Zobacz pełną wersję : fretoportrety
Witam w moim wątku. Pstrykam amatorsko od niepamiętnych (dla większości :) ) czasów, a od kilku miesięcy szczególnie interesują mnie szeroko rozumiane portrety. Zapraszam wszystkich do komentowania zdjęć. Bedę tu wstawiał fotki, którymi chcę się pochwalić, ale też mam zamiar pokazywać zdjęcia, które według mnie mają w sobie coś, ale jednocześnie nie uznaję ich za szczególnie udane. Po prostu, zdjęcia do dyskusji :)
1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/2659/img0122midi.jpg)
Ładnie,chociaż nieostra podeszwa lewego buta troche rozprasza.Weż poprawke na to,ze ja się słabo znam na foto :-)
Trafiłeś :) Ta podeszwa mnie męczy :) Nie chodzi o ostrość, tylko wyrasta znikąd.
Zatem albo większa GO albo modelka powinna siedzieć po turecku ;-). A tak poważnie przyjemna w odbiorze fotka.
tymczasowy_
13.05.11, 11:27
Na jakimś forum, w wątku prezentującym portrety, przeczytałem fajną opinię, w skrócie brzmiała ona następująco:
"Z ładną buzią każde zdjęcie będzie ładne. nawet te bez pomysłu będzie ładne (98% wszystkich zdjęć powstających na świecie)."
Przychylam się do tej opinii.
Co mi się jeszcze nasuwa? Za dużo dołu, uciąć od dołu do proporcji 4:3. Też, gdzieś kiedyś wyczytałem w jakiejś mądrej książce o fotografii, że linia oczu portretowanej osoby powinna być na wysokości 1/3 kadru od góry (lub od dołu, jeśli portretowana osoba stoi na głowie) :wink:
Co mi się jeszcze nasuwa? Za dużo dołu, uciąć od dołu do proporcji 4:3. Też, gdzieś kiedyś wyczytałem w jakiejś mądrej książce o fotografii, że linia oczu portretowanej osoby powinna być na wysokości 1/3 kadru od góry (lub od dołu, jeśli portretowana osoba stoi na głowie) :wink:
To chyba też nie tak. Wtedy portrety różniłyby się tylko buzią właśnie i ewentualnymi wygibasami?
Miłe zdjęcie, ładna modelka, ale ta stopa (a właściwie podeszwa buta) o której pisze voovoo i sam Autor rzeczywiście niemiłosiernie je psuje. :wink:
Nie dość, że bez dokładnego przyjrzenia się zaiste nie widać skąd "wyrasta", to przede wszystkim (i może stąd poprzednie wrażenie) poprzez zniekształcenie perspektywy wygląda na nienaturalnie dużą. Moim zdaniem to po prostu błąd w ustawieniu modelki - gdyby ta lewa noga była także choć trochę ugięta w kolanie, to zdjęcie byłoby dużo lepsze.
Pozdrawiam
O nogach pisano już , a ja mam uwagę do miny modelki i ustawienia prawej ręki, mocno wciśnięta w kamień razem z mimiką twarzy ukazuje pozycję niechcianą i niepewnośc co do ew. upadku/ potluczenia się .
Nie czuła by się bezpieczniej, gdybyś zwiesił jej nóżki na dół?
Poza tym fajna sceneria, i ładna modelka.
Pozdrawiam AP.
Dziękuję wszystkim za uwagi i komentarze :)
psl, to nie jest takie proste :) oczywiście, GO można zwiększyć, ale ten budynek w tle nie był na tyle piękny, żeby go wydobywać z rozmycia. Niesty, w realnym foceniu trzeba sie decydować na jakiś kompromis.
tymczasowy-, bzdur się na tym forum naczytałeś, slawekk dokładniej Ci to wyjaśnił. Co do 4/3, to w tym zdjęciu mi nie pasuje, celowo zostawiłem więcej dołu, żeby było widać, że modelka nie siedzi na krawężniku :)
PioRo, apz, uwagi słuszne, ale... no właśnie, tam faktycznie było wąsko i większe wygibasy nie wchodziły w rachubę. Murek miał ze 20cm szerokości, z jednej strony metr do chodnika, ale z drugiej dwa. Miejsce na tyle fajne, że z pewnością tam wrócę i przećwiczę wariant ze zwieszaniem nóżek w różnych konfiguracjach :)
Dawaj kolejne, to jest średnie, a modelka ma potencjał :wink:
LeonAmator
14.05.11, 14:25
Popieram propozycję chcę więcej :wink:
Zmiana modelki :)
2.
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/710/img0464midi.jpg)
wojciech_gd
15.05.11, 13:09
kształty ładne, lecz samo zdjęcie już nie. Zbyt wiele rozpraszaczy niepasujących do scenerii, jak kolczyki, dzikie paznokcie i to białe coś w tle
Białe Ci nie pasuje? Nie chciało mi się lasu odśnieżać :)
wojciech_gd
15.05.11, 13:47
no nie pasuje. odśnieżać nie musisz, wystarczyłby inny kadr. robienie zdjęcia na siłę nie jest dobrym kierunkiem:)
robert1088
15.05.11, 21:44
Foto mi się podoba nawet bardzo ale wojciech_gd dał ci słuszną radę - warto zwracać uwagę na detale .
3.
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/8856/img0068midi.jpg)
Ladna modelka i ladne swiatelko.
Dziękuję i zapraszam do dyskusji :)
[QUOTE=waruga;739298]Ladna modelka i ladne swiatelko.Podobnie :wink:
Dziękuję :)
4.
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/1608/3img0441mediump.jpg)
zdjęcia nr 3 chyba nie da się oceniać
U mnie się otwiera, a poza tym, to wolałbym dyskusję, niż oceny :) Były zarzuty, że na zdjęciach jest bałagan, to teraz wybieram bardziej uporządkowane.
u mnie też doskonale się otwiera. Ale zdjęcia nie da się oceniać. Dziewczyna zajmuje wszystkie wolne moce obliczeniowe neuronów ;)
Może Ci blendę potrzymać kiedyś ?? :-)
PS
chodziło mi o ocenę w znaczeniu "opinia o czymś lub o kimś dokonana w wyniku analizy" a nie "określenie materialnej wartości czegoś" lub tym bardziej "umowny sposób zakwalifikowania pracy i postępów ucznia lub studenta".
PS2
czyżby to był perłowy lakier?? Perłowy jest fuj. Mbsz nude look byłby lepszy.
Takiego blendotrzymacza powitałbym z radością :) Ale jest drobny problem... nie używam blendy :(
Mam zastrzeżenia do 3
- nie podobają mi się niebieskie plamy/zafarb w okolicy kolan
- nieciekawie wyszła faktura/kolor ud
- takie majtki nie pasują mi do kompozycji, jeśli już koniecznie muszą być to może jednak czarne :-?
- światło jakby nie opanowane na dłoni ale to szczegół
Celne uwagi. Dlaczego jest tak, a nie inaczej? Te wszystkie błędy są bardzo proste do usunięcia w ps, ale:
1. plamy/zafarby (są też na górze) zostały, bo to nie studio, tylko naturalnie przepalone tło. Studyjną fotę pewnie bym wyczyścił
2. bo to realna kobieta, a nie manekin
3. tu już filozofia jest nieco bardziej rozbudowana i nawiązuje do tytułu wątku. Ja fotografuję naturane portrety, czyli nie ingeruję w stroje, makijaż itp. nie aranżuję też otoczenia. To nie była sesja bieliźniana, ani fashion. Ja też bym wybrał inne majtki.
4. patrz 2. :)
Naturalna może być dla mnie 4.
Reszta 2,3 wygląda już na zaaranżowaną a to się ociera o studio, gdzie plamy, czy uwypuklanie wad modelki jest niechlujstwem lub błędem.
Ocieranie się o studio? Światło naturalne, nawet bez blendy, otoczenie naturalne...
4 mi się podoba najbardziej
2,3,4 - bardzo atrakcyjne zdjęcia, jedynki nie widziałem.
Do tej pory nie miałem problemów z IS. Może za duże te fotki? Sprawdzę w ich regulaminie...
Dziękuję :)
4.
Camera
Canon EOS 5D Mark II
Focal Length
200mm
Aperture
f/4
Exposure
1/800s
ISO
200
Lato. "Ach".
Fajna blondynka, z różańcem na palcu - ciekawy ' mocny punkt' rozszerzający odbiór tego urokliwego portretu.
Pięknie odkopane, kompletnie zapomniałem, że zakładałem taki wątek :D
Niestety nie mam niczego zimowego pod ręką, więc wrzucę wczesnowiosenną fotkę dla ochłody :)
5.
154482
Pięknie odkopane, kompletnie zapomniałem, że zakładałem taki wątek :D
Właśnie chciałem Robertowi napisać, że to sprzed 4 lat. Niemniej zdjęcie miodne :)
Niemniej zdjęcie miodne :)
Tylko szkoda, że pierwsze były na jakimś zewnętrznym serwerze wrzucone i już nie są dostępne.
Niestety nie mam niczego zimowego pod ręką, więc wrzucę wczesnowiosenną fotkę dla ochłody :)
5.
Do bani taka akcja... nie ma się do czego przypiąć. Po prostu: rzemiosło.
5.
154482
Bardzo przyjemna kolorystyka.
Kurcze, ależ to smakowite, niczym wisienki na torcie :P
niestety fakt, że wiosenne - bynajmniej nie pomógł ochłodzić się nieco....
Bardzo przyjemna kolorystyka.
Kurcze, ależ to smakowite, niczym wisienki na torcie :P
niestety fakt, że wiosenne - bynajmniej nie pomógł ochłodzić się nieco....
Wiesz Pan co, panie Sawa?
Podoba mi się i to bardzo, nie wymuszona niemal luzacka poza dziewczęcia,
znaczy: jest komunikacja z fotografem, zero drętwoty.
5.
154482
Dla ochłody? żartujesz.... Mi staremu zbereźnikowi podniosło sie tylko ciśnienie... :wink:
Tylko ciśnienie? czapka dziewczęcia powinna też podnieść Ci temperaturę :-)
Macie rację, czapka nie pasuje do obecnej pogody. Może lżejsze ubranie będzie bardziej pasowało...
6.
154487
Macie rację, czapka nie pasuje do obecnej pogody. Może lżejsze ubranie będzie bardziej pasowało...
6.
154487
O kurde :shock: - pozytywne kurde :wink:
Diękuję wszystkim za komentarze, na zakończenie gorącego dnia zdjecie modelki, która już kilka razy gościła na naszym forum:
7.
154544
Nie dość, że gorąco, muli, to jeszcze takie rzeczy, skądinąd bardzo dobre. :grin: Te kolory w mym typie...
Diękuję wszystkim za komentarze, na zakończenie gorącego dnia zdjecie modelki, która już kilka razy gościła na naszym forum:
7.
Fret, ja sobie życzę takiego początku jutro tego wątku, jak dzisiaj go zakończyłeś!
Fret, ja sobie życzę takiego początku jutro tego wątku, jak dzisiaj go zakończyłeś!
No wybacz, przez takie wstawki to nic rano nie zrobię.
Skąd w ogóle bierzecie modelki? Od dawna staram się namówić koleżanki, żeby mi pozowały, ale niestety nic z tego. Jak dotąd fotografuję tylko rodzinę. :P Trzeba sypnąć groszem i zapłacić? Na zasadach TFT też jakoś nie widzę za wielu chętnych.
Z internetu. Teraz chyba wszystko bierze sie z internetu :)
Dzisiaj mała zmiana nastroju:
8.
154551
piękne te Twoje zdjęcia. Oglądałem już jakiś czas temu galerie na stronie portretnia.pl i zdjęcia robią wrażenie właśnie swoją delikatnością i naturalnością. Piękne modelki, nienachalny makijaż, natura. Zdecydowanie wolę te spokojniejsze jak 6 i 8 niż 7.
no dobra co by nie było zaglądam, choć nie wypowiadam się, nie znam się za bardzo i mogę tylko napisać że podobają mi się te foty. 4 i 5 sam miód, o 7 nie będę już nawet pisał...
pozdrawiam
piękne te Twoje zdjęcia.
