PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic G3 vs GH2, rozterki i dylematy...

Janeczek
16.06.11, 13:40
Zapraszam do dyskusji:

czy warto i co warto pomimo malej roznicy w cenie startowej, dla przypomnienia G3 + 14-42 = 2999zl, GH2 + 14-42 = 3599zl,

czy aby Panasonic sie nie powiela i nie za malo roznicuje swoje produkty np nagrywanie video rozniace sie brakiem natywnego 1080p w G3 vs pelne w GH2,

itd...

Sam mam ochote nabyc G3 ale zastanawiam sie nad + dodatnimi przemawiajacymi za GH2...

Celowo wylaczylem z porownania GF3, ktore choc w podobnej cenie, ewidentnie kierowane jest do innej grupy docelowej ze wzgledu na gabaryty...

pozdrawiam serdecznie
Janek

nightelf
16.06.11, 13:46
Weź pod uwagę inną wielkość body, przełączniki na GH2, o które G3 jest uboższy. Możliwe też, że inna jest prędkość AF.

Dopóki nie ma obu na rynku poczekałbym z porównywaniem ich.

Janeczek
16.06.11, 14:44
Matryca ta sama, bez multiaspectu w G3, guzikologii mniej w G3 fakt, AF ten sam, obrazowanie pewno podobne, problem dla mnie podobnej wielkosci body, G3 mniejsze ale i gorzej zapewne sie trzyma, roznica w filmowaniu i rozbudowaniu tego trybu, cena? nie az tak zroznicowana jak na moje...

Przypominaja mi sie czasy kiedy w dobie G1 jako nowosc pojawilo sie GH1 i tamtejszy soft do G1 duzo w tymze aparacie popsul, mysle, ze to byl celowy zabieg Panasonica, by przekierowac czesc zastanawiajacych sie do zakupu GH1, zreszta srednio udanego z bandingiem, szumami itd...

pozdrawiam serdecznie
Janek

psl
16.06.11, 18:52
Na dzisiaj z większych puszek niż GF chyba najkorzystniej wypada G2 - ok. 1700zł. Zostaje sporo kasy na szkiełko jakieś. Ale podejrzewam,że nie bierzesz pod uwagę ze względu na starszą matrycę.

krzysiek29
16.06.11, 22:20
Poczekałbym aż G3 się fizycznie pojawi na rynku a wtedy można mówić o cenie za niego . Ja znalazłem np G3 za 2700 w kicie z 14-42 ale "dostępny wkrótce".
Myślę ,że ważna też przy wyborze będzie różnica w wielkości. Dla większych rączek G3 może być za mały ot co :wink:

Janeczek
16.06.11, 23:56
Duzych lapek nie mam wcale, a juz uwazam, ze grip w G1 np jest za gleboki i wcale super wygodnie sie tego nie trzyma, dla mnie porazka bedzie toto sliskie GF3, przypominajace te uchwyty z samsunga nx...

Wracajac do tematu, to nie chodzi o to, ze ja mam dylematy co wybrac, tylko o wartosciowanie sprzetu wg Panasonica, wydaje mi sie, ze roznica jest na tyle mala, technicznie i cenowo, ze te puszki beda mialy ciezka przeprawe...

Szkoda, ze Panas jasno mowi, iz GH jest dla profi, jesli, to chyba w profi filmowaniu, przypomina mi sie sytuacja z GH1, gdzie filmy byly szokiem w pozytywnym tego znaczeniu, a fotki toto robilo gorsze od G1.

Jestem ciekaw roznic w sofcie i szybkosci odpowiedzi na premiere G3 w korekcji softu GH2, tam duzo sie czyta o dziwnych tendencjach we wpadaniu w nienaturalne odcienie i co na to Nasza 'jutrzejsza' premiera sklepowa...

ciekawe kiedy u nas w sklepach?

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
http://www.videotesty.pl/film/371/Panasonic-LUMIX-G3-recenzja-aparatu-fotograficznego/

zwroccie uwage jak ten gosc trzyma ten aparat, oj moze byc na prawde nieciekawie w trzymaniu, nie chce krakac ale na wygodne toto nie wyglada...

epicure
17.06.11, 00:15
Janeczek, narzekasz, że grip w G1 jest za duży i niewygodny, a w G3 za mały i też niewygodny. Trudno będzie znaleźć wśród mikrusów puszkę, która pod tym względem będzie dla Ciebie najlepszym kompromisem. Może E-PL2? Ten ma chyba najwygodniejszy grip z tych małych.

Janeczek
17.06.11, 07:40
Zaraz narzekasz, uzywalem bardzo dlugo G1, pisalem tylko, ze ma dla mnie za gleboki grip ale bardzo dobry w trzymaniu jesli chodzi o podlaczanie dlugich szkiel niesystemowych, tu EPL, ktorego mam wysiada na manualu...

Mam nadzieje, ze juz niedlugo bedzie mozna pomacac i wyrobic sobie opinie, caly czas czekam i mam nadzieje, ze toto mnie zaskoczy:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

Grzes55
21.08.11, 22:00
Chciałbym odkopać trochę ten wątek, jako że G3 pojawiło się już w sprzedaży a jednocześnie cena GH2 nico spadła. Obecnie Gh2 jest za niecałe 2900 a G3 za 2200. Czy może ktoś robił dokładniejszą analizę czy Gh2 jest wart tych paru złoty więcej. W tej cenie jest również E-p3. Mam chrapkę na GH2 , ale Oly również jest kuszący. Czy są jakieś wyraźne przeciw Gh2 - nie włączając w to wymiarów?

apz
21.08.11, 22:39
Jak chcesz filmować, lub masz dobrą i dużą szklarnie 4/3 to GH-2, a jak nie to poczekaj na coś nowego, chyba, że nie odstręczają cię do G3 opisywane na forum wady tego aparatu.

Pozdrawiam AP.

gietrzy
22.08.11, 08:53
Imho, powtarzam imho, czysto teoretycznie różnica w obrazku może być na poziomie D7000 vs. D5100 lub 50D vs. 500D (te lepsze to drugie ;)).
Jeśli w ogóle taki temat założyłeś to imho albo nie widziałeś video z GH2 albo ci nie zależy na video. Do tego jest jeszcze multi aspect - coś co powinno być w każdym aparacie mikro. Najważniejsze jest imho trzymanie puszki - MUSISZ ;) oba spróbować w swojej dłoni, nie ma łatwo ;)
Ja na ten przykład potrafię tak trzymać GF1, że nic przypadkowo nie naciskam... niestety z E-PL1 mi się tak nie udaje... więc złap oba w dłonie i przeklikaj i naleśnika i ogórka (14-140).

Podsumowując: ja brałbym GH2