Zobacz pełną wersję : Statywy - ocena
Hejka... Taka mala ankieta. Chcialbym, zebyscie pomogli mi zaklasyfikowac pewne marki statywow do konkretnej grupy jakosciowej.
Wypisze interesujace mnie marki, a Wy poprzydzielacie im oceny od 1 do 5 przy czym 5 to sprzet najwyzszej jakosci, a 1 to taka "chinszczyzna".
Chcialbym zebysmy sie poruszali pomiedzy markami podanymi. Byc moze zapomnialem o jakiejs marce ktora normalnie bylaby na 5 a cala reszta na 4, ale jesli jej nie ma to reszta dostaje 5. Rozumiemy sie?
Tak samo 1 nie oznacza szajsu, ale po prostu producenta statywow nizeszej jakosci. Chodzi o ocene firmy/marki jako takiej.
0 - jak nie wiecie nic o firmie, albo slyszeliscie na tyle malo, ze trudno wam ocenic.
Moze zeby ulatwic:
5 - super jakosci sprzet, kosmiczne technologie produkcji, swietne wykonanie, pancerny, moglby w kosmos latac z NASA
4 - doskonaly sprzecior, prawie niezniszcalny, zdobywca krancow swiata, ale w kosmos juz nie :P
3 - taki solidny sredniak, nie skrzypi, nie rozpada sie po pol roku, uzywany amatorsko nie rozpadnie sie nigdy
2 - no szalu nie ma, zadanie swe spelnia, jakosc nie powala, czasami cos "skrzypi", zycia bym mu jednak nie powierzyl ;-)
1 - taka troche juz "chinszczyzna", obleci, aparat nie spadnie, ladnie wyglada, jakosc tak sobie
0 - nie znam, nie mam zdania
Z gory dziekuje za poswiecony czas :)
Manfrotto
Slik
Velbon
Benro
Triopo
Sirui
Camrock
Giotto
Hama
FreePower
Gitzo
Cullmann
Vanguard
PZDR
Thomasso
witam
według mnie tak "próba" sklasyfikowania producenta jest bardzo nie trafiona, to tak jak by porównywać NIKONA, OLYMPUSA, CANONA itp z podpisem, która z firm jest najlepsza - toć to pierwszy krok do wybuchu wojny systemowej (ofiary gwarantowane) - każda z firm którą wymieniłeś ma produkty w wersji "eco", "roboczej" i prestiżowej, więc można by było porównywać daną strefę produktową (choć to też ryzyko którego bym się nie podjął), po prostu, sprawa przeznaczenia i wykorzystywania generuje wybór modelu (firmy ?), w firmie uważanej na "gorszą" są perełki jak i w firmie "topowej" są wpadki, tylko czy wpadką można nazwać wyrób "eco", popularny dla przeciętnego domowego użytkownika ?
Też mi się wydaje, że generalizowanie opinii o marce na podstawie 1-2 posiadanych produktów (no raczej nie ma ludzi, którzy mają po 5 statywów tej samej firmy, różnych kategorii) jest niewłaściwe. Jeśli już, to konkretny model można opisać.
witam
według mnie tak "próba" sklasyfikowania producenta jest bardzo nie trafiona, to tak jak by porównywać NIKONA, OLYMPUSA, CANONA itp z podpisem, która z firm jest najlepsza - toć to pierwszy krok do wybuchu wojny systemowej (ofiary gwarantowane) - każda z firm którą wymieniłeś ma produkty w wersji "eco", "roboczej" i prestiżowej, więc można by było porównywać daną strefę produktową (choć to też ryzyko którego bym się nie podjął), po prostu, sprawa przeznaczenia i wykorzystywania generuje wybór modelu (firmy ?), w firmie uważanej na "gorszą" są perełki jak i w firmie "topowej" są wpadki, tylko czy wpadką można nazwać wyrób "eco", popularny dla przeciętnego domowego użytkownika ?
Prosze nie dyskutowac! :) Ja tu badam odczucia ogolne. Trzymajmy sie tego. Mowimy o ogolnej jakosci. Dla mnie obraz bedzie wystarczajacy :)
T.
Na ile miałem styczność z statywami tych firm to:
Manfrotto -5
Slik - 0
Velbon - 3
Benro - 0
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 0
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann -0
Vanguard -0
Niestety z większością nie miałem doczynienia
Pozdrawiam
Zeby nie bylo, sam tez wezme udzial w tej szopce :)
Manfrotto - 5
Slik - 2
Velbon - 3
Benro - 5
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 1
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann - 0
Vanguard - 4
Manfrotto - 5
Slik - 5
Velbon - 3
Benro - 4
Triopo - 0
Sirui - 4
Camrock - 0
Giotto - 4
Hama - 1
FreePower - 0
Gitzo - 4
Cullmann - 0
Vanguard - 0
No dobra.
Manfrotto - 5
Slik - 0
Velbon - 0
Benro - 3
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 0
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann - 0
Vanguard - 0
Wcześniej dałbym dla Benro 4, ale dziś właśnie przy -15 głowica (HD-18) mi nieco przymarzła i w jednej płaszczyźnie ledwo dała poruszać. Dlatego obniżka do 3.
Giottos tylko z takim miałem do czynienia na 4
Manfrotto 0
Slik 0
Velbon 3 (znam go tylko z półki sklepowej i nie zdecydowałem się na jego zakup)
Benro 4 (solidny polecam)
Triopo 0
Sirui 5 (co prawda mam monopod, ale to też statyw-krótki po złożeniu długi po rozłożeniu. Zrobiony z włókien węglowych czyli idealny w podróż)
Camrock 0
Giotto 0
Hama 4 (kupiłem go w Łódzkim MM za 20% ceny. Najbadziej go lubię za jego masę i stabilność)
FreePower 0
Gitzo 0
Cullmann 0
Vanguard 0
Do tej listy brakuje mi "no name" może byśmy się coś ciekawego dowiedzieli?
Oceniałem statywy bez głowic
Giottos - 5
Manfrotto - 5 (modele lżejsze ledwie 3)
Velbon - 4
Sirui - 4 (tylko na podstawie posiadanego modelu T-005)
Hama - 1
Oceniałem statywy bez głowic
Tak chodzi o same statywy. To poddajemy ocenie.
Poki co dzieki tym, ktorzy zechciali sie wypowiedziec.
Zapraszam pozostalych!!!
T.
Velbon (df40, df60) 3
Hama 1
miałem w łapach tez jakiegoś kodaka - 0 masakra
bez głowic powiadasz - sorry mój błąd
Manfrotto 5
Slik ?
Velbon
Benro ?
Triopo ?
Sirui ? 4
Camrock ?
Giotto ?
Hama 2
FreePower ?
Gitzo ?
Cullmann ?
Vanguard ?
PZO - drewniany - 4 ( za stabilność, niewygodny w noszeniu - ciężki )
Triopo - 5 ( ale w kosmosie nie był ) :-)
PZO - drewniany - 4 ( za stabilność, niewygodny w noszeniu - ciężki )
Triopo - 5 ( ale w kosmosie nie był ) :-)
PZO zobacz ile to już pokoleń? :)
PZO zobacz ile to już pokoleń? :)
Nadal sprawny, odstawiony do domowego muzeum dla przyszłych pokoleń. :-)
Wychodzi na to, że większość Olymaniaków nie używa statywu.
Widocznie trzaskają z ręki... :)
Velbon Sherpa 800 - 3, raczej tyle wg tej klasyfikacji... Myślałem że 2kg to dużo i rurki będą masywne ale w realu to są podobne, cienki do tego monopoda 190cm za 4 dychy co mam z Alle...
Od lat służy mi statyw produkcji 'made in charaszo', trójsegmentowy, aluminiowy, z kulową głowicą. Na pewno nie umywa się do współczesnych konstrukcji, zwłaszcza że blokowanie kuli potrafi płatać niespodzianki. Ale służy nadal. Według proponowanej skali - trójka.
W zamyśle - Velbon Sherpa 600, ale jeszcze nie jutro ;-).
Wychodzi na to, że większość Olymaniaków nie używa statywu.
Widocznie trzaskają z ręki... :)
Posiadanie stabilizacji matrycy rozpieszcza. ;)