Zobacz pełną wersję : Agrafka online.
Wdech i wydech - twórcze opinie gorąco oczekiwane :)
Pozdrawiam!
Agrafka
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/694/p4270787.jpg/)
jak dla mnie to 4 najlepsza. lubie taki klimat. nie wiem tylko czy Ci uciekla ustrosc, czy moze to zamierzony zabieg a moze jestem ciagle slepy po slubie kumpla - ale dla mnie jest ok:)
rozumiem, ze to Twoj debiut na tym forum. zycze wiec powodzenia i czekam na wiecej zdjec
:)
Tak masz rację jest nieostre - wypadkowa grzebania w polepszaczach plus łapanie syna na jego reakcji :)
I miło, że się podoba! Park w Wilanowie :)
Pozdrawiam! :)
Agrafka
Ładny debiut. jestem początkująca ale postaram się coś napisać. 1 podoba mi się choć nie wiem czy nie lepiej byłoby rozmyć tło bo się zlewa i można by przesunąć postać w prawo. 3 dziwne nie wiem za bardzo o co w nim ma chodzić. 4 bardzo mi się podoba ładne zestawienie małego dziecka z dużymi roślinami. 5 ładne ale lepiej byłoby ująć tak żeby były całe kwiaty lub skupić się na jednym i pokazać go na tle rozmytych pozostałych. Mam nadzieję, ze nieco w czymś pomogę. pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia
Czwóreczka świetna. Pokaż więcej.
Pozdrawiam. AP.
LeonAmator
24.07.11, 21:50
1 i 4 są dobre ,3 bym raczej nie wrzucał bo temat zdjęcia raczej nie na to forum :wink:
Witaj na forum, :grin:
Jak dla mnie czwórka najlepsza.
Pozdrawiam
3 bym raczej nie wrzucał bo temat zdjęcia raczej nie na to forum :wink:
A znasz jakies forum gdzie uzerzy wstawiaja foty jak dziecko zaglada psu w d...e przy sr...iu.Podaj linka:grin::grin:
tak mi się jakoś skojarzyło
51739
I jest impreza :)
Ok, rozumiem ma być pod linijkę :)
Wyciąć Wam pogląd? :)
Pozdrawiam :)
Agrafka :)
A czemu nie???
Pozdrawiam AP.
Wybaczcie - u Was edytować można tylko raz :)
Ok, i to wszystko z pomocy na temat ustawień, kadrów, ostrości...?
Liczyłam na nieco więcej.....
Pozdrawiam
Agrafka
Wybaczcie - u Was edytować można tylko raz :)
Ok, i to wszystko z pomocy na temat ustawień, kadrów, ostrości...?
Liczyłam na nieco więcej.....
Pozdrawiam
Agrafka
Nie prawda - jest ograniczona czasowo możliwość poprawki - popraw i ponowna edycja - aktywna jakieś 5 godzin po zatwierdzeniu posta.
Śliczne są oczy Twojego psa i odbicia w tych oczach.
Pozdrawiam AP.
PS. Może konkretniej?
LeonAmator
25.07.11, 22:40
tak mi się jakoś skojarzyło
51739
Jak zwykle po świńsku kojarzysz :grin:
Z ostatniej wrzuty najbardziej podoba mi się portet Twojego psa.
Pierwsze - jak dla mnie zbyt centralny kadr, a z trzecim coś się stało - jakieś "pocięte". :wink:
Poprzednie zdjęcie wstawiałam dwa razy - może coś się nałożyło.
Hmm, ostrość poszła na ramię lampy, chyba że się mylę... Czyżby FF?...
Nie widać kropli deszczu które jednak padały dosyć gęsto. Może to jest wynikiem braku ostrości. Choć jak tak patrze to dla mnie sierpówka jest ostra. Ale nie mam okularów na nosie :) A +1 na jednym oku to chyba jeszcze nie dramat? :P
Może warto sprawdzić te okulary?
Ostra jest powierzchnia rury, deszcz dodał jej połysku , krople widać, ptaszysko i klosz lampy są w całości nieostre.
Napisz jak wstawiasz zdjęcia - to co oglądam jest wielkie.... wręcz ogromne -
zmniejszane automatycznie też traci na ostrości. Może tu jest dodatkowe źródło nieostrości?
Pozdrawiam AP.
Tu na serwer :) Jak facebook zabiera ostrość?:)
kompresja pliku (w jpegu to jest kafelkowanie) zjada jakosc a wiec i ostrosc obrazka. jakim aparatem robisz zdjecia? moze masz cos dziwnie ustwione?
E-510
Teraz zaczyna się gehenna przez ustawienia, które po nocy mi się śnic będą.
Amen.
