Zobacz pełną wersję : Lumix G3 czy EPL-3?
Stoję przed takim wyborem. Jako amator chcę aby służył do każdego rodzaju foto: portret, krajobraz, street, przyroda(jakie szkiełka?). Ekonomia też ma znaczenie. Ja skłaniam się ku G3. Pasuje mi wielkość, wygląd, ruchomy lcd, lampa i wizjer. Proszę o wypowiedzi za i przeciw, najlepiej użytkowników.
Jak ekonomia rządzi to GF1/2 lub G1/2 i 14/2,5 i 45/1,8 + manuale , jeśli umiesz nimi fotografować. , zależy czy potrzebujesz wizjera. Jaka przyroda?
Pozdrawiam AP.
Przyroda w sensie np. upolowanie ptaka przez tele. Ekonomia ale w wyborze jednego z tytułowych + szkieł.
pozdro.
Jeżeli chcesz mikrusami polować na ptaki, to potrzebujesz korpusu z wizjerem np. G3 oraz czegoś długiego. Wyboru dużego nie ma: Olympus 75-300 i trochę tańszy a posiadający własną stabilizację Panasonic 100-300. Polecam tego drugiego.
14/2.5; 20/1.7; 45/1.8 i 100-300OIS - te szkła bym kupił na twoim miejscu. Po zakupie zobaczyłbym ile kasy zostało i wtedy zdecydował o puszce. Niby G3 jest wyborem oczywistym, szczególnie na rynku wtórnym, ale nie wiem czy będzie ci wygodnie toto trzymać jak podłączysz 100-300. Ja ostatnio przemacałem G3 i było gorzej niż w przypadku D5100 (gdzie co chwilę, nieświadomie naciskam przycisk zmiany punktu AF). Rozważ wycieczkę do MM by potrzymać chwil kilka aparaty, które bierzesz pod uwagę, na poparcie moich słów jedna już nie mikro a chyba nano43 fotka, pokazująca jak małe potrafią być korpusy m43
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/P1000208-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-oGEHxR7C1FM/T0pP3KiqQWI/AAAAAAAAEk4/CZ6hmlTu1dM/s1600/P1000208.jpg)
@Antares: wiele zostalo powiedziane w innym temacie gdzie o to samo pytales, nie sadze aby przez ta chwile sie wiele zmienilo;)
Zreszta widac to po wypowiedziach rowniez w tym watku.
Wyboru za duzego w mikro43 nie ma jesli chodzi o przyrode, moze ze 3-4 korpusy, i dwa szkla (ktore sie nadaja na poczatek zabawy w fotoprzyrodnicza).
pozdro
Pomacaj G3 koniecznie przez zakupem. Ja byłem w zasadzie pewny, że będzie mi pasował, do czasu aż go nie pomacałem. Wtedy mi przeszło... Poczekałem i GH2 mocno staniały.
Jedyny argument za Penem to stabilizacja w korpusie. Wszystko inne przemawia za G3. Choć jeśli chcesz bawić się poważniej fotografią to ten G-3 też jest za bardzo małpko-podobny tzn. guzikologia jest zbyt symboliczna. Nie wiem jak jest z dostępnością starszych modeli np. G-2. Ktoś tu pisał, że jeszcze są dostępne - nie wiem czy nie byłby to lepszy wybór. Sam mam G-1, ale - ponownie - poleciłbym też rozważenie Samsunga. NX-10(ewentualnie NX-11) jest chyba nadal dostępny, cenowo będzie pewnie bardziej atrakcyjny. Znam ten aparacik tylko z macanek, ale nie wydaje mi się, żeby odbiegał od G-3 a w ergonomii będzie nawet chyba lepszy. Przewagą G-3 będzie odchylany ekran. Za to Samsung ma rozsądne ceny obiektywów - w przeciwieństwie do Panasonica.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/P1000208-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-oGEHxR7C1FM/T0pP3KiqQWI/AAAAAAAAEk4/CZ6hmlTu1dM/s1600/P1000208.jpg)
ale ty stary jestes! prawie jak ja:)
dzarro,
jezeli system ma budowac ekonomia to samsung moze byc, dla mnie osobiscie liczy sie obrazek, a tu samsung to k.u.p.a (moje prywatne zdanie) i zadne tanie stalki tego nie zmienia, kolejne korpusy w NX juz wcale nie sa takie tanie...
pozdrowionka
ale ty stary jestes! prawie jak ja:)
Mnie to chyba nikt tu nie przebije:)
kolejne korpusy w NX juz wcale nie sa takie tanie...
Z powodu poprawy jakości , czy też z powodu tego ,że też chca zbijac kapuchę?
Nie mogę znaleźć samego body G3 a kit jest podobno słaby. A co myślicie o 45-200 Panasa albo ED 70-300 olka?Olek bez stabilizacji to z ręki będzie chyba ciężko. Czym ten olek rożni się od 75-300?
dziękuję za fachowe odpowiedzi.
Nie mogę znaleźć samego body G3 a kit jest podobno słaby. A co myślicie o 45-200 Panasa albo ED 70-300 olka?Olek bez stabilizacji to z ręki będzie chyba ciężko. Czym ten olek rożni się od 75-300?
dziękuję za fachowe odpowiedzi.
Światłem , stabilizacją i własnościami optycznymi i wielkościa, Lumix jest większy...
:)
dzarro,
jezeli system ma budowac ekonomia to samsung moze byc, dla mnie osobiscie liczy sie obrazek, a tu samsung to k.u.p.a (moje prywatne zdanie) i zadne tanie stalki tego nie zmienia, kolejne korpusy w NX juz wcale nie sa takie tanie...
pozdrowionka
Chyba patrzysz przez pryzmat G-1 i serii GH. G-3 to jednak jest kastrat w stosunku do starszych modeli, trzyma się to gorzej, jest chyba gorszy obiektyw - a możliwość filmowania dla mnie jest akurat irytującą wadą :twisted:. Wg opacznych powyżej ISO 800 G-3 ma co prawda niższe szumy od NX100 , ale za to o ponad 1 EV gorszą dynamikę na najniższej czułości( wiadomo, brak ISO 100). Zobaczymy za trzy, cztery lata: ja obstawiam, że m4/3 będzie wtedy daleko w tyle za Samem - oni muszą się napinać, żeby zwrócić na siebie uwagę a potencjał mają chyba większy niż Dżapońce.
Światłem , stabilizacją i własnościami optycznymi i wielkościa, Lumix jest większy...
Trochę źle zapytałem. Bardziej chodzi mi o ocenę, który będzie do G3 najlepszy. Obawiam się olkowych tele bez stabilizacji.
Chyba patrzysz przez pryzmat G-1 i serii GH. G-3 to jednak jest kastrat w stosunku do starszych modeli, trzyma się to gorzej, jest chyba gorszy obiektyw - a możliwość filmowania dla mnie jest akurat irytującą wadą :twisted:. Wg opacznych powyżej ISO 800 G-3 ma co prawda niższe szumy od NX100 , ale za to o ponad 1 EV gorszą dynamikę na najniższej czułości( wiadomo, brak ISO 100). Zobaczymy za trzy, cztery lata: ja obstawiam, że m4/3 będzie wtedy daleko w tyle za Samem - oni muszą się napinać, żeby zwrócić na siebie uwagę a potencjał mają chyba większy niż Dżapońce.
Samsung praktycznie sie nie pokazuje a tylko spokijnie wypuszcza coraz lepsze sprzety. Skyszalem ze ma pokazac nowy bezlusterkowiec-tanszy od wersji nx***!!
Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
Jak na razie to Samsung pokazał, że mają potencjalnie niezłą matrycę w NX200 i nie mają do tego porządnego body. No i może kiedyś się nauczą robić rawy o jakichś rozsądnych rozmiarach, na zapisanie których nie trzeba będzie czekać do wieczora ;) Ale naleśniki mają fajne i niedrogie. Gdyby tak Panasonic się zechciał zasugerować ich cenami...
Jak na razie to Samsung pokazał, że mają potencjalnie niezłą matrycę w NX200 i nie mają do tego porządnego body. No i może kiedyś się nauczą robić rawy o jakichś rozsądnych rozmiarach, na zapisanie których nie trzeba będzie czekać do wieczora ;) Ale naleśniki mają fajne i niedrogie. Gdyby tak Panasonic się zechciał zasugerować ich cenami...
O tym mówię. Są nowi w tym biznesie i jeszcze się uczą. A że uczą się szybko widać po rynku smartfonów. Żeby było jasne, mam wczesny model Galaxy i jestem średnio zadowolony:wink:.
Jak na razie to Samsung pokazał, że mają potencjalnie niezłą matrycę w NX200 i nie mają do tego porządnego body.
