PDA

Zobacz pełną wersję : podejdź bliżej...

ainenna
21.06.11, 19:37
Tak mnie ostatnio zaczęła pociągać fotografia zbliżeń. Generalnie to dla mnie nowość i dlatego postanowiłam założyć sobie nowy wątek tylko dla tego tematu. Liczę na Wasze uwagi.
Na pierwszy ogień 3 kwiatki i coś co wygląda jak chrust a naprawdę to korzenie mojej róży jerychońskiej (w stanie suchym oczywiście)

jurec
21.06.11, 19:43
Coś nieostro.

DIONIZY
21.06.11, 20:01
Coś z ostrością kiepsko.
Pelargoni pączek dokładam.
Pozdrawiam i powodzenia w zbliżeniach ...

ainenna
21.06.11, 20:16
Coś z ostrością kiepsko.
Pelargoni pączek dokładam.
Pozdrawiam i powodzenia w zbliżeniach ...
Pięknie "kudłaty" ten pączek... dzięki...:)

co do ostrości to chyba widzę inaczej albo mój monitor wszystko wyostrza... co prawda obiekty nie są ostre na całej wielkości ale ostrość jest w pewnych punktach zgodnie z zamierzeniem... hmm... muszę to zobaczyć na innym monitorze... albo iść do okulisty...:???:

DIONIZY
21.06.11, 20:28
Bez przesady, z okulistą !!!
Może coś takiego ...
Pozdrawiam

emc2
21.06.11, 21:23
Odnośnie ostrości, to widzę, że chodzi o to, że Twoje pomysły na ostrość nie odniosły sukcesu. Ale nie ma powodu, by zakładać okulary :-) Zdjęcie pierwsze - ostrość na pręcikach, ale wzrok od pręcików od razu przechodzi do listków, ich nieostrość burzy odbiór zdjęcia. Zdjęcie drugie - chyba wiem o co Ci chodziło, o miękko-ostrą (jak sos słodko-kwaśny ;-)) kompozycję, ale tu, mimo dobrze dobranej kolorystyki, jest zbyt dużo chaosu - skup się na jakimś ciekawym fragmencie i wykadruj, a będzie lepiej. Chrust z winietą wyszedł moim zdaniem najlepiej, bo po prostu abstrakcyjnie.
Przymknij przysłonę śmielej, tak aby ostrość objęła większą część głównego tematu, lub tnij kadr, wydzielaj i zarządzaj nim w taki sposób, aby fragment, który pozostawisz w GO był intrygujący, czymś mógł zainteresować - kształtem, kolorem, światłocieniem. Sama mała głębia nie załatwi automatycznie pomyślnego odbioru zdjęcia.
Popróbuj też portretów, takie bliskie, wypełniające cały kadr są ciekawe, gdy uda Ci się złapać urok chwili i dobre światło.

ainenna
21.06.11, 21:44
Odnośnie ostrości, to widzę, że chodzi o to, że Twoje pomysły na ostrość nie odniosły sukcesu. Ale nie ma powodu, by zakładać okulary :-) Zdjęcie pierwsze - ostrość na pręcikach, ale wzrok od pręcików od razu przechodzi do listków, ich nieostrość burzy odbiór zdjęcia. Zdjęcie drugie - chyba wiem o co Ci chodziło, o miękko-ostrą (jak sos słodko-kwaśny ;-)) kompozycję, ale tu, mimo dobrze dobranej kolorystyki, jest zbyt dużo chaosu - skup się na jakimś ciekawym fragmencie i wykadruj, a będzie lepiej. Chrust z winietą wyszedł moim zdaniem najlepiej, bo po prostu abstrakcyjnie.
Przymknij przysłonę śmielej, tak aby ostrość objęła większą część głównego tematu, lub tnij kadr, wydzielaj i zarządzaj nim w taki sposób, aby fragment, który pozostawisz w GO był intrygujący, czymś mógł zainteresować - kształtem, kolorem, światłocieniem. Sama mała głębia nie załatwi automatycznie pomyślnego odbioru zdjęcia.
Popróbuj też portretów, takie bliskie, wypełniające cały kadr są ciekawe, gdy uda Ci się złapać urok chwili i dobre światło.

