PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka i akumulatory C-750

grzesiek78
16.03.04, 19:21
Witam!
Nurtuje mnie jedno dość ważne pytanie, a mianowicie ładowarka i akumulatory do Olympusa C-750. Jakie powinien zawierać zestaw. Odiwedzajac dwa sklepy ku memu zdziwieniu zestaw w jednym zawierał inną ładowarkę i akumulatory, a w drugim też co innego. Z tego co wiem i wyczytałem to ten model aparatu powinien mieć oryginalnie dołączone od producenta akumulatory i ładowarke. Może się mylę, proszę o rozwianie moich wątpliwości. Jakie powinienem otrzymać w zestawie, a skoro są do wyboru co wybrać.

Pozdrawiam

vodnik
16.03.04, 23:12
Hmmm, z tego co wyszperalem w siecie sa rozne wersje na rynku chyba. W USA w niektorych zestaach np. nie dolaczaja ani akumulatorkow ani ladowarki tylko jednorazowe pakiety baterii CV-3 (bodajze). W Polskich sklepach dodawana jest chyba ladowarka CAMEDIA i akumulatorki CAMEDIA czyli oryginalne Olympusa. Bodajze taki to zestaw http://cf.olympus-europa.com/consumer/digimg/intro.cfm?id=BU-80SE

Ewci@
16.03.04, 23:44
W Polsce do tego aparatu dołączana jest ładowarka Olympus Camedia Ni - MH Batery Changer BU - 300 + 4 akumulatorki 1700 mAh Camedia Olympus

W stanach niestety dostaje się aparat bez ładowarki i bez akumulatorków

Bulva
17.03.04, 09:25
Ja w temacie ładowarki BU-300. Czy ok. 10-11h to normalny czas ładowania akumulatorków ?

STES
17.03.04, 13:04
Czy ok. 10-11h to normalny czas ładowania akumulatorków ?

10-11h. ładowania to w sumie normalnie. Zależy to od typy ładowarki i pojemności akumulatorków

vodnik
17.03.04, 15:16
Czy ok. 10-11h to normalny czas ładowania akumulatorków ?

Im dluzej (tzn mniejszy prad ladowania) tym lepiej - dluzsza trwalosc ogniw akumulatorkow. Szybkie ladowarki np 90min lub podobne laduja duzym pradem, co obniza trwalosc ogniw.

marbalcer
17.03.04, 16:31
Ja kupiłem ładowarkę mikroprocesorową i aku 2100 (MW 8168 GS + 4 x R6/AA 2100 Energizer) razem tylko za 70 zł (www.hurt.com.pl) - czas ładowania 5 godzin i jestem zadowolony.

Mam też ładowarkę uniwersalną Panasonic (bez funkcji) i aku 700 mAh - taka pojemność jest jednak za mała, a czas ładowania w tej ładowarce aku 2100 to 25 godzin

2100 mAh wystarcza mi na zapełnienie karty 128 MB - około 80 zdjęć
C740

Pozdrawiam

vodnik
17.03.04, 17:02
MW 8168 GS ...

Czy ladowarka ma opcje rozladowania ?

Hans
17.03.04, 22:12
mam taka sama ladowarke tylko ze firmy vivanco (lupiona w MM) i w tej ladowarce jak wsadzisz aku i podlaczysz do pradu to automatycznie rozladuje aku i zaczyna sie proces ladowania, ew mozesz recznie rozladowac przyciskeim znajdujacym sie na ladorawce( zauwazylem ze rozladowanie przez przycisk i dalsze normalne ladowanie trwa dluzej o ok 20 min)
POzdr

Olek
18.03.04, 00:25
W Polsce do tego aparatu dołączana jest ładowarka Olympus Camedia Ni - MH Batery Changer BU - 300 + 4 akumulatorki 1700 mAh Camedia Olympus

Ja do standardowego zestawu dokupiłem ładowarkę hama Delta 2/4 (z funkcją rozładowania i możliwością ładowania 2 lub 4 akumulatorków) oraz 4 akumulatorki 2000 mAh również firmy hama.

grzesiek78
18.03.04, 01:09

Ja do standardowego zestawu dokupiłem ładowarkę hama Delta 2/4 (z funkcją rozładowania i możliwością ładowania 2 lub 4 akumulatorków) oraz 4 akumulatorki 2000 mAh również firmy hama.

...powiedz mi dlaczego kupileś nową ładowarkę, nie wystarczyło samych akumulatorów dokupić. Czym ona się różni od tej w komplecie z aparatem c-750

marbalcer
18.03.04, 08:43
MW 8168 GS ...

Czy ladowarka ma opcje rozladowania ?

Tak. Na żądanie - po wciśnięciu przycisku następuje rozładowaniedo 0,9 V a następnie ładowanie.

Pozdrawiam

grzesiek78
19.03.04, 18:58
..jak wygląda opcja zasilania Olympusa C-750 nie z akumulatorów tylko z zasilacza i czy muszą buć w aparacie w tym czasie aku.. Jaki należy zakupić. Ładowarka BU-300 nie ma wyjścia ażeby podłączyćm kabel.

Olek
23.03.04, 10:08

...powiedz mi dlaczego kupileś nową ładowarkę, nie wystarczyło samych akumulatorów dokupić. Czym ona się różni od tej w komplecie z aparatem c-750

Tak szczerze jak kupowałem tan aparat to za bardzo nikt nie był w stanie mi powiwdzieć czy w zestawie są akumulatorki i ładowarka czy baterie. W sklepie powiedzieli że C-740 miał baterie więc ten chyba też tak będzie miał. Zamówiłem wieć dodatkowo akumulatorki i ładowarkę. Jak odbierałem aparat (za około 2 tygodnie) to zuważyłem że sprzedawca jest lekko zdziwiony że zestaw jest tak bogato wyposażony (pilot, aku, ładowarka) - to pewnie był ich pierwszy sprzedany C-750.

vodnik
29.03.04, 11:47
No, mam podejzenia, ze oryginalna ladowarka BU-300 nie jest ladowarka mikroprocesorowa. Otoz wlozylem akumulatory do doladowania (mialy na oko okolo 75% energii jeszcze) gdyz potrzebowalem na gwalt pelne akumulatory i okazalo sie, ze nie ma znaczenia dla ladowarki czy akumulatory sa puste czy tez nie. Ladowanie trwalo 10h.

Gdzies wyczytalem dodatkowo ze temperatura podczas ladowania i rozladowywania nie powinna przekraczac 40 st. C, podczas gdy u mnie temperatura ta wynosi okolo 55 st. C.

Jezeli to tylko mozliwe zalecam sie zastanowic nad zmiana ladowarki.

Pozdrawiam