Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Panasonic G3 vs GH2, rozterki i dylematy...

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Panasonic G3 vs GH2, rozterki i dylematy...

Zapraszam do dyskusji:

czy warto i co warto pomimo malej roznicy w cenie startowej, dla przypomnienia G3 + 14-42 = 2999zl, GH2 + 14-42 = 3599zl,

czy aby Panasonic sie nie powiela i nie za malo roznicuje swoje produkty np nagrywanie video rozniace sie brakiem natywnego 1080p w G3 vs pelne w GH2,

itd...

Sam mam ochote nabyc G3 ale zastanawiam sie nad + dodatnimi przemawiajacymi za GH2...

Celowo wylaczylem z porownania GF3, ktore choc w podobnej cenie, ewidentnie kierowane jest do innej grupy docelowej ze wzgledu na gabaryty...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Weź pod uwagę inną wielkość body, przełączniki na GH2, o które G3 jest uboższy. Możliwe też, że inna jest prędkość AF.

Dopóki nie ma obu na rynku poczekałbym z porównywaniem ich.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Matryca ta sama, bez multiaspectu w G3, guzikologii mniej w G3 fakt, AF ten sam, obrazowanie pewno podobne, problem dla mnie podobnej wielkosci body, G3 mniejsze ale i gorzej zapewne sie trzyma, roznica w filmowaniu i rozbudowaniu tego trybu, cena? nie az tak zroznicowana jak na moje...

Przypominaja mi sie czasy kiedy w dobie G1 jako nowosc pojawilo sie GH1 i tamtejszy soft do G1 duzo w tymze aparacie popsul, mysle, ze to byl celowy zabieg Panasonica, by przekierowac czesc zastanawiajacych sie do zakupu GH1, zreszta srednio udanego z bandingiem, szumami itd...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na dzisiaj z większych puszek niż GF chyba najkorzystniej wypada G2 - ok. 1700zł. Zostaje sporo kasy na szkiełko jakieś. Ale podejrzewam,że nie bierzesz pod uwagę ze względu na starszą matrycę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Poczekałbym aż G3 się fizycznie pojawi na rynku a wtedy można mówić o cenie za niego . Ja znalazłem np G3 za 2700 w kicie z 14-42 ale "dostępny wkrótce".
    Myślę ,że ważna też przy wyborze będzie różnica w wielkości. Dla większych rączek G3 może być za mały ot co
    pozdrawiam Krzysiek

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Duzych lapek nie mam wcale, a juz uwazam, ze grip w G1 np jest za gleboki i wcale super wygodnie sie tego nie trzyma, dla mnie porazka bedzie toto sliskie GF3, przypominajace te uchwyty z samsunga nx...

Wracajac do tematu, to nie chodzi o to, ze ja mam dylematy co wybrac, tylko o wartosciowanie sprzetu wg Panasonica, wydaje mi sie, ze roznica jest na tyle mala, technicznie i cenowo, ze te puszki beda mialy ciezka przeprawe...

Szkoda, ze Panas jasno mowi, iz GH jest dla profi, jesli, to chyba w profi filmowaniu, przypomina mi sie sytuacja z GH1, gdzie filmy byly szokiem w pozytywnym tego znaczeniu, a fotki toto robilo gorsze od G1.

Jestem ciekaw roznic w sofcie i szybkosci odpowiedzi na premiere G3 w korekcji softu GH2, tam duzo sie czyta o dziwnych tendencjach we wpadaniu w nienaturalne odcienie i co na to Nasza 'jutrzejsza' premiera sklepowa...

ciekawe kiedy u nas w sklepach?

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    http://www.videotesty.pl/film/371/Pa...tograficznego/

zwroccie uwage jak ten gosc trzyma ten aparat, oj moze byc na prawde nieciekawie w trzymaniu, nie chce krakac ale na wygodne toto nie wyglada...
    Ostatnio edytowane przez Janeczek ; 17.06.11 o 00:06

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Janeczek, narzekasz, że grip w G1 jest za duży i niewygodny, a w G3 za mały i też niewygodny. Trudno będzie znaleźć wśród mikrusów puszkę, która pod tym względem będzie dla Ciebie najlepszym kompromisem. Może E-PL2? Ten ma chyba najwygodniejszy grip z tych małych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Zaraz narzekasz, uzywalem bardzo dlugo G1, pisalem tylko, ze ma dla mnie za gleboki grip ale bardzo dobry w trzymaniu jesli chodzi o podlaczanie dlugich szkiel niesystemowych, tu EPL, ktorego mam wysiada na manualu...

Mam nadzieje, ze juz niedlugo bedzie mozna pomacac i wyrobic sobie opinie, caly czas czekam i mam nadzieje, ze toto mnie zaskoczy

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar Grzes55
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Panasonic G3 vs GH2, rozterki i dylematy...

Chciałbym odkopać trochę ten wątek, jako że G3 pojawiło się już w sprzedaży a jednocześnie cena GH2 nico spadła. Obecnie Gh2 jest za niecałe 2900 a G3 za 2200. Czy może ktoś robił dokładniejszą analizę czy Gh2 jest wart tych paru złoty więcej. W tej cenie jest również E-p3. Mam chrapkę na GH2 , ale Oly również jest kuszący. Czy są jakieś wyraźne przeciw Gh2 - nie włączając w to wymiarów?
    Olympus E-1, ZD 14-54, ZD 50, Sigma 55-200, Sigma 105, FL-36, Metz 58, E-PL1, 20mm 1,7

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Panasonic G3 vs GH2, rozterki i dylematy...

Jak chcesz filmować, lub masz dobrą i dużą szklarnie 4/3 to GH-2, a jak nie to poczekaj na coś nowego, chyba, że nie odstręczają cię do G3 opisywane na forum wady tego aparatu.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro