Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka filtrów na raz?

slaszysz
31.05.07, 22:04
Chciałbym dokupić do E-500 kilka filtrów, na początek UV i polaryzacyjny, może szary połówkowy. Zakładam, że może zajść potrzeba użycia kilku na raz. Na co zwracać uwagę, żeby się nie naciąć na tym, że nie da się nakręcić jednego na drugi (zakładając zakup zdalny)?
Czy filtry "slim" mają tylko jeden gwint?

suchar
31.05.07, 22:08
Raczej nie nakreca sie dwoch naraz. Jak zalozysz polara, to UV juz zupelnie niepotrzebny, tak samo jesli zalozysz szara polowke. Jedyna kombinacja, ktora wydaje sie miec sens to polar i szara polowka, ale to i tak troche dziwna kombinacja. Jesli bardzo chcesz zakladac kilka filtrow naraz, to mysle, ze system Cokin bedzie najlepszy.

Smerf Maruda
31.05.07, 22:09
Chciałbym dokupić do E-500 kilka filtrów, na początek UV i polaryzacyjny, może szary połówkowy. Zakładam, że może zajść potrzeba użycia kilku na raz. Na co zwracać uwagę, żeby się nie naciąć na tym, że nie da się nakręcić jednego na drugi (zakładając zakup zdalny)?
Czy filtry "slim" mają tylko jeden gwint?

Nakręcanie jednocześnie UV i polara nie ma sensu. W ogóle nakręcanie UV w przypadku cyfrówek nie ma sensu. A miast połówkowego filtra nakręcanego lepiej kupić szarą połówkę systemu Cokin.

Problem masz z głowy :-D

slaszysz
31.05.07, 22:10
To może tak - UV będzie na stałe, a polar będzie zakładany w razie potrzeb. Nie chce mi się odkręcać i nakręcać obu filtrów. :)

ziemia01
31.05.07, 22:10
killka fitrów zwłaszcza połówkowe = Cokin :D

Smerf Maruda
31.05.07, 22:11
To może tak - UV będzie na stałe, a polar będzie zakładany w razie potrzeb. Nie chce mi się odkręcać i nakręcać obu filtrów. :)

[1]. Nie noś filtra UV na stałe.
[2]. Jeśli Ci się nie chce popracować nad uzyskaniem dobrego efektu (czytaj: dobrego zdjęcia), to może, czy ja wiem, zmień hobby? ;-)

slaszysz
31.05.07, 22:16
[1]. Nie noś filtra UV na stałe.
[2]. Jeśli Ci się nie chce popracować nad uzyskaniem dobrego efektu (czytaj: dobrego zdjęcia), to może, czy ja wiem, zmień hobby? ;-)

1. Dlaczegóż? :) Czasem bywam w górach. :-)
2. Gwint ma swoją skończoną wytrzymałość, poza tym jak np. robię zdjęcia "z roweru" nie jest wygodnie co chwilę manipulować przy filtrach.

suchar
31.05.07, 22:16
Rzeczywiscie zupelnie stale noszenie UV jest troche bez sensu, bo mozna zlapac blika. Zakladaj go wtedy, gdy bedziesz potrzebowal ochorny dla przedniej soczewki (np. rajd). Polara i szara polowke tez zaklada sie w okreslonych przypadkach dla okreslonych efektow. Albo kup po prostu trzy filtry i zakladaj wymiennie, albo Cokin (tyle ze to bedzie wystawac). Szara polowke to najlepiej w Cokinie kupic, zeby moc zmieniac pozycje przejscia z szarosci do przezroczystosci. Nakladanie kilku filtrow naraz, szczegolnie Uv + cos tam ma maly sens...

slaszysz
31.05.07, 22:19
Nie jestem purystą, jak będzie blik na zdjęciu to nie będę wyrywał włosów z głowy. Poza tym jest jeszcze osłona na obiektyw...

Smerf Maruda
31.05.07, 22:20
1. Dlaczegóż? :) Czasem bywam w górach. :-)
2. Gwint ma swoją skończoną wytrzymałość, poza tym jak np. robię zdjęcia "z roweru" nie jest wygodnie co chwilę manipulować przy filtrach.

Ad 1. Matryce nie są czułe na promienie UV. W przeciwieństwie do filmów (kolorowych jedynie, oidp).

