Zobacz pełną wersję : Nikon d5100
Co sądzicie o nowości z żółtej stajni? prezentacja na dpreview (http://www.dpreview.com/news/1104/11040510nikond5100.asp)
Uchylny ekran i fltry artystyczne nazwane nieco inaczej plus niskoszumiąca matryca APSC i możliwości filmowania
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1104/nikon/D5100_18_55_front34l_l_001.jpg)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1104/nikon/D5100_LCD_4_l.jpg)
.
No cóż jest 600D to i żółci musieli dać uchylny ekran. Pewnie wielu sie skusi i będzie wychwalać nowatorstwo Nikona
Nudny jak flaki z olejem, ale pewnie będzie świetnie się sprzedawał.
Uchylny ekran, matryca ta sama co w d7k (czyli pikna), af z d90.
Znaczy sie bedzie fajna zabawka dla amatorow z checia rozwoju.
Byleby tylko z cena nie przesadzili.
pozdro
cóż a ja dodam od siebie, że w końcu chyba pojawił się powód do odejścia z E-systemu. E-620, dedykowany podobnie jak D5100 dla entuzjastów już jest leciwy a na nowości Olka chyba nie ma co czekać. Chyba zamienię moją 510 + 14-54 na toto coś. Zobaczymy jeszcze jakie wady wyjdą w tej nowości bo D7000 zbiera niezbyt pochlebne opinie, do tego koszmarna cena.
Szkoda tylko tego olkowego słoika bo w nikonie jakoś nie widzę alternatywy w rozsądnej cenie.
Szkoda tylko tego olkowego słoika bo w nikonie jakoś nie widzę alternatywy w rozsądnej cenie.
Jedynie Tamron 17-50 f/2,8.
Zdziwiły mnie takie bardziej canonowskie niż nikonowskie kształty tej puszki. Co do tego, że będzie się świetnie sprzedawał nie mam wątpliwości. Już teraz wiele osób na nikoniarzach pisze, że się poważnie zastanawia, do tego dojdzie masa amatorów skuszonych przez sprzedawców i marketing.
Mam wrażenie, że teraz kiedy C i N mają uchylne ekrany będą one bardzo przydatne i innowacyjne, tak jak filtry artystyczne w aparacie. Olympus będzie wyróżniał się już tylko szumem ;(
pozdrawiam
(...) Olympus będzie wyróżniał się już tylko szumem ;(
pozdrawiam
Może nie będzie się wcale wyróżniał, bo go nie będzie w dslr niedługo:wink: Chyba, że Panas w końcu zrobi porządną matrycę, albo O. zakupi taką od Kodaka. Przy bardzo sensownych i optymalnych 12 mpix O. mógłby mieć obraz jak K-5 Pentaxa przecież...
Inna sprawa, że Olympus ciągle się wyróżnia, tylko nie na pierwszy rzut oka. Taki E-620 ma jedynie słuszny i skuteczny system mikroregulacji af. Do tego ciągle nie pobity odkurzacz. I 4 krzyżowe punkty af, a nie jeden. Na pewno znalazłoby się sporo więcej zalet.
Ale Nikon idzie w dobrym kierunku. Już ma normalnie uchylany LCD i pracuje nad odkurzaczem:
"Podwójny wbudowany system usuwania kurzu – systemy czyszczenia matrycy i sterowania przepływem powietrza chronią przetworniki aparatu przed kurzem, co umożliwia uzyskanie zdjęć bez zabrudzeń"
Ciekawe na czym to polega:?:
"Podwójny wbudowany system usuwania kurzu – systemy czyszczenia matrycy i sterowania przepływem powietrza chronią przetworniki aparatu przed kurzem, co umożliwia uzyskanie zdjęć bez zabrudzeń"
Ciekawe na czym to polega:?:
Lustro, poruszając się, wywołuje ruch powietrza który niby został skierowany tak, że zdmuchuje kurz z matrycy. Ponoć guzik to daje...
