Zobacz pełną wersję : E-5 i jakośc obrazu
Się wkurzam... Robię póki co foty E-30 i jak na amatorski użytek jest spoko.
Od jakiegoś czasu jednak zacząłem nieco bardziej intensywnie grzebać przy fotach w PSie. No i niestety E-30 zaczyna mnie denerwować.
Konkretnie jakość obrazka jaką z niego dostaję. :( Robię foty w dobrym świetle, w zasadzie prawie zawsze błyskam, ISO w zakresie 100-200.
No i niestety nie jestem zadwowolony z jakości zdjęć. Wkurza mnie ta kasza na zdjęciach nawet przy niskich czułościach, zgubione detale, które nikną w hmm (niestety muszę to napisać) w paskudnym pikselowtym szumie. Póki jeszcze na jasnych obszarach skala tego zjawiska jest dopuszczalna, to w cieniach i ogólnie ciemniejszych partiach jest masakra.
Teraz pytanie do użytkowników E-5. Czy mogłby mi ktoś podesłać jakiegoś ORFa z zakresu ISO 100-200 (adres podam na priva), gdzie są też jakieś ciemniejsze obszary, no ogólnie jakaś fotę o większej rozpiętości tonalnej, może jakiś widoczek - niebo, lasek jakiś, coś w ten deseń. Ewentualnie jeśli ktoś miał wcześniej E-30, a teraz E-5 to jakie są odczucia co do skoku jakościowego fot. Tak wiem.. inet już przeczesałem :)
T.
Tak przewrotnie zapytam: myślałeś może nad Nikonem D7000:?:
Było by po problemie :)
Wystawię Ci wieczorem RAW- y z wnętrza Biblioteki UW robione E-5. Może coś pomogą. Potem już tego aparatu w rękach nie miałem.
Ale jest coś na rzeczy - Mirek pisał mi , że moje Rawy z E-30 są jakby zamglone i wyglądają jak robione kiepskimi szkiełkami ( 12-60 i 50-200).
Pozdrawiam AP.
nie uzytkuje E5, ale kiedys jak o nim myslalem znalazlem taka strone:
http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_e5_review/sample_images/
jest kilka RAWow na iso 200 i sa tez na ciemne partie kadru
Tak przewrotnie zapytam: myślałeś może nad Nikonem D7000:?:
Było by po problemie :)
Jeszcze przewrotniej odpiszę, że raczej o D700. Choć zastanawiam się, czy może jednak nie przeczekać do pojawienia się jakiegoś następcy D700 jak już :)
T.
Jeszcze przewrotniej odpiszę, że raczej o D700. Choć zastanawiam się, czy może jednak nie przeczekać do pojawienia się jakiegoś następcy D700 jak już :)
T.
Nie czekaj!
Ciesz się sprzętem, D 700 ma wszystko co potrzeba by robić zdjęcia w trudnych warunkach :wink:
Jak wyjdzie D800 to cena będzie z kosmosu.
mynameisnobody
23.11.11, 12:38
ale po co ładować się w przestarzały model jak tuż tuż pojawi się bijący go na głowę dosłownie we wszystkim następca?
Przecież to w cyfrówce podstawa> body decyduje o jakości zdjęć a niekiedy "być czy nie być" fotografii -patrz zapytanie autora/
ale po co ładować się w przestarzały model jak tuż tuż pojawi się bijący go na głowę dosłownie we wszystkim następca?
Przecież to w cyfrówce podstawa> body decyduje o jakości zdjęć a niekiedy "być czy nie być" fotografii -patrz zapytanie autora/
Takie czasy Drogi Panie:-P
Chyba jagger, o ile się nie mylę, zamieszczał kiedyś rawy z E-5. Takie robione z okna w słoneczny dzień, z widokiem na jakieś domy, z głębokimi cieniami. Ściągnąłem je wtedy właśnie po to, żeby sprawdzić jak wyglądają te cienie. No i jeśli chodzi o rozdzielczość, to była świetna, ale szum podobny do tego, co w E-30 (chociaż właśnie z uwagi na większy zapas detali można było trochę mocniej odszumić).
jozinzbazin tez ma. Trzeba do niego napisac i na bank udostepni
brudnyhary
23.11.11, 13:41
a może coś takiego http://www.43rumors.com/how-to-build-your-own-lomo-camera-with-olympus-om-lens/ żart:)
Podaj swój adres email, to podeślę parę rawów...
