Zobacz pełną wersję : Dylemat przed zmianą na mikrusa
Witajcie
Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, jaki ze sobą noszę i rezygnuję tymczasem z DSLR (Pentax) na rzecz m43. Tyle już wiem. Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
E-P3 jest przesadnie drogi jak na to co oferuje w stosunku do E-PL3.
A obok stał Panas GX-1 i wyglądał całkiem zacnie. Zauważyłem, że na forum nie cieszy się ów Panas dobrą opinią, choć chyba nie wynika ona z marności aparatu a raczej z zawodu jaki Panasonic uczynił wypuszczając nie tak bardzo rewolucyjny model?
E-PL3 w MM stoi 2100 z kitem. Panas 2600 z kitem a E-P3 podchodzi pod 4. Możłiwości/cena wskazują na E-PL3. Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?
Mam sporo manulanej szklarni ze stajni FD, Pentax, Contax. Też bym chciał z nich móc skorzystać. Olympus daje mi stabilizację, tylko co ona warta? Zauważyliście poprawę przy dłuższych czasach?
Mam też starego flesha Metza MZ 32-z2 z kostkami SCA. Czy mikrusy gadają jeszcze w starym TTLu?
P.
Witam !
Tak czytam i widze, ze nie lezy Ci mniejszy sprzet o gabarytach PEN-a.
Czy naprawde musisz miec mniejszy sprzet typu mikro 4/3 ?
Czy naprawde bardzo zyskasz przechodzac na mikro 4/3 ?
Moim zdaniem stracisz... sporo na kasie, na wizjerze, na szerszym DR, porecznosci oraz ergonomii.
Nie lepiej zrobic porzadek ze szklami w Pentaxie albo kupic Pentax-a K-R ktory jest dosc maly jak na lustrzanke i bardzo poreczny o
duzych mozliwosciach.
Pozdrawiam
Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD... i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
...
Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?P.
Wszystkie aparaty o których piszesz mają ekran tej samej wielkości, i chyba żaden obecnie produkowany nie ma większego.
Skoro 3 cale to dla ciebie za mało, to polecam tablet z aparatem - zależnie od modelu mają ekrany 7 - 10 calowe
Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
:shock: No nie wiem... ale chyba macaliśmy inne mikrusy...
Odpowiem wspólnie, bo widzę, że nie zgadzacie się ze mną co do mikrości E-PL3. W sklepie był E-PL2 także i ten miał wyraźnie wygodniejszy wizjer. choćby inne proporcje. E-PL3 jest bardzo panoramiczny i w efekcie obraz 4:3 nie jest wyświetlany na całym ekranie tylko jego części. Inne aparaty nie miały tego problemu. Takie moje wrażenia były.
DSLR nie ma szans z m43 w kategorii: gdzie toto pomieścić gdy w plecaku pieluchy, słoiczki, misie i mała dzidzia. m43 z kompletem szkieł waży mniej niż mój K-20d bez szkieł. Nie wspomnę o zajmowanym miejscu.
A jak z TTLem? Stare lampy błyskowe dogadają się z m43 Olympusa?
P.
Ustaw na "lustrzankowe" 3:2 wtedy wykorzystasz wiekszą powierzchnie LCD.
To bierz E-PL2, bardzo wygodny aparat a ekranik sprawdza się nawet w słoneczne dni. Af ze szkłami MSC jest całkiem dobry. W E-pl3 nie pasuje mi odległość pomiędzy kółkiem wybory a ekranikiem, miałem problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola af. Z czasem kupisz VF-2 i będzie bardzo fajny zestaw. Co do obiektywów to najlepiej 14-150 i zabawa z manualami lub podwójny kit (14-42II i 40-150).
Ja z zupełnie innej beczki :)
masz kasę na drugi aparat?? bierz olympusa xz-1 a pentaxa sobie zostaw :)
jak skończą się pieluszki to zaczną się rowerki i inna kupa zabawek to dopiero nie będziesz miał miejsca na nic :)
lepiej kup coś małego, bardziej ambitnego do rodzinnego focenia
pozdrawiam
Witajcie
Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, ...
P.
Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.
pozdrowionka
Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.
pozdrowionka
Czy 14-45 od Panasa jest istotnie lepsze optycznie od kitów Olka?
Na pewno dużo lepsze od nowszego 14-42 Panasa.