Dziękuję bardzo, to są dla mnie bardzo cenne wskazówki... zgadzam się z powyższymi uwagami, pozwoliły mi z boku spojrzeć na te foty.... no i cieszę się, że na okulistę nie muszę kasy wydawać...;)

Quentin35
21.06.11, 23:04
Widzę, że mamy podobne zachcianki co do zbliżeń...fotograficznych ;)
Po swoich próbach doszedłem do wniosku, że bardzo ważne jest światło i tło w połączeniu z odpowiednio dobraną głębią ostrości.
Niby oczywista oczywistość ale nie poproszę robaka żeby przeszedł na inne, bardziej jednolite czy kontrastowe tło ;)
Uzyskiwanie odpowiedniej głębi ostrości też nie zawsze jest proste. Czasami wymaga sporego przymknięcia przysłony co niekiedy powoduje na tyle wydłużenie czasu otwarcia migawki, że zrobienie zdjęcia z ręki jest niemożliwe a nie zawsze da się ustawić statyw. Generalnie staram się wykorzystywać dobrą pogodę a kiedy takiej nie ma, odpuszczam sobie by relaksu nie zmieniać w frustrację ;) Zatem życzę dużo dobrego światła i udanych ujęć :)

taztaz
22.06.11, 01:48
zbliżenie ehhh im bliżej tym fajniej :) ale jak już tubusem obiektywu zasłania się obiekt to już tak fajnie nie jest. ja posiłkuje się lampa albo dwiema, używam pierścieni i obiektywu makro nie ukrywam że na zdjęciu https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53846 ostrość ustawiałem z 15 min :) fota korekta fota korekta.a badyl mail może z 7mm. do całości dochodzi wyostrzanie w programie graficznym.

Lolita
22.06.11, 12:58
Hej Dorotko :grin:
Ja też lubię takie zbliżenia i napewno tu będę zaglądać :wink:

zbliżenie ehhh im bliżej tym fajniej :)

Kudłaczu Ty :-P

taztaz
22.06.11, 14:33
Kudłaczu Ty :-P

odnoście mnie czy badyla :) jeśli do mnie to czy kudłacz jako sierściuch czy kudłacące myśli.
tak czy inaczej obie wersje są poprawne. muahaha

ainenna
22.06.11, 18:59
Widzę, że mamy podobne zachcianki co do zbliżeń...fotograficznych ;)
Po swoich próbach doszedłem do wniosku, że bardzo ważne jest światło i tło w połączeniu z odpowiednio dobraną głębią ostrości.
Niby oczywista oczywistość ale nie poproszę robaka żeby przeszedł na inne, bardziej jednolite czy kontrastowe tło ;)
Uzyskiwanie odpowiedniej głębi ostrości też nie zawsze jest proste. Czasami wymaga sporego przymknięcia przysłony co niekiedy powoduje na tyle wydłużenie czasu otwarcia migawki, że zrobienie zdjęcia z ręki jest niemożliwe a nie zawsze da się ustawić statyw. Generalnie staram się wykorzystywać dobrą pogodę a kiedy takiej nie ma, odpuszczam sobie by relaksu nie zmieniać w frustrację ;) Zatem życzę dużo dobrego światła i udanych ujęć :)

generalnie wszystko z daleka wydaje się łatwiejsze...:) dotąd omijałam statyw z daleka ale właśnie zaczęłam się z tym sprzętem oswajać, bo jednak trudno liczyć na to, że światło będzie sprzyjać...:) a ile cierpliwości trzeba mieć przy czekaniu aż wiaterek się uspokoi...:)

zbliżenie ehhh im bliżej tym fajniej :) ale jak już tubusem obiektywu zasłania się obiekt to już tak fajnie nie jest. ja posiłkuje się lampa albo dwiema, używam pierścieni i obiektywu makro nie ukrywam że na zdjęciu https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53846 ostrość ustawiałem z 15 min :) fota korekta fota korekta.a badyl mail może z 7mm. do całości dochodzi wyostrzanie w programie graficznym.

o właśnie i tu cierpliwość potrzebna jak nic... taka fotografia zbliżeniowa to niezły trening charakteru :)

Hej Dorotko :grin:
Ja też lubię takie zbliżenia i na pewno tu będę zaglądać :wink:
zawsze będzie mi miło cię tu widzieć..:)

Ostatnimi czasy miałam okazję przebywać w miejscu z ogrodem i trochę napstrykałam kwiatków... ponieważ już są to się nimi z Wami podzielę...:) po wczorajszych uwagach niektóre wydają mi się niedopracowane ale może dostrzeżcie w nich jeszcze inne wady ... brak mi obiektywizmu..;)

jurec
22.06.11, 19:49
Czy zdjęcia ze statywu? 1/13 to trochę długo.
Wygląda jakbyś wszystko chciała nieostro.
Saboor wrzucił kwiatki - jest od kogo się uczyć.