Potwierdzam. Piękne, naturalne portrety.
robert1088
11.08.15, 09:44
No no fret portretnia.pl jest na czym oko zawiesić . Świetne kadry i warsztat .
Z internetu. Teraz chyba wszystko bierze sie z internetu :)
Dzisiaj mała zmiana nastroju:
8.
Piękna kolorystyka!
Kadr niezwykle zacny, delikatny, szczere oklaski.
pozdrawiam,
Kolorki i modelka - marzenie. Ciut razi światło na nosie - jest biały w przeciwieństwie do reszty twarzy ;)
luzaczek82
11.08.15, 11:16
Bardzo ładne zdjęcia,nie wszystkie widziałem,nie wyświetlają mi się,ale te co oglądałem robią wrażenie.
Podziwiam i gratuluję zdjęć. Będę tu zaglądał
Dziękuję za komentarze :) Zgadzam się z Bufetową w sprawie nosa, ale nie jestem doskonały, nie wszystko zauważę w czasie pstrykania, a później też nie wszystko poprawiam w fotoszopie, bo się boję, że jak wszystko do końca dopieszczę, to zdjęcie będzie sztuczne :)
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post był o 12:10 ----------
Specjalne podziękowania dla Sawy, gdyby nie poświęcił czasu na wykopaliska, to nawet bym nie wiedział, że mam taki fajny wątek :)
Kolorki i modelka - marzenie. Ciut razi światło na nosie - jest biały w przeciwieństwie do reszty twarzy ;)
Fakt, ale światło to diagonalnie przecina twarz, oświatlając zadarty(i zgrabny) nosek, jak również kawałek czoła i brody - nie sam nos tu zaświecił, ale konkretnie promień przeciał oblicze - mi to odpowiada, nie jest płasko.
---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
Specjalne podziękowania dla Sawy, gdyby nie poświęcił czasu na wykopaliska, to nawet bym nie wiedział, że mam taki fajny wątek :)
Wykopaliska... Często szukam na forum dobrych zdjęć, czegoś co nie jest takie miałkie, jak np. teraz - w okresie wakacyjnym...
Dobre zdjęcia się nie starzeją, czasem wręcz nabierają wartości. Światło dziś czy wczoraj - takie same :P
Wykopaliska... Często szukam na forum dobrych zdjęć, czegoś co nie jest takie miałkie, jak np. teraz - w okresie wakacyjnym...
Dobre zdjęcia się nie starzeją, czasem wręcz nabierają wartości. Światło dziś czy wczoraj - takie same :P
Robert, nie nadawaj na oblechy - też ze światłem walczymy :mrgreen:
Swoją drogą dobry wykop zrobiłeś. I sobie specjalnie na profil freta wszedłem i jak zobaczyłem te 192 pkt in plus to się ucieszyłem, bo zasłużone jak diabli :)
Zgadzam się z Bufetową w sprawie nosa, ale nie jestem doskonały, nie wszystko zauważę w czasie pstrykania, a później też nie wszystko poprawiam w fotoszopie, bo się boję, że jak wszystko do końca dopieszczę, to zdjęcie będzie sztuczne :)
Jakbyś za dużo miział, to by dopiero się zaczęło ;)
Powszechnie wiadomo, że spec od portretu ze mnie kiepski - ot, czysta uwaga osoby "spoza". Poza tym, coś w tym wątku zbyt miło i różowo, trzeba czuwać nad równowagą ;)
Kiedyś, daawno temu jeden z rzemieślników-portrecistów pisał o relacji model/ka - fotograf/ka
było w tym wiele racji, freta portrety wygrywają w przedbiegach z wieloma innymi, brakiem
sztuczności, jak Ty to robisz?
Bufetowo, pewnie upały są takie, że nikomu nie chce się walczyć ;)
Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że nie wszędzie jest gorąco.
Dzisiaj przyjechałem do Gdańska i jest tu tylko 27 stopni, czyli z warszawskiej perspektywy przyjemny chłodek, o mieszkańcach południa już nie wspomnę. Dlatego, specjalnie dla mieszkańców Gdańska i okolic, na rozgrzewkę, zdjęcie zrobione w samo południe, w upalny dzień...
9.
154558
Kiedyś, daawno temu jeden z rzemieślników-portrecistów pisał o relacji model/ka - fotograf/ka
było w tym wiele racji, freta portrety wygrywają w przedbiegach z wieloma innymi, brakiem
sztuczności, jak Ty to robisz?
Bo na żywo jestem sympatycznym człowiekiem :D :D :D i łatwo nawiązuję kontakt, szczególnie z osobami płci piękniejszej :)
W Gdańsku, mówisz? Na którym osiedlu mają takie nieskoszone trawniki? ;)
Trawnik jest warszawski :D
o mieszkańcach południa już nie wspomnę. Dlatego, specjalnie dla mieszkańców Gdańska i okolic, na rozgrzewkę, zdjęcie zrobione w samo południe, w upalny dzień...
hej, ja jestem z południa i co teraz? Płonę :)
W taki upał i do tego przed taką modelką ciężko by mi było chyba zachować koncentrację, hehe
hej, ja jestem z południa i co teraz? Płonę :)
W taki upał i do tego przed taką modelką ciężko by mi było chyba zachować koncentrację, hehe
Jeśli ty jesteś z południa to ja już chyba z poza stron świata....Antypody południowe....:wink:
Co do modelki w upał...... To wydusiłem z siebie tylko : no, no!
Jeśli ty jesteś z południa to ja już chyba z poza stron świata....Antypody południowe....:wink:
Co do modelki w upał...... To wydusiłem z siebie tylko : no, no!
Bardziej z południa niż gdańszczanie czy warszawiacy :) Za Wrocław/Legnica/Opole co roku notują najwyższe temperatury co niestety daje się odczuć.
Dobrze, że Sawa odkopał ten wątek. Czasami w ferworze okołosprzętowych dyskusji można zapomnieć, że tu o zdjęcia chodzi. I to jakie zdjęcia.
Na życzenie Krakmana dziewczyna maksymalnie ubrana:
10.
154670
Kolorki i linie - bardzo przyjemne, miłe w odbiorze!
Na życzenie Krakmana dziewczyna maksymalnie ubrana:
10.
Tylko jedno "ale" za bardzo "wyciągnięta" z tła. Dziewczyna znowu "ułożona" perfekt.
No ładnie, nawet bardzo mi się podoba kontrast dopełnienia czerwony-zielony.
Tylko mając taką miednicę nie zawijał bym jej w żadne, nawet stylowe szmatki.:grin:
Tylko jedno "ale" za bardzo "wyciągnięta" z tła. Dziewczyna znowu "ułożona" perfekt.
A ja specjalnie położyłem się na trawie, żeby zgubić alejkę w tle i metodą naturalną uzyskać taki efekt (ok, obróbka też była, ale niezbyt drastyczna)... Wszystkim gustom nigdy się nie dogodzi :)
A ja specjalnie położyłem się na trawie, żeby zgubić alejkę w tle i metodą naturalną uzyskać taki efekt (ok, obróbka też była, ale niezbyt drastyczna)... Wszystkim gustom nigdy się nie dogodzi :)
To prawda, :-D tak, czy siak: fotka pochwały godna.
No ładnie, nawet bardzo mi się podoba kontrast dopełnienia czerwony-zielony.
Tylko mając taką miednicę nie zawijał bym jej w żadne, nawet stylowe szmatki.:grin:
Nie nadążam, najpierw piszesz "Przestańcie..... jeden zdjęcie golizny zapodaje...", a teraz o miednicy bez szmatek :D
robert1088
12.08.15, 18:07
Zapodawaj , zapodawaj fajnie się to ogląda .
Noooo, piękne to zdjęcie.
Bardzo przyjemne ujęcia i dobry pomysł z odkurzeniem wątku :).
Jak za Tobą nie przepadam, to zdjęcia muszę przyznać fajne robisz.
Jak za Tobą nie przepadam, to zdjęcia muszę przyznać fajne robisz.
Dzięki, bardzo możliwe, że moje zdjęcia są fajniejsze niż ja ;)
Nie nadążam, najpierw piszesz "Przestańcie..... jeden zdjęcie golizny zapodaje...", a teraz o miednicy bez szmatek :D
Nie przejmuj się, podoba się i to ważne. :grin:
dawaj dalej.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Dzięki, bardzo możliwe, że moje zdjęcia są fajniejsze niż ja ;)
Jak Cię trochę poznałem na forum to kto wie... możesz mieć rację :grin:
Jak Cię trochę poznałem na forum to kto wie... możesz mieć rację :grin:
W końcu to forum fotograficzne, więc może lepiej tak, niż odwrotnie :D
na portretach za bardzo się nie znam, ale większość fot przypadła mi do gustu, ładnie pokazujesz modelki, będę zaglądał częściej :)
W końcu to forum fotograficzne, więc może lepiej tak, niż odwrotnie :D
Właśnie! fotograficzne, więc nie zasypiaj, wrzucaj te "rześkie" zdjęcia! :)
Z przyjemnością ogląda się dobrą rzemieślniczą robotę - udowadniasz, że warsztat pod tego typu fotografię masz naprawdę dopracowany. Brawo.
pozdrawiam,
To dzisiaj będzie coś na spokojność :). Czasem tak jest, że modelka ma tak ciekawą urodę, że fotograf nie ma za wiele do roboty, a w zsadzie to ma do zrobienia dwie rzeczy: wybrać łagodne swiatło i powstrzymać się przed kombinowaniem... :)
11.
155197
Faktycznie, bardzo sympatyczna dziewczyna, to spokojne, a jednak z takim wyczekiwaniem i drobnym zadziorem spojrzenie - pociągające...
A jakby tak lekki uśmiech bo smutna jest.......
Wiedziałem, że uśmiechnięta i z browarem to byłby ideał :D
Wiedziałem, że uśmiechnięta i z browarem to byłby ideał :D
Przestań, nie o to biega. Chcesz mnie wkurzyć swym komentarzem, że co, że piwo lubimy a Ty może wolisz łyski....
Daj spokój. Mnie chodziło li tylko o smutną minę , może uśmiech Giokondy :wink: Takie zrobiłeś a taki była mój komentarz.... Jeśli chcesz być nowoczesny to daj dziewczynie piwo do ręki a do drugiej fiuta sztucznego.
Sorry, ale Ty zacząłeś.
Zdjęcie Ok . Komentarz mój nie "czepialski".
Mój też nie, ale ostatnio browar jest modny (może przez te upały) :) Niektóre dziewczyny lubią ten trend, ale ta akurat była inna :D
Ja nie mam problemów jak dziewczyny - kobiety piją piwo w upał.... Ale w foto widziałbym je na ten przykład z kielichem wina czerwonego...
Ale co tam odpuszczamy. :grin:
Wino jako napój chłodzący jeszcze mi się nie przytrafiło. Jak jest gorąco, to zwykle pytam, czy kupić coś do picia. Wygrywa woda, czasem trafia się cola, piwo też nie jest niczym zaskakującym, no może z wyjątkiem kilku (2-3) razy, kiedy pojawiło się konkretne hasło: czteropak :)
W Gdańsku, mówisz? Na którym osiedlu mają takie nieskoszone trawniki? ;)
Skąd wnioskujesz, że nieskoszony? Pierwszy plan faktycznie ale co dalej ? :-)
Dziewczyna maksymalnie ubrana, swietny uklad.
Skąd wnioskujesz, że nieskoszony? Pierwszy plan faktycznie ale co dalej ? :-)
Więcej wiary w ludzi, gdyby tam był pięknie skoszony trawnik, to bez wahania bym ustawił f/22 żeby pokazać niezwykła urodę drugiego planu :D
6; 8 i 10 bardzo misię.
Pozdrawiam.
jesień, zimno - jakiś wrażeń ciepłych trzeba!
poprosze o wiecej!
Myślicie, że dziewczyny chętnie pozują w taką pogodę? :)
Więcej wiary w ludzi, gdyby tam był pięknie skoszony trawnik, to bez wahania bym ustawił f/22 żeby pokazać niezwykła urodę drugiego planu :D
Chyba śnię! Dyfrakcja umarła!
Na olkowym f/11? Rzekłbym, że raczej budzi się do życia :D
Na olkowym f/11? Rzekłbym, że raczej budzi się do życia :D
To czym robiłeś, bo exif'u nie ma.
