Zobacz pełną wersję : cissic - rozne moje zdjecia
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
czesto czytam to forum, czasem do kogos zagadam ale jakos nigdy nie mialem okazji zaprezentowac swoich zdjec. czas to naprawic. mam nadzieje, ze nie bede nudzil a kadry jakos sie obronia:)
1.
No i się obronił ,przynajmniej przede mną :grin:
poranek nad Bugiem i pierwsze testy nowej (w tamtym czasie) puszki mlodszego brata:)
2.
No i się obronił ,przynajmniej przede mną :grin:
dzieki za pozytywny komentarz:)
widok na Tatry Bielskie z Trzech Koron. zdjecie robione w zeszlym roku podczas pierwszego powaznego opadu sniegu
3.
krzywulec z Budapesztu:)
4.
kosciol sw Anny w Warszawie - jeden z moich ulubionych budynkow sakralnych. oczywiscie w zaden sposob nie moze sie rownac z katedra Plocka czy bazylika na Wawelu, ale to zupelnie inna liga wiec nie ma o czym gadac :)
5.
Wrzucaj wszystkie zdjęcia do 1 postu ;)
2 i3 cud miód i orzeszki ;)
Wrzucaj wszystkie zdjęcia do 1 postu ;)
2 i3 cud miód i orzeszki ;)
dzieki serdeczne. warto bylo targac w tym sniegu ZD 70-300mm. kaczki ustrzelone ze szkielka o podobnej ogniskowej - system tylko inny. zdjecia bede wrzucal gesciej
Co by tu duzo mówić? Fajne i interesujące. Ja na podium lokuję 1 i 4, a reszta za nimi. Ale o gustach (ponoć) się nie dyskutuje. W sumie jeden wielki pozytyw! Wstawiaj dalsze!:)
Najbardziej się podoba piąteczka.
Dwojka oraz trojka jak dla mnie.
fajnie, ze sie podoba i dzieki za komentarze. ponizej kilka fotek z okolic Mielnika:
6,7,8,9,10,11,12,13
Oprócz kościółka i drutów, to pięknie zapodajesz mgły, aż trudno wybrać.
Podzielam zdanie Dzuiko.Bardzo ładnie :-)
wszystkie zdjecia sa z okolic wsi Siemiatycze. nastepnym razem dam cos z innego klimatu
postaram sie utrzymac poziom:)
Budapeszt w starym klimacie
14,15,16,17,18,19,20,21,22
mgielka na przedgorzu Pirenei
23
troszke polskich miast
24,25,26,27,28,29,30
Ze starego, klimatycznego Budapesztu najbardziej podoba mi sie 14 i 20.
Obrobka mi nie lezy, a ze o gustach sie nie dyskutuje, powiem tylko ze te dwa ujecia chwale za niebanalny pomysl na kadr :)
Pozdr.
Z polskich miast podoba mi się kompozycja 2. i swiatło na 3.
Dworzec główny Wrocław - po remoncie nie będzie juz tych smaczków, oj nie...
dzieki za komentarze. troszke sie obawialem wrzucac takie "pseudo starocie", ale jakos sie przelamalem:)
Postarzony Budapeszt bardziej przypadł mi do gustu niż polskie miasta.
Oceniając go jako reportaż powiedziałbym, że całkiem fajnie to wyszło.
Może dlatego, że lepiej układa się w całość.
Unikałbym tylko tego typu obróbki ze zdjęciami, na których są typowo współczesne elementy.
Postarzony Budapeszt bardziej przypadł mi do gustu niż polskie miasta.
Oceniając go jako reportaż powiedziałbym, że całkiem fajnie to wyszło.
Może dlatego, że lepiej układa się w całość.
Unikałbym tylko tego typu obróbki ze zdjęciami, na których są typowo współczesne elementy.
dzieki serdeczne za spostrzezenia. staralem sie dobierac zdjecia tak by elementow wspolczesnych bylo jak najmniej. oczywiscie statki na Dunaju, wagony i mercedes na Krakowskim sa ewidentnie "nowozytne". wszytsko powstalo "na kolanie" w pierwsze w tym roku nudne piatkowe popoludnie. wszyscy klienci chyba juz pojechali na wakacje:)
co do Budapesztu to polecam wszystkim zatrzymac sie w tym miescie na pare dni bo to fantastyczne miejece dla kazdego lubiacego lazic po miescie z aparatem w lapie:)
kilka wakacyjnych pocztowek:
31,32,33,34
1. i 3. naprawdę bardzo starannie odmalowałeś krajobrazy. Celowo piszę odmalowałeś. Większy format oglądałoby się jeszcze przyjemniej.
madziazywczak
11.07.11, 16:08
<wow> pierwsze wymiata :)
Nie da sie ukryc przyciagaja wzrok fotki z takimi krajobrazami.
Nie da sie ukryc przyciagaja wzrok fotki z takimi krajobrazami.
postaram sie wiec wrzucic jeszcze troche "turystyki"
słuchaj ponizsze zdjecie jest rewelacyjne weź obrób i wstaw do galerii ode mnie 5 murowana.. Ja bym widział to tak:
50858
słuchaj ponizsze zdjecie jest rewelacyjne weź obrób i wstaw do galerii ode mnie 5 murowana.. Ja bym widział to tak:
wlasnie z tym zdjeciem mialem problem bo strasznie mnie kusilo zeby mocno podciagnac kontrast a skonczylo sie na tym, ze postanowilem specjalnie nie warjowac i zostawilem wszystko praktycznie tak jak bylo:)
.....ale masz dużo ciekawych fotografii na Flickr- warto obejrzec
dzieki serdecznie. sila rzeczy foty sie w jakis sposob powtarzaja
Barczewo i okolice. bardzo urokliwe miejsce i niestety troszke zaniedbane. mam nadzieje dozyc lepszych czasow, gdy takie miasteczka beda wygladac jak na to zasluguja
37,38,39,40,41
Wybieram fotki 37.38.40. oraz 41. ladne.
dzieki serdeczne za wszystkie komentarze. w niedziele skoczylem na rower, zeby sie rozjezdzic po parapetowce kumpla, ale slonko tak ladnie zachodzilo, ze odpuscilem ganianie po duktach lesnych i rozlozylem sie ze sprzetem na lace. wiecej wyszlo z tego lezakowania niz fotografowania, ale bylo fajnie:)
wrzucam kilka bo jakos cieko mi wybrac wlasciwy. wszystkie kadry "sloneczne" pstrykniete Sonnarem 135mm f3.5. ostatnie to ZD 70-300 + lampa
Krajobrazowa dwójeczka - miód w gębie i palce lizać.
Sonarowe fotki - świetne, świetliste.
Pozdrawiam AP.
bardzo podobają mi zdjęcia krajobrazowe, prawdopodobnie z Bieszczad.
Nie podoba mi się tylko brak kontekstu zdjęcia. Bardzo proszę o jakiś krótki opis, miejsce albo przynajmniej region.
bardzo podobają mi zdjęcia krajobrazowe, prawdopodobnie z Bieszczad. Nie podoba mi się tylko brak kontekstu zdjęcia. Bardzo proszę o jakiś krótki opis, miejsce albo przynajmniej region.
rozumiem i juz podaje krotki opis:
31- widok na Tarnice z Szerokiego Wierchu (Bieszczady)
32- widok na czeskie gory Stolowe z Radkowskich Skał
33- widok ze Szczelinca Wielkiego. w dole Pasterka
34- jw
35- widok na Tatry Bielskie (Pieniny)
nastepne dwa zdjecia 35,36 (pomylilem sie i mamy dwa razy mam 35) to oczywiscie polonina Wetlinska
poprzednie byly 50,51,52,53,54
ponizej kilka jesiennych "slonecznikow"
55,56,57
Bardzo ładna ta złota, przedostatnia seria. Na ostatniej IMHO nawaliło tło - te słupki. Ale poprzednia super. :)
Bardzo ładna ta złota, przedostatnia seria. Na ostatniej IMHO nawaliło tło - te słupki. Ale poprzednia super. :)
to byla taka "poprawka" tematu. dziekuje za komentarze a jesli w weekend pogoda dopisze to postaram sie jeszcze cos cieplego wrzucic:)
Z przedostatniej wrzutki dwojka oraz piatka jak dla mnie :-)
bardzo miłe te łąki. Gdzie łąkujesz jeśli można wiedzieć?