Możesz też uderzyć do Jagera, on ma(chyba) E-30 i E-5.
Od siebie mogę tylko powiedzieć, że jak Ci nie pasuje szum w E-30, to z E-5 pod tym względem, zadowolony nie będziesz...:cry:.
Rozdzielczość jest dużo lepsza, ale szumy? niewiele lepiej, o ile jest lepiej.
A ja powiem jeszcze bardziej przewrotnie, że niedawno na okładkę magazybu obrabiałem zdjęcie z rawa 550D, gdzie cienie po prostu tonęły w cieniach i trzeba było sporo wyciągać. Koparka mi opadła, gdy zobaczyłem ile z tego małego czegoś można wyciągnąć. Jak na takie małe coś, rzecz jasna. Druk okładki rozmiaru A4, fota wygląda elegancko.
Do czego zmierzam, Thomasso, chyba nie bardzo masz nad czym się zastanawiać.
mynameisnobody
23.11.11, 14:02
pokaż! -POKAŻ!
Magazyn Polska Wita, za kilka dni będzie w Empikach.
mynameisnobody
23.11.11, 14:05
pokaż zdjęcie -nie interesuje mnie magazyn Polska Wita
Póki się nie ukaże w sprzedaży to wiesz... poza tym, co Ci po obrazku w necie? Na żywca okładkę zobaczysz to ocenisz. Magazyn może Cię nie interesować.
mynameisnobody
23.11.11, 14:11
nigdy nie zobaczę tego magazynu na żywca więc wiesz -ciężko mi uwierzyć że wogóle takie zdjęcie mogło powstać
Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli... no, ale wiara kogokolwie w cokolwiek mało mnie interesuje.
W każdym razie, pokazywać będę mógł dopiero jak się pojawi w sprzedaży.
@Thomasso , podaj maila na PW , podesle ci pozniej rawy z D700 i E-5 to sobie porownasz
mynameisnobody
23.11.11, 14:18
ok.ok. -nie jestem błogosławiony -nie wiedziałem że pokazanie fotografii którą się opisuje jest aż tak trudne.
...Na wyspach Bergamutach... :)
ok.ok. -nie jestem błogosławiony -nie wiedziałem że pokazanie fotografii którą się opisuje jest aż tak trudne.
Kwestia zasad panujących na danym podwórku. Zdjęcie nie mojego autorstwa, więc trzeba czekać aż produkt finalny się ukaże, wtedy mogę sobie pokazywać.
w wydawnictwach jest tak ze zanim ukaze sie finalny produkt w sprzedazy nie mozna pokazac zdjecia uzytego do niego , kiedys znajoma opowiadala mi ze ma fajne fotki ale moze pokazac dopiero jak zostana gdzies tam uzyte i opublikowane , wiec mysle ze cos jest na rzeczy , nie wiem dlaczego i jak to dziala ale juz sie z czyms takim zetknalem , moze ktos by wyjasnil o co w tym zakazie biega , zreszta zglaszajac fotki na konkursy tez sa klauzule ze fotka nie moze byc nigdzie wczesniej publikowana , ciekawi mnie dlaczego
mynameisnobody
23.11.11, 14:29
To trzeba było OD RAZU że zdjęcie nie Twoje.
Bo już myślałem że ktoś majstruje przy matrycy... :)
To czekam aż ktoś zamieści fotkę PO publikacji -chciałbym zobaczyć owy (ÓCŚ) Ósmy Cud Świata .
Niewątpliwie, choć pewnie nie tylko, chodzi o konkurencję.
---------- Post dodany o 13:30 ---------- Poprzedni post był o 13:29 ----------
To trzeba było OD RAZU że zdjęcie nie Twoje.
