Zobacz pełną wersję : Poczekalnia Jan_S'a
Witam
Z dużą pokorą oglądam zdjęcia w wątku Zabawa z m4/3 - ZDJĘCIA. Tyle tam świetnych ujęć, że aż wstyd właśne "osiągnięcia"
pokazywać. Ale, zdjęcia robione "do szuflady" mało uczą. Skoro więc, w tym dziale początkujący i mało uzdolnieni amatorzy robienia zdjęć oceniani są mniej surowo, to skromnie proszę o uwagi i porady. Będę się starał rad mądrych a życzliwych słuchać, błędy poprawiać, warsztat doskonalić a może kiedyś będzie dane i mi do wątku "Zabawa z m4/3" jakieś zdjęcia załadować.
Na razie poczekalnia...
Tyle tytułem wstępu...
--------------------------
1) Robione jakąś "Sowiecką lufą" czyli zenitar 135/3,5 + E-P1 / zdjęcie prosto z puszki tylko skalowanie w GIMPie
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60351&d=1330031109
2) E-P1 + Panasonic 20/1,7 kadrowane i skalowane + niewielka korekcja jasności (-6) i kontrastu (+6) w GIMPie
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60352&d=1330031484
... i uprzejmie proszę o porady.
z góry dziękuję
Jan
Ty tu nie oczekuj tylko dodawaj, w tym watku zabawowym sie NIE OCENIA!
Jak fun to fun!
pozdrowionka
Dzięki za zachętę. Fun Funem, ale nie chciałbym tam poziomu zaniżać :)
Dzięki za zachętę. Fun Funem, ale nie chciałbym tam poziomu zaniżać :)
A o to - jeśli pozwolisz - to ja się będę martwił, OK? :mrgreen:
Lo kurna!:)
Straznik lesny?:)
pozdroofka
Ja bym sie bal raczej konia niz straznika :-)
Zabawy z fishką
Widzę, że zamiast m.zd 9-18 zanabyłeś rybkę :)
Od czasu jak używam tego pierwszego (za analoga najszerzej miałem Mira 20m) to jakoś już mnie ta szerokość nie zachwyca, chciało by się czasem jeszcze szerzej ale do krzywienia jakoś nie mogę się przyzwyczaić.
Żaden strażnik i żaden leśny :) Kobyłkę trza od czasu do czasu ruszyć a że mikrus się do kieszeni mieści to czasem można się pobawić. :) Tak sobie myślę - gdybym trzy lata temu zdecydował się na Canona 50D - to może zdjęcia byłyby w aspekcie szumu czy DR duzo lepsze, tyle że przynajmniej 3/4 z nich by nie było bo jak tu klamota na konia zabrać?
A co do fiszki - Jakiś rektalinearny szeroki kąt dalej jest na tapecie :) pieniądze na 9-18 odłożone. Może już wkrótce? a może zaszaleję i będzie 7-14? w sumie lepsze i do tego stałe światło kusi. A i optycznie chyba Panasonic jest lepszy. Traci się trochę na kompaktowości ale coś za coś.
Z drugiej strony patrząc - obiektywy rektalinearne też na swój sposób deformują obraz - wystarczy popatrzeć co się dzieje w rogach. W niektórych przypadkach obiektyw typu rybie oko daje przyjemniejszy w odbiorze obraz. W gratisie zaś są takie bajerki jak na powyższym zdjęciu
W wątku "zabawy z m4/3" Janeczek coś o kamieniołomach wspominał. Żeby więc oczekiwaniom zadośćuczynić wrzucam tam do wątku kilka fotek kamieniarskich, a ponieważ "tam się fotek nie ocenia" tu daję miniaturki z nadzieją na komentarze: co dobrze, co źle a co całkiem do bani....
kolejna próba wklejenia czegoś do zabawy
Poprzednia wrzutka:
1. mniejsza GO bym wolal na kamyczkach
2. troche te siatki mnie tak psuja widoczek
3. dach uciapany ale juz fajniej
4. grejt! zaryzykowalbym nawet jakis krzywy kadr wyjatkowo
5. niczym kosci dinozaura
zwierzak spoko, masz wiecej z innych katow?
pozdro jol!
Dzięki za opinię :) wezmę pod uwagę - tyle że ze mną jest ten problem, że jak się robotę robi i trzeba ją obfocić to myślę w kategoriach "dokumentu" a na estetykę, kompozycję etc uwagi nie zwracam. No i potem wychodzi ucięty dach czy jakieś walające się siaty (ale to też jakiś "symbol"). Z kolei jak próbuję do takich "roboczych" fotek podejść "artystycznie" to wychodzi tak przekombinowane że zęby bolą. No ale próbuję, migawka podobno jeszcze któryś tysiąc klapnięć ma wytrzymać....
Fajnie, pare rzeczy mi brakuje ale rozumiem, ze technicznie trudne do wykonania, dawaj, dawaj!
pozdro jol!
dzięki za porady :) co do tej ostatniej - to czego konkretnie brakuje? mogę poeksperymentować tylko muszę wiedzieć w którą stronę :) wrzucam trochę inne (20sto milimetrowe) podejście do tematu.
pozdrawiam
Lepiej mi się patrzy na pierwsze zdjęcie z serii "z perspektywy jeźdźca" : ) - głównie ze względu na szerszy kąt i ciekawszą kolorystykę. Tym niemniej może by spróbować bardzo szybkiej migawki (>1/500sek - brakuje ostrości) i celować na widoczny na zdjęciach grzbiet konia z niższego punktu niż głowa jeźdźca. Widoczny na obydwu zdjęciach cień to wiadome zjawisko ale w pełni usuwalne programowo.
Pozdrawiam.
dzięki za porady :) co do tej ostatniej - to czego konkretnie brakuje? mogę poeksperymentować tylko muszę wiedzieć w którą stronę :) wrzucam trochę inne (20sto milimetrowe) podejście do tematu.
pozdrawiam
Do poprzedniego cial bym inaczej horyzont i zrobil inna perspektywe, zrobilbym tez inny kadr bardziej z prawej strony, bys sie zalapal na fote:)
pozdro jol!
Zdjęcia z fishką bardzo fajne, w drugim kawaleryjskim, postarałbym się złapać więcej cienia końskiego i może mniej nieba, trzecie chyba też byłoby fajniejsze w szerokim kącie.
Pozdrawiam
dzięki za porady :) coś mi się zdaje że Wieśka (to ta gniada) będzie w sobotę wystawiona na próbę cierpliwości :) :lol:
Tym razem nie z Olympusa, i dosyć stare ale temat wyszedł w kocim wątku. Więc żeby tam nie zaśmiecać wrzucam tutaj - z prośbą - jak to poprawić. Zgodnie z sugestią Mirka54 ciężar pliku największy z możliwych przy tej rozdzielczości. RAWy się niestety nie uchowały.
Z góry dziękuje za pomoc
Staralem sie zrobic czarnego kota,w swiatlach,w cieniach ,czy mi sie udalo nie wiem.
Dwa rozne widzenia681896819168192Srodkowy kot to Twoja wersja.
w pierwszym jest najwięcej "kota w kocie" i choć trochę wpada w siwiznę to nie ma wątpliwości że to dalej jest czarny kot. Drugie (znaczy ostatnie) zachowało tę nutę tajemniczości i chyba mi się bardziej podoba.
Dziękuję (także w imieniu kota)
Wątek przymiera - pora spróbować reanimować trupa. Wrzucam kilka fotek z krakowskiego ZOO. Bedzie mi miło jeśli ktoś parę słów napisze - wszak nic tak nie szkoli jak mądra krytyka.
ZOO-1 71358
ZOO-2 71357
ZOO-3 71356
ZOO-4 71355
ZOO-5 71354
ZOO-6 71352
ZOO-7 71353
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone. Słoń wygląda jak rzeźba a jaszczur o dziwo nie. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone...
No w tym to jakby moja zasługa najmniejsza. PEN sam wszystko ustawia ale przyznam się tak po cichutku że czasami się nawet odważę wprowadzić korektę ekspozycji... ale tylko tak tyci-tyci. +-0,7 eV
Zwierzaki b.sympatyczne, kolory i ostrosc tez w porzadku. Jedyne co zauwazylem to to, ze sa to wylacznie kadry centralne ale moze inaczej sie nie dalo.
Mobi
.... Jedyne co zauwazylem to to, ze sa to wylacznie kadry centralne ale moze inaczej sie nie dalo.
Mobi
Czyli to, za co kiedyś Twoje zdjęcia krytykowałem jest również moim udziałem :) mea culpa
Czyli to, za co kiedyś Twoje zdjęcia krytykowałem jest również moim udziałem :) mea culpa
No ja je zabijalem raczej obrobka, na innym forum mi wytkneli kilka rzeczy i mam nadzieje, ze jest lepiej. A najwazniejsze to konsekwencja i niestety rutyna aby opanowac niezbedne techniki a potem mozna pofantazjowac;)
Mobi
Zoo to trudny teren, bo zdany jesteś na łaskę krat i zwierzaków. Z setek fotek trafia się jedno warte uwagi.