Też jestem zdania, że przedostatnia, złota wrzutka prezentuje się bardzo fajnie :)
Mnie się spodobała gra słońca i cieni w przedostatniej.
bardzo miłe te łąki. Gdzie łąkujesz jeśli można wiedzieć?
wlasciwie cala Wawa. ostatnie to Pole Mokotowskie a te wczesniejsze to Kabaty. dziekuje wszystkim za komentarze
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mnie się spodobała gra słońca i cieni w przedostatniej.
dzieki serdecznie. teraz ciezko o dobre swiatelko a to byl fajny wieczor:)
klika strzalow z okolic Wilkas. glownie E3 + sonnar, kilka jest z 14-54 - niestety puszka byla na sofcie 1.4 i 99% zdjec poszlo do kosza:(
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
klika strzalow z okolic Wilkasow.
Wilkas... :)
P8012643.jpg i P8012671.jpg najlepsze, oczywiście moim zdaniem
Obejrzałam sobie wątek od początku i obejrzałam naprawdę z ogromną przyjemnością. Pejzaże są po prostu cudowne. Ostatnie łąkowo-słoneczne też bardzo ładne. Piękne warunki wybierasz do robienia zdjęć.
Wilkas... :)
danke za poprawke:)
Krajobrazy piękne! Tylko takie małe zastrzeżenie mam. Na niektórych horyzont leci, co prawda minimalnie, w prawo albo lewo :roll:
Przypomniałeś mi czasy gdy zdobywałem pierwsze stopnie żeglarskie - w tym miejscu między innymi.
Pozdrawiam AP.
kilka swiezych strzalow z Podlasia z okolic Michalowa. chyba robie sie lekko monotematyczny bo znowu polazlem z sonnarem na lake:)
ech....... Pięknie!
kwestia jeszcze tego jakie to szkiełko tak wyrysowało :)
ja mam tylko nadzieję , ze jak już tam będę to będzie przynajmniej tyle światła że nie będę musiała korzystać z wysokich czułości i tak sucho, ze mi aparat nie wysiądzie :)
no tak, ja chyba ślepa już jestem totalnie, albo tak się zapatrzyłam w obrazy że nie doczytałam :P
ech....... Pięknie!
kwestia jeszcze tego jakie to szkiełko tak wyrysowało :)
ja mam tylko nadzieję , ze jak już tam będę to będzie przynajmniej tyle światła że nie będę musiała korzystać z wysokich czułości i tak sucho, ze mi aparat nie wysiądzie :)
obiektyw to Carl Zeiss Jena MC Sonnar 135mm f3.5 z gwintem na M42
http://slrlensreview.com/web/carl-zeiss-slr-lenses-51/telephoto-slr-lenses-95/400-carl-zeiss-jena-mc-sonnar-135mm-m42-f35-lens-review.html
http://slrlensreview.com/web/carl-zeiss-slr-lenses-51/telephoto-slr-lenses-95/400-carl-zeiss-jena-mc-sonnar-135mm-m42-f35-lens-review.html
w życiu czegoś takiego nie maiłam w rękach, ale zdjęcia zachęcają żeby sobie kiedyś sprawić :)
mam jednak pytanie do ciebie. Od dawna przymierzam się do kupienia przejściówki z 4/3 na gwint M42, czy ty też z takiego czegoś korzystasz? jesli tak to jaki masz?
korzystam z tego adaptera:
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-m42-m39-i1745844733.html
jesli mam byc szczery to coraz rzadziej kozystam ze swoich "ZD". podstawa dla mnie jest OM 50mm f1.4 i wlasnie ten Sonnar. oczywiscie zawsze mam ze soba cos z AF, ale jakos wole te stare szkielka
---------- Post dodany o 19:21 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
pamietaj tylko, ze stare obiektywy troszke inaczej pracuja pod swiatlo. napewno ucza tez pokory:)
stara optyka to czesto genialna jakosc za smieszne pieniadze
i znów wielkie dzięki za informacje. będę przeglądać za chwilę, po małej przerwie, a na razie zmykam na trochę.
Pozdrawiam serdecznie
Zwłaszcza ostatnie urzeka pięknym światłem. Co do starych, manualnych szkieł to zgadzam się. Ja mam sentyment z kolei do pentacona 50 mm f/1.8.
slicznie dziekuje jolly. przymierzalem sie do tego pentactona, ale jakos padlo na Zuiko
Podoba mi się ostatni rzut na polanę - Wyostrzałeś tą fotę czy ten sonnar jest taki ostry ?
Podoba mi się ostatni rzut na polanę - Wyostrzałeś tą fotę czy ten sonnar jest taki ostry ?
Sonnar jest naprawde ostry. oczywiscie po zmniejszeniu dalem delikatna maske wyostrzajaca, ale to normalne i czesto wrecz wskazane po "resajzie". ponizej kilka strzalow BW z Bialegostoku bez tego zabiegu. podciagnalem tylko kontrast:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
Wybieram jedynke oraz szostke :-)
Wybieram jedynke oraz szostke :-)
heh wiedzialem:)
poprzednie byly 50,51,52,53,54
ponizej kilka jesiennych "slonecznikow"
55,56,57
I te 55,56,57 Słoneczniaki-debeściaki!
---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post był o 15:16 ----------
Sonnar jest naprawde ostry. oczywiscie po zmniejszeniu dalem delikatna maske wyostrzajaca, ale to normalne i czesto wrecz wskazane po "resajzie". ponizej kilka strzalow BW z Bialegostoku bez tego zabiegu. podciagnalem tylko kontrast:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
Tutaj: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 mi się podoba
Pytanie o ostrzenie : masz wystarczająco jasny wizjer, czy ostrzysz na LV ?
z tej czarno białej wrzutki z Białegostoku to mnie urzeka 1,5,6,7,8 z czego 1 i 7 są już ulubionymi :)
Pytanie o ostrzenie : masz wystarczająco jasny wizjer, czy ostrzysz na LV ?
kiedys uzywalem E-510 z takim konwerterem:
http://allegro.pl/konwerter-1-35x-u-13c-do-olympus-e-620-e-520-e-510-i1748543569.html
bylo calkiem ok, ale po paru minutach manualnego ostrzenia mialem mroczyki przed oczami i czesto z tego powodu uzywalem LV. niestety ekrany w Olkach sa lekko slabe i w sloneczny dzien czesto nic nie widac. w E-3 wizjer jest duzo lepszy i ostrzenie przychodzi mi znacznie latwiej. niestety ekran ciagle jest lipny:(
dziekuje wszystkim za komentarze:)
kiedys uzywalem E-510 z takim konwerterem:
http://allegro.pl/konwerter-1-35x-u-13c-do-olympus-e-620-e-520-e-510-i1748543569.html
bylo calkiem ok, ale po paru minutach manualnego ostrzenia mialem mroczyki przed oczami i czesto z tego powodu uzywalem LV. niestety ekrany w Olkach sa lekko slabe i w sloneczny dzien czesto nic nie widac. w E-3 wizjer jest duzo lepszy i ostrzenie przychodzi mi znacznie latwiej. niestety ekran ciagle jest lipny:(
dziekuje wszystkim za komentarze:)
Faktycznie, robiłem próby z E-3 i moim ulubionym OM 50/1.4. Zupełnie inna kultura wizjera, masz rację.
