Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

osiem1984
20.08.11, 23:20
Witajcie. Fotografią interesuję się od co najmniej 3 lat ale niestety wciąż brakuje mi czasu na moje hobby a tym samym czasu na poprawę umiejętności, wyzbycia się pewnych popełnianych błędów itp. Długo zastanawiałem się czy zakładać taki wątek, czy warto zmierzyć się z często okrutną rzeczywistością w postaci niskiej oceny ale odebrałem ich już tyle w swoim albumie głównym, że chyba jestem gotowy na kolejne baty z Waszej strony. Na naukę chyba nigdy nie jest za późno, dlatego proszę Was o opinie i ocenę zdjęć - uczciwą, konstruktywną i zarazem o rady. W przypadku uwag postarajcie się proszę podpowiedzieć jakieś rozwiązanie mogące poprawić zdjęcie. Zaznaczę jeszcze, że korzystam z e-510 oraz ZD 14-54 w. II oraz ZD 70-300. No to zaczynamy.

Wybrałem się dzisiaj na spacer po lesie. Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić. Będę wklejał stopniowo z czasem zmieniając tematykę.
1)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images38.fotosik.pl/1040/6bba5e38d7afc37e.jpg)

Mirek54
20.08.11, 23:32
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak????

helmuth
20.08.11, 23:36
Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić.Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.

osiem1984
20.08.11, 23:40
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak???? Jak kiedyś znajdziesz chwilkę Mirku to mógłbyś coś z tego zdjęcia zrobić, chciałbym zobaczyć co da się z niego wyciągnąć a Ty jesteś w tym dobry :)

---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------

Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło. Bliżej niestety nie mogłem podejść - owad był na drzewie. Co do ostrości to przyznam, że patrzyłem jak wygląda bardziej wyostrzone i moim zdaniem było bardzo nienaturalne. Zawsze zaczyna się od czegoś czego się nie próbowało dlatego nazywa się to zaczynaniem :) a nie kontynuowaniem ;) Jestem nastawiony na krytykę w przypadku nieudanych prób, po to własnie ten wątek. Zresztą widać, że takie oceny dużo dają. Kiedyś Helmuthcie prześledziłem Twój wątek i pierwsze zdjęcia też były kiepskie i masa nieudanych prób (np te z drzewami - totalny bałagan), a teraz robisz naprawdę świetne zdjęcia:) Pozazdrościłem.

epicure
20.08.11, 23:41
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;)

osiem1984
20.08.11, 23:43
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;) do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu. Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.

osiem1984
20.08.11, 23:47
2) 53200 No to przesyłam robala z oczkami. Swoją drogą jego oczka i zawadiacki uśmiech zdradzają, że chyba robal był pod wpływem..

epicure
20.08.11, 23:52
do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu.

To, co jest ciekawe, trzeba pokazać. Ale tu znaczka na plecach nie ma, a skrzydła są ledwo widoczne, bo zlewają się ze wszystkim wokół. Jak coś jest ciekawe, to pokaż to, ale nie sto innych rzeczy wokół. I pamiętaj, że to, co jest ciekawe dla Ciebie, może być kompletnie nudne dla 99% oglądających. Wtedy właśnie będziesz dostawał baty ;)

Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.

Obawiam się, że to kwestia ostrości, a nie wyostrzania. W każdym razie nie ustawiaj tak dużego promienia. 1 wystarczy, a nawet mniej.

Mirek54
20.08.11, 23:53
Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.

Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.

osiem1984
20.08.11, 23:56
Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.

No tak to w tej kwestii na pewno jeszcze sporo nauki przede mną. Póki co zawsze robiłem to dość prostym sposobem bawiąc się suwaczkami w acdsee. Ostatnio dorwałem photoshop element 9 może tym uda mi się zrobić coś ciekawszego.

jarmana
20.08.11, 23:58
i ogniskowejzalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków: http://staw.bieleccy.com.pl/str5_wazka_zagnica_jesienna.html
5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ;) ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać ;)

jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba :)
i choć nie jestem fachowcem to ta druga to chyba kobieta szablaka krwistego a one są wdzięczniejsze do fotografowania

helmuth
20.08.11, 23:59
2) 53200 No to przesyłam robala z oczkami.Zobaczyłem w informacji o obrazku:

1 823px × 1 367px (przeskalowany do 1 049px × 786px)
Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
Tym razem dużo lepsze tło :)

osiem1984
21.08.11, 00:07
zalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków: http://staw.bieleccy.com.pl/str5_wazka_zagnica_jesienna.html
5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ;) ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać ;)

jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba :)
Wielkie dzięki za Twoja odpowiedź, to co napisałeś o ważkach jest bardzo ciekawe widzę, że masz w tej kwestii spore doświadczenie. Rzeczywiście 70-300 nie ostrzy zbyt dobrze na pełnej ogniskowej i jest dość ciemnym obiektywem, więc "szału ni ma". Co do prób to się nie zrażam traktuję to w kategoriach zabawy i przyjemności a korzystając z umiejętności i wiedzy członków portalu (aż sam się dziwię, że tak chętnie pomagają - nigdy się z taką życzliwością nie spotkałem) po prostu chcę trochę podnieść swoje umiejętności. Zaczynam mieć jednak spore obawy czy to możliwe bo patrzę na swoje zdjęcie i poprawione zdjęcie Mirka i prawie nie widzę różnicy :/