Jestem laikonikiem, ale trochę się wypowiem na temat mojego odbioru. Generalnie zgadzam się z przedmówcami.
Według mnie na tych fotach coś zwykle przeszkadza.
Agawa na pierwszym, z duża na ramkę,
Mocne tło na drugim
Tygrys i bawół trochę dziwnie skadrowane
Zielsko przed kamaleonem czy gekonem
Intensywne zielone tło za rzeźbą
słoń idealnie ... statyczny.
Generalnie zdjęcia poprawne, rzeczywiście centralnie skadrowane, ale do National Geografic niekoniecznie :-)
Ja nie umiem dobrze fotografowac zwierząt, więc nie doradzę, tylko pomarudzę. Nie ma pojęcia jak skadrować zwierzaka, żeby go nie pociąć, nie ująć centralnie i jeszcze ciekawie przedstawić. Chyba tysiące zdjęć. Szczególnie ze te zwierzaki się ruszają i ostrość jest ciężko uzyskać, większość zdjęć do kosza :-(
Bo to trudny teren:-)
Powodzenia.
Dziękuję za uwagi - robienie zdjęć to trudna sztuka więc trzeba ćwiczyć...
Próbowałem powyższe zdjęcia trochę inaczej przygotować, przeglądnąłem też i inne kadry ale niestety, z tej sesji już chyba nic lepszego nie wykrzesam
pozdrawiam
Jeden z Forumowiczów miał w stopce sentencję że najlepszym przyjacielem fotografa jest kosz na śmieci. Spróbowałem się tej przyjaźni przyglądnąć:
Kosz_01
71503
ps. dajcie mi jeszcze szanse, nie piszcie proszę od razu że na koszu jest napisane co ze swoimi zdjęciami powinienem zrobić
sam kadr niezły - obróbka szalona ; ) może napiszę tylko tyle że zamiast na kosz mój wzrok kieruje się na ławkę - nie umiem tego wytłumaczyć - może by bardziej "rozmyć" ową ławkę ale na tyle by było wiadomo że to ona : )
Tak, obróbka miała być szalona, chyba po raz pierwszy tak mocno w zdjęcie zaingerowałem - wprawdzie czasami próbowałem w RAWach grzebać ale z racji umiejętności (a raczej braku) efekty były mizerne dlatego najczęściej zdawałem się raczej na jotpegi z puszki. Tym razem wyszło mi prawie to co chciałem... może dlatego że OlympusViewer którego wreszcie zainstalowałem jest "łatwiejszy" do ugryzienia?
Co do ławki - teraz też to widzę ale nie wiem czy rozmyciem się uzyska dobry efekt, może raczej gdybym selektywnie przyciemnił deski?
W każdym razie dziękuję za słowa krytyki :)
pozdrawiam
Mimo obróbki coś ci jeszcze zielonego wystaje nad żywopłotem w dali.
W sumie ciekawie, czy ja wiem czy ławka przeszkadza. Dla mnie to raczej taki duet: kosz-ławka.
Jak ją zamażesz to sam kosz będzie ... koszem.
Ostro pojechałeś z kolorami, dla mnie rzuca się oczy różny kolor trawy. Trochę jak fotomontaż. Czy tak było w oryginale?
zdjęcie oryginalne, przerabiane w RAWie, w GIMPie potem wyretuszowałem dwie czy trzy białe plamki... faktycznie ten krzak za żywopłotem można by wyretuszować też - układa się w linie z koszem i ławką i może on ciągnie oczy (to co pisał glee (https://forum.olympusclub.pl/members/14384-glee))
Kolory - tu jest problem bo dużo zależy od kalibracji. U mnie wydaje się że jest ok, trawa ciemna ale jednak zielona, kosz żółto-czerwono-pomarańczowy...
Mogę wrzucić fotkę jpg'a z puszki dla porównania...
71528
i znów zwykła zabawa ze zwykłymi rzeczami - jesień i liście na blaszanym dachu. To takie dwie nieporadne próby:
liście [1]
72250
liście [2]
72251
Fajniejsza dla mnie jest ciemna wersja - sam kadr niczegowaty.
dzarro (https://forum.olympusclub.pl/members/9963-dzarro) - dziękuję za opinię :)
Czy ten kot jest coś wart?
[kot_03.jpg]
72366
szum zjadł zdjęcie i za ciemno.
Może tak...
72375
hmm, Twoja wersja zrobiła się cokolwiek plastikowa i chyba mi się nie podoba ale dzięki za zwrócenie uwagi. Poprzednie zdjęcie było "robione" z jpg'a (dokadrowanie i wyostrzanie) spróbuję z RAWa pociągnąć coś w Twoim kierunku.
Na marginesie, zastanawiam się czy mam dobrze ustawiony monitor - już kolejna osoba zwraca mi uwagę że moje zdjęcia są za ciemne. Owszem, w wielu przypadkach zamierzeniem było były utrzymane w ciemnej tonacji ale może gdzieś jest już czegoś za dużo.
Mam to samo. Twoje zdjęcie przerabiałem w robocie, a teraz w domu widzę, że bubu straszne. Inna sprawa, że szum dalej jest.
. Inna sprawa, że szum dalej jest.
Pozostaje w takim razie jedynie opcja B&W.
Kotu dajemu chwilowo spokój. Próbowałem w RAWie coś uzyskać ale albo szum albo plastik. Wersja B&W niewiele pomaga. Dla mnie nauczka - trzeba było ekspozycję o 1eV podnieść czyli mniej więcej tyle ile Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) oryginalną fotkę skorygował i byłoby to co chciałem osiągnąć - biały kot w ciemnej, nieco tajemniczej scenerii..
---
teraz coś innego - fotka przygotowana na potrzeby wątku "czego słuchasz"
72876
Ciąg dalszy "zalanego campingu"
1
90361
2
90366
3
90365
4
90364
5
90363
6
90362
Nastąpiła zmiana tytuły na prośbę autora:
"Zabawa z m4/3 (zdjęcia) - poczekalnia Jan_S'a" -> "Poczekalnia Jan_S'a"
Mokre fotki nie cieszyły się powodzeniem - spróbuję więc pokazać kilka moich prób fotografowania koni...
Dwa Siwe 2013
1 )
101315
2 )
101316
3 )
101317
4 )
101318
Klikać po lepszą jakość (jak mawia Nyny) . Seria robiona E-M5 60/2,8 Macro
Z pokorą czekam na komentarze :)
Nastąpiła zmiana tytuły na prośbę autora:
"Zabawa z m4/3 (zdjęcia) - poczekalnia Jan_S'a" -> "Poczekalnia Jan_S'a"
I za tę zmianę bardzo ślicznie dziękuję, poprzedni tytuł mógł wprowadzać w błąd bo jego nazwa zaczynała się tak jak nazwa pewnego uznanego i cenionego wątku... no ale wtedy jeszcze nie wiedziałem jak Forum funkcjonuje :)
Koniki fajne, zwłaszcza ostatnie :)
:) dziękuję za miłe słowo :)
Z końmi zazwyczaj jest tak, że widząc człowieka albo się oddalają (bo pewnie zaraz siodło przywlecze i znów trzeba będzie tyrać) albo się przybliżają sprawdzając czy człowiek nie ma czasem jabłka, cukru czy kawałka suchego chleba...
Te dwa były tak wyluzowane i było im tak wszystko jedno że mogłem spokojnie koło nich chodzić i próbować do zdjęć się przymierzać... one nie zwracały na mnie zupełnie uwagi...
To Ty nawet swój wątek masz Janie od litery S? Kuń jaki jest widzą wszyscy - fajny jest :)
To Ty nawet swój wątek masz Janie od litery S? Kuń jaki jest widzą wszyscy - fajny jest :)
Wszyscy mają to mam i ja :)
Kóń jeszcze lubi dụpą się odwrócić i co wtedy ? :mrgreen:
wtedy robi się takie fotki jak 4 :)
Podoba mi się zdjęcie 2 za tę zielonkawość i taką surowość. :)
zielonkawość to rozumiem, przekombinowałem z suwakami, ale co masz na myśli mówiąc o surowości?
Kolorystykę przede wszystkim. Bo jest zielono, ale jednak surowo, nie soczyście, nie ciepło i przytulnie. Takie mam odczucia. :) To dość ciekawe połączenie, bo sam kadr jest sympatyczny, kojarzy się raczej z wiejską sielanką, a obróbką postawiłeś na coś odwrotnego. :)
bardzo ciekawie to ujęłaś... nigdy nie zastanawiałem się nad zdjęciem w ten sposób. Zrobiłem kadr, technicznie poprawny ale coś mi w nim brakowało... kombinowałem z C-B, sepią, filtrami różnymi i ciągle to nie było to co chciałem. Skończyło się na zieleniach... sam nie byłem do tego zdjęcia przekonany ale skoro się podoba to bardzo się cieszę :)
Ponieważ pierwsze końskie fotki zostały ciepło przyjęte dorzucam kolejne :) tym razem konsumpcyjnie...
