Zobacz pełną wersję : fretoportrety
Znalazłem taką opinię o lampie 560IV:
"Spisują się bardzo dobrze przy wyzwalaniu przez lampę wbudowaną w aparat Olympus E-M10. Fotocele wyłapują błyski lampy wbudowanej nawet bez specjalnego zwracania uwagi na kierunek ich "patrzenia"."
Czyli jest możliwość współpracy tej lampy bezpośrednio z aparatem?
Tego linkowanego zestawu nie kupuj. Jest w nim stara wersja nadajnika bez blokady ba stopce. Nadajnik lubi spadać, jego zgubienie w plenerze jest praktycznie kwestią czasu. Szukaj 603 II. W tej samej cenie. Większy nadajnik ma tę wadę, że jest... większy, dużo większy :). Praktycznie jak pół lampki, a w portrecie lampki raczej są blisko fotografa i 2-3 kroki nigdy nie były dla mnie problemem :). YN 560 ma dobra fotocelę, ale wyzwalanie radiowe jest jednak w plenerze pewniejsze. Poza tym pozostaje fundamentalne pytanie: lampka do domu, czy do pleneru. Jeśli do domu i pleneru poza sankami, to ok, ale ja np. w plenerze często, a nawet częściej korzystam z lampki na sankach i wtedy przydaje się HSS i TTL. Mój wybór? Dwie lampki. Jedna do błyskania na sankach i druga zdalnego do wyzwalania.
Zamówiłem lampę 560IV, postaram się, aby za pomocą fotoceli lampa "dogadała się" z aparatem. Trzeba to jakoś specjalnie ustawiać?
RF603II jest mały, ale ograniczony. 560TX jest duży, ale przy kilku lampach na pewno warto go kupić. Laik zacznie od fotoceli;)
easy_rider
27.12.16, 16:58
Zamówiłem lampę 560IV...No to straciłeś 20...25% ceny wyzwalacza :roll:
Trzecią i czwartą wersję lampy różni tylko wbudowanie "połowy" nadajnika 560TX do tej "IV".
Rzecz zupełnie zbędna - chyba że planujesz wyzwalać dodatkowe lampy za pomocą dużej i ciężkiej 560IV - zamocowanej na aparacie OMD... :shock:
Instrukcja jak skonfigurować OMD i YN-560, aby pracowała fotocela:
https://www.mu-43.com/threads/olympus-om-d-e-m1-hss-fp-high-shutter-speed-with-yongnuo-yn-560.81992/
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
No to straciłeś 20...25% ceny wyzwalacza :roll:
Trzecią i czwartą wersję lampy różni tylko wbudowanie "połowy" nadajnika 560TX do tej "IV".
Rzecz zupełnie zbędna - chyba że planujesz wyzwalać dodatkowe lampy za pomocą dużej i ciężkiej 560IV - zamocowanej na aparacie OMD... :shock:
W Euro była promocja na 560IV za 299PLN, kupiłem spontanicznie złapany na promocję;)
Tego typu dyfuzor warto kupić?
https://fripers.pl/p/dyfuzor-do-lampy-blyskowej-yongnuo-yn-560ii560iii-565-580ex/
Chciałbym "rozmiękczyć" światło z lampy.
Ten dyfuzor jest raczej do tego, żeby lampa pokrywała większy obszar światłem. Do zmiękczenia potrzebna jest powierzchnia świecąca znacznie większa niż powierzchnia palnika. Minimum sensownego zmiękczenia to np. takie coś
https://mitoya.pl/softboxy-prostokatne/1749-softbox-mitoya-40-40-cm.html
Poza tym, to sporo zależy od tego gdzie chcesz zmiękczać. W domu najtaniej i całkiem wygodnie wychodzą ściany i sufit.
Ok, czyli ustawiam na lampie 24mm, odchylam żarnik do tyłu i strzelam w ścianę/sufit, aby rozproszyć?
W najprostszej wersji tak to wygląda, ale odbijanie od ścian/sufitu to dość potężne i bardzo niedoceniane narzędzie. Plama światła na ścianie/suficie działa jak softbox. Możesz go dowolnie przemieszczać, byle na fotografowany obiekt nie trafiło bezpośrednio światło z lampy. Możesz też zmieniać jego wielkość zmieniając ogniskową w lampie.
