Jaką opcje stosować ESP+AF czy samo ESP ? Czy opcja ta ma znaczący wpływ na pomiar światła ?
dzięki za pomoc.
pzdr
Jaką opcje stosować ESP+AF czy samo ESP ? Czy opcja ta ma znaczący wpływ na pomiar światła ?
dzięki za pomoc.
pzdr
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
AF nie ma wpływa na pomiar światła. chyba że chodzi ci o zmianę kiedy ma być blokowany AF a kiedy ekspozycja?
to wiem, ale jest taka opcja Aby pomiar ESP działał niezależnie albo współpracował w powiązaniu z aktywnym punktem AF. Jest jak byk w opcjach, a że wzieło mnie na wtórne studiowanie zapomnianych funkcji stąd moje pytanie.Zamieszczone przez rodia
www.tekkenolandia.pl
wrócę z roboty do domu to ci udzielę pełnej odpowiedzi bo nie mam teraz epińcet przy sobie
Zamieszczone przez dziekan
eee toTy korzystasz z jakiegoś punktu AF poza centralnym?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
w sumie nie, ale czy to znaczy że jak korzystam tylko ze środkowego punktu AF to nie ma znaczenia na pomiar światła czy wybiorę ESP+AF lub ażeby ESP działało niezależnie ?Zamieszczone przez grizz
www.tekkenolandia.pl
a co piszą w instrukcji obsługi ?
było sobie życie
niewiele. stąd moje pytanie tutaj. Na logikę wiadomo o co chodzi z tą opcją - chciałem się jednak dowiedzieć o praktyczne jej zastosowanie, jak Wy cykacie fotki przy tym pomiarze oraz czy jest znaczna różnica że pomiar weźmie pod uwagę punkt AF jak i tak pomiar jest matrycowy ?Zamieszczone przez fotomic
pzdr
www.tekkenolandia.pl
Posprawdzałem i sprawa wygląda tak:
AF działa niezależnie od pomiaru światła. rozumiałbym twoje wahania co do punktowego pomiaru światła, ale jak chcesz połączyć AF z ESP. przecież esp mierzy światło w 49 segmentach kadru więc jak niby AF miałby wplywać na ESP lub odwrotnie? Z samej zasady pomiaru ESP wynika, że raczej nie może być związane z AF.
Natomiast w przypadku punktowego pomiaru światła punkt pomiaru jest zawsze na środku kadru - niezależnie od tego jaki punkt AF wybierzemy.
To by było tyle w temacie.
wszystko się zgadza, Rozumiem też zasadę działania poszczególnych pomiarów. Zatem po co ta opcja w E-500 że występuje pomiar: ESP+AF i ESP działające niezależnie ? Nie wiem czy Łapiesz Rodia o co biega: wejdz w menu/pierwsza zakładka/METERING/ESP/i tu masz 2 opcje...Zamieszczone przez rodia
www.tekkenolandia.pl