Zobacz pełną wersję : Niebieskie zdjecia
Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?
balans bieli jak masz ustawiony?
Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?
Witam,
a musisz uzywac trybu auto, troche dziwne mieć lustrzankę i jechac na zielonym. A tak na serio moze cosik za balansem?. Pokaz fotke
Pozdrawiam
Dopiero sie ucze . Przesiadlem sie z kompaktu. Nie za bardzo wiem co i jak sie ustawia ( a dokladniej po co co jest).
Poniżej dwie fotki : jedna na AUTO druga na opcji Makro ( ikonka tulipana na pokretle)
A jak ustawic i po co sa funkcje poszczegolne to dobre pytanie, tylko gdzie znalezc jakis ladny opis? na razie eksperymentuje metoda prob i bledow..
Kadm_kg na drugim zdjęciu masz balans bieli ustawiony ręcznie - najprawdopodobniej źle i dlatego zabarwienie na niebiesko. A źle jest ustawiony dlatego, że robiłeś zdjęcie z lampą błyskową, a balans ustawiałeś do światła zastanego (najwidoczniej o niższej temperaturze niż błysk flash'a).
A co do innych opcji i sposobu ich używania - zajrzyj do instrukcji - tam wszystko jest opisane :-).
OK. Juz widze. na opcji auto daje mi balans bieli na CWK 3000 zawsze, i to stad . Dzieki za info.
widocznie coś gdzieś przestawiłeś, bo domyślnym ustawieniem WB dla Auto powinno też być auto ;-).
i proszę bardzo :D
ok. A teraz na czym sie bawic z nauką na trybie P, A S czy M ???
Kurcze, musiałbym z kims usiąć i pofocić dla prób chyba :)
ja najczęściej używam A - trybu priorytetu przysłony. Ustawiam ją tak by uzyskać odpowiadającą mi głębię ostrości a resztę aparat robi sam. Oczywiście dalej są tryby pomiaru światła, które diametralnie mogą zmienić fotkę + korekcja ekspozycji. Proponuję byś zaopatrzył się w jakąś książkę o fotografii (może być stara - jeszcze sprzed ery cyfrowej ;-) ) i poznał podstawowe pojęcia dotyczące fotografii - zależności przesłony/migawki/czułości itd... Poczytaj też forum wiele odpowiedzi na pytania, które chcesz zadać zostało już tutaj udzielonych.
w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książki :) Ale jak warto to bym troszke poświęcił czasu :)
Jeszcze jedno , Do szybkich ujęć ruchu to S chyba bedzie najlepsza? I jaką opcje brac np. do auli UAM na wieniawskiego w pozku? Jestes z moich okolic więc wiesz co i jak tam wygląda...
kadm_kg, edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim :!:
OK. Przepraszam. Następnym razem wyedytuje.
OK. Przepraszam. Następnym razem wyedytuje. luz ;)
paakayttaja
16.05.07, 21:14
KADM_KG - Wiesz co, jezeli mam byc szczery, to najpierw zapoznaj sie z aparatem. Pouzywaj trybu AUTO, poobserwuj co aparato wogole wyczynia. Potem pobaw sie z czasem przeslony, itp. Az dojdziesz do wprawy i wciagnie cie tryb M.
To taka moja mala sugestia.
I na aulę, to nie tak szybko i nie tak łatwo - szczególnie Olmpusami i kitowymi szkiełkami ;-)
Tam ciemno jest :twisted: Oczywiście wszystko się da zrobić, ale wymaga to już pewnego doświadczenia - porównałbym fotografowanie w auli do fotografowania w kościołach - wyższa szkoła jazdy... poczytaj ile wątków o tematyce fotek w kościele było, to temat trudny i wymagający dużo i od sprzętu i od fotografa...
Co do książek - nie mam żadnego tytułu na podorędziu ale jest tego obecnie sporo. Prawdopodobnie większość dobrze wyjaśni podstawowe zależności między przesłoną, migawką, czułością itp..
OK, dzięki za porady. Bawiłem sie właśnie wszytskimi trybami. Faktycznie A. jest uniwersalny. S to chyba tylko na statyw ( takie mam wrażenie), z wzgędu na dośc długi czaś otwarcia migawki w celu złapania odpowiedniej ilości światła. Ale mnie głowmnie obiekty statyczne interesują. Serdecznie dziękuję.
