PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-510 Opłaca się ?

przemek1259
29.03.12, 21:12
Witam! Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, dlatego chciałbym zapytać co myślicie o Olympus'ie E-510 ? Robi ładne zdjęcia itp? I czy przede wszystkim da się na nim robić ładne zdjęcia makro i portrety (bo to mnie najbardziej interesuje).

Poniżej daje link do aukcji z której chciałbym kupić ten aparat, prosiłbym o ocenienie czy warto go kupić za te pieniądze czy też nie.

http://tablica.pl/oferta/olympus-e-510-plecak-statyw-IDMO8N.html

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Harnas
29.03.12, 22:32
Chyba w zestawie podstawowy obiektyw 14-42. Do makro się nie nadaje. Do portretów tak sobie.
Jeśli zestaw ma być w tym zakresie cenowym to w ogóle nic specjalnego do portretów ani makro się nie kupi - chodzi o obiektywy, a nie sam aparat.
Ja bym poszukał coś z mikro 4/3, np. dużo pojawia się używanych i nowych w b. dobrych cenach E-PL1. Dobrych, tzn. poniżej 1000zł za aparat i obiektyw 14-42. Potem jak załapiesz o co w tym chodzi to możesz dokupić jakiś lepszy obiektyw makro, albo do portretu.

Karol
29.03.12, 22:49
Witam! Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, dlatego chciałbym zapytać co myślicie o Olympus'ie E-510 ? Robi ładne zdjęcia itp? I czy przede wszystkim da się na nim robić ładne zdjęcia makro i portrety (bo to mnie najbardziej interesuje).

Jasne, że E-510 da się zrobić dobre zdjęcia. Co do ceny/stanu/atrakcyjności podlinkowanego używanego egzemplarza trudno się wypowiadać. Ja zrobiłbym jednak inaczej - kupiłbym nowego E-PL1 za niewiele większe pieniądze (bo rozumiem, że budżet ma znaczenie) i dużo lepszą matrycą, również z kitem. Oprócz innych zalet ta opcja ma również taką, że opcjonalnie jest dostępna bardzo dobra i względnie niedroga portretówka - m.zd 45/1.8.

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:48 ----------

Harnas mnie uprzedził ale dobrze prawi.

przemek1259
30.03.12, 14:59
A słyszałem że na obiektyw można założyć taką soczewkę makro, nie nadaję się to do tego? http://allegro.pl/soczewka-makro-olympus-e-620-e-450-e-420-e-410-mf-i2182025410.html

I jeszcze jedno, chciałbym jednak żeby był wizjer w lustrzance, chodzi mi poprostu o to czy robi dużo lepsze zdjęcia ta E-510 niż zwykły kompakt czy mniej więcej to samo, bo jeżeli to samo to szkoda kupować takiej lustrzanki, mam okazje od kumpla kupić właśnie takie lustro za 570zł. I nie mam pojęcia czy warto :(. Zdjęcia robione by były typowo rodzinne, nieraz właśnie to makro, i portrety nieraz albo ogólnie fotografowanie jakiejś osoby.

Pomożecie?

Mirek54
30.03.12, 15:14
A słyszałem że na obiektyw można założyć taką soczewkę makro, nie nadaję się to do tego? http://allegro.pl/soczewka-makro-olympus-e-620-e-450-e-420-e-410-mf-i2182025410.html

I jeszcze jedno, chciałbym jednak żeby był wizjer w lustrzance, chodzi mi poprostu o to czy robi dużo lepsze zdjęcia ta E-510 niż zwykły kompakt czy mniej więcej to samo, bo jeżeli to samo to szkoda kupować takiej lustrzanki, mam okazje od kumpla kupić właśnie takie lustro za 570zł. I nie mam pojęcia czy warto :(. Zdjęcia robione by były typowo rodzinne, nieraz właśnie to makro, i portrety nieraz albo ogólnie fotografowanie jakiejś osoby.

Pomożecie?

Jesli zadajesz tego typu pytania to odpowiem Ci tak.Bierz te lustro.Aparat ten ma takie mozliwosci ,ktore biedzie Ci naprawde bardzo ciezko przeskoczyc.Jesli po czasie dojdziesz do wniosku,ze w jakis sposob on Ciebie ogranicza to oddasz wnukowi i kupisz sobie inny.
Te soczewke sobie podaruj,to taka zabawka,ale jak masz pojecie jak i kiedy tym sie bawic.Jesli juz koniecznie chcesz cos do dobrego makro to odpowiedni obiektyw ,jesli taniej to soczewka ale Achromat Marumi,lub jeszcze taniej jakis raynox.Jednak postaw na obiektyw,bo w miare zdobywanych umiejetnosci i tak na nim skonczyst,a to co wydasz po drodze to wyrzucone dziegi.

przemek1259
30.03.12, 15:32
Aha, dzięki wielkie, tylko zastanawiam się bo do 600zł mogę mieć 3 aparaty i kompletnie nie wiem który lepszy :( żeby nie kupować odrazu nowego obiektywu tylko na tym co w zestawie trochę porobić zdjęć. Mogę w tej cenie mieć albo tego Olympusa lub Sony Alpha 100 lub 200 lub Nikon D40.

