Zobacz pełną wersję : Problem z filtrem polaryzacyjnym
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy jakiejś firmy ,,HAIDA'', i jakoś nie widzę pozytywnych efektów jego stosowania kosztował ,,aż 40 zł''.
Proszę o radę co kupić żeby było widać efekty.
Ps.
kupiłem filtr UV z powłokami anty refleksyjnymi też tej firmy - dużo lepsza ostrość i kolory /z tego jestem zadowolony/
leszekkl
pokaz fotkę z polara i bez najlepiej, i wyjasnij co jest w/g Ciebie nie tak
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE][/QUOTE] praktycznie nie ma różnicy
Różnica jest, polar zadziałał, zlikwidował odbicia światła z TV oraz lewej szybki w witrynce. Druga różnica to oczywiście większe szumy z polarem - masz ISO 400 bez i ISO 800 z polarem. Proponuję nie ustawiać AUTO ISO.
Farensbach
18.08.11, 13:46
Jak chcesz zaobserwować działanie filtra polaryzacyjnego to najlepiej wybierz się w słoneczny dzień na jakąś zieloną łąkę i poobserwuj kręcąc polarem jak zmienia się kolorystyka traw w związku z likwidowaniem odbić światła na ich powierzchni. A jak Ci się nie chciałoby, to możesz pokręcić nim kierując obiektyw na niebo i poobserwować jak zmienia kolor. Wtedy zobaczysz czy Cię taki efekt satysfakcjonuje i czy warto kupować jakiś lepszy filtr.
Na tych zdjęciach tak jak napisał Romek widać działanie filtra, ale by np. zlikwidować odbicia na tej głównej szybie, chyba musiałbyś ustawić się do niej pod innym kątem.
Spróbuj zrobić zdjęcie nieba na świeżym powietrzu. Najlepiej na statywie raz umieszczając filtr a raz go zdejmując(aby mieć ten sam obraz). Sprawdź czy nie widzisz różnicy? Czasami w przypadku tańszych CPL tak może być, że niewiele dają. Wiem to z własnego doświadczenia. Na obiektywie 58mm uzywałem filtru taniego firmy SELCO i byłem zadowolony widziałem znaczącą różnicę. Na obiektyw 67mm kupiłem CPL firmy MASSA i moge stwierdzić, że to pieniądze wyrzucone w błoto (dlatego musiałem kupić ponownie filtr ale tym razem już nie oszczędzałem i kupiłem Marumi za 119 zł). Poza niebem z chmurami najlepiej, możesz też popróbować np na szybach samochodów, tam CPL powinien ładnie stłumić odbicia. Daj znać jak próby. Pozdrawiam.
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE] praktycznie nie ma różnicy[/QUOTE]
Moim zdaniem, kiepsko zadziałał-witryna okienka po prawej-całe w odbiciach
Dziękuję wszystkim za rady /jestem stolarzem i produkuję meble, z tego powodu robię zdjęcia reklamowe mebli dla klientów mam problem z odbiciami na gładkich powierzchniach,szybach,uchwytach itd. jeszcze raz dzięki
leszekkl
jesli masz ochote podciagnac sie w sztuce fotografowania wnetrz to proponuje Ci poczytac np. forum optyczne.pl
test polarkow:
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
kilka porad:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5838
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3683
Dziękuję ,,cissic'' ciekawe artykuły -myślałem o ,,hoya'' nie kupiłem bo trochę za drogo - skąpstwo nie popłaca kupię i spróbuję.
Dziękuję ,,cissic'' ciekawe artykuły -myślałem o ,,hoya'' nie kupiłem bo trochę za drogo - skąpstwo nie popłaca kupię i spróbuję.