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post był o 00:05 ----------

Zobaczyłem w informacji o obrazku:

Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
Tym razem dużo lepsze tło :)

Dzięki, będę o tym pamiętał, bardzo istotna uwaga (nie wiedziałem o tym). Niestety odwłok w drugim zdjęciu się rozmył. Przy 70-300 dawniej bardziej otwierałem przysłonę ale wtedy niestety trudno mi było złapać cały obiekt ostry.

osiem1984
21.08.11, 00:15
3)
53203

Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób. Strasznie ruchliwe są..

jarmana
21.08.11, 00:17
nie ma za co. jak coś wiem i sprawdziłam na własnej skórze to czemu mam eis nie podzielić informacji, a ze wiem niewiele, to rzadko zabieram głos :)
P.S.
tam musiałam poprawić posta bo za szybko chciałam dodać i pouciekały mi niektóre słowa. jak pisałam o pełnej dziurze to miało być pełna zdzira z pełną ogniskową.
Udanych ćwiczeń życzę i dobrej nocki :)

---------- Post dodany o 00:17 ---------- Poprzedni post był o 00:16 ----------

osiem1984
21.08.11, 00:43
Ok jutro postaram się wrzucić kolejną część zdjęć.

helmuth
22.08.11, 15:53
3)
53203

Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób.
Sporo szumi ;)
ISO800 w e-510 musi szumieć, dlatego albo go nie używaj albo odszumiaj.
Swoją drogą, pszczółka w słońcu lepiej się prezentuje- ładnie światło pobłyskuje na skrzydełkach :)

osiem1984
23.08.11, 23:40
53376

trochę zasłonięta niestety.

Holek
23.08.11, 23:57
eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy :)

aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...

tyle od amatora dla amatora :)

osiem1984
24.08.11, 00:09
eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy :)

aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...

tyle od amatora dla amatora :)
No właśnie na te maziaje na skrzydle nie mam za bardzo pomysłu :/ Pień zaraz wywalę, rzeczywiście bez niego będzie lepiej. Dzięki za opinię :) Ktoś jeszcze?

osiem1984
24.08.11, 00:29
53385
Dwa cwaniaki :)

Saboor
24.08.11, 00:35
Fajne! Może wyciągnij z tła bo się wtapiają. A tak ok.
Aaa przekadruj co by nie tak w centrum były.

53386 53387

helmuth
24.08.11, 00:37
Dwa cwaniaki :)Zawsze mi się gęba śmieje jak ich widzę :D

osiem1984
24.08.11, 00:48
Zawsze mi się gęba śmieje jak ich widzę :D
Te to jeszcze nic:) mam mniej udane zdjęcie ale śmieszniejsze jak patrzą w niebo. Stały bez ruchu z dobre 30-40 sek patrząc w niebo.. 10 sek pomachały głowami dookoła i znowu łebek w chmury ;) Może wrzucę jak lekko poprawię :)

---------- Post dodany o 00:48 ---------- Poprzedni post był o 00:47 ----------

Fajne! Może wyciągnij z tła bo się wtapiają. A tak ok.
Aaa przekadruj co by nie tak w centrum były. Ok, już się biorę za poprawianie doradź mi tylko w kwestii wyciągnięcia z tła. Co byś doradzał z tym zrobić? Lekko zejść z parametru saturation dla tła?

Saboor
24.08.11, 00:57
Te to jeszcze nic:) mam mniej udane zdjęcie ale śmieszniejsze jak patrzą w niebo. Stały bez ruchu z dobre 30-40 sek patrząc w niebo.. 10 sek pomachały głowami dookoła i znowu łebek w chmury ;) Może wrzucę jak lekko poprawię :)

---------- Post dodany o 00:48 ---------- Poprzedni post był o 00:47 ----------

Ok, już się biorę za poprawianie doradź mi tylko w kwestii wyciągnięcia z tła. Co byś doradzał z tym zrobić? Lekko zejść z parametru saturation dla tła?

Dokładnie tak tylko ostrożnie, ja trochę pociągnąłem. Zachowaj zmurszałość głazów z schodząc z żółci na rzecz zieleni, no i konar troszkę w brąz będzie bardziej stary i podgniły.

osiem1984
24.08.11, 01:00
53388
Dokładnie tak tylko ostrożnie, ja trochę pociągnąłem. Zachowaj zmurszałość głazów z schodząc z żółci na rzecz zieleni, no i konar troszkę w brąz będzie bardziej stary i podgniły.

Hmm.. zastanawiam się, czy trochę nie przesadziłem.

Saboor
24.08.11, 01:05
53388

Hmm.. zastanawiam się, czy trochę nie przesadziłem.
Odrobinę, zieleń na kamulce i kolorek na kłodę. Będzie miodek

osiem1984
24.08.11, 01:10
Odrobinę, zieleń na kamulce i kolorek na kłodę. Będzie miodek
Z lekka poprawione. Starałem się wykonać to co radziłeś (kłoda + kamienie). 53389

Saboor
24.08.11, 01:21
No i fajne! To barwy, a teraz Pokombinuj sobie światłem i cieniem, ale to dla siebie.

leszekkl
24.08.11, 01:33
Z lekka poprawione. Starałem się wykonać to co radziłeś (kłoda + kamienie). 53389

Gratuluję postępów-życzę powodzenia.

osiem1984
24.08.11, 01:37
bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?

helmuth
24.08.11, 08:30
Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?Najlepiej nic :-P
Poprawianie, zwykle tylko pogarsza sprawę. Wklejenie "ładnego" nieba, wymaga niezłych umiejętności i znajomości programu edycyjnego.
Lepiej zastanowić się co zrobić, by niebo na zdjęciu nie wyszło prawie białe (chyba, że takie było naprawdę) :)

apz
24.08.11, 11:53
bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?