Ostatnio coś przysnęli. Mimo ,że premiera NX200 była juz bardzo dawno (pół roku temu) to nie uświadczysz go w sprzedaży w Polsce , na E-Bay spotkałem tez tylko 4 oferty z krajów Unii.
I tak zrobił się temat o Samsungu :?:. Może wróćmy do tematu.
pozdro
Sorki. Jeśli chcesz wybierać między tymi dwoma - to dla mnie wybór jest jeden: G3. Ale widzę,że nadal dostępny jest też G2. Ja bym brał dwójeczkę.
Sorki. Jeśli chcesz wybierać między tymi dwoma - to dla mnie wybór jest jeden: G3. Ale widzę,że nadal dostępny jest też G2. Ja bym brał dwójeczkę. Też mi się podoba. Ale w czym oprócz ceny jest lepszy G2.
G2 ma sporo funkcji dostępnych na przyciskach i pokrętłach, w G3 to wycięli, trzeba klikać,
G3 nie ma czujnika oka ani wejścia zewnętrznego mikrofonu. G2 jest większy (co dla jednych może być zaletą, dla innych wadą).
Macałem obydwa, wziąłem G3 ze względu na matrycę, choć ergonomia za G2 przemawiała :)
G-2 jest podobny do G-1:grin:, ma lepszą guzikologię, jest większy i przez to wygodniejszy w trzymaniu( głębszy grip) - to może mieć znaczenie z większymi obiektywami. Może być tylko problem z macaniem (może w Euro AGD?). Wydaje mi się, że jak byś wziął do ręki jeden i drugi to łatwo byłoby zdecydować , który Ci bardziej odpowiada. Ten G-3 ma niby niższe szumy, ale mi jakoś nie leżał jak macałem. Ewentualnie z naleśnikami miałby sens - bo jest sporo mniejszy i bardziej płaski, ale z kitowym zoomem ta zaleta jest raczej zniwelowana.
http://www.optyczne.pl/index.html?porownaj=aparat&producent=64&pix=0&zoom=0&typ=i&szukaj=Filtruj
Jestem za G2.
Lepiej sie go trzyma, mozna haka wgrac do video,
W G3 laguje wizier w sztucznym swietle, niby ma lepszy silnik do jpg ale robi plastik fantastik
Nie daj sie zwiesc tylko jedna odpowiedz jest sluszna G2!
(chcesz kupic?:) wal na priva)
pozdrowionka
G3 taki mniejszy to wcale nie jest. Na wysokość sa idealnie równe (83,6mm) . Na szerokość G2 jest tylko o 8.8 mm szerszy (124 do 115.2 mm). G3 jest jednak znacznie bardziej płaski bo az o 27,3 mm (46.7 do 74 mm) Bardzo go wygrubia ten grip z prawej strony. G2 jest też o 46 gram cięższy (428 do 382 gramy).
PS Nie wiem czy faktycznie G2 jest szerszy bo ma wystajace poza korpus "uszy" do zamocowania paska a G3 ma je schowane w korpusie.
Tak, ze pozostał by tylko grubszy i cięższy o niecałe 50 gram
Nie wiem na ile moja opinia będzie pomocna w wyborze, ale postaram się ocenić G3 (mam od kilku tygodni) z punktu widzenia posiadacza D90. Chciałbym też przy okazji przekazać parę informacji, których sam nie znalazłem przez zakupem, a może dla kogoś będą istotne :)
Stabilizacja: W kitowym 18-105 Nikona bez jakichś snajperskich zabiegów mam ostre zdjęcia na 60mm i czasie 1/10s. Po prostu aparat do oka, chwila znieruchmienia, strzał i ok. Robiąc podobnie z G3 i szkłem ustawionym na 42mm odkryłem, że mam sporo poruszonych zdjęć nawet na 1/30s. 1/10 dam radę utrzymać, ale jak się bardziej przyłożę. Zapewne w jakimś stopniu powodem jest dużo mniejsza masa i mniej pewny chwyt, ale mam wrażenie że nie tylko, czyli stabilizacja Panasa jest mniej wydajna niż Nikona. Będę musiał o tym pamiętać. Nie wiem jak to wygląda w dłuższych szkłach.
Wielkość: Małe toto, nie ma gdzie złapać i trzeba bardzo uważać, żeby przez przypadek czegoś nie wcisnąć. Mieści się za to do kieszeni zimowej kurtki, gdzie D90 bym raczej nie wsadził :)
Wizjer: Gdybym wcześniej nie przeczytał na forum, nawet bym nie zwrócił uwagi na lag przy słabym oświetleniu. W każdym razie mi to nie przeszkadza. Jestem okularnikiem i dla mnie było ważne, by nie trzeba było wciskać wizjerem okularów w oko, by zobaczyć obraz w całości.
Histogram na żywo: W praktyce bardzo przydatny, u mnie jest włączony na stałe. W wielu sytuacjach G3 ma tendencję do niedoświetlania (bywa i na odwrót, ale rzadko). Robienie zdjęcia wygląda więc tak, że spoglądam na histogram i w razie potrzeby koryguję ekspozycję kręcąc kółkiem. Każdorazowe wciśnięcie kółka przełącza jego funkcję, w trybie A jest to przysłona<-->korekcja. Szkoda, że wybrana funkcja nie jest zapamiętywana po wyłączeniu aparatu - jak się go włączy, zawsze włączona jest ta pierwsza.
Nie podoba mi się wyświetlanie histogramu w trybie M. Tzn. gdy aparat uznaje ekpozycję za prawidłową, histogram jest biały, a jak zmieniamy czas lub przysłonę, histogram zamiast się przesuwać, pozostaje na miejscu i tylko zmienia kolor na żółty. Utrudnia to dobór ekpozycji, gdy chcemy zrobić zdjęcie np. z dosunięciem histogramu do prawej. No ale w końcu tego M na codzień nie używam...
Współpraca ze studyjnymi lampami błyskowymi: nie stwierdziłem problemów ani przez kostkę, ani przy użyciu wyzwalacza radiowego. W trybie M jasność obrazu pozostaje stała przy zmianie ekpozycji, da się więc ustawić krótki czas, by wyeliminować światło zastane i przy tym kadrować. W Olkach (przynajmniej tych nowszych, w tym EPL-3) jest opcja, czy ekran ma się właśnie w ten sposób zachowywać, czy jasnością odpowiadać ustawionej ekspozycji. G3 ma na stałe tylko ten pierwszy wariant.
Brak eye sensora w moim przypadku nie jest dotkliwy (jakby sensor był, to chyba i tak bym go wyłączył). Nie tylko kadruję, ale nawet zmieniam to i owo w menu, bez odrywania oka od wizjera, więc jak już potrzebuję skorzystać z ekranu, to sobie przełączę. Zresztą w plenerze ekran przeważnie mam zamknięty "do środka", wtedy to się samo przełącza. Tzn. zamykam ekran, włącza się wizjer, otwieram i aktywny staje się ekran.
Kitowy 14-42 zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Czytając opisy spodziewałem się jakiejś padaki, tymczasem obraz jest ok, również w rogach.
Szumy i DR: Matryca G3 na iso 100 szumi mnie więcej tak, jak D90 na 640-800. Robiąc zdjęcia D90 na iso 200, często celowo sporo niedoświetlałem, by zmieścić jak najwięcej w światłach, a potem wyciągałem mocno cienie i obywało się bez odszumiania. W G3 na iso 160 nawet niewielkie podciągnięcie cieni sprawia, że szczególnie na jednolitych szarych powierzchniach wychodzą czerwone i zielone ciapki :) Na szczęście daje się to stosunkowo łatwo odszumić, praktycznie bez zauważalnej degradacji obrazu.
Jak na razie jestem z G3 zadowolony. Mam dość mały i bardzo lekki aparat do noszenia przy sobie (i robienia zdjęć na stronę w stopce, gdy spotkam coś ciekawego na mieście). Na konkretne, zaplanowane plenery będę chyba jednak D90 zabierał, chociaż coraz poważniej myślę o przesiadce na wiadomego, nowego Olka :)
Sprawdza się też w warunkach studyjnych, do wszelkiego rodzaju pakszotów. Wtedy z kolei korzystam z odchylonego ekranu i podpinam przez przejściówkę micro nikkora 2,8/60.
Aha, filmowania nie komentuję, bo nie korzystam. Raz, po zakupie, sprawdziłem czy działa i działało :)
ajt, dziękuję za wyczerpującą info. Byłem dzisiaj w MM i pomacałem obydwie puszki. Trzymanie z kitami (lepiej G3)jeszcze obleci ale jak coś dłuższego to chyba masakra. Dodatkowo koleś z obsługi odradzał bezlusterkowce (chyba nie za wiele o nich wiedział) i polecał lustro nikona 5100 albo canona. Znowu odżyły wątpliwości bo do canona 550d albo 600d też się przymierzałem. Tu jak widzę chyba większość kupuje malucha jako drugi obok lustra. :lol:
No właśnie, grunt to samemu pomacać.