Dokładnie leszekkl, nie żałuj na polarka, też zaczynałem od selco i skończyło się na filtrze hoya /niebo a ziemia/.Pozdrawiam
podejdz do sprawy na spokojnie i rob mase podejsc do tematu. pamietaj tylko, ze dobry polar nie "zrobi sam" zdjecia a nabyte doswiadczenie procentuje. fotografuj zawsze w dobrym swietle, na statywie i najlepiej czyms szerokim. osobiscie preferuje do tego typu zdjec ZD 9-18 - jest tani, lekki i calkiem niezly optycznie. do detali uzywam jasnej stalki OM 50mm f1.4 z poprzedniej epoki i ZD 14-54 w pierwszej wersji. jesli masz szkielka kitowe to nie ma dramatu. bedzie troszke waska, ale dasz rade:) powodzenia
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy jakiejś firmy ,,HAIDA'', i jakoś nie widzę pozytywnych efektów jego stosowania kosztował ,,aż 40 zł''.
Proszę o radę co kupić żeby było widać efekty.
Dobry polar to trzeba dać ok 200zł, ja mam Marumi digital DHD circular PL(D) 67mm. Na tym nie ma co oszczędzać.
...robię zdjęcia reklamowe mebli dla klientów mam problem z odbiciami na gładkich powierzchniach,szybach,uchwytach itd.
Jakiego oświetlenia używasz? Doświetlasz czymś czy tylko światło zastane? Filtr niweluje odbicia ale tylko w jednej płaszczyźnie, na niebie nie ma problemu, źródło światła jest jedno - słońce więc i płaszczyzna polaryzacji jedna, przynajmniej dla niedużego kąta widzenia, więc łatwo zniwelować światło rozproszone(odbite) filtrem. Odbicia na meblach od światła padającego pod różnymi kątami lub od płaszczyzn o różnych kątach nachylenia będą spolaryzowane w różnych płaszczyznach, raczej trudno je wszystkie wyeliminować filtrem polaryzacyjnym. Widać to na pokazanej witrynce, filtr poradził sobie tylko z jedną szybką z trzech. Pozostaje Ci tak kręcić filtrem aby likwidować te odbicia które Ci najbardziej przeszkadzają. A nieco odbiegając od tematu - ISO, rób zdjęcia na jak najniższym, 100 powinno wystarczyć jeżeli ustawisz aparat na statywie. Na mój nos to źródło Twoich problemów z ostrością i kolorami.
Darekw1967
19.08.11, 08:31
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE] praktycznie nie ma różnicy[/QUOTE]
Witam !
Byc moze masz kiepskiego polara bo powinien zlikwidowac odbicia od szyb.
Raz reklamowalem polara i okazalo sie, ze jedno ze szkielek bylo wlozone odwrotnie.
Pozdrawiam
W świetle zastanym, z lampą wychodzi dyskoteka.
Pozdrawiam leszekkl
W świetle zastanym, z lampą wychodzi dyskoteka.
Pozdrawiam leszekkl
Na uchwyty polar -kazdy,szyby do zdjecia powyciagaj,na odblaski od lakieru blendy.
Ps.Cene opusc,rabaty dawaj to i reklamowac fotami nie potrzeba,wykupia w trymigaa:lol::lol:
Ja ostatnio zakupiłem filtr Marumi CPL Standard 67mm i mam nadzieję, że różnica między nim a selco będzie wyraźna. Swój zakupiłem tutaj: http://vbstudio.istore.pl/pl/filtr-marumi-cpl-standard-67mm.html. Cena chyba dość rozsądna?
Darekw1967
19.08.11, 11:38
Ja ostatnio zakupiłem filtr Marumi CPL Standard 67mm i mam nadzieję, że różnica między nim a selco będzie wyraźna. Swój zakupiłem tutaj: http://vbstudio.istore.pl/pl/filtr-marumi-cpl-standard-67mm.html. Cena chyba dość rozsądna?
Witam !
http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=1827&start=0&sid=fb01e4233928833f7dc3e26ad06eab9a
Pozdrawiam
Witam !
http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=1827&start=0&sid=fb01e4233928833f7dc3e26ad06eab9a
Pozdrawiam
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
W (http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html) testach wychodzi całkiem nieźle.
