PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze foto

kriss642
7.06.07, 20:45
Hej
Zamieszczam swoje pierwsze foto zrobione e-500, nic specjalnego ale staram sie... moze z czasem beda lepsze:) tak na marginesie jaka najlepiej dobrac przeslone do portretu?? najmniejsza?

grizz
7.06.07, 20:48
Najmniejszą jak chcesz tło rozmyć...

Ale nei ma czegoś takiego jak "najlepsza" przesłona.

kriss642
7.06.07, 20:52
rozumiem:) a to moze byc? (o ile mozna to zdjecie nazwac portretem)

kriss642
7.06.07, 21:21
eh widze ze chyba zdjecie beznadzieja skoro taka cisza, trudno trzeba dalej cwiczyc:P

dziekan
7.06.07, 22:48
ee tam od razu beznadzieja, nie widać gdzie jest po prostu ostrość na tej fotce ot co.
poczytaj o podstawach jeśli to twój początek z lustrzanką, ćwicz cykaj jak najwiecej, i wrzucaj fotki. a będzie coraz lepiej
pzdr
dziekan

kriss642
7.06.07, 22:55
Nie widac gdzie jest ostrosc? chodzi ci ze fotka jest zle wyostrzona tak? uzywalem af+mf i moze cos sknocilem. Duzo czytam na ten temat, ale jakos gorzej z praktyka

dziekan
7.06.07, 23:04
Nie widac gdzie jest ostrosc? chodzi ci ze fotka jest zle wyostrzona tak? uzywalem af+mf i moze cos sknocilem. Duzo czytam na ten temat, ale jakos gorzej z praktyka

chodzi o to ze nie wiem gdzie ostrzyłeś (AF ostrzył) konkretnie w tym zdjęciu, a nie o wyostrzanie rozumiane jako obróbkę całego zdjęcia.

kriss642
24.06.07, 23:35
po dlugiej nieobecnosci prezentuje swoje wypociny, rewelacji nie ma to wiem, ale czekam na jakies uwagi dotyczace ostrosci ekspozycji czy kadrowania:)

rrrradek
25.06.07, 00:01
co do kadrowania w 2 ostatnich to bym powiedział, że lepsze na 1-szej. Co do reszty to na drugim ne ma ostrości i kłosy, które jak rozumiem miały być ostre przez to, że zlewają się trochę z tłem, są nieostre. na pierwszym fajnie rozmyłeś tło. Dlaczego uparłeś się na naturę? może pofotografuj ludzi. Wiele ciekawego jest w ludziach, ich zachowaniach. nie chcę umniejszać zalet przyrody jako tematu, bo jak ktoś umie to fajnie pooglądać. Jeśli już musi byc przyroda to porób kilka fotek tego samego tematu każda w innym ujęciu i wybierz najlepszą.

kriss642
25.06.07, 13:51
co do fotografowania ludzi... mam pare pomyslow ale jak narazie nie mialem czasu na ich zrealizowanie, od dzisiaj zaczynam moj dwu tygodniowy urlop wiec mam nadzieje bede mial czas na nadrobienie zaleglosci, a efektami napweno sie tu pochwale:)

kriss642
3.07.07, 16:57
jestem w trakcie przebierania fotek ktore moglbym tutaj wrzucic do waszej ocenki.
Teraz fotka troche z innej beczki... na malej imprezce potpatrzylem niezly i w dodtaku tani statyw:P

paszczol
3.07.07, 17:58
Zdjęcie nr 4 zaczyna już prezentować coś więcej niż 1. Moim zdaniem super trafiłeś z głębią ostrości, bo tło nie odrywa oczu od 1 planu, a jednocześnie widać co stanowi to tło, gdzie jest łąka czy pole. Kadr też myślę poprawny i naświetlenie. Może nie jest to jakaś super fota, ale początek dobry. Ja zresztą sam jeszcze raczkuje, możesz zajrzeć na moje PF. Foć dalej, pozdr.

kasiak
4.07.07, 22:50
Nic ciekawego, ani ostrosci ani glebi, pracuj, pracuj a cos z tego bedzie.

pozdrawiam

kriss642
6.07.07, 01:25
Troche fotek z rajdu...

edek777
6.07.07, 05:13
Statyw zabawne. Uśmiałem się (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) :D

kriss642
6.07.07, 15:51
co do statywu, to jest w nim regulacja wysokosci:P

kriss642
26.07.07, 08:24
Dzisiaj stwierdzilem ze nie robie zadnych postepow w foceniu, stwierdzilem ze bede wzucal tutaj wiecej zdjec ktopre bede podlegaly waszejocenie. Mam nadzieje ze mi pomozecie i powiecie gdzie robie bledy:)

marecki
26.07.07, 09:18
ten portrecik w świetle zachodzącego słońca byłby fajny gdyby nie jakoś śmiesznie ucięta szyja. Ja bym dałe więcej dołu. Uśmiech jakby bardziej wynikający ze świadomości robienia fotki a nie z radości na piękny widok.
Druga fota bardzo mi się podoba.

kriss642
30.07.07, 19:01
A no faktycznie szyje jakos dziwnie ucielem, co do usmiechu to tez masz racje, chyba moja modelka nie przylozyla sie zbytnio... z reszta ja tez:P

szklarz
30.07.07, 20:36
Zboze bardzo ładne, szkoda tylko przycietych kłosów u góry.