Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: podejdź bliżej...

| OlyJedi Awatar ainenna
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

podejdź bliżej...

Tak mnie ostatnio zaczęła pociągać fotografia zbliżeń. Generalnie to dla mnie nowość i dlatego postanowiłam założyć sobie nowy wątek tylko dla tego tematu. Liczę na Wasze uwagi.
    Na pierwszy ogień 3 kwiatki i coś co wygląda jak chrust a naprawdę to korzenie mojej róży jerychońskiej (w stanie suchym oczywiście)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_flower1s.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	318,6 KB
ID:	49752   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_flower3s.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	347,8 KB
ID:	49753   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3_flower5s.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	270,9 KB
ID:	49754   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4_chrust_s.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	303,8 KB
ID:	49755  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jurec
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Coś nieostro.
    "A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Coś z ostrością kiepsko.
    Pelargoni pączek dokładam.
    Pozdrawiam i powodzenia w zbliżeniach ...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5097919 RP.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	181,0 KB
ID:	49756  

| OlyJedi Awatar ainenna
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DIONIZY Zobacz posta
    Coś z ostrością kiepsko.
    Pelargoni pączek dokładam.
    Pozdrawiam i powodzenia w zbliżeniach ...
    Pięknie "kudłaty" ten pączek... dzięki...

co do ostrości to chyba widzę inaczej albo mój monitor wszystko wyostrza... co prawda obiekty nie są ostre na całej wielkości ale ostrość jest w pewnych punktach zgodnie z zamierzeniem... hmm... muszę to zobaczyć na innym monitorze... albo iść do okulisty...

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bez przesady, z okulistą !!!
    Może coś takiego ...
    Pozdrawiam

Nazwa:	P4186594 RP.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	113,4 KB
ID:	49760  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Odnośnie ostrości, to widzę, że chodzi o to, że Twoje pomysły na ostrość nie odniosły sukcesu. Ale nie ma powodu, by zakładać okulary Zdjęcie pierwsze - ostrość na pręcikach, ale wzrok od pręcików od razu przechodzi do listków, ich nieostrość burzy odbiór zdjęcia. Zdjęcie drugie - chyba wiem o co Ci chodziło, o miękko-ostrą (jak sos słodko-kwaśny ) kompozycję, ale tu, mimo dobrze dobranej kolorystyki, jest zbyt dużo chaosu - skup się na jakimś ciekawym fragmencie i wykadruj, a będzie lepiej. Chrust z winietą wyszedł moim zdaniem najlepiej, bo po prostu abstrakcyjnie.
    Przymknij przysłonę śmielej, tak aby ostrość objęła większą część głównego tematu, lub tnij kadr, wydzielaj i zarządzaj nim w taki sposób, aby fragment, który pozostawisz w GO był intrygujący, czymś mógł zainteresować - kształtem, kolorem, światłocieniem. Sama mała głębia nie załatwi automatycznie pomyślnego odbioru zdjęcia.
    Popróbuj też portretów, takie bliskie, wypełniające cały kadr są ciekawe, gdy uda Ci się złapać urok chwili i dobre światło.
    There's no place like 127.0.0.1

| OlyJedi Awatar ainenna
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Odnośnie ostrości, to widzę, że chodzi o to, że Twoje pomysły na ostrość nie odniosły sukcesu. Ale nie ma powodu, by zakładać okulary Zdjęcie pierwsze - ostrość na pręcikach, ale wzrok od pręcików od razu przechodzi do listków, ich nieostrość burzy odbiór zdjęcia. Zdjęcie drugie - chyba wiem o co Ci chodziło, o miękko-ostrą (jak sos słodko-kwaśny ) kompozycję, ale tu, mimo dobrze dobranej kolorystyki, jest zbyt dużo chaosu - skup się na jakimś ciekawym fragmencie i wykadruj, a będzie lepiej. Chrust z winietą wyszedł moim zdaniem najlepiej, bo po prostu abstrakcyjnie.
    Przymknij przysłonę śmielej, tak aby ostrość objęła większą część głównego tematu, lub tnij kadr, wydzielaj i zarządzaj nim w taki sposób, aby fragment, który pozostawisz w GO był intrygujący, czymś mógł zainteresować - kształtem, kolorem, światłocieniem. Sama mała głębia nie załatwi automatycznie pomyślnego odbioru zdjęcia.
    Popróbuj też portretów, takie bliskie, wypełniające cały kadr są ciekawe, gdy uda Ci się złapać urok chwili i dobre światło.
    Dziękuję bardzo, to są dla mnie bardzo cenne wskazówki... zgadzam się z powyższymi uwagami, pozwoliły mi z boku spojrzeć na te foty.... no i cieszę się, że na okulistę nie muszę kasy wydawać...

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Widzę, że mamy podobne zachcianki co do zbliżeń...fotograficznych
    Po swoich próbach doszedłem do wniosku, że bardzo ważne jest światło i tło w połączeniu z odpowiednio dobraną głębią ostrości.
    Niby oczywista oczywistość ale nie poproszę robaka żeby przeszedł na inne, bardziej jednolite czy kontrastowe tło
    Uzyskiwanie odpowiedniej głębi ostrości też nie zawsze jest proste. Czasami wymaga sporego przymknięcia przysłony co niekiedy powoduje na tyle wydłużenie czasu otwarcia migawki, że zrobienie zdjęcia z ręki jest niemożliwe a nie zawsze da się ustawić statyw. Generalnie staram się wykorzystywać dobrą pogodę a kiedy takiej nie ma, odpuszczam sobie by relaksu nie zmieniać w frustrację Zatem życzę dużo dobrego światła i udanych ujęć

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    zbliżenie ehhh im bliżej tym fajniej ale jak już tubusem obiektywu zasłania się obiekt to już tak fajnie nie jest. ja posiłkuje się lampa albo dwiema, używam pierścieni i obiektywu makro nie ukrywam że na zdjęciu https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-53846 ostrość ustawiałem z 15 min fota korekta fota korekta.a badyl mail może z 7mm. do całości dochodzi wyostrzanie w programie graficznym.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    Hej Dorotko
    Ja też lubię takie zbliżenia i napewno tu będę zaglądać
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    zbliżenie ehhh im bliżej tym fajniej
    Kudłaczu Ty
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7