I jeszcze coś : masz może doświadczenia z OM 100/2.8 ?
niestety nigdy nawet nie trzymalem tego szkla w reku. moze kiedys:)
kilka strzalow z ostatniego wypadu nad Wisle
56353563545635556356563575635856359
Bardzo ładna mgiełka na tych pierwszych. Roślinka bardziej podoba mi się w kolorze. Dwa ostatnie na tle całej serii wypadają tak sobie.
Pierwsze trzy fotki w B&W oraz piatka swietne.
dzieki za komentarze. ponizej drobny set - przyznaje, ze dosc jednolity - z ostatniej wyprawy po Nizinie Mazowieckiej i okolicach. jakos ostatnio kreca mnie "duszne" tematy z ostrym swiatlem. mam nadzieje, ze to nie jest poczatek jesiennej depresji:)
dla mnie osobiście to 3,4 i 7 raczą moje zmysły stosownym światłem i klimatem
Wybieram trojke, siodemke oraz osemke :-)
dzieki serdeczne za wasze opinie. te ostatnie zdjecia to taki lekki ekperyment, ale chyba nawet sie udal - znaczy wyciagnalem z niego pewnie wnioski:)
ponizej dwa (jeszcze letnie) strzaly dzieciakow moich przyjacol. chlopak wyszedl niestety troche ciasno - mialem zalozonego Sonnara 135mm i juz naprawde nie mialem gdzie uciekac:)
A nie masz wrażenia, że ten Sonnar chłodną tonację daje ?
no moze jest troszke chlodny, ale tutaj namieszalem z kolorami w PS
dwójka super jak dla mnie i tonacja mi się podoba pzdro
Jak dla mnie dwojka ok :-)
tonacja to mix a'la lata 80:)
tonacja to mix a'la lata 80:)
I nawet wyszło:mrgreen: Dwójka fajna!
Huśtawkowe przyjemne dla oczu.
Pozdrawiam AP.
dzieki Panowie. nie bede ukrywal, ze prywatnie wole jednak jedyneczke, ale to detal:)
dawno nic nie wrzucalem, ale tez jakos nie mam melodii do biegania z aparatem. pewnie jak sie zacznie "kwiecista wiosna" to ozyje.
1 (Sonnar 135mm f3.5), 2 (Zuiko OM 135mm f2.5) i 3 (Sonnar 135mm f3.5)
jedno sie nie zalaczylo. fotka z placu bankowego pyknieta klasycznym 14-54mm
4.
Zdjęcie z psem bardzo, bardzo, nie dało by się nad szczegółami popracować... Pies stanowi jedną czarną plamę. Kadr świetny:)
n do końca czarna plama, oko psa dobrze gra, tez podoba mi się ten kadr
Zdjęcie z psem bardzo, bardzo, nie dało by się nad szczegółami popracować... Pies stanowi jedną czarną plamę. Kadr świetny:)
bo to jest jedna wielka czarna plama. w tym przypadku na trzech lapach:)
ponizej lekko poprawiony pies:
kilka testowych strzalow Zuiko OM 135 i ostatnie Sonnarowe z zeszlego roku:
5,6,7,8
jesli ktos zastanawia sie nad manualna 135 chetnie pomoge w wyborze. pozdrawiam i dzieki za komentarze
nina_w_miescie
3.04.12, 19:07
świetnie rysuje to szkiełko!
Z ostatniej wrzuty podobają mi się pierwsze i trzecie. Plastyka obrazów, GO - miodzio. :grin:
dzieki serdeczne za komentarze. bardzo polubilem to Zuiko ale i Sonnar jest przyjemny - przy tym tanszy o jakies 100/150zl. oczywiscie japoniec jest jasniejszy a jego wykonanie jednoznacznie pokazuje ile lat swietlnych bylo NRD za krajem kwitnacej wisni przed rokiem 90
z przedostatniej wrzuty 3 ujęła mnie za serducho :)
przepięknie to zagrało :) i najbardziej się podoba za klimacik kard światełko i ogólnie całość :)
z ostatniej wrzutki ostatnie (sprzed roku )
ale również pierwsze czyli tak naprawdę numero 5 :)
podoba się
cd "testowych strzalow" Zuiko OM 135mm f2.8
zarobiony jestem i cezko mi sie ruszyc gdzies dalej od domu. ciagle laze po tej samej okolicy i denerwuje ludzi pracujacych w polu. pogody tez brak. nie ma nawet szansy na wypad do Kampinosu, w swietokrzyskie lub gdzies nad Bug. ogolnie lipszton a wiosna zaraz wybuchnie:)
Fajne te czernie i szarości, nie gonią Cie przecież z widłami , z czasem do dziwaka się przyzwyczają i będą ignorować. Fotograf w polach budzi niepokój , a nuż foci coś dla ARMiR-u...
z widlami nie gonia ale krzycza "nieuprzejmie":) dzieki APZ
na miniaturkach najbardziej ostatnie mi się podobało
ale po otworzeniu 3
zdjęcia w kolorze takich miejsc z reguły sprawiają że wzrok się rozbiega i nie wiadomo na czym się skoncentrować
tutaj idealnie jest prowadzony
bardzo dobre foto
a z tych trzech ostatnich nie wiem czy bym nie wolała jakiegoś poziomu zobaczyć
pozdrawiam i dobranoc
Z ostatniej wrzuty najbardziej podobają mi się traktorek w wersji BW oraz trzecie - mają fajny klimat. :grin:
dzieki serdeczne komentarze. tez najbardziej lubie 3:) niedlugo mam urlop i moze wpadna mi pod obiektyw ciekawsze tematy do pstrykania. narazie ciesze sie samym faktem posiadania tej 135. pozdrawiam serdecznie
w niedziele skoczylismy z kuplami na caly dzien do Kampinosu na rowery. jezdzenia byla cala masa i ciezko bylo z pogoda, ale udalo mi sie kilka fotek pstryknac. wiekszosc BW, ale jakos ostatnio tak lubie. pierwsze dwa mocno podobne, ale jakos sie nie moglem zdecydowac. chyba wole jednak pierwsze
1,2,3,4
wodno-bagniste warte uwagi - ciekawe jak by wyglądały w kolorze : )
Ciekawe i ciekaw rownież jestem koloru .
Na specjalne zamowienie wrzucam wszystkie bagniska z wyprawy:)
Dla informacji to Kacapska Droga i jest mocno bagnista przez caly rok. narazie jest pusto w lato jest juz gesciej, ale bez przesady. zaraz za bagniskiem sa resztki grodziska z jakiegos XII (wzniesienie, resztki walu i fosy). ogolnie polecam - na rower i na piechote. kleszcze oczywiscie sa
"szerokie" zdjecia (4 i 5) strzelilem ZD 14-54 reszta Zuiko OM 135mm
zeszloroczne lato na Podlasiu
Fajny pomysł i realizacja, zwłaszcza kolor.