Centus
30.03.12, 15:34
Aha, dzięki wielkie, tylko zastanawiam się bo do 600zł mogę mieć 3 aparaty i kompletnie nie wiem który lepszy :( żeby nie kupować odrazu nowego obiektywu tylko na tym co w zestawie trochę porobić zdjęć. Mogę w tej cenie mieć albo tego Olympusa lub Sony Alpha 100 lub 200 lub Nikon D40.

moja odpowiedz masz w swoim drugim watku ;-)

Mirek54
30.03.12, 15:36
Aparat typu lustrzanka i to obojetnie jakiego systemu czy marki to zestaw obiektywow i puszka.Kupujac lustrzanke to przede wszystkim kupno obiektywu.Kazdy zestaw z tych co podales bedzie dla Ciebie w rownym stopniu za dobry.

przemek1259
30.03.12, 15:45
Aparat typu lustrzanka i to obojetnie jakiego systemu czy marki to zestaw obiektywow i puszka.Kupujac lustrzanke to przede wszystkim kupno obiektywu.Kazdy zestaw z tych co podales bedzie dla Ciebie w rownym stopniu za dobry.

Pisałem że DOPIERO ZACZYNAM SWOJĄ PRZYGODĘ Z FOTOGRAFIĄ, więc proszę się tak nie unosić. Poprostu chce wiedzieć który obiektyw będzie lepszy bo kupuje zestaw, czy obiektyw nikona czy olympusa. Bo nie chce wydawać pieniędzy w niedługim czasie na nowy obiektyw tylko tym coś porobić.

Vindex
30.03.12, 16:17
Pisałem że DOPIERO ZACZYNAM SWOJĄ PRZYGODĘ Z FOTOGRAFIĄ, więc proszę się tak nie unosić. Poprostu chce wiedzieć który obiektyw będzie lepszy bo kupuje zestaw, czy obiektyw nikona czy olympusa. Bo nie chce wydawać pieniędzy w niedługim czasie na nowy obiektyw tylko tym coś porobić.

Nie zauwazylem zeby Mirek sie uniosl - zwrocil za to uwage na bardzo wazny fakt ze w wypadku lustrzanek obiektywy maja zwykle duzo wieksze znaczenie niz body. Lustrzanka powinna Cie zmusic do myslenia przy robieniu zdjec - oczywiscie pod warunkiem ze chcesz sie czegos nauczyc a nie tylko "cykac". Jesli nie masz w planach wyjscia poza tryb auto to moze warto sie zastanowic nad wyborem jakiegos kompaktu - automatyka zwykle dziala tam ciut lepiej

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Centus
30.03.12, 17:08

ten obiektyw bedzie lepszy ... ktorym zrobisz lepsze zdjecie ... naprawde na poczatku nie ma znaczenia od czego zaczniesz

jezeli podejdziesz ambitnie do tematu ... za rok albo dwa no powiedzmy trzy , bedziesz wiedzial co i jak i wtedy wybierzesz sprzet dopasowany do siebie , poki co takie wybory nic nie wnosza , aparaty podane przez Ciebie sa bardzo podobne , kazdym z nich mozesz zrobic wspaniale zdjecie oraz gniota

mysle ze wiecej zyskasz , poswiecajac czas na czytanie ksiazek o fotografii , zdobywajac konkretna wiedze , jak robic dane zdjecia i robic je dobrze

wielu poczatkujacych wyolbrzymia role aparatu w tym jakie beda zdjecia , sam tez taki bylem dwa lata temu , gwarantuje Tobie ze stara lustrzanka analogowa za 50 pln i obiektywem za 100 pln da sie zrobic rewelacyjne zdjecie , a mozesz miec zestaw za 30k pln i brak wiedzy i wartosciowego zdjecia i tak nie zrobisz

generalnie zasada jest prosta , skoro jestes poczatkujacy i szukasz kogos kto podejmie decyzje za Ciebie , wybierz cokolwiek , Ci ktorzy Tobie doradzaja nie znaja Ciebie , nie wiedza co w Tobie siedzi , wiec doradzaja tak jakby sami byli na Twoim miejscu , wiec w sumie dostaniesz w odpowiedzi "ich" zdanie a nie swoje , za czas jakis kiedy sie nauczysz co i jak , sam bedziesz wiedzial czego chcesz

a jezeli juz koniecznie ktos ma podjac decyzje za Ciebie ...