Bo już myślałem że ktoś majstruje przy matrycy... :)
To czekam aż ktoś zamieści fotkę PO publikacji -chciałbym zobaczyć owy (ÓCŚ) Ósmy Cud Świata .
Nie twierdzę, że ósmy cud świata. Twierdzę natomiast, że jak na puszkę amatorską dało się z tym bardzo dużo zrobić.
Thomasso, tak się zastanawiam... o jak wielu rzeczach zapomniałeś przed zrobieniem zdjęcia, że musiałeś wyciągać zdjęcie do tego stopnia, aż się szumy pokazały. Tak, zdarzają się takie zdjęcia, które bez wyciągnięcia po prostu się nie zrobi. Ale skoro twierdzisz, że robisz w dobrym świetle, dopalasz lampą, to może coś jest nie tak z procesem powstawania zdjęcia?
Nie wszystko da się dopalić lampą.
mynameisnobody
23.11.11, 14:44
Eddie -jestem dyletantem w tym temacie... Jak autor może pozwolić edytorowi "bardzo dużo z tym zrobić" przed publikacją jego zdjęcia?
Bardzo dużo to jest już Twoje zdjęcie a nie jego, bo (to na razie moja interpretacja póki tego nie zobaczę) cóż można wielkiego w zdjęciu "zrobić" nie niszcząc autorskiej za przeproszeniem; wizji >)
Było niedoświetlone o 3EV? czy jaki czort !?
Ps. Z cyfrową fotografią chyba jest gorzej niż myślałem.
MNIN, zdarza się tak w wydawnictwach. Redakcji spodoba się obrazek gdzieś wypatrzony, ale... W związku z zaistniałym "ale" kontaktują się z autorem z prośbą o udostępnienie rawa celem przygotowania zdjęcia pod kątem okładki (może, ale nie musi udostępnić) i już. Zdjęcie jest autorstwa Iksińskiego, natomiast wydawnictwo dostaje prawo do dostosowania go pod kątem publikacji.
Co do niedoświetlenia, nie pamiętam ile tego było, ale było...
Z całościowym niedoświetleniem zdjęcia matryce sobie radzą. O ile można nie doświetlić? Światłomierz raczej się nie pomyli więcej, niż o 1 EV.
Problem pojawia się wtedy, gdy zdjęcie naświetlone jest poprawnie, do prawej strony histogramu, a mimo cienie nadal są głębokie. Tutaj się nie rozjaśnia całego zdjęcia, tylko krzywą podnosi ekspozycję jedynie w cieniach. A to już bywa mordercze dla niektórych matryc.
A to już bywa mordercze dla niektórych matryc.
dla mojego E-3 to dramat. mam tez D80 i sprawa wyglada rownie zle - inna sprawa, ze sprzety raczej nie sa jakos super swieze:) z tego co widzialem to E-5 wypada podobnie jak E-3
Problem pojawia się wtedy, gdy zdjęcie naświetlone jest poprawnie, do prawej strony histogramu, a mimo cienie nadal są głębokie. Tutaj się nie rozjaśnia całego zdjęcia, tylko krzywą podnosi ekspozycję jedynie w cieniach. A to już bywa mordercze dla niektórych matryc.
Dokładnie o takie sytuacje mi chodzi. Lokalne wyciągnięcie cieni w E-30 powoduje straszna degradację szczegółu i zarazem jednorodności obrazu (koloru).
Zdjęcia, o których piszę sa zrobione technicznie poprawnie. Problem pojawia się kiedy zabieram się za poważniejsza ich edycję - warstwy, mieszania, różne korekcje itp. Z całkiem jakościowo dobrego zdjęcia robi się jakiś potworek, który nadaje sie do publikacji w formacie.. no.. max 30x20. Nie twierdzę też, że zawsze tak jest, ale te wyjątki jednak mnie zaczynają ograniczać. Na próbę miałem kiedyś fotę z D700 (raw, ale gdzies przepadl) z tego samego eventu gdzie i ja ze swoim E-30 byłem i to jednak była przepaść jeśli chodzi o możliwości intensywniejszej obróbki.