Dwa Siwe 2013
5 )
101385
6 )
101386
Taaaaak, podobają mi się też... Z ta surowością dziewczyna mnie przebiła bo ja nie wiedziałem jak je określić.... Zgadzam się z koleżanką o nie znanym mi imieniu.....
Kolory jakby lekko "spaprane" a przyciągają......
Fajnie.... masz co jeszcze.?
Kolory mogą być spaprane bo jak mówi moja okulistka - jestem daltonistą :) więc wrzucam teraz takie coś bez kolorów - dwa kadry które roboczo nazwałem "Dramatycznie Szeroko" - w akcji 7-14/4,0 od Panasonica
Dwa Siwe 2013
7 )
101393
8 )
101394
"spaprane" napisałem w dobrym tego słowa znaczeniu.....:)
i tak je odebrałem :) ale przyznaję się - nad kolorami nie umiem panować, to co widać to raczej efekt przypadku niż świadome działanie
Fajne są te wszystkie kunie :-)
Dziękuję za miłe słowo :) jeszcze kilka zdjeć z tej serii (robionej w przeciągu 3 tygodni) mam więc będę sukcesywnie dorzucał... mam nadzieję że Was monotematycznością nie zanudzę :)
z pierwszej wrzutki podoba sie 2 i 4, z drugiej 6 (tylko te przepały przykuwają trochę wzrok). ale jako moment świetne
mówisz o przepałach tam w tle na trawie? teraz je widzę... one chyba w obróbce powstały... postaram się na przyszłość zwracać na to uwagę... dziękuję za podpowiedź :)
mówisz o przepałach tam w tle na trawie? teraz je widzę... one chyba w obróbce powstały... postaram się na przyszłość zwracać na to uwagę... dziękuję za podpowiedź :)
tak, właśnie te.
wiem, że to tak czasem bywa (u mnie też), tymbardziej gdy mamy tak jak u Ciebie, obiekt pod drzewem w cienu, a w tle ostre słońce
popatrzyłem teraz na oryginał - faktycznie, tam też są przepały, nie tak intensywne jak po obróbce ale są... postaram się na to zwracać większą uwagę przy ustawianiu ekspozycji.
popatrzyłem teraz na oryginał - faktycznie, tam też są przepały, nie tak intensywne jak po obróbce ale są... postaram się na to zwracać większą uwagę przy ustawianiu ekspozycji.
Jesteś tester, więc RAW-a możesz załączyć. Zobaczyłbym czy da się coś zrobić.
nie da rady, miałem aparat po jakichś testach przestawiony tylko w tryb jpg... wiem że tak się nie robi... ale już trudno :(
Ładnie Ci te patataje wychodzą :)
Ładnie Ci te patataje wychodzą :)
Te mi teraz nie wyszły... W maju to dopiero wyszły! prosto przez ogrodzenie, żytko stratowały, przez pół wsi musiałem je gonić....
kontynuujemy koński wątek - kulinarnie
Dwa Siwe 2013
9 )
101504
10 )
101506
11 )
101507
I jeśli Wam się jeszcze nie znudziło to bonusik - 12 )
101505
Bonus przyjemny dla oka :)
Porzućmy na chwilę końskie klimaty bo widzę że trochę Was tą tematyką zanudziłem - teraz coś innego...
... i na początek wyjaśnienie - będę próbował numerować zdjęcia seriami - poprzednią nazwałem "Dwa Siwe 2013"... teraz chciałbym pokazać coś z serii
Miejsca, Przedmioty, Kształty...
1 )
101601
Bardzo melancholijne. Brak kolorów tym bardziej to podkreśla. :)
Stare, zapomniane....ale fajne
a pokaż jakby to w sepii wyglądało ?
Co do obrazka - tak na moje oko ciut za ciasno. Jak masz możliwość daj więcej na Prawo-Góra
zawsze podobały mi się zdjęcia cmentarzy, są takie wprawiające w zadumę. lecz chyba nie mam talentu do tych kadrów.
to należy do grupy podobających się:grin:
Insomnia (https://forum.olympusclub.pl/members/16642-Insomnia), abir (https://forum.olympusclub.pl/members/10986-abir) - Dziękuję za miłe słowa :)
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - jest ciasno niestety, szerzej się nie dało (robione 20/1,7) bo już w kadr wchodziły kolejne pomniki... i tak już spory fragment jednego musiałem wyretuszować...
fajne te konie, szkoda, ze takie miniaturki wstawiasz - wolałbym takie z szerszym bokiem 800. Klikanie i otwieranie zdjęć jest dla mnie problemem.
fajne te konie, szkoda, ze takie miniaturki wstawiasz - wolałbym takie z szerszym bokiem 800. Klikanie i otwieranie zdjęć jest dla mnie problemem.
A widzisz, każdemu nie dogodzisz... na stronę wchodzą fotki max 800 pikseli... trochę to mało, wrzucisz większe skryp i tak przeskaluje i jest kupa... miniaturki - na nich nic nie widać i nie wiadomo czy warto w nie klikać czy nie, dlatego wymyśliłem żeby wrzucać takie w pośredniej wielkości - widać już dokładnie co jest na zdjęciu i czy warto dla pełnej oceny zdjęcie powiększać/otwierać
wrzucając zdjęcie jako załącznik możesz kliknąć 2x na miniaturkę zdjęcia w poście, pojawi Ci się takie okno gdzie możesz wybrać opcję pełen rozmiar i zdjęcie wklei się duże
tak, ale wtedy zawsze będzie przeskalowane do max 800 pikseli... kiedyś takie właśnie wstawiałem i w sumie mogę do tego zwyczaju powrócić
tak, ale wtedy zawsze będzie przeskalowane do max 800 pikseli... kiedyś takie właśnie wstawiałem i w sumie mogę do tego zwyczaju powrócić
mi to akurat nie przeszkadza, to ja dostosuję się do zasad panujących w wątku:)
To ja może wyjaśnię - głównie korzystam z bezprzewodowego Internetu i otwieranie miniaturak jest dla mnie bardzo uciążliwe i czasochłonne. Pewnie większość nie ma z tym problemu ale nawet przy szybko otwierających się załącznikach i tak chętniej zaglądam do wątków w których mogę od razu pooglądać zdjęcia.
Jan_S - masz rację ta opcja pośrednia (czyli większe miniaturki) jest i tak o niebo lepsza niż same miniaturki :-)
wrzucam kolejny secik - tym razem czerwcowy spacer po Johannisbergu... Obrazki są zapisane w większej rozdzielczości, wiec zamieszczam małe rozmiary... jakby co to klikać (pers (https://forum.olympusclub.pl/members/15331-pers) - wybacz... )
2 )
101704
3 )
101705
4 )
101702
5 )
101706
6 )
101703
fajny secik z konikami. Dla mie 2 i 3 wymiatają.
Panoramka fajna, choć szkoda tego uciętego budynku.
fsjny secik z konikami. Dla mie 2 i 3 wymiatają.
to skoro się podoba to dorzucę ostatnie z tej serii...
Dwa Siwe 2013
13 ) - to trafiło do DITL;a
101707
14 )
101708
15 )
101709
16 )
101710
...
Panoramka fajna, choć szkoda tego uciętego budynku.
W założeniu był pewien margines, ale po poskładaniu panoramki i poprostowaniu trzeba było obciąć niepełne brzegi no i stąd takie bliskie krawędzie :( nauczka na przyszłość... ale chciałem pokazać bo to jedno z tych miejsc do którego chętnie wracam i nigdy mi się nie nudzi
Koniki naprawdę fajnie Ci wychodzą. Z przedostatniej wrzutki uwagę moją przyciągnęło zdjęcie z pomnikiem.
Koniki naprawdę fajnie Ci wychodzą. Z przedostatniej wrzutki uwagę moją przyciągnęło zdjęcie z pomnikiem.
czyli też motyw koński?
wrzucę kolejne banalne i oklepane pstryki... no ale żeby się czegoś nauczyć to trzeba ćwiczyć... więc tak to potraktujmy... oczywiscie za wszelkie uwagi będę wdzięczny
7 )
101755
8 )
101756
9 )
101759
10 ) ten kadr nie jest do końca mój
101758
11 )
101757
Nie pasują mi kolory.