... moj punkt widzenia jest taki ... wybierz Olympusa ... uzywki chodza za naprawde niewielkie pieniadze ... to dobre , trwale aparaty ... nawet tanie kitowe obiektywy sa bardzo dobre , za czas jakis mozesz dokupic jakies szkla ze sredniej polki , tez za bardzo rozsadne pieniadze

a jak sie Tobie nie spodoba , sprzedasz to z niewielka strata za czas jakis i kupisz cos innego

nie ma sie co roztkliwiac nad zakupem aparatu ... slubu z nim nie bierzesz , jak sie nie spodoba ... zmienisz na inny model ;-)

judasz
30.03.12, 18:41
za centusiem Amen.

darkelf
30.03.12, 19:07
Pieniądze wydane na książki są sto razy lepszą inwestycją niż te wydane na aparat. Niestety jest to argument kompletnie nie trafiający do większości osób, dla nich nowe body za 2000 czy nowy obiektyw za 1000 to ciekawe rozwinięcie ich fotografii, a ksiązka za 100zł to jakaś paranoja po co wydawać tyle pieniędzy na rzeczy, które da sie wyczytać w sieci... więc udzielanie się w takich wątkach jest zawsze stratą czasu.

Centus
30.03.12, 19:34
Pieniądze wydane na książki są sto razy lepszą inwestycją niż te wydane na aparat. Niestety jest to argument kompletnie nie trafiający do większości osób, dla nich nowe body za 2000 czy nowy obiektyw za 1000 to ciekawe rozwinięcie ich fotografii, a ksiązka za 100zł to jakaś paranoja po co wydawać tyle pieniędzy na rzeczy, które da sie wyczytać w sieci... więc udzielanie się w takich wątkach jest zawsze stratą czasu.

no niby masz racje , ale kazdy kiedys zaczynal od zera ... czasami ma sie ochote splacic dlug, za pomoc ktora inni dali nam na poczatku ;-)

darkelf
30.03.12, 20:34
no niby masz racje , ale kazdy kiedys zaczynal od zera ... czasami ma sie ochote splacic dlug, za pomoc ktora inni dali nam na poczatku ;-)

Właśnie taki cel ma próba odpisywania, ale oni nigdy z tych rad nie korzystają. Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?

Mirek54
30.03.12, 20:43
Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?

Samo zycie.Teraz kazdy to fotograf i kazda to modelka.Nawet niektore to juz trudno dostepne i nie dla wszystkich.

markus74
30.03.12, 20:44
Myślę, że uczciwie byłoby jeszcze poinformować, że z tych trzech w/w modeli system Olympusa 4/3 jest już w zasadzie nierozwijany. Warto żeby kolega o tym wiedział przed podjęciem decyzji.

Centus
30.03.12, 20:52
Właśnie taki cel ma próba odpisywania, ale oni nigdy z tych rad nie korzystają. Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?

pewnie wiekszosc ludzi tak mysli , ale moga byc wyjatki , ja niecale 2 lata temu kupilem E-520 dual kit ... z polecenia znajomego i wyniku dzialan na moim portfelu

mialem do dyspozycji kwote 1700 pln , chcialem body i dwa obiektywy i mialo to byc nowe , ten warunek spelnial tylko Olek

a argumenty polecajacego , Olek w swoim przedziale cenowym daje wiecej w body niz konkurencja , o szumach i ostrosci slowa nie bylo , kolejny argument byl taki ... Olek daje bardzo dobre obiektywy kitowe , pomimo ze tanie sa swietne optycznie ... no i kupilem

rok pozniej ... zmiana dobrego E-520 dual kit ... na E-3 dual kit ;-) , bylem wtedy na etapie podobnego myslenia jak wielu poczatkujacych (lepszy aparat=lepsze zdjecia) , ale z perspektywy czasu ... lubilem E-520 , dal mi wiele radosci ... ale E-3 uwielbiam ... tez daje mi wiele radosci , czy robie lepsze zdjecia niz E-520 , tak robie , ale wplyw na to miala w malej czesci zmiana sprzetu , a w duzej czesci wlasna edukacja fotograficzna i TO FORUM , tutaj wiele sie nauczylem

zapragnalem niedawno analoga , kupilem F80 , bardzo sympatyczny aparacik ... ale juz lezy spakowany i czeka na nowego wlasciciela, bo ... wczoraj wjechal F100 ;-)

wiec z jednej strony wielu z nas doskonali swoje umiejetnosci , a z drugiej ... jezeli jest mozliwosc miec lepsze zabawki ... dlaczego nie ;-)

jaki z tego plynie moral ... kupujac nowszy lepszy sprzet , starajmy sie chociaz troche podnosci wlasne umiejetnosci ... wtedy ma to sens ;-)