Do trzymania można się przyzwyczaić. I tak lustrzankę, niezależnie od wielkości obiektywu, zawsze staram się trzymać obiema rękami,lewą podpierając obiektyw. Z G3 podobnie, najwyżej przy dłuższym szkle większość ciężaru pójdzie na lewą rękę. D90 będę trzymał przynajmniej dopóki nie pojawią się efekty obróbki rawów z OM-D w Lightroomie i innych porządnych wołarkach. Wtedy być może podejmę decyzję o przesiadce na Olka, ale chyba z gripem :)
Co do wypowiedzi ajt-a: Jak miałem GF2 to tez wiele zdjęć miałem poruszonych z obiektywem 14-45 (przy 14mm f2.5 to juz nie wspomnę). Nigdy nie byłem pewny czy zdjęcie będzie nie poruszone . Stało sie to dla mnie obsesją.Dlatego między innymi wyszedłem z Panasa. Teraz mam kompakta Fuji X10 i nie zrobiłem jeszcze zadnego poruszonego zdjęcia.
Czyli z tą stabilizacją jest chyba coś na rzeczy. Córka ma Samsunga EX1. Używałem go przez jakiś czas i też poruszonych zdjęć nie miałem, pomimo że mały, lekki i w dodatku na zombie. Jeszcze trochę poruszeń z Panasa i chyba też zacznę mieć obsesję :)
Używałem 14-42 Panasa i żadnego problemu ze stabilizacją nie było.
Mialem LX5 i stabilizacha w tym Panasie byla b.dobra.
Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
co do różnicy w wygodzie trzymania g3-g2 nie ma porównania;) w g2 uchwyt jest pewny w g3 myślisz że aparat wypadnie Ci z ręki;) ostatnio w sklepie dla idiotów oglądałem oba. Tym bardziej z czymś dłuższym
Używałem 14-42 Panasa i żadnego problemu ze stabilizacją nie było.
Zaraz problemy :)
Po prostu z moich doświadczeń wynika, że działa słabiej niż w kitach Nikona i w Samsungu EX1. Jednak jakoś działa, bo widać różnicę w zdjęciach z włączoną i wyłączoną stabilizacją.
Antares: nic nie piszesz o limicie cenowym, to może poczekaj miesiąc i OM-D będzie dobrym wyborem? W razie problemów z trzymaniem dokupisz grip.
Zaraz problemy :)
Antares: nic nie piszesz o limicie cenowym, to może poczekaj miesiąc i OM-D będzie dobrym wyborem? W razie problemów z trzymaniem dokupisz grip.
Ale to będzie chyba 2,5 różnica w cenie. Jest jeszcze GH2. W kicie widziałem za 2999 zł, chyba w Foto Jokerze, tam w dodatku jest ta inna matryca, która ma swoich fanów.
Ale to będzie chyba 2,5 różnica w cenie. Jest jeszcze GH2. W kicie widziałem za 2999 zł, chyba w Foto Jokerze, tam w dodatku jest ta inna matryca, która ma swoich fanów.
I słynny paseczek przy nagrywaniu filmów.:)
GH2 to raczej max. co chciałbym wydać. Jest po 2888 ale czy warto dopłacać prawie 900pln? Jest trochę za ale jeszcze szkła i koszty rosną. A w tej cenie to mam G3 z 45-200.
A czy z tym paseczkiem to naprawdę w każdym egzemplarzu?
GH2 to raczej max. co chciałbym wydać. Jest po 2888 ale czy warto dopłacać prawie 900pln? Jest trochę za ale jeszcze szkła i koszty rosną. A w tej cenie to mam G3 z 45-200.
A czy z tym paseczkiem to naprawdę w każdym egzemplarzu?
w każdym w fotojokerze ;)
paseczek występuje tylko przy konkretnych parametrach filmowania, bodajże na migawce na 1/50s. nie jest tak, że na każdym filmie będziesz miał tą wadę.
w każdym w fotojokerze ;)
paseczek występuje tylko przy konkretnych parametrach filmowania, bodajże na migawce na 1/50s. nie jest tak, że na każdym filmie będziesz miał tą wadę.
Ja mam GH2 , i..nie dopatrzylem sie żadnego paska, a krecę wlasnie przy migawce 1/50s.Odtwarzanie na tv Panasonica, plażmie.
Jak ekonomia rządzi to GF1/2 lub G1/2 i 14/2,5 i 45/1,8 + manuale , jeśli umiesz nimi fotografować.
Pozdrawiam AP. ...w czym ma być problem z foto manualami? Fakt, ostatnie manuale w moich rękach to Zenit.:grin:
...w czym ma być problem z foto manualami? Fakt, ostatnie manuale w moich rękach to Zenit.:grin:
W preferencjach.
Jedni muszą mieć autofokus, innym nie przeszkadza ręczne ostrzenie na małym ekraniku i bardzo lubią na manualach filmować.
Jeżeli o to chodzi to spoko. Ręcznie może być nawet ciekawiej jak nie trzeba super szybko łapać ostrości, w czym ponoć G3 jest dobry.
Przymierzam się do tego G3 i przymierzam i ciągle nie mogę się zdecydować :?:. Kusi mnie komplet z 45-200 ale jak dodać do tego jeszcze naleśniki to sumka szybko rośnie. Brak mi jakiegoś bodźca. Czasem myślę też o samie nx10. Czy naprawdę ja jako amator potrafię odczuć różnicę w jakości?
Jeżeli o to chodzi to spoko. Ręcznie może być nawet ciekawiej jak nie trzeba super szybko łapać ostrości, w czym ponoć G3 jest dobry.
Przymierzam się do tego G3 i przymierzam i ciągle nie mogę się zdecydować :?:. Kusi mnie komplet z 45-200 ale jak dodać do tego jeszcze naleśniki to sumka szybko rośnie. Brak mi jakiegoś bodźca. Czasem myślę też o samie nx10. Czy naprawdę ja jako amator potrafię odczuć różnicę w jakości?
Piszą, że S. musi jaszcze trochę popracować nad matrycą, własną, a ze stałkami w mikro jest większa frajda.
Nadal szukam bodźca do zakupu G3. Mam już upatrzony z kitem i 45-200. Może w kwietniu będzie jakaś obniżka mobilizująca. Ostatnio przyczepił się jeszcze do mnie NEX-5N choć IMHO straszy z dłuższym szkłem i troszkę ceną.:grin:
NEX-5N nie ma wizjera, wygoda uchwytu w przypadku tej puderniczki to eufemizm, podobnie jak wybór obiektywów. G-3 nie jest ideałem, zwłaszcza w porównaniu z poprzednikami, ale wśród tańszych bezlusterkowców z EVF niestety nie ma konkurencji(jak ktoś nie lubi Szajsunga i nie chce z jakiś względów G2). Ja bym osobiście nie kupił podstawowego aparatu bez sensownego wizjera.
http://snapsort.com/compare/Panasonic-G3-vs-Panasonic_Lumix_DMC-G2
G2 wg rożnych testów jest niby gorszy?
Chodzi nie tylko o jakość obrazka. G2 miał więcej guzików na obudowie, nie trzeba było wszystkiego w menu zmieniać.
G3 jest też zdaje się z lekka mniejszy, nie ma wykrywania oka przy wizjerze (trzeba przełączać guzikiem evf/lcd).
Chodzi nie tylko o jakość obrazka. G2 miał więcej guzików na obudowie, nie trzeba było wszystkiego w menu zmieniać.
G3 jest też zdaje się z lekka mniejszy, nie ma wykrywania oka przy wizjerze (trzeba przełączać guzikiem evf/lcd).
G3 ma faktycznie mniej guzikow ale qmenu + 4way pozwala na zmiane wiekszosci potrzebnych opcji bez wchodzenia do zwyklego menu. Co do czujnika przy wizjerze - zamkniecie ekranu automatycznie uruchamia wizjer - dla mnie ta opcja jest wygodniejsza
Vindex jeżeli masz G3 to podziel się wrażeniami. Mało jest opinii bezpośrednich posiadaczy aparatu. G2 nie jest specjalnie dostępny. Nie bardzo mam zaufanie do używek i powystawowych.
G2 jest dostępny w RTV Euro, można sprawdzić na stronie, choć nie we wszystkich miastach. Cena ok. 1499 z kitem.
G3 też nie jest jakiś drogi, a za to nowszy i podobno ma udoskonalony procesor obrazu, mikrofon stereo i lepszą matrycę. G2 ciężko naleźć w zestawie dual-kit.
Co z przycisków zabrali w G3 a ja mam w G2?