Ad 2. Też jeżdżę na rowerze. Przed zrobieniem każdej foty z niego zsiadam, rozstawiam statyw i zastanawiam się, co tak naprawdę mi się w scenie spodobało. Zazwyczaj to drugie robię na początku, co często skutkuje tym, że statywu rozstawiać nie muszę ;-) Generalnie jednak wydźwięk ma być taki, że na zrobienie dobrego zdjęcia trzeba poświęcić trochę czasu. Jeśli zaś nie chcesz poświęcać czasu, to naprawdę lepiej znaleźć inne hobby :-)

slaszysz
31.05.07, 22:23
Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem. :)

suchar
31.05.07, 22:23
Nie jestem purystą, jak będzie blik na zdjęciu to nie będę wyrywał włosów z głowy. Poza tym jest jeszcze osłona na obiektyw...

Przeciez oslona przeciwsloneczna nic ci nie pomoze, jesli blik spowoduje filtr! Pewnie zmienisz zdanie, gdy bedzie np. zima, ostre slonce, bedziesz wlasnie pstrykal piekny krajobraz z pieknymi chmurami, ktore dosc szybko sie przemieszczaja, zrobisz fotke, obejrzysz na lcd, a tu... duzy, zielonkawy blik. Mysle, ze nie bedziesz wtedy zadowolony...

Smerf Maruda
31.05.07, 22:26
Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem. :)

Dwa filtry slim - UV i polar - na krótkiej ogniskowej mogą Ci winietować. Trzy - jeśli dołożysz do tego nakręcaną połówkę - winietowąc będą na pewno. Lepiej w tym przypadku kupić trzy filtry tej samej marki, żeby nie było problemów z wkręcaniem.

Dobrodziejstwa cyfrowej fotografii, ech...

rodia
31.05.07, 22:28
Ad 2. Też jeżdżę na rowerze. Przed zrobieniem każdej foty z niego zsiadam, rozstawiam statyw i zastanawiam się, co tak naprawdę mi się w scenie spodobało. Zazwyczaj to drugie robię na początku, co często skutkuje tym, że statywu rozstawiać nie muszę ;-) Generalnie jednak wydźwięk ma być taki, że na zrobienie dobrego zdjęcia trzeba poświęcić trochę czasu. Jeśli zaś nie chcesz poświęcać czasu, to naprawdę lepiej znaleźć inne hobby :-)

Nie mów, że do dobrego zdjęcia trzeba zsiąść z roweru, pomyśleć, może statyw rozstawić itd. Popatrz na zdjecia Rafała Cz. robione "z biodra".

slaszysz, jeśli chcesz nosic UV na stałe to tak czy siak potrzebujesz przelotowe filtry (z gwintami z obu stron chociazby po to, żeby dekielek móc założyć. Ktoś tu na forum kupił nieprzelotowy i psioczył, właśnie na brak możliwości zalożenia dekla.

fotomic
31.05.07, 22:29
Jeżeli filtry to tylko COKIN, (chyba ze chodzi o IR) to wtedy najlepiej HOYE.

slaszysz
31.05.07, 22:29
Dobra, dobra, pytanie było głównie o gwinty na filtrach. :) To mnie przede wszystkim interesuje.

ziemia01
31.05.07, 23:11
przy cokinie masz poprostu adapter i holder i wsadzasz filtry. maksymalnie 3 + polar

dorjan
1.06.07, 00:30
Większość producentów filtrów w wersji slim lub Low Profile Frame stosuje również drugi gwint z przodu pozwalający na nakręcenie następnego.

Przykładowo: wszystkie Hoya - PRO1 Digital LPF 3mm, Marumi - DHG slim 3mm są z dwoma gwintami.
Heliopan stosuje podwójne gwinty w większości filtrów slim z wyjątkiem CPL, a BW nie posiadają drugiego gwintu i wraz z filtrem dołączają dodatkowy dekielek, gdyż założenie oryginalnego nie jest możliwe.

Żadnego winietowania przy zastosowaniu dwóch fitrów slim razem nie będzie nawet przy ogniskowej 14mm. Przy dłuższych ogniskowych można nakręcać więcej, oby tylko światła starczyło.
Pozdrawiam.

Jeronimo
1.06.07, 07:06
E-System ť Akcesoria (kompendium) ť Wybór filtra (https://forum.olympusclub.pl/topics29/wybor-filtra-vt7111.htm)