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post był o 20:49 ----------

Myślę, że uczciwie byłoby jeszcze poinformować, że z tych trzech w/w modeli system Olympusa 4/3 jest już w zasadzie nierozwijany. Warto żeby kolega o tym wiedział przed podjęciem decyzji.

eeee tam , przynajmniej ceny uzywek spadly nisko , mam na mysli i sprzet z niskiej jak i pozostalych polek ... moim zdaniem mozna to policzyc na plus

PS

no przeciez ostatnio snil sie komus nowy korpus E-7 , ponoc innowiercy mlaskali z wrazenia i zazdrosci ... wiec cos musi niedlugo sie pojawic ;-)

darkelf
30.03.12, 21:08
bylem wtedy na etapie podobnego myslenia jak wielu poczatkujacych (lepszy aparat=lepsze zdjecia) ,

Mnie zawsze zastanawiało czy fotografowie robiący zdjęcia modelkom wyobrażają sobie, że modelka do droższego aparatu lepiej pozuje czy też droższy aparat ma w sobie jakąś inteligencję poprawiającą miny modelek czy może światło się lepiej zakrzywia w droższym obiektywie? Ja zmieniłem E-1 na E-30 ponieważ E-30 umiał obracać zdjęcia (w E-1 trzeba to robić samodzielnie) oraz szybciej działał. Dokupiłem D200 aby modelki miały nogi (na ZD50 zazwyczaj nie mają). Nie przypominam sobie nigdy zdjęcia które by było złe z powodu szumów czy dynamiki. Za to z powodu min, póz, kadrów i światła jak najbardziej. Ale to jak mówienie do ściany. "przecież lepszy aparat może nie jest najwazniejszy ale trochę lepsze zdjęcia na pewno będa no co mówisz że nie pomyśl trochę dorośnij" ;)

fret
30.03.12, 21:13
Bierz Olka w dualkicie, naucz się robić nim dobre zdjęcia, nie dokupuj gadżetów, bo przez pierwszy rok to Ty będziesz ograniczeniem dla sprzętu, a nie odwrotnie. Po roku podejmij decyzję, czy chcesz zmienić, czy rozwijać system.

Mirek54
30.03.12, 21:28
Bierz Olka w dualkicie, naucz się robić nim dobre zdjęcia, ....

Popieram.Ja tak zrobilem,nadal sie ucze..........

Centus
30.03.12, 21:42
Popieram.Ja tak zrobilem,nadal sie ucze..........

taaaaaa ... a swistak siedzi i zawija ...

Olympus powinien dac Ci medal za wybitne zaslugi w pokazywaniu co mozna wycisnac z kita ... i to tak bez kitu mowie ;-)

judasz
30.03.12, 21:53
hehe wlasnie tez o tym pomyslalem, a moze miras jakies super szkla ma i tylko exify podniemia i mowi jaki ten olek super :)
a tak na powaznie to niech zalozyciel watku zerknie do galeri mirka i zobaczy co mozna zrobic tym co on chce kupic ,pzdr.

Skora
30.03.12, 21:59
Tylko jak później będzie swoje zdjęcia porównywał do zdjęć Mirka, to pomyśli że mu zepsuty aparat sprzedali :-)

Centus
30.03.12, 22:07
hehe wlasnie tez o tym pomyslalem, a moze miras jakies super szkla ma i tylko exify podniemia i mowi jaki ten olek super :)

mysle ze nie , jak sie glebiej zastanowic i pomyslec , mozna dojsc do tego jak Mirek robi takie fajne fotki ... co nie oznacza ze skoro wiem jak to bede umial zrobic tak samo ;-) , wiedziec a umiec to dwie rozne rzeczy

przypomnial mi sie stary zart fotograficzny ... moze tez przypadnie do gustu autorowi watku

amator mysli o tym zeby zdjecia byly ostre i zeby miec jak najlepszy sprzet , zawodowiec mysli zeby mu dobrze zaplacili , mistrz ... martwi sie tylko o dobre swiatlo ...