1. To ten po lewej od lampy służy do zmiany trybu AF (Manual, AF-S, AF-C) oraz do zmiany sposobu działania AF - centralny, wielopunktowy, tracking, twarze. I ja bardzo rzadko go używam, mogłoby go nie być, a za to mógłby być inny. Zabrali to w G3.
2. Po prawej przy kółku trybów zabrali przełącznik jedno zdjęcie/seria/timer (również rzadko używam i dałoby się to obsłużyć przez menu).
3. AE lock, - ale można zastąpić przez przycisk FN.
4. Czujnik oka, często irytuje, jak się palcem chce coś przesunąć na ekranie to czujnik się zasłania i wyłącza ekran. Chociaż czasem fajnie jest że się przełącza sam, jak przycisnę oko do wizjera. Ale bez tego da się żyć.
Tak więc to co zabrali nie każdemu jest potrzebne, ale trzeba sobie zdawać sprawę ze zmian.
To moje opinie o przyciskach z G2 vs G3 (mam G2). Jak ktoś opisze G3 to już będzie pełniejszy obraz.
Zwrócie też uwagę na to ,że Panasy nie mają tradycyjnie stabilizacji w puszce tylko w wybranych zoomach.
A jakie są różnice pomiędzy G2 i G3 ? Pytam serio - OM -D dostępny będzie o jakiś tydzień za późno i chyba zdecyduje się na jakaś opcje z Pasikonika. Wbudowany wizjer to dla mnie zaletą , jak on się ma do VF 2 - w jednym i drugim modelu ?
Tapatalk
Korolian część odpowiedzi znajdziesz w moim linku na poprzedniej stronie :grin:
A jakie są różnice pomiędzy G2 i G3 ? Pytam serio - OM -D dostępny będzie o jakiś tydzień za późno i chyba zdecyduje się na jakaś opcje z Pasikonika. Wbudowany wizjer to dla mnie zaletą , jak on się ma do VF 2 - w jednym i drugim modelu ?
Tapatalk
Wizjerek z G3 i VF-2 są porównywalne. Ten z G3 daje bardziej gładki obraz od olkowego co nie zawsze jest zaletą, bo na lekko ziarnistym łatwiej ostrzy się obiektywami manualnymi.
Mam G3 i nie narzekam. Brakuje mu jedynie stabilizacji w body ale od tego mam E-PL2 :grin:
A, jedna uwaga do G3, ma kiepską baterie, na całodzienne pstrykanie dobrze jest zabrać zapasową.
No wiec tak Korolianie,
G3 moze gladszy wizualnie wizier w srodku oraz lekko ocieplona barwa, vf2 jest taki mocno neutralny, nie lubie jak widze we wizierze inaczej niz na ekranie.
Wystarczy w Panasie korzystac z wiziera nie lcd, a zasieg na baterii drastycznie rosnie, Panas G1 robi ze 600 fot, G2 spokojnie kolo 800, nie wiem jak G3, inna baterka moze zrobic mniej ale i tak mysle, ze do 5stowek powinienes dobic.
Jak bedziesz bral G3 to pobaw sie nim troche bo wszystkie te co obracalem w FJ mialy straszne lagi we wizierze i czesciowo na lcd w swietle zarowym o natezeniu srednim, w G1-2 tego nie ma
pozdrowionka
PS
G2 mozna haknac we wideo i lata 54mbit/s
G3 to pewnie bateria kiepsko trzyma, bo cały czas jest włączony podgląd - jak nie na ekranie to na wizjerku. W G1 i G2 ekran obracasz do aparatu (żeby się nie brudził :) ) - czyli jest wyłączony a wizjer się tylko włącza po zbliżeniu oka do niego.
Przecież w G3 też obracasz ekran do aparatu i działa tylko wizjer.
No właśnie a w G2 i G1 nic nie działa, tylko na czas spoglądania w wizjer się on załącza.
Wprawdzie nie mam G3 ale myślę, że przy załączonym podglądzie przez ekran jeżeli go odwrócę do aparatu to sie wyłączy i nie załączy się wizjer. Niestety chcąc kadrować będę musiał przłączyć guzik ale jest to do przeżycia, choć sam wizjer nie pożera chyba aż tak dużo prądu. więc może nie warto tak oszczędzać?
Wprawdzie nie mam G3 ale myślę, że przy załączonym podglądzie przez ekran jeżeli go odwrócę do aparatu to sie wyłączy i nie załączy się wizjer.
Ja bym się w tej kwestii nie spierał z kolegami którzy G3 mają :)
Temat wywołał opiotr a z jego postów wynika, ze ma co najwyżej G1 lub G2. Poza tym ja sugerując zadaję w domyśle pytanie ale nie stwierdzam :grin:.
G3 ma faktycznie mniej guzikow ale qmenu + 4way pozwala na zmiane wiekszosci potrzebnych opcji bez wchodzenia do zwyklego menu. Co do czujnika przy wizjerze - zamkniecie ekranu automatycznie uruchamia wizjer - dla mnie ta opcja jest wygodniejsza
Tutaj kolega Vindex pisze jak to działa.
Ja tylko napisałem po co jest czujnik zbliżeniowy w G1/G2 i myślę, że dzięki temu właśnie można sporo fotek zrobić na jednym aku, W G3 może i można w kółko włączać i wyłączać wizjerek tylko kto tak robi? (Równie dobrze można by przed każdym zdjęciem i po włączać i wyłączać aparat)
sorki, rzeczywiście Vindex napisał o tym.
Ja dalej w zalewie oznaczeń G,GF GH, GX czuję się ciemny jak przysłowiowa tabaka w rogu.
Róznice pomiędzy G2 a G3 pojąłem.
czy jakaś dobra dusza podrzuci linkę, która pozwoli mi na dalszą iluminację?
Ja praktycznie MUSZĘ kupić aparat w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Muszę bo mam w zanadrzu fajny wyjazd na który nie chcę targać E30+12-60 (jedynie ze względu na wagę i gabaryty), o drugim obiektywie nie wspominając, a ostatni weekend spędzony w ulubionych i nieznanych zakątkach Barcelony uświadomił mi, że dzielny FT2 jest świetny ale na plażę, do wody i na takie tam pstryki.
Muszę mieć wizjer bo na LCD w słońcu nie widać nic- niezależnie od tego czy jest to AMOLED w SGS2 czy LCD w aparacie. Wbudowany jest zaletą.
Co do finansów- różnica jest taka, że jeśli będę celował w OM-D, to pewnie będę wychodził z dużego E- nie fotografuję tak dużo aby mieć dwie takie puszk i obiektywy do nich.
Jesli np w G2/G3 z kitem- to już niekoniecznie.
XZ-1 ogladałem i te guziczki sa zbyt małe do moich łap.
Jak to jest z tym lcd obrotowym w G3? Robiąc zdjęcie z pozycji powiedzmy pasa nie da się ustawić aparatu na wprost tak jak w lcd uchylnych (nex)? Otwierając ekran z pozycji zamkniętej jest on do góry nogami, dobrze pamiętam?
Jedź do sklepu i pomacaj albo poczytaj sobie test na optycznych. Tam jest wszystko.
Antares,
Wszystko sie da, lcd gibie sie we wszystkie strony swiata...
pozdrowionka
lcd się gibie we wszystkie ale ekran nie. Jeśli ustawię lcd w poziomej osi aparatu (otwarcie z pozycji zamkniętej)to obraz jest do góry nogami i po obróceniu go o 90stopni nadal jest odwrotnie. Czyli przy kadrowaniu z pozycji np.pasa lcd i siebie mam ustawiać prostopadle do aparatu? W przypadku uchylnego lcd jest w tym przypadku o wiele wygodniej. Jeśli jestem w błędzie to proszę o wskazanie właściwej drogi :grin: i przepraszam, że zawracam głowę takimi pierdołami zamiast iść do FJ i sprawdzić.
lcd się gibie we wszystkie ale ekran nie. Jeśli ustawię lcd w poziomej osi aparatu (otwarcie z pozycji zamkniętej)to obraz jest do góry nogami i po obróceniu go o 90stopni nadal jest odwrotnie. Czyli przy kadrowaniu z pozycji np.pasa lcd i siebie mam ustawiać prostopadle do aparatu? W przypadku uchylnego lcd jest w tym przypadku o wiele wygodniej. Jeśli jestem w błędzie to proszę o wskazanie właściwej drogi :grin: i przepraszam, że zawracam głowę takimi pierdołami zamiast iść do FJ i sprawdzić.
Nie, wszystko widzisz tak jak trzeba, nic nie jest obrócone.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/g2_monitor.gif)
Tak to wygląda na przykładzie G2. Gif z fotopolis.pl
Czyli obraz ustawia sie zawsze do górnej krawędzi. Dzięki adambieg.
Ja dalej w zalewie oznaczeń G,GF GH, GX czuję się ciemny jak przysłowiowa tabaka w rogu.