Fajny pomysł i realizacja, zwłaszcza kolor.
dzieki serdeczne. pomysl to byl tego dnia na piwko a reszta to juz tylko radosny spontan:)
zeszloroczne lato na Podlasiu
Wersja w kolorze mnie się bardziej podoba. :grin:
Gratuluję pomysłu na zdjęcie.
majeczek78
27.04.12, 20:47
Fajne te ostatnie z Kampinosu.
wszystkie zdjecia z weekendowych "psich" spacerow. strzelone ww Zuiko OM 135 na Kabatach. prosze wybaczcie mi centralne kardy:)
zdecydowanie ostatnie - takie troszkę wyjęte z reklamy (chyba sieci komórkowe poruszają się w tej stylistyce) - niby ograne a działające na zmysły ; ) - oczywiście jako zdjęcie ;p
to om to ze światłem 2.8 czy 3.5 ?
Ładne są te wyniki Twojego spaceru. Szczególnie podobają mi się trzecie i ostatnie. To miękkie światło na ostatnim jest rewelacyjne, ... tylko ten centralny kadr :wink:, który ostatecznie można wybaczyć.
to om to ze światłem 2.8 czy 3.5 ?
szielko ma swiatelko 2.8. wczesniej uzywalem Sonnara o tej samej ogniskowej, ale wlasnie tam bylo 3.5
Ładne są te wyniki Twojego spaceru. Szczególnie podobają mi się trzecie i ostatnie. To miękkie światło na ostatnim jest rewelacyjne, ... tylko ten centralny kadr :wink:, który ostatecznie można wybaczyć.
slicznie dziekuje z komentarze. z tymi centralnymi to czasem mam taka przypadlosc. ciagle jeszcze poznaje ta 135 i jak na razie bardzo jestem zadowolony z zakupu
Flagowe oczywiście kolor, wersja b-w zupełnie niepotrzebna. Podobają mi się bagniste (zwłaszcza kilka ostatnich z samymi drzewami i bagnem).
Spacerowe - ładne światło na ostatnich, faktycznie takie reklamowe :)
Czołem! 5 miodizio 8 i 9, obiecujące początki, podoba się!
Flagowe oczywiście kolor, wersja b-w zupełnie niepotrzebna. Podobają mi się bagniste (zwłaszcza kilka ostatnich z samymi drzewami i bagnem). Spacerowe - ładne światło na ostatnich, faktycznie takie reklamowe :)
na bagnistych troszke zaluje swiatla bo w samo poludnie byla niezla lampa. fotki strzelalem praktycznie z roweru (niestety). ogolnie z czasem srednio bylo a dystans byl calkiem spory. w kazdym razie znalazlem kilka fajnych miescowek na piekne zachody slonca. co do reklamowych zdjec to na Kabatach przy zajezdni metra sloneczko zawsze ladnie sie kladzie. mam szczescie, ze mam pod domem takie fajne miejsce. niestety wczoraj zauwazylem tablice z informacja o tym, ze dzialka jest na "sprzedaz pod inwestycje". oczywiscie cena na 100% jest zaporowa i szybko chetny sie nie pojawi, ale predzej czy pozniej ktos te pola kupi. ostatnio wypatrzylem stadko bazantow i sproboje jakos do nich chytrze podejsc. moze cos z tego bedzie. zaluje tylko, ze nie mam jakiejs jasnej lunety bo ZD 70-300 z przyslona 5.6 jakos srednio mi sie widzi.
Czołem! 5 miodizio 8 i 9, obiecujące początki, podoba się!
czolem i dzieki za dobre slowo. jutro "podobno" wstaje na wschod slonca i "podobno" jade na lachy wislane. moze los przyniesie jakis przyzwoity kadr to sie nim podzele na forum
resumujac wrzucam jeszcze dwie fotki, ale prosze je traktowac jako robocze:)
z bazantem jest lekko poruszona a na slonecznej ostrosc poszla gdzies na kwiatki i trawe. w kazdym razie miejsce ma potencjal a ja postarm sie poprawic
Wędrujący foksik z kompaniją świetny , bażant też. Na wcześniejsze taż było miło popatrzeć...
z bagiennych 2 BW a z koloru 5 i 6...kwitnąca gałązka w BW też przyjemna, nie sądziłem że kwiaty będą tak ładnie wyglądać.Pani z pieskiem na bardzo...mimo że reklamowe jak mówisz...
z bagiennych 2 BW a z koloru 5 i 6...kwitnąca gałązka w BW też przyjemna, nie sądziłem że kwiaty będą tak ładnie wyglądać.Pani z pieskiem na bardzo...mimo że reklamowe jak mówisz...
dzieki za opinie. wlasnie sam sie dowiedzialem, ze "to z pania" wyszlo "reklamowo":)
dzieki za opinie. wlasnie sam sie dowiedzialem, ze "to z pania" wyszlo "reklamowo":)
no tak...to @glee napisał...sorki:wink:
nina_w_miescie
3.05.12, 08:00
wszystkie zdjecia z weekendowych "psich" spacerow. strzelone ww Zuiko OM 135 na Kabatach. prosze wybaczcie mi centralne kardy:) na 8 i 9 jest takie światło, że aż! lubię takie zamglenia bardzo i tę ciepłą sugestywną tonację.
dwa pstryki z ostatniego psiego spaceru - tym razem okolice parku w Natolinie. przez sekunde bylo calkiem fajne swiatelko i zmusilem swoje dziewczyny do lazenia po lace. nic genialnego, ale wrzucam:)
1, 2
ponizej kilka strzalow z wczorajszego nadwislanskiego wschodu slonca, ktory delikatnie mowiac byl raczej slaby. trudno co robic, wstalem sobie. jutro znowu zaliczam rowerem Kampinos. jak "cos ciekawego" ustrzele to zapewne wrzuce na forum:)
3,4,5,6,7,8
wrzucam zdjecia z "wycieczki rowerowej" Dabrowa -> Sierakow -> Cmentarz w Palmirach (zielony szlak) -> Dabrowa (czerwony szlak). tym razem kleszcze nas nie atakowaly, ale komarow jest wiecej niz tlenu w powietrzu. wyszlo troszke ponad 50km po piachu i bagnach. fajnie bylo:)
1,2,3,4,5 (1 i 3 OM 135mm f2.8, reszta ZD14-54)
najogólniej rzecz ujmując kolory zdecydowanie bardziej mi się podobają niż B&W
najogólniej rzecz ujmując kolory zdecydowanie bardziej mi się podobają niż B&W
dzieki za opinie. pozdrawiam serdecznie
wrzucam pstryki z ostatniej rodzinnej imprezy. znowu BW, ale jakos lubie :). pierwsze zrobilem ZD 9-18mm, pozostale dwa 14-54
1,2,3
faktycznie 3 jest świetna !!!
Fajne te dwie przedostatnie rowerowe wrzutki. Ja chyba również bardziej chylę się ku kolorowi. Świetnie wyszło to pierwsze w ruchu z roweru - jest akcja, ruch - fajoskie.