Zaczynaj! :)
Tu na serwer wrzucam najlepiej 800 x 600 i 72 dpi - wtedy wchodzi bez zmniejszania i utraty ostrości , jak włożysz nieco większe pojawia się belka zapraszająca do kliknięcia a automat zmniejsza zdjecie do wiekolkości ustawionej przez administratorów. Waga 200 -300 kb, jakość 9-11.
Po zmniejszeniu musi byc podostrzone.
Jeśli coś poknociłem proszę mnie poprawić...
Pozdrawiam AP.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
E-510
Amen.
Wejdź do http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html Wrotniaka i poszukaj , ustaw, - modyfikować będziesz jak nie będzie Ci coś pasować.
Jaka miła lektura. Dziękuję :)
E-510
Amen.
obiektywy sa z AF (np. kity) czy moze jakies stare manualne szkla?
A na język polski? Proszę wybaczcie, jestem laikiem jeśli chodzi o skróty.
Obiektywy to 14-42 i 40-150 starsza, jaśniejsza wersja :)
A na język polski? Proszę wybaczcie, jestem laikiem jeśli chodzi o skróty.
AF = autofokus , kit - tani, budżetowy (najczęsciej plastikowy) ciemny obiektyw dodawany przez producenta w komplecie, w Olympusie 14-42, 40-150. Kity olympusowe są niezłe w porównaniu do C. N.
Dokładnie tak jak Quentin35 napisał :)
Dajcie dziewczynie trochę czasu a będzie coraz lepiej :)
Póki co musi, po etapie kompaktowym, oswoić się z wymaganiami lustra ;)
Dokładnie tak jak Quentin35 napisał :smile:
puszke znam bardzo dobrze. kitow niestety nigdy nie mialem, ale opinie maja udanych. przez ta uciekajaca ostrosc myslalem, ze moze zaczelas zabawe od jakis manualnych:)
A ja jak na warsztatach i w szkole.Kilka ksiazek o fotografi przeczytac,jakis program do obrobki dobrze poznac,instrukcje aparatu prawie na pamiec sie nauczyc i wtedy zaatakowac fotami plener.Bedzie latwiej,przyjemniej, mniej westchnien bedzie i wywracan oczami.
Będę zadawać pytania tyle na ile będę potrzebowała.
Nie pamięta wół jak cielęciem był.
@cissic, @apz - lubię konkrety :)
@Mirek54 - wiek nie zawsze oznacza monopol na pouczanie. W przypadku moich rodziców - zawsze pomoc. Niestety rady Twoje nie trafione - bo przerobione. Lubię praktykę i na niej liczę na podpowiedzi.
Następne zdjęcie. Kilka dni czekałam na zachód słońca w tym miejscu.
Pozdrawiam
Agrafka
@Mirek54 - wiek nie zawsze oznacza monopol na pouczanie. W przypadku moich rodziców - zawsze pomoc. Niestety rady Twoje nie trafione - bo przerobione. Lubię praktykę i na niej liczę na podpowiedzi.
Następne zdjęcie. Kilka dni czekałam na zachód słońca w tym miejscu.
Pozdrawiam
Agrafka
Jesli uwazasz,ze przerobilas teorie to czemu wstawiasz takie zdjecia.
Wiekszosc takowe od razu kasuje po zerknieciu w lcd.
Wiek nie ma tu nic do rzeczy.Skromnie myslac wiedza moja chyba ciut wieksza od Twojej.Ze swojej strony nie widze mozliwosci pomocy praktycznej.Jednak chetnie poczytam "podpowiedzi praktyczne" innych.
Agrafka - co się nagle stało z Twoimi EXIF-ami ?
Będę zadawać pytania tyle na ile będę potrzebowała.
Nie pamięta wół jak cielęciem był.
...
...
Pozdrawiam
Agrafka
Agrafko!
Nie podoba mi się sposób w jaki potraktowałaś Mirka!
Gości swoich szanuj, warto przeprosić.
Nie wiesz jeszcze, że grzeczność, uśmiech i uprzejmość niewiele kosztują a ułatwiają kontakt, pomagają na co dzień?
Zanim przyłożysz pamiętaj proszę, to Ty prosisz o pomoc,to Ty oczekujesz opinii, my możemy zająć się swoimi sprawami.
Pozdrawiam AP.
Następne zdjęcie. Kilka dni czekałam na zachód słońca w tym miejscu.Nie warto było :???:
madziazywczak
5.08.11, 11:01
nie widzę zachodu. widzę straszny przepał nieba i nieostre postacie z boku.
ale jeśli już to albo tory niech będą tematem przewodnim albo ludzie. albo ludzie na torach. tak to jest o wszystkim i niczym. jestem na nie