Jakby za bardzo w magentę wpada. "Dłubałeś" przy kolorach?
tak, podciągałem w stronę czerwieni... miałem wrażenie, podglądając zdjęcie oryginalne i "podłubane" że to drugie lepiej jesienny nastrój oddaje
czyli też motyw koński?
no tak:-)
czyli też motyw koński?
no tak:smile:
To wrzucę Wam jutro Axel'a - będzie w niby-sepii to się kolorami nie skompromituję może :)
tak, podciągałem w stronę czerwieni... miałem wrażenie, podglądając zdjęcie oryginalne i "podłubane" że to drugie lepiej jesienny nastrój oddajePodbicie czerwonego, pewnie by dało taki efekt ale wygląda, jakbyś jednocześnie podbił niebieski.
A może to kwestia WB? :roll:
WB był z automatu, nie kombinowałem nic a nic
----
Wrzucić Ci RAWa? spróbujesz obrobić po swojemu?
Tak szybciutko:
Twoje 101768
a tak bym ja to widział101767
hmmm... mam wrażenie że trochę zielone niebo się zrobiło... ale to może kwestia ustawienia monitora?
hmmm... mam wrażenie że trochę zielone niebo się zrobiło... Nie będę się upierał, ze nie. Tez nie jestem pewien mojego laptopa :)
W każdym razie, już nie widzę tej magenty.
Bardziej mi wersja helmutha podchodzi. W Twoim jest jak na mój gust za bardzo fotka w fiolet wpada i np. skarpa z liśćmi wzdłuż drogi wyglada nienaturalnie.
OK, popatrzyłem na wersję helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth)'a i na niebie w kanałach mamy tam 254,255,219 czyli dużo czerwieni i zieleni i mniej niebieskiego... może gdyby to zbalansować? u mnie faktycznie, trochę fioletu / purpury się pojawiło ale mi akurat podchodzą takie zimne klimaty... nie upieram się wszakże że to jest najlepsze co może być bo to tylko kwestia gustu.
Jeśli fotka wygląda nienaturalnie to oczywiście trzeba poprawić....
---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------
Nie będę się upierał, ze nie. Tez nie jestem pewien mojego laptopa :)
W każdym razie, już nie widzę tej magenty.
a da się to pociągnąć tak, by niebo miało jednak niebieskawy odcień ale żeby w cieniach się magenta nie pojawiała?
Pozwoliłem sobie grzebnąć :)
oryginał
101780
poprawiony jpg
101779
z rawa
101778
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - Twoja wersja z RAWa bardziej mi podchodzi niż wersja helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth)'a nie ma tej zielonkawej poświaty.
Miło że zaglądacie :) Dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki :) Będę się starał brać je pod rozwagę choć nie ukrywam że czasami lubię sobie "pojechać z kolorami"
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - Twoja wersja z RAWa bardziej mi podchodzi niż wersja helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth)'a nie ma tej zielonkawej poświaty.
Miło że zaglądacie :) Dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki :) Będę się starał brać je pod rozwagę choć nie ukrywam że czasami lubię sobie "pojechać z kolorami"
Pamiętaj, że to kwestia monitora też. Ja nie mam zielonkawej poświaty w zdjęciach Henia.
no monitora specjalnie nie kalibrowałem bo nie umiem ani nie mam jak tego zrobić. Poustawiałem go tak, że zdjęcia innych osób które oglądam wydają się być OK. co do zdjęcia helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth)'a - to sprawdziłem pipietką i kanały zielony i czerwony były prawie w pełni nasycone a niebieski w 4/5tych. W Twojej wersji już takiej dysproporcji nie ma i niebo jest jak dla mnie bardziej naturalne...
a da się to pociągnąć tak, by niebo miało jednak niebieskawy odcień ale żeby w cieniach się magenta nie pojawiała?
Oj chyba nie.101785101787101787
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - miło Cię u mnie w wątku zobaczyć :) to znaczy - każdego z komentujących zawsze chętnie tu witam no ale wiadomo że Ty to jesteś debeściak nad debeściaki..
a teraz powiedz proszę co i jak zrobiłeś?
Mirku a co z "żłotymi" liśćmi? Da się suwaczkami tak żeby było niebo i trawa jak u Ciebie a liście jak u Bodzia w drugim "poprawiony JPEG"?
Janie_S gratki za konia siódmego:-)
Suwaczkami to pewnie nie, ale na warstwach się da.
a teraz powiedz proszę co i jak zrobiłeś?
Ach ,to nic wielkiego.Opcja zaznacz.Wskazujesz (probkowane kolory)na obszar.Kopiujesz jako warstwe i sie bawisz z nia w rozny sposob.Puszczasz przez filtr fotograficzny albo barwa nasycenie-wykorzystac mozna co sie chce.
A jak leniwy jestes to Graduated filter od Nika color efekx.Wiele jest drog prowadzacych do celu.
Jak w gimpie to pojecia nie mam,ale Bodzio napewno bedzie wiedziec,albo Helmut.
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------
Mirku a co z "żłotymi" liśćmi? Da się suwaczkami tak żeby było niebo i trawa jak u Ciebie a liście jak u Bodzia w drugim "poprawiony JPEG"?
Da sie
Trza na innej warstwie liscie wyciac,zeby nie byly na tej co sie pracuje albo pozniej tak samo wskazac ta sama metoda ten kolor lisci i na kolorze selektywnym(zolcie) zdjac niebiesko zielony i czarny.
Ale to juz za trudne dla mnie.O:-P
Graduated filter w Gimpie też jest
Graduated filter w Gimpie też jest
czy to jest to co się nazywa po naszemu "Zaznaczenie wg koloru" czy jeszcze czegoś innego szukać?
To ja może też zaproponuje swoją wersję tej 8. Nie pobierałem orfa bo coś mi wywoływarka świruje, ale wykorzystałem jedno ze poprawionych zdjęć. Zdjęcie modyfikowałem na szybko w PS samym narzędziem "selective colors".
Wniosek taki żeby nad każdym elementem zdjęcia popracować oddzielnie a nie tak ja próbowałem globalnie suwaczkami / krzywymi kręcić....
Wniosek taki żeby nad każdym elementem zdjęcia popracować oddzielnie a nie tak ja próbowałem globalnie suwaczkami / krzywymi kręcić....
Widzisz, Lenin miał rację - wszyscy wspólnie pracowali nad jednym zdjęciem. :mrgreen:
Taka praca daje najlepsze efekty. Jeśli umiesz jeszcze świrować na kanałach to jesteś PRO ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CLJSox4eKmA
Także pozwoliłem sobie pobawić tym zdjęciem i tak bym to widział:
101799
Starałem się bardziej w jesiennych barwach. (Ciekawym jak Mirek zmieniłeś kolor nieba na niebieski)
Widzisz, Lenin miał rację - wszyscy wspólnie pracowali nad jednym zdjęciem. :mrgreen:
To mi się tak przypomniało:
Ogłoszono konkurs na obraz "Lenin w Poroninie". Przyszło mnóstwo prac: Lenin na turni, Lenin z fajeczką góralską, Lenin zadumany... Komisja ogląda, a na jednym z obrazów na łóżku leży rozmamłana dziwka, a obok ubiera się jakiś facet. Komisja zdziwiona każe wezwać autora.
- Co to ma znaczyć? - pytają - Kto to jest?
- Ta kobieta to Nadieżda Krupska.
- A mężczyzna?
- To Feliks Dzierżyński!
- A gdzie Lenin !?
- W Poroninie...
(Ciekawym jak Mirek zmieniłeś kolor nieba na niebieski)
Ciekawys??A chcesz do piekla??
Popatrz na screena sam zobaczysz jak to proste jest Trwa kilka sekund101800ale za to niebieski jak byk.
namieszaliście mi w głowie... co jedna wersja to lepsza a każda inna i już nie wiem która najprawdziwsza... a to taki zwykły kadr był...
namieszaliście mi w głowie... co jedna wersja to lepsza a każda inna i już nie wiem która najprawdziwsza... a to taki zwykły kadr był...
Najlepszy będzie następny Twój ;)
Najlepszy będzie następny Twój ;)
dużą wiarę we mnie pokładasz ale... do tego poziomu, by tak o swoich zdjęciach mówić, to jeszcze mam bardzo daleko
----
Trochę w innym klimacie chociaż też jesienne. Zainspirowany jednym zdjęciem w galerii przypomniałem sobie że popełniłem kiedyś takie dwa kadry:
Miejsca, Przedmioty, Kształty, Kolory...
12 )
101822
13 )
101823
Fajnisty psiak. Druga fotka bardziej mi się podoba :)
niestety nie udało mi się pokazać tego co chciałem - psa na łańcuchu... został tylko pies
To chyba lepiej, bo pies na łańcuch to smutny widok.
to co? retuszować resztki łańcucha z drugiego zdjęcia?
to co? retuszować resztki łańcucha z drugiego zdjęcia?
wyręczyłem :mrgreen:
101927
Bardzo sprawnie Ci to poszło :-)
Fajna psina i bez łańcucha lepiej
Popatrz na screena sam zobaczysz jak to proste jest Trwa kilka sekund...