To czym robiłeś, bo exif'u nie ma.
Niezmiennie 5DII. Ze względów czysto praktycznych. Do tego typu fotografii jest to najtańszy i najwygodniejszy sprzęt (po uwzględnieniu kosztu obiektywów i faktu, że lubię mieć lampę na sankach - wygoda, jest za co trzymać i zestaw jest dobrze zbalansowany).
Zimno się zrobiło, pora na wspomnienia...
12.
164536
Widzę że ciepło i miło wspominasz
:) coś zbyt wyświecone oblicze, lekko mi nie gra z całością.
12.
164536
Mnie w ogóle to zdjęcie nie leży. Chyba wolałbym modelkę bardziej ubraną lub bardziej rozebraną w tej scenerii. Tak jakoś dziwnie.
12.
Coś mi z buzią nie gra, jakby oświetlenie ją postarzało.
Coś mi z buzią nie gra, jakby oświetlenie ją postarzało.
Przestań "znawco", popatrz na te zaokrąglenia idealne i klasyczne niżej a nie będziesz mówił o postarzeniu.... gdzieś wyczytałem , że "kobieta starzeje się do ramion..." :roll:
gdzieś wyczytałem , że "kobieta starzeje się do ramion..." :roll:
W górę, czy w dół? Bo nie znam tej sentencji.
Przestań "znawco", popatrz na te zaokrąglenia idealne i klasyczne niżej a nie będziesz mówił o postarzeniu.... gdzieś wyczytałem , że "kobieta starzeje się do ramion..." :roll:
O co Ci chodzi, bo nie łapię zaszytego jak esperal żartu? :-P
Napisałem co mi nie pasuje, "znawco"
O co Ci chodzi, bo nie łapię zaszytego jak esperal żartu? :-P
Napisałem co mi nie pasuje, "znawco"
No dobrze, ale tam oprócz światła na "buzi", światło szlajało się też na innej stronie korpusu....... Tej ładnej i zaokrąglonej i wcale nie postarzało.... 'Nieznawco":grin:
No dobrze, ale tam oprócz światła na "buzi", światło szlajało się też na innej stronie korpusu....... Tej ładnej i zaokrąglonej i wcale nie postarzało.... 'Nieznawco":grin:
Czyli przyznajesz, że ciemno było na góra kadłuba? Bo na ... było światło?
Czyli przyznajesz, że ciemno było na góra kadłuba? Bo na ... było światło?
Ale już chyba ustaliliście, że światło było tam gdzie patrzył?
Ale już chyba ustaliliście, że światło było tam gdzie patrzył?
Saboor patrzył na górę korpusu , ja na dół. I stąd nieporozumienie...:roll:
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post był o 21:38 ----------
Fret nas wydziedziczy z zaglądalności na Jego wątek...
Czepiacie się światła a to dupny portret jest. ;)
Czepiacie się światła a to dupny portret jest. ;)
No jest :) Ale i tak światło od zada...
No jest :) Ale i tak światło od zada...
Znaczy od tilca.....
Coś Ci się zepsuła iluminacja... :mrgreen:
Myślicie, że dziewczyny chętnie pozują w taką pogodę? :)
Fret,
Pogoda właśnie ulega radykalnemu polepszeniu, tym samym wierzę głeboko że i dziewczyny chętniej wchodzą w pole obrazowania! :)
Fretoportretem zarzuć, niech będzie ciekawiej!
pozdrawiam,
Fret,
Pogoda właśnie ulega radykalnemu polepszeniu, tym samym wierzę głeboko że i dziewczyny chętniej wchodzą w pole obrazowania! :)
pozdrawiam,
Gdzie ulega tam ulega. U mnie pada... :???:
Fret,
pozdrawiam,
Myśl cenna, pomoże odwrócić nastroje w te zmienne czasy. Nie daj się namawiać, proszę. Daj oko na przyjemnym obrazie zawiesić...
Chciałem dodać coś nowego, ale muszę sobie przypomnieć jak tu się zdjęcia wstawia ;) Póki co, zaległe odpowiedzi:
1. Tak, punkt dla Krakmana, to było zdjęcia fajnej pupy, a dokładniej, to doskonałego tyłka fajnej dziewczyny, na dorabianie innej ideologii szkoda czasu.
2. Zasługa Krakmana jednak nie jest wielka, bo to było zdjęcie Jemu dedykowane i spodziewałem się, że właściwie odczyta przesłanie.e z 80% tego błysku dodałem w obróbce
3. Dlaczego takie ciuchy? Bo ich brak niepotrzebnie rozpraszałby uwagę, a ich nadmiar zakrywałby istotę zdjęcia.
4. Błyszcząca twarz. Ok, to prawda, ale... Jaka ma być twarz w upalny dzień? Ok, w focie studyjnej, to spora wada, ale w plenerze??? +30 i full mat? Nie róbmy sobie jaj. Owszem, można pudrować do upadłego, rzecz gustu. Dla ułatwienia dodam, że większość błysku dodałem w obróbce, taki mój gust.
5. Postarzające oświetlenie. Nie wiem o co chodzi. Totalna czerń, pustka, mogiła, czarna dziura. Nie wiem. Że modelka nie wygląda na 18 lat? Bo tyle nie ma.
---------- Post dodany o 14:51 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------
Forumowi tytani ciężko pracują, a edycja ciągle... W punkcie drugim należy wykreślić "e z 80% tego błysku dodałem w obróbce" :)
Fret, może ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/forums/45-Zdj%C4%99cia-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych)Ci pomoże, a zyję w przekonaniu, że z pewnością masz co pokazać, a ja chętnie zobaczę dobre fretoportrety.
Sawa, właśnie chciałem wrócić do wątku i natknąłem się na twój post. Przyznam, że nie rozumiałem. Do mnie trzeba w prostych, żołnierskich słowach.
To był odnośnik do wątku o wstawianiu zdjęć na forum, żebyś wiedział jak.
Dawno temu, dziś już na pewno wiesz.
pozdrawiam,
Sawa
Przyznam ze wstydem, że wstawiania zdjęć nie rozkminiałem, ale widzę, że fotograficzne wątki ożyły, więc ja może też dam radę :)
Jedziemy z nowym wpisem, a wpis ten dedykuję Ryśkowi O. Pytał kiedyś o blendy i lekko się zdziwił jak napisałem, że jedną z moich ulubionych jest 150x200. Po co takie monstrum? Zaraz się okaże...
Lato się skończyło, pogoda plenerowa też, chyba, że ktoś zna jakieś fajne pogodoodporne dziewczyny. Dla tych, co nie znają pozostaje małe ciasne, ale full profesjonalne... domowe studio :) Jak uzyskać profesjonalny efekt najniższym kosztem i niemal w każdych warunkach mieszkaniowych? Pewnie są też inne sposoby, ale ja preferuję właśnie blendę 150x200 i dwie proste, manualne lampki.
Pora na próbę wstawienia zdjęcia...
184056
Udało się :) W następnym odcinku będzie więcej o blendzie :)
lisiajamka1
26.10.16, 18:37
Rzeczywiście udało się :grin: Modelka mięciutko wyszła na zdjęciu jako żywa :)
......
Jedziemy z nowym wpisem, a wpis ten dedykuję Ryśkowi O. Pytał kiedyś o blendy i lekko się zdziwił jak napisałem, że jedną z moich ulubionych jest 150x200. Po co takie monstrum? Zaraz się okaże...
Lato się skończyło, pogoda plenerowa też, chyba, że ktoś zna jakieś fajne pogodoodporne dziewczyny. Dla tych, co nie znają pozostaje małe ciasne, ale full profesjonalne... domowe studio :) Jak uzyskać profesjonalny efekt najniższym kosztem i niemal w każdych warunkach mieszkaniowych? Pewnie są też inne sposoby, ale ja preferuję właśnie blendę 150x200 i dwie proste, manualne lampki.
Pora na próbę wstawienia zdjęcia...
Udało się :) W następnym odcinku będzie więcej o blendzie :)
Dziękuję za dedykację. Fotka "eksportowa" ( może jeszcze ktoś pamięta, że była kiedyś klasyfikacja jakości - gatunek II, I i eksportowy) Podziwiam i czekam na następny odcinek.
PS. To zielone coś na dole zdjęcia jakoś mi przeszkadza, to zamierzony dodatek?
Dzięki za odwiedziny :) Dodatek (oparcie krzesła) zamierzony, kolor idealnie komponował mi się z kolorem paznokci :)
Pora na ciąg dalszy. Duża blenda doskonale sprawdza się w takich zdjęciach jako tło. Tak dokładniej, to rozpraszający środek blendy "5w1" (czasem można kupić sam środek). W celu uzyskania idealnie białego tła podświetlamy blendę od tyłu. Takie rozwiązanie ma kilka zalet w porównaniu z klasycznym tłem oświetlanym od frontu. Zajmuje mniej miejsca, łatwiej jest uzyskać równomierne oświetlenie, łatwiej jest złożyć i rozłożyć takie tło. Kolejny obrazek (tym razem bez przeszkadzajek, chyba, że komuś koszulka przeszkadza... ;) ) to przykład zastosowania takiego tła w warunkach małej przestrzeni i przy wykorzystaniu minimalnej ilości sprzętu, czyli:
- lampka oświetlająca tło w przedpokoju,
- blenda w drzwiach, po prostu oparta o ścianę,
- w sąsiednim pomieszczeniu, po drugiej stronie blendy kolejno modelka, fotograf i lampka z parasolką, w wersji minimalistycznej można błyskać lampką w sufit lub w ścianę.
184098
Część trzecia ( i chwilowo ostatnia z cyklu "Wujek Dobra Rada" :) ). Blenda 150x200 jest też świetnym stelażem do innych teł, wystarczy kupić kawałek materiału, rozpiąć na blendzie przy pomocy plastikowych klamerek i mamy efekt fajniejszy niż na klasycznym stojaku do teł, bo możemy materiał trochę ponaciągać i zlikwidować, albo chociaż zminimalizować ewentualne zagniecenia. W małych pomieszczeniach ma to duże znaczenie, bo szanse na zgubienie zagnieceń w małej GO są niemal zerowe.
Kolejna fota z blendowym tłem. Tym razem na blendzie czarny welurowy kocyk z Jiska (i świeci tylko jedna lampka w parasolce-softboxie) :)
184101
Dziękuję Wujkowi Dobra Rada. Pomysłowo z tą blendą i dodatkami. Efekty lepiej niż przyzwoite.
Wujek dziękuje za podziękowanie :) Gdyby ktoś chciał podyskutować na temat powyższych "dobrych rad" to zapraszam :) I polecam nową forumowa funkcję, czyli przywołanie :)
Wujek dziękuje za podziękowanie :) Gdyby ktoś chciał podyskutować na temat powyższych "dobrych rad" to zapraszam :) I polecam nową forumowa funkcję, czyli przywołanie :)Jak wiesz - nie moja bajka.
Z drugiej strony oglądnąć piękną kobietę... no facet jestem - jest bardzo przyjemnie.
Gratuluję :)
Łyżka dziegciu - na ostatnim - Jej oczy mnie wystraszyły. Normalnie pod kołdrę wlazłem i trzęsłem się jak osika :mrgreen:
...
Łyżka dziegciu - na ostatnim - Jej oczy mnie wystraszyły. Normalnie pod kołdrę wlazłem i trzęsłem się jak osika :mrgreen:
Oj Bodzip, Bodzip... jaki dziegdź??? To sam miód, bo modelka z gatunku gotyckiego (mimo, że w realu piękna, delikatna, miła i urocza) i jestem przekonany, że Twoje wejście ze strachu pod kołdrę jest dla niej komplementem :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Normalnie pod kołdrę wlazłem i trzęsłem się jak osika :mrgreen:
... i prześcieradło do prania. :-D
... i prześcieradło do prania. :-D
w tajemnicy przed żoną... :)
w koszulce
fret, mam takie (być może) złudzenie, że głowa trochę za duża w stosunku do reszty modelki...
fret, mam takie (być może) złudzenie, że głowa trochę za duża w stosunku do reszty modelki...
