Hej
Zamieszczam swoje pierwsze foto zrobione e-500, nic specjalnego ale staram sie... moze z czasem beda lepszetak na marginesie jaka najlepiej dobrac przeslone do portretu?? najmniejsza?
Hej
Zamieszczam swoje pierwsze foto zrobione e-500, nic specjalnego ale staram sie... moze z czasem beda lepszetak na marginesie jaka najlepiej dobrac przeslone do portretu?? najmniejsza?
Najmniejszą jak chcesz tło rozmyć...
Ale nei ma czegoś takiego jak "najlepsza" przesłona.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
rozumiema to moze byc? (o ile mozna to zdjecie nazwac portretem)
eh widze ze chyba zdjecie beznadzieja skoro taka cisza, trudno trzeba dalej cwiczyc:P
ee tam od razu beznadzieja, nie widać gdzie jest po prostu ostrość na tej fotce ot co.
poczytaj o podstawach jeśli to twój początek z lustrzanką, ćwicz cykaj jak najwiecej, i wrzucaj fotki. a będzie coraz lepiej
pzdr
dziekan
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Nie widac gdzie jest ostrosc? chodzi ci ze fotka jest zle wyostrzona tak? uzywalem af+mf i moze cos sknocilem. Duzo czytam na ten temat, ale jakos gorzej z praktyka
chodzi o to ze nie wiem gdzie ostrzyłeś (AF ostrzył) konkretnie w tym zdjęciu, a nie o wyostrzanie rozumiane jako obróbkę całego zdjęcia.Zamieszczone przez kriss642
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
po dlugiej nieobecnosci prezentuje swoje wypociny, rewelacji nie ma to wiem, ale czekam na jakies uwagi dotyczace ostrosci ekspozycji czy kadrowania![]()
co do kadrowania w 2 ostatnich to bym powiedział, że lepsze na 1-szej. Co do reszty to na drugim ne ma ostrości i kłosy, które jak rozumiem miały być ostre przez to, że zlewają się trochę z tłem, są nieostre. na pierwszym fajnie rozmyłeś tło. Dlaczego uparłeś się na naturę? może pofotografuj ludzi. Wiele ciekawego jest w ludziach, ich zachowaniach. nie chcę umniejszać zalet przyrody jako tematu, bo jak ktoś umie to fajnie pooglądać. Jeśli już musi byc przyroda to porób kilka fotek tego samego tematu każda w innym ujęciu i wybierz najlepszą.
co do fotografowania ludzi... mam pare pomyslow ale jak narazie nie mialem czasu na ich zrealizowanie, od dzisiaj zaczynam moj dwu tygodniowy urlop wiec mam nadzieje bede mial czas na nadrobienie zaleglosci, a efektami napweno sie tu pochwale![]()