Podziękował. Pod warunkiem, że ma się PS :cry:
Obiecałem kiedyś wrzucić jeszcze zdjęcia koni - więc takie trzy próby... zdjęcia robione na początku sierpnia, prawie w samo południe... kontrasty zabiły kolory więc próbowałem redukcją kolorów kadry ratować... czy mi się to udało?
Axel
1)
102196
2)
102195
3) i takie jeszcze z odrobiną koloru tym razem
102194
Stare, zapomniane....ale fajne
a pokaż jakby to w sepii wyglądało ?
Co do obrazka - tak na moje oko ciut za ciasno. Jak masz możliwość daj więcej na Prawo-Góra
... i jeszcze ze dwa nowoczesne nagrobki... ;) Jeden mi wystarczy i jest dla mnie wystarczającym wytłumaczeniem ciasnoty kadru. Może się mylę, ale tak sobie ten kadr interpretuję.
Konicy z ostatniej serii fajni ale w 2 chyba pogrzebałeś coś z kolorami, bo na moim monitorze koń jest zielony - chyba że to mój monitor....
... i jeszcze ze dwa nowoczesne nagrobki... ;) Jeden mi wystarczy i jest dla mnie wystarczającym wytłumaczeniem ciasnoty kadru. Może się mylę, ale tak sobie ten kadr interpretuję.
tak, pisałem o tym wcześniej - było ciasno, to taki stary ale ciągle używany cmentarz gdzie już nikt nad porządkiem rozmieszczenia grobów nie panuje... i tak już musiałem kawałek lastrikowego nagrobka występlować....
Co do sepii o którą Bodzip pytał to obróbka była w tę stronę prowadzona, dołożyłem też trochę ziarna... nie wiem czy jeszcze bardziej to trzeba było zrobić?
Konicy z ostatniej serii fajni ale w 2 chyba pogrzebałeś coś z kolorami, bo na moim monitorze koń jest zielony - chyba że to mój monitor....
tak, pogrzebałem i trochę chyba przesadziłem... na tym zdjęciu wszystko jest zazielenione... jakieś takie chore wizje miałem...
Janku, tak sobie myślę, że najpierw staraj się dążyć do naturalności - i to nie w byle pstrykach, a w zdjęciach trudnych.
Doceniam Twe starania i wizje - są potrzebne, każdy z nas szaleje czasami :mrgreen: ale... np. pójście w kierunku B&W kiedy nie wyrabiasz ze światłem czy kolorem to tak trochę na łatwiznę. (zaraz mnie Mirek zjedzie, że B&W jest trudne, i pewnie ma rację :-P )
A wstaw wtedy RAW-a i niech się inni pobawią, a sam wtedy zobaczysz czy i co można zrobić z kadrem. Albo jeszcze lepiej daj Saboorowi do poprawki
Janku, tak sobie myślę, że najpierw staraj się dążyć do naturalności ...Mądra rada :)
...tak, pogrzebałem i trochę chyba przesadziłem... Skoro to widzisz, to znaczy, ze jeszcze nie wszystko stracone :mrgreen:
Janku, tak sobie myślę, że najpierw staraj się dążyć do naturalności
Mądra rada :)
...tak, pogrzebałem i trochę chyba przesadziłem...
Skoro to widzisz, to znaczy, ze jeszcze nie wszystko stracone :mrgreen:
Każdy chce czasem poszaleć :) wtedy, w lipcu, sierpniu... miałem powody by szaleć... niestety... to tyle gwoli usprawiedliwienia... chcąc odpokutować za grzechy wrzucam te trzy kadry raz jeszcze... wywołałem na nowo RAWy, poprostowałem, wykadrowałem w GIMPie, trochę podciągnąłem kolory korzystając z porady Mirka (zaznaczaniem kolorem) no i pozostawiłem kolor, choć bardzo kusiło, kręciło by się pobawić coś sepią... albo gotowcami GIMPowymi - np - to zdjęcie na tle stajni wyglądało fajnie z filtrem "porta" ale znów helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth) by marudził że magentowy zafarb się pojawił :)
tak więc - możliwie na surowo...
Axel
1a)
102284
2a)
102286
3a)
102285
i jak? lepiej?
1 i 2 lepiej. W 2 można by jeszcze trochę rozjaśnić cienie. W 3 chyba jednak za bardzo nasycony kolor albo za dużo kontrastu.
ta dwójka to zmora - scena o mocnym kontraście, pomiar światła matrycowy sprawił że koń wydaje się niedoświetlony - zeżarło kolor a próby ciągnięcia cieni pokazują duży szum... spieprzony kadr i tyle... jeśli go pokazałem to dlatego że konisko ładnie zapozowało
Fajne koniki u Ciebie sobie brykają :)
ten akurat nie u mnie a u moich znajomych...
mam konika na punkcie koników :)
ta dwójka to zmora - scena o mocnym kontraście, pomiar światła matrycowy sprawił że koń wydaje się niedoświetlony - zeżarło kolor a próby ciągnięcia cieni pokazują duży szum... spieprzony kadr i tyle... jeśli go pokazałem to dlatego że konisko ładnie zapozowało
Oj tam, trochę można było rozjaśnić. 102287 Z RAW-a pewnie lepiej by to wyglądało.
OK, dobrze, a teraz zdradź tajemnicę jak to zrobiłeś bo mi to tak nie wychodziło... i wstawiam RAWa gdybyś miał ochotę się bardziej pobawić :)
OK, dobrze, a teraz zdradź tajemnicę jak to zrobiłeś bo mi to tak nie wychodziło... i wstawiam RAWa gdybyś miał ochotę się bardziej pobawić :)
Obróbka w Lightroom 4. Zaznaczyłem (zamalowałem) konika pedzlem (Adjustment Brush) z zaznaczona opcją Auto Mask co by nie wyjeżdżać poza krawędzie konia.
Ustawienia pędzla:
Shadows (cienie): +43
Kontrast: +15
Noise: -22
Dla całości: saturacja +5, vibrance +7. Redukcja szumu kolorowego na +24, luminancji +7
Selektywnie: przyciemniłem (luminancja) nieco kolor niebieski (wartośc -23), dodalem saturacji: niebieski +6, zielony +19, żółty +16, orange +7
jasne, to takie proste, że też na to nie wpadłem ... :-) :-) :-)
upss. nie mam Lightrooma.... popróbuję jeszcze w GIMPie...
jasne, to takie proste, że też na to nie wpadłem ... :-) :-) :-)
Jak się wie co się chce osiągnąć i jakich narzędzi użyć to nie jest trudne:) Ograniczeniem może być oprogramowanie. Najlepiej obróbkę robić na poziomie RAW-a (można więcej wyciągnąć bez straty dla obrazka), ale i jpg też można poprawić.
To prawda. Dlatego teraz odważyłem się wreszcie wziąść poważnie za swój wątek żeby próbować się czegoś uczyć... mam nadzieję że wystarczy Wam cierpliwości :)
... nie mam Lightrooma.... popróbuję jeszcze w GIMPie...Tez nie mam LR a mam Gimpa :)
102292
(z Twojego jpg.a)
ok, i jak to robiłeś? jeśli można to tak krok po kroku i spróbuję powtórzyć...
... spróbuję powtórzyć...Z grubsza:
- powieliłem warstwę
- w górnej warstwie maska z zaznaczania pierwszego planu (pierwszy plan to koń)
- rozjaśnienie dolnej warstwy
- scalenie warstw
Próbuj :)
ok, a jakiego używasz narzędzia do precyzyjnego zaznaczania?
Tu użyłem "Zaznaczanie pierwszego planu". Precyzja żadna, jeszcze zmiękczyłem zaznaczenie.
ok, znalazłem tutka jak się posługiwać tym narzędziem :) jak ten niemiłosierny system kiedyś pozwoli to dam Ci plusa bo znów się czegoś nowego nauczyłem :) no i będę próbował :)
... i wstawiam RAWa gdybyś miał ochotę się bardziej pobawić :)
Pobawiłem się trochę RAW-em i tak mnie wyszło 102300 Twoje 102301
Nie wątpię, że można zrobić lepiej. Chodzi bardziej o pokazanie ile można z RAW-a jeszcze uzyskać w cieniach oraz kolorach. Trzeba też zachować umiar z obróbka (być może tu z lekka przegiąłem) aby wyglądało w miarę naturalnie. Przydatny tu jest dobry skalibrowany monitor.
tak :) trochę z kolorami przegiąłeś :) obawiam się że właścicielka by swojego konia nie poznała... ale jako przykład co można z RAWa zrobić jest idealny...
---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
ps. działałeś globalnie na całym zdjęciu (w sensie krzywe, odszumianie etc) czy także lokalnie na fragmentach zdjęcie (czyli oddzielnie koń, oddzielnie tło) ?
