Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-30 i szkła m42 - problem z balansem bieli

winnetou
9.12.11, 21:57
Jeśli wątek jest nie w tym miejscu to proszę władze wyższe o przeniesienie.

Grzebałem po forum ale się nie dogrzebałem - aczkolwiek jeśli przegapiłem proszę o łagodny wymiar kary.

Ale przejdźmy do rzeczy.
Posiadam ja sobie E-30 (wcześniej byłem posiadaczem E-400 i tam też zaobserwowałem podobną przypadłość) i w momencie jak podepnę do niego szkiełko na m42 (głównie 44M-4 MC 58/2) i chcę pyknąć fotkę w pokoju aparat zaczyna lekko głupieć. Balans bieli ni huhu nie działa (albo nie umiem ustawić ;]) foty wychodzą jakby miały żółtaczkę. Na kicie (14-42 czy 40-150) owszem też fotka miewa żólto-pomarańczowy zafarb ale nie aż tak jak przy szkiełkach m42.

Teraz pytanie właściwe - czy to normalne czy coś z puszką/szkłem a może z ustawieniami? Na ogół WB ustawione na auto, próbowałem też różne inne kombinacje ale jakoś nei wiele to pomaga.

Co prawda fotki robię w rawach więc WB da się poprawić, ale zaintrygowało mnie takie zachowanie. Jutro w godzinach popłudniowych (czytaj: jak będzie ciemno i światło będzie konieczne) wrzucę 2 rawy - jeden z heliosa i jeden z 40-150.

Nie jest to jakiś

Centus
9.12.11, 22:14
wiekszosc aparatow glupieje z balansem bieli przy sztucznym oswietleniu , nie masz sie co przejmowac , ja mam na stale WB ustawione na Auto , zmieniam go sobie pozniej podczas obrobki , to jest wlasnie zaleta sprzetu cyfrowego , po co mam sie martwic WB podczas robienia fotki

winnetou
9.12.11, 22:19
To, że puszka głupiej przy sztucznym oświetleniu to zauważyłem :) Ale zauważyłem też, że przy manualnych szkłach ta głupawka jest jeszcze większa...

Dzuiko
9.12.11, 22:32
Z moich doświadczeń z M42 pod E-500 i E-30 w sztucznym świetle wynika, że Pentacony mają chłodniejsze odwzorowanie barw, natomiast Helios jest cieplejszy. Nie jest to jednak "żółtaczka".

Bodzip
9.12.11, 22:43
Ej Przemek, Przemek.
Weź załóż Heliosa, włącz sztuczne światła -> biała kartka papieru + jednoprzyciskowy balans bieli.
Szybko, łatwo i przyjemnie.

winnetou
9.12.11, 22:52
Bodzio o tym to ja bardzo dobrze wiem ;) Myślisz, że po pijaku (albo w innych ekstremalnych warunkach) ma się pod ręką kartkę papieru albo myśli się o tym żeby ją ze sobą zabrać? :>
Jak w domu siedzę to spoko sobie ustawię WB na kartkę papieru lub coś zbliżonego odcieniem do niej ale w trasie nie zawsze jest taka możliwość.
Poza tym nie uważam tego za jakąś ogromną wadę, która dyskwalifikuje sprzęt. Po prostu mnie ciekawi czy tylko ja się nie umiem obsłużyć aparatem czy to raczej normalne zjawisko.

A WB i tak zawsze poprawiam i tak :P

Bodzip
9.12.11, 22:59
Że pociągnę temat. Ty jesteś czerwonoskóry, więc masz pod górkę, ja jestem blada (biała) twarz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mirek54
9.12.11, 23:00
To nie wina Twoja ani Twojego aparatu.To wina jest szkla,ktorego soczewki nie maja odpowiednio gadajacych powlok tym samym jezykiem co matryca.Halogenki czy inne sitasne analogowe rodanki gadaja esperanto i rozumieja kazda powloke na soczewkach.

A ciezko przykleic do wewnetrznej strony dekielka bialy skrawek kartki????

brudnyhary
9.12.11, 23:27
witam w pomieszczeniu ze sztucznym oświetleniem fajnie sprawdza sie ręczne ustawienie balansu bieli trochę mniej jak 5400 i jest ok:)

winnetou
9.12.11, 23:28
To nie wina Twoja ani Twojego aparatu.To wina jest szkla,ktorego soczewki nie maja odpowiednio gadajacych powlok tym samym jezykiem co matryca.Halogenki czy inne sitasne analogowe rodanki gadaja esperanto i rozumieja kazda powloke na soczewkach.[QUOTE]

Aaa takie buty ;) Czyli wina jak zawsze po środku. Trochę techniki i się człowiek gubi.

[QUOTE=Mirek54;770610]A ciezko przykleic do wewnetrznej strony dekielka bialy skrawek kartki????
A o najprostszych rozwiązaniach się na ogół nie myśli ;)

Poszedłby plus ale nie mogę :( Ale zapamiętam i przy najbliższej okazji dam.

staryman
9.12.11, 23:54
robię wiele zdjęć E3 i szkiełkami m42, często w mieszkaniach, przy sztucznym świetle, nie zauważyłem jakichś problemów, balans bieli ustawiam na światło żarowe i wszystko gra. Gorzej gdy oświetlenie oparte jest na świetlówkach lub żarówkach energooszczędnych, wtedy bywają czasami kłopoty, ale generalnie udaje się ustawić balans bieli. Nie ma szczególnych różnic pomiędzy zafarbem, a szkłami, jeśli są, to bardzo subtelne. Może twój problem leży właśnie w żarówkach eko.
Pozdrawiam

Iwo
17.12.11, 12:47
Bodzio o tym to ja bardzo dobrze wiem ;) Myślisz, że po pijaku (albo w innych ekstremalnych warunkach) ma się pod ręką kartkę papieru albo myśli się o tym żeby ją ze sobą zabrać? :>
kup sobie dekielek WB (http://allegro.pl/listing.php/search?category=19962&string=dekielek+wb&order=p&change_view=1).