PDA

Zobacz pełną wersję : Do zawodowców - I Komunia św.

rafrog
14.05.07, 16:40
Proszę o uwagi. Wiem że na forum jest kilku ludzi zawodowo zajmujących się tematem, więce może jakieś cenne wskazówki...?

Z góry dziękuję :)

luc4s
14.05.07, 17:35
ciemno i wstrętne cienie z tyłu. Trzeba było walczyć na większym ISO i lampka 45 st w górę z założoną mydelniczką. Byłoby lepiej.

youlekart
14.05.07, 20:08
tak jak mówi Luc iso 800 do tego lampa z jakimś softem lub do góry z odbiciem od jakiejś kartki.
Błysk na druga lub pierwszą kurtynę czas od 1/40-1/60 no chyba ,że ktoś sie ostro rusza i powinno być gitarka .

rafrog
14.05.07, 20:16
ISO 800 - nie będzie za dużo szumów ? tu miałem miejscami 400 i musialem odszumiać

youlekart
14.05.07, 20:27
ISO 800 - nie będzie za dużo szumów ? tu miałem miejscami 400 i musialem odszumiać

Jak patrze masz e 330 .

przy e 300 to tak miał duże szumy . Robiłem ostatniio w kościele na iso 800 i zyletka zdjęcia bez szumów . super wyszły

tymin3
14.05.07, 21:02
Maxymalne iso (800), pelna lub prawie pelna dziura (3,5), mocna lampa w sufit (fl 50)

i efekty....

Eddie
14.05.07, 21:10
Ciemnosc ciemnoscia, ale te zdjecia, Rafrog, kompozycyjnie leza. Fragmenty dzieci, skrawki glow, jakies dziecko wcisniete w krawedz kadru a raczki mu odpadly, bo migawka odciela...
Oczywiste jednak, ze bledow sie mase popelnia, gdy jest to ktorys z pierwszych razow. Ja w zeszlym roku lepiej sie nie popisalem slub focac.
Z wyzszym ISO koledzy dobrze podpowiadaja. Czy lampa konieczna, to zalezy od tego ile swiatla bylo w kosciele.

youlekart
15.05.07, 00:20
tak jak Tymin i Eddi mówią , ztym ,ze jesli lampa w góre pod warunkiem ,że sufit jest blisko .

Ale Tymina foty no niebo .wszystko widać

luc4s
15.05.07, 09:25
w fotach Tymina dałbym jeszcze białą karteczkę za lampę, żeby trochę światła skierować też bezpośrednio na twarze.

kisi
15.05.07, 21:16
Foty tymin3 sa OK. Nie zapominajmy ze to nie studio. To jest live. Karteczke zdecydowanie zastąpi w tym wypadku PS.

rodia
15.05.07, 21:25
Foty tymin3 sa OK. Nie zapominajmy ze to nie studio. To jest live. Karteczke zdecydowanie zastąpi w tym wypadku PS.
No tylko, że PS z ciemnych twarzy to oprócz ciemnych szczegółów to się wyciągnie również szumy.

grizz
15.05.07, 21:38
No tylko, że PS z ciemnych twarzy to oprócz ciemnych szczegółów to się wyciągnie również szumy.

których i tak na odbitkach nie będzie widać ;)

rodia
15.05.07, 21:51

W sumie to racja grizz. Najlepsze, że my się tak staramy robić fajne fotki, zwracać uwagę na cienie, prześwietlenia i te wszystkie inne aspekty, a większość ludzi oglądając zdjęcia i tak tego nie zauważa. Ewentualnie ktoś czasami powie, że zdjęcia są "ładne". Nie mówie o swoich zdjęciach. Ale jak oglądam z rodziną czy znajomymi fotki, ze ślubów, komunii itp - imprez robionych przez fachowców i widzę, że fotki są naprawdę dobrze zrobione to nikt nie wie o co mi chodzi.

grizz
15.05.07, 21:53
Po prostu fora spaczają ludzi ;)

tymin3
15.05.07, 23:38

W sumie to racja grizz. Najlepsze, że my się tak staramy robić fajne fotki, zwracać uwagę na cienie, prześwietlenia i te wszystkie inne aspekty, a większość ludzi oglądając zdjęcia i tak tego nie zauważa. Ewentualnie ktoś czasami powie, że zdjęcia są "ładne". Nie mówie o swoich zdjęciach. Ale jak oglądam z rodziną czy znajomymi fotki, ze ślubów, komunii itp - imprez robionych przez fachowców i widzę, że fotki są naprawdę dobrze zrobione to nikt nie wie o co mi chodzi.