W zasadzie to globalnie na całym zdjęciu. Tym razem konika nie zaznaczałem pędzlem w LR. Po wywołaniu w LR edytowałem je jeszcze w Photoshop Elements gdzie usunąłem zbędne mz. "kropki" na nogach konia i na niebie.
te kropki to pewnie muchy :) koszmarne istoty, zawsze się przed kamerę pchają...
tak :) trochę z kolorami przegiąłeś :) obawiam się że właścicielka by swojego konia nie poznała...
Jesteś w lepszej sytuacji bo widziałeś zwierzaka na żywo i przy obróbce należałoby się starać zbliżyć do takiego koloru jaki był w rzeczywistości. Nie bez znaczenia też jest monitor. Możliwe, że widzisz inny kolor niż ja:)
Przyznaję, że nasycenie kolorów (traw np.) podniosłem dość znacznie bo tak mi się lepiej zdjęcie podobało:) To już indywidualna kwestia gustu. Zresztą nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem tego aby zdjęcie dokładnie odwzorowywało rzeczywistość:)
tak :) trochę z kolorami przegiąłeś :) obawiam się że właścicielka by swojego konia nie poznała...
Az tak mocno to nie przegial.Popatrz jak ja poprzeginac se poprzeginalem.
To dopiero przegiecie102316102315102317102318102319102320
Każdy się Jankowym konikiem pobawił :D Ja też, ale nie będę wrzucał, bo już całe stado tu pędzi :D
ahutta (https://forum.olympusclub.pl/members/10236-ahutta) - galopem, galopem :)
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - poszalałeś... koń był brązowy, ciemno brązowy, z lekkim odbiciem w kierunku czerwieni - myślę ze to zdjęcie na tle stajni dobrze maść oddaje
Każdy się Jankowym konikiem pobawił :D Ja też, :D
Tak slicznie to ujeles,ze zadna Uzytkowniczka sie teraz nie pochwali swoimi wyczynami.A moze bylo by na co popatrzec.
Tak slicznie to ujeles...
Ja to zawsze tak bezpośrednio palnę.
Ja to zawsze tak bezpośrednio palnę.
Jak ja wczoraj o zwaleniu :roll:
Skoro konie wzbudziły tyle emocji to kontynuujmy radosny wątek
W temacie koni...
1 )
103136
Jan_S - masz już swoją specjalizację ;-)
:)
wiesz, o wiele bardziej od fotografowania koni lubię fotografowanie ładnych kobiet... ale... no wiesz.... koni nie trzeba pytać o zgodę na wykorzystanie wizerunku :)
No i nie trzeba tylu podchodów :-P
:)
wiesz, o wiele bardziej od fotografowania koni lubię fotografowanie ładnych kobiet... ale... no wiesz.... koni nie trzeba pytać o zgodę na wykorzystanie wizerunku :)
Abo focic takie co nie chronia wizerunku.Wazne,zeby przefocic dobrze i opublikowac.A wizerunek sam przyjdzie.
Jan_S - masz już swoją specjalizację ;-)
Koniokrad :-P
Abo focic takie co nie chronia wizerunku.Wazne,zeby przefocic dobrze i opublikowac.A wizerunek sam przyjdzie.
Dziękuję za poradę :) pracuję nad tym :)
Ja się nie zgadzam ;-) Konie tez ktoś focić musi, a od kobitek to mamy co najmniej kilku specjalistów :-)
Powinieneś nazwać swój wątek "FOTO KONIOKRAD" :). Fajnie wychodzą Ci koniki (Ahutta nie czytaj lub mnie nie cytuj) ;) :). Lubię popatrzeć na......(pewnie znowu to czyta Ahutta to napiszę tak) kucyki w Twoim wydaniu :)
Dawaj więcej fot rozbrykanych wierzchowców nawet z telefonu - umiesz je łapać w kadr :)
A to jest moje widzi mi się :)
103168
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny :) cieszę się że podobają się Wam "moje" konie i koniki i kucyki...
CzaRmaX (https://forum.olympusclub.pl/members/15620-CzaRmaX) - Twoja wersja galopującego konia jest chyba najbliższa tego co osiągnąć chciałem... zdjąłeś kolor, zdjąłeś nawet trochę ostrości i została czysta dynamika końskiego ruchu... podoba mi się...
Hehe, dobrze, że CRX jeszcze konia nie zdjął. A byłoby to w jego stylu ;-)
Hehe, dobrze, że CRX jeszcze konia nie zdjął. A byłoby to w jego stylu ;-)
Konia bym nie zdjął ale na KONIU dorobił babkę z cyckami oczywiście bez stanika :D. Fajnie by podskakiwały cycki na koniu :D
Powinieneś nazwać swój wątek "FOTO KONIOKRAD" :). Fajnie wychodzą Ci koniki (Ahutta nie czytaj lub mnie nie cytuj) ;) :). Lubię popatrzeć na......(pewnie znowu to czyta Ahutta to napiszę tak) kucyki w Twoim wydaniu :)
Jedni lubią patrzeć na kucyki inni na konie. Kwestia skali, ale skrzywienie to samo :mrgreen:
Ja napiszę tak, Janku fajnie Ci ta gadzina wychodzi, foć je dalej :D
Jedni lubią patrzeć na kucyki inni na konie. Kwestia skali, ale skrzywienie to samo :mrgreen:
No i nie mógł się powstrzymać hihi :), musiał zacytować/odpowiedzieć hihi :). Wiedziałem, wiedziałem - ohhh Ty zbereźniku jeden ;) :)
Zainspirowany tym co zrobił CzaRmaX (https://forum.olympusclub.pl/members/15620-CzaRmaX), a także mając w pamięci porady helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth)'a odnośnie pracy na warstwach i narzędzia do zaznaczania pierwszego planu powalczyłem jeszcze z jednym kadrem...
Axel
4a )
103170
4b )
103169
i na przykładzie tych zdjęć chciałbym zapytać - jak sobie radzić z takim zjawiskiem, że na obrzeżach pierwszego planu powstają nieładne artefakty pojawiające się gdy pierwszy plan jest podostrzany a tło rozmywane. Próbowałem zmiękczać zaznaczenie żeby przejście było łagodniejsze ale efekty były jeszcze gorsze.
no i tradycyjnie - jestem ciekawy które z tych dwóch zdjęć jest przyjemniejsze w odbiorze :)
Wolę wersję jaśniejszą ale mnie najbardziej pasowała by taka wersja pomiędzy ciemniejszą a jaśniejszą :)
103171
tak sie zastanawiałem jak daleko z rozjaśnianiem można się posunąć, zostawiłem tę wersję która była (moim skromnym zdaniem) najdalszą ale jeszcze akceptowalną...
czym robiłeś rozmycie w swojej wersji?
Hmmm ja to nawaliłem kilka warstw i coś tam pojechałem najpierw poruszenie jak to mówię z "Wojen Gwiezdnych", potem coś tam pojechałem rozmyciem gałsowskim. Potem do warstw dorobiłem maski i z każdej warstwy coś wymazałem aby było widoczne to co mnie interesuje z innej warstwy :). Z tym rozjaśnieniem to tak bywa, że przy bezchmurnym niebie takie pręgi się robią i widać je już na oryginalnej focie a szczególnie kiedy niebo idzie od jaśniejszego do ciemniejszego a jak rozjaśniasz to efekt się potęguje czasami masakrycznie :).
te gradienty na niebie to efekt dodawania winiety - powinienem ją dodawać już na samym końcu, ale dodałem ją wcześniej i gdy zmieniałem kolory, kontrast i rozjaśnienie to wylazło... Na ciemniejszym zdjęciu widać ją bardzo, na jaśniejszym jest troszkę lepiej. Ot nauczka na przyszłość...
No z winietą też tak bywa jak najpierw się ją doda a potem rozjaśnia. Ale samo gładkie niebo kiedy jest przejście od jasnego do ciemnego przy rozjaśnianiu potrafi dać podobny efekt jak u Ciebie z tą winietką :)
te gradienty na niebie to efekt dodawania winiety - powinienem ją dodawać już na samym końcu, ale dodałem ją wcześniej i gdy zmieniałem kolory, kontrast i rozjaśnienie to wylazło... Na ciemniejszym zdjęciu widać ją bardzo, na jaśniejszym jest troszkę lepiej. Ot nauczka na przyszłość...
Moim zdaniem te gradienty na jednolitym tle to efekt obróbki obrazku z 8 bitowa głębia koloru (tym większe ryzyko ich wystąpienia jesli dodatkowo obrabia się pomniejszone zdjęcie). Przy obróbce obrazka 16 bitowego by tego nie było. Dopiero na koniec konwersję do 8 bit należało by zrobić, przed zapisaniem do jpg.