Dempsey: dzieki za info w kwestii auli. Miałem tam znajomemu fotki porobic, ale dam sobie luzik, za wysokie progi jeszcze dla mnie.:)
Powiedzcie mi jeszcze tylko co sądzicie o soczewkach do makro? Oferuja takowe na allegro.
paakayttaja
16.05.07, 22:09
kadm_kg S też jest niezły, zwłaszcza jak zaczniesz używać tego drugiego pokrętła ;-)
w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książki :) Ale jak warto to bym troszke poświęcił czasu :)
Polecam tą pozycję:
Fotografia od A do Z - Michael Langford
ISBN: 83-7319-506-8
Książka jeszcze sprzed epoki fotografii cyfrowej, ale moim zdaniem bardzo dobra. Może mniej informacji o samej technice fotografowania, ale sporo (jak na niewielką ksiązkę) o kompozycji, świetle, kolorach. No i dużo zdjęć ilustrujących tekst.
Jest i opis własnoręcznego wywoływania filmów i robienia odbitek. :)
OK, dzięki za porady. Bawiłem sie właśnie wszytskimi trybami. Faktycznie A. jest uniwersalny. S to chyba tylko na statyw ( takie mam wrażenie), z wzgędu na dośc długi czaś otwarcia migawki w celu złapania odpowiedniej ilości światła. Ale mnie głowmnie obiekty statyczne interesują. Serdecznie dziękuję.
S to nie jest tryb na statyw - czas otwarcia migawki będzie taki jak ustawisz - może być i 1/1000 s. Inna sprawa to czy jest światło wystarczające, żeby takie zdjęcie poprawnie wyszło.
slaszysz, przycisk "zmień" jest wbrew wszystkiemu bardzo funkcjonalny.
Jeśli wolisz uczyć się komputerowo możesz też przetestować "multimedialną szkołę fotografowania national geographic" na 4 płytach.
Jeśli wolisz uczyć się komputerowo możesz też przetestować "multimedialną szkołę fotografowania national geographic" na 4 płytach.
polecam. kapitalna dla początkującego... zawsze lepiej zrozumieć działanie czasu przesłony, jak można to sobie potestować :D
ja zaczynałem od książkowej wersji szkoły fotografowania NG. również polecam :p
kadm_kg Piszesz że masz braki czasowe na focenie, a co dopiero na książki. To właśnie "poświęcanie czasu" pięknej sztuce fotografii jest jednym z czynników żeby robić (nie lubię tego określenia) dobre zdjęcia. Właśnie fotografia uczy mnie CIERPLIWOŚCI, POKORY i OPANOWANIA czego i Tobie Życzę. Pozdrawiam.
Dziękuje za pomoc. Faktycznie najbardziej interesuje mni ta multimedialna. Muszę poszukac, gdzie to dostać.
O jakie drugie pokretlo chodzi przy tym S ????
Co do focenia to fociłem juz tylko poprzednio SONY V717, wiec cyfroweczka, teraz dopiero lusterko :) To kupilem poniewaz widzialem efekty u znajomego :)
Kadm_kg
To kupilem poniewaz widzialem efekty u znajomego :)
nie chcę Ciebie martwić, ale to nie aparat robi zdjęcia - tylko ten kto go trzyma :-)
Wiem, stad tutaj sie znalazłem. Inaczej bylbym juz mistrzem zaraz po zakupie :)
co do multimedialnej szkoły fotografowania NG to na pewno się znajdzie coś na alledrogo. jeśli nie jesteś uprzedzony :p
nie jestem. :) dzieki poszukam :)
paakayttaja
17.05.07, 22:37
kadm_kg to kółko o którym mowa (coś jak "jog dial") to taki bajer, ktory służy do zmiany ustawień, czasu przesłony, itp, itd.
Przeczytaj instrukcję aparatu, cooo...? :roll: :twisted:
dagha: jedno pokrętł jest to jest, i się zgadza, ale jak pisales o drugim , to nie ma :)
Koledzy pisząc "drugie pokrętło" mają prawdopodobnie na myśli właśnie ten jog-dial, jakkolwiek by to nazwać, zapewne mianem "pierwszego pokrętła" określając przełącznik zmiany trybów fotografowania ;) tak mi się wydaje.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
No to, ok, dla mnie to jedyne pokrętło. Tamto to przełącznik :) To tym sie posługuje troche :)