W E-30 drażni mnie jeszcze to, że te krawędzie, które de facto są idealnie w punkt ostrzone nie są idealnie gładkie.. tylko takie delikatnie postrzępione (przy nieco wiekszym przybliżeniu), ta sama scena z D700, te same fragmenty gładkie, ostre, równe, płynne przejścia tonalne. Oczywiście przy formacie foty 20x30 to się tak nie rzuca w oczy, ale cokolwiek wiecej to zaczyna wyłazić i mnie zwyczajnie.. drażni. Poza tym przy takich "postrzępionych" brzegach trudniejsza jest edycja foty, ciężko sie zaznacza szczegóły, np. źrenica oka. K....! Nawet niebo na podstawowym ISO z E-30 jest takie kaszkowate, a nie idealnie gładkie.
Coś w tym jednak jest, że jeśli się myśli o hmmm.. nieco bardziej profesjonalnym podejściu do faotografi, wydrukach większych niż 30x20 to matryce Olków wysiadają :/ Szkodaaaa....
T.
Z ciekawości... zarzuć tego RAW-a.
Coś w tym jednak jest, że jeśli się myśli o hmmm.. nieco bardziej profesjonalnym podejściu do faotografi, wydrukach większych niż 30x20 to matryce Olków wysiadają :/ Szkodaaaa....
T.
W zaleznosci od tego jakie zlecenie to takie szkla i puszka.Czasem i po analoga trza siegnac jak cyfrowka nie wydala.W sumie to normalka,nie ma co sie pultac.
mynameisnobody
23.11.11, 16:23
Zarzuc!
W zaleznosci od tego jakie zlecenie to takie szkla i puszka.Czasem i po analoga trza siegnac jak cyfrowka nie wydala.W sumie to normalka,nie ma co sie pultac.
Gdyby tak potraktować temat, to nie byłoby pytania. Człowiek wiedziałby co trzeba zrobić.
mynameisnobody
23.11.11, 16:43
Zmien na :aktualne matryce olkow wysiadaja.
Bo wychodzi na to ze te 7 mio letnie stare matryce olka bija ja na glowe- taki nasowa mi sie wniosek po przeczytaniu tego co piszesz
Mynameisnobody, uściślając ponad 8 letnie jeżeli mowa o E-1, a to wedle nowoczesnej metodologii pozycjonowania aparatów prawie 3 epoki .....
mynameisnobody
23.11.11, 17:14
8mio 7mio i 6 letnie
No to jest gorzej niz przypuszczalem.
w tym tempie degradacji to nastepna matryca w olku nie bedzie sie chyba wogole do robiena zdjec nadawac.
Moze da rade filmom do youtube?
Trzymam kciuki.
Sory za brak polskich fontow ale pisze z phona
Obejrzałem sobie z bardzo bliska swoje zdjęcia z E30 (odbitki 30x40cm 300dpi) i jakoś nie widzę postrzępionych krawędzi i kaszki na niebie. Chociaż na ekranie komputera rzeczywiście kasza jest widoczna w widoku 100%. Ale to raczej nie byłby powód do zmiany sprzętu.
Swoją drogą porównywanie D700 do E30 trochę nie na miejscu.
Może Thomasso za bardzo skupiasz się na detalach i perfekcjonizmie?
Chociaż na ekranie komputera rzeczywiście kasza jest widoczna w widoku 100%. Ale to raczej nie byłby powód do zmiany sprzętu.
Alez oczywiscie.Jesli widzisz kaszke to zmiana monitora jest pozadana.w sumie to tez sprzet:wink::-P
W e-510 jest jeszcze gorzej bo efekt jest nie tylko widoczny na niebie. Ostatnio zrobiłem jakieś zdjęcie kulinarne. Prawie na całym zdjęciu była kaszka.
mynameisnobody
23.11.11, 18:14
coś takiego?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-46biTledN5s/TgduS-0WRaI/AAAAAAAABqs/HaeOPNvhhCo/s1600/smakija+kaszka16.jpg)
no coś w tym guście. Ale kuskus u mnie. Może mam bardziej zagraniczny aparat.