a tak apropo zmian sprzetu , z jednej strony sa fajne , nowa zabawka w torbie , a z drugiej strony o ile wiecej radosci daje , kolejny krok naprzod w wykorzystaniu tego co sie juz posiada , chwile temu ktos napisal , ze pierwszy rok focenia , to czlowiek jest najslabszym ogniwem w zestawie foto ... bardzo madre slowa

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 22:05 ----------

Tylko jak później będzie swoje zdjęcia porównywał do zdjęć Mirka, to pomyśli że mu zepsuty aparat sprzedali :-)

no mozna tak pomyslec , wszystko zalezy od inteligencji pytajacego , poziomu Mirka sie nie osiaga w rok czy dwa

PS

Mirek , ale my tutaj Tobie kadzimy , rzuc jakas recepte ... jak robic takie zdjecia jak Ty ;-)

judasz
30.03.12, 22:19
jak to jak , wstac rano z wyrka albo i nie , moze ktos kwiatka przyniesie w flakoniku , wygrzebujesz aparata z pod wyra , trzask i jest, potem 2 moze trzy sowaki i dziala :) to doswiadczenie centus :)

Centus
30.03.12, 22:23
jak to jak , wstac rano z wyrka albo i nie , moze ktos kwiatka przyniesie w flakoniku , wygrzebujesz aparata z pod wyra , trzask i jest, potem 2 moze trzy sowaki i dziala :) to doswiadczenie centus :)

eee to nuda ... ja myslalem ze Mirek to zdjecia materializuje sila wlasnej woli ;-)

judasz
30.03.12, 22:27
kurde sam nie wiem , moze masz racje , bo takie ladne one jak nie z aparatu :/

Mirek54
30.03.12, 22:33

Kadzicie jak byscie cos chcieli.Kasy nie mam.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

No nie tak z wyra.Aparat na dzialce,do focenia twierdza,ze najlepsze poranki.Wiec wstaje wczesnie skoro swit(gdzies tak o 10-tej)Ide na ogrod.Jak juz jestem na miejscu to zabieram sie za focenie,czekam na dobre swiatlo ,i tak okolo 12 w poludnie(coby cienia nie bylo)zaczynam se focic.Kilka kadrow zawsze zmarnuje,tak okolo 10 zawsze(patrz zalacznik)Rawa duzo nie molestuje,male suwakowanie,troche w ps i gotowe.62178Zadnych tajemnic-parametry widac

przemek1259
30.03.12, 22:36
hehe, podoba mi się na tym forum :) nie dość że pomagacie to jeszcze wszystko z humorem :):)

Centus
30.03.12, 22:41
Kadzicie jak byscie cos chcieli.Kasy nie mam.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

No nie tak z wyra.Aparat na dzialce,do focenia twierdza,ze najlepsze poranki.Wiec wstaje wczesnie skoro swit(gdzies tak o 10-tej)Ide na ogrod.Jak juz jestem na miejscu to zabieram sie za focenie,czekam na dobre swiatlo ,i tak okolo 12 w poludnie(coby cienia nie bylo)zaczynam se focic.Kilka kadrow zawsze zmarnuje,tak okolo 10 zawsze(patrz zalacznik)Rawa duzo nie molestuje,male suwakowanie,troche w ps i gotowe.62178Zadnych tajemnic-parametry widac

co tam kasa ... o wiedze chodzi ;-)

---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post był o 22:37 ----------

hehe, podoba mi się na tym forum :) nie dość że pomagacie to jeszcze wszystko z humorem :):)

tutaj wszyscy na luzie ... odpowiednie ziolo swoje robi ;-)

PS

ziolo=delikatny aromat rozprzestrzeniajacy sie z aparatu firmy Olympus ;-)

judasz
30.03.12, 22:43
no pieknie , ale zeby az f16 , bardzo zadko az tak przymykam , czasami przy dlogich czasach , ale trza sie od miszcza uczyc :)
ps wiec juz masz odpowiedz co moze 510 i 14 42mm koniec i kropka , pzdr.

przemek1259
30.03.12, 22:46
no właśnie według mnie dużo może, a cena niewielka :)

Mirek54
30.03.12, 22:47
co tam kasa ... o wiedze chodzi ;-)