Ok, będzie konkret. Czepiasz się matki natury. Modelka którą postarzyłem światłem ma 40 lat. Nadal uważasz, że źle wygląda wygląda? To zazdroszczę Ci żony i koleżanek, bo jak na moje standardy wygląda świetnie. Modelka w koszulce nie ma 180cm wzrostu, a reguła jest prosta. Wielkość głowy raczej nie zależy od wzrostu. Dlatego wysokie mają często stosunkowo małe głowy, a modelki niższe maja głowy stosunkowo większe. Nie podam dokładnej wartości, ale w przypadku tej modelki stawiam na 158. Rozejrzyj się w realnym świecie. Rozejrzyj się w realnym świecie, mam wrażenie, że za dużo plejboja oglądasz...
Przy każdej okazji, nie tylko na tym forum, wspominam, że fotografuję kobiety piękne, ale naturalne. Bez makijaży, wizaży, stylizacji i tony fotoszopa. Szukasz ideału? Kup sobie lustro. I nie zapomnij wyprać prześcieradła.
fret, czemu z mety pienisz się jak: szare mydło "Biały Jeleń" w pralce "Frania", co?
Przecież napisałem jak wół(znaczy: jak Saboor):
fret, mam takie (być może) złudzenie/.../
Przy każdej okazji, nie tylko na tym forum, wspominam, że fotografuję kobiety piękne, ale naturalne. Bez makijaży, wizaży, stylizacji i tony fotoszopa. Szukasz ideału? Kup sobie lustro. I nie zapomnij wyprać prześcieradła.
Tak, tak, wiem, wiem. Przecież gadaliśmy o tym.
plejboja oglądasz... a co Ty cierpisz do tego pisemka? O niebo lepsze od CKM. :-P
No! To tyle. Teraz strzepnij pianę, wylej mydliny(byle nie na mnie) i zapodaj następną... fotkę.
Bo ja lubię sensowną dyskusję, a nie czepianie się dla samego czepiania. Duża głowa? To mi zarzuć zła perspektywę. Jak pstrykałem z wysokości brzucha modelki (co raczej widać), to w żaden sposób głowy jej nie powiększyłem. Czepiaj się mnie, a nie dziewczyn. Za czepianie się dziewczyn masz zawsze zagwarantowaną pianę. Taką, że "Biały Jeleń" w pralce "Frania" to pikuś i miłe wspomnienie dzieciństwa :)
Bo ja lubię sensowną dyskusję, a nie czepianie się dla samego czepiania. Duża głowa? To mi zarzuć zła perspektywę. Jak pstrykałem z wysokości brzucha modelki (co raczej widać), to w żaden sposób głowy jej nie powiększyłem. Czepiaj się mnie, a nie dziewczyn. Za czepianie się dziewczyn masz zawsze zagwarantowaną pianę. Taką, że "Biały Jeleń" w pralce "Frania" to pikuś i miłe wspomnienie dzieciństwa :)
Wbij sobie do głowy, raz na zawsze: ja się nie czepiam, ja się pytam, ok?
I nie krzycz na mnie!!!! Bo się stresuję!!!
No! :mrgreen:
To może być z pożytkiem dla forum. Niektórzy w stresie szybciej pracują :mrgreen:
nie drzeć mi się na Ojca !! :-P
na tego typu foto się nie znam - więc się nie wypowiem bo jeszcze nakarmią mnie mydlinami :-P
To może być z pożytkiem dla forum. Niektórzy w stresie szybciej pracują :mrgreen:
Albo się łapy trzęsą, i zamiast: rep+ klika: ban. [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Chyba jestem jedynym w tej dyskusji, który nie użył żadnego wykrzyknika, a Wy o darciu i krzyku... Ciekawa retoryka... ;)
... klika: ban. [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Jak sobie patrzę na forum Oly w wersji "sami swoi", to chyba bym wolał bana niż taką przyszłość Oly klubu...
Chyba jestem jedynym w tej dyskusji, który nie użył żadnego wykrzyknika, a Wy o darciu i krzyku... Ciekawa retoryka... ;)
Jak sobie patrzę na forum Oly w wersji "sami swoi", to chyba bym wolał bana niż taką przyszłość Oly klubu...
No Wiesz: sąd, sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie...[emoji1]Nie, no tak serio, serio: [end ot]
Czekam na następne.
Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym :)
Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym :)
Nie myśl, nie trać czasu tylko wstawiaj kolejne zdjęcia:grin:
Na zakończenie tematu teł mały bonus. Głównie dla talibów ;)
Czasem zdarza się w życiu mężczyzny taka sytuacja, że na jednym boku wisi torba ze sprzętem foto, przy drugim stoi piękna kobieta, a słońce świeci jak szalone. Ten idylliczny obrazek psują tylko nieprzyjazne okoliczności przyrody, dookoła jakieś śmieci, nieużytki itp. Co robić (z fotograficznego punktu widzenia)? Najprostsze wyjście, to podpiąć jasną stałkę i rozmyć paskudne tło. Niby proste, ale nie każdy to lubi, nie każdy chce i nie każdy ma odpowiednie szkiełko pod ręką. Pozostaje wyjście numer dwa, czyli zdjęcie studyjne z białym tłem :). Tym razem bez użycia blendy. Ustawiamy się tak, żeby modelka była w cieniu, a tło w pełnym słońcu i najzwyczajniej je przepalamy:
184130
Zdjęcie nieco ocenzurowane ze względu na szacunek dla regulaminu i uczuć niektórych forumowiczów.
Fret, nie myślałeś, żeby zrobić tu na forumie, rodzaj poradnika(tutoriala w tym pogańskim języku) dla ludu?
...
Jak sobie patrzę na forum Oly w wersji "sami swoi", to chyba bym wolał bana niż taką przyszłość Oly klubu... Nie do końca każdy z nas ma swój wpływ na rzeczoną przyszłość.
A ponarzekać to każdy potrafi.
Przecież zachowałeś się konstruktywnie wrzucając te portrety, a teraz narzekasz, że towarzystwo masz nie takie jak dusza Twa pragnie.
Też czekam na więcej...
Zdjęcie na czarnym tle zdecydowanie się wybiją nad białe ;)
...
Przecież zachowałeś się konstruktywnie wrzucając te portrety, a teraz narzekasz, że towarzystwo masz nie takie jak dusza Twa pragnie.
...
Miło mi, że doceniłeś moje konstruktywne zachowanie :) Co do reszty, to zaszło drobne nieporozumienie. Towarzystwo na tym forum bardzo mi odpowiada :).
Fret, nie myślałeś, żeby zrobić tu na forumie, rodzaj poradnika(tutoriala w tym pogańskim języku) dla ludu?
Myślałem, z naciskiem na "rodzaj" :). Marzy mi się raczej jakiś aktywny wątek, a nie poradnik w formie monologu. Gdyby się zebrała grupa chętnych na zimowe eksperymenty z domowym studiem, to możemy startować :)
Zdjęcie na czarnym tle zdecydowanie się wybiją nad białe ;)
Mają tylko taką wadę, że czarne tło lubi trochę więcej przestrzeni niż białe. W małych pomieszczeniach łatwiej jest uzyskać białe ;)
zdjęcia piękne, te jasne mają w sobie dużo lekkości i świeżości a to jedno ciemne mocno przykuwa uwagę. Właśnie ono mi się chyba najbardziej spodobało. Mógłbyś coś więcej napisać? To błysk czy światło ciągłe, parasolka to jak rozumiem rozkładany softbox (biały)? Mi nieco brakuje błysku w oku, można by to jakoś dodać za pomocą drugiej lampy, ewentualnie jakiegoś źródła światła na który patrzyłaby modelka?
Błysk, parasolka dokładnie taka: https://mitoya.pl/parasolki-softboxy/1608-parasolka-softbox-101cm.html
Z tym źródłem światła na które patrzy modelka, to jest moim zdaniem śliska sprawa. W jasnych zdjęciach to jeszcze uchodzi, ale w ciemnych jest to dla mnie sprzeczne z logiką. W ciemnym pokoju nikt nie patrzy na żarówkę, tylko raczej na to, co ona oświetla. Od strony estetycznej pewnie masz rację. Poza tym zwróć uwagę, że tematem ostatnich wpisów są zdjęcia w trudnych warunkach lokalowych z minimum sprzętu. Przy czarnym miałem do dyspozycji powierzchnię nie większą niż 2x3m.
fret
trudne warunki lokalowe z minimum sprzętu - coś dla mnie :)
mam nadzieję, że nie porzucisz znów wątku na kolejne pół roku tylko będziesz w miarę regularnie umieszczał tu podobne wpisy jak ostatnio. Zdecydowanie wolę to niż przeliczanie ekwiwalentów.
...
mam nadzieję, że nie porzucisz znów wątku na kolejne pół roku tylko będziesz w miarę regularnie umieszczał tu podobne wpisy jak ostatnio. Zdecydowanie wolę to niż przeliczanie ekwiwalentów.
Te pół roku, to zasługa Wujka Olka, że doprowadził forum do stanu, w którym nie bardzo widziałem sens pisania. Wygląda na to, że sprawy wracają na dobra drogę, więc i sens pisania wraca :)
Umiejętność przeliczania ekwiwalentów ma kilka zalet. Pozwala np. uniknąć większych rozczarowań i przepłacania za sprzęt. Bogatemu oczywiście nikt nie zabroni twierdzić, że umiejętność przeliczania jest bez sensu. Dla mnie ma sens.
Żeby jednak nie kończyć tego cyklu wpisów niefotograficznie, to wrócę na chwilę do linkowanej wcześniej parasolki :) Jeśli ktoś zdecyduje się ją kupić, to bardzo szybko doceni jej zalety, ale równie szybko zauważy jej podstawową wadę: niepotrzebnie wystający dyszel. Rozwiązanie jest proste: trzeba dyszel przyciąć tak, żeby po zamontowaniu parasolki w uchwycie nie wystawał poza ten uchwyt. Dłuższy nie jest do niczego potrzebny, za to krótszy ma tę zaletę, że możemy ustawić parasolkę bliżej modelki, czyli uzyskać bardziej miękkie światło. No i nie ryzykujemy wybicia oka modelce :)
Żeby jednak nie kończyć tego cyklu wpisów niefotograficznie, to wrócę na chwilę do linkowanej wcześniej parasolki :) Jeśli ktoś zdecyduje się ją kupić, to bardzo szybko doceni jej zalety, ale równie szybko zauważy jej podstawową wadę: niepotrzebnie wystający dyszel. Rozwiązanie jest proste: trzeba dyszel przyciąć tak, żeby po zamontowaniu parasolki w uchwycie nie wystawał poza ten uchwyt. Dłuższy nie jest do niczego potrzebny, za to krótszy ma tę zaletę, że możemy ustawić parasolkę bliżej modelki, czyli uzyskać bardziej miękkie światło. No i nie ryzykujemy wybicia oka modelce :)Wszystko pięknie, tylko... trzeba mieć modelkę :mrgreen: Żartuję oczywiście. Cóż, nigdy takich zdjęć robił nie będę, a do Twojego czy innych preferujących ten typ fotografii to mi daleko o lata świetlne.
Nie mniej pięknie te dziewczyny przedstawiasz. :)
...
Nie mniej pięknie te dziewczyny przedstawiasz. :)
Cieszę się, że mój wątek cieszy Twoje oczy :)
Pora na ciąg dalszy.
Bardzo mi się podoba!
Mały dowód na to, że w tle plenerowego zdjęcia były krzaki...
184178
Wiem, że balansuję na krawędzi, ale uważam, że jej nie przekroczyłem. Jeśli ktoś ma inne zdanie lub uważa, że naruszyłem jego uczucia, to niech śle zażalenia do moderacji. Bez problemu przyjmę jej wyrok.
Wiem, że balansuję na krawędzi, ale uważam, że jej nie przekroczyłem. Jeśli ktoś ma inne zdanie lub uważa, że naruszyłem jego uczucia, to niech śle zażalenia do moderacji. Bez problemu przyjmę jej wyrok.
Kiedyś... kiedyś dużo było gadania, że to forum fotograficzne jest, więc jeżeli teraz ktoś by się zburzył, musiałby być dziwnym człowiekiem...