Sprawdzam zdjęcie z włączonym porświetlaniem przepaleń i cieni, staram się nie zapomnieć, że mam przy sobie dwa filtry soft szare Hitecha z uchwytem i B+w . Staram się nie zapomnieć je użyć. A jak zapomnę i nie wyjdzie, staram się raz jeszcze trafić w miejsce które się mi spodobało przy innym niebie i w innej porze dnia, najlepiej w złotej godzinie.

Pozdrawiam AP.

osiem1984
24.08.11, 12:49
Sprawdzam zdjęcie z włączonym porświetlaniem przepaleń i cieni, staram się nie zapomnieć, że mam przy sobie dwa filtry soft szare Hitecha z uchwytem i B+w . Staram się nie zapomnieć je użyć. A jak zapomnę i nie wyjdzie, staram się raz jeszcze trafić w miejsce które się mi spodobało przy innym niebie i w innej porze dnia, najlepiej w złotej godzinie.

Pozdrawiam AP.

Kiedyś też tak próbowałem, ale wtedy niestety reszta zdjęcia jest mocno ciemna :(

leszekkl
24.08.11, 15:21

Ja przyciemniam w przeglądarce Picasa ;1 korekcje podstawowe;2 dostrajanie;3 efekty - w tym, klikasz odcień stopniowy przesuwasz krzyżyk i ustawiasz suwakami wypróbuj inne; rozmycie tła;ostrość;nasycenie itp.
ps. czy przeglądałeś strony które ci podałem, odpisz co o nich sądzisz.

powodzenia K.L.

osiem1984
24.08.11, 15:35
Nie znalazłem Krzysztofa Dudka neistety/.

apz
24.08.11, 15:38
Kiedyś też tak próbowałem, ale wtedy niestety reszta zdjęcia jest mocno ciemna :(

Histogram do prawej i kontrola przepałów na monitorze. Korekcją ekspozycji podciągam lub ujmuję ilość światła zarejestrowanego. a jak nie to trzy fotki automatycznie lub recznie - zadana ekspozycja, -1EV i + 1 EV. ale tu jest potrzebny porządny statyw. A jak nie to warstwy lub kamera RAW i siedzenie przed komputerem. (A w zasadzie przy miebie lepiej by było -2EV i +2EV.)

Każdy może sobie wybrać co woli.

osiem1984
24.08.11, 17:14
Camera RAW rzeczywiście jest rozwiązaniem, bo posiada suwak, którym można całkiem sporo przepaleń usunąć. Breaketing też nie jest zły ale schodząc w dół z ekspozycji przyciemniasz całe zdjęcie więc już nie wiem co gorsze?

helmuth
24.08.11, 17:28
C Breaketing też nie jest zły ale schodząc w dół z ekspozycji przyciemniasz całe zdjęcie więc już nie wiem co gorsze?Masz możliwość zrobienia "kanapki"- z ciemnego bierzesz niebo :wink:

osiem1984
24.08.11, 19:10
Masz możliwość zrobienia "kanapki"- z ciemnego bierzesz niebo :wink:
Masz rację, dobry pomysł. Czego używasz do tego zabiegu? Nakładasz warstwę z pierwszym zdjęciem na warstwę z drugim i wymazujesz gumką na górnej warstwie niebi aby przenikało to z warstwy, będącej pod spodem? Dzięki tak na marginesie za sporo dobrych rad i za udział w wątku.

tadzik1231
24.08.11, 19:19
Najprościej - kopiujesz warstwę, myrdasz suwaczkami co masz do zmyrdania, robisz maskę i ją pędzlujesz (bez gumek, jak chcesz poprawić zmieniasz kolor pędzla z czarnego na biały). Zajrzyj tutaj, może się przyda: http://www.fototv.pl/artykuly/

leszekkl
24.08.11, 19:44
Nie znalazłem Krzysztofa Dudka neistety/.

Wpisz w wyszukiwarkę ,,fotograf Krzysztof Dudek''

osiem1984
24.08.11, 20:07
53426
Wpisz w wyszukiwarkę ,,fotograf Krzysztof Dudek''

Rzeczywiście pan Krzysztof robi niesamowite zdjęcia. Swoją drogą zastanawiam się jak on robi takie makro..
Wrzucam kolejne zdjęcie:

Mirek54
24.08.11, 21:35
Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?.
1.Zrobic fotke jeszcze raz.
2.Podmienic niebo z innej fotki.
2a.Jesli niebo pasuje w tonacji fotki i linia podzialu jest w miare latwa-to rozdzka i violaaa.
2b.jesli drzewa lub balustradki na przejsciach to rozbic na kanaly,niebieski skopiowac,kontrast zwiekszyc,dopasowac glebie ostrosci i violaaa.
Pewnie 2b zbyt trudne na poczatek,to do patrzenia tutek w punkcie 2c
2c.tutek do patrzenia http://download.galileo-press.de/trailer/20/system/lesson.htm?chapterId=1&lesssonId=3
A przy okazji jezyka dotrzec troche sie przyda.