Kurde toz napisalem -foce w ostrym sloncu w samo poludnie,lamie wszelkie standarty.Nie bede o swicie sie zrywac,bo ktos tak napisal,ze trzeba.
Sam tez moge se cos napisac,o.Swiatlo jest zawsze dobre,tylko trzeba umiec je dostrzec.Slepota nie boli,chyba,ze glowa w slup przypie........lisz:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Centus
30.03.12, 22:50
Kurde toz napisalem -foce w ostrym sloncu w samo poludnie,lamie wszelkie standarty.Nie bede o swicie sie zrywac,bo ktos tak napisal,ze trzeba.
Sam tez moge se cos napisac,o.Swiatlo jest zawsze dobre,tylko trzeba umiec je dostrzec.Slepota nie boli,chyba,ze glowa w slup przypie........lisz:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

no to teraz pozostaje tylko czekac na ... samo poludnie

przemek1259
30.03.12, 22:53

hahaha, mirek54 Ty powinieneś sobie założyć jakiegoś bloga z tymi swoimi zdjęciami bo one są naprawdę *****... :P

---------- Post dodany o 22:53 ---------- Poprzedni post był o 22:50 ----------

a tak jeszcze jedno bo was polubiłem :D na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego aparatu?

judasz
31.03.12, 00:20
tak mirek koniecznie zaloz bloga i jeszcze fb i nk i gog+ i flicera ,mozesz tez twittowac :) oby wszedzie cie pelno bylo ,pzdr.

henry1
31.03.12, 01:07
Totalna wazelina :-D
Mirek uważaj na nich. :-D

przemek1259
31.03.12, 09:51
tak mirek koniecznie zaloz bloga i jeszcze fb i nk i gog+ i flicera ,mozesz tez twittowac :) oby wszedzie cie pelno bylo ,pzdr.

Może nie przesadzajmy :D ale bloga możesz założyć, jak nie wiesz jak to Ci pomogę bo dość dobrze to ogarniam :)

Mirek54
31.03.12, 10:10
Może nie przesadzajmy :D ale bloga możesz założyć, jak nie wiesz jak to Ci pomogę bo dość dobrze to ogarniam :)

Ogarniasz,powiadasz.Dosc dobrze.Ja chyba tez i dlatego wlasnie nie pisze zadnego bloga.Zeby pisac to trzeba miec cos do napisania,i tych co chca przeczytac.Pisac bo inni pisza to ja juz nie.

Saboor
31.03.12, 10:35
Ogarniasz,powiadasz.Dosc dobrze.Ja chyba tez i dlatego wlasnie nie pisze zadnego bloga.Zeby pisac to trzeba miec cos do napisania,i tych co chca przeczytac.Pisac bo inni pisza to ja juz nie.
To może inaczej, ty chodź dalej do swojej szkoły i czego się nauczysz, to napisz a my poczytamy. Ale to nie blog będzie tylko np. "Poradnia Niedoświeconych Online"

przemek1259
31.03.12, 11:05
Chodzi mi tylko o to że pojedyńcze osoby z tego forum mogą założyć sobie bloga i udostępniać na nim swoje zdjecia :) nic więcej

judasz
31.03.12, 11:10
przemek ci ktorzy chca to go maja , sa tacy co miec nie chca, blog jest dosyc prosta sprawa i chyba kazdy sobie z min poradzi, tez mam bloga, jak w stopce widac :p ,pzdr.

przemek1259
31.03.12, 11:26
ok :) to nie było tego tematu z tym blogiem :P a tak wogóle to jakim aparatem robisz zdjęcia? Te co masz na blogu ?

apz
31.03.12, 11:27
...
ziolo=delikatny aromat rozprzestrzeniajacy sie z aparatu firmy Olympus ;-)

Jak się po rozchodził po centrali , to do dziś zabawek nie mogą się doliczyć...

Centus
31.03.12, 11:31
Jak się po rozchodził po centrali , to do dziś zabawek nie mogą się doliczyć...

poszly w swiat ??

judasz
31.03.12, 11:34
e 520 i 14 54mm , czasem jakis filterek zaloze ,dzieki za ocene fotek,pzdr.

apz
31.03.12, 11:34
poszly w swiat ??

A kto je może wiedzieć , nie zostawiły listu, tylko zapiski w księgach , że były.
A wracając do aparatu - każda lustrzanka w tym E-510 będą bardzo dobre, a tego kita , potem podmieniłbym na 14-54 II i będzie miodzio.

judasz
31.03.12, 11:42
APZ dobrze prawi ja tak zrobilem i jestem zadowolony, czuje powoli ze czas na zmiany korpusu , ale to tylko ze wzgledu na liczbe klapniec lustra ,niz na jego mozliwosci, poprostu nic nie jest wieczne :) juz powoli mija 150 000 , glebe zaliczyl pare razy , ale wciaz robi zdjecia, poprostu nie chce sie zawiesc ktoregos dnia w polowie jakiejs sesji ze jemu wlasnie sie zywota skonczyly,pzdr.

przemek1259
31.03.12, 12:10
APZ dobrze prawi ja tak zrobilem i jestem zadowolony, czuje powoli ze czas na zmiany korpusu , ale to tylko ze wzgledu na liczbe klapniec lustra ,niz na jego mozliwosci, poprostu nic nie jest wieczne :) juz powoli mija 150 000 , glebe zaliczyl pare razy , ale wciaz robi zdjecia, poprostu nie chce sie zawiesc ktoregos dnia w polowie jakiejs sesji ze jemu wlasnie sie zywota skonczyly,pzdr.