Wiem, że balansuję na krawędzi, ale uważam, że jej nie przekroczyłem. Jeśli ktoś ma inne zdanie lub uważa, że naruszyłem jego uczucia, to niech śle zażalenia do moderacji. Bez problemu przyjmę jej wyrok.Wyrok... nie przesadzaj. Już wiem do czego służy noga :)
Miło jest trafić na dorosłego moda i dorosłego użytkownika :)
Wyrok... nie przesadzaj. Już wiem do czego służy noga :)
Nieśmiało zapytam, lewa, czy prawa ??? :shock:
Nieśmiało zapytam, lewa, czy prawa ??? :shock:Nie masz środkowej ?? :mrgreen: jeju :roll: :shock:
Nie masz środkowej ?? :mrgreen: jeju :roll: :shock:
Nie jestem specjalnie okrzesany, ale Twoja niedyskrecja nawet na mnie robi wrażenie :shock:
dzięki fret za wskazówki dotyczące portretów jak na małej, ciasnej powierzchni mojego M coś zrobić w kierunku niskobudżetowego portretu, muszę tylko modela/kę poszukać ;)
fotki się podobają ze wskazaniem na czarne tło :)
Nadrobiłem zaległości...czekam na dalsze wywody i przykłady !! Czarny też kilka razy obiecał szkolenie ze strobingu zrobić :-/
Mam tę zaletę, że niczego nie obiecuję, a jak proponowałem spotkanie w Wawie, to nie było chętnych :) Tylko forum i bez obietnic, póki będzie żarło, to nie zdechnie :)
Nie będzie żadnych wyroków. Niech żre jak najdłużej... Wolę treść od oftopów gdy za oknem pada...
Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają. Mam też świadomość, że większa w tym zasługa modelek niż moja. Drobny problem polega na tym, że raczej bym nie chciał, żeby ten wątek ograniczał się do oglądania ładnych dziewczyn, bo tego typu wątków/miejsc w internecie jest mnóstwo. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie pozytywne oceny, ale chętnie wymienię je na jeden wpis kogoś, kto stworzył domowe studio, i moje wpisy/rady były dla niego inspirujące/przydatne. Z tego powodu nie każdy mój wpis będzie ilustrowany zdjęciem, czasem Wujek Dobra Rada będzie się zwyczajnie mądrzył. Sporą zaletą tych "mądrości" będzie to, że wszystkie zostały dokładnie sprawdzone w praktyce.
Pierwsza sprawa, to wybór lampki do błyskania. Ma być mocna i zasilana z czterech paluszków. Nic tak skutecznie nie zabija sesji jak nuda. Czekanie, aż lampka się naładuje? Zapomnij o fajnych zdjęciach, a już na sto procent zapomnij o kolejnej sesji z koleżanką, która się nieźle wynudziła na pierwszej. Nasz standardowy cel, to cztery paluszki i lampka pracująca na 1/4 mocy. TTL bardziej przeszkadza niż pomaga. HSS do niczego się nie przyda.
Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają. Mam też świadomość, że większa w tym zasługa modelek niż moja. .
Mam troszkę odmienne zdanie. Modelkę nawet bardzo ładną można " popsuć " .
Twoja zasługa jest o wiele większa niż modelek. A to ostatnie zdjęcie . Ech. Bardzo ładne.
Pozdrawiam.
Pierwsza sprawa, to wybór lampki do błyskania. Ma być mocna i zasilana z czterech paluszków. Nic tak skutecznie nie zabija sesji jak nuda. Czekanie, aż lampka się naładuje? Zapomnij o fajnych zdjęciach, a już na sto procent zapomnij o kolejnej sesji z koleżanką, która się nieźle wynudziła na pierwszej. Nasz standardowy cel, to cztery paluszki i lampka pracująca na 1/4 mocy. TTL bardziej przeszkadza niż pomaga. HSS do niczego się nie przyda.[/QUOTE]
Jeśli pozwolisz...
Myślę ze to ważne ! Zaznaczmy "zasilana z czterech paluszków" !!! Dajmy spokój aku ! Cztery paluszki to 6V a cztery aku to 4,8V !! Jest różnica !
fret
wziąłem do serca twoje uwagi z mojego wątku dot. wyboru lampy i skreśliłem Meike ze względu na małą moc i długi czas ładowania. Zastanawiałem się nad FL36, ale właśnie te 2 paluszki nie wzbudziły mojego zaufania. Zastanawiałem się też nad Yonguno 560, ale trafiła się okazja na Metza 44 AF-1. Mocy wystarcza, ładuje do pełna <3 sekund a sterowanie RC z wbudowanej w E-M10 lampki działa pięknie. Na aparat też można założyć :)
Nie wiem czy miałbyś ochotę ilustrować swoje zdjęcia jakimś obrazkiem pokazującym ustawienie świateł, np. czymś takim (http://www.lightingdiagrams.com/Creator).
Jeśli pozwolisz...
Myślę ze to ważne ! Zaznaczmy "zasilana z czterech paluszków" !!! Dajmy spokój aku ! Cztery paluszki to 6V a cztery aku to 4,8V !! Jest różnica !
Nie, nie pozwolę :) Ładowanie zależy bezpośrednio od prądu jaki są w stanie dostarczyć baterie. 6 i 4,8V to napięcia na nieobciążonych bateryjkach/akumulatorkach. Nas interesuje praca pod obciążeniem, a ta zależy też od oporu wewnętrznego ogniw i tu akumulatorki wypadają lepiej. Do tego dochodzi jeszcze krzywa rozładowania niezbyt korzystna dla bateryjek i efekt jest taki, że świeże bateryjki mogą (ale nie muszą) mieć przy pierwszych błyskach minimalną przewagę nad akumulatorkami, ale w całym cyklu swojego życia zdecydowanie przegrywają.
Jak już jesteśmy przy akumulatorkach, to warto kupować wstępnie naładowane. Konkretnej marki nie polecę, ja kupuję lidlowe i jestem zadowolony. W domowych warunkach sprawdzają się bardzo dobrze.
O ustawieniu świateł następnym razem :)
Diagram ustawienia wyjściowego jest banalnie prosty:
184406
Ważniejsze jest przestrzeganie dwóch zasad:
- softbox jak najbliżej modelki, tuż poza kadrem (stąd obcinanie rurki w wersji prasolkowej),
- modelka jak najdalej od tła (fotograf nieco ponad metr od modelki, a resztę małego pomieszczenia wykorzystujemy na umieszczenie tła jak najdalej).
Diagram ustawienia wyjściowego jest banalnie prosty:
załącznik
Ważniejsze jest przestrzeganie dwóch zasad:
- softbox jak najbliżej modelki, tuż poza kadrem (stąd obcinanie rurki w wersji prasolkowej),
- modelka jak najdalej od tła (fotograf nieco ponad metr od modelki, a resztę małego pomieszczenia wykorzystujemy na umieszczenie tła jak najdalej).Czyli buzia będzie oświetlona z prawej strony. Lewa w cieniu ?
...
Pytam, bo może mi kiedyś odbije :roll:
Efekt będzie z grubsza taki
184407
Efekt będzie z grubsza taki
załącznik
Widziałem już tą panią i się Jej boję :-P
Ładnie :)
Widziałem już tą panią i się Jej boję :-P
...
Tak się boisz, że aż praktycznie uciekłeś na lepsze forum. Następnym razem postaram się nie straszyć :)
Doszliśmy do diagramu, ale to nie jest początek drogi. Początek jest niby prosty i oczywisty, chyba uroda dziewczyn sprawia, że łatwo jest o nim jednak zapomnieć :) Podstawa zdjęć na czarnym tle, to wyeliminowanie światła zastanego. W typowych warunkach eliminuje się ono samo (pokój bez bezpośredniego słońca, wieczorem typowy żyrandol), ale zawsze warto sprawdzić.
Druga sprawa, to dobre pytanie Bodzipa. Czy druga strona będzie czarna? Raczej nie. W małym pomieszczeniu światło lampy zawsze się od czegoś odbije. Przy dobrym ustawieniu sceny tego odbicia nie wystarczy na doświetlenie czarnego tła, ale skóra modelki czarna raczej nie będzie, nawet od zacienionej strony. Ok, jak ktoś się upiera, to można postawić czarny ekran, ale prostsze i lepiej kontrolowane będzie dodanie czerni w gimpie, fotoszopie itp.
Teoria portretu na czarnym tle zbliża się do końca. Pora na eksperymenty :)
Czyli buzia będzie oświetlona z prawej strony. Lewa w cieniu ?
...
Pytam, bo może mi kiedyś odbije :roll:
Właśnie też chciałem zapytać...wydaje się że ciemna strona mocy jest czym s doświetlona-ściana/ekran/blenda ?
W małym pomieszczeniu każda ściana jest blendą :) Na jasne meble też trzeba uważać. Najważniejsze, żeby tło było czarne. Takie doświetlenie najłatwiej jest usunąć w fotoszopie. Jak ktoś bardzo chce, to oczywiście może zasłonić ścianę czarnym ekranem. W tym konkretnym przypadku z prawej strony była biała ściana :)
Tak się boisz, że aż praktycznie uciekłeś na lepsze forum. Następnym razem postaram się nie straszyć :)
To był oczywiście żart z mojej strony. A co do uciekania... gdyby nie ucieczka, to tutaj nadal nic by się nie działo. Jednak doping pomógł. Choć baboli na ciemnej skórce jest nadal od groma i trochę.
Witam po krótkiej przerwie, pogoda jaka jest każdy widzi, u mnie za oknem albo leje, albo przesadnie chłodzi. Idealny moment na rozpoczęcie przygody z domowym studiem. Jeśli jesteś zdecydowany lub prawie zdecydowany, to nie ma na co czekać.
Startujemy od zera, czyli na początek: jaki aparat? I tu jest dobra wiadomość: prawie każdy, byle miał obiektyw z zakresem mieszczącym 50-85mm (ekw.) i umożliwiał wyzwolenie zewnętrznej lampy błyskowej. Kompletnie nie interesują nas takie rzeczy jak wysokie iso, możliwość wyciągania 5EV z cienia, jasność szkła itp.
Z doborem ogniskowej zasada jest prosta. Modelkę fotografujemy z odległości nie mniejszej niż 1,5m. Z tej odległości nie zaszkodzimy żadnemu typowi urody. W miarę zbliżania się do 1m ryzyko zauważalnych zniekształceń rośnie, poniżej 1m mamy w zasadzie gwarancję karykatury. Niektóre typy urody są bardziej odporne na przerysowania, inne mniej, 1,5m to wartość bezpieczna dla każdego. 50mm w kadrze pionowym oznacza w tych warunkach zdjęcia zaczynające się nad głową i kończące na udzie modelki, 85mm da nam zdjęcia zaczynające się nad głową i kończące pod biustem. Typowa portretówka, czyli 135mm, da... typowe portrety :)
Nie zależy nam na rozmyciu tła, czyli nie martwimy się przesadnie jasnością szkła. W 4/3 wystarczy f/2,8-4, jedyny problem z ciemnozoomami jest taki, że będą wymuszały niepotrzebne podbicie ISO w niektórych sytuacjach.
Druga ważna rzecz, to wybór lampy, ale o tym będzie już następny wpis :)
lisiajamka1
12.11.16, 13:57
Fajnie że zdecydowałeś się podzielić z nami swoim doświadczeniem i wiedzą :)
Subskrypcja działa, a ja czekam na kolejny wpis Autora.
Lisiajamka & Rysiek, dzięki za wsparcie i miłe słowa :)
Nadchodzi kolejny jesienny weekend, czyli brniemy dalej. Mamy już czym fotografować, ale jeszcze nie wiemy czym świecić. Ten problem rozwiążemy zanim weekend się skończy, ale ze względów czasowych podzielę temat na kilka wpisów . Zacznijmy od selekcji negatywnej. Odrzucamy światło ciągłe i żarówki błyskowe (w niektórych sklepach można jeszcze kupić ten wynalazek). W obecnych czasach możemy uznać oba źródła światła za relikty przeszłości. Światło ciągłe miało swoje zalety w czasach analogu, a żarówki błyskowe broniły się ceną w czasach, kiedy lampy błyskowe kosztowały 10-20x więcej. Obecnie mamy natychmiastowy podgląd oraz tanie i dobre chińskie lampki. Na placu boju pozostają lampy błyskowe: reporterskie i studyjne. Które lepsze do domowego studio? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Różnice są spore, ale trudno mówić o wadach i zaletach. Czy dana cecha okaże się wadą, czy zaletą, to już zależy od preferencji fotografa/warunków lokalowych. Fotografia "studyjnodomowa" jest moją pasją na tyle długo, że mam zestaw jednych i drugich. Dlatego moje kolejne wpisy pewnie nie będą całkiem obiektywne i jedynie słuszne, ale z pewnością nie będą teoretycznym wodolejstwem.