GIMP z tego co wiem działa niestety tylko na 8 bitach :(
W aktualnej oficjalnie dostępnej wersji dla Windows jest obsługa 8bit-owej głębi kolorów. W wersji 2.9 ma już być 16bit. Jak nie możesz się doczekać, to możesz z tego adresu (http://nightly.darkrefraction.com/gimp/) pobrać wersję deweloperską i potestować :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/ibsA7o29SkFt65.jpg)
Do obróbki plików jpg, które także umożliwiaja prace z max 8 bit. głębię kolorów nadaje się dość dobrze. Jak pisałem nie zawsze są widoczne te gradienty (przejscia tonalne) na jednolitym tle, a nawet można powiedzieć sporadycznie (trzeba sie "postarać" ;) aby były). Oprócz wielkości obrabianego obrazka jpg. także spore znaczenie ma "intensywność" obróbki. Raz zapisanego jpg. nie powinno się ponownie otwierać w programie graficznym i dalej obrabiać. To też pogarsza jakość (jpg - kompresja stratna) Pliki RAW maja 12 lub 14 bit. informacje o kolorze i wszystkie wywoływarki RAW-ów umozliwiają prace z 16 bit głębia koloru. Podczas obróbki takich plików przejscia tonalne są łagodne, nie ma tych gradientów.
W aktualnej oficjalnie dostępnej wersji dla Windows jest obsługa 8bit-owej głębi kolorów. W wersji 2.9 ma już być 16bit. Jak nie możesz się doczekać, to możesz z tego adresu (http://nightly.darkrefraction.com/gimp/) pobrać wersję deweloperską i potestować :smile:
Spróbowałem na chwilę. Wczytałem zdjęcie tif. 12 MPix 16 bit. Dla przykładu narzędzie z menu Kolor/Poziomy. Po ruchu suwakiem (poziomy) zmiany na obrazku zachodzą takimi paskami od góry w dół i trwa to ok. 20 sekund. W Gimpie 2.8 (ośmio bitowym) zmiana też zachodzi na obrazku od góry w dół ale już jest płynna i trwa ok. 1 do myślę góra 2s (ale wcześniej oczywiście przekonwertował do 8 bit.). W PSE ten sam obrazek 16 bit. tiff 12MPix zmiana suwakiem w poziomach daje natychmiastowa zmianę na całym obrazku. Wyświetlanie obrazka było w obydwu programach dopasowane do rozdzielczości monitora aby cały się wyświetlał. Zastanawiam się po co w gimpie będzie 32 bit. jak widać na obrazku powyżej. Może lepiej niech dopracują szybkość na tych 16 bit. Na warstwach nawet nie próbowałem czegoś robić w trybie 16 bit. jak jedna prosta operacja to 20 sekund. Jak dla mnie nie nadaje sie nawet do testowania. Byc może tak jest tylko pod Windows lub u mnie coś nie nie tak.
andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/members/10600-andtor2) - tej eksperymentalnej wersji nie testowałem, ale też mam wrażenie że GIMP demonem szybkości nie jest :(
Weź poprawkę, że to co masz pod wspomnianym adresem jest wersją deweloperską, więc jej działanie jest jakie jest. Druga sprawa, aplikacja jest w wersji 32bit, więc nie wykorzysta pełnych możliwości jakie daje dzisiejszy sprzęt. No i ostatnia sprawa, GIMP jest dostępny za darmo, więc nie spodziewajmy się, że może powstawać przy takich nakładach finansowych jakie wkłada w swoje produkty np. Adobe.
Każdy ma dwa wyjścia, sięga po portfel i kupuje potrzebny mu program albo korzysta z narzędzi dostępnych za darmo i godzi się na ich ograniczenia. Są jeszcze osobniki idące trzecią drogą, ale o nich nie będę wspominał.
Weź poprawkę, że to co masz pod wspomnianym adresem jest wersją deweloperską, więc jej działanie jest jakie jest. Druga sprawa, aplikacja jest w wersji 32bit, więc nie wykorzysta pełnych możliwości jakie daje dzisiejszy sprzęt. No i ostatnia sprawa, GIMP jest dostępny za darmo, więc nie spodziewajmy się, że może powstawać przy takich nakładach finansowych jakie wkłada w swoje produkty np. Adobe.
Każdy ma dwa wyjścia, sięga po portfel i kupuje potrzebny mu program albo korzysta z narzędzi dostępnych za darmo i godzi się na ich ograniczenia. Są jeszcze osobniki idące trzecią drogą, ale o nich nie będę wspominał.
Oczywiście masz rację i się z Tobą zgadzam. Dziwię się tylko trochę, że są osoby (niekoniecznie tu na forum) co dużo wydają na sprzęt, obiektywy itp, a żałują (300zł PSE czy 500zł LR5 lub inne podobne i w podobnej cenie) na w miarę przyzwoity program co jakiś tam komfort pracy zapewnia. O osobnikach idących trzecią drogą też nie będę wspominał to nie moja bajka.
Masz rację. Stawiasz kolację ;)
Oczywiście masz rację i się z Tobą zgadzam. Dziwię się tylko trochę, że są osoby (niekoniecznie tu na forum) co dużo wydają na sprzęt, obiektywy itp, a żałują (300zł PSE czy 500zł LR5 lub inne podobne i w podobnej cenie) na w miarę przyzwoity program co jakiś tam komfort pracy zapewnia. O osobnikach idących trzecią drogą też nie będę wspominał to nie moja bajka.
chętnie bym zakupił jakiś fajny program za 300 czy 500 zł... ale pod Linuxa to wybór za bogaty nie jest... więc cenię i uczę się tego GIMPa, Hugina...
chętnie bym zakupił jakiś fajny program za 300 czy 500 zł... ale pod Linuxa to wybór za bogaty nie jest... więc cenię i uczę się tego GIMPa, Hugina...
Wybierając Linux za platformę podstawowa być może ten wybór jest mniejszy. Słyszałem, że do RAW dobry jest program Darktable. Próbowałem tylko Ufraw ale całkowicie nie przypadł mi do gustu, obsługa i efekty. Są tu lepsi znawcy w tym temacie i może coś podpowiedzą:)
Niestety, Adobe olewa temat wydania swoich produktów na Linuksa. Dlatego też powstają inicjatywy takie jak ta: https://getsatisfaction.com/adobe/topics/adobe_creative_cloud_linux_ubuntu_user_walkout_sch eduled_for_june_06_2014
Jan_S - masz już swoją specjalizację https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
Koniokrad :-P
Autoportret koniokrada... (wersja robocza, może kiedyś będzie na galowo :) )
Axel
5 )
103566
ps. Foto Sylwia Nowak, obróbka moja :)
Jakby nie ta siatka z tyłu, to by idealnie pasowało jako fotka z albumu pradziadka :D
w tym kierunku starałem się obróbkę poprowadzić... siatki nie próbowałem retuszować... ale uwagę zapamiętam, następna sesja będzie w plenerze :)
Jakby nie ta siatka z tyłu, to by idealnie pasowało jako fotka z albumu pradziadka :D
Jakby nie było siatki to można byłoby się doczepić, że są dalej budynki hehe ;)
może kiedyś będzie na galowo :)
W stroju Adama? ;) :D
Goły chłop na koniu? :roll: To nie to forum :p
Goły chłop na koniu? :roll: To nie to forum :p
to jak najbardziej TO forum :wink::twisted: przecie fotograficzne :)
piękne zwierzęta!
jeszcze tu wrócę :)
....
CzaRmaXie Ty mnie nie prowokuj :)
...
jeszcze tu wrócę :)
zapraszam, zapraszam :)
to jak najbardziej TO forum :wink::twisted: przecie fotograficzne :)
piękne zwierzęta!
Taaa, chłop i koń !!! :twisted:
Taaa, chłop i koń !!! :twisted:
Skąd wiesz że koń ??? ja się zapytowywowuję ? To zwierzę wstydliwie zasłoniło swoje przyrodzenie.
Goły chłop na koniu? :roll:
... piękne zwierzęta!Ciekawe, które zwierzę bardziej się podoba? :roll:
Skąd wiesz że koń ??? ja się zapytowywowuję ? To zwierzę wstydliwie zasłoniło swoje przyrodzenie.
Przecież podpisane że Axel :)
Był "on" jest i "ona"
W temacie koni...
2)
103585
Drogi Janie ale wyobraź sobie, że robisz sobie fotę na golasa na koniu jedynie w dżokejce i butach. W wieku 90 lat swoim wnuczką czy prawnuczką pokazujesz i mówisz "Patrzcie jaką dziadek miał ułańską fantazję. Nie maiła czasu się ubierać bo od miejscowości do miejscowości do kobitek gnał taki był z niego jurny ogier" :D
Drogi Janie ale wyobraź sobie, że robisz sobie fotę na golasa na koniu jedynie w dżokejce i butach. W wieku 90 lat swoim wnuczką czy prawnuczką pokazujesz i mówisz "Patrzcie jaką dziadek miał ułańską fantazję. Nie maiła czasu się ubierać bo od miejscowości do miejscowości do kobitek gnał taki był z niego jurny ogier" :D
No co Ty, młodego pokolenia tym nie zainteresujesz. Teraz co drugi lub druga goły tyłek w necie pokazuje.
