Zobacz pełną wersję : [Fotopolis] Naklejany grip dla apartu Olympus PEN E-PL3
Nowy model PEN-a z serii E-PL3 został pozbawiony gripu znanego z wcześniejszych modeli. Nie trzeba było długo czekać, żeby któryś z niezależnych producentów zaprezentował naklejaną wersję gripa dedykowaną dla tego korpusu.
Więcej... (http://www.fotopolis.pl/n.php?n=13404)
Witam, wie ktoś gdzie można taki grip nabyć drogą kupna w naszym kraju?
Pozdr.
Witam, wie ktoś gdzie można taki grip nabyć drogą kupna w naszym kraju?
Pozdr.Rozważ, czy w ogóle potrzebujesz. Czas jakiś temu rozmawiałem z romkiem1967 na temat przymiarki z doklejanym gripem do XZ-1. Rezultat rozmowy wcale nie był jednoznaczny...
Jack
Mam, właśnie od Romka, doklejany grip, który miał pierwotnie służyć do XZ-1. Tak przykładając na sucho do E-PL3 w Rabce dość fajnie pasował, jak już będę mieć ten aparat to opiszę wrażenia jak to się spisuje w praktyce. Z drugiej strony E-PL3 ma na tylnej ściance taką gumową wypustkę pod kciuk, która ułatwia trzymanie i determinuje w jakiś sposób ułożenie dłoni, co niekoniecznie musi korespondować z takim doklejanym gripem. W każdym razie mi E-PL3 trzyma się całkiem ok bez żadnych doklejańców, zważywszy, że to jednak malutki aparat jest.
Hmm, długie, zimowe noce się zbliżają, a ceny balsy na światowych rynkach nawet drgnąć nie chcą. Więc można by tak sobie samemu pomajsterkować? Jeszcze tylko utwardzanie cyjanoakrylem, szpachla modelarska, końcowe szlifowanie i... długie poszukiwanie gumy w spreju (prawdopodobnie u ojca w garażu) ;)
Pozdrawiam
Qrcze szukam wolnego garażu, otwieramy manufakturę :] ja się zajmę kasą a Ty produkcją, ok?
Już szukam który broker ma najtańszą balsę
@heyahero - bardzo ładnie to wyszło. Pomyśl może o jakiejś miękkiej warstwie od strony aparatu.
Oryginalne gripy do E-P3 mają tam coś jakby zamsz, takie miękkie futerkowe.
Qrcze szukam wolnego garażu, otwieramy manufakturę :] ja się zajmę kasą a Ty produkcją, ok?
Już szukam który broker ma najtańszą balsę
"Silesian grip do pena prototajp". Instrukcja ino po śląsku :)
---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------
@heyahero - bardzo ładnie to wyszło. Pomyśl może o jakiejś miękkiej warstwie od strony aparatu.
Oryginalne gripy do E-P3 mają tam coś jakby zamsz, takie miękkie futerkowe.
W założeniu przylepka będzie z jakiejś piankowej taśmy Tesy, bo E-PL3 nie ma dziurki na śrubkę. Grip będzie przy chwycie pogłębiony, ale na razie jest taki grubszy rant, bo muszę balsę utwardzić (obawiam się, że inaczej by się "wygła", pękła, albo zmieniła w złoto, czy inną platynę) . Muszę wykombinować jakieś połączenie a'la ciesielskie obu części, co by sam klej tego nie łapał (przy większym ścisku obie części pewnie by się odspoiły).
"Silesian grip do pena prototajp". Instrukcja ino po śląsku :)
Zgodnie z przepisami, każdy produkt sprzedawany w Polsce musi mieć instrukcję po polsku, to cza bydzie zrobić tako dwujęzyczno instrukcja, co by się PIH nie dofandzoloł.
Świetna robota modelarska ten gripik. Będziesz miał absolutnie niepowtarzalny model.
Będziesz miał absolutnie niepowtarzalny model.
I tego się obawiam a propos produkcji masowej :D
Nie powlekaj tego gumą! Zostaw słoje! Lans +10
Hehe, jakby dla lansu miało by, to bym w kształcie nadgryzionego jabłka to strugał :mrgreen:
---------- Post dodany 05-11-11 o 00:00 ---------- Poprzedni post był 04-11-11 o 23:57 ----------
Enyłej - czy ktoś ma jakiś niepotrzebny preparat typu guma/silikon w aerozolu? (ten znaleziony przeze mnie raczej się nie nadaje - Permatex, baranek).