Panie ziarno kole w oczy... nawet noise ninja niepodoła.
A poważnie... Thomasso, podrzuć ten czy inny RAW, z którego nie jesteś zadowolony po obróbce. Zrobimy z tego popRAWkę.
mynameisnobody
23.11.11, 22:02
wchodzę (jeśli będzie tego warte- żadne testowe > fotografia!).
Ja też, jak się bawić to się bawić.
A kto zadba o napoje??
Potraktujemy to jako zgłoszenie na ochotnika, przynieś dużo, dobrego i mocnego.
Potraktujemy to jako zgłoszenie na ochotnika, przynieś dużo, dobrego i mocnego.
Po tym to może się włączyć sprzętowe odszumianie i wygładzanie w oku. Może się okazać, że nawet 1600 ISO z E-500 będzie gładkie.
Po tym to może się włączyć sprzętowe odszumianie i wygładzanie w oku. Może się okazać, że nawet 1600 ISO z E-500 będzie gładkie.
Abo ISO 6400 z E510 :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Miałem E-500, było nie źle jeśli chodzi o jakość obrazka. Zachciało mi się nowego aparatu, więc kupiłem E-30. Rok czasu trwały "testy", gdyż inaczej tego jałowego okresu nie nazwę. Skończyło się na sprzedaży całego systemu, tak się wkurzyłem. Z uwagi na kiepski DR (przepały) "obowiązkowa" korekcja na minus i później "ciągnięcie" z cieni, co kończyło się masakrycznymi szumami. Próbowałem sobie wmawiać, że "trening uczyni ze mnie mistrza", że w końcu znajdę jakąś cudowną formułę i będzie OK. Tak się złożyło, że kolega miał D-90 i wybieraliśmy się na wspólne plenery. Miałem możliwość później pobawić się jego, totalnego amatora, jpgami (podstawowa obróbka) i porównać z moimi "wypocinami", praktykującego od lat fotoamatora. Moje pejzaże były okaleczone, umęczone wręcz. Zmieniłem sprzęt, system foto. Po roku fotografowania stwierdzam, że to była słuszna decyzja.
Miałem E-500, było nie źle jeśli chodzi o jakość obrazka. Zachciało mi się nowego aparatu, więc kupiłem E-30. Rok czasu trwały "testy", gdyż inaczej tego jałowego okresu nie nazwę. Skończyło się na sprzedaży całego systemu, tak się wkurzyłem. Z uwagi na kiepski DR (przepały) "obowiązkowa" korekcja na minus i później "ciągnięcie" z cieni, co kończyło się masakrycznymi szumami. Próbowałem sobie wmawiać, że "trening uczyni ze mnie mistrza", że w końcu znajdę jakąś cudowną formułę i będzie OK. Tak się złożyło, że kolega miał D-90 i wybieraliśmy się na wspólne plenery. Miałem możliwość później pobawić się jego, totalnego amatora, jpgami (podstawowa obróbka) i porównać z moimi "wypocinami", praktykującego od lat fotoamatora. Moje pejzaże były okaleczone, umęczone wręcz. Zmieniłem sprzęt, system foto. Po roku fotografowania stwierdzam, że to była słuszna decyzja.
Zupełnie Cię nie rozumiem -i nie chodzi mi o wymianę sprzętu - mam E-30 w plenerze niemal zawsze ustawiam na + od 0,3 do +1EV, bardzo rzadko 0, te przepały mam najczęściej nie większe niż 0,3EV, bez problemu do usunięcia z RAW-a. I nie boję się łapać dużo światła.
Pozdrawiam AP.
Panowie... Ja ogólnie to jestem zadowolony z mojego sprzętu :)
Tylko... no właśnie, kiedy zacząłem pracować nad fotami w skali 1:1 to jednak ten szum mnie zaczął denerwować. I ten szum pojawia się już na półtonach, nie mówiąc już o cieniach.