Lustro, poruszając się, wywołuje ruch powietrza który niby został skierowany tak, że zdmuchuje kurz z matrycy. Ponoć guzik to daje...
Poważnie?:grin: Wachlowanie lustrem, tego jeszcze nie było:lol:
Ktoś wie, czy Sony ciągle stosuje system stabilizacji do strząsania kurzu?
Brzmi jak dowcip na 1. kwietnia :)
To już stary patent, bodajże z D60.
Uchylny ekran był już w D5000, więc nie przesadzajcie z tą innowacją u Nikona.
Ponieważ nie ma śrubokręta do starych szkieł, to ja go nie kupię.
Szkoda że uchylnego ekranu nie ma w d7000,czytałem opinie o problemach z tą puchą ale mnie chyba dopisało szczęście bo śmiga aż miło.
Właśnie ze względu na te problemy z d7000 i wyższą cenę zdecydowałem się na sprawdzone D90. Udało mi się wyrwać nowy za 2k pln. Mam go od wczoraj wieczorem i nic mi się nie podoba :) poza matrycą i wizjerem. Pewnie to przyzwyczajenie do E-510 z ZD 14-54. Jedyny obiektyw na razie to Tokina 24-70 f2,6-2,8. Szeroki koniec planowałem zastąpić Tokiną 11-16. Potestuje jeszcze z tydzień i zdecyduje się na któryś z systemów. Za podobną kwotę można dostać używane E3. Najmniej podobają mi się kolory ale pewnie da się to ustawić aby wyglądało równie dobrze jak w Olku. Odnośnie D5000 to brak śrubokręta go wykluczył.
Szkoda że uchylnego ekranu nie ma w d7000,czytałem opinie o problemach z tą puchą ale mnie chyba dopisało szczęście bo śmiga aż miło.
Właśnie ze względu na te problemy z d7000 i wyższą cenę zdecydowałem się na sprawdzone D90. Udało mi się wyrwać nowy za 2k pln. Mam go od wczoraj wieczorem i nic mi się nie podoba :) poza matrycą i wizjerem. Pewnie to przyzwyczajenie do E-510 z ZD 14-54. Jedyny obiektyw na razie to Tokina 24-70 f2,6-2,8. Szeroki koniec planowałem zastąpić Tokiną 11-16. Potestuje jeszcze z tydzień i zdecyduje się na któryś z systemów. Za podobną kwotę można dostać używane E3. Najmniej podobają mi się kolory ale pewnie da się to ustawić aby wyglądało równie dobrze jak w Olku. Odnośnie D5000 to brak śrubokręta go wykluczył.
I właśnie dlatego zrezygnowałem z D5000. A matryca podobno ta sama.
"Najmniej podobają mi się kolory ale pewnie da się to ustawić aby wyglądało równie dobrze jak w Olku".
Szlag mnie trafiał od tego ustawiania:cool: ale powodzenia:wink:
Moim ''oczom'' bardziej podchodzą kolorki Olympusa:)
Janko Muzykant
12.04.11, 10:40
Nudny jak flaki z olejem, ale pewnie będzie świetnie się sprzedawał.
Nudny może, ale stosunek obrazu do ceny chyba najlepszy obecnie.
Proponuje wrzucic do swoich puszek profile, polecam fuji velvet, d2x (wszystkie 3) to bedziecie miec miut, malyne i slitasne kolorki.
To jesli chodzi o jotpegi, bo chyba z nefkami nie ma problemow (pelno jest profili do roznego softu).
pozdro
Janko Muzykant
12.04.11, 14:33
Proponuje wrzucic do swoich puszek profile, polecam fuji velvet, d2x (wszystkie 3) to bedziecie miec miut, malyne i slitasne kolorki.
Ble.
Za chwilę wrzucimy gotowe fotki, dobre, wyselekcjonowane, z ładnych miejsc :)
Ble.