Mamy już czym fotografować, ale jeszcze nie wiemy czym świecić. Świeczką.
Nie, nie robię sobie jaj - no znasz mnie przecież. Chciałbym zobaczyć piękną panią w ciemnym pomieszczeniu tylko świecą oświetlonym, lub może starą lampą naftową :)
Świeczką.
Nie, nie robię sobie jaj - no znasz mnie przecież. Chciałbym zobaczyć piękną panią w ciemnym pomieszczeniu tylko świecą oświetlonym, lub może starą lampą naftową :)
Nawet mi do głowy nie przyszło, że robisz sobie jaja. Wystarczy, że spamujesz. Nie słyszałem, żeby ktoś budował oświetlenie domowego studio w oparciu o świeczki lub lampy naftowe. W sprawie lamp nic nie przychodzi mi do głowy. W sprawie świeczek pogadaj z zakonnicami, one tego sporo zużywają. Może mają jakieś zdjęcia.
śledzę wątek, wczytuje się w Twoje porady i cenne wskazówki :) może coś się uda wykorzystać w mojej domowej twórczości ;)
śledzę wątek, wczytuje się w Twoje porady i cenne wskazówki :) może coś się uda wykorzystać w mojej domowej twórczości ;)
Dzięki i wczytuj się dalej, mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziony :)
Jeśli chodzi o lampy błyskowe do domowego studia, to zacznijmy od tego, że wszelka automatyka bardziej szkodzi niż pomaga. Czysto fotograficznie liczy się tylko moc, czas trwania błysku, czas ładowania i jeszcze "jakość" światła, ale to trochę osobny temat. Pozafotograficznie liczy się wielkość/ciężar, sposób zasilania i cena.
Do dalszych rozważań przyjmujemy manualne lampki reporterskie (jeśli masz automatykę, to ją po prostu wyłącz) i klasyczne lampy studyjne zasilane z sieci 220V. Są różne ogniwa pośrednie, ale to raczej inna bajka cenowa i trzeba się bardzo dobrze zastanowić, czy warto płacić. Jeśli chodzi o moje subiektywne doświadczenia, to wyszło, że nie. Poza tym, to budujemy studio od podstaw, jak ktoś ma ochotę na odrobinę szaleństwa, to już z pewnym doświadczeniem i na własne ryzyko :)
Pierwsze co się rzuca w oczy, to gabaryty i moc. Gabaryty każdy widzi, co z mocą? Jak się ma LP do Ws? O tym w następnym wpisie.
Wystarczy wpisać odpowiednie hasło w gugla i już wiadomo, że topowe modele C i N są odpowiednikami ok. 80Ws. Mało? W stosunku do ceny: mało. W stosunku do wielkości: dużo, nawet bardzo dużo. Jak pogodzić moc z kosztami? Umieściłem YN560 i lampę studyjną 500Ws w jednym softboxie ( 70x100). Wyszło na to, że pełna moc YN odpowiada mocy 500Ws - 2 2/3 EV. W prostych słowach: YN 560 w softboxie 70x100 jest odpowiednikiem (jeśli chodzi o ilość światła, o jakości pogadamy innym razem) lampy studyjnej o mocy 79Ws. Wynik doskonale zbieżny z wynikami topowych lamp C i N, cena zdecydowanie inna. Ok, lampy C i N oferują mnóstwo dodatkowych funkcji, ale te funkcje są w "domowostudyjnych" warunkach zupełnie nieprzydatne.
80 Ws sprawdzi się w warunkach domowych całkiem nieźle. Gdyby zabrakło mocy, to są uchwyty umożliwiające zamontowanie 2-3 lamp na jednym stojaku.
Różnica mocy, jest tym, co najbardziej rzuca się w oczy, ale różnic jest więcej.
Lampy studyjne są wyposażone w tzw. światło modelujące, czyli światło stałe, pozwalające ocenić rozkład cieni przed zrobieniem zdjęcia. W czasach analogowych z pewnością była to duża zaleta. Obecnie to raczej rzecz gustu. I tak trzeba zrobić zdjęcia próbne, żeby ocenić końcowy efekt.
Lampy studyjne zdecydowanie lepiej wykorzystują możliwości softboxów. Wynika to z faktu, że lampy studyjne mają nieobudowany palnik. Różnica w jakości/miękkości światła jest widoczna.
Lampy studyjne górują też czasem ładowania oraz możliwością długiej pracy z pełną mocą. Tę ostatnią właściwość zawdzięczają m.in. obecności wentylatora. Trochę szumi w czasie sesji, ale da się z tym żyć :). Lampa reporterska pracująca z pełną mocą może się przegrzać i zażądać odpoczynku (jeśli ma zabezpieczenie termiczne, model bez zabezpieczenia może się po prostu przepalić).
ja w moim domowym zaciszu pozostanę przy lampach reporterskich :)
co nie znaczy, że nie interesują mnie wiadomości na temat innych sposobów doświetlenia :) wątek nadal wiernie śledzony, dzięki.
ja w moim domowym zaciszu pozostanę przy lampach reporterskich :)
...
Z pewnością są bardziej uniwersalne :). Niebagatelną zaletą jest krótki czas błysku od 1/250 przy pełnej mocy do ok. 1/10000 przy minimalnej. Nie trzeba się ograniczać do statycznych portretów, a jak się znudzą portrety, nawet te dynamiczne, to można fotografować np. owoce wpadające do wody :) W lampach studyjnych 1/500 to już dobry wynik. Moim bardzo subiektywnym zdaniem na lampy studyjne przychodzi pora, jak człowiek się zakocha w większych softboxach, np. takiej okcie 150cm. Żeby takie monstrum (w warunkach domowych robi wrażenie) optymalnie wykorzystać, to już jest potrzebna lampa studyjna.
fret, planuje zakup softboxu 50x70 do domowego użytku, ma służyć do flesza yangnuo 560, na razie nie do portretów (może kiedyś ;) ) głównie do tzw. fotografii produktowej, czy masz jakieś doświadczenie w użytkowaniu takowego sprzętu?
185120
Tak, mam. 50x70 nie spotkałem, mam 70x70 i 60x90. Do portretów fajne, do produktów - nie wiem. Sporym ograniczeniem przy produktach (przy portretach też, ale w mniejszym stopniu) jest brak możliwości pochylania. Musisz mieć dodatkowo poprzeczną belkę (phottix ma nawet specjalny mini boom do tego, ale wystarczy jakaś domowa konstrukcja). Dużą zaletą jest mobilność i łatwość rozkładania. I nie montuj go zgodnie instrukcją, czyli nie wsuwaj lampy przez otwór do tego przeznaczony, tylko umieszczaj stojak między czaszą, a biała tkaniną. Można wtedy swobodnie obracać softbox, czyli np. 60x90 ustwiać dłuższym bokiem w pionie lub w poziomie.
właśnie z tym pochylaniem, możliwością różnych ustawień pozycji będę miał problem, ale jakoś to rozwiążę :) a nie chciałbym wydawać kasy na kolejne bardziej mobilnie ustawne statywy.
Dzięki za podpowiedź :) softbox jest na liście zakupów.
Nawet mi do głowy nie przyszło, że robisz sobie jaja. Wystarczy, że spamujesz. Nie słyszałem, żeby ktoś budował oświetlenie domowego studio w oparciu o świeczki lub lampy naftowe. W sprawie lamp nic nie przychodzi mi do głowy. W sprawie świeczek pogadaj z zakonnicami, one tego sporo zużywają. Może mają jakieś zdjęcia.
Pewnie też napiszesz, że spamuję jak Bogdanowi, ale czy uważasz, że przy świecy nie da się zrobić zdjęcia? I jeszcze, skąd wiesz czego sporo używają zakonnice?
Pewnie też napiszesz, że spamuję jak Bogdanowi, ale czy uważasz, że przy świecy nie da się zrobić zdjęcia? I jeszcze, skąd wiesz czego sporo używają zakonnice?
Da się, przy świetle księżyca pewnie też, ale ma się to nijak do domowego studia. Czasem zaglądam do kościoła i widzę, że często palą się tam świece, no w każdym razie zdecydowanie częściej niż w innych miejscach, które odwiedzam. Tak spamujesz. Fajnie, że macie forum na którym jest to cnotą ;)
Da się, przy świetle księżyca pewnie też, ale ma się to nijak do domowego studia. Czasem zaglądam do kościoła i widzę, że często palą się tam świece, no w każdym razie zdecydowanie częściej niż w innych miejscach, które odwiedzam. Tak spamujesz. Fajnie, że macie forum na którym jest to cnotą ;)
"Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" Ale już nie przeszkadzam sorry.
Pewnie też napiszesz, że spamuję jak Bogdanowi, ale czy uważasz, że przy świecy nie da się zrobić zdjęcia?
Pewnie się da, ale trzeba mieć coś z napisem f/0.95 :P
T.
właśnie z tym pochylaniem, możliwością różnych ustawień pozycji będę miał problem, ale jakoś to rozwiążę :) a nie chciałbym wydawać kasy na kolejne bardziej mobilnie ustawne statywy.
...
Najprostsze i najbardziej mobilne rozwiązanie, jakie udało mi się wykombinować, to połączenie dwóch stojaków pod kątem prostym i montowanie softboxa na poziomym. W praktyce, w poziomie wykorzystuję środkową kolumnę wymontowaną ze stojaka, ale cały stojak też może być :) Dowolny kąt ustawienia softboxa uzyskuję obracając softbox. Połaczenie stojaków zrobiłem z dwóch takich uchwytów http://eltec.pl/images/310x365/klipimadlo.jpg. Zostały mi dwa trzpienie do następnych pomysłów :)
Możliwe, że w markecie budowlanym znalazłoby się coś tańszego.
(...) Jeszcze raz dziękuję za wszystkie pozytywne oceny, ale chętnie wymienię je na jeden wpis kogoś, kto stworzył domowe studio, i moje wpisy/rady były dla niego inspirujące/przydatne. (...)
Spieszę donieść, że wątek przeczytałem od początku i przyswoiłem inspirujące/przydatne rady. Na przykład lecę zaraz po blendę 150cm, bo jakoś zawsze jak dotąd zamiast białego tła wychodziło mi szare :)
I tak jeszcze zapytam przy okazji - czym synchronizujesz lampy? I jeśli przypadkiem optycznie, to czy taki softbox jak ten ostatnio dyskutowany, gdzie lampa reporterska wchodzi do środka, nie przeszkadza w działaniu fotoceli?
ja odpalam lampkę takim oto wyzwalaczem, który może działać jako nadajnik lub odbiornik, mam do kompletu też taką lampkę, działa jak należy.
http://allegro.pl/zestaw-yongnuo-yn-560iii-nadajnik-rf-603-i6077724417.html
I to jest obecnie najlepszy zestaw :) Ja mam do tego 2xYN460II (odpalam przez fotocele) i jestem zadowolony.
... I jeśli przypadkiem optycznie, to czy taki softbox jak ten ostatnio dyskutowany, gdzie lampa reporterska wchodzi do środka, nie przeszkadza w działaniu fotoceli?
Zawsze działam odwrotnie, w softboxie lampa odpalana radiowo, fotocele w zewnętrznych i nie ma problemu.
Mam podobny zestaw, 2x YN460, ale główną lampę mam Metza i wyzwalaną też optycznie. I dylemat, bo z jednej strony fotocela nie jest w 100% niezawodna i np. właśnie nie kupiłem tego softboxu w związku z tym, przewidując problemy. Ale przejście na wyzwalacz radiowy to i koszty, i kolejny szpej w torbie, i kolejna bateria do naładowania, i utrata kontroli lampy z aparatu / automatyki w razie potrzeby.