Iza
22.06.11, 20:38
Szkoda, że są nieostre, bo kadry mi się podobają. Na początku bardzo ciężko trafić z ostrością nawet jeśli inne rodzaje fotografii świetnie wychodzą. Czekam na kolejne próby i życzę powodzenia :grin:

jurec
22.06.11, 20:41
Może problem tkwi w aparacie (obiektywie),
może w obróbce, a może tak ma być ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Szkoda, że wielcy tego świata nie chcą tu zajrzeć.

taztaz
22.06.11, 21:07
to tak na szybko http://dl.dropbox.com/u/6459827/6_flower6s.gif
http://dl.dropbox.com/u/6459827/5_flower4s.gif porównanie moje Twoje. Wyostrzanie delikatne i tyle :)

ainenna
22.06.11, 21:18
to tak na szybko http://dl.dropbox.com/u/6459827/6_flower6s.gif
http://dl.dropbox.com/u/6459827/5_flower4s.gif porównanie moje Twoje. Wyostrzanie delikatne i tyle :)

szczerze... to bałam się takiej obróbki... myślałam, że tak przesadzę, ale widzę, że to dobrze wygląda... problem z łapaniem ostrości na pewno jeszcze mam... to były jedne z pierwszych takich zdjęć, robię w rawie ale bałam się przeostrzenia... cóż. trzeba będzie odważniej i zobaczymy co z tego wyjdzie... dzięki taztaz....:)

taztaz
22.06.11, 21:36
kombinuj pytaj, a na pewno znajdzie się ktoś do pomocy:)

ainenna
22.06.11, 22:34
a jak ta wersja Wam się widzi?... lepiej czy wciąż zbyt mało ostra?

taztaz
22.06.11, 22:37
MZ za dużo nasycenia zlewa się w jedną plamę czerwoną.

ainenna
22.06.11, 22:55
zdjęłam nieco nasycenia... lepiej?

taztaz
22.06.11, 23:18
teraz jakby wyprane ehh nie mam pomysła na tę fotę

ainenna
22.06.11, 23:24
no cóż... to ją zostawiam w spokoju przynajmniej na razie...;) idę spać... dzięki za zaangażowanie...:) jutro nowy dzień, może i nowe pomysły..:)

masakrer
23.06.11, 00:12
Moze cos w tym stylu, bardziej przygaszone :grin:

jurec
23.06.11, 07:47
Masakrer - ze wszystkich próbek dla mnie Twoja najładniejsza.

ainenna
24.06.11, 13:51
Moze cos w tym stylu, bardziej przygaszone :grin:

Aga dzięki... podoba mi się ta wersja i ten odcień czerwieni...:) fajnie to wygląda, choć ten odcień jest niezgodny z rzeczywistością... ale to może przeszkadzać tylko nielicznym..;)

a jak te dwa Wam się widzą?

jurec
24.06.11, 14:07
Dla mnie się podobają - bardzo oryginalne podejście do tematu.

Rysiek_O
24.06.11, 15:49
..

Interesujące! Bardzo interesujące.

waruga
24.06.11, 16:16
Ainenna dwojeczka swietna.

ajan
24.06.11, 16:32

może tak...

http://img41.imageshack.us/img41/7637/9obcysabc.jpg

masakrer
24.06.11, 18:05
Jak to gdzies powiedzial Mirek54..."kwiatki to ciezki kawalek chleba" i ma calkowita racje.:grin:

Dwa ostatnie bardzo fajne, oba mi sie podobaja.
Zdecydowanie lepsze od poprzedniej wrzutki.
Tak trzymaj Dorota.

ajan
24.06.11, 18:32
różyczka od Jana...

http://img4.imageshack.us/img4/3058/p6243862abc.jpg

ainenna
24.06.11, 19:07
dzięki wszystkim za odwiedziny a Janowi dodatkowo za różyczkę...:)

ainenna
25.06.11, 13:51
mam jeszcze takie dwa zbliżenia... co myślicie?

lisiajamka1
25.06.11, 14:33
Flower jak na mój gust mało wyrazisty, natomiast szczypior bardzo ciekawie wyszedł - taka grafika.

madziazywczak
25.06.11, 22:37
strasznie podoba mi się choinka. rewelacja.
co do ostatniej wrzuty. pierwsze nie za bardzo. uważam że troszkę za mała głębia. drugie ciekawe :)