osiem1984
24.08.11, 22:39
.
1.Zrobic fotke jeszcze raz.
2.Podmienic niebo z innej fotki.
2a.Jesli niebo pasuje w tonacji fotki i linia podzialu jest w miare latwa-to rozdzka i violaaa.
2b.jesli drzewa lub balustradki na przejsciach to rozbic na kanaly,niebieski skopiowac,kontrast zwiekszyc,dopasowac glebie ostrosci i violaaa.
Pewnie 2b zbyt trudne na poczatek,to do patrzenia tutek w punkcie 2c
2c.tutek do patrzenia http://download.galileo-press.de/trailer/20/system/lesson.htm?chapterId=1&lesssonId=3

Dzięki Mirku za pomoc.

apz
25.08.11, 09:19
.
...

Fajny tutek też skorzystam, nie używałem w ogóle tego języka od studiów - to już ze 30 lat?...

Mirek54
25.08.11, 12:02
Fajny tutek też skorzystam, nie używałem w ogóle tego języka od studiów - to już ze 30 lat?...

Hi Ja polskiego tez za czesto nie uzywam jednak nie zapomnialem:-P:-P
A skoro tutek Ci sie podoba to masz nastepnego.Jak pomocne jest na sesji kilka klatek na poczatku z probnikiem koloru i temperatury.
Te tutki z galileo sa naprawde dobre.Nie ma uproszczen w temacie,gryza sprawe z kilku stron.

http://download.galileo-press.de/trailer/125/lesson.htm?chapterId=1&lesssonId=1

helmuth
25.08.11, 13:44
Te tutki z galileo sa naprawde dobre.Nie ma uproszczen w temacie,gryza sprawe z kilku stron.A czy mają też tutki do gimpa?

Mirek54
25.08.11, 21:04
A czy mają też tutki do gimpa?

Nie mialem pojecia czy maja,ale spytalem i pogogluj za ISBN 978-3-8362-1609-8 .Podobno co kwartal nowe tutki.Ostatnie wydanie to II kwartal i gimp 2,8 chyba.
Z darmowych takich prostych to http://www.galileodesign.de/katalog/buecher/titel/gp/titelID-2271?GalileoSession=02693116A5-VxDhjcyU znalazlem

apz
25.08.11, 23:33
Hi Ja polskiego tez za czesto nie uzywam jednak nie zapomnialem:-P:-P
A skoro tutek Ci sie podoba to masz nastepnego.Jak pomocne jest na sesji kilka klatek na poczatku z probnikiem koloru i temperatury.
Te tutki z galileo sa naprawde dobre.Nie ma uproszczen w temacie,gryza sprawe z kilku stron.

http://download.galileo-press.de/trailer/125/lesson.htm?chapterId=1&lesssonId=1

No to przepadłem na jakiś czas , zanim nie przegryzę się przez te liczne funkcje o których nie miałem nawet pojęcia dotąd.
Dzięki za linki. jest tam kopalnia wiedzy, i do tego ciekawie podana.

Pozdrawiam AP.

Mirek54
26.08.11, 12:10
No to przepadłem na jakiś czas , zanim nie przegryzę się przez te liczne funkcje o których nie miałem nawet pojęcia dotąd.

Pozdrawiam AP.

Miales ,miales,tylko nie przykladales wagi do tego pojecia.Chociaz,kiedys na pytanie o malowanie kolorem napisalem:zrob se pusta warstwe,wylej kubkiem farbe z kroplomierza i pobaw sie kryciem,jesli masz w grupie to najlepiej jak to potraktujesz ,ze to inteligentny obiekt jest.Do dzis dziecina sie nie odzywa do mnie.A mowila,ze peesa uzywa juz pol roku i zna tak na 80%
Dlatego wole zapodac filma niz sie wyslawiac niefortunnie.:wink:

A moze to o prezesa chodzilo?:mrgreen:

apz
26.08.11, 12:28
Miales ,miales,tylko nie przykladales wagi do tego pojecia.Chociaz,kiedys na pytanie o malowanie kolorem napisalem:zrob se pusta warstwe,wylej kubkiem farbe z kroplomierza i pobaw sie kryciem,jesli masz w grupie to najlepiej jak to potraktujesz ,ze to inteligentny obiekt jest.Do dzis dziecina sie nie odzywa do mnie.A mowila,ze peesa uzywa juz pol roku i zna tak na 80%
Dlatego wole zapodac filma niz sie wyslawiac niefortunnie.:wink:

A moze to o prezesa chodzilo?:mrgreen:

Wiesz, o warstwach się dowiedziałem, choć jeszcze podchodzę do nich jak pies do jeża, powoli się przegryzam na tyle , na ile czas mi pozwala, ale jak zobaczyłem otwieranie oczu, poprawianie nosa i warg, produkcja talii, to mnie zatkało, chociaż wiedziałem o dużych możliwościach PS-a, co innego wiedzieć , co innego zobaczyć. Widzę, że muszę sobie wyprodukować nieba do krajobrazu tak na wszelki wypadek, ale to pikuś - spodobało mi się duplikowanie kanału niebieskiego i separacja planów. I to chyba będzie mój sposób na przyciemnienie nieba. Już nie będę się mógł tłumaczyć kierunkiem padania światła po obejrzeniu tego instruktażowego filmu.