Wychodzi na to, że lepszy:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=61,58&fullscreen=true&av=3.667,3.667&fl=14,14&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
tylko trzeba wziąć pod uwagę, że kit Olka na E-P1 był testowany.
ja by nie zamieniał tego co mam na Mikrusa, w moim sprzęcie spoko pięć osób siedzi a w Mikrusie jak pamiętam dwójka miała problem. No i te parametry trakcyjne , obudowa też jakaś przestarzała.......:roll: :wink:
ja by nie zamieniał tego co mam na Mikrusa, w moim sprzęcie spoko pięć osób siedzi a w Mikrusie jak pamiętam dwójka miała problem. No i te parametry trakcyjne , obudowa też jakaś przestarzała.......:roll: :wink:
Ja też nie pozbyłem się lustrzanki, ale używam je naprzemiennie.
Zależy jeszcze która wersja - bo ten nowszy kit już jest całkiem niezły:
- stary kit: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1275/cat/15
- (http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1275/cat/15) nowy kit: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1400/cat/15
jateż nie pozbyłem się lustrzanki, ale używam je naprzemiennie.
Ja też, i też się nie pozbędę
Moja druga połowa za każdym razem jak mówię, że kupuję aparat to wymawia dwa zdania : 1. Ani mi sie waż sprzedać lustrzankę. 2. Z innymi możesz robić co chcesz, sprzedawać, kupować, zamieniać , ale broń Boze jakbyś miał jakieś nędzne zamiary wobec lustrzanki.
Moja druga połowa za każdym razem jak mówię, że kupuję aparat to wymawia dwa zdania : 1. Ani mi sie waż sprzedać lustrzankę. 2. Z innymi możesz robić co chcesz, sprzedawać, kupować, zamieniać , ale broń Boze jakbyś miał jakieś nędzne zamiary wobec lustrzanki.
To powinienes sluchac tej swojej Drugiej Polowy.Madre slowa prawi.
Tylko małe ale do E-PL2. Ja muszę mieć wydajny AF. Zraziłem się do AF w wydaniu K-20d i teraz nie odpuszczę, to musi działać sprawnie. A z tego co wiem, to dopiero Peny z serii 3 mają wyraźnie poprawiony AF.
P.
---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:19 ----------
pozdrowionka
Hm, ten Panas to rok 2008 zdaje się? Hm, trochę starawy jak na nowy sprzęt cyfrowy. Nawet w E-PL3 narzekają na trochę starawą matrycę, a co dopiero w poprzedniej generacji aparatów do jakiej zalicza się G1. Czy tam ISO 800 jest zjadliwe? Bo tyle mi w chałupie wychodzi przy wsparciu flesza.
No i jak z jego wydajnością AF? W stosunku do E-PL3?
P.
Tylko małe ale do E-PL2. Ja muszę mieć wydajny AF. Zraziłem się do AF w wydaniu K-20d i teraz nie odpuszczę, to musi działać sprawnie. A z tego co wiem, to dopiero Peny z serii 3 mają wyraźnie poprawiony AF.
Nie wyraźnie poprawiony, tylko po prostu dobry. Nie musisz robić pół-spustu w celu wyostrzenia, wystarczy jak naciśniesz od razu do końca.
A jaki jest AF w E-PL2 , czy bardzo wyraźnie wolniejszy np w porównaniu z GF2 ?
A jaki jest AF w E-PL2 , czy bardzo wyraźnie wolniejszy np w porównaniu z GF2 ?
Jesli priorytetem jest AF to tylko trzecie peny i panasy ale tez raczej te nowsze, reszta to pozal sie boze jakis zart jesli chodzi o AF.
pozdro
Jesli priorytetem jest AF to tylko trzecie peny i panasy ale tez raczej te nowsze, reszta to pozal sie boze jakis zart jesli chodzi o AF.
pozdro
Do krajobrazu się nadaje, nie jest źle, no chyba że mocno wieje ( o EPL-1). W G1 jest już dużo lepiej.
Do krajobrazu się nadaje, nie jest źle, no chyba że mocno wieje ( o EPL-1). W G1 jest już dużo lepiej.
Mi to landszafty najlepiej manualem sie fokusuje;)
pozdro
Przechodziłem przez to samo, z powodów tych samych... Skończyło się na lustrzance z kompletem szkieł (jak dla mnie kompletem - krótki zoom, makro, taniajasnastałka, tele) plus EX-1 (wolałbym LX-5 albo XZ-1, w ostateczności S95 - ale "kasa, misiu"). Mikrus sprawy nie rozwiązał - straciłem szybkość i obsługę lustrzanki a mobilność w porównaniu do dobrego kompaktu kuleje.
