Zobacz pełną wersję : Zdjęcie córeczki i moto :)
Jako "nowy" (w sensie postów) na tym forum, ale jako czytający od dawna, pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcie córeczki i moto.
Zdjęcie standardowym ZD 14-45mm (E-500), mysle o ZD 40-150 i ZD 35mm 1:3.5 makro, ale czy warto kupować dwa kit'y za cene jednego np. 14-54mm? - chodzi o jakość, no i makro i zoom.
Albumowo rozrywkowo, postaraj sie wiecej nam pokazac.
Motocykl mnie nie przekonuje - kadr, perspektywa, temat...
Zdjęcie córy - owszem albumowe ale bardzo fajne. Podoba mi się specyficzne kadrowanie oraz fakt, że w tym zdjęciu widać radość, dynamizm a więc to z czym się wiąże dziecięca zabawa na huśtawce...
popieram wypowiedź ktotek'a. pierwsza fota taka sobie.natomiast druga ze względu na naturalność i ciekawy kadr jest bardzo fajna.
Dwójeczka za kadr i za uchwycony moment!!!
bomba!!!
Dwójka jest b. dobra.
Radośc, życie, energia tryska z tej fotki.
mysle o ZD 40-150 i ZD 35mm 1:3.5 makro, ale czy warto kupować dwa kit'y za cene jednego np. 14-54mm? -
Pytanie brzmi co chcesz robić :) Ja akurat mam taki zestaw i póki co mi wstarcza do żyjątek i widoczków (portretów i ludzie nie robię praktycznie wcale), do szczęścia brakuje mi czegoś "dłuższego" ;) niż 150mm, ale tutaj się wstrzymuję do przyszłego roku.
Oba szkiełka uważam za absolutnie warte swojej ceny, pod warunkiem oczywiście, że będziesz je wykorzystywał ;)
Pytanie brzmi co chcesz robić :) Ja akurat mam taki zestaw i póki co mi wstarcza do żyjątek i widoczków (portretów i ludzie nie robię praktycznie wcale), do szczęścia brakuje mi czegoś "dłuższego" ;) niż 150mm, ale tutaj się wstrzymuję do przyszłego roku.
Oba szkiełka uważam za absolutnie warte swojej ceny, pod warunkiem oczywiście, że będziesz je wykorzystywał ;)
Do makro chce ten 35mm bo już mnie troszkę drażną soczewki :? a podobno świetnie i szybko ostrzy.
Np. podczas tych pokazów na motocyklach wlaśnie brakowalo mi czegoś co bardziej przybliza niz 14-45, a i córeczka już nie za bardzo lubi jak się jej obiektywem "wjeżdza do nosa" :mrgreen: wiec z zaskoczenia taka 150'tka można cyknac coś ciekawego :mrgreen:
Ale jak napisałem, oba to koszt okolo 1600zl a za przyblizona cene moge kupic juz naprawede dobry obiektyw 14-54.
No i mam dylemat :roll:
Co do fotek, fotke z pokazów motocyklowych wybrałem zlą, jest ich wiecej i jako całość stanowią jakis mini reportaz.
Kilka jest w onecie w dziale fotoreportaże ;)
Do makro chce ten 35mm bo już mnie troszkę drażną soczewki :? a podobno świetnie i szybko ostrzy.
Np. podczas tych pokazów na motocyklach wlaśnie brakowalo mi czegoś co bardziej przybliza niz 14-45, a i córeczka już nie za bardzo lubi jak się jej obiektywem "wjeżdza do nosa" :mrgreen: wiec z zaskoczenia taka 150'tka można cyknac coś ciekawego :mrgreen:
Ale jak napisałem, oba to koszt okolo 1600zl a za przyblizona cene moge kupic juz naprawede dobry obiektyw 14-54.
No i mam dylemat :roll:
bierz starszą (jaśniejszą) wersję 40-150 (obecnie niecałe 1000zł niestety :/ )i będziesz na pewno zadowolony ! 14-54 jest znaczne szybsze i jaśniejsze od kita którego posiadasz ale praktycznie pokryjesz ogniskowe a skoro potrzebujesz robić z dalsza fotki to sprawdzona 40-150 na pewno podejdzie.
pozdrawiam
bierz starszą (jaśniejszą) wersję 40-150 (obecnie niecałe 1000zł niestety :/ )i będziesz na pewno zadowolony !
pozdrawiam
A po czym poznam starsza od nowszej? powiem ze najtaniej 40-150 jest w .... ale nie wiem czy to nie bedzia jakas kryptoreklama? cena to 690zl!
bierz starszą (jaśniejszą) wersję 40-150 (obecnie niecałe 1000zł niestety :/ )i będziesz na pewno zadowolony !
pozdrawiam
A po czym poznam starsza od nowszej? powiem ze najtaniej 40-150 jest w .... ale nie wiem czy to nie bedzia jakas kryptoreklama? cena to 690zl!
Starsza jest większa, ma metalowy bagnet ale przede wszystkim różni się światłem -3.5-4.5, zamiast 4.0-5.6 w nowszej - zwróć więc uwagę na ten parametr podawany w nazwie obok ogniskowej. Jaśniej znaczy lepiej, chociaż nowsza wersja to też raczej przyzwoite szkło - ma m.in. bliższą minimalną odległość fotografowania... ale osobiście również polecam ten ZD 40-150 3.4-4.5
Starsza jest większa, ma metalowy bagnet ale przede wszystkim różni się światłem -3.5-4.5, zamiast 4.0-5.6 w nowszej - zwróć więc uwagę na ten parametr podawany w nazwie obok ogniskowej. Jaśniej znaczy lepiej, chociaż nowsza wersja to też raczej przyzwoite szkło - ma m.in. bliższą minimalną odległość fotografowania... ale osobiście również polecam ten ZD 40-150 3.4-4.5
Dziękuję za odp. spytam sie jaki to jest, i jesli bedzie mozliwosc to zamowie ten starszy.
Mysle za za te 690zl bede brał co bedzie w tym sklepie, inaczej trzeba dodawac okolo 300zl bo srednia cena w innych sklepach jest 1000.
Co do bagnetu, a ta nowsza wersja ma plastikowy :roll:
przypominam ze to forum
Ocena zdjęć
Zrobiłeś/aś zdjęcie? Chcesz się nim pochwalić? To forum jest dla Ciebie a nie forum sprzetowe...
przypominam ze to forum
Ocena zdjęć
Zrobiłeś/aś zdjęcie? Chcesz się nim pochwalić? To forum jest dla Ciebie a nie forum sprzetowe...
OK, temat wlasciwie sie zamknal :)
Jeszcze jeden poscik, dzieki za podpowiedz z tym bagnetem, nie wiedzialem ze nowe maja plastikowy? (nie widzialam nawet).
Kupilem ten jasniejszy i za fajna cene - 799 - oczywiscie nówka! i co ciekawe, na tym 14-45 pisze made in china a na tym made in japan, nie wiem czy to jakas roznica?
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc ;)