Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem
Panowie, pytanko, dzis mi padl obiektyw wskutek upadku. Przy próbie uruchomienia silniki próbują zacząć działać, następnie koniec pracy. Słychać ze rozpoczynaja pracę. Wysyłac to do seriwsu Olka czy nie warto?
Optyka cała?
I jakie szkło?
Optyka cała, na tym co został ustawiony ostrośc ok. Szkło 14-45 kitowe. Słychać, że silnik zaczyna pracować przy ostrzeniu ale niestety na tym koniec. W momencie wylaczenia sprzetu, też słychac pracę silnika.
Optyka cała, na tym co został ustawiony ostrośc ok. Szkło 14-45 kitowe. Słychać, że silnik zaczyna pracować przy ostrzeniu ale niestety na tym koniec. W momencie wylaczenia sprzetu, też słychac pracę silnika. wyslij do serwisu.
OK. Zobaczymy co powierdza. Ale wolalbym nie musiec kupowac nowego...
Wysyłac to do seriwsu Olka czy nie warto?
Jeżeli nie widać śladów uderzenia i obiektyw jest na gwarancji, to nie ma się nad czym zastanawiać. Wysyłać do serwisu.
W innych przypadkach warto zorientować się przed wysyłką, ile kosztuje taka naprawa.
Wyslij do serwisu. Raczej nie ma innego wyjscia. Z tego co wiem, to jesli bys mial placic za naprawe to oni do ciebie z wycena zadzwonia i sie zapyatja, czy naprawiac czy nie. Z tego co wiem to tak jest, ale moge sie mylic.
... W innych przypadkach warto zorientować się przed wysyłką, ile kosztuje taka naprawa.To jest możliwe wyłącznie w przypadku aparatów kompaktowych (cennik jest publikowany na stronie OPL). W przypadku E-Systemu wycena napraw niegwarancyjnych odbywa się na bieżąco w Centrum Serwisowym podczas inspekcji sprzętu.
Jack
Wyślę, zobaczymy co powiedzą.. A powiedzcie mi jak sprawdzic ile gwaancji zostało, jeszcze na aparat?
Moja karta gwarancyjna jest nie podbita...
Wyślę, zobaczymy co powiedzą.. A powiedzcie mi jak sprawdzic ile gwaancji zostało, jeszcze na aparat?
paragon ;p
Jezeli nie jest wypelniona musisz dolaczyc dowod zakupu.
EDIT; wyprzedzony przez grizza...
Tak, ale paragonu to ja juz nie mam . Mozna jakoś po numerze seryjnym to w olku załatwić? Wiem, że Sony tak ma, że jak mi poszedl kompakt to mi go zrobili po numerze seryjnym...
Tak, ale paragonu to ja juz nie mam . Mozna jakoś po numerze seryjnym to w olku załatwić? Wiem, że Sony tak ma, że jak mi poszedl kompakt to mi go zrobili po numerze seryjnym... co z tego, jak nie ma daty zakupu.
Tak, ale paragonu to ja juz nie mam . Mozna jakoś po numerze seryjnym to w olku załatwić? Wiem, że Sony tak ma, że jak mi poszedl kompakt to mi go zrobili po numerze seryjnym... co z tego, jak nie ma daty zakupu.
Zgadza sie. Bez dowodu zakupu z data lub podbitej gwarancji raczej nic nie zdzialasz. To pisza nawet w karcie gwarancyjnej Olympusa. Dobrze wypelniona karta gwarancyjna lub paragon sa podstawa uznania gwarancji.
U mnie kolega przechodzil taka nauczke gwarancyjna na sprzet komputerowy. Nowy dysk mu sie spalil a on nigdzie nie mogl znalezc papierow i dowodu zakupu. Trzeba zawsze pamietac zeby znalezc gdzies miejsce i odkladac wszelkiego rodzaju gwarancje i dowody zakupu oraz koniecznie zachowywac oryginalne pudelko! Jezeli sie wysyla do niektorych serwisow w nieoryginalnym to naliczaja sobie dodatkowa oplate za odeslanie w oryginalnym (a nie sa to male pieniadze 100-200zl). No i druga strona medalu, ze producenci wymagaja aby odeslac do nich wszystko co znajdowalo sie w pudelku w trakcie zakupu.
Olympus Polska sp. z o.o. nie wymaga oryginalnego opakowania do przesyłanego do naprawy sprzętu. Dołączanie dodatkowych akcesorii nie związanych z naprawianym elementem jest niepotrzebne. Wszystkie informacje znajdują się w poniższym formularzu zgłoszeniowym.
http://www2.olympus.pl/consumer/images/formularz_zgloszenia_naprawy_v2.pdf
Cena pogwarncyjnej naprawy ZD 14-45 jest zryczałtowana i wynosi 366zł brutto, więc warto zastanowić się przed wysyłką, czy nie uda się kupić taniej nowego.
Pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/item198744279_olympus_zuiko_digital_14_45_mm.html
No i druga strona medalu, ze producenci wymagaja aby odeslac do nich wszystko co znajdowalo sie w pudelku w trakcie zakupu.
?
Jak wysyłałem minoltę d5d to upełnie bez niczego trzeba było ją nadać... zapomniałem ściągnąć zaślepki na lampę i aparat wrócił bez niej ;p
chwila.. bo czegos tu nie rozumiem.... to forum olka i mowa o serwisie olympusa. Z tego co pamietam to w Warszawie dolaczaja do dokumentow kartke z dokladnie wypisanymi "akcesoriami" od instrukcji, pudelka, po zaślepki od lampy....
/EDIT
o ile sie nie myle akcesoria sa wypisane z 'formularza zgloszenia naprawy' do ktorego zostal podany link. Kartke o ktorej mowa otrzyma właściciel naprawionego sprzętu wraz z sprzetem.
Pisalem generalnie. Z doswiadczenia wiem, ze producenci komputerowi tak wymagaja i w razie braku moze (choc nie musi) byc babol.
Hmm, to mam propozycje 17-45 za 200 zł na gwarancji zakupic, jako 6 miesięczna uzywkę. Tyle ze ona ma 2,4 zoom a 14-45 ma 3.5. Warto to zamieniać?
Czyli 14-45 lepszy...?
Zdecydowanie lepszy. Poszukaj forum tematow o roznicach ww. obiektywow. Bylo takich kilka.
Panowie, pytanko, dzis mi padl obiektyw wskutek upadku. Przy próbie uruchomienia silniki próbują zacząć działać, następnie koniec pracy. Słychać ze rozpoczynaja pracę. Wysyłac to do seriwsu Olka czy nie warto?
Gdybyś miał problem z naprawa gwarancyjna poszukaj na allegro.
Ja w styczniu miałem identyczna przygode i kupiłem nowe szkło za 300 złotych z przesyłka, paragonem i podbita gwarancja.
Czyli 14-45 lepszy...?
lepszy od 17,5-45 ale ja bym polecił 14-42
Tak, ale mnie interesuje maly wydatek :) Najchetniej, zeby mi tego zrobili.. :) ale nie wierze w to, szukam czegos, stad pytam :)
Ja mam na zbyciu 17,5-45 kupiony we wrześniu 2006 wiec na gwarancji jeszcze (stan idealny) jak chcesz ;) dogadamy się.