Za chwilę wrzucimy gotowe fotki, dobre, wyselekcjonowane, z ładnych miejsc :)
A co tu jest ble, bo niebardzo czaje, co zdroznego jest w dodaniu preseta kolorow jak sie komus nie podobaja gotowce w puszce?
pozdro
Janko Muzykant
12.04.11, 15:56
A co tu jest ble, bo niebardzo czaje, co zdroznego jest w dodaniu preseta kolorow jak sie komus nie podobaja gotowce w puszce?
Właściwie nic złego nie jest, ale to takie trochę... kupowanie kolorowanek dla dzieci, żeby się poczuć malarzem.
Właściwie nic złego nie jest, ale to takie trochę... kupowanie kolorowanek dla dzieci, żeby się poczuć malarzem.
Nadinterpretacja chyba nastapila.
Jestem ciekaw co tam w Twojej puszcze z defaultu jest ustawione:)
pozdro
Nyny dzięki za pomysł z profilami. Znalazłem już wszystko co mi potrzebne tutaj http://wojteh.com/?page_id=14 W RAWy nie che mi się bawić.
http://wojteh.com/?page_id=14
To jesli chodzi o jotpegi, bo chyba z nefkami nie ma problemow (pelno jest profili do roznego softu).
pozdro
...stosunek obrazu do ceny chyba najlepszy obecnie.
Pewnie tak.
Janko Muzykant
12.04.11, 22:19
Nadinterpretacja chyba nastapila.
Jestem ciekaw co tam w Twojej puszcze z defaultu jest ustawione:)
Raw. A do podglądu najniższy kontrast (umożliwia ocenę dynamiki sceny) i najwyższa ostrość (ocena poruszenia przy długich czasach). Reszta na środek. Oczywiście nie ma to znaczenia dla zdjęć.
Raw. A do podglądu najniższy kontrast (umożliwia ocenę dynamiki sceny) i najwyższa ostrość (ocena poruszenia przy długich czasach). Reszta na środek. Oczywiście nie ma to znaczenia dla zdjęć.
No to poniekad masz profil zrobiony tyle, ze "pod siebie" wiec nie wiem o co to bicie piany. Profil jest profilem a czy to zrobisz sobie wg wlasnego widzimisie czy wrzucisz presety to nie ma akurat znaczenia.
Druga sprawa, to jakis profil sie w tym rawe na dzien dobry laduje do softu zanim suwakami zapodasz wedlug uznania, wiec tyz korzystasz z tego dobrodziejstwa poniekad mimo woli.....
Po to ktos wymyslil presety aby ulatwic zycie:)
pozdro
Janko Muzykant
12.04.11, 23:49
No to poniekad masz profil zrobiony tyle, ze "pod siebie" wiec nie wiem o co to bicie piany. Profil jest profilem a czy to zrobisz sobie wg wlasnego widzimisie czy wrzucisz presety to nie ma akurat znaczenia.
Druga sprawa, to jakis profil sie w tym rawe na dzien dobry laduje do softu zanim suwakami zapodasz wedlug uznania, wiec tyz korzystasz z tego dobrodziejstwa poniekad mimo woli.....
Po to ktos wymyslil presety aby ulatwic zycie:)
Nie ma bicia piany, ale presety w pewnym sensie nie ułatwiają życia, bo zajmują miejsce na kółku zamiast udostępnić własne pozycje (i tu canon np. serii G rządzi).
Szop przejmuje mi tylko wb z auto, żeby coś było na dzień dobry. Cała reszta jest ''zerowana'' do domyślnych wartości, które sobie ustawiłem kiedyś tam i dopiero od tego zaczyna się kombinowanie. Ale to wynika z tego, że naświetlam na histogram, a tu każdy profil polegnie (będzie zwykle zbyt jasno i zbyt mdło).
Naświetlanie na histogram umożliwia wyciąganie maksymalnej dynamiki i minimalnych szumów, ale o tym było już baaardzo dużo.
Nie ma bicia piany, ale presety w pewnym sensie nie ułatwiają życia, bo zajmują miejsce na kółku zamiast udostępnić własne pozycje (i tu canon np. serii G rządzi).