Róznice pomiędzy G2 a G3 pojąłem.
GF - to seria podobna do PENa, bez wizjera
GX - to 16 Mpx GF1 - który miał więcej guzików, niż jego następcy
GH - to seria najbardziej zaawansowana z multi-aspect, najlepsza do filmowania, z wyglądu jak lustrzanka :)
Jak lustrzanki:
Seria GH
6259162592
Seria G
625936259462595
Jak kompakty
Seria GF
62596625976259862599
Seria GX
62600
Vindex jeżeli masz G3 to podziel się wrażeniami. Mało jest opinii bezpośrednich posiadaczy aparatu. G2 nie jest specjalnie dostępny. Nie bardzo mam zaufanie do używek i powystawowych.
A co chcialbys wiedziec? Uzywam G3 od lipca zeszlego roku i generalnie jestem z niego zadowolony. Jest dosc szybki ( chociaz jak wszystkie m43 ma kiepski AFC ), uchylny ekran jest bardzo wygodny (chociaz moglby miec ciut lepsza rozdzielczosc i lepiej reagowac na dotyk), dzieki qmenu i 4 way bardzo rzadko trzeba wchodzic w zwykle menu ( ale nie obrazilbym sie za dodatkowy konfigurowalny przycisk - albo mozliwosc przedefiniowania movie) a wbudowany EVF bardzo przywoicie sprawuje sie w roznych warunkach. Poki co nie przewiduje zmiany body - nawet na OMD. Jak dla mnie G3 ma najlepszy stosunek ceny do mozliwosci ( z nowej generacji body)
Jak sprawuje się kitowy obiektyw 14-42 i jakie inne stosujesz? Mam zamiar wziąć go dodatkowo z 45-200. Jak wytrzymuje bateria, czy kupiłes dodatkową (ew. jaką) i np. w czym go nosisz. A o co chodzi z AFC, myślałem że to mocna strona najnowszych m43?
A o co chodzi z AFC, myślałem że to mocna strona najnowszych m43?
Mocna strona jest AF-S w kotnekscie starszych mikrusow, bo i sa lustra do ktorych jeszcze wiele drogi zostaje, ale jest sporo konstrukcji ktore juz nie daja rady mikrusom.
Natomiast AF-C to smiech na sali poki co...
pozdro
Jak sprawuje się kitowy obiektyw 14-42 i jakie inne stosujesz? Mam zamiar wziąć go dodatkowo z 45-200. Jak wytrzymuje bateria, czy kupiłes dodatkową (ew. jaką) i np. w czym go nosisz. A o co chodzi z AFC, myślałem że to mocna strona najnowszych m43?
14-42 jest OK jesli chodzi o szybkosc i w miare jesli chodzi o ostrosc - powiedzialbym ze jest lepszy niz kit ktory mialem do EPL1 (aczkolwiek uzywam teraz 14-45 bo jest ostrzejszy). Bateria wytrzymuje 300-400 zdjec ( w zaleznosci od tego jak sie uzywa aparatu ) - ja uzywam zamiennika ale raczej go nie polecam bo nie pokazuje stopnia rozladowania ( zaraz po premierze aparatu tylko takie byly u nas dostepne). Co do futeralow to uzywam malego Olympusa (z nalesnikami), Lowepro Adventura TLZ (zoom + 20/1.7 + 45/1.8 w kieszeniach) lub Lowepro Passport Sling na wszystko (body, 9-18,14-45, 20, 25, 45, 45-200). Co do AFC to nie jest to mocna strona - jest nia AFS. Tracking w bezlusterkowcach generalnie kuleje ( poza Nikon 1)
Zapomniałem, że jest AF-S (w G3 ten w miarę dobry?) i ten gorszy ale czy beznadziejny AF-C. Vindex dzięki za info. A jak sprawuje się 45-200? Warto wg ciebie brać go w zestawie (2999zł)?
Zapomniałem, że jest AF-S (w G3 ten w miarę dobry?) i ten gorszy ale czy beznadziejny AF-C. Vindex dzięki za info. A jak sprawuje się 45-200? Warto wg ciebie brać go w zestawie (2999zł)?
45-200 jest Ok - do 150 jest dosc ostro a powyzej troche gorzej ale nadal akceptowalnie. Po ostatnim update OIS dziala na prawde przyzwoicie - moim zdaniem warto go wziac (zawsze mozesz go sprzedac bez straty). AFS w G3 jest na prawde dobry - porownywalem do 60D i K5 i wypadal przynajmniej nie gorzej
Sent from my iPad using Tapatalk HD
za 2999zł nawet bym się nie zastanawiał i brałbym g3 z kitowym + 45-200. sam niedawno kupiłem g3 i dokupiłem teraz 45-200 (kosztowało mnie to trochę więcej) i jestem bardzo zadowolony. sprzęt warty swej ceny.
af w g3 jest bardzo szybki i celny. kolega, który namawiał mnie na lustrzankę, był zdziwiony tym jak radzi sobie af.
Zadam może głupie pytanie ale z jakiej odległości upoluję tym 45-200 np. wróbla tak dobrze widoczne były szczegóły?
@Antares - zerknij sobie tutaj. Zdjęcia robione z tego samego miejsca różnymi ogniskowymi.
http://www.harlos-mfg.de/e-1/brennw/brennw.htm
dzięki nightelf daje to pewne wyobrażenie.
Jeszcze ciekawe porównanie jest tutaj: http://www.tamron.eu/en/lenses/focal-length-comparison.html
Tylko sam musisz sobie ogniskowe przeliczyć.
Zadam może głupie pytanie ale z jakiej odległości upoluję tym 45-200 np. wróbla tak dobrze widoczne były szczegóły?
Od metra do trzech przy maksymalnej ogniskowej.
pozdro
To trochę słabo. To co trzeba mieć na 6m?
To trochę słabo. To co trzeba mieć na 6m?
500-600/f4.0
pozdro
z przeliczeniem x2 czy bez?
z przeliczeniem x2 czy bez?
Piszemy caly czas o jednym systemie wiec nie ma co mieszac z ekwiwalentami bo i po co.
pozdro
ok` W tym systemie chyba nie ma takich wielkości? Pytam tylko z ciekawości bo i tak cenowo na pewno nie zdecydowałbym się na takiego. Wiem ,ze może zanudzam banalnymi pytaniami ale jestem w tym świeży i jeśli przesadzam to nie obrażę się :grin: jeśli mnie zignorujecie, a zwłaszcza nyny.
ok` W tym systemie chyba nie ma takich wielkości? Pytam tylko z ciekawości bo i tak cenowo na pewno nie zdecydowałbym się na takiego. Wiem ,ze może zanudzam banalnymi pytaniami ale jestem w tym świeży i jeśli przesadzam to nie obrażę się :grin: jeśli mnie zignorujecie, a zwłaszcza nyny.
Jesli wybrales system z mysla o fotografii przyrodniczej to niestety Cie zmartwie bo zle wybrales.
Chociaz przy odrobinie wysilku i np. dysponowania ktoryms z nowych penow czy panasow oraz np. 100-300 panassa mozesz zrobic zdjecia pokroju tych ponizej:
62656
62657
pozdro
O właśnie, takie fotki mi się podobają. Może w przyszłości zamienię 45-200 na 100-300. Chodzi mi o fotografię na razie ogólnie aż znajdę ulubiony temat.
Do ptaków siedzących m4/3 się nada. Gorzej, jakbyś chciał zrobić lecącego, AF może mieć trudności z śledzeniem.
Na początek najlepiej rób zdjęcia oswojonych ptaków z parku, przywab je jakimś jedzeniem.
To chyba najlepszy pomysł, zwłaszcza że można podejść do nich bliżej :mrgreen:.
Kiedyś popełniłem taki prosty kalkulatorek:
http://radom.ws/index.php?n=Foto.AOVCalculator
Można podać odległość i ogniskową, wyjdą rozmiary tego co załapie się w kadrze.
No i przy takich okazjach zawsze podaję następującą radę:
Weź jakiś kartonik, wytnij w nim prostokątny otwór o rozmiarach matrycy. Ustawiając go w jakiejś odległości od oka zobaczysz przez dziurę dokładnie tyle, ile załapie się na zdjęciu przy fotografowaniu taką ogniskową, jak właśnie ta odległość :)
Kura na grzedzie, golab w parku, czy kartonowy wzornik srednio sie maja do realiow fotoptasiarza.
pozdro
Ale nie brakuje początkujących, którzy nie potrafią ocenić, co tak naprawdę da im dłuższa ogniskowa. Kupują np. 300mm sądząc, że wróbel na dachu sąsiedniego bloku wypełni cały kadr, a tu nic z tego. Lepiej zrobić wzornik, który pozwoli uświadomić sobie, jak to naprawdę wygląda, niż przeżyć rozczarowanie po zakupie "długiego" szkła :)
Kiedyś popełniłem taki prosty kalkulatorek:
http://radom.ws/index.php?n=Foto.AOVCalculator
Można podać odległość i ogniskową, wyjdą rozmiary tego co załapie się w kadrze.
