Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat przed zmianą na mikrusa

piotrlg
6.03.12, 01:32
Witajcie

Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, jaki ze sobą noszę i rezygnuję tymczasem z DSLR (Pentax) na rzecz m43. Tyle już wiem. Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.

E-P3 jest przesadnie drogi jak na to co oferuje w stosunku do E-PL3.

A obok stał Panas GX-1 i wyglądał całkiem zacnie. Zauważyłem, że na forum nie cieszy się ów Panas dobrą opinią, choć chyba nie wynika ona z marności aparatu a raczej z zawodu jaki Panasonic uczynił wypuszczając nie tak bardzo rewolucyjny model?

E-PL3 w MM stoi 2100 z kitem. Panas 2600 z kitem a E-P3 podchodzi pod 4. Możłiwości/cena wskazują na E-PL3. Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?

Mam sporo manulanej szklarni ze stajni FD, Pentax, Contax. Też bym chciał z nich móc skorzystać. Olympus daje mi stabilizację, tylko co ona warta? Zauważyliście poprawę przy dłuższych czasach?

Mam też starego flesha Metza MZ 32-z2 z kostkami SCA. Czy mikrusy gadają jeszcze w starym TTLu?
P.

Darekw1967
6.03.12, 02:19
Witam !

Tak czytam i widze, ze nie lezy Ci mniejszy sprzet o gabarytach PEN-a.

Czy naprawde musisz miec mniejszy sprzet typu mikro 4/3 ?
Czy naprawde bardzo zyskasz przechodzac na mikro 4/3 ?

Moim zdaniem stracisz... sporo na kasie, na wizjerze, na szerszym DR, porecznosci oraz ergonomii.

Nie lepiej zrobic porzadek ze szklami w Pentaxie albo kupic Pentax-a K-R ktory jest dosc maly jak na lustrzanke i bardzo poreczny o
duzych mozliwosciach.

Pozdrawiam

easy_rider
6.03.12, 09:15
Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD... i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
...
Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?P.
Wszystkie aparaty o których piszesz mają ekran tej samej wielkości, i chyba żaden obecnie produkowany nie ma większego.

Skoro 3 cale to dla ciebie za mało, to polecam tablet z aparatem - zależnie od modelu mają ekrany 7 - 10 calowe

Lolita
6.03.12, 09:18
Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
:shock: No nie wiem... ale chyba macaliśmy inne mikrusy...

piotrlg
6.03.12, 09:40
Odpowiem wspólnie, bo widzę, że nie zgadzacie się ze mną co do mikrości E-PL3. W sklepie był E-PL2 także i ten miał wyraźnie wygodniejszy wizjer. choćby inne proporcje. E-PL3 jest bardzo panoramiczny i w efekcie obraz 4:3 nie jest wyświetlany na całym ekranie tylko jego części. Inne aparaty nie miały tego problemu. Takie moje wrażenia były.

DSLR nie ma szans z m43 w kategorii: gdzie toto pomieścić gdy w plecaku pieluchy, słoiczki, misie i mała dzidzia. m43 z kompletem szkieł waży mniej niż mój K-20d bez szkieł. Nie wspomnę o zajmowanym miejscu.

A jak z TTLem? Stare lampy błyskowe dogadają się z m43 Olympusa?
P.

Jd
6.03.12, 09:55
Ustaw na "lustrzankowe" 3:2 wtedy wykorzystasz wiekszą powierzchnie LCD.

adambieg
6.03.12, 09:56
To bierz E-PL2, bardzo wygodny aparat a ekranik sprawdza się nawet w słoneczne dni. Af ze szkłami MSC jest całkiem dobry. W E-pl3 nie pasuje mi odległość pomiędzy kółkiem wybory a ekranikiem, miałem problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola af. Z czasem kupisz VF-2 i będzie bardzo fajny zestaw. Co do obiektywów to najlepiej 14-150 i zabawa z manualami lub podwójny kit (14-42II i 40-150).

elrond2000
6.03.12, 10:49
Ja z zupełnie innej beczki :)
masz kasę na drugi aparat?? bierz olympusa xz-1 a pentaxa sobie zostaw :)
jak skończą się pieluszki to zaczną się rowerki i inna kupa zabawek to dopiero nie będziesz miał miejsca na nic :)
lepiej kup coś małego, bardziej ambitnego do rodzinnego focenia
pozdrawiam

Janeczek
6.03.12, 11:49
Witajcie

Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, ...
P.

Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.

pozdrowionka

apz
6.03.12, 12:03
Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.

pozdrowionka

Czy 14-45 od Panasa jest istotnie lepsze optycznie od kitów Olka?

Jd
6.03.12, 12:16
Na pewno dużo lepsze od nowszego 14-42 Panasa.

adambieg
6.03.12, 12:24

Wychodzi na to, że lepszy:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=61,58&fullscreen=true&av=3.667,3.667&fl=14,14&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4

tylko trzeba wziąć pod uwagę, że kit Olka na E-P1 był testowany.