Mam kumpla co fotografuje do różnych serwisów internetowych tylko że nikonem, i jemu już przeszło 200 tys i dalej śmiga :D więc myśle ze to 150tys to jest tylko GWARANTOWANE, a może chodzić dużo dużo dłużej :)

judasz
31.03.12, 12:16
napewno moze i chodzi , ale czasami ryzyko jest za doze i nie warte :) pzdr.

przemek1259
31.03.12, 16:26
Mam pytanie, 10 tys przebiegu to jest dużo czy nie? Jak na olka? Bo nie mam pojecia ile on ma gwarantowane.

Centus
31.03.12, 17:23
Mam pytanie, 10 tys przebiegu to jest dużo czy nie? Jak na olka? Bo nie mam pojecia ile on ma gwarantowane.

nie ma w Olku czegos takiego jak przebieg gwarantowany , moze starczyc na 100 tys a moze sie skonczyc po 20 tys , serwis wymienia migawke na gwarancji tylko w okresie gwarancyjnym

ale przebieg 10tys nie jest duzym przebiegiem , wiec powinno byc ok

ajan
31.03.12, 17:28

10 kilo to prawie nowy(E-3 ma gwarantowane 150 kilo), Mirek54 ma galerię w stopce...
Tutaj masz wszystko o E-510 https://forum.olympusclub.pl/threads/12035-Pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-E-510.-Zanim-zapytasz-przeczytaj!

judasz
31.03.12, 17:33
to ty jeszcze nie kupiles?

Gryphoon
1.04.12, 08:14
No to i ja dorzucę swoje trzy grosze. Przemek, jeśli naprawdę jesteś początkujący i nigdy lustra w łapkach nie miałeś - przygotuj się na szok po pierwszych zdjęciach. Może się okazać, że większość jest słaba (niedoświetlone, prześwietlone, ruszone, nieostre i jakieś takie płaskie). Nie będzie to wina aparatu tylko właśnie to co moi szacowni przedpisacze naskrobali - słabe ogniwo czyli niestety Ty :( Nie zrażaj się tylko pracuj nad swoim warsztatem - lustrzanka nie wybacza tak błędów jak kompakt.

Na dowód dwa zdarzenia autentyczne.
1) kiedyś przyszli do mojego kumpla (Nikoniarz, nic nie poradzę :) ) znajomi z prośbą aby im ustawił opcje w nowym lustrze tak, żeby dobre zdjęcia robił (w każdych warunkach). Jeszcze mieli pretensje, kiedy tłumaczył że tak się nie da. Padło sakramentalne stwierdzenie: "To po co tyle kasy władowaliśmy w lustro skoro kompakt jest lepszy?". Obrazili się.

2) Ostatnio kolega z roboty, który ma E-420 zapytał mnie o jakieś uniwersalne szkło, bo "fajna ta lustrzanka, tylko wq.... mnie zmienianie obiektywów".

Podsumowując: zastanów się czy aby na pewno chcesz lustro. Na rynku jest wiele naprawdę udanych kompaktów. Kupowanie na zasadzie szpanu nie ma sensu. Wydasz kasę i będziesz niezadowolony, bo znajomy 2 razy tańszą małpką lepsze zdjęcia będzie focił. Wiem co mówię, kilka osób odwiodłem od zakupu lustra i są mi wdzięczni. Żeby było jasne, uważam że lustrzanka daje więcej swobody w fotografowaniu ale i więcej wymaga - jak z kobietą :)

I jeszcze jedno: pisałeś o makro - może to Cię zaskoczy, ale lepsze makro zrobisz kompaktem niż lustrem z kitowym obiektywem.