---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
Przepraszam, że nie w swoim wątku poruszam swoje problemy ale skoro rozgorzała dyskusja na temat filtrów CPL, to własnie otrzymałem tel. ze sklepu, że mój Marumi Classic 67mm będzie dostępny od poniedziałku. Sprzedawca zaproponował mi podobno droższą Hoya HRT w tej samej cenie jeśli chciałbym mieć CPL już dziś. Co doradzacie? Zdecydować się na taką zamianę? W teście na optyczne.pl nie widzę niestety tego filtru w rankingu.
Sprzedawca zaproponował mi podobno droższą Hoya HRT w tej samej cenie jeśli chciałbym mieć CPL już dziś. Co doradzacie? Zdecydować się na taką zamianę?
Ja gdybym dostal taka propozycje to oddzwonil bym z pytaniem takim.Jesli ma pan rowniez starego typu ten tanszy Filtr Hoya to prosze rowniez mi go przyslac.Wybiore ten na ktorym zyskm lepsze EV.Jesli EV beda takie same to odesle panu obydwa i poczekam na ten drozszy,nowszy.
Ja gdybym dostal taka propozycje to oddzwonil bym z pytaniem takim.Jesli ma pan rowniez starego typu ten tanszy Filtr Hoya to prosze rowniez mi go przyslac.Wybiore ten na ktorym zyskm lepsze EV.Jesli EV beda takie same to odesle panu obydwa i poczekam na ten drozszy,nowszy. Nie sądzę Mirku aby sprzedawca, aż tak poszedł mi na rękę. Swoja drogą fajnie byłoby dostać to szkiełko jak najszybciej, wtedy mógłbym się przez weekend pobawić.
Nie sądzę Mirku aby sprzedawca, aż tak poszedł mi na rękę. Swoja drogą fajnie byłoby dostać to szkiełko jak najszybciej, wtedy mógłbym się przez weekend pobawić.
Ja sie obawiam,ze moze Ci isc na reke ale nogami.:wink:Nowa wersja to inna folia to zysk o 2/3 EV innych roznic nie zobaczysz jak nie porownasz obu wersji.
Osobiscie to bym poszedl do sklepu i pobawil sie u nich.Wszak kupujacy to jak król jak by nie patrzec.
Ja sie obawiam,ze moze Ci isc na reke ale nogami.:wink:Nowa wersja to inna folia to zysk o 2/3 EV innych roznic nie zobaczysz jak nie porownasz obu wersji.
Osobiscie to bym poszedl do sklepu i pobawil sie u nich.Wszak kupujacy to jak król jak by nie patrzec. No tak z tym, że filtr Marumi,który wcześniej już zamówiłem, będzie dopiero w poniedziałek, więc nie porównam. A Ty jakiego używasz?
A Ty jakiego używasz?
Ja mam Marumi dostarczone przez HAMA.
Ja mam Marumi dostarczone przez HAMA.
Mirku, a jak czyścisz tego Marumi ? U mnie jakies plamki francowate siadły...
Ja mam Marumi dostarczone przez HAMA. I zadowolony jesteś z Marumi? Gdzieś na forach spotkałem sie z komentarzem, że podobno nie widać różnicy z i bez niego.
Mirku, a jak czyścisz tego Marumi ? U mnie jakies plamki francowate siadły...
A syn mnie z roboty przyniosl fleaszke VT 71003 i szmatki do tego.Namocze szmatke ,przetre i za chwile jeszcze raz na sucho prawie.Wszystko tym czyszcze.Nawet zona okienka w witrynie kiedys przeleciala tym,bo jej sie mazaly:grin:.Ale z innymi szmatkami nie dziala tak dobrze.Wiec plyn i szmatka to chyba musi byc razem w kpl.