... Ale przejście na wyzwalacz radiowy to i koszty, i kolejny szpej w torbie, i kolejna bateria do naładowania, i utrata kontroli lampy z aparatu / automatyki w razie potrzeby.
I dlatego fajna jest YN 560III, bo ma w sobie odbiornik. To bardzo upraszcza sprawę, sam nadajnik jako dodatkowy szpej da się przeżyć :). Jeśli chodzi o automatykę, to ja jestem w lepszej sytuacji, bo automatykę uważam za przydatną tylko w przypadku, kiedy lampka jest na sankach. Do tego mam osobną lampkę i nie martwię się jej wyzwalaniem :)
fret dzięki za cenne porady
osobiście szarpnąłem się na używane quantuumy move 300 (w dość atrakcyjnej cenie - wg mnie) + statywy quantuum air 260
Na tym chciałbym rozpocząć swoją przygodę z kontrolowanym światłem w domowych warunkach
Dodatkowo mam nissina i40, który pewnie przyda się nieraz.
Jako modyfikator wymyśliłem sobie softbox (szybki montaż) 60x90 z gridem - szybki montaż, bo chciałbym rozkładać w miarę szybko szpeje na domowe fotki, a potem wszystko chować i wrócić do niedzielnego rosołu zanim wystygnie
Zastanawiam się co "uniwersalnego" kupić jako drugi modyfikator? myślałem nad parasolką z możliwością softbox tak aby ewentualnie mieć jeden mobilny zestaw w plener - dobry pomysł??
Dodam w domowym studio głównie tego drugiego modyfikatora chciałbym używać do kontr
Mam jeszcze pytanie co z tłem? Zależałoby mi na cykloramie, bo grono fotek chcę pstrykać mojemu 4 miesięcznemu maluchowi (który zaczyna raczkować:)) więc blenda jako tło odpada.
Muszę się pchać w kartonowe tła czy polipropylen w warunkach domowych będzie OK? Ma ktoś może przykładowe zdjęcia czy faktura tego tła jest bardzo widoczna? Dodam, że w moich warunkach nie będę mógł pozwolić sobie na małą GO aby rozmyć tą fakturę - a może jakieś inne pomysły na tło?
Jeszcze jeden temat.. czy zestaw do wieszania tła (statywy i poprzeczka) to warto brać droższe i stabilniejsze czy wystarczy cokolwiek co mi utrzyma max 2x5m tła?
Czas nagli bo dziadkowie mają otrzymać pod choinkę świąteczne zdjęcie wnuczka:)
Zacznijmy od softboxa. Jeszcze nie zostałem dziadkiem, więc uprzedzam, że teoretyzuję. Fotografia dziecięca kojarzy mi się z miękkim światłem, a miękkie światło, to duży modyfikator. Ograniczeniem jest tylko ilość miejsca. Jeśli miejsca starczy, to bym zaczynał od białych parasolek 150cm. Cdn, teraz robota wzywa :)
Brniemy dalej w temat. Od dawna mam sotbox parasolkowy 60x90 i lampy studyjne, ale nie przyszło mi do głowy, żeby to łączyć. Wychodzi na to, że mogłem mieć rację. Przed chwilą zrobiłem eksperyment i lampa studyjna (35cm długości) ledwo się tam mieści, praktycznie dotyka osłoną palnika do czaszy. Nawet nie próbowałem błyskać. Jak już rozstawiłem zabawki, to założyłem na lampę sftbox, który wcześniej linkowałem (w kształcie parasolki) i efekt był bardzo przyjemny. Wypróbowałem jeszcze białą parasolkę 150 i efekt był bardzo podobny. Dla mnie zwyciężył softbox-parasolka, świetny efekt, minimum zajmowanego miejsca, na drugim miejscu parasolka, 60x90 - fajna rzecz, ale do lamp reporterskich.
Jeśli chodzi o tła, to zdecydowanie kartonowe. Albo jakiś fajny pled itp. No i na wszelki wypadek zacznij od jakiegoś neutralnego koloru (biały, kremowy, beżowy), żeby nie mieć zafarbu w cieniach.
Pisząc o składanym 60x90 miałem na myśli taki :
https://fripers.pl/p/softbox-60x90-cm-moc-bowens-szybki-montaz-freepower/
On jest z mocowaniem bowensa - z możliwością gridowania i składa się jak parasolka
Jeżeli chodzi o pomysł na parasolkę typu softbox to myślałem o takim czymś - również z gridem
https://mitoya.pl/softboxy-reporterskie/2070-softbox-parasolkowy-oktagonalny-80cm-z-gridem-warszawa.html
tylko, że to jest 80'tka.. ale bardziej właśnie myślałem aby z gridem robiła mi za kontrę - mam nadzieję, że grid mi w tym pomoże, a dodatkowo to byłaby to taka mała okta do zabierania na zewnątrz z nissinem i40 - ale nie mam doświadczenia i nie wiem czy to dobry pomysł (szczególnie o średnice mi tutaj też chodzi czy nie zamała - w porównaniu do proponowanej przez Ciebie 150tki - ale takiej to ja nie pomieszczę)
Z tłami kartonowymi mam ten problem, że spokojnie zmieściłbym u siebie gdzieś szerokość 190, a jak na złość robią je 270 (czyli musiałbym wyciachać i pozbyć się niepotrzebnych 80cm i przepłacić za całość) albo brać trochę mniejsze 160cm ale te z kolei to polipropylen.. mniejsze kartony znajduję tylko ale w okolicach 130cm..
Masz (bądź ktokolwiek inny) jakieś doświadczenie z polipropylenem czy po prostu nie podchodziłeś do tematu bo w sieci raczej się tego typu tła odradza? Tak jak pisałem, zastanawiam się faktycznie będę widział u siebie na fotkach tą nieprzyjemną fakturę - a zakładam, że minimalnie zejdę tylko do f4.0 - oczywiście to kosztuje 30zł więc ktoś powie aby kupić i się przekonać ale dołożyłbym jeszcze dychę i miał już odbiornik do lampy quatnuum zamiast ewentualnego niepotrzebnego tła :)
Ten fripers wygląda fajnie. Najlepiej kup dwa. Dyfuzory różnych producentów potrafią się różnić odcieniem bieli. Różnice bywają widoczne. Jak Ci przyjdzie ochota no oświetlenie symetryczne, to jedna strona twarzy może być żółtawa, a druga niebieskawa :) Do 80 lampa studyjna może się ledwo zmieścić. Z i40 w plenerze to raczej w pochmurne dni, albo gdzieś w cieniu.
Tło polipropylenowe jest brzydkie, łatwo się gniecie, trudno prostuje, a nawet mała GO nic Ci nie da jeśli dzieciak będzie na nim siedział, bo zawsze jakiś kawałek wyjdzie ostro. Używałem tylko w wersji czarnej. Czyli wygląd nie miał dla mnie znaczenia, bo i tak nie było go widać.
Jeśli chodzi o automatykę, to ja jestem w lepszej sytuacji, bo automatykę uważam za przydatną tylko w przypadku, kiedy lampka jest na sankach. Do tego mam osobną lampkę i nie martwię się jej wyzwalaniem :)
Współorganizuję taką cykliczną małą imprezę muzyczną, gdzie robię przy okazji za fotografa. I tam doceniłem zdalnie działającą automatykę - stawiam sobie lampę na kolumnie nagłaśniającej, wycelowaną w jasny sufit nad sceną, i cały problem ze zrobieniem dobrego zdjęcia w trudnym świetle w klubie znika - chodzę sobie po sali i focę ze średniego tele, a dzięki automatyce wszystko jest ładnie doświetlone.
Ten sam patent wypróbowałem kiedyś na imprezie rodzinnej, stawiając lampę na środku stołu.
Krótko mówiąc - są zastosowania :) Ale fakt, że warunkach studyjnych to już bez sensu. Wtedy jednak doceniam przynajmniej to, że z samego aparatu reguluję sobie moc lampy. Jakbym miał zbędą gotówkę, to w sumie chętnie wymieniłbym te YN na jeszcze dwa identyczne Metz.
denver47,
Mam tło polipropylenowe, nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Gniecie się to, brudzi, faktura jest wyraźnie widoczna na zdjęciach. Jeszcze czarne jest spoko, białe już nijak nie.
easy_rider
25.11.16, 19:40
Jeżeli chodzi o pomysł na parasolkę typu softbox to myślałem o takim czymś - również z gridem
https://mitoya.pl/softboxy-reporterskie/2070-softbox-parasolkowy-oktagonalny-80cm-z-gridem-warszawa.html
Mam taki - a właściwie miałem - bo delikatnie położyłem na podłodze i się połamał...
Jego "sprężyste pręty" napinające są zrobione z cieniutkiej blaszki (w kształcie rynienki) - strasznie to kiepściutkie :evil:
Poza tym, do tego typu softboxów raczej nadają się lampy z radiowym sterowaniem - a nie tylko wyzwalaniem.
Chciałbyś grzebać w środku przy każdej zmianie parametrów lampy? Ja nie... :mrgreen:
Pisząc o składanym 60x90 miałem na myśli taki :
https://fripers.pl/p/softbox-60x90-cm-moc-bowens-szybki-montaz-freepower/
Ten jest dużo większy po złożeniu - ze względu na Bowensa - ale w porównaniu do poprzedniego jest pancerny :mrgreen:
No i bez problemu użyjesz z lampami studyjnymi oraz reportreskimi (z odpowiednim uchwytem oczywiście- polecam "imadełko").
Mam z tej serii 70x100 i 30x140 - póki co nie narzekam :mrgreen:
Co do grida - to koniecznie "gęsty" - np. 4x4x4cm, albo 4,5x4,5x4,5.
Takie 8x10 po prostu "nie działają" :lol:
Dzięki. W takim razie dozbieram do dwóch szybko-montażowych softboxów.
Jako drugi warto brać strip z gridem czy faktycznie kolejny 60x90?
...
Jego "sprężyste pręty" napinające są zrobione z cieniutkiej blaszki (w kształcie rynienki)...
bo to na szkielecie zwykłej parasolki zrobione jest... :)
...
Ten sam patent wypróbowałem kiedyś na imprezie rodzinnej, stawiając lampę na środku stołu.
...
W klubie jeszcze rozumiem, zmienia się oświetlenie sceny, jeśli mieszasz światło to automatyka ma sens, ale na imprezie rodzinnej? W manualu też powinno być ok :)
... bez problemu użyjesz z lampami studyjnymi oraz reportreskimi (z odpowiednim uchwytem oczywiście- polecam "imadełko").
możesz podać jakieś namiary na taki uchwyt, proszę :)
easy_rider
25.11.16, 23:44
Mam na myśli coś takiego:
185156
A przy okazji obalę pewien mit - jakoby lampy reporterskie nie były w stanie rozświetlić równomiernie dużych softboksów...
Wydaje się to logiczne - świecą przecież mocno skupionym światłem, więc środek softboksa powinien być jasny a rogi ciemne :???:
Nie wiem czy ktoś to w ogóle sprawdzał - ale jest to nieprawda... :mrgreen:
Nawet duży softboks "napędzany" lampą systemową świeci praktycznie całą powierzchnią równo - a gdy założyć na lampę dodatkowo "mydelniczkę" - to nawet lepiej niż z lampą studyjną :shock: :mrgreen:
Chodzi o taką mydelniczkę:
185157
Zdjęcia znalezione w sieci
...
A przy okazji obalę pewien mit - jakoby lampy reporterskie nie były w stanie rozświetlić równomiernie dużych softboksów...
Wydaje się to logiczne - świecą przecież mocno skupionym światłem, więc środek softboksa powinien być jasny a rogi ciemne :???:
Nie wiem czy ktoś to w ogóle sprawdzał - ale jest to nieprawda... :mrgreen:
...
Masz jakieś zdjęcia na poparcie tej tezy? Robiłem kiedyś porównanie w softboxie 70x100 i przy gołej lampie reporterskiej różnica była bardzo widoczna.
Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć z moich prób - więc w końcu zrobiłem nowe :lol:
Zdjęcie pokazuje softboxa o wymiarach 140 x 30cm - chyba najtrudniejszy format do równomiernego oświetlenia...
