Zobacz pełną wersję : Czy opłaca się kupić tą ramkę cyfrową Kodaka?
Witam, upatrzyłem sobie na allegro tanią jak na nią, ramkę cyfrową kodak P850 z wbudowaną pamięcią 2GB. Potrzebuję konkretnej opini na jej temat. Czy się opłaca?
Nie opłaca. Tak jak każdej innej ramki cyfrowej.
Aha dzięki za szczegółową i inteligentną odpowiedź.
Może jednak znajdzie się ktoś kto pomoże.
Jakbyś chociaż skonstruował pytanie np. tak: Robię zdjęcia penem e-pl1 i wypatrzyłem sobie ramkę kodaka P850... - wtedy przynajmniej można by podyskutować czy format wyświetlacza odpowiedni... a tak to grizz ma rację..., wszystkie te ramki składa jeden chińczyk na trzech różnych zmianach, więc nie ma znaczenia tak naprawdę jaki model wybierzesz...
Jakie pytanie taka odpowiedź.
-Czy się opłaca?
-Nie opłaca.
Ba! nawet uzasadnienie podałem.
Może jednak nie o to chciałeś zapytać?
Nie ma się co obrażać. Założyłeś konto na forum Olympusa i w pierwszym wpisie pytasz czy opłaca się kupić ramkę cyfrową Kodaka.
O opłacalności można mówić w wypadku inwestycji a ciężko uznać za taką zakup elektronicznego gadżetu.
Ramka to fajna rzecz na prezent np. dla babci żeby wyświetlała sobie cyfrowe fotki wnuków bez użycia komputera.
Idź do MM i zobacz jak różni się obraz na tych lepszych od tego na tanich.
Kiedyś oglądałem i najbardziej podobał mi się obraz na Kodakach. :)
Grizz mnie wyprzedził bo chciałem odpowiedzieć w podobnym stylu.
Jak sprzedasz za wiecej niz zaplaciles, to sie oplaca.
Poza tym podoba mi sie poectwo wypowiedzi:
... tanią jak na nią...
Może jednak znajdzie się ktoś kto pomoże.
A mnie nie podoba się w całości powyższy tekst, a zwłaszcza jego górna linijka.
Pozdrawiam pozostałych dyskutantów. AP.
A mnie nie podoba się w całości powyższy tekst, a zwłaszcza jego górna linijka.
Pozdrawiam pozostałych dyskutantów. AP.
Fajnie ale nie na temat.
Są ludzie, którzy lubią jasno zadane, precyzyjne pytania i na takich trafił pytający.
Za rok może się okazać że opłaca się kupić ramkę, mój ZD12-60 zdrożał o 10% od zeszłego roku. ;)
Fajnie ale nie na temat.
Są ludzie, którzy lubią jasno zadane, precyzyjne pytania i na takich trafił pytający.
Za rok może się okazać że opłaca się kupić ramkę, mój ZD12-60 zdrożał o 10% od zeszłego roku. ;)
Co i tak bylo nieoplacalne, zwlaszcza, ze kupiles go o 30% za drogo. Teraz masz roczny obiektyw warty, jako uzywany, 70% ceny nowego, ktory to i tak kosztuje 40% wiecej, niz by sie oplacalo go kupic dwa lata temu. Doliczajac do tego VAT 24% wychodzi na to, ze wyrzuciles kase w bloto. W porownaniu z ta ramka twoj obiektyw to bardzo fatalny zakup. Z czego ty sie cieszysz?
...Doliczajac do tego VAT 24%
prezesie ?? vat tez podrozal ??
To ile, cholercia, macie tego VATU teraz.....?
To ile, cholercia, macie tego VATU teraz.....?
Obecnie 23%
Po korekcie obliczen tez mi wychodzi, ze mu sie nie oplacalo :mrgreen:
mój ZD12-60 zdrożał o 10% od zeszłego roku. ;)
Ooooo! to i mój 12-60 pewnie też... Choć jedna pomyślna wiadomość na Nowy Rok :grin:
---------- Post dodany o 09:01 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------
Ale po obliczeniach K@czego to już nie jestem taki pewien.
Ramke sie oplaca kupic.Kupili mnie taka jakas do wysfietlania sitasnych fotecek z przejsciami niesamowitymi .Po tygodniu przestawilem w ustronne miejsce.Po nastepnym dostala skrzydel i pofrunela za okno.Chociaz pasuje do kwiatka w doniczce co w rytm muzyki podryguje.A jeszcze jak jamnik glowa kiwa to mamy oltarz rodzinny na calego.Wot technika.
Co i tak bylo nieoplacalne, zwlaszcza, ze kupiles go o 30% za drogo. Teraz masz roczny obiektyw warty, jako uzywany, 70% ceny nowego, ktory to i tak kosztuje 40% wiecej, niz by sie oplacalo go kupic dwa lata temu. Doliczajac do tego VAT 24% wychodzi na to, ze wyrzuciles kase w bloto. W porownaniu z ta ramka twoj obiektyw to bardzo fatalny zakup. Z czego ty sie cieszysz?
Odpowiem pozostając w tej samej konwencji.
Jeśli wezmę pod uwagę ile nim wbiłem gwoździ przez 2011 rok to jestem sporo do przodu a VAT od narzędzi użwanych do pracy to można u nas w Polsce odliczyć, resztę wydanej kwoty zamortyzować jak w przypadku innych środków trwałych.