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję, plusika na razie być nie mogę. AP.

osiem1984
28.08.11, 00:30
Pozwolę sobie zamieścić kolejne zdjęcia z dzisiejszego spaceru po łące. Ponieważ zgubiłem się z numeracją zacznę ją od początku:)
1)
53589
2)
53590
3)
53591
4)
53592
5)
53593

Mirek54
28.08.11, 10:04
No to troche o tym co i jak widzimy w kadrze.
Napewno slyszales i tzw zlotym podziale.Juz nawet ci co Cheopsowi budowali stosowali go i mieli sznurki w kieszeni zawsze:wink: Te linie na obrazku co na koncu zdania bedzie to wlasnie one-dziela obraz i sie przecinaja.Tam gdzie sie spotykaja to tworza mocne punkty.53596 Jak widac nie umiesciles kadrujac nic co warte jest do pokazania Twoim widzom.
Nastepny obrazek to Linie,ktore pomagaja przy skosnym kadrowaniu.Gdybys lekko przechylil aparat to kropki na skrzydlach byly by w lini,korpus tez i inaczej juz by sie patrzylo-popatrz53597.Mamy jeszcze tzw zlota spirale miedzy innymi podzialami.Jednak wiem,ze goglujac o kadrowaniu lub czytajac spotkasz sie z tematem wiec nie bede sie wymadrzac.
Dziwne,ze nawet sztuka jest z matematyka scisle zwiazana,co za przedmiot.A na maturze go nie chcieli:wink:

Drunkmaster
28.08.11, 21:25
5mi się podoba :D btw, działasz tylko w makro czy architektura/portret też czasami?

bast
29.08.11, 00:25
dla mnie 3 super

osiem1984
29.08.11, 09:50
5mi się podoba :D btw, działasz tylko w makro czy architektura/portret też czasami?
Portret rozumiany jako foto w studiu z naświetleniem itp to niestety nie. Jeśli natomiast chodzi o architekturę to najczęściej pstrykam tego typu zdjęcia, gdy jestem w podróży. Staram się z 1-2 razy do roku udać w jakieś fajne egzotyczne miejsce i wtedy często utrwalam architekturę lub jej elementy a także tamtejszą ludność:) W grudniu lecę do Sri Lanki dlatego przywiozę pewnie kilka zdjęć buddyjskich świątyń. Zdjęć makro mam tak naprawdę najmniej.

waruga
29.08.11, 15:55
Jak dla mnie to czworeczka :-)

osiem1984
30.08.11, 00:02
Skoro już pomęczyłem Was moimi motylami, to może teraz wrzucę pszczoły:

6)
53756
7)
53755
8)
53754
9)
53757

osiem1984
18.09.11, 10:28
Hmm.. jakoś ostatnio chyba nie mieliście ochoty nic skomentować a i ja zaniedbałem ten wątek, więc spróbuję podjąć próbę ożywienia go. Wrzucam klika zdjęć. Jak możecie napiszcie coś o nich. Dobre rady mile widziane :)

10) 55014
11) 55010 - tylko dla widzów o mocnych nerwach. po 3 min walce główka ważki została oddzielona i rozpoczęła się konsumpcja..
12) 55011
13) 55012
14) 55013

osiem1984
20.09.11, 09:52
Zainteresowania brak więc wątek do zamknięcia.

Lolita
20.09.11, 10:12
Zainteresowania brak więc wątek do zamknięcia.
No nie ładnie to zabrzmiało to w stosunku do tych co tu pisali i radzili :???:
Czasami brak komentarzy to też komentarz.
Napszykład z ostatnich 2 wrzutek kadry są bardzo do siebię podobne.
Czy nie lepiej wybrać jedną pszczołe i jedną ważke którę wg Ciebię są najciekawsze?
I nie zniechęcaj się tak tylko próbuj dalej :grin:
Pozdrawiam :wink:

apz
20.09.11, 10:52
Nie gustuję w makro - nie będzie moich komentarzy.

Pozdrawiam AP.

osiem1984
23.09.11, 12:49
Nie mam zamiaru pokazywać jedynie makro.

Bartek Ezier
23.09.11, 13:53
Dobrze Lolita prawi - brak komentarza to jest komentarz, bo gdybyś wrzucił kiepskie foty, to na pewno spotkałbyś się z ostrą krytyką. Zdjęcia są dobre jak na początek - bo jak wiem :-) ZD 35 masz od niedawna.

pozdrawiam

osiem1984
23.09.11, 16:34
Dobrze Lolita prawi - brak komentarza to jest komentarz, bo gdybyś wrzucił kiepskie foty, to na pewno spotkałbyś się z ostrą krytyką. Zdjęcia są dobre jak na początek - bo jak wiem :-) ZD 35 masz od niedawna.

pozdrawiam
Hehe :) sam najlepiej wiesz od jak niedawna:)

Lolita
23.09.11, 16:54
Zd 35 mam i nie jest łatwo tym szkłem pstrykać żywotki. Za to do kwiotków, pajęczynkuf itp to super :wink:

apz
24.09.11, 08:29
Zd 35 mam i nie jest łatwo tym szkłem pstrykać żywotki. Za to do kwiotków, pajęczynkuf itp to super :wink:

Do krajobrazów też dobre, ale czasem za szerokie i za wąskie zarazem .

Pozdrawiam AP.