Z lewej goła lampa reportreska, z prawej z "mydelniczką", a pośrodku lampa studyjna:
185352
Jeśli to ma dla kogoś znaczenie to parametry zdjęć:
- aparat: iso 200, przysłona 13
- lampa studyjna 200Ws ustawiona na 1/32 mocy
- lampa reporterska PL58 (80Ws?) na 1/8 mocy, 24mm
Dzięki za odpowiedź :) Trochę inaczej to testowałem, ale też nie mogę znaleźć zdjęć. Nie patrzyłem na sftbox (70x100), oceniałem cienie na fotografii obiektu. Mam w planach test softboxa (-u?) parasolkowego, przy okazji powtórzę test z 70x100 :)
Są do kupienia lampy https://www.olx.pl/oferta/lampy-fotograficzne-ze-statywem-CID99-IDg8Gp9.html Podpowiedzcie proszę czy to okazja? Co do tego należy dokupić aby ukierunkować i rozpraszać światło?
To raczej polowanie na jelenia, w sklepie masz taniej.
http://eltec.pl/WYPOSAZENIE-STUDIA/Zestawy-oswietlenia-ciaglego/S3-Zestaw-OSWIETLENIOWY-85W400W-Statyw-230cm.html
Poza tym, ja bym nie szedł w światło ciągłe, szczególnie do ludzi.
Rysiek nie bierz ich, to strata tylko kasy, to bardziej nazwałbym żarówkami a nie lampami.
Jak chcesz takie coś wypróbować, to weź dwie lampy z np. IKEA wkręć żarówki energooszczędne i zrób modyfikatory z czarnego brystolu...
...o takie lampki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00110640/
Rysiek chyba spanikował :) I słusznie :)
Uznajmy ryśkowy temat za zakończony.
Dziś odwiedzi nas miś :)
Miało być studio od zera i... będzie :) Pora na wpis dla cierpliwych. Nie warto zaczynać od zakupów. Fajnie jest rozumieć co i po co się kupuje. Fakt, że nawet to nie zabezpiecza w 100% przed wpadkami, ale chociaż trochę chroni przed marketingowym bełkotem.
Pierwsza rzecz w domowym studio, to światło błyskowe. Światło stałe odpuszczamy, chyba, że Twoje potrzeby studyjna ograniczają się do fotografowania telefonów, ładowarek itp. na potrzeby serwisów aukcyjnych. To niestety nie nasza bajka, w tym wątku budujemy studio portretowe.
Czym się różni fotografowanie ze światłem błyskowym od fotografowania ze światłem stałym? Wyobraźnią fotografa. W świetle stałym najczęściej chcesz, żeby aparat widział to, co Ty. W świetle błyskowym aparat ma widzieć to, co Ty widzisz w swojej wyobraźni. Brzmi dziwnie? Zaprośmy miśka:
185590
Wyobraziłem sobie miśka na czarnym tle i jest. Wolisz na białym tle?
185591
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=185590
Jest na białym. Zmieniłem tło? Nie, zmieniłem tylko światło. W chwili robienia zdjęcia nie widziałem miśka ani na czarnym, ani na białym tle. Tłem był szary karton z marketu budowlanego. Szary nie jest fajny? Wolisz fioletowy?
185586
A karton cięgle ten sam. Ciąg dalszy, czyli wnioski praktyczne, w następnym wpisie :)
jest tylko załącznik: 0014.jpg
Jestem, jestem. Nie spanikowałem, ale odpuściłem te lampy. Sledze uważnie wątek. fret, coś chochlik zrobił, bo z załączników widzę tylko ten z misiem na fioletowym tle.
... z załączników widzę tylko ten z misiem na fioletowym tle.
Ja też, ale to chyba nie moja wina. We wgranych zdjęciach widzę wszystkie potrzebne misie :) Może apz pomoże? :)
Ja też, ale to chyba nie moja wina. We wgranych zdjęciach widzę wszystkie potrzebne misie :) Może apz pomoże? :)
Zapewne wgrałeś, bo sa numerki, przeciągnij te trzy załczniki w zaawansowanej edycji następnego posta a ja ew. je przelinkuję. Wygląda na to, że nie zostały przeciągnięte do dolnego podłużnego okienka programu do importu zdjęć to się czasem zdarza.
Coś nie działa. Wgrał się biały, zniknął fioletowy. Wygląda na to, że pokazuje się tylko jeden ostatnio wgrany. apz, jeśli masz taką moc, to podziel mój wpis na trzy części, a ja do każdej wgram odpowiedniego miśka, wtedy powinny być widoczne :)
Coś nie działa. Wgrał się biały, zniknął fioletowy. Wygląda na to, że pokazuje się tylko jeden ostatnio wgrany. apz, jeśli masz taką moc, to podziel mój wpis na trzy części, a ja do każdej wgram odpowiedniego miśka, wtedy powinny być widoczne :)
Musisz to zrobić ze swojej strony, zacznij od nowa i każde zdjęcie wgraj w nowyn poście - odpowiedz w tym wątku.
easy_rider
11.12.16, 23:02
Ale przecież przed południem było chyba z osiem miśków - bez żadnego opisu
No właśnie, wgrały się bez problemu i pokazały w nadmiarze, a jak chciałem przejąć nad nimi kontrolę, to się zbuntowały :)
Powrót miśków:
1. czarne tło
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=185602&d=1481473475
2. białe tło
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=185603&d=1481473472
3. fioletowe tło
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=185604&d=1481473474
Zdjęcia bez obróbki, prosto z aparatu.
Saboor, apz, źle to działa. Połączył mi trzy miśki z kolejnych wpisów i dobrze, że chociaż je widać, ale nie mogę pisać pod miśkami, bo kolejne posty dokleja nad...
Miśki w końcu się pojawiły, przechodzimy do konkretów:
1. Przypomniała mi się jeszcze jedna spora zaleta lampek reporterskich: łatwość kolorowania światła. Wystarczy kupić wzornik filtrów (ostatnio widziałem za 60zł) i mamy więcej kolorów niż przeciętny mężczyzna jest w stanie sobie wyobrazić :)
2. Pierwszy misiek, to po prostu jedna lampka oświetlająca miśka, drugie zdjęcie, to dodatkowa lampka skierowana na tło, trzecie zdjęcie - lampka na tło z kolorowym filtrem. Rzeczywiste tło bez zmian, czyli szary karton. Jak widać, nie ma sensu przesadzać z wyborem tła, bo mamy spore możliwości modyfikacji jego wyglądu. W warunkach domowych znakomicie sprawdzi się jasna ściana w neutralnym kolorze (biały, szary, kremowy, beżowy itp.). W ciasnej przestrzeni czerń może być trudna do uzyskania na takim tle, więc ewentualnie dodatkowo czarne tło.
3. Możemy zacząć określać wielkość potrzebnej przestrzeni. Wiemy już, że najlepiej jest nie zbliżać się do modelki bliżej niż na metr, przyjmijmy w takim razie 1,5m dla fotografa i modelki. Jeśli chcemy niezależnie oświetlać modelkę i tło musimy do tego dodać kolejne 1,5m między modelka, a tłem. W sumie ok. 3m to rozsądne minimum dla w miarę wygodnej pracy. Szerokość to min. 2m. W sumie na poczatek potrzebujemy 6m2 powierzchni bez stołów, szaf i z dostępem do ściany.
Modelki brak, a misiek się znajdzie :-) więc może dziś coś wypróbuję, lampki mam, kolorowe filtry też, na softbox muszę poczekać ;-)
Modelki brak, a misiek się znajdzie :-) ...
Miśki mają sporo zalet, nie marudzą, nie nudzą się i nie narzekają, że źle wyszły, a na dodatek zawsze są gotowe do pozowania :)
Brniemy dalej, wiemy już jakie pomieszczenie będzie potrzebne, mamy ustalone budżetowe tło (czarne może być polipropylenowe, w idealnej czerni i tak tła nie widać :) ). Jeśli decydujesz się na typowe tło fotograficzne, to raczej nie zaczynaj od szerokości 2,7. To już nie jest zabawa, wymaga solidnej tuby, solidnej poprzeczki i odpowiedniego przechowywania. Nadeszła pora, żeby porozmawiać o lampach, a szczególnie o ich ilości. Zaczniemy od miśka na czarnym tle. Oto diagram:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=185614&d=1481540083
Jak widać lampa jest jedna. Jest to tzw. światło główne, czyli światło określające ekspozycję i rozkład cieni na miśku. Jeśli tło ma być czarne, to bardzo ważny jest stosunek odległości lampy od miśka i lampy od tła. Softbox powinien być bardzo blisko miśka i jak najdalej od tła. Jeśli stosunek tych odległości jest w okolicach dziesięciu (czyli np. softbox z 15 cm od miśka, a tło z 1,5m dalej), to mamy szansę na sukces nawet z jasnym tłem. Przeszkodą może być to, co znajduje się po prawej stronie aparatu (po lewej stronie miśka). Jeśli jest tam jasna ściana, to zadziała ona jak blenda i rozjaśni nieco tło. Warto zasłonić taką ścianę czymś ciemnym, np. ciemną stroną blendy lub jakąś ciemną tkaniną. No i na wstępie koniecznie trzeba zrobić zdjęcie tła bez lampy, żeby się upewnić, że światło zastane nie przeszkadza nam w zabawie :)
185614
pozwolę pokazać Wam moje próby z kolorowaniem tła za pomocą barwnych filtrów na flesza,
(fret, jeżeli nie życzysz sobie abym umieszczał zdjęcia to daj znać, w końcu to Twój wątek)
pierwsze tło to oryginalne tło- ściana
185798 185795 185796 185797
pozwolę pokazać Wam moje próby z kolorowaniem tła za pomocą barwnych filtrów na flesza,
...
I dokładnie o to chodzi :)
Jeśli zaś chodzi o zamieszczanie, to nie mam nic przeciwko, byle było na temat.
Do tła jeszcze wrócimy, teraz brniemy dalej w rodzaje światła.
Światło główne określiło nam ekspozycję i rozkład cieni na miśku. W tym ustawieniu nie oświetliło nam jednak prawej strony miśka, która praktycznie tonie w czerni. Wyciągamy mroczną stronę miśka z cienia? Tak, ale nie w komputerze. W warunkach studyjnych mamy do tego światło dopełniające. To światło reguluje kontrast sceny przez doświetlenie cieni. Nie wpływa na oświetlenie jasnych miejsc (jest znacznie słabsze od światła głównego) i nie powinno tworzyć własnych cieni. Kolejna lampka? Raczej nie, w roli światła dopełniającego znakomicie sprawdzi się światło główne odbite od blendy.
trochę Cię wyprzedziłem i od razu doświetlałem blendą samoróbką zrobioną z koca termicznego z apteki :)
Zauważyłem, ale chcę zachować ciągłość opisu z moim miśkiem niezależnie od Twojej szybkości :). Ja doświetliłem miśka kawałkiem spożywczej folii aluminiowej :) i o to chodzi, żeby nie być niewolnikiem "rozwiązań profesjonalnych" czyli nazw i komercji. Blenda, to każda powierzchnia odbijająca światło, też ściana, sufit, biała koszula fotografa itp. :) dlatego światło dopełniające może się pojawić nieoczekiwanie i wbrew woli fotografa. Wtedy trzeba wytropić niechcianą blendę i ją unieszkodliwić np. zasłaniając :)
Czy jest coś ciekawszego dla początkującego użytkownika lamp od takiego zestawu?
http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn-560-iii-rf-603-canon-nikon-i6581420884.html
TTL zdaje się, że od producentów "niezależnych" nie działa z m43.
Max. czas 1/250 sekundy nie przeszkadza?
easy_rider
26.12.16, 22:52
Ciekawszym jest zamiana wyzwalacza 603II na 560TX...
Co dzięki temu zyskam?
Widzę, że obsługa jest wtedy w poziomu aparatu, nie mogę za to znaleźć czasu synchronizacji...
easy_rider
26.12.16, 23:15
Wygodę :mrgreen: - nie tylko zdalne wyzwalanie, ale również sterowanie mocą i kątem świecenia bez biegania do lamp...