dziekuje za odwiedziny i komentarze. ponizej zeszloroczna fotka z meczu Legia - Zaglebie. zdjecie robilem "jakas" malpa panasonica bo na stadnion z lustrem nie wpuszczaja. troche mnie to dziwi bo tam gdzie wchodzilem "na zachodzie" na stadiony to obostrzenie dotyczylo tylko dluuuuuuuuuugich obiektywow. oczywiscie cos pogmeralem w PSie na kontrascie:
kilka zdjec z narodowego panteonu w Lizbonie. pierwsze dwa to ZD 9-18, trzeci strzelony ZD 14-54
1,2,3
Troszke swiezych fotek z Lizbony. Troche koloru ale raczej B&W. Wszytskie stukniete "z partyzanta" ZD 9-18mm + OM 50mm (odbicia w witrynach). Mam nadzieje, ze nie bede przynudzal i cos Wam podzejdzie
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Dla mnie te odbicia w witrynach w kolorze bajkowe. Świetnie wypatrzone, a jakie kolorki. Kojarzy mi się z pop artowym kolażem. Dawno mi się tak nie spodobało zdjęcie :)
my time is now - i tu się omeg zgodzić a dokładnie nr 4, delikatne światło, kolor. tylko ta łyzwa nike na balkonie, nie pasuje do towarzystwa :grin:, pozdr
dzieki za komentarze. zastanawialem sie nad wysteplowaniem tej lyzwy na zdjeciach, ale w koncu odpuscielem temat bo wyszla by z tego niezla rzezba - szczegolnie na 5. z 4 postanowilem jednak chwilke powalczyc i wynik ponizej:
na przelamanie tematu wrzucam fotki z troszke z innej bajki. wszystkie oczywiscie sa z Lizbony i jej okolic. 9 strzelona OM 135mm f2.8, ostatnie OM 50mm f1.4 a reszta ZD 14-54mm f2.8
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
odbicia w kolorze rewelacyjne , tym bardziej ze widac na nich zycie i jakas akcje , zabawa cieniem na ostatnich zdjeciach super , zaliczylem ostatnio Twoja kolekcje zdjec na flickr i nie nudzilem sie , wrecz przeciwnie , podobalo sie bardzo
kilka zdjec z narodowego panteonu w Lizbonie. Pierwsze dwa super, trzecie też dobre ale jednak inne :)
na przelamanie tematu wrzucam fotki z troszke z innej bajki. Trzecie i pierwsze- w tej kolejności :)
Czuję, że częściej tu będę zaglądał :)
odbicia w kolorze rewelacyjne , tym bardziej ze widac na nich zycie i jakas akcje , zabawa cieniem na ostatnich zdjeciach super , zaliczylem ostatnio Twoja kolekcje zdjec na flickr i nie nudzilem sie , wrecz przeciwnie , podobalo sie bardzo
wlasnie patrze na statystyki i faktycznie widze, ze poszalales:)
Flickra traktuje troszke jak album rodzinny, wiec sporo jest zdec "wakacyjnych", ale dzieki. do tej pory staralem sie nie "pstrykac" ludzi bo wstydliwy jestem, ale postanowilem sie przelamac - troche na sile. po 2 tygodniach smialo moge powiedziec, ze trema ustapila i jest szansa, ze pociagne troche temat uliczny w wawie, choc nie ukrywam, ze u mnie krucho z czasem i roznie moze to byc...
Pierwsze dwa super, trzecie też dobre ale jednak inne :)
Trzecie i pierwsze- w tej kolejności :)
Czuję, że częściej tu będę zaglądał :)
dzieki helmuth, postarm sie wrzucic cos jeszcze ciekawego. moze cos Ci jeszcze przypasuje:)
do tej pory staralem sie nie "pstrykac" ludzi bo wstydliwy jestem, ale postanowilem sie przelamac - troche na sile. po 2 tygodniach smialo moge powiedziec, ze pierwsze lody przelamalem i jest szansa, ze pociagne troche temat uliczny w wawie, choc nie ukrywam, ze u mnie krucho z czasem i roznie moze to byc...
chyba kazdy mial treme przed fotografowaniem ludzi , ja aparat mam w rece od 2 lat i na poczatku byly ptaszki i inne zwierzaczki , pozniej jakies budynki , w koncu odrobine zaczelo mnie to nudzic , wiec zaczalem spogladac na ludzi ... tylko ze trzeba przelamac ten wewnetrzny strach , opor przed skierowaniem obiektywu na czlowieka , ale wszystko jest dla ludzi , wiec napewno bedzie ok ;-)
PS
czasami robiac zdjecia na miescie uzywam do tego ZD 50-200 , widzac z oddali ciekawa sytuacje latwiej mi przekrecic zoom na odpowiednia odleglosc niz doczlapac do miejsca akcji i zwrocic na siebie uwage , a po drugie na poczatku pomagal mi walczyc z trema ;-)
dzisiaj jest juz lepiej , aparat potrafi czasami zjednac ludzi , sami prosza o zdjecie ;-)
chyba kazdy mial treme przed fotografowaniem ludzi , ja aparat mam w rece od 2 lat i na poczatku byly ptaszki i inne zwierzaczki , pozniej jakies budynki , w koncu odrobine zaczelo mnie to nudzic , wiec zaczalem spogladac na ludzi ... tylko ze trzeba przelamac ten wewnetrzny strach , opor przed skierowaniem obiektywu na czlowieka , ale wszystko jest dla ludzi , wiec napewno bedzie ok ;-)
ja uwielbiam widoczki i klimaty NG. jestem zapalonym lazikiem i glownie dla tego tematu mam aparat, ale tak jak wspomniales ludzie sami sie prosza o zdjecie
czasami robiac zdjecia na miescie uzywam do tego ZD 50-200 , widzac z oddali ciekawa sytuacje latwiej mi przekrecic zoom na odpowiednia odleglosc niz doczlapac do miejsca akcji i zwrocic na siebie uwage , a po drugie na poczatku pomagal mi walczyc z trema ;-)
dzisiaj jest juz lepiej, aparat potrafi czasami zjednac ludzi , sami prosza o zdjecie ;-)
na mojej 135 barakuje mi troszke kadru no i to stalka.mam jeszcze ZD 70-300mm, ale jakos nie nosze. duze to i troszke wazy. ostatnio znowu lubie warjackie znieksztalcenia olkowego ZD 9-18mm z delikatnie przymknieta przyslona. ponizej kilka zdjec z mojego OM 135mm f2.8
15, 16, 17, 18, 19, 20
dzieki za komentarze. zastanawialem sie nad wysteplowaniem tej lyzwy na zdjeciach, ale w koncu odpuscielem temat bo wyszla by z tego niezla rzezba - szczegolnie na 5. z 4 postanowilem jednak chwilke powalczyc i wynik ponizej:
o to chodzi...łyżwa brutalnie kojarzy się z obecna "epokę" :wink: pędu...i przypomina ze zdjęcie zrobione zostało zza szyby
o to chodzi...łyżwa brutalnie kojarzy się z obecna "epokę" :wink: pędu...i przypomina ze zdjęcie zrobione zostało zza szyby
ooo to jest odbicie w szybie:)
majeczek78
31.05.12, 10:22
Ostatnie wrzuty fajne. Nr.9 (ławeczki) trzepneły mną na ścianę... Przyznam się że i ja borykam się z problemem "przełamania się" jeśli chodzi o foto uliczne. Z czasem też co prawda nie ciekawie.
dzieki za dobro slowo. ponizej wrzucam troszke szerokich kadrow. oczywiscie ciagle jestesmy w Lizbonie:
21, 22, 23, 24, 25
to moze jeszcze taki maly parasolkowy wrzucik. tym razem sam kolor
26, 27
23...jestem ciekaw opuszczonej restauracji w kolorze, co do starszej parki...mam taki fetysz ze lubię widzieć zmarszczki z bliska:wink:
23...jestem ciekaw opuszczonej restauracji w kolorze, co do starszej parki...mam taki fetysz ze lubię widzieć zmarszczki z bliska:wink:
specjalnie dla Ciebie 23 w kolorze:)
Tym razem wszystkie zdjecia wrzucam w kolorze i w BW. Oczywiscie wszystkie zdjecia sa z deszczowej Lizbony
28, 29, 30, 31
Tym razem dla rozluznienia klimatu wrzucam kilka kolorowych fotek wschodu slonca nad Alfama
31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 - ostatnie 4 zdjecia strzelilem Zuiko OM 135mm f2.8
kolejna porcja Lizbony. pierwsze dwa to ZD 9-18mm, pozostale to ZD 70-300mm i OM 135mm f2.8. Wszystko to Alfama i jej okolice:
39, 40, 41, 42
Fajnie. Gratuluję wyjazdu do Lizbony.
