś wgrać, faktycznie się wgrały?
    Sorry, że zadaję takie pytania ale albo Ty coś źle robisz albo czytnik kart xD jest do d... padnięty.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

dlaczego tylko przez kabel?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Po prostu usuwaj zdjęcia w aparacie te które Ci się nie podobają, a dobre zostawiaj, i będziesz je mógł pokazywać z aparatu. Nie wiem po co obracasz te zdjęcia, w aparacie powinny same się obrócić ,chyba że coś namieszałeś w ustawieniach . Widzę że strasznie lubisz kombinować -Ostatni aparat mam trzy lata i nigdy karty nie wyjmowałem, a aparaty coraz częściej są wyposażane w WiFi - po prostu żeby jej nie ruszać.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Skąd chciałeś usuwać?
    Chciałem usunąć część zdjęć z karty, a resztę zostawić.

A czy przed wyjęciem karty sprawdzałeś, czy rzeczywiście zdjęcia które chciałeś skasować, zostały skasowane? Potem, czy zdjęcia, które chciałeś wgrać, faktycznie się wgrały?
    Sorry, że zadaję takie pytania ale albo Ty coś źle robisz albo czytnik kart xD jest do d... padnięty.
    Wyglądało to tak karta włożona do czytnika otwieram folder są zdjęcia daję opcję usuń zdjęcie się usuwa, wyciągam kartę z czytnika, wkładam ponownie zdjęcie które było usuwane jest na karcie. Ta sama sytuacja karta w czytniku wgrywam na nią zdjęcie (nie przerobione) zdjęcie widoczne na karcie, wyciągam ją z czytnika, wkładam ponownie zdjęcia na karcie nie ma. Czary

Z poprzednią kartą xD którą miałem do tego aparatu nie robiłem takich rzeczy. Jedynie usuwałem z niej zdjęcia (gdy była włożona do czytnika w laptopie) i zawsze wszystko było ok. Poprzednia karta to xD M obecna to xD M+ (może to jest przyczyną)

Jeśli chodzi o sam czytnik to ciężko powiedzieć ale z kartą SD od telefonu nie mam takich problemów wszystko działa (można wgrywać, usuwać).

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    dlaczego tylko przez kabel?
    Tak ktoś poradził na tym forum gdy żywot zakończyła poprzednia karta xD

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Nie wiem po co obracasz te zdjęcia, w aparacie powinny same się obrócić ,chyba że coś namieszałeś w ustawieniach .
    U mnie w aparacie nigdy nic się samo nie obracało, a ja też nigdy w aparacie nie etydowałem zdjęć żeby to robić. Robiłem to już po zgraniu zdjęć do komputera.

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Widzę że strasznie lubisz kombinować -Ostatni aparat mam trzy lata i nigdy karty nie wyjmowałem, a aparaty coraz częściej są wyposażane w WiFi - po prostu żeby jej nie ruszać.
    No ja właśnie do tej pory zawsze wyjmowałem kartę tak mi było wygodniej niż bawić się z kablem. On sobie gdzieś tam w pudełku leży i czytnik był dla mnie dużo wygodniejszy.

Ale ta kwestia jak się zgrywa zdjęcia czy jest to robione za pomocą kabla czy czytnika nie ma już takiego znaczenia. Dziwniejsze jest to czemu przez czytnik dzieją się takie czary, a przez kabel nie. Może to wina karty. Bo jak wspominałem wyżej z kartą SD nie ma takich problemów. Ciężko określić nie znam się na tym jak widać
    Ostatnio edytowane przez Alikt ; 10.04.12 o 20:59

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Z kartą rzecz względna. Ja akurat zawsze wyciągam kartę, może i przez wygodę. Myślę, że jak dobrze się obchodzisz ze sprzętem, to jak zgrywasz zdjęcia nie ma specjalnego wpływu. Jak masz możliwość spróbuj na innym czytniku, da Ci odpowiedź co się dzieje.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.