Szop przejmuje mi tylko wb z auto, żeby coś było na dzień dobry. Cała reszta jest ''zerowana'' do domyślnych wartości, które sobie ustawiłem kiedyś tam i dopiero od tego zaczyna się kombinowanie. Ale to wynika z tego, że naświetlam na histogram, a tu każdy profil polegnie (będzie zwykle zbyt jasno i zbyt mdło).
Naświetlanie na histogram umożliwia wyciąganie maksymalnej dynamiki i minimalnych szumów, ale o tym było już baaardzo dużo.
Ale, ale...
Mysmy sie chyba nie zrozumieli.
Przeca profile kolorow nie maja nic wspolnego z kolkami i innymi ustawieniami (AWB, ostrosc, naswietlanie itd).
Instalujesz je li tylko w menu (juz nie pamietam w ktorym miejscu to jest w Olku) potem wg uznania wybierasz odpowiadajacy Tobie. Profile owe odpowiadaja TYLKO za odwzorowanie kolorow i za nic innego.
pozdro
Janko Muzykant
13.04.11, 12:13
Przeca profile kolorow nie maja nic wspolnego z kolkami i innymi ustawieniami (AWB, ostrosc, naswietlanie itd).
Instalujesz je li tylko w menu (juz nie pamietam w ktorym miejscu to jest w Olku) potem wg uznania wybierasz odpowiadajacy Tobie. Profile owe odpowiadaja TYLKO za odwzorowanie kolorow i za nic innego.
Mają dużo wspólnego z tym, co jest częścią składową konwersji w aparacie (czyli ostrość, awb itd, ale nie naświetlanie). Natomiast dla rawa nie mają znaczenia.
A z kółkiem mają tyle wspólnego, że siedzą, dla mnie bez sensu, zabierając miejsce na inną funkcjonalność.
A do 5100 będzie idealnie pasować dzisiejsza premiera czyli Nikkor 50 1.8G
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_50mmf_18g/index.htm
No i żegnaj, śrubokręcie... ;)
No i żegnaj, śrubokręcie... ;)
Żegnajcie tanie stałki po trzy i pół stówki, no chyba, że w innej walucie ;-)
BTW bardzo dobra premiera.
Znaczy sie zawsze cos sie w tym dziadoskim systemie dzieje;)
Fajne to szklo moze byc, chociaz ta ogniskowa na apsc sredni mi sie widzi:)
pozdro
Rafał Czarny
13.04.11, 18:37
Fajne to szklo moze byc, chociaz ta ogniskowa na apsc sredni mi sie widzi:)
A ja lubię tę ogniskową na APSC, świetnie nadaje się do portretów żulików na ulicy. Przerysowanie w takich przypadkach jest in plus. Do panienek też się nadaje, do całych postaci.
Jest i test :
http://optyczne.pl/155.1-Test_aparatu-Nikon_D5100_Wst%C4%99p.html
Młodszy brat jeśli chodzi o jakość obrazu okazał się lepszy od D7000.
Janko Muzykant
15.06.11, 16:22
Jest i test :
http://optyczne.pl/155.1-Test_aparatu-Nikon_D5100_Wst%C4%99p.html
Młodszy brat jeśli chodzi o jakość obrazu okazał się lepszy od D7000.
He, może zabrzmi nieskromnie, ale po oglądnięciu kilku pierwszych zdjęć mówiłem, że tak będzie :)
I znowu potwierdza się teoria, że bardzo często to amatorski sprzęt stoi wyżej z jakością zdjęć (ep1 - epl1, teraz te nikony, zresztą takich par się znajdzie więcej).
Teraz kotlety będą mieć zgryza, co wybrać do pracy :)
Faktycznie maja problem.Bo jak tu przekonać zleceniodawcę,że ten niepozorny aparacik pozwala robic dobre technicznie fotki.
Cos mi sie zdaje,że najbardziej fanatyczni kotleciarze (ci od ślubniaków) bedą przekonaywać sami siebie,że to nieprawda.Nie po to wydali tyle kasy aby poszła na marne :-)
Janko Muzykant
15.06.11, 17:43
Faktycznie maja problem.Bo jak tu przekonać zleceniodawcę,że ten niepozorny aparacik pozwala robic dobre technicznie fotki.
