PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła w powiązaniu z Punktem AF czy niezależny ?

dziekan
28.04.07, 11:40
Jaką opcje stosować ESP+AF czy samo ESP ? Czy opcja ta ma znaczący wpływ na pomiar światła ?
dzięki za pomoc.
pzdr

rodia
28.04.07, 12:06
AF nie ma wpływa na pomiar światła. chyba że chodzi ci o zmianę kiedy ma być blokowany AF a kiedy ekspozycja?

dziekan
28.04.07, 12:10
AF nie ma wpływa na pomiar światła. chyba że chodzi ci o zmianę kiedy ma być blokowany AF a kiedy ekspozycja?

to wiem, ale jest taka opcja Aby pomiar ESP działał niezależnie albo współpracował w powiązaniu z aktywnym punktem AF. Jest jak byk w opcjach, a że wzieło mnie na wtórne studiowanie zapomnianych funkcji stąd moje pytanie.

rodia
28.04.07, 14:47
wrócę z roboty do domu to ci udzielę pełnej odpowiedzi bo nie mam teraz epińcet przy sobie

grizz
28.04.07, 16:40

to wiem, ale jest taka opcja Aby pomiar ESP działał niezależnie albo współpracował w powiązaniu z aktywnym punktem AF. Jest jak byk w opcjach, a że wzieło mnie na wtórne studiowanie zapomnianych funkcji stąd moje pytanie.

eee toTy korzystasz z jakiegoś punktu AF poza centralnym?

dziekan
29.04.07, 10:09

to wiem, ale jest taka opcja Aby pomiar ESP działał niezależnie albo współpracował w powiązaniu z aktywnym punktem AF. Jest jak byk w opcjach, a że wzięło mnie na wtórne studiowanie zapomnianych funkcji stąd moje pytanie.

eee toTy korzystasz z jakiegoś punktu AF poza centralnym?

w sumie nie, ale czy to znaczy że jak korzystam tylko ze środkowego punktu AF to nie ma znaczenia na pomiar światła czy wybiorę ESP+AF lub ażeby ESP działało niezależnie ?

fotomic
29.04.07, 13:00
a co piszą w instrukcji obsługi ?

dziekan
29.04.07, 13:21
a co piszą w instrukcji obsługi ?

niewiele. stąd moje pytanie tutaj. Na logikę wiadomo o co chodzi z tą opcją - chciałem się jednak dowiedzieć o praktyczne jej zastosowanie, jak Wy cykacie fotki przy tym pomiarze oraz czy jest znaczna różnica że pomiar weźmie pod uwagę punkt AF jak i tak pomiar jest matrycowy ?
pzdr

rodia
29.04.07, 20:39
Posprawdzałem i sprawa wygląda tak:
AF działa niezależnie od pomiaru światła. rozumiałbym twoje wahania co do punktowego pomiaru światła, ale jak chcesz połączyć AF z ESP. przecież esp mierzy światło w 49 segmentach kadru więc jak niby AF miałby wplywać na ESP lub odwrotnie? Z samej zasady pomiaru ESP wynika, że raczej nie może być związane z AF.
Natomiast w przypadku punktowego pomiaru światła punkt pomiaru jest zawsze na środku kadru - niezależnie od tego jaki punkt AF wybierzemy.
To by było tyle w temacie.

dziekan
29.04.07, 21:07
Posprawdzałem i sprawa wygląda tak:
AF działa niezależnie od pomiaru światła. rozumiałbym twoje wahania co do punktowego pomiaru światła, ale jak chcesz połączyć AF z ESP. przecież esp mierzy światło w 49 segmentach kadru więc jak niby AF miałby wplywać na ESP lub odwrotnie? Z samej zasady pomiaru ESP wynika, że raczej nie może być związane z AF.
Natomiast w przypadku punktowego pomiaru światła punkt pomiaru jest zawsze na środku kadru - niezależnie od tego jaki punkt AF wybierzemy.
To by było tyle w temacie.

wszystko się zgadza, Rozumiem też zasadę działania poszczególnych pomiarów. Zatem po co ta opcja w E-500 że występuje pomiar: ESP+AF i ESP działające niezależnie ? Nie wiem czy Łapiesz Rodia o co biega: wejdz w menu/pierwsza zakładka/METERING/ESP/i tu masz 2 opcje...