Kalkulatorek całkiem ciekawy, zwłaszcza przy planowaniu wyboru obiektywu.
Kura na grzedzie, golab w parku, czy kartonowy wzornik srednio sie maja do realiow fotoptasiarza.
pozdro
Dobra, dobra. Przyznaj się w końcu ile płacisz swoim ptakom za pozowanie albo jak je kleisz do gałęzi :mrgreen:
Ale nie brakuje początkujących, którzy nie potrafią ocenić, co tak naprawdę da im dłuższa ogniskowa. Kupują np. 300mm sądząc, że wróbel na dachu sąsiedniego bloku wypełni cały kadr, a tu nic z tego. Lepiej zrobić wzornik, który pozwoli uświadomić sobie, jak to naprawdę wygląda, niż przeżyć rozczarowanie po zakupie "długiego" szkła :)
Fakt, to sa podstawy i sie przydaja nie tylko przy cytowanych ptaszkach:)
pozdro
---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:15 ----------
Dobra, dobra. Przyznaj się w końcu ile płacisz swoim ptakom za pozowanie albo jak je kleisz do gałęzi :mrgreen:
No niestety, tajemnica handlowa i obwarowane to jest klauzulami.
Gybym powiedzial to musialbym Cie zabic;)
pozdro
No niestety, tajemnica handlowa i obwarowane to jest klauzulami.
Gybym powiedzial to musialbym Cie zabic;)
pozdro
Oj zaczynam podejrzewać, że to jest coś nielegalnego :mrgreen:
A tak naprawdę, to myślę, że wiele ptaków można sfotografować nawet bez af tylko wymaga do ich doskonałej znajomości, dużo pracy i cierpliwości, jak każda prawdziwa fotografia przyrodnicza. Prawda nyny? Trza wiedzieć jak, gdzie, o której, siedzieć i czekać.
Kiedyś dawno temu też myślałem, że kupię coś długiego i będą robił ptaki :grin: ale już wiem, że to nie dla mnie. Może na stare lata będę cierpliwy :mrgreen:
Podpowiedzcie mi jeszcze co powinienem sprawdzić w sklepie przed zakupem?
Czy masz wystarczajaca ilosc gotowki,lub czy karta ma pokrycie.
Aha-Otwierac karton ma przy Tobie a nie zza zaplecza przyniesc otwarty i gadac,ze dopiero otworzyl.
możesz obmacać sprzęt w sklepie, po czym udać się do domku i zamówić przez internet. zawsze pozostaje furtka w postaci 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn, jakby jednak sprzęt ci nie odpowiadał. ale im dłużej szukasz i się zastanawiasz, analizujesz, tym większy masz mętlik w głowie (tak było ze mną :roll:).
Czy masz wystarczajaca ilosc gotowki,lub czy karta ma pokrycie.
Aha-Otwierac karton ma przy Tobie a nie zza zaplecza przyniesc otwarty i gadac,ze dopiero otworzyl.
Obie rady bardzo przydatne ale ta z kartonem bardziej :lol:.
---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post był o 16:56 ----------
goldiesr z tym mętlikiem masz 100% racji.
mój najwiekszy mętlik polega na tym, że o ile miałem w reku działający EPL-3, to wszystkie sztuki G3 na które trafiłem miały wyczerpaną baterię.
mój najwiekszy mętlik polega na tym, że o ile miałem w reku działający EPL-3, to wszystkie sztuki G3 na które trafiłem miały wyczerpaną baterię.
Rzuć hasło, może jest tu jakiś posiadacz G3, który mieszka w twoim rejonie i da pomacać :grin: Gdybyś był w Bydgoszczy to daj znać, mam aparat zawsze przy sobie.
mój najwiekszy mętlik polega na tym, że o ile miałem w reku działający EPL-3, to wszystkie sztuki G3 na które trafiłem miały wyczerpaną baterię.,
Koriolan , przecież nie będziesz robił na urlopie fotek w sztucznym oświetleniu , tam się ponoć spóźnia jego wyświetlacz. A do obrazków turystycznych to na pewno będzie dobry sprzęt , tylko sprawdź jak pracuje jego światłomierz. Jak nie będziesz zadowolony to wymienisz na OM-a, po powrocie. A co do nienaładowanej baterii - każ podłączyć i wyślij zonę na zakupy , za godzinę półtorej da się na pewno włączyć i przestrzelić.
Pozdrawiam AP.
Jak ja bym miał wybierać z Panasoników to moje typy według kolejności : G2, GX1 i GF1. Zastrzegam się jednak ,że filmowanie aparatem mnie nie interesuje (dlatego między innymi nie G3). Dla mnie guzikologia wyciagnięta na puszke to podstawa. Nie lubię wielopiętrowego menu:) Dotykowy ekran też jest według mnie zbędny. Niech sobie jest w telefonach czy ekranach urzadzen przemysłowych.
Ale czy to wybór ze względu na jakość zdjęć czy tylko ergonomię użytkowania. W czym oprócz lepszego trzymania i guzikologii lepszy jest G2 od G3? G3 ma ponoć lepszą matrycę.
Korolian,
FJ Galeria Baltycka
pozdrowionka
Kiedyś dawno temu też myślałem, że kupię coś długiego i będą robił ptaki :grin: ale już wiem, że to nie dla mnie. Może na stare lata będę cierpliwy :mrgreen:
Na stare lata to Cię będą bolały kolana i też nie pójdziesz do czatowni :mrgreen:
Ale czy to wybór ze względu na jakość zdjęć czy tylko ergonomię użytkowania. W czym oprócz lepszego trzymania i guzikologii lepszy jest G2 od G3? G3 ma ponoć lepszą matrycę.
Ponoć..... Czy wielkość (oczywiście nie rozmiar fizyczny) matrycy zawsze przekłada sie na jakośc zdjęć? Ktos na tym forum napisał ,że cały system m43 to mniej więcej taka sama jakość zdjęć. Dużo zależy tu też od obiektywów a tu opócz kilku stałek ( czterech - po dwie na każdego producenta) reszta to kiszka. Ja na razie jestem nastawiony sceptycznie do tego segmentu. Jedyna jak na razie jaskółką zmian na lepsze jest nowy Olek. Ale poczekam zanim sie nim ewentualnie zainteresuje na poważnie. Na dzisiaj wolę dobry kompakt.
mynameisnobody
10.04.12, 11:10
nie zawsze
...
mniej więcej >tak -
=raczej wystylizowanym na jaskółkę wróblem/
-mam GF1 bardzo często do dyspozycji -przydałby się fajny teleobiektyw, ew. telezoom (coś a la ZD40-150).
Możecie mi coś REKOMENDOWAĆ (musi działać S-AF) co będzie niezłe optycznie, nie za drogie i nie nazywa się ZD 70-300 (bo aż takiego regresu nie chcę -używam manualnego OM 135mm f2.8 ) ?
Dzięki.
nie zawsze
...
mniej więcej >tak -
=raczej wystylizowanym na jaskółkę wróblem/
-mam GF1 bardzo często do dyspozycji -przydałby się fajny teleobiektyw, ew. telezoom (coś a la ZD40-150).
Możecie mi coś REKOMENDOWAĆ (musi działać S-AF) co będzie niezłe optycznie, nie za drogie i nie nazywa się mZD 70-300 (bo aż takiego regresu nie chcę -używam manualnego OM 135mm f2.8 ) ?
Dzięki.
M.ZD 40-150/ 4-5,6 - tani, mały, lekki i całkiem przyzwoity optycznie.
mynameisnobody
10.04.12, 11:26
dzięki
-są różne wersje jak w krótszym zoomie?
Czegoś o działkę jaśniejszego nie ma? (GF-1 nie ma stabilizacji)?
Każdy Pan Słoik w segmencie m43 nie ma stabilizacji w body.
Są dwie wersje :
62716 ten z 2010 roku
62717
ten z 2011 roku.
Obydwa bez stabilizacji , jako ,że Olek ma stabilizacje w puszce.
dzięki
-są różne wersje jak w krótszym zoomie?
Czegoś o działkę jaśniejszego nie ma? (GF-1 nie ma stabilizacji)?
Nie ma jaśniejszego.
Poszczególne wersje różnią się wyglądem, obiektyw ma tzw. MSC czyli w miarę szybki af choć np. M.ZD 14-150 jest szybszy.
test obiektywu
http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_m_zuiko_digital_ed_40_150mm_f_4_56_review/
A dlaczego nie 45-200 Panasonik ze stabilizacją?
---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:21 ----------
Ponoć..... Czy wielkość (oczywiście nie rozmiar fizyczny) matrycy zawsze przekłada sie na jakośc zdjęć? Ktos na tym forum napisał ,że cały system m43 to mniej więcej taka sama jakość zdjęć. Dużo zależy tu też od obiektywów a tu opócz kilku stałek ( czterech - po dwie na każdego producenta) reszta to kiszka. Ja na razie jestem nastawiony sceptycznie do tego segmentu. Jedyna jak na razie jaskółką zmian na lepsze jest nowy Olek. Ale poczekam zanim sie nim ewentualnie zainteresuje na poważnie. Na dzisiaj wolę dobry kompakt.
Nadal nie uzasadniłeś swoich preferencji względem G3. Dla mnie ma to być jedyny, uniwersalny aparat, nie drugi obok lustra jak ma tutaj większość.
G3 nigdy nie był i nie będzie w moich preferencjach.
To wiem. Ale ponieważ stoję jeszcze przed wyborem konkretnego aparatu, chętnie usłyszę wszystkie za ale przede wszystkim także wszystkie argumenty przeciw.
Antares to ma być sprzęt dla Ciebie i Tobie będzie służył. Masz być pewny co jest dla Ciebie najlepsze. Czekanie na wciąż nową krytykę danego sprzętu nie ma sensu, bo każdy model ma swoje wady. Ideałów nie ma i każdy patrzy na to samo zupełnie inaczej. Życzę udanego zakupu :)
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
U mnie za G3 przemawialby evf, po prostu inaczej juz sobie tego nie wyobrazam, no i w ogole, jakos rozumem za Panasem jestem, a serce niewazne:)
pozdrowionka
Masz rację ale nie do końca. Chcę mieć świadomy wybór aby potem nie narzekać - szkoda, że o tym nie wiedziałem przed zakupem. Gdybym miał wiecej doświadczenia wiedzialbym czego dokladnie potrzebuję a na co można przymknąć oko. To, że nie ma idealnego sprzętu bez wad zdążyłem się już dowiedzieć po przejrzeniu sporej ilości postów i to nie tylko na tym forum. Na razie wiem o sobie tyle, że: jestem amatorem i tak będę wykorzystywał aparat, co będzie priorytetem w fotografowaniu zbadam empirycznie za pomocą różnych obiektywów, wolę sprzęt mały zamiast lustra ale z jako takim trzymaniem, z uchylnym lcd i wizjerem, z dostępem do niezbyt drogich szkieł i puszka też przystępna cenowo (to, że takiego nie ma też już wiem). Większość zdjęć chyba w jpeg ale część też w rawach coby nabrać wprawy w obróbce. Kiedyś celowałem w Cannon 600D i jak najbardziej mi odpowiadał ale mniejszy G3 jest bardziej mobilny. Ale się rozpisałem. Ale się rozpisałem :grin:.
Jeżeli chodzi o obrazki, to jestem zadowolony z G3, jeżeli chodzi o ergonomię to średnio ale coś za coś. Za taką kasę jest to dobry aparat, z którego można dużo wycisnąć ale trzeba się trochę nawkurzać grzebiąc w menu. Ma lepsze ISO 800 ale brak stabilizacji.
Olympusy mają lepsze menu - wszystkie podstawowe ustawienie w jednej tabelce - menu podręczne czy jak mu tam do panasowego trudno mi się przyzwyczaić.
No i Olki mają ładne jpgi a z panasa trzeba wywoływać rawy bo jpg jest jakiś dziwny. Z olka nawet szumu są ładne :mrgreen:
Sam musisz wybrać.
Jeszcze jedno mi się przypomniało, kółko zmiany ekspozycji to chyba dla dzieci zrobili, mogło by ze 2 mm bardziej wystawać i być nieco szersze, maluchne strasznie.
Jak macałem w Miejskiej Macalni G3 nie przypadł mi do gustu.Taka plastikowa zabawka co nie oznacza że funkcyjnie może być dobry.
@Antares - przejdź się do Fotojokera w okolicy, albo jakiegoś MM, powinni mieć tam te aparaty. Sprawdź jak w ręku leży.
Jeśli koniecznie Panas, to bym się decydował między G3, G2 i GX1 w tym momencie, ale to ja :)
Filmowanie jest dla Ciebie ważne? Wtedy GH2 i wgranie odpowiedniego hacka, podobno najlepszy do tego sprzęt.
Macanie mam już za sobą. Z kitem obleci, z naleśnikami powinno być ok` a z tele trzeba przyjąć, że tak musi być. Czy zalecacie dokupić filtr UV dla ochrony obiektywu? Akumulatory dedykowane o innej pojemności np. taki http://193.23.48.133/bateria-dmw-bld10-dmw-bld10e-do-panasonic-lumix-i2238691352.html załaduję oryginalną ładowarką czy do nich też trzeba dokupić?
Filmowanie dobrze jak jest znośne ale to nie priorytet.
Nie wiem jak w G3 ale jak miałem jeszcze GF2 to taka zastepcza bateria zasilała co prawda aparat ale nie była rozpoznawalna i nie sygnalizowała , że jest na wyczerpaniu. Po prostu nie było na LCD znaczka baterii.
Macanie mam już za sobą. Z kitem obleci, z naleśnikami powinno być ok` a z tele trzeba przyjąć, że tak musi być. Czy zalecacie dokupić filtr UV dla ochrony obiektywu? Akumulatory dedykowane o innej pojemności np. taki http://193.23.48.133/bateria-dmw-bld10-dmw-bld10e-do-panasonic-lumix-i2238691352.html załaduję oryginalną ładowarką czy do nich też trzeba dokupić?
I wierzysz w tą pojemność? Lepiej szukaj oryginały albo zamiennika jakiejś wiarygodnej firmy - hama, hanhel, albo cuś podobnego.
Co do filtrów UV to są dwie szkoły.
Ja jestem za nie nakładaniem żadnych niepotrzebnych filtrów, które tylko pogarszają transmisję światła.
Taki UV nie daje nic pozytywnego jeśli chodzi o jakość, a wręcz przeciwnie przy zastosowaniu tanich filtrów.
Raczej nie wierzę ale to było tylko dla przykładu, są też zamienniki o tej samej pojemnośći (ale czy jest taka?). Chodzilo mi głównie o ładowanie, czy jakikolwiek zamiennik mogę ładować oryginalną ładowarką. Przy okazji jaką kartę? W FJ powiedział, że max. class6 bo większej i tak nie wykorzysta?
Kupiłem w styczniu zamiennik do G3 na pewnym portalu aukcyjnym. Ładuje się w firmowej ładowarce, wskażnik rozładowania w aparacie działa. Trzyma chyba nieco krócej niż oryginał, ale ujdzie. Napisali na nim fotoenergia.pl, 2900mAh. W opisie podali, że ma chip i jest to odpowiednik DMW-BLD10E, a przyszedł bez E. Działa ok, to nie protestowałem z powodu braku jednej literki :)
Cena też atrakcyjna. Chyba się skuszę. A formatowałeś ją?
Po prostu naładowałem do pełna i zacząłem używać, tzn. wsadziłem do aparatu, gdy oryginalny się wyładował. Potem zamiana w drugą stronę i tak minęło już parę cykli, więc jak miał się uformować, to już chyba zdążył :)
Wyglada tak jak moja - ta ktora nie pokazuje stopnia rozladowania. Laduje sie firmowa ladowarka
Swoją kupiłem na identycznej aukcji tego samego sprzedawcy. Napisał że ma "nowy chip", cokolwiek miałoby to znaczyć w kontekście G3, w każdym razie stopień rozładowania pokazuje (aczkolwiek, jak pisałem, dostałem aku inny niż na zdjęciu i bez E w nazwie, więc może być tak, że sprzedają jakieś przypadkowe egzemplarze, co tak im się akurat trafi).
adambieg,
a powiedz mi drogi przyjacielu co tam ergonomicznie wysiada w tym g3, bo na moje wszystko jest pod reka...
co do filtrow UV, to fajne zatyczki do obiektywow, co by sie nie porysowaly, kiedys na jakims walecznym evencie taka zatyczka koledze uratowala obiektyw przed szpikulcem parasola:)
pozdrowionka
adambieg,
a powiedz mi drogi przyjacielu co tam ergonomicznie wysiada w tym g3, bo na moje wszystko jest pod reka...
co do filtrow UV, to fajne zatyczki do obiektywow, co by sie nie porysowaly, kiedys na jakims walecznym evencie taka zatyczka koledze uratowala obiektyw przed szpikulcem parasola:)
pozdrowionka
Już mówię:
- brak możliwości przypisania funkcji pod przycisk filmowania - nie używam ruchomych obrazków a podpiął bym coś sensownego np. MF,
- plaski przycisk DISP./Fn1 - mam grube paluchy i kiepsko mi się go wciska,
- o rolce pisałem, tycia, trochę za mała,
- menu, brakuje takiego jak w Olympusie, gdzie pod OK mogę mieć tabelkę ze wszystkim, co potrzebne w jednym miejscu,
Poza tym fajny aparat a zalety górują nad wadami.
a to az tyle potrzebujesz pod knyflami? pytam z ciekawosci, bo ja mam MF, iso, wb, af, pomiar, sterowanie pod jednym guzikiem, moze malo wybredny jestem...
ale fakt te guziczki sa male jak ktos ma bochenki, to deczko gorzej, no i ta nieszczesna rolka, choc w g2/g3 jest z tylu i jakby jest solidniejsza, to ta z g1 pomimo, ze z przodu i w kolko sie wciskajaca, odpowiada mi lepiej, nie wiem, moze sie od 2008 przyzwyczailem:)
pozdrowionka
Klamka zapadła. G3 jest już w domu! Teraz żmudne zapoznawanie się z instrukcją :mrgreen:.