PS. Obiecanki cacanki - miało być nie tylko makro i kicha?

osiem1984
24.09.11, 22:44
Do krajobrazów też dobre, ale czasem za szerokie i za wąskie zarazem .

Pozdrawiam AP.

PS. Obiecanki cacanki - miało być nie tylko makro i kicha?

Hehe, spokojnie, będą i inne ale maiłem trudny weekend, a nie chcę wrzucać starych zdjęć. Na tygodniu poszukam polskiej złotej jesieni i na pewno będzie wrzutka, także szykujcie się do oceny :)

Centus
25.09.11, 13:40
Hehe, spokojnie, będą i inne ale maiłem trudny weekend, a nie chcę wrzucać starych zdjęć.

jezeli moge cos podpowiedziec , ja ostatnio nie mialem czasu na nowe fotki (praca a pozniej grypa) , wiec wygrzebalem cos tam z szuflady i pocwiczylem obrobke
zreszta idzie taka pora roku ze wlasciwie wyjsc z aparatem bede mial jedynie czas w wekend , mozna to wykorzystac na poswiecenie wiecej czasu na sama obrobke i szlifowanie umiejetnosci w tym zakresie

byles u mnie w watku i moje fotki z szuflady (w nowych aranzacjach) sie Tobie spodobaly , cytuje "zgadzam się 94 i 95 rewelacja."
wiec jak widac odgrzewanie kotleta sprawdza sie nie tylko w przemysle filmowym , ale rowniez w fotografii

byle sluzylo to rozwijaniu wlasnych umiejetnosci ;-)

PS
warto trzymac oryginalne rawy swoich fotek (oczywiscie nie wszystkich), bedzie jak znalazl na dlugie zimowe wieczory i cwiczenie swoich umiejetnosci w obrobce

osiem1984
25.09.11, 23:05
jezeli moge cos podpowiedziec , ja ostatnio nie mialem czasu na nowe fotki (praca a pozniej grypa) , wiec wygrzebalem cos tam z szuflady i pocwiczylem obrobke
zreszta idzie taka pora roku ze wlasciwie wyjsc z aparatem bede mial jedynie czas w wekend , mozna to wykorzystac na poswiecenie wiecej czasu na sama obrobke i szlifowanie umiejetnosci w tym zakresie

byles u mnie w watku i moje fotki z szuflady (w nowych aranzacjach) sie Tobie spodobaly , cytuje "zgadzam się 94 i 95 rewelacja."
wiec jak widac odgrzewanie kotleta sprawdza sie nie tylko w przemysle filmowym , ale rowniez w fotografii

byle sluzylo to rozwijaniu wlasnych umiejetnosci ;-)

PS
warto trzymac oryginalne rawy swoich fotek (oczywiscie nie wszystkich), bedzie jak znalazl na dlugie zimowe wieczory i cwiczenie swoich umiejetnosci w obrobce

W sumie masz rację. Niestety z tymi weekendowymi wyjściami to chyba też podzielę Twój los. Za niedługo czas cofną więc na zdjęcia po pracy będzie już stanowczo za późno, no chyba, że nocne scenerie. W takim razie na przemian będę Was męczył swoimi obecnymi i starszymi "dokonaniami" :) Dzisiaj wracając z Kielc do Warszawy zauważyłem fajną mgłę, niestety nie miałem możliwości zatrzymania się w korzystnym miejscu (gdzie widok był najfajniejszy). Zatrzymałem się więc odrobinę dalej i mając 5 min przeskoczyłem na drugą stronę drogi szybkiego ruchu, by zrobić pstryk. NIe miałem zbyt dużó na to czasu - w samochodzie czekała na mnie zniecierpliwiona żona. Czekam na Wasze uwagi.

55273

masakrer
25.09.11, 23:08
Sama mgielka tego zdjecia nie robi. Niebo takie sobie, a reszta ciemna jak diabli.
Sorry Osiem, ale to nic nadzwyczajnego.
Probuj dlalej...bo jak mawiaja gorale..."Jak sie nie przewrocis, to sie nie naucys"
POzdr.

osiem1984
25.09.11, 23:36
Sama mgielka tego zdjecia nie robi. Niebo takie sobie, a reszta ciemna jak diabli.
Sorry Osiem, ale to nic nadzwyczajnego.
Probuj dlalej...bo jak mawiaja gorale..."Jak sie nie przewrocis, to sie nie naucys"
POzdr.

Hehe, jasne, nie składam broni, może z czasem będzie lepiej :) Muszę trochę zwalić na żonę, że była taka niecierpliwa i nie dała mi się trochę pobawić a ja niestety amator i muszę zrobić parę pstryków, żeby coś w miarę fajnego wyszło :) Dzięki za opinię odwiedzaj częściej:)

osiem1984
26.09.11, 02:35
No to może coś z innej beczki:
16)55276 - taki ot pstryk na miasto
17)55277 - zestawienie przeszłość a teraz..
18)55278
19)55280
20)55281 - barwne, kwiatowe wnętrze
Proszę o uwagi i Wasze opinie.

apz
26.09.11, 07:24
18 wydaje się być nieostre, 19. Opina moja w galerii, 20. nie jest symetryczne - jak robisz centralnie - wykończ formalnie. Mnie rzuca się w oczy donica z kijami.
Pozdrawiam AP.

osiem1984
26.09.11, 09:09
18 wydaje się być nieostre, 19. Opina moja w galerii, 20. nie jest symetryczne - jak robisz centralnie - wykończ formalnie. Mnie rzuca się w oczy donica z kijami.
Pozdrawiam AP.
Dzięki za uwagi, 18 podmienię na ostrzejszą w 20 niestety mi też też ta donica przeszkadzała:/

osiem1984
28.09.11, 11:55
Ale cisza.