A syn mnie z roboty przyniosl fleaszke VT 71003 i szmatki do tego.Namocze szmatke ,przetre i za chwile jeszcze raz na sucho prawie.Wszystko tym czyszcze.Nawet zona okienka w witrynie kiedys przeleciala tym,bo jej sie mazaly:grin:.Ale z innymi szmatkami nie dziala tak dobrze.Wiec plyn i szmatka to chyba musi byc razem w kpl.
Dzięki, mam nadzieję że można ten szpecyfik dostać kupić. Do użytku zewnetrznego wyłącznie ?:wink:
I zadowolony jesteś z Marumi? Gdzieś na forach spotkałem sie z komentarzem, że podobno nie widać różnicy z i bez niego.
mam marumi i polecam z czystym sercem. chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny
mam marumi i polecam z czystym sercem. chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny
A nie doradzasz bardziej Hoya HRT CIR?
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
Dar-i-jush
19.08.11, 17:59
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
no wlasnie - dla jednych mit a dla reszty powazny problem, szczegolnie w plenerze. zainteresowanym polecam test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/2844-nowo%C5%9B%C4%87-Hoya_HRT_CIR-PL_UV.html
MZ Hoya czysci sie calkiem latwo, choc Marumi sprawia mi duzo mniej problemow
Czy można czyścić filtry w myjce ultradżwiękowej ?
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
mialem ten problem z tym polarkiem na samym poczatku uzytkowania i bylem troszke zawiedziony. teraz idzie mi calkiem latwo. chyba nabralem wprawy:)
Dar-i-jush
20.08.11, 12:05
(...) dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki.
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki. W takim razie może i u mnie w przypadku Hoya UV będzie lepiej, ale zanim te setki smug wyczyszczę to pewnie trochę czasu minie ;)
Z filtrem Hoya HMC, nie miałem żadnych problemów z czyszczeniem, o shirt i po sprawie:wink:
chciałem dorzucić trzy grosze...wydaje mi się że brak wyraźnego efektu polara na Twoich fotach to wina kąta padania światła.Najlepszy efekt uzyskujesz przy 90 stopniach w stosunku do słońca...może dla tego wydaje się brak efektu...ja używam hamma i jest ok. Z czyszczeniem też zero problemów tylko zapomnij o bibułkach do czyszczenia ! wszyscy wiedzą że papier najbardziej rysuje....ktoś kiedyś na forum napisał że najlepszy jest "zdrowy" chuch po imprezie...;-)
Wez ten filtr i popatrz przez niego na swoj telewizor. Pokrec nim na wszystkie strony- jak w pewnym momencie obraz na TV ci zniknie, to znaczy, ze polar dziala- jak nie zniknie- wyrzuc do kosza.
Wez ten filtr i popatrz przez niego na swoj telewizor. Pokrec nim na wszystkie strony- jak w pewnym momencie obraz na TV ci zniknie, to znaczy, ze polar dziala- jak nie zniknie- wyrzuc do kosza.
Hehe, z tym TV to ciekawa sprawa:) Aż sam przed odebraniem w poniedziałek swojego Marumi zerkne na swój stary badziewny CPL :)
....ktoś kiedyś na forum napisał że najlepszy jest "zdrowy" chuch po imprezie...;-)
na chuch, to napisał Mirek54...
Metoda dobra:wink:ale jest jedno ale.Ale jest u mnie zawsze.Telewizor ma byc naprawde Twoj.Zeby nie bylo ,ze w trakcie sprawdzania obraz znika bo sasiadka rolete spuscila i znowu guzik z seansu.
PS-K@czy -Ty to masz pomysly:-P
Wez ten filtr i popatrz przez niego na swoj telewizor. Pokrec nim na wszystkie strony- jak w pewnym momencie obraz na TV ci zniknie, to znaczy, ze polar dziala- jak nie zniknie- wyrzuc do kosza.Mój też tak sprawdzałem i działa :)
Miałem jednak okazję popatrzeć na niebo przez B+W i zastanawiam się, czy mojego nie wyrzucić :-P
Mój daje zielono szary zafarb, co mnie wkurza .