Krakman
6.03.12, 13:10
ja by nie zamieniał tego co mam na Mikrusa, w moim sprzęcie spoko pięć osób siedzi a w Mikrusie jak pamiętam dwójka miała problem. No i te parametry trakcyjne , obudowa też jakaś przestarzała.......:roll: :wink:

apz
6.03.12, 13:14
ja by nie zamieniał tego co mam na Mikrusa, w moim sprzęcie spoko pięć osób siedzi a w Mikrusie jak pamiętam dwójka miała problem. No i te parametry trakcyjne , obudowa też jakaś przestarzała.......:roll: :wink:

Ja też nie pozbyłem się lustrzanki, ale używam je naprzemiennie.

anmael
6.03.12, 13:15
Zależy jeszcze która wersja - bo ten nowszy kit już jest całkiem niezły:
- stary kit: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1275/cat/15
- (http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1275/cat/15) nowy kit: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1400/cat/15

Bodzip
6.03.12, 15:20
jateż nie pozbyłem się lustrzanki, ale używam je naprzemiennie.
Ja też, i też się nie pozbędę

Jd
6.03.12, 16:31
Moja druga połowa za każdym razem jak mówię, że kupuję aparat to wymawia dwa zdania : 1. Ani mi sie waż sprzedać lustrzankę. 2. Z innymi możesz robić co chcesz, sprzedawać, kupować, zamieniać , ale broń Boze jakbyś miał jakieś nędzne zamiary wobec lustrzanki.

Mirek54
6.03.12, 16:38
Moja druga połowa za każdym razem jak mówię, że kupuję aparat to wymawia dwa zdania : 1. Ani mi sie waż sprzedać lustrzankę. 2. Z innymi możesz robić co chcesz, sprzedawać, kupować, zamieniać , ale broń Boze jakbyś miał jakieś nędzne zamiary wobec lustrzanki.

To powinienes sluchac tej swojej Drugiej Polowy.Madre slowa prawi.

piotrlg
6.03.12, 17:23
Tylko małe ale do E-PL2. Ja muszę mieć wydajny AF. Zraziłem się do AF w wydaniu K-20d i teraz nie odpuszczę, to musi działać sprawnie. A z tego co wiem, to dopiero Peny z serii 3 mają wyraźnie poprawiony AF.
P.

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:19 ----------

pozdrowionka

Hm, ten Panas to rok 2008 zdaje się? Hm, trochę starawy jak na nowy sprzęt cyfrowy. Nawet w E-PL3 narzekają na trochę starawą matrycę, a co dopiero w poprzedniej generacji aparatów do jakiej zalicza się G1. Czy tam ISO 800 jest zjadliwe? Bo tyle mi w chałupie wychodzi przy wsparciu flesza.

No i jak z jego wydajnością AF? W stosunku do E-PL3?
P.

Bodzip
6.03.12, 17:26
Tylko małe ale do E-PL2. Ja muszę mieć wydajny AF. Zraziłem się do AF w wydaniu K-20d i teraz nie odpuszczę, to musi działać sprawnie. A z tego co wiem, to dopiero Peny z serii 3 mają wyraźnie poprawiony AF.

Nie wyraźnie poprawiony, tylko po prostu dobry. Nie musisz robić pół-spustu w celu wyostrzenia, wystarczy jak naciśniesz od razu do końca.

Jd
6.03.12, 18:29
A jaki jest AF w E-PL2 , czy bardzo wyraźnie wolniejszy np w porównaniu z GF2 ?

nyny
6.03.12, 18:53
A jaki jest AF w E-PL2 , czy bardzo wyraźnie wolniejszy np w porównaniu z GF2 ?

Jesli priorytetem jest AF to tylko trzecie peny i panasy ale tez raczej te nowsze, reszta to pozal sie boze jakis zart jesli chodzi o AF.

pozdro

apz
6.03.12, 20:24
Jesli priorytetem jest AF to tylko trzecie peny i panasy ale tez raczej te nowsze, reszta to pozal sie boze jakis zart jesli chodzi o AF.

pozdro

Do krajobrazu się nadaje, nie jest źle, no chyba że mocno wieje ( o EPL-1). W G1 jest już dużo lepiej.

nyny
6.03.12, 20:38
Do krajobrazu się nadaje, nie jest źle, no chyba że mocno wieje ( o EPL-1). W G1 jest już dużo lepiej.

Mi to landszafty najlepiej manualem sie fokusuje;)

pozdro

Moominek
6.03.12, 20:52
Przechodziłem przez to samo, z powodów tych samych... Skończyło się na lustrzance z kompletem szkieł (jak dla mnie kompletem - krótki zoom, makro, taniajasnastałka, tele) plus EX-1 (wolałbym LX-5 albo XZ-1, w ostateczności S95 - ale "kasa, misiu"). Mikrus sprawy nie rozwiązał - straciłem szybkość i obsługę lustrzanki a mobilność w porównaniu do dobrego kompaktu kuleje.

apz
6.03.12, 20:56
Przechodziłem przez to samo, z powodów tych samych... Skończyło się na lustrzance z kompletem szkieł (jak dla mnie kompletem - krótki zoom, makro, taniajasnastałka, tele) plus EX-1 (wolałbym LX-5 albo XZ-1, w ostateczności S95 - ale "kasa, misiu"). Mikrus sprawy nie rozwiązał - straciłem szybkość i obsługę lustrzanki a mobilność w porównaniu do dobrego kompaktu kuleje.