Dzuiko
28.09.11, 14:46
Gość od SPA zwrócił moją uwagę, bo sam lubię wyławiac takie motywy ludzko-uliczne. Tyle ze ostrości brak nieco, soczystego b&w i zawartości z prawej strony.

osiem1984
28.09.11, 17:50
Gość od SPA zwrócił moją uwagę, bo sam lubię wyławiac takie motywy ludzko-uliczne. Tyle ze ostrości brak nieco, soczystego b&w i zawartości z prawej strony.
Rzeczywiście schrzaniłem trochę tę prawą stronę, gdyby nie uciął mógłby być fajny podtekst. Dzięki Dzuiko za opinię. Zapraszam częściej. Aktualnie mój aparacik w serwisie ale może coś wrzucę ze starszej kolekcji. Pozdrawiam.

helmuth
30.09.11, 21:52
No to może coś z innej beczki:
16)55276 - taki ot pstryk na miasto

1. powinieneś wyprostować. Naprawdę niewiele potrzeba :-P
2. staraj się nie obcinać tego co może być w całości (maszt na Marriocie)
3. dużo tych budynków. Albo użyj krótszej ogniskowej (stań dalej) albo zdecyduj się na jeden (może jakiś kontrast dwóch?)

osiem1984
26.10.11, 23:34
Dawno nic nie publikowałem. Być może to efekt braku weny a być może jakieś lekkie zrezygnowanie. Ostatnio na spacerze udało mi się pstryknąć parę zdjęć. Dajcie znać co poprawić, a których lepiej nie pokazywać.
21) 56500 22) 56499 23) 56501 24) 56502 25) 56503
26) 56504

Mirek54
26.10.11, 23:45
Ostatnie to jak cie moge,ale wszystkie poprzednie przeeeeeeeeostrzone(ty sie szaleju najadles przy ich obrobce)

apz
26.10.11, 23:47
Dawno nic nie publikowałem. Być może to efekt braku weny a być może jakieś lekkie zrezygnowanie. Ostatnio na spacerze udało mi się pstryknąć parę zdjęć. Dajcie znać co poprawić, a których lepiej nie pokazywać.
21) 56500 22) 56499 23) 56501 24) 56502 25) 56503
26) 56504

Ostatnie dwa ciekawe , te kolumny warto by wyprostować.

Pozdrawiam AP.

osiem1984
27.10.11, 00:25
Dzięki za opinię:) Mirku postaram się uważać z ostrzałką na przyszłość. Co do kolumn to właśnie nie wiedziałem jak je wyprostować. Zawsze jak obierałem jakąś prostą to wydawały mi się inne krzywe, hmm... Podpowiecie wzhględem, której mogłoby byc najlepiej?

Ania_
27.10.11, 11:24
Mirek ma rację, poszalałeś. ;) Jeśli chodzi o przerwę, to czasami dobrze sobie ją zrobić - tj. wychodzę z założenia, że lepiej przez jakiś czas nie pstrykać niż pstrykać na siłę. 25 - ciekawy detal.

osiem1984
27.10.11, 11:29
Mirek ma rację, poszalałeś. ;) Jeśli chodzi o przerwę, to czasami dobrze sobie ją zrobić - tj. wychodzę z założenia, że lepiej przez jakiś czas nie pstrykać niż pstrykać na siłę. 25 - ciekawy detal.
Dzięki za wypowiedź i mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądała. Rzeczywiście przerwa trochę potrwała, zobaczymy jak będzie dalej. Serdecznie pozdrawiam.

helmuth
27.10.11, 13:13
Dajcie znać co poprawić ...Przede wszystkim, popraw rozmiary zdjęć :wink:
W informacji o zdjęciu 24, jest napisane:
Rozmiar 1.803px × 1.352px (przeskalowany do 530px × 39px7)
Jaki jest sens wstawiać tak duże zdjęcie, skoro skrypt forum go przeskaluje, pogarszając jakość przy okazji?
Obejrzenie w pełnej rozdzielczości i tak jest niemożliwe, chyba, ze masz 30 calowy monitor :-P

Lolita
27.10.11, 13:55
Co do kolumn to właśnie nie wiedziałem jak je wyprostować. Zawsze jak obierałem jakąś prostą to wydawały mi się inne krzywe, hmm...
W GIMPIE jest takie fajne narzędzie - Perspektywa się nazywa (taki mały rym :wink:).
Pzdr.

osiem1984
27.10.11, 14:49
Przede wszystkim, popraw rozmiary zdjęć :wink:
W informacji o zdjęciu 24, jest napisane:
Jaki jest sens wstawiać tak duże zdjęcie, skoro skrypt forum go przeskaluje, pogarszając jakość przy okazji?
Obejrzenie w pełnej rozdzielczości i tak jest niemożliwe, chyba, ze masz 30 calowy monitor :-P
Ok, będę uważał na przyszłość, dzięki za podpowiedź.

---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------

W GIMPIE jest takie fajne narzędzie - Perspektywa się nazywa (taki mały rym :wink:).
Pzdr.
A to ja to wiem, używałem tego narzędzia z poziomy PS, tylko wiesz mój problem polegał chyba własnie na nieumiejętności tak pobawienia się tym zdjęciem, żeby i linie były proste a i żeby nie uciąć zbyt dużo z obrazka. Dzisiaj jeszcze przyjrzę się tej fotce i wrzucę ją tutaj jak mi się coś z nią uda zrobić. Dzięki i zapraszam częściej. Fajnie, że dajecie mi uwagi i że post trochę odżył. To dla mnei motywujące.

helmuth
27.10.11, 15:43
... żeby i linie były proste a i żeby nie uciąć zbyt dużo z obrazka.Jeżeli robisz zdjęcie, na którym spodziewasz się zniekształceń perspektywy, musisz zostawić zapas ze wszystkich stron. Po wyprostowaniu perspektywy jest większa szansa na kadrowanie bez obcięcia głównego motywu.

Centus
27.10.11, 15:56
ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii

osiem1984
27.10.11, 16:31
Jeżeli robisz zdjęcie, na którym spodziewasz się zniekształceń perspektywy, musisz zostawić zapas ze wszystkich stron. Po wyprostowaniu perspektywy jest większa szansa na kadrowanie bez obcięcia głównego motywu. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. zazwyczaj robiłem zdjęcie i dopiero po jego obejrzeniu na spokojnie przed komputerem pojawiał się przysłowiowy klops. Masz 100% racji. Od dzisiaj postaram się zawsze brać to pod uwagę jeszcze zanim zrobię zdjęcie. Dziękuję.

---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------

ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii U mnie problem polega na tym, że średnio lubię robić na LV, ale racja linie są pomocne i chyba będę musiał pokonać w sobie niechęć do LV.

deduch
27.10.11, 16:55
Najfajniejsze drugie i ostatnie. Najsłabsze dla mnie trzecie. W drugim pień jest za blisko lewej krawędzi msz.

osiem1984
27.07.14, 13:19
Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.

Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem. Dojrzałem jednak do myśli, że zdecyduję się jednak umieścić opis swojej przygody. Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw. Póki co wrzucam dla reaktywacji wątku kilka zdjęć z ostatniego porannego spotkania z "robalami". Proszę o uwagi, które pomogą mi poprawić warsztat. Numerację zaczynam od początku.

1) 125121 2) 125122 3) 125123 4) 125124 5) 125125
6) 125126

Do trzeciego dałbym tytuł "Gdy dzieci nie patrzą" ;)

ahutta
27.07.14, 15:25
Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.

Nie Ty pierwszy :) Ważne, że wątek się znalazł i nie będzie leżał odłogiem :)

Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem.

I to jest zły tok myślenia, bo często fajnie jest zobaczyć coś oczami kilku osób, by mieć więcej informacji lub zobaczyć różne punkty widzenia. Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.

Z ostatniej wrzutki, to stawiałbym na:
4 - trochę blado, ale mi się najbardziej z tych wszystkich podoba.
1 - nawet fajne, mimo, że GO trochę z pyska na kark zjechała :)

osiem1984
27.07.14, 16:17
Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.
Napiszę stosunkowo obszerną relację :)Zmieniłem zdanie.

alnico
27.07.14, 22:21
Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw.
Z pewnością będzie to więcej niż jedna osoba, a ja będę wśród nich :grin:
Co do zdjęć najbardziej mi pasuje 1 i 4, na jedynce trochę ostrość uciekła co ahutta już zauważył. Na 2 ostatnich to już chyba słońce za mocno świeciło. Czy te pierwsze robione z lampą błyskową? - wnoszę tak po b. ciemnym tle.

osiem1984
27.07.14, 22:24
Zgadza się pierwsze dwa były wykonywane lampą. W przypadku dwóch ostatnich chyba zbyt mocne światło odbite z blendy padło. Może użycie białej powierzchni a nie srebrnej byłoby lepszym rozwiązaniem. Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić kilka innych zdjęć z tej porannej wyprawy. Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.

ahutta
27.07.14, 22:55
Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.

Forum jest pamiętliwe, więc wiesz ;)

osiem1984
27.07.14, 23:00
Forum jest pamiętliwe, więc wiesz ;)
Trzymajcie za słowo, zawsze dodatkowa motywacja będzie. :)

Bodzip
28.07.14, 09:51
To tak, jakby yamada pojechał w Tatry, a inni już nie mogli :mrgreen:
Czekam na Gruzję.

kon
28.07.14, 10:42
Saperavi sie chlodzi.

osiem1984
28.07.14, 11:08
Ok, dzisiaj koło 22-23 wrzucam pierwszą część. Pierwsza część będzie stosunkowo długa i możecie narzekać na brak fotek - ale to opis pierwszej nocy, gdy przylecieliśmy na miejsce, wtedy jeszcze nie zrobiłem żadnego zdjęcia. Ew. wrzucę coś z Tblisi, co by samym tekstem nie zanudzić.

osiem1984
4.08.14, 13:14
Dalej macro:
7) 125771 8) 125768 9) 125769 10) 125770 11) 125772
12) 125773

Planistigmat
6.08.14, 20:51
Fajne macro robisz, ale tak na moje skromne oko to - staraj sie nie obcinac łąpek modelom. Najbardziej widac to na 12.

osiem1984
8.08.14, 10:07
Dzięki za opinię. Staram się nie ucinać nóżek.