23 jest dla mnie bardzo dobre . Ciekawa wycieczka
28 dobrze wygląda - pan starszy idealnie prowadzony przez wybrukowaną strzałe - ulica w czerni i bieli lepiej mi wygląda niż w kolorach : )
dziekuje za komentarze. wakacje sie udaly a narzeczona w tydzien po powrocie ciagle jest w skowronkach:)
faktycznie pan idacy po strzalce w B&W wyglada lepiej, zreszta sporo z tych zdjec bardziej mi pasuje wlasnie w tej kolorystyce (np. 29). 23 to stary budynek za Hard Rock Cafe. namierzylem go juz pare lat temu gdy szwedalem sie w tamtej okolicy z kumplami przed Meczem Portugalia - Polska
lisiajamka1
5.06.12, 11:35
Ciekawe zdjęcia z przyjemnością obejrzałem.
oczywiscie Lizbona to tez zwierzeta a jest ich tam naprawde calkiem sporo. zdjecia sa raczej przygodne, prawie wszystkie sa strzelone w pelnym sloncu. czasem nie ograniam swiatla na OM 135 dlatego wybaczcie mi prosze delikatne przepalenia. wszystkie "dalekie" to oczywiscie OM 135mm f2.8. do psich kadrow uzywalem ZD 9-18
42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49
Psy są wystrzałowe :)
psiaki to wdzieczny temat. czasem taki warknie, ale przeciez mnie nie rozszarpie. ciekawosc prawie zawsze zwycieza. lubie takie spotkania
ze zwierzakow mam jeszcze kilka strzalow z najwiekszego oceanarium w Europie. temat dosc ciezki za wzgledu na panujaca ciemnosc i spora ilosc biegajacych wszedzie dzieci. jesli ktos "bedzie w okolicy" i znadzie chwilke na wycieczke to polecam. wszystkie zdjecia robilem OM 50mm f1.4. rozdymka jest trosze poruszona, ale to urocza rybka wiec zalaczam:)
50, 51, 52, 53, 54
ostatnie dwa to zamek Maurow w Sintrze. samo miasteczko jest przesliczne, moze nawet najladniejsze w jakim bylem
55, 56, 57, 58, 59, 60
tym razem znowu ulice Lizbony. wszystkie strzelone z ZD 9-18. wszystkim modelom czegos brakuje:)
60, 61, 62, 63
Portugalski pawilon na expo 98 i "okolice" + most Vasco da Gama
64, 65, 66, 67
most bardzo pocztówkowy - i o dziwo lepszy w kolorze : ) Uwagę zwraca również 59 (żółto - czarne) - szkoda że niebo nie uraczyło Cie jeszcze pomarańczem było by wtedy niezwykle : D
ps.
Oglądając Twoje zdjecia mam wrażenie spójności i to że robiła je jedna osoba - wyczuwam charakterystyczne podejście (styl?)
Pozdrawiam
czesc glee i wielkie dzieki za koment. znowu wrzucam cos z ulicy
Ten facet na pasach i kolejka linowa -dobre jest
Wrzucasz tyle ,że nie mogę tego ogarnąć :grin:
Ten facet na pasach i kolejka linowa -dobre jest
Wrzucasz tyle ,że nie mogę tego ogarnąć :grin:
sorry, ale to byly dlugie dwa tygodnie a mieszkalem doslownie 5 min spacerkiem od centrum miasta. przyznaje sie uczciwie natluklem zdjec MASE jesli nie HEKTOMASE. czasami bardziej to przypominalo warszaty fotograficzne niz wakacje. naszczescie wiekszosc zdjec jest typowo wakacyjnych i nie bede Was nimi zanudzal:) pozdrawiam
kolejna porcja zdjec. pomalutku zblizamy sie do konca wycieczki po Lizbonie
poprzednia wrzutka to numery 68, 69, 70, 71, teraz mamy 72, 73, 74, 75
zmieniamy klimat o 180°. razem z kumplami postanowilismy "obczaic" nasza nowa autostrade i trafilo sie kilka strzalow z Lodzi. krotko bylismy to i pstrykow bedzie malo.
1, 2, 3, 4, 5
zmieniamy klimat o 180°. razem z kumplami postanowilismy "obczaic" nasza nowa autostrade i trafilo sie kilka strzalow z Lodzi. krotko bylismy to i pstrykow bedzie malo.
1, 2, 3, 4, 5
4 "za albo przed murem" :-D fajne miejsce!!
4 "za albo przed murem" :-D fajne miejsce!!
Bardzo fajne. Wrócę tam inna pora bo warto:)
jakis czas tu nie zagladalem ale postaram sie to jakos nadrobic. zdjecia sa strzelone nad Wisla w okolicach Kazunia i Mniszewa. Sporo ostatnio smigamy na rowerach to i rozstrzal jest duzy:)
Fajny zbiór! Moje uznanie wzbudzają szczególnie 2, 4 i 7.
majeczek78
11.08.12, 22:25
Nr 7 smaczna. Cała wrzuta ok.
Rower plus aparat foto to jest to co lubie :-) Bardzo fajny watek.
Dzieki Panowie. W przyszlym tygodniu znowu cos wrzuce
zdjecia z parku w Wilanowie, wszystkie poczynione przy okazji weekendowego spaceru. szkielko to OM 135mm f2.8 a komentarze sa oczywiscie mile widziane:)
1, 2, 3, 4, 5
Chociaż wersje kolorowe są miłe dla oka, to bardziej podobają mi się zdjęcia w wersji BW, a szczególnie podoba mi się pierwsze z serii. :grin:
lisiajamka1
24.08.12, 09:48
Bardzo fajna seria czarnobiała :)
przyznaje bez bica, ze tez wole BW. ta 135 ciagle mnie zadziwia, choc tez ma swoje mankamenty. wczesniej uzywalem tanszego Sonnara z ta sama ogniskowa i jednak lepiej dzialal pod slonce - tylko swiatelko niestety 3.5. chyba skonczy sie na tym, ze spacery bede bral niemca a japonczyk "zostanie na statywie". dzieki za opinie
w poprzedni weekend skoczylem ze swoim staruszkiem i kuzynem nad Wigry do Bryzgla. ryby na bleche i inne gumy nie braly, ale przynajmniej sobie pomachalem wioslami i popstrykalem zdjecia. bogoda byla zacna, choc wieczorami mozna bylo juz wyczuc jesien. trudno co robic, lato juz praktycznie odeszlo i nic na to sie nie poradzi. naszczescie wilgoc sprzyja grzybobraniu a to lubie najbardziej :)
sandardowo juz wrzucam rowniez wersje w B&W. wszystko strzelone Zuko OM135mm f2.8
Wersja B&W najbardziej mi odpowiada :-)
widok na Tatry Bielskie z Trzech Koron. zdjecie robione w zeszlym roku podczas pierwszego powaznego opadu sniegu
3.