A jeszcze bardziej LEPSZE :)
Na szczęście moi nie marudzą, że wciąż pstrykam 450D, a jak się pojawi fajny zoom standard, idę w epl1. Ale to inny rynek.
Darekw1967
16.06.11, 15:01
Cos mi sie zdaje,że najbardziej fanatyczni kotleciarze (ci od ślubniaków) bedą przekonaywać sami siebie,że to nieprawda.Nie po to wydali tyle kasy aby poszła na marne :-)
Witam !
Ale koncowa wysoka jakosc obrazu to nie wszystko.
Przy trudniejszych warunkach oswietleniowych gdy
potrzebujesz szybszego sprzetu o malych szumach i dosc szerokim DR maly
PEN moze okazac sie w wielu przypadkach... Niewypalem z wysoka jakoscia rejestracji zdjec.
Tak samo jak moze okazac sie niewypalem wielka i ciezka lustrzanka ktora
zbyt szybko usztywni atmosfere wokol... i popsuje uzyskanie odpowiedniego klimatu do robienia fotek.
Jak to mowia szwedzcy indianie.
"- Wszystko jest wzgledne i zalezy od punktu siedzenia ;)"
Pozdrawiam
Janko Muzykant
16.06.11, 17:52
Przy trudniejszych warunkach oswietleniowych gdy
potrzebujesz szybszego sprzetu o malych szumach i dosc szerokim DR maly
PEN moze okazac sie w wielu przypadkach...
Ale my tu porównujemy 5100 z 7000 :)
Ale my tu porównujemy 5100 z 7000 :)
No i przestrzelałem to 5100.
Uwaga osoby posiadające dłonie jak patelnia - duże jak moje!
Co chwilę przełączałem nieświadomie pkt AF z centralnego na prawe, jeśli nie da się tego zablokować to jest dyskwalifikacja przed startem.
ISO: bez komentarza, aż smutno gdzie jest Panas ze swoimi matryczkami.
Niespodzianka?
W dokładnie tych samych warunkach (raczej ciemno ;), przed 23:00 na zewnątrz) temu Nikosiowi daleko jemu (na centralnym) do 1) szybkości i 2) celności GF1/Trzecich PENów - nie wiem, na ile była to wina korpusu a na ile szkła (18-105VR vs. 20mm), sprawdzę później z 35/1.8 będzie bardziej miarodajnie.
W tym miejscu dzięki ci Janko za twoje matryce ad 2011. Chciałbym mieć za 3 lat taką matrycę w mikro.
Po kilku godzinach z tym urwisem na szyi/w ręku: dzięki ci Oly za mikro... ufff.
Przymierzając się do innosystemowości mam pytanie - czy AF w tym 5100 jest bliższy E-620 czy E-30? Oczywiście zakładam że śledzenie i C-AF mają tu sens w przeciwieństwie do Olka. Nie chcę się przesiadać "w ciemno", na AF mi zależy. Stąd skłaniam się ku Nikonowi. A może jakiś starszy model? Megapiksele w takich ilościach nie będą mi potrzebne, ważniejszy zakres tonalny i wysokie ISO w sensie 800-1600 (taki substytut jasnego szkła tele).
Janko Muzykant
19.09.11, 22:54
Przymierzając się do innosystemowości mam pytanie - czy AF w tym 5100 jest bliższy E-620 czy E-30?
Nikonom nigdy nikt nie dał rady podskoczyć jeśli chodzi o AF :)
Megapiksele w takich ilościach nie będą mi potrzebne, ważniejszy zakres tonalny i wysokie ISO w sensie 800-1600 (taki substytut jasnego szkła tele).
Megapiksele są przy okazji, 5100 jest najtańszym na rynku aparatem z tak dużą dynamiką użyteczną. Wysokie iso też jest okej, ale to już od jