PDA

Zobacz pełną wersję : Statywy - ocena

Thomasso
5.02.12, 20:57
Hejka... Taka mala ankieta. Chcialbym, zebyscie pomogli mi zaklasyfikowac pewne marki statywow do konkretnej grupy jakosciowej.
Wypisze interesujace mnie marki, a Wy poprzydzielacie im oceny od 1 do 5 przy czym 5 to sprzet najwyzszej jakosci, a 1 to taka "chinszczyzna".
Chcialbym zebysmy sie poruszali pomiedzy markami podanymi. Byc moze zapomnialem o jakiejs marce ktora normalnie bylaby na 5 a cala reszta na 4, ale jesli jej nie ma to reszta dostaje 5. Rozumiemy sie?
Tak samo 1 nie oznacza szajsu, ale po prostu producenta statywow nizeszej jakosci. Chodzi o ocene firmy/marki jako takiej.
0 - jak nie wiecie nic o firmie, albo slyszeliscie na tyle malo, ze trudno wam ocenic.

Moze zeby ulatwic:
5 - super jakosci sprzet, kosmiczne technologie produkcji, swietne wykonanie, pancerny, moglby w kosmos latac z NASA
4 - doskonaly sprzecior, prawie niezniszcalny, zdobywca krancow swiata, ale w kosmos juz nie :P
3 - taki solidny sredniak, nie skrzypi, nie rozpada sie po pol roku, uzywany amatorsko nie rozpadnie sie nigdy
2 - no szalu nie ma, zadanie swe spelnia, jakosc nie powala, czasami cos "skrzypi", zycia bym mu jednak nie powierzyl ;-)
1 - taka troche juz "chinszczyzna", obleci, aparat nie spadnie, ladnie wyglada, jakosc tak sobie
0 - nie znam, nie mam zdania

Z gory dziekuje za poswiecony czas :)

Manfrotto
Slik
Velbon
Benro
Triopo
Sirui
Camrock
Giotto
Hama
FreePower
Gitzo
Cullmann
Vanguard

PZDR
Thomasso

bogdi
5.02.12, 21:19
witam
według mnie tak "próba" sklasyfikowania producenta jest bardzo nie trafiona, to tak jak by porównywać NIKONA, OLYMPUSA, CANONA itp z podpisem, która z firm jest najlepsza - toć to pierwszy krok do wybuchu wojny systemowej (ofiary gwarantowane) - każda z firm którą wymieniłeś ma produkty w wersji "eco", "roboczej" i prestiżowej, więc można by było porównywać daną strefę produktową (choć to też ryzyko którego bym się nie podjął), po prostu, sprawa przeznaczenia i wykorzystywania generuje wybór modelu (firmy ?), w firmie uważanej na "gorszą" są perełki jak i w firmie "topowej" są wpadki, tylko czy wpadką można nazwać wyrób "eco", popularny dla przeciętnego domowego użytkownika ?

slaszysz
5.02.12, 21:25
Też mi się wydaje, że generalizowanie opinii o marce na podstawie 1-2 posiadanych produktów (no raczej nie ma ludzi, którzy mają po 5 statywów tej samej firmy, różnych kategorii) jest niewłaściwe. Jeśli już, to konkretny model można opisać.

Thomasso
5.02.12, 21:25
witam
według mnie tak "próba" sklasyfikowania producenta jest bardzo nie trafiona, to tak jak by porównywać NIKONA, OLYMPUSA, CANONA itp z podpisem, która z firm jest najlepsza - toć to pierwszy krok do wybuchu wojny systemowej (ofiary gwarantowane) - każda z firm którą wymieniłeś ma produkty w wersji "eco", "roboczej" i prestiżowej, więc można by było porównywać daną strefę produktową (choć to też ryzyko którego bym się nie podjął), po prostu, sprawa przeznaczenia i wykorzystywania generuje wybór modelu (firmy ?), w firmie uważanej na "gorszą" są perełki jak i w firmie "topowej" są wpadki, tylko czy wpadką można nazwać wyrób "eco", popularny dla przeciętnego domowego użytkownika ?

Prosze nie dyskutowac! :) Ja tu badam odczucia ogolne. Trzymajmy sie tego. Mowimy o ogolnej jakosci. Dla mnie obraz bedzie wystarczajacy :)

T.

majeczek78
5.02.12, 21:26
Na ile miałem styczność z statywami tych firm to:

Manfrotto -5
Slik - 0
Velbon - 3
Benro - 0
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 0
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann -0
Vanguard -0
Niestety z większością nie miałem doczynienia
Pozdrawiam

Thomasso
5.02.12, 21:37
Zeby nie bylo, sam tez wezme udzial w tej szopce :)

Manfrotto - 5
Slik - 2
Velbon - 3
Benro - 5
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 1
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann - 0
Vanguard - 4

nightelf
5.02.12, 21:51
Manfrotto - 5
Slik - 5
Velbon - 3
Benro - 4
Triopo - 0
Sirui - 4
Camrock - 0
Giotto - 4
Hama - 1
FreePower - 0
Gitzo - 4
Cullmann - 0
Vanguard - 0

slaszysz
5.02.12, 22:32
No dobra.

Manfrotto - 5
Slik - 0
Velbon - 0
Benro - 3
Triopo - 0
Sirui - 0
Camrock - 0
Giotto - 0
Hama - 0
FreePower - 0
Gitzo - 0
Cullmann - 0
Vanguard - 0

Wcześniej dałbym dla Benro 4, ale dziś właśnie przy -15 głowica (HD-18) mi nieco przymarzła i w jednej płaszczyźnie ledwo dała poruszać. Dlatego obniżka do 3.

robert1088
5.02.12, 22:43
Giottos tylko z takim miałem do czynienia na 4

Karampuk
5.02.12, 23:19
Manfrotto 0
Slik 0
Velbon 3 (znam go tylko z półki sklepowej i nie zdecydowałem się na jego zakup)
Benro 4 (solidny polecam)
Triopo 0
Sirui 5 (co prawda mam monopod, ale to też statyw-krótki po złożeniu długi po rozłożeniu. Zrobiony z włókien węglowych czyli idealny w podróż)
Camrock 0
Giotto 0
Hama 4 (kupiłem go w Łódzkim MM za 20% ceny. Najbadziej go lubię za jego masę i stabilność)
FreePower 0
Gitzo 0
Cullmann 0
Vanguard 0

Do tej listy brakuje mi "no name" może byśmy się coś ciekawego dowiedzieli?
Oceniałem statywy bez głowic

Mcarto
5.02.12, 23:21
Giottos - 5
Manfrotto - 5 (modele lżejsze ledwie 3)
Velbon - 4
Sirui - 4 (tylko na podstawie posiadanego modelu T-005)
Hama - 1

Thomasso
5.02.12, 23:39
Oceniałem statywy bez głowic

Tak chodzi o same statywy. To poddajemy ocenie.

Poki co dzieki tym, ktorzy zechciali sie wypowiedziec.
Zapraszam pozostalych!!!

T.

RGS
6.02.12, 10:19
Velbon (df40, df60) 3
Hama 1

miałem w łapach tez jakiegoś kodaka - 0 masakra

bez głowic powiadasz - sorry mój błąd

tropic
6.02.12, 10:56
Manfrotto 5
Slik ?
Velbon
Benro ?
Triopo ?
Sirui ? 4
Camrock ?
Giotto ?
Hama 2
FreePower ?
Gitzo ?
Cullmann ?
Vanguard ?

henry1
6.02.12, 17:39
PZO - drewniany - 4 ( za stabilność, niewygodny w noszeniu - ciężki )
Triopo - 5 ( ale w kosmosie nie był ) :-)

Karampuk
7.02.12, 01:25
PZO - drewniany - 4 ( za stabilność, niewygodny w noszeniu - ciężki )
Triopo - 5 ( ale w kosmosie nie był ) :-)
PZO zobacz ile to już pokoleń? :)

henry1
7.02.12, 01:41
PZO zobacz ile to już pokoleń? :)

Nadal sprawny, odstawiony do domowego muzeum dla przyszłych pokoleń. :-)

Karampuk
8.02.12, 01:04
Wychodzi na to, że większość Olymaniaków nie używa statywu.
Widocznie trzaskają z ręki... :)

merti
8.02.12, 01:20
Velbon Sherpa 800 - 3, raczej tyle wg tej klasyfikacji... Myślałem że 2kg to dużo i rurki będą masywne ale w realu to są podobne, cienki do tego monopoda 190cm za 4 dychy co mam z Alle...

MaciekMG
8.02.12, 01:21
Od lat służy mi statyw produkcji 'made in charaszo', trójsegmentowy, aluminiowy, z kulową głowicą. Na pewno nie umywa się do współczesnych konstrukcji, zwłaszcza że blokowanie kuli potrafi płatać niespodzianki. Ale służy nadal. Według proponowanej skali - trójka.

W zamyśle - Velbon Sherpa 600, ale jeszcze nie jutro ;-).

slaszysz
8.02.12, 20:17
Wychodzi na to, że większość Olymaniaków nie używa statywu.
Widocznie trzaskają z ręki... :)
Posiadanie stabilizacji matrycy rozpieszcza. ;)