Jest trochę prawdy w powiedzeniu - jaszcze się taki nie narodził , co by każdemu dogodził - mamy różne potrzeby i priorytety.

kateb
6.03.12, 20:59
Ale Mikrus jest taki sexy (jesli ci chodzi o tego MR300) ;-)

Krakman
6.03.12, 21:04
Ale Mikrus jest taki sexy (jesli ci chodzi o tego MR300) ;-)

Wreszcie ktoś przeczytał mój post z uwagą.......!

60937

piotrlg
6.03.12, 21:40

Ale lustrzankę z kompletem to ja już mam i wiem, że to jest za duże, za ciężkie i nie na moje czasy. Kiedyś to ja nawet statyw na plecach nosiłem w górach, i połowę plecaka na fotozłom poświęcałem. Teraz tak się nie da.
Jaką to szybkość na mikrusie tracisz? AF jak słyszę jest równie dobry co w DSLR. Szkła jasne. ISO możę trochę niższe, ale jak widzę opinie to DSLR Olimpusa w zawodach iso marny jest na tle innych marek, tak więc mikrus w tej kategorii wiele nie traci do E systemu.

P.

psl
6.03.12, 21:57
Ale lustrzankę z kompletem to ja już mam i wiem, że to jest za duże, za ciężkie i nie na moje czasy. Kiedyś to ja nawet statyw na plecach nosiłem w górach, i połowę plecaka na fotozłom poświęcałem. Teraz tak się nie da.

O kurcze. To tak jak ja. Ale poza tym, że się nie da, to też się już nie chce, skoro nie trzeba.

Moominek
6.03.12, 22:57
Jaką to szybkość na mikrusie tracisz? AF jak słyszę jest równie dobry co w DSLR. Szkła jasne. ISO możę trochę niższe, ale jak widzę opinie to DSLR Olimpusa w zawodach iso marny jest na tle innych marek, tak więc mikrus w tej kategorii wiele nie traci do E systemu.

P.

Jaką szybkość? Guzikologię, wizjer optyczny, AF ciągły. Śledzenie i seria to nie domena mikrusów Olka (na razie - bliska nadzieja w OM-D). Poza tym kiepsko się trzyma z tele (a E-PL3 kiepsko mi się trzymało z czymkolwiek). Wiem, są puszki pokroju G/GH, ale gabarytami zbliża się to już do małej lustrzanki. Ja fotozłom noszę w małej torbie, nigdy nie taszczyłem więcej niż puszka plus dwa szkła i lampa (a to ostatnie wyjątkowo) więc pewnie dlatego nie odczuwam wagi mikrusów. W porównaniu do E faktycznie niewiele tracimy (poza ergonomią i AF z takim choćby 12-60). W zasadzie - zależy co masz w tej chwili i jakie szkła (ogniskowe) cię interesują. Chodzi mi o to, że lepszy (bardziej mobilny) może być kompakt o jasnym obiektywie niż kolejny system. I mniejszy koszt.

Mały edit: W tej chwili masz wielką ciężką uszczelnianą puchę. Może mniejszy Pentax? Może uszczelnienia nie są potrzebne? Jeżeli poza manualami brak konkretnych szkieł nie mających odpowiedników w mikro, to jednak E-P3 lub coś z Panasa.

Mniejszy edit: Do dzieci trzecie Peny są już ok pod względem AF, fajne jest ostrzenie na oczy. A ekran w E-PL/M jest "pod filmy" - 16:9 - da się przyzwyczaić.

Janeczek
7.03.12, 08:30

Powiem tak, wydaje mi sie, ze najlepszym z kitow mikro jakie wyszly jest wlasnie Panasonic 14-45...

piotrlg,

Nie patrz przez pryzmat stare/nowe. Ot np Panas w 100% 100-400 nowy panas 160-640 iso, co tak na prawde daje to samo.
Moze sciagnij sobie pare rawow z G1, G2 i G3 oraz Olka i porownaj, wybierz tego, ktory wg Ciebie Ci pasuje.
Roznica w obrazkach jest jak dla mnie pomijalna wiec po co przeplacac?

AF smiga, iso 800 ujdzie, robie nawet 3200, kwestia sytuacji...

pozdrowionka

psl
7.03.12, 10:03
G1 jest fajny. Ale często przydaje się możliwość filmowania. G1 nie filmuje. Warto pamiętać. Dziś filmowanie to w zasadzie standard i można się zdziwić po zakupie.