Rodzicie na tej komuni podkreslali ze nie chcą zdjec jakie były w tamtym roku, bo cyt "były zółte, z zółtym tłem" z tego co wiem byly robione 350D z lampą wbudowaną z kitem 18-55, przez kogos kto nie wiedzial co i jak, wiec jednak czasami ludzie patrzą. ale to co wyzej napisaliscie to jednak prawda, normalny czlowiek nie widzi takich rzeczy... ja czasami nie moge patrzec na zdjecie bo cos nie wyjdzie, ale klient jest zadowolony i czlowiek musi robic dobrą mine do zlej gry (ale spokojnie wole niezarobic jak dac zle zdjecie, ale czasami trzeba poprostu, lepsze zle od zadnego, naszczescie to sporadyczne przypadki)

kisi
16.05.07, 07:39
Nawet jesli trzeba bedzie podkasnic niektore twarze to szumy nie wyjda. Gdyby byly ciemniejsze to tak. Inna sprawa ze na fotce nie zauywazysz tych szumów a rodzice beda patrzeć czy też aby ich pociecha dobrze wyszła.

rafrog
16.05.07, 20:44
trochę dałem ciała z tymi fotami. mam kaca moralnego. ustawiłem auto ISO i to chyba zawiodło. lampa waliłem w trybie auto z 45 st. w górę i założonym szmacianym kondomem, co go ostatnio kupielm na allegro. w LCD bylo git ale po zrzuceniu w domu fotek... porażka.

następna komunia czeka mnie za 2 tygodnie wiec muszę szybko coś wymyślić. FL - 36 i wysoki sufit, wiec raczej salwy w góre odpadają. jedyne co to spróbuje dać ISO 800 i z tym szmacianym dyfuzorem albo białą karteczką pod 45 st. błyskać.

kochani a jak uporać się z ostrym światłem słonecznym żeby uniknąć takich wpadek jak na fotce poniżej? klka razy udało mi się z dac ekspozycje na "-" i lampa z trybie FP dopalic i nawet wyszlo, ale moze są jakieś sposoby zeby uniknac lampy. może jakiś filterek ?

grizz
16.05.07, 20:46
Na ostre słońce żaden filtr Ci nie pomoże... tylko dopalanie lampą...

Dempsey
16.05.07, 21:02
za Grizz'em tylko lampa niestety (poza tym - jak sam piszesz z lampą wychodziło - więc nie kombinuj za dużo jak coś działa ;-) )

kisi
17.05.07, 14:46
Niefortunny kadr. Nie doswietlisz wszytskich twarzy nigdy i niczym. Musisz zabiegac wiec o inne ustawienie (co chyba niemozliwe jest/bedzie) albo tez zmienic kadrowanie ciasniej tak aby lampa dala rade doswietlic.

rafrog
17.05.07, 16:13
Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?

tymin3
17.05.07, 20:18
Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?

Tryb pomiaru swiatla CW ustawienie ostrosci na twarz blokada AF/AE i przekadrowanie, lampa (fl50) na auto (zaden ttl) pionowo w sufit, zadne 45 stopni, tryb A przyslona okolo 3.5, i tu chyba moj blad powinienem ustawic M i krotszy czas, np 1/80 bo przy 1/30 ludziki czasami mi sie rozmazywaly, tlo ostre twarz lekko nieostra ;/ wiec moze lepiej tryb S z ktorego nigdy nie kozystalem wklepac staly czas i byc pewnym ostrosci... iso 800 dodatkowo wyciagane w ACR na +2ev czyli wypada iso 3200, na odbitkach 13x18 portra bardzo ok pod wzgledem szumu. a i jeszcze korekta na lampie +0,3 i na apracie +0,3, ale to i tak zamalo bylo, niby pomiar robilem na twarzy to i tak byly zaciemne

chomsky
17.05.07, 20:39
trochę dałem ciała z tymi fotami. mam kaca moralnego. ustawiłem auto ISO i to chyba zawiodło. lampa waliłem w trybie auto z 45 st. w górę i założonym szmacianym kondomem, co go ostatnio kupielm na allegro. w LCD bylo git ale po zrzuceniu w domu fotek... porażka.

następna komunia czeka mnie za 2 tygodnie wiec muszę szybko coś wymyślić. FL - 36 i wysoki sufit, wiec raczej salwy w góre odpadają. jedyne co to spróbuje dać ISO 800 i z tym szmacianym dyfuzorem albo białą karteczką pod 45 st. błyskać.

kochani a jak uporać się z ostrym światłem słonecznym żeby uniknąć takich wpadek jak na fotce poniżej? klka razy udało mi się z dac ekspozycje na "-" i lampa z trybie FP dopalic i nawet wyszlo, ale moze są jakieś sposoby zeby uniknac lampy. może jakiś filterek ?

Dlaczego mialbys unikac lampy? Guuuuruuuu tak pisali? Lampa jest koniecznoscia. Przy ostrym sloncu zadne blendy wiele nie pomoga, zreszta kto je bedzie dzwigal? inny sposob to ustawic ludzi w cieniu.
czesc.Ch.

rafrog
17.05.07, 20:46
nie nie chodziło o mi o unikanie lampy. tzn. w zasadzie chodziło bo boje sie przepalać lampą stroje dzieci. te stroje świeca jak kamizelki odblaskowe :)

chłopaki dzięki za rady. jutro mam jakąś uroczystość służbową z wizytą w kościele, więc popróbuje.