Klamka zapadła. G3 jest już w domu! Teraz żmudne zapoznawanie się z instrukcją :mrgreen:.
Gratulacje, teraz czas na owoce tego zwiazku:)
pozdro
Gratulacje, teraz bierz się za robienie fotek :grin:
I oczywiście wrzucanie ich na forum.
Mam nadzieję, że wkrótce z grubsza to opanuję.
Przypominam o watku zabawa z mikro 4/3!!!:)
pozdrowionka
Powodzenia - jakbys mial jakies problemy to daj znac
Prawdziwy mężczyzna nie czyta instrukcji :wink:
Tak serio, to gratulacje :)
I pochwal się nam zdjęciami wkrótce.
Oczywiście instrukcji po polsku nie było (tylko skrócona). Dzięki forum znalazłem w necie i myślę przez weekend trochę poczytać a trochę pofocić z intuicji.
Oczywiście instrukcji po polsku nie było (tylko skrócona). Dzięki forum znalazłem w necie i myślę przez weekend trochę poczytać a trochę pofocić z intuicji.
To się ciesz , że miałeś chociaż skróconą:)
To się ciesz , że miałeś chociaż skróconą:)
A do g2 jest taka gruuuuba instrukcja po polsku. To tak ciężko teraz o instrukcje?
A do g2 jest taka gruuuuba instrukcja po polsku. To tak ciężko teraz o instrukcje?
Na papierze pakowym ? Drukowałem do G1 , nie było tak źle.
jeśli kupowałeś w FJ, to do G3 powinna być pełna instrukcja po polsku, jeśli nie ma zadzwoń i powiedz żeby ściągnęli.
Nie wiem jak z seria G ale do serii GFx to juz było gorzej mimo , że z polskiej dystrybucji. Sam walczyłem do mojego GF2 przez 6 miesiecy. Była makulatura w 4 jezykach zachodnich, a po polsku niet. Nawet na płycie nie było.
jeśli kupowałeś w FJ, to do G3 powinna być pełna instrukcja po polsku, jeśli nie ma zadzwoń i powiedz żeby ściągnęli.
A jak będą problemy zadzwoń na infolinię Panasa, to Ci wyślą instrukcję pocztą.
A jak będą problemy zadzwoń na infolinię Panasa, to Ci wyślą instrukcję pocztą.
Żebyś sie nie zdziwił:) Chyba ,że luźną makulaturę w formacie A4
Żebyś sie nie zdziwił:) Chyba ,że luźną makulaturę w formacie A4
kiedyś już na temat instrukcji rozmawialiśmy, Panasonic się poprawił w tym temacie ;)
Żebyś sie nie zdziwił:) Chyba ,że luźną makulaturę w formacie A4.
Mi wysłali instrukcję do Panasa G10 kupionego właśnie w FJ. W sumie bez większych problemów. Też było tak, że miałem instrukcje we wszystkich językach świata, poza polskim. Zgłosiłem, oddzwonili, wysłali.
Kiedy to było bo na pewno nie w okresie po 01 czerwca 2011 do października 2011 roku.
Obiecali jutro oddzwonić bo jest dostawa towaru w FJ. Dzwoniłem do nich jeszcze w dniu zakupu. Poczekamy co jutro odpowiedzą?
Kiedy to było bo na pewno nie w okresie po 01 czerwca 2011 do października 2011 roku.
Chyba jakoś wcześniej. Oczywiście człowiek z infolinii próbował sugerować, że to sklep musi mi dostarczyć instrukcję, ale jak stwierdziłem, że pudło było zaplombowane ich logiem (polskiego dystrybutora) i nie było na pudle napisane, że trzeba otworzyć u sprzedawcy i sprawdzić czy jest instrukcja po polsku, to nie było problemu. Stwierdził, że część aparatów po prostu nie ma polskiej instrukcji i dosyłają pocztą.
I tu jest chyba pies pogrzebany. Jeżeli kupisz u małego prywatnego sprzedawcy to masz przerąbane. Mnie odesłali do sprzedawcy, a z nim nie chcieli rozmawiać. Pomogła dopiero interwencja PIH, ale trwało to kilka miesięcy. Z sieciami sprzedaży takimi jak FJ , MM , Saturn czy RTV AGD sie liczą i jeżeli aparat tam zakupiony to inaczej rozmawiaja. Ale problem jest bo nadal zdarzaja sie przypadki braków.
Nie wiem jak z seria G ale do serii GFx to juz było gorzej mimo , że z polskiej dystrybucji. Sam walczyłem do mojego GF2 przez 6 miesiecy. Była makulatura w 4 jezykach zachodnich, a po polsku niet. Nawet na płycie nie było.
To masz na plus.Dostales z linii na rynki zachodnie.Tam raczej wiekszy przesiew jak na wszystkie.Tak to juz jest ze wszystkimi gratami.Niby wszyscy razem a osobno.
Tylko moze tez byc sytuacja,ze przedstawiciel konsorcium kupil z uszkodzonej partii,od ubezpieczalni.
Mi teraz to już wisi bo się Pana Słoika wyzbyłem i nie zamierzam wchodzić w niego ponownie , ale niech inni wiedza ,że może być różnie, a jego przedstawiciele w naszym ukochanym kraju uczynnością i grzecznością raczej nie grzeszą. Odczułem to na własnej skórze. Może inni mają milsze wspomnienia z kontaktu z Panasonic Polska. Nadskakiwanie w stosunku do mnie i po trzy telefony dziennie zaczeły sie dopiero jak złozyłem skarge do PIH-u. Przedtem nie chcieli wogóle zemną rozmawiac odsyłając mnie do sprzedawcy , z którym zresztą też nie chcieli rozmawiać.
Oddzwonili z FJ, że mają dla mnie instrukcję ale na płytce cd. Czyli kupując aparat należałoby też zakupić komputer...
Ha ha ha a nie mówiłem:) Mi kazali ściagnąc sobie z netu i wydrukować samemu . Czyli nic sie nie zmieniło:)
Witam.
Przy zakupie Gh2 w FJ instrukcję dostałem od razu, 200 stron po polsku plus kilka innych wersji językowych. Współczuje tym co o taki drobiazg muszą się użerać, panasonic daje nieźle ciala.
pozrawaim
Oddzwonili z FJ, że mają dla mnie instrukcję ale na płytce cd. Czyli kupując aparat należałoby też zakupić komputer...
z płytką powinna być też instrukcja skrócona.
instrukcję skróconą dostałem od razu. Teraz też zapowiedziano mi, że jest skrócona i rozszerzona na płytce. Wydanie książeczkowe jest praktyczne i wygodne. Mam chodzić z aparatem i laptopem albo 200 kartkami A4? Wiadomo, że to tylko na początku zanim nie opanuje się aparatu ale nie świadczy to dobrze o Panasonicu.
Inni nie sa lepsi. Fuji do X10 dał mi tylko na płytce , ale jest na tyle fair ,że nie ma drukowanych w żadnym języku. Do Nikona P7100 dostałem ksiązkowa po polsku tylko I część a pełna wersje na płycie. Podrukowałem sobie w formacie A5 , dałem do introligatora i mam. Kosztowało, mnie to troche czasu, tuszu i 20 zł u introligatora za całość
Panowie, a jaki problem ściągnąć sobie pdfa i wrzucić na telefon? Dostęp 24/h i nic nie trzeba ciągnąć za sobą.
Panowie, a jaki problem ściągnąć sobie pdfa i wrzucić na telefon? Dostęp 24/h i nic nie trzeba ciągnąć za sobą.
Ludzie troche starszej daty mają takie skrzywienie w mózgu ,że musza czytac na papierze:)
Jakas alternatywa moglby byc kindle/nook ale na nich dosc ciezko czyta sie pdf'y ...