Karol
2.05.07, 01:06
Zrobiłem eksperyment dot. tych pomiarów. Chodzi o ESP i ESP+AF. Ten pierwszy to po prostu pomiar matrycowy. Ten drugi to jego modyfikacja - to jest pomiar matrycowy ale aparat bierze też pod szczególną uwagę ilość światła na aktywnym punkcie AF i w razie potrzeby - prześwietlenia bądź niedoświetlenia właśnie tego puntu wprowadzona zostaje korekcja aby tego w jakimś stopniu uniknąć. W konsekwencji fotografując sceny typowe, o niedużej rozpiętości tonalnej oba pomiary wskażą generalnie na takie same parametry naświetlania. Natomiast jeśli w aktywnym punkcie AF będzie np. coś bardzo jasnego w przypadku pomiaru ESP+AF zostaje wprowadzona dodatkowa korekcja - tak, żeby tego punktu możliwie nie prześwietlić, nawet kosztem niedoświetlenia reszty sceny. Zróbcie eksperyment i sfotografujcie np. świecącą żarówkę znajdującą się w aktywnym punkcie AF wykorzystując oba pomiary - parametry naświetlania będą inne dla poszczególnych pomiarów. Reasumując - pomiar ESP+AF jest jak gdyby kompromisem pomiędzy zwykłym pomiarem matrycowym a pomiarem punktowym realizowanym na aktywny punkt AF...
Mam nadz, że wyciągnąłem słuszne wnioski i wyraziłem się jasno...

paakayttaja
2.05.07, 01:22
Hmm, doszedlem mniej wiecej do tego samego - czekalem tylko, az ktos bardziej XP sie wypowie w tej kwestii.
Na poczatku nie zajarzylem o co chodzi i wsciekalem sie, ze Olo wybral se jasny punkt a reszte sciemnil. Potem czytalem enigmatyczny opis z manuala (jak dla mnie, niewiele swiatla on wnosi...) dot. ESP i ESP+AF

Uf, a juz myslalem, zem łajza i nie wiem o co chodzi ;-)

dziekan
2.05.07, 12:51
Zrobiłem eksperyment dot. tych pomiarów. Chodzi o ESP i ESP+AF. Ten pierwszy to po prostu pomiar matrycowy. Ten drugi to jego modyfikacja - to jest pomiar matrycowy ale aparat bierze też pod szczególną uwagę ilość światła na aktywnym punkcie AF i w razie potrzeby - prześwietlenia bądź niedoświetlenia właśnie tego puntu wprowadzona zostaje korekcja aby tego w jakimś stopniu uniknąć. W konsekwencji fotografując sceny typowe, o niedużej rozpiętości tonalnej oba pomiary wskażą generalnie na takie same parametry naświetlania. Natomiast jeśli w aktywnym punkcie AF będzie np. coś bardzo jasnego w przypadku pomiaru ESP+AF zostaje wprowadzona dodatkowa korekcja - tak, żeby tego punktu możliwie nie prześwietlić, nawet kosztem niedoświetlenia reszty sceny. Zróbcie eksperyment i sfotografujcie np. świecącą żarówkę znajdującą się w aktywnym punkcie AF wykorzystując oba pomiary - parametry naświetlania będą inne dla poszczególnych pomiarów. Reasumując - pomiar ESP+AF jest jak gdyby kompromisem pomiędzy zwykłym pomiarem matrycowym a pomiarem punktowym realizowanym na aktywny punkt AF...
Mam nadz, że wyciągnąłem słuszne wnioski i wyraziłem się jasno...

no to rozumiem dzięki za konkretne info i poświęcenie czasu na testy.
teraz już wiem :]
pzdr