piękne zdjęcie, dla mnie doskonałe
---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
kilka wakacyjnych pocztowek:
31,32,33,34
31, 33,34 bardzo dobre
to bez numeru też mi podchodzi
---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------
Bieszczady 35,36
oba miłe memu oku
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
kilka strzalow z ostatniego wypadu nad Wisle
56355
to naj z tej serii
---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post był o 21:39 ----------
Na specjalne zamowienie wrzucam wszystkie bagniska z wyprawy:)
Dla informacji to Kacapska Droga i jest mocno bagnista przez caly rok. narazie jest pusto w lato jest juz gesciej, ale bez przesady. zaraz za bagniskiem sa resztki grodziska z jakiegos XII (wzniesienie, resztki walu i fosy). ogolnie polecam - na rower i na piechote. kleszcze oczywiscie sa
ostatnie
---------- Post dodany o 21:47 ---------- Poprzedni post był o 21:41 ----------
Portugalski pawilon na expo 98 i "okolice" + most Vasco da Gama
64, 65, 66, 67
64 w BW, 67 w kolorze
to takie moje faworyty :)
poza tym sporo fajnych streetów (ostatnimi czasy za miastem nie przepadam), dziwi mnie natomiast czemu tyle zdjęć w wersjach kolor i BW
to takie moje faworyty :)
poza tym sporo fajnych streetów (ostatnimi czasy za miastem nie przepadam), dziwi mnie natomiast czemu tyle zdjęć w wersjach kolor i BW
dzieki za konkretna odpowiedz. zdaje sobie sprawe, ze ilosc wersji moze powodowac lekkie zmieszanie, ale sporo z tych zdjec lubie w kolorze jak i w B&W:)
Moim zdaniem ostatnia wrzuta lepiej wygląda w wersji BW. :grin:
to juz wszystko wyglada lepiej w B&W? skandal:)
wczoraj z samego rana skoczylem z narzeczona do Lazienek. pogoda byla srednia, wiec skonczylo sie na spacerowaniu. udalo mi sie jednak zdjac kilka ciekawskich wieworek i strzelic kilka typowych fotek dla tego parku. fotek gryzoni mam chyba ze sto, wiec ograniczam ilosc do minimum. chyba brakuje mi tematow:)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Jak idziesz z dziewczyną to tylko jeden temat powinien być w Twojej głowie...inaczej prosisz się sam o kłopoty ;-). Słyszałem, że w Łazienkach wiewiórki jak i sikorki jedzą z ręki ale nie wiedziałem, że jeszcze tak fajnie pozują. Zdjęcia wszystkie przypadły mi do gustu...najbardziej 6 i 7 ;-)
Jak idziesz z dziewczyną to tylko jeden temat powinien być w Twojej głowie...inaczej prosisz się sam o kłopoty ;-). Słyszałem, że w Łazienkach wiewiórki jak i sikorki jedzą z ręki ale nie wiedziałem, że jeszcze tak fajnie pozują. Zdjęcia wszystkie przypadły mi do gustu...najbardziej 6 i 7 ;-)
dzieki za dobre slowo. wiewory nie tylko jedza z reki, ale laza tez po ludziach:)
wszystkie foty sa pstrykniete ZD 14-54mm
Kolejny powód do używania filtra UV...ochrona przed wiewiórką ;-)
robert1088
16.09.12, 20:35
Ale wiewiór fajnie zapozował - prawdziwa sesja
Ale wiewiór fajnie zapozował - prawdziwa sesja
najlepsze jest to, ze tych gryzoni sa cale masy i praktycznie kazda jest oswojona. czasami sie zdarzaja jakies nieufne sztuki ale to chyba sa swiezaki. nawet nie pamietam ile ich mi pozowalo - 20? 30? moze nawet wiecej bo spacer trwal ze cztery godziny:)
wczoraj z ranca znowu poczlapalem zaspany nad Wisle. spodziewalem sie mgly ale ta byla dzien wczesniej. trudno co robic, nie mam szczescia do tej rzeki. dziwne jest to, ze za kazdym razem gdy jestem nad Bugiem to mgly sa piekne jak z bajki
1, 2, 3, 4, 5
7060270603706047060570606
jesien czuc w powietrzu. uwielbiam ten zapach:)
w weekend z kumplami z roboty zaliczylismy splyw Czarna Hancza. pogoda nawet dopisala i przy okazji strzelilem kilka fotek. wszystkie szerokie (pierwsze cztery) to ZD 14-54, reszta OM 135mm f2.8. troche tego sporo jak na jeden set i sporo widac plecow, ale jakos sie nie moglem zdecydowac:)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14
Ciekawe i urokliwe fotki. Nie bałeś sie wywrotki i związanego z tym ryzyka zamoczenia sprzetu?
Fajna relacja z wyprawy. Szczególnie podoba mi się pierwsze. :grin:
Dwadziescia piec lat temu z Suwalk jak pamietam rozpoczelismy splyw Czarna Hancza, trzy tygodnie plyniecia i w Rozanie zakonczylismy. Plynelismy kanadyjkami dwu i czteroosobowymi. Fajne foty :-)
Fajna relacja z wyprawy. Szczególnie podoba mi się pierwsze. :grin:
fajnie, ze sie podoba:)
troszke sie martwilem o pogode bo wystartowalismy w deszczu ale jakos sie udalo
Ciekawe i urokliwe fotki. Nie bałeś sie wywrotki i związanego z tym ryzyka zamoczenia sprzetu?
jakis czas temu kupilem worek Hamy na lustrzanke, ale jakosc zdjec przez plastik kompletnie jest rozczarowujaca i tym razem sie przemoglem. przyznaje sie uczciwie, ze nawet nie myslalem o tym, ze moge sie skapac i utopic sprzet - zreszta to tylko aparat:)
ostatnio moj kumpel zrobil fiflaka do jeziora Mikolajskiego ze swoja nowa puszka i myslelismy, ze bedzie po sprzecie a tu prosze wszystko jest ok. trzeba bylo tylko przeczyscic w serwisie obiektyw.
Dwadziescia piec lat temu z Suwalk jak pamietam rozpoczelismy splyw Czarna Hancza, trzy tygodnie plyniecia i w Rozanie zakonczylismy. Plynelismy kanadyjkami dwu i czteroosobowymi. Fajne foty :-)
ostatni raz w tamtych okolicach bylem ok 20 lat temu nad jeziorem Mikaszewo na obozie wedkarskim. jakos mnie nie ciagnelo a w tym miesiacu bylem juz dwa razy i chyba jeszcze tam wpadne. splyw polecam wlasnie wczesna jesienia bo to mocno eksploatowany szlak i w wakacje robi sie czasem korek. niestety ciagle sa remontowane sluzy i odpuscilismy kanal bo przenoszenie jest dosc upierdliwe. nasza wycieczke mielismy konczyc w okolicach jeziora Serwy. narazie szykuje sie na kolejny splyw, tym razem Czarna Woda. jesli pogoda dopisze to za miesiac znowu cos wrzuce "z kajakow":)
Fajne zdjęcia...podziwiam podjęcie ryzyka wywrotki ze sprzętem ;-)
Fajne zdjęcia...podziwiam podjęcie ryzyka wywrotki ze sprzętem ;-)
ryzyko naprawde jest znikome. oczywiscie zdarzaja sie wywrotki, ale przy odrobinie rozsadku mozna naprawde spokojnie wsiadac z aparatem na kajak. pewnym utrudnieniem w tym wypadku bylo manualne ostrzenie, ale to detal. trzeba zwyczajnie troszke bardziej uwazac gdzie sie dryfuje bo mozna czasem sie zdziwic wpadajac na drzewo lub jakies inne podwodne niespodzianki. ponizej jeszcze kilka strzalow w B&W. pierwsze dwa zdjecia zrobilem ZD 14-54, reszta jak w poprzednim przypadku OM 135 f2.8
15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Może faktycznie masz rację. Osobiście brałem udział w spływach z moimi małoletnimi latoroślami i wówczas wszystko mogło się przydarzyć. Niezależnie co bym robił w kajaku i tak było mokro ;-)
wiewiórki świetne, fajna sesja.
super fotorelacja kajakowa, sporo fajnych zdjęć
---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post był o 08:57 ----------
wczoraj z samego rana skoczylem z narzeczona do Lazienek. pogoda byla srednia, wiec skonczylo sie na spacerowaniu. udalo mi sie jednak zdjac kilka ciekawskich wieworek i strzelic kilka typowych fotek dla tego parku. fotek gryzoni mam chyba ze sto, wiec ograniczam ilosc do minimum. chyba brakuje mi tematow:)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
6 i 7 z tym że 7 o wiele bardziej
wiewiórki świetne, fajna sesja.
super fotorelacja kajakowa, sporo fajnych zdjęć.
6 i 7 z tym że 7 o wiele bardziej
Ja tez lubię 7, choć zdaje sobie sprawę, ze nie jest to genialny strzał:)
Ty lubisz, my piszemy że jest dobry, może nie genialny ale jest dobry, ma w sobie to coś co przyciąga do niego uwagę a to jest bardzo ważne. Oby więcej takich nam się trafiało, czego Tobie, sobie i innym życzę.
Jak bralem udzial w roznych splywach to zabezpieczalismy sprzet fotograficzny na rozne sposoby aby nie zostal zamoczony chociaz roznie z tym bywalo :-) Foty w B&W fajne.
Jak bralem udzial w roznych splywach to zabezpieczalismy sprzet fotograficzny na rozne sposoby aby nie zostal zamoczony chociaz roznie z tym bywalo :-) Foty w B&W fajne.
Dlatego pływamy z kuplami pojedyńczo tymi laminatami. Zauważyłem dawno temu, ze im wiecej osób na kajaku, tym większy chaos i łatwiej wywrotkę:)
Kolorowa wstawka jest ciekawsza jak dla mnie bo wiecej się dzieje - w B&W widzę prawie same plecy ale konwersja była dobrym pomysłem.
ps. Pływałem często na kajaku i aparat może być w miarę bezpieczny jedynie zawieszony na szyi ew. umieszczony w dobrej torbie przymocowanej do siedziska. Na dnie kajaka zawsze znajdzie się woda.
Plywanie w kanadyjce rozni sie od plywania w kajaku tym, ze siedzisz na wysokosci burty a w kajaku gleboko, gdzie srodek ciezkosci jest nizej i jestes mnie narazony na wywrotke :-) W trudnych przejsciach... obnizalismy srodek ciezkosci siadajac na gretingach ...:-)
Kolorowa wstawka jest ciekawsza jak dla mnie bo wiecej się dzieje - w B&W widzę prawie same plecy ale konwersja była dobrym pomysłem.
ps. Pływałem często na kajaku i aparat może być w miarę bezpieczny jedynie zawieszony na szyi ew. umieszczony w dobrej torbie przymocowanej do siedziska. Na dnie kajaka zawsze znajdzie się woda.
Mam troszkę inny patent. Sprzęt wiszących na szyi narażony jest na przypadkowe uderzenie wiosłem, dlatego trzymam aparat luzem na udach. Trzeba tylko uważać na pasek, który lubi się kręcić a to trochę kusi licho.
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------
Plywanie w kanadyjce rozni sie od plywania w kajaku tym, ze siedzisz na wysokosci burty a w kajaku gleboko, gdzie srodek ciezkosci jest nizej i jestes mnie narazony na wywrotke :-) W trudnych przejsciach... obnizalismy srodek ciezkosci siadajac na gretingach ...:-)
Przyznaje, ze nigdy nie plywalem po rzece kanadyjka i jakoś mnie nie kusi. Tak jak wspomniałes kajak jest dużo bardziej stabilny:)
Przyznaje, ze nigdy nie plywalem po rzece kanadyjka i jakoś mnie nie kusi. Tak jak wspomniałes kajak jest dużo bardziej stabilny:)
Warto spróbować ale tam się pływa we dwie osoby i trzeba się zgrać bo inaczej bedzi przekładanie wiosła i pewna woda w łódce. Ja zaczynałem od kanadyjki i nawet wydaje mi się stabilniejsza ale siedziałem zawsze na dnie na macie. Kanadyjka jest wg mnie zwrotniejsza i lepsza do przeszukiwania szuwarów, linii brzegowej i sprawdza sie na zarośniętych akwenach.
przegladalem swoje starsze zdjecia i wygrzebalem cos takiego. pierwsze zrobilem na Mazurach, tam gdzie Beldany lacza sie z jezorem Mikolajskim, drzwi strzelilem w Budapeszcie niedaleko opery a ostanie jest pstrykniete na Korculi. moze komus sie spodobaja
1, 2, 3, 4
Pstrykniete na Korculi.. to czworka lepiej wypadla :-)
w zeszla sobote wpadlismy z kumplami na pare dni do Kalnicy w Bieszczadach. mialo byc slonecznie a wyszlo jak wyszlo:)
zdjecia 1 - 6 sa z wycieczki na Sine Wiry, 7 - 12 to oczywiscie Polonina Wetlinska i Smerek a trzy ostatnie sa z zapory nad Solina. to byly fajne cztery dni.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Fajna zimowa sceneria... siodemka mysle, ze najlepsza...:-)
Siedem i osiem najbardziej.
kilka zdjec z 11.11, z Warszawy. E3 + Zuiko OM 135mm f2.8
nie napinalem sie na demonstracje, zwyczajnie przejechalem sie przez miasto na rowerze:)
tym razem wszystko kolor. pozdrawiam
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
w zeszla sobote wpadlismy z kumplami na pare dni do Kalnicy w Bieszczadach. mialo byc slonecznie a wyszlo jak wyszlo:)
zdjecia 1 - 6 sa z wycieczki na Sine Wiry, 7 - 12 to oczywiscie Polonina Wetlinska i Smerek a trzy ostatnie sa z zapory nad Solina. to byly fajne cztery dni.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
fajna wyprawa, 9, 10, 11, 12 super zimowo się zrobiło
Z bankami swietne foty :-)
dzieki za komentarze. dlabym po +, ale musze "rozdac innym":)
kilka zdjec z 11.11, z Warszawy. E3 + Zuiko OM 135mm f2.8
nie napinalem sie na demonstracje, zwyczajnie przejechalem sie przez miasto na rowerze:)
tym razem wszystko kolor. pozdrawiam
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Bardzo fajny spacerek, po tytule obawiałem się dymu, smrodu i burd, słowem "dziennikarki sensatki" a tu b.miła zaskoczenie.
Prośba: jak będzie plener w Warszawie - nie Migaj się: OO! (Obecność Obowiązkowa)
Twoja relacja z 11.11 podoba mi się. Szczególnie przypadła mi do gustu pojedyńcza bańka. :grin:
Cissic, praca szkodzi. Choćby dlatego że przepracowana dniówka skraca życie o 8 godzin :-), więc bardziej niz papieros lub "50" ;-) > Oderwij się troszkę i wrzucaj coś.
Pozdrawiam
Ładne te zimowe pejzażyki :)
dziekuje Wam za ostatnie komentarze. wrzucam kilka zdjec z wczorajszego spaceru "po Warszawie". wszystko strzelone Zuiko OM 50mm f1.4
No cóż..... dobra robota. Dwójka jest bardzo cacy .
dzisiaj dwa strzaly "po drodze z pracy" w kolorze i w B&W. w akcji Zuiko OM 50mm f1.4
dziekuje Wam za ostatnie komentarze. wrzucam kilka zdjec z wczorajszego spaceru "po Warszawie". wszystko strzelone Zuiko OM 50mm f1.4
1 i ostatnie :)
Dwojeczka swietna :-)
wojtek1234
13.12.12, 22:52
A według mnie 2 i 4:grin:
Fajnie, ze cos Wam przypadło do gustu. Postaram sie cos wrzucić jeszcze przy weekendzie