Mój też tak sprawdzałem i działa :)
Miałem jednak okazję popatrzeć na niebo przez B+W i ...
Mój daje zielono szary zafarb, co mnie wkurza .
To masz poważny powód, pozostało wziąć w dłoń i wykonać ruch , nie będziesz żałował, ręczę.
Mam momentami podobne odruchy w stosunku do mojego Marumi slim, pozostawia leciutko fioletowy zafarb i tylko cena B+W i Keisera mnie powstrzymują.
Pozdrawiam AP.
To masz poważny powód, pozostało wziąć w dłoń i wykonać ruch... Cały czas się waham, bo
... tylko cena B+W i Keisera mnie powstrzymują.to też powód :mrgreen:
Mam momentami podobne odruchy w stosunku do mojego Marumi slim, pozostawia leciutko fioletowy zafarb ...
Prawda, też tego nie lubiłem, dlatego zmieniłem na Hoyę która ma przyjemny delikatnie brązowy ;)
Używam od kilku miesięcy, zakupiony od któregoś z forumowiczów, Hama PLC 58mm (IV). Po zakupie przez przypadek też go sprawdziłem na TV i wygasił obraz, zafarbu na niebie nie widzę :-) Od zawsze mam jedną szmatkę z mikrofibry z optyka opisaną na boku Nordik. Nie stosuje żadnych płynów do optyki tylko porządny chuch na filtr czy przednia soczewkę słoika i lekka froterka wspomnianą szmatką. Wyleczyłem się z płynów gdy przy czyszczeniu kiedyś starego szkła zaczęła mi schodzić warstwa odblaskowa
I porównanie, tak na szybko, pracy tego polara:
brak tłumienia tłumienie odblasków
5321853219
[QUOTE=merti;744759]Używam od kilku miesięcy, zakupiony od któregoś z forumowiczów, Hama PLC 58mm (IV). Po zakupie przez przypadek też go sprawdziłem na TV i wygasił obraz, zafarbu na niebie nie widzę :-)
Też posiadam ten filtr i mimo niskiej ceny chwalę sobie. Brak zafarbu i minimalny spadek rozdzielczości :grin:. Jak pisał Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) polary Hama to nic innego jak Marumi z innym napisem i to chyba ten przypadek.
Używam od kilku miesięcy, zakupiony od któregoś z forumowiczów, Hama PLC 58mm (IV). Po zakupie przez przypadek też go sprawdziłem na TV i wygasił obraz, zafarbu na niebie nie widzę :-) Od zawsze mam jedną szmatkę z mikrofibry z optyka opisaną na boku Nordik. Nie stosuje żadnych płynów do optyki tylko porządny chuch na filtr czy przednia soczewkę słoika i lekka froterka wspomnianą szmatką. Wyleczyłem się z płynów gdy przy czyszczeniu kiedyś starego szkła zaczęła mi schodzić warstwa odblaskowa
I porównanie, tak na szybko, pracy tego polara:
brak tłumienia tłumienie odblasków
5321853219
Na tych zdjęciach widzę tylko tłumienie ostrości.Mój polar też wygasza obraz na monitorze,no i co z tego jak wszystko się świeci jak na dyskotece /wychodzi na to że to jest zła metoda/
Używam od kilku miesięcy, zakupiony od któregoś z forumowiczów, Hama PLC 58mm (IV).To jest taki jak ten (http://www.mediamarkt.pl/szczecin/produkty/foto/akcesoria-fotograficzne/filtry-fotograficzne/pl-cir-58mm)?
to jest taki jak ten (http://www.mediamarkt.pl/szczecin/produkty/foto/akcesoria-fotograficzne/filtry-fotograficzne/pl-cir-58mm)?