Czy dobrze kombinuję, że kupując Metza będę mógł włączyć w Olku tryb RC i bez dodatkowych elementów wpinanych do gorącej stopki (mając lampę na statywie) doświetlać latem z czasem 1/4000 sekundy?
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/44-AF-2
Czy dobrze kombinuję, że kupując Metza będę mógł włączyć w Olku tryb RC i bez dodatkowych elementów wpinanych do gorącej stopki (mając lampę na statywie) doświetlać latem z czasem 1/4000 sekundy?
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/44-AF-2
Zaciekawiłeś mnie tym pytaniem... Ale do sterowania w trybie RC Olki (niestety) nadal używają światła błyskowego, czyli lampki zamocowanej na korpusie. Na stronie Metz-a jest do pobrania instrukcja tej lampy, w której można znaleźć:
1.3. 44 AF-2 Olympus/Panasonic:
wskaźnik gotowości lampy w wizjerze/ wyświetlaczy
lampy
kontrola szybkości automatycznej synchronizacji błysku
kompatybilny z systemem 4/3
błysk automatyczny/kontrola wyzwalania
TTL z pomiarem przedbłysku
korekcja ekspozycji błysku dla TTL
synchronizacja na 1-szą lub 2-gą migawkę (2-nd curtain,
SLOW2)
kontrola motor zoom
kontrola pomiaru AF
zaprogramowany tryb lampy
funkcja przed błysku dla redukcji efektu czerwonych oczu
bezprzewodowy zdalny tryb TTL slave
funkcja budzenia dla lampy
aktualizacja oprogramowania poprzez złącze USB
Pełne wytłumaczenie jest na stronie 16 Zdalny tryb podrzędny
Pozdrawiam na nadchodzący rok i poza wszystkimi innymi życzeniami życzę wprowadzenia na rynek pełnego sterowania radiowego w trybie TTL dla Olka, za rozsądne pieniążki.
Pozdrawiam.
Dobrze zrozumiałem, że w trybie RC czynnikiem limitującym jest czas synchronizacji wbudowanej lampki w OMD (master)? Czyli przy włączonym RC nie zejdziemy niżej niz 1/250sekundy?
RC to niestety nie Radio Control a Remote Control, lampy muszą się "widzieć".
Mam Metza 44 af-1 i tryb rc działa z lampką wbudowaną w E-M10. Jest TTL, sterowanie mocą w manualu itp
Witam po przerwie sylwestrowo-trzechkrólowej. Miało być spokojnie, a nawet nudno, a wyszło... ;) Wracając do tematu, to nie wypowiadam się w kwestiach współpracy automatyki lampy z konkretnym korpusem z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że mam Olka, model OM 10, ale bez D. Nieco ponad 30 lat temu on był młody, ja też i mamy fajne wspomnienia, ale na tym koniec :). Teraz robię zdjęcia Canonem, ale o C też mnie nie pytajcie, bo do zdjęć które robię, te nowoczesne automatyki nie są potrzebne (czasem nawet przeszkadzają) i się na nich nie znam. Dla mnie, bardzo subiektywnie, sprawa jest prosta, automatyka na sankach (wtedy sprzęt sam wie co robić), poza sankami manual.
Tym razem będzie o pieniądzach. O niewielkich pieniądzach, ale nawet sześć dych lepiej jest mieć niż nie mieć :) Firma Mitoya prowadzi sprzedaż poserwisowych lamp YN. Cena w stosunku do nówki, to według cen na stronie właśnie wspomniane sześć dych. Warto. Nie wiem, ja kupiłem i jestem zadowolony. Lampka zaliczyła już kilka sesji, głównie plenerowych i nic złego się nie dzieje. Dlaczego kupiłem? Bo sprzęt poserwisowy, mimo, że wydaje się to sprzeczne ze zdrowym rozsadkiem, często jest bardziej niezawodny od sprzętu nowego. To coś podobnego do latania samolotem. Statystycznie bardziej bezpieczny, ale więcej ludzi boi się latać samolotem niż jeździć samochodem. Drugi powód był po prostu taki, że do Mitoy-i mam blisko i czasem tam zaglądam w ramach spaceru po Polach Mokotowskich. Tym razem były akurat poserwisowe YN 560 III. Popatrzyłem, pomacałem i wróciłem ze spaceru z lampką. Lampki są na sklepowej, półrocznej gwarancji. W szczegóły nie wnikałem, znam sklep od lat i mam do niego zaufanie. Zawsze to lepsze niż praktyczny brak gwarancji przy zakupach na ebaju, a cena chyba podobna. Nikogo nie namawiam, po prostu informuję, że jest taka możliwość, ja zaryzykowałem i jestem zadowolony :)
Obiektyw do portretu.. Pomóżcie!