No co Ty, młodego pokolenia tym nie zainteresujesz. Teraz co drugi lub druga goły tyłek w necie pokazuje.
co drugi mówisz. mam rodzinę 4 osobową więc.... muszę poszukać swoich tyłków:mrgreen:
Drogi Janie ale wyobraź sobie, że robisz sobie fotę na golasa na koniu jedynie w dżokejce i butach.....
CzaRmaX (https://forum.olympusclub.pl/members/15620-CzaRmaX) - ja Ciebie miałem za normalnego erotomana a Ty jakiś takiś ..... No bo żeby to nasze Drogie Forumowiczki podnosiły apel o sesję zdjęciową z nagim mężczyzną na koniu to ja bym to rozumiał... ale że Ty?
No w moim wątku jest o cycach to musi być zachowana jakaś równowaga aby kobiety z naszego forum nie czuły się dyskryminowane i też mogły pooglądać konie ;) :). A że u Ciebie najwięcej koni to tak z automatu padło na Twój wątek ;) :)
Żeby odejść od zbereźnych tematów teraz coś bardziej statecznego:
Miejsca, Przedmioty, Kształty, Kolory...
14)
103644
Na 14 fajnie rozpie.....ło te obłoczki, fotka też niczego sobie.
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post był o 14:44 ----------
Masz rację ale nie na koniu. A jakby tu jeszcze Jana posadzić tyłem???:grin:
A jakby tu jeszcze Jana posadzić tyłem???:grin:
O kurde robi się pomarańczowo :D
Masz rację ale nie na koniu....
no co Ty, motyw a'la Lady Godiva jest dosyć popularny w fotografii
W sierpniu tego roku odwiedziłem Gruzję. Wycieczka objazdowa więc okazji do ambitnego fotografowania za wiele nie było a mimo to trochę zdjęć stamtąd przywiozłem...
Gruzja 2013
1 )
104674
2)
104675
3 )
104676
4)
104677
---
W sumie to zastanawiam się nad utworzeniem oddzielnego wątku z relacją z tej wycieczki... coś jak z tą opowieścią o Pradze... Byłby ktoś chętny poczytać?
Dwa głosy "za" :-) miło :)
więc... jeszcze parę dni cierpliwości... i ogarnę temat i ruszamy z koksem :) a na razie kilka kolejnych zdjęć gwoli zapowiedzi :)
5 )
104716
6 )
104715
7 )
104714
8 )
104713
tres faciunt collegium - więc niech się dzieje Wasza wola... mam nadzieję że jutro uda mi się wystartować z pierwszym odcinkiem :) zdjęcia już wybrane :)
Podoba mi się 7 tylko trochę szkoda, że natura tam drzewo po prawej wstawiła ale pomimo wszystko podoba mi się to takie nietypowe spojrzenie na góry za linii lasu :). Bardzo do gustu przypadło mi 8. Ja mam ostatnio lekkie zboczenie na przerabianie B-C w lekkim odcieniu niebieskiego więc pozwolę sobie wstawić moją propozycję - nie jako poprawkę a alternatywę :)
104772
Widok na Uszbę (7) był pstryknięty z drogi od Zugdidi do Mestii, więc jest taki jaki jest... kadr warty przypadkowego turysty. Ale wstawiłem go bo to jedno z niewielu w sumie zdjęć gór. A i sama Uszba łaskawa była i odsłoniła swój majestat który najczęściej ukryty jest za zasłoną chmur i mgieł
co do 8-ki no można się tak bawić :) lubię zdjęcia na których jest redukowany kolor bo tak jest mi łatwiej, bo kolorów jeszcze nie czuję... może kiedyś nauczę się je widzieć?
W takiej wersji jak Twoja przygotowałem wszakże inne zdjęcie:
Gruzja 2013
9 )
104776
ruszamy z wątkiem gruzińskim :)
https://forum.olympusclub.pl/threads/89152-Widok%C3%B3wka-z-Gruzji
Gaumardżos!
Tego jegomościa przedstawiałem kiedyś w kocim wątku. witia (https://forum.olympusclub.pl/members/2783-witia) wówczas napisał:
Śliczności. A i kadr przedni. Tylko ten zielonkawy "zafarb"?
Pozdrawiam.
Zafarb to nieumiejętność obróbki. Pierwszy grzech - nie zrobiłem RAWów. Drugi - zdjęcia z lampą odbijane od ścian, pokój mały i z czerwonymi meblami no i kot też wyszedł na czerwono. Próbowałem to zgubić, ale oczy przyzwyczajone do czerwonego nie zauważyły że przegiąłem w drugą. Próbuję jeszcze raz. Ech, żeby tak mieć RAWa, kliknęło by się pipetką, balans bieli ustawiło i po bólu. A tak, jak nie zielony to niebieski i utrafić nie można.
Pan Kot
1)
113083
i jeszcze dwa inne z tej serii
2)
113084
3)
113082
Powiem że mi się podoba. Bardzo podoba.
:) Nawet "to zielone" nie przekreśla faktu, że kot jest piękny i kadry też świetne.
Pozdrawiam.
Kot uprany w złym proszku - białe winno być białe - kadry słabe - jedyne co ratuje foty to przyzwoita ostrość.
Kot uprany w złym proszku - białe winno być białe - kadry słabe - jedyne co ratuje foty to przyzwoita ostrość.
to ja wiem że w złym proszku prałem, tzn. prałem w dobrym ale pomny na pewne mądrości ludowe kota nie wykręciłem no i są takie efekty.
Spróbujesz obrobić te kadry tak by kolory poprawić? to jest mój wątek do nauki więc grzebanie w zdjęciach jest mile widziane zwłaszcza gdy załączony jest przepis na poprawkę.
witia (https://forum.olympusclub.pl/members/2783-witia), Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) cieszę się że się spodobało, nawet przy mankamentach o których piszecie i o których wspomina glee (https://forum.olympusclub.pl/members/14384-glee).
Wrzucę jeszcze jedno, trochę gorzej z ostrością wyszło ale PANIE JAKI KLIMAT!!! :) :) :)
Pan Kot
4)
113134
"Po kąpieli" :)
Fajne.
Pozdrawiam.
to pierwsze kocie zdjęcie na czarnym tle świetne,
drugie lekko szumi - nie wiedzieć czemu (jeśli to ta sama seria)
pierwsze trzy to ta sama seria. Tyle że z racji ruchliwości modela były robione nieco z dalsza i kropowane. Wszakże (popatrzyłem na oryginały) pierwsze dwa były prawie identycznie naświetlone i obrabiane. Skąd różnica o której piszesz? nie wiem. Ja po prawdzie jej nie widzę ale jak widać ja jeszcze wielu rzeczy nie widzę.
Trzecie (to na tle mebli) było mocniej cięte i tam widzę trochę szumu.
ps. miło że zaglądacie ;)
Ano zaglądamy choć troszkę wątek zarósł kurzem....
będę próbował odkurzyć :)
będę próbował odkurzyć :)Zdało by się bo na forum nuda...
....to jest mój wątek do nauki więc grzebanie w zdjęciach jest mile widziane zwłaszcza gdy załączony jest przepis na poprawkę.
Ta seria (1,2,3) z Panem Kotem mi się podoba, kadry też. Jestem może mało obiektywny bo lubię te zwierzaki. Co do obróbki, faktycznie te futro powinno chyba być bardziej białe. Tak na szybko:
Twoje: 113142 Moja wersja: 113143
Przepis na obróbkę banalny (automat) i nie wiem czy Tobie się przyda. W PS Elements: Ulepsz/Dopasuj kolor/Usuń dominantę barwną/ i jeden klik na futrze kota gdzie ma być biały kolor.
Jeśli nie odpowiada wybierasz: Resetuj i klik w innym miejscu.
PS.
Odrobinę rozjasniłem też.
andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/members/10600-andtor2) - dzięki za poradę :) jak GIMPowy jestem, próbowałem z automatu balansu bieli ale - chyba muszę też i monitor przekalibrować bo Twoja poprawka wydaje mi się lekko w czerwienie wpadać (w cieniach na futrze)
andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/members/10600-andtor2) - dzięki za poradę :) jak GIMPowy jestem, próbowałem z automatu balansu bieli ale - chyba muszę też i monitor przekalibrować bo Twoja poprawka wydaje mi się lekko w czerwienie wpadać (w cieniach na futrze)
Może kalibrator pożyczyć?
Zdarzyć się bowiem może, że zafarby wynikają z czegoś zupełnie innego...