Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Kilka filtrów na raz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Kilka filtrów na raz?

Chciałbym dokupić do E-500 kilka filtrów, na początek UV i polaryzacyjny, może szary połówkowy. Zakładam, że może zajść potrzeba użycia kilku na raz. Na co zwracać uwagę, żeby się nie naciąć na tym, że nie da się nakręcić jednego na drugi (zakładając zakup zdalny)?
    Czy filtry "slim" mają tylko jeden gwint?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Raczej nie nakreca sie dwoch naraz. Jak zalozysz polara, to UV juz zupelnie niepotrzebny, tak samo jesli zalozysz szara polowke. Jedyna kombinacja, ktora wydaje sie miec sens to polar i szara polowka, ale to i tak troche dziwna kombinacja. Jesli bardzo chcesz zakladac kilka filtrow naraz, to mysle, ze system Cokin bedzie najlepszy.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Kilka filtrów na raz?

Cytat Zamieszczone przez slaszysz
    Chciałbym dokupić do E-500 kilka filtrów, na początek UV i polaryzacyjny, może szary połówkowy. Zakładam, że może zajść potrzeba użycia kilku na raz. Na co zwracać uwagę, żeby się nie naciąć na tym, że nie da się nakręcić jednego na drugi (zakładając zakup zdalny)?
    Czy filtry "slim" mają tylko jeden gwint?
    Nakręcanie jednocześnie UV i polara nie ma sensu. W ogóle nakręcanie UV w przypadku cyfrówek nie ma sensu. A miast połówkowego filtra nakręcanego lepiej kupić szarą połówkę systemu Cokin.

Problem masz z głowy :-D

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To może tak - UV będzie na stałe, a polar będzie zakładany w razie potrzeb. Nie chce mi się odkręcać i nakręcać obu filtrów.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    killka fitrów zwłaszcza połówkowe = Cokin

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To może tak - UV będzie na stałe, a polar będzie zakładany w razie potrzeb. Nie chce mi się odkręcać i nakręcać obu filtrów. :)
    [1]. Nie noś filtra UV na stałe.
    [2]. Jeśli Ci się nie chce popracować nad uzyskaniem dobrego efektu (czytaj: dobrego zdjęcia), to może, czy ja wiem, zmień hobby? ;-)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    [1]. Nie noś filtra UV na stałe.
    [2]. Jeśli Ci się nie chce popracować nad uzyskaniem dobrego efektu (czytaj: dobrego zdjęcia), to może, czy ja wiem, zmień hobby?
    1. Dlaczegóż? Czasem bywam w górach.
    2. Gwint ma swoją skończoną wytrzymałość, poza tym jak np. robię zdjęcia "z roweru" nie jest wygodnie co chwilę manipulować przy filtrach.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Rzeczywiscie zupelnie stale noszenie UV jest troche bez sensu, bo mozna zlapac blika. Zakladaj go wtedy, gdy bedziesz potrzebowal ochorny dla przedniej soczewki (np. rajd). Polara i szara polowke tez zaklada sie w okreslonych przypadkach dla okreslonych efektow. Albo kup po prostu trzy filtry i zakladaj wymiennie, albo Cokin (tyle ze to bedzie wystawac). Szara polowke to najlepiej w Cokinie kupic, zeby moc zmieniac pozycje przejscia z szarosci do przezroczystosci. Nakladanie kilku filtrow naraz, szczegolnie Uv + cos tam ma maly sens...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie jestem purystą, jak będzie blik na zdjęciu to nie będę wyrywał włosów z głowy. Poza tym jest jeszcze osłona na obiektyw...

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    1. Dlaczegóż? :) Czasem bywam w górach. :-)
    2. Gwint ma swoją skończoną wytrzymałość, poza tym jak np. robię zdjęcia "z roweru" nie jest wygodnie co chwilę manipulować przy filtrach.
    Ad 1. Matryce nie są czułe na promienie UV. W przeciwieństwie do filmów (kolorowych jedynie, oidp).

Ad 2. Też jeżdżę na rowerze. Przed zrobieniem każdej foty z niego zsiadam, rozstawiam statyw i zastanawiam się, co tak naprawdę mi się w scenie spodobało. Zazwyczaj to drugie robię na początku, co często skutkuje tym, że statywu rozstawiać nie muszę ;-) Generalnie jednak wydźwięk ma być taki, że na zrobienie dobrego zdjęcia trzeba poświęcić trochę czasu. Jeśli zaś nie chcesz poświęcać czasu, to naprawdę lepiej znaleźć inne hobby :-)