Szukam optymalnego szkła, pod rozwagę biorę mZD 45/1,8 ( bez zbliżone Panasonic 42,5/1,7). mZD 60/2,8 Macro, oraz mZD 75/1,8.
wszystkie nadają się do portretu, zależy od Twojego budżetu, jakbym był przy kasie brałbym mZD 75/1.8, miałem okazję kiedyś potestować trochę to szkiełko, może w przyszłości zasili moją szklarnie.
ps. przepraszam fret za oftopa w Twoim wątku.
Offtopuj ile chcesz, byle choć trochę w temacie :), a jeśli chodzi o obiektyw, to moim zdaniem sporo zależy od tego, gdzie będą robione zdjęcia. Jeśli w plenerze, to 75/1,8. Jeśli ma być szkło uniwersalne do zdjęć w domu i w plenerze, to coś w okolicach 45/1,8. Najlepiej jest mieć dwa :). No i użyłeś słowa "optymalnego". Można to rozumieć różnie, Olek generalnie nie jest optymalnym systemem portretowym.
Szukam optymalnego szkła, pod rozwagę biorę mZD 45/1,8 ( bez zbliżone Panasonic 42,5/1,7). mZD 60/2,8 Macro, oraz mZD 75/1,8.
Fakt, zależy od budżetu. Jak tryb oszczędnościowy, to może wyrwij używaną 45 1.8 (lub wersję panas 42,5). Jeśli nie podejdzie, sprzedasz bez strat.
Akurat w micro masz wybór jak wiesz bardzo duży :). Ja mam akurat mzd 60 2.8, czyli dwa w jednym.
Fakt, zależy od budżetu. Jak tryb oszczędnościowy, to może wyrwij używaną 45 1.8 (lub wersję panas 42,5). ...
Zwróciłbym jeszcze uwagę do jakiego aparatu (panas/olympus ?) i w związku z tym na stabilizację, czy potrzebna czy nie. Obiektyw panasa 42/1.7 ją posiada i podobno nieco lepszy optycznie od mZD 45/1.8.
I panasa 42,5 można od biedy użyć jako namiastki makro, całkiem niezłe odwzorowanie. Np. do kwiatków itp. Miałem go kiedyś i fajnie się spisywał.
padła informacja, że najlepiej mieć dwa: dodałbym że o ile na zewnątrz 75mm jest ok, tak do wewnątrz coraz bardziej skłaniałbym się do sigmy 30 1,4. Ciągle biję się z myślami ale chyba zamienię oly 45 na sigmę 30 niebawem
Rozumiem że Panasonic LEICA DG NOCTICRON 42.5 mm f/1.2 nie wchodzi w grę?
W sumie przy jego cenie to można się zastanowić nad kupnem Fuji X-coś + 56mm 1.2
A może jakiś jasny manual? Canon FD/Minolta MD?
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc. Pomyślę teraz nad tym troszkę.
45ka jest naprawdę OK. Zarówno optycznie jak i ogniskowa i cena są w porządku.
Olympus nie jest dobrym systemem portretowym? Chyba dla maniaków portretów w których oko jest ostre ale nos już nie :)
Mam 45/1,8 i 60/2,8 macro .(cena tych 2-ch podobna niż 75/1,8 a możliwości więcej -macro) i jeden i drugi świetnie nadają się do portretów, Świetny do portretów jest również z 4/3 50-200/2,8-3,5. Wiem bo mam, ale tu musi być EM 1.
Polecam również do portretów Takumara 55/2 i Heliosa 44 z przejciówkamiM42/m4/3.Naprawdę fajne portrety wychodzą.
Do wyboru do koloru:grin:
...
Olympus nie jest dobrym systemem portretowym? ...
Kocham użytkowników, którzy nie widzą różnicy między słowem "dobry", a "optymalny". Są siłą napędową internetu. Chyba Lem zauważył to jako pierwszy... ;)