PDA

Zobacz pełną wersję : olek c-4000 pytanie do użytkowników

k_owal
22.03.04, 10:04
Witam wszystkich olkomaniaków...

Jestem tutaj nowy, a to z tego względu że dopiero przymierzam się do olka c-4000 i stąd moje zapytania, jeśli można :) :

1) jak wychodzą fotki w trybie auto ---> chodzi mi o kogoś kto z definicji nie będzie się bawił w ustawienia ręczne, a także o mnie samego czasem :wink:

2) czy ten aparat jest przyjazny? tzn. dla kogoś takiego jak z pytania pierwszego --->kto chce wziąć go w łapę i pstrykać fotki a nie zastanawiać się nad balansami, migawkami i innymi pierdółkami...

Dzięki za opinie,
PZDR.

Groszek
22.03.04, 10:22
Witaj. Jak chcesz tylko naciskać spust to może lepiej kupić jakiś kompaktowy he?:)
Pozdrawiam

k_owal
22.03.04, 10:39
No właśnie chodzi o to, że ja nie tylko chcę "naciskać" :) ale aparatu będzie używała jeszcze moja kobieta a ona zacięcia fotograficznego nie ma i szybko się zniechęca... z tego względu się zastanawiam czy to nie za bardzo skomplkowany sprzęt :wink: Myślałem jeszcze nad canonem A70 bo ten ma ponoc dobre auto a i możliwości duże...
PZDR

Jeronimo
22.03.04, 11:00
kup sobie jakis prosty kompakcik jak chcesz AUTO (mialem kiedys C2 zoom - robil bardzo ladne, ostre fotki)

Jesli jednak chcesz cos wiecej od fotografii to wez sobie przerob jakies kursy foto (np. National Geografik) i sie baw - ten aparat Ci to umozliwi. Manual to jest to :)

no i poczytaj sobie forum bo o C4000 ostatnio duzo sie gadalo:
Witam Wszystkich i proszę o pomoc C-4000 (http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=942)
poczatki z C4000z - pytania laika (http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=809)
a jesli chcesz o C4000 pytac to najlepiej podczep sie pod jeden z powyzszych postow - przynajmniej wszystko bedzie w jednym miejscu :!:

k_owal
22.03.04, 11:14
Witam...

Forum sobie poczytałem i dlatego tak się skłaniam ku c-4000 ale boję się o jedno właśnie (nie ubliżając kobietom :wink: ) że ten aparat przyda się tylko mnie, a ma być dobrze też wtedy gdy ja będę po drugiej stronie obiektywu... stąd moje pytanie odnośnie trybu auto i prostoty obsługi.

PZDR.

pritchard
22.03.04, 13:00
Czesc! Wg. mnie to ten aparat ma swietna automatyke, a po przejsciu na manual masz pelna kontrole nad maszyna. Nie ma sie co zastanawiac :)

nutella80
22.03.04, 16:33
Witam,
Jestem wprawdzie świeżo upieczonym posiadaczem c-4000, ale myśle że moge cosik na ten temat powiedzieć :D Apart robi świetne zdjęcia w trybie automatycznym ale pod warunkiem optymalnej ilości światła np. pogodny, jasny dzień. W pomieszczeniach lub miejscach zacienionych automatyka gubi się nieco i warto skorzystać z trybu S ustawiając dłuższy czas. Jak narazie jestem baaardzo zadowolony z zakupu. Zdjęcia są ostre, jasne a obsługa prosta - POLECAM :!: :!: :!:

Hans
22.03.04, 16:58
Witam,
Jestem wprawdzie świeżo upieczonym posiadaczem c-4000, ale myśle że moge cosik na ten temat powiedzieć :D Apart robi świetne zdjęcia w trybie automatycznym ale pod warunkiem optymalnej ilości światła np. pogodny, jasny dzień. W pomieszczeniach lub miejscach zacienionych automatyka gubi się nieco i warto skorzystać z trybu S ustawiając dłuższy czas. Jak narazie jestem baaardzo zadowolony z zakupu. Zdjęcia są ostre, jasne a obsługa prosta - POLECAM :!: :!: :!:
bardzo dziwne , bo ja robilem tez w trybie auto i to nieraz w nocy i jakos sobie dobrze radzil, a w porownaniu z a70 to bylo niebo a ziemia...
POZdr

nutella80
22.03.04, 17:13
Napiasłem że automatyka tylko nieco się gubi :) Nie ma powodu do obaw. Ale osobiście przy gorszym świetle preferuje własne ustawienie czasu. Jeszcze raz powtarzam głośno i wyraźnie C-4000 rulez !!!

Groszek
23.03.04, 08:43
Witam
Zwonu sie podczepiam pod czyjś temat no ale:)
1.Powiedzcie mi (użytkownicy c-4000) o karcie sm. Czy jest strasznie wolna? Bo nie che mi sie czekac 5 minut zanim sie zapisze i bede mógł zrobić następne zdjęcie.
2.Jak jest ze zdjeciami seryjnymi?
pozdrawiam

qwerty
23.03.04, 16:11
czy strasznie wolna.... nie mam porównania z innymi aparatami poza HP więc SM z Olka jest dużo szybsza... w każdym razie nie przeszkadza mi jej prędkośc...

nutella80
23.03.04, 16:30
Wszystko zależy od rozdzielczości w jakiej robisz zdjęcia. Ja osobiście używam HQ 2288x1520 i wszystko przebiega sprawnie. Sytuacja zmienia nieco w trybie SHQ lub TIFF ale też nie jest najgorzej. Przy wyborze aparatu ważniejsza od czasu zapisu zdjęcia na karte była dla mnie jakość fotek, czas ma znaczenie drugorzędne. Pozdrawiam

Tadeusz B
23.03.04, 19:18
Potwierdzam powyższy post.