Przechodziłem przez to samo, z powodów tych samych... Skończyło się na lustrzance z kompletem szkieł (jak dla mnie kompletem - krótki zoom, makro, taniajasnastałka, tele) plus EX-1 (wolałbym LX-5 albo XZ-1, w ostateczności S95 - ale "kasa, misiu"). Mikrus sprawy nie rozwiązał - straciłem szybkość i obsługę lustrzanki a mobilność w porównaniu do dobrego kompaktu kuleje.
Jest trochę prawdy w powiedzeniu - jaszcze się taki nie narodził , co by każdemu dogodził - mamy różne potrzeby i priorytety.
Ale Mikrus jest taki sexy (jesli ci chodzi o tego MR300) ;-)
Ale Mikrus jest taki sexy (jesli ci chodzi o tego MR300) ;-)
Wreszcie ktoś przeczytał mój post z uwagą.......!
60937
Ale lustrzankę z kompletem to ja już mam i wiem, że to jest za duże, za ciężkie i nie na moje czasy. Kiedyś to ja nawet statyw na plecach nosiłem w górach, i połowę plecaka na fotozłom poświęcałem. Teraz tak się nie da.
Jaką to szybkość na mikrusie tracisz? AF jak słyszę jest równie dobry co w DSLR. Szkła jasne. ISO możę trochę niższe, ale jak widzę opinie to DSLR Olimpusa w zawodach iso marny jest na tle innych marek, tak więc mikrus w tej kategorii wiele nie traci do E systemu.
P.
Ale lustrzankę z kompletem to ja już mam i wiem, że to jest za duże, za ciężkie i nie na moje czasy. Kiedyś to ja nawet statyw na plecach nosiłem w górach, i połowę plecaka na fotozłom poświęcałem. Teraz tak się nie da.
O kurcze. To tak jak ja. Ale poza tym, że się nie da, to też się już nie chce, skoro nie trzeba.
Jaką to szybkość na mikrusie tracisz? AF jak słyszę jest równie dobry co w DSLR. Szkła jasne. ISO możę trochę niższe, ale jak widzę opinie to DSLR Olimpusa w zawodach iso marny jest na tle innych marek, tak więc mikrus w tej kategorii wiele nie traci do E systemu.
P.
Jaką szybkość? Guzikologię, wizjer optyczny, AF ciągły. Śledzenie i seria to nie domena mikrusów Olka (na razie - bliska nadzieja w OM-D). Poza tym kiepsko się trzyma z tele (a E-PL3 kiepsko mi się trzymało z czymkolwiek). Wiem, są puszki pokroju G/GH, ale gabarytami zbliża się to już do małej lustrzanki. Ja fotozłom noszę w małej torbie, nigdy nie taszczyłem więcej niż puszka plus dwa szkła i lampa (a to ostatnie wyjątkowo) więc pewnie dlatego nie odczuwam wagi mikrusów. W porównaniu do E faktycznie niewiele tracimy (poza ergonomią i AF z takim choćby 12-60). W zasadzie - zależy co masz w tej chwili i jakie szkła (ogniskowe) cię interesują. Chodzi mi o to, że lepszy (bardziej mobilny) może być kompakt o jasnym obiektywie niż kolejny system. I mniejszy koszt.
Mały edit: W tej chwili masz wielką ciężką uszczelnianą puchę. Może mniejszy Pentax? Może uszczelnienia nie są potrzebne? Jeżeli poza manualami brak konkretnych szkieł nie mających odpowiedników w mikro, to jednak E-P3 lub coś z Panasa.
Mniejszy edit: Do dzieci trzecie Peny są już ok pod względem AF, fajne jest ostrzenie na oczy. A ekran w E-PL/M jest "pod filmy" - 16:9 - da się przyzwyczaić.
Powiem tak, wydaje mi sie, ze najlepszym z kitow mikro jakie wyszly jest wlasnie Panasonic 14-45...
piotrlg,
Nie patrz przez pryzmat stare/nowe. Ot np Panas w 100% 100-400 nowy panas 160-640 iso, co tak na prawde daje to samo.
Moze sciagnij sobie pare rawow z G1, G2 i G3 oraz Olka i porownaj, wybierz tego, ktory wg Ciebie Ci pasuje.
Roznica w obrazkach jest jak dla mnie pomijalna wiec po co przeplacac?
AF smiga, iso 800 ujdzie, robie nawet 3200, kwestia sytuacji...
pozdrowionka
G1 jest fajny. Ale często przydaje się możliwość filmowania. G1 nie filmuje. Warto pamiętać. Dziś filmowanie to w zasadzie standard i można się zdziwić po zakupie.