Kiedy nie obrabiałem intensywnie fot, to na finalnej focie tego nie było tak widać.
Zgoda. Można to "przelecieć" Neat Image i jest ładnie, no ale nie o to chodzi jeśli z D700 mam tak z puszki, czy z D7000. Czy kurde.. nawet z D300s.
A "kaszka" (taki jakby swoisty dithering) występuje nawet na ISO 100 :/ Zdjęcia nie są po prostu takie.. czyste, z ładnymi przejściami tonalnymi.
T.
---------- Post dodany o 00:58 ---------- Poprzedni post był o 00:48 ----------
A co do E-5. Jesli tam z ta przypadloscia niewiele lepiej jest, to dziwie sie.
Kurde w takim C500D, czy C5Dmk2 takie fajne matryce siedza. Ni mogl Olek takich zamowic dla siebie? :)
W jakby ja dla 4/3 wycieli, to by akurat kolo 12Mpix wyszlo i obraz bylby lepszy.
tadzik1231
24.11.11, 02:11
Chyba wielu ludzi ta "kasza" denerwowała skoro E-5 to ostatnia lustrzanka Olympusa :cry:
A co do matryce, ludzi z działu technicznego na pewno zdawali sobie sprawę że z tym sensorem to już nie powalczą. Skoro nie włożyli do środka czegoś bardziej sensownego - widać nie mogli :cry::cry::cry:
Jak już pojawiają się myśli o zmianie sprzętu, w dodatku poparte racjonalnymi argumentami, to taka zmiana jest już tylko kwestią czasu. Można zacząć odliczanie ;)
Obiecane RAWY z E-5 ISO 100 - nazwa pliku zaczyna się słowem piatka http://infbase.net/APZ/fileupload/index.php
Pozdrawiam AP.
Obiecane RAWY z E-5 ISO 100 - nazwa pliku zaczyna się słowem piatka http://infbase.net/APZ/fileupload/index.php
Pozdrawiam AP.
Dzieki wielkie! W domu sobie lookne z bliska na nie :)
T.
Obiecałem...
Zdjęcie na okładce, po mojej obróbce, autor Maciej Ostrowski:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.bern-art.pl/wrzuty2/PW27.jpg)
Eddie- Twoja obróbka lepsza :)
Fajny kadr.
Dzięki :)
Ogólnie rzecz biorąc chodzi mi o to, ile można było wyrwać z matrycy 500D. Raw był jeszcze ciemniejszy niż jotpeg w galerii Maćka na plfoto.com.
Natomiast zdjęcie samo w sobie, jak i wiele innych tego autora, jest bardzo fajne.
Eddie - obrobka foty na 5. Zdjecie oryginalne prosto z puszki by sie do niczego nie nadawalo. No chyba poza sama miejscowka i sytuacja, ktora jest interesujaca. :)
Przy takiej obrobce (choc nie wydaje sie, ze musiales tam cos niesamowitego robic, poza poziomami i WB;-) to ja tego zdjecia z Olka nie widze na okladce :P
To pisemko mozna gdzies looknac na zywo wydrukowane?
T.
Thomasso, przede wszystkim musiałem bardzo mocno z cienia wyciągać, naprawdę bardzo mocno. Poza tym trzykrotne wołanie rawa, w tym raz z cieplejszą temperaturą barw, maski, warstwy, pierdoły. W praktyce nie narobiłem się jak wściekły, ale właśnie - z Olka efekt nie byłby taki przy konieczności tak mocnego wyciągania cieni.
Pismo powinno być zaraz w Empikach i większych salonach prasowych.
Kombinowalem troche z tego JPG wyciagnac,ale nic wielkiego zrobic nie daje rady
Eddie zaszalal i wszystko:mrgreen:
Dzięki Mirku, Twoja opinia tym większe ma znaczenie, że jednak trochę w tym dłubiesz.
Pamiętajmy, że ja pracowałem na rawie, już samo to daje ogromną przewagę, ale mocno wyciągnąłeś tego jotpega.