Harnas
1.04.12, 08:42
Z drugiej strony dobry kompakt nie da takiej jakości jak lustrzanka (pomijam kompakty kosztujące parę tysięcy złotych), a lustrzanka też ma tryby automatyczne.
Myślę, że Peny mają lepsze tryby automatyczne niż E-510, więc dlatego też proponowałem E-PL1.
Sam miałem E-510 i to prawda, że można uzyskać świetne zdjęcia, jednak bardzo męczące było robienie ciągłych korekt ekspozycji. Niestety ten aparat ma tendencje do prześwietlania zdjęć. Nigdy nie załapałem kiedy on "ma zamiar" prześwietlić zdjęcie ;) Można też trafić na E-510, który źle ostrzy (frontfocus/backfocus).
Makro łatwiej zrobić kompaktem, ale nie w każdym ładne zdjęcia makro wychodzą. Najładniejsze makro wychodziło mi z Canona G6, były świetne jakościowo. Do tego dużo łatwiej się nim robiło niż E-510+ZD35, bo tryb lifeview w E-510 nie jest zbyt dobry, a przecież przy makro lepiej kadruje się na ekranie. Więc polecałbym albo Peny, albo ewentualnie lustrzankę z dobrym trybem lifeview. Z tym, ze wiadomo do lustrzanki trzeba kupić obiektyw makro (najtaniej Olympus ZD 35), lub konwerter makro.

Gryphoon
1.04.12, 08:58
Z tym prześwietlaniem w E-510 to prawda, ale przycisk korekcji ekspozycji jest dobrze ulokowany więc nie ma z tym większego problemu.

Jesli chodzi o makro - bardzo dobrze daje radę zestaw 40-150 + Raynox albo sam 70-300 (i crop w PS-ie), z tym że ponieważ E-510 nie ma obracanego ekranu czasem trzeba się położyć na ziemi albo siedzieć w pozie co najmniej niepolitycznej :) Między innymi kwestia obracanego ekranu była powodem dla którego przesiadłem się na E-5. Ale to już inny zakres cen.

skow
1.04.12, 09:00
1) kiedyś przyszli do mojego kumpla (Nikoniarz, nic nie poradzę :) ) znajomi z prośbą aby im ustawił opcje w nowym lustrze tak, żeby dobre zdjęcia robił (w każdych warunkach). Jeszcze mieli pretensje, kiedy tłumaczył że tak się nie da. Padło sakramentalne stwierdzenie: "To po co tyle kasy władowaliśmy w lustro skoro kompakt jest lepszy?". Obrazili się.

I mieli rację.
Skoro kolega nie potrafił ustawić trybu AUTO, "zielonego" czy jak tam zwał. :)

psl
1.04.12, 09:52
No to i ja dorzucę swoje trzy grosze. Przemek, jeśli naprawdę jesteś początkujący i nigdy lustra w łapkach nie miałeś - przygotuj się na szok po pierwszych zdjęciach. Może się okazać, że większość jest słaba (niedoświetlone, prześwietlone, ruszone, nieostre i jakieś takie płaskie). Nie będzie to wina aparatu tylko właśnie to co moi szacowni przedpisacze naskrobali - słabe ogniwo czyli niestety Ty :( Nie zrażaj się tylko pracuj nad swoim warsztatem - lustrzanka nie wybacza tak błędów jak kompakt.

Jest właśnie odwrotnie. Oczywiście jak używasz na lustrzance/bezlusterkowcu tryb zielony (a przecież nikt nie zaczyna od manuala). Wtedy duża matryca, błyskawiczny AF wybacza wiele błędów, które bezlitośnie wychodzą na kompaktach. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Pierwsze foty z nikonem d40 i niedowierzanie, że tak umiem robić zdjęcia ;-) i że w ogóle możliwe jest wyprodukowanie takiego obrazka (po s5600). Na tym efekcie jadą właśnie bezlusterkowce.

Gryphoon
1.04.12, 10:02
Jest właśnie odwrotnie. Oczywiście jak używasz na lustrzance/bezlusterkowcu tryb zielony (a przecież nikt nie zaczyna od manuala). Wtedy duża matryca, błyskawiczny AF wybacza wiele błędów, które bezlitośnie wychodzą na kompaktach. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Pierwsze foty z nikonem d40 i niedowierzanie, że tak umiem robić zdjęcia ;-) i że w ogóle możliwe jest wyprodukowanie takiego obrazka (po s5600). Na tym efekcie jadą właśnie bezlusterkowce.

Ja po przesiadce z kompaktu na E-510 musiałem się od nowa uczyć jak robić zdjęcia :) Na kompakcie jechałem na ustawieniach manualnych, nie bawiłem się w AUTO więc początkującym nie byłem. Stąd moja opinia. Oczywiście - jeśli robisz na AUTO to w standardowych warunkach jest ok. Jednakże przy bardziej wymagających ujęciach trzeba się już "pobawić", a znam jednostki które się wtedy zniechęciły i wróciły do kompaktu bo łatwiej. Nie chcę aby Przemek się także zniechęcił po pierwszych próbach.

Ale mam wrażenie, że to już jest dyskusja na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy... :)