no to teraz wiem że nic nie wiem.Mój jest taki jak w trzecim poście / załącznik/
@helmuth, tak to ten
@leszekkl, pisałem że robiłem na szybko, a że firana po drodze to przepraszam. Ale teraz się poprawię ;-)
5323453235
@helmuth, tak to ten
... teraz się poprawię ;-)
Podoba mi się ten filtr :D
@helmuth, tak to ten
@leszekkl, pisałem że robiłem na szybko, a że firana po drodze to przepraszam. Ale teraz się poprawię ;-)
5323453235
Tu efekty widać od razu /liście się nie świecą;widać przez szybę, to jest to/ dziękuję ,,merti''
---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------
Podoba mi się ten filtr :D
No widzisz ,,helmuth'' teraz wiemy co kupić:)
Mam tego HAMA co ma ten bolczyk do krecenia.Bylem dzis na ogrodzie i zrobilem pare kadrow z nim.Nakrecony byl caly czas,Jest ujecie bez dzialania ,z dzialaniem na pol gwizdka,i na maxa.Kiedys jak sprawdzalem to robilem pstryki bez niego i z nim bez polaryzowania i z polaryziwaniem tez w dwoch stopniach.Nie zmienial barwy obrazu i nie psul ostrosci.Te kadry zrobione z automata(prawie)nie obrabiane,tylko pomniejszone i na ustawieniach fabrycznych ACR wywolane do JPG.
Odp: Problem z filtrem polaryzacyjnym
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/UndergroundStyle/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez helmuth https://forum.olympusclub.pl/images/styles/UndergroundStyle/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=744801#post744801)
To jest taki jak ten (http://www.mediamarkt.pl/szczecin/produkty/foto/akcesoria-fotograficzne/filtry-fotograficzne/pl-cir-58mm)?
Tak Helmut.Ja mam taki sam.Zastanawia mnie tylko jedno.Dlaczego MM w polsce daje 12 mc gwarancji.Normalnie MM daje na wszystko 24 jak unia kaze.Wiem,ze Hama pakowala swego czasu filtry innych producentow i rozprowadzala pod swoim imieniem.Troche sie boje ze byc moze gdzies w USA mieli wpadke z filtrami i nikt nie chcial brac ze wzgledu na jakosc,Wiec moze MM sprowadzil za grosze i w rogi Polakow chce zrobic.Teraz taka technika,ze wszystko mozliwe.
Mam tego HAMA co ma ten bolczyk do krecenia.Bylem dzis na ogrodzie i zrobilem pare kadrow z nim.Nakrecony byl caly czas,Jest ujecie bez dzialania ,z dzialaniem na pol gwizdka,i na maxa.Kiedys jak sprawdzalem to robilem pstryki bez niego i z nim bez polaryzowania i z polaryziwaniem tez w dwoch stopniach.Nie zmienial barwy obrazu i nie psul ostrosci.Te kadry zrobione z automata(prawie)nie obrabiane,tylko pomniejszone i na ustawieniach fabrycznych ACR wywolane do JPG.
Odp: Problem z filtrem polaryzacyjnym
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/UndergroundStyle/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez helmuth https://forum.olympusclub.pl/images/styles/UndergroundStyle/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=744801#post744801)
To jest taki jak ten (http://www.mediamarkt.pl/szczecin/produkty/foto/akcesoria-fotograficzne/filtry-fotograficzne/pl-cir-58mm)?
Tak Helmut.Ja mam taki sam.Zastanawia mnie tylko jedno.Dlaczego MM w polsce daje 12 mc gwarancji.Normalnie MM daje na wszystko 24 jak unia kaze.Wiem,ze Hama pakowala swego czasu filtry innych producentow i rozprowadzala pod swoim imieniem.Troche sie boje ze byc moze gdzies w USA mieli wpadke z filtrami i nikt nie chcial brac ze wzgledu na jakosc,Wiec moze MM sprowadzil za grosze i w rogi Polakow chce zrobic.Teraz taka technika,ze wszystko mozliwe.
Działa idealnie /zostałem ostatecznie przekonany/ dzięki za zdjęcia.