Zrob to z palisandru i na wysoki polysk lub z rodzimej czeresni(ale tylko korzen).Hebanu chyba nie znajdziesz czystego rdzenia,tez by bylo dobre.
O tak czereśnia była by świetna, albo cedr. ;)
O tak czereśnia była by świetna, albo cedr. ;)
No zacnie by było, ale wybrałem balsę, bo łatwo się z nią pracuje (doświadczenia ze studiów) i nigdy nie potrzebowałem do tego jakiś szczególnych narzędzi. Balsę obrabiam domowymi sposobami: tzw. nożyk do tapet, drobny papier ścierny i pilnik do paznokci mojej Agaty. Po utwardzeniu cyjanoakrylem dokleiłem mniejszą część i wyszlifowałem jeszcze wgłębienie dla chwytu. Wstrzymałem się w szlifowaniu na gładź całości, bo akurat tej gumy w aerozolu znaleźć nie mogę, a zastanawiam się, czy by faktycznie nie maznąć tego jakąś lakierobejcą.
Mirku drogi, widzę, że z ciebie niezły Gepetto, więc może byś koledze, co dalej można z tym zrobić? Majsterkowanie majsterkowaniem, ale w temacie drewna to zupełny ze mnie lajkonik ;)
Pozdrawiam
więc może byś koledze, co dalej można z tym zrobić?
Jesli to co zrobiles jest idealnie wyprofilowane,ze nie widac zadnych sklejek,idealnie wyszlifowane juz po "podniesieniu wlosa"to.To zanurzal bym kilkakrotnie w lakierze rozcienczonym tak zeby otrzymac wysoki polysk lub zrobil bym go politura(szybciej i efektowniej by to wygladalo).Mozna rowniez pryskac z puszki lakierem
Jednak to tylko wtedy gdy Twoja balsa jest twarda.Jesli miekka to bym zaczynal od nowa z czegos innego.
Z Wikipedii o Balsie:
Cechą charakterystyczną drewna balsy jest jego mała gęstość. Drewno bardzo miękkie i bardzo lekkie (40 – 180 kg/m³). Dwukrotnie lżejsze od korka. Jednocześnie jest dość mocne i sprężyste. Dla porównania w tabelce zestawiono gęstości drewna popularnych drzew.
Z Wikipedii o Balsie
Jak już wcześniej pisałem - balsę znam jeszcze z czasów studiów, a to co wkleiłeś świadczy o tym, że od tego czasu malo co się zmieniło ;)
Jesli to co zrobiles jest idealnie wyprofilowane,ze nie widac zadnych sklejek,idealnie wyszlifowane juz po "podniesieniu wlosa"to.To zanurzal bym kilkakrotnie w lakierze rozcienczonym tak zeby otrzymac wysoki polysk lub zrobil bym go politura(szybciej i efektowniej by to wygladalo).Mozna rowniez pryskac z puszki lakierem
Jednak to tylko wtedy gdy Twoja balsa jest twarda.Jesli miekka to bym zaczynal od nowa z czegos innego.
To chyba skuszę się na politurę. Może być coś takiego - Politura na szelaku rubinowym 250 ml (http://www.art-konserwacja.pl/politura-rubinowa-5563/)? Jeszcze tylko jedno pytanie - utwardzenie balsy. Czy mam teraz ponownie potraktować ją cyjanoakrylem, czy wystarczy tylko porządnie zeszlifować ją drobnym papierem ściernym? Bo nie chcę, żeby mi balsa tej politury za dużo nie naciągnęła.
Pozdrawiam
250ml politury to mi wystarczy na komode
250ml politury to mi wystarczy na komode
Hihi, jakby "mnięli" mniej a taniej, to bym ze dwie wzion. A co myślałeś, że mi na tego gripa 1,0m klocka balsy wyszło :mrgreen:? Takie mają, takie sprzedają ;) BTW - Mirku drogi, ty snycerz jesteś (tak tylko pytam).
ty snycerz jesteś (tak tylko pytam).
Nie.Jednak okreslam czy metoda uzyta przez stolarza przy konserwacji i renowacji byla prawidlowa.A przy okazji sam kiedys tamponem nakladalem i skrobalem troche,zeby "papier"uaktualnic i dalej moc okreslac i wyceniac.