Ja mam z E-PL3 takiego trudnego rawa. Nie jest ciemny, wręcz przeciwnie. Nie jest też przepalony. Gdzie ta zabawa z popRAWką ? :)
Jak co to wieczorkiem wrzucę. Już widzę jak Mirek ręce zaciera :D
Ja mam z E-PL3 takiego trudnego rawa. Nie jest ciemny, wręcz przeciwnie. Nie jest też przepalony. Gdzie ta zabawa z popRAWką ? :)
Jak co to wieczorkiem wrzucę. Już widzę jak Mirek ręce zaciera :D
Da-waj-go! Da-waj-go! :)
Pobawiłam się tym maleństwem na plfoto i ... podobno dobrze mi wyszło:)
... ale musiałam usunąć.
Uwierzycie na słowo?;)
Uwierzycie na słowo?;)
Nie :P
T.
Pobawiłam się tym maleństwem podobno dobrze mi wyszło:)
Uwierzycie na słowo?;)
E tam i czym sie chwalic.Wazne,ze maleństwo zadowolone.W genach podobno to sie ma,te umiejętność zabawiania.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ach te dziewczyny,ciagle im za male to :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Darekw1967
24.11.11, 15:11
Zupełnie Cię nie rozumiem -i nie chodzi mi o wymianę sprzętu - mam E-30 w plenerze niemal zawsze ustawiam na + od 0,3 do +1EV, bardzo rzadko 0, te przepały mam najczęściej nie większe niż 0,3EV, bez problemu do usunięcia z RAW-a. I nie boję się łapać dużo światła.
Pozdrawiam AP.
Witam !
Wszystko zalezy od tego jakie sceny fotografujesz i o ktorej godzinie.
Do wielu zastosowan Olek radzi sobie bardzo dobrze ale gdy sa silne swiatla i mocne cienie oraz
nie da sie wykonac wielu fotek tego samego ujecia z przesunieciem ekspozycji zaczynasz w Olku
miec problemy ze swiatlami albo czeka Ciebie silne wyciaganie cieni i walke z szumem.
Mozna powiedziec, ze Ci ktorzy radza sobie w Olkach i potrafia swietnie radzic sobie z szumem w cieniach to
po przejsciu do konkurencji staja sie ekspertami od wysokiego ISO ;)
Pozdrawiam
mynameisnobody
24.11.11, 18:57
Te RAWy y E5 już widziałem rok temu i tak samo mnie odrzucają jak na początku.
Naprawdę nikt nie ma RAWu z prawdziwym motywem, kadrem, światłem?
Takie pstryki jak pokazane to się robi komórą przez przypadek.
Ładna okładka -chciałbym zobaczyć to zdjęcie przed obróbką.
Dzięki, wypuściłem Ci pw.
Te RAWy y E5 już widziałem rok temu i tak samo mnie odrzucają jak na początku.
Naprawdę nikt nie ma RAWu z prawdziwym motywem, kadrem, światłem?
Takie pstryki jak pokazane to się robi komórą przez przypadek.
Ładna okładka -chciałbym zobaczyć to zdjęcie przed obróbką.
Przykro mi , mam tylko takie, są na forum E-5-ki. Można w to samo miejsce załadować , też chętnie obejrzę prawdziwe zdjęcie, nie pstryk testowy.
Pozdrawiam AP.
To moze takie,a jak nie takie to moze beda inne
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230618_100.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230618_100.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230619_200.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230619_200.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230620_400.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230620_400.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230621_800.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230621_800.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230622_1600.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230622_1600.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230623_3200.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230623_3200.ORF
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230624_6400.JPG
http://foto-diestel.de/Fotos/OlyE5Test/P9230624_6400.ORF
To moze takie,a jak nie takie to moze beda inne
Ooo! Dzięki! ISO 100 i 200 budujące (na JPGach, RAWy sprawdze w domu).
T.
Przeglądając JPG-i widać prace "odszumiarki". Gdyby ktoś przeglądał niech zwróci uwagę na kamień (ISO 100, 800, 3200, 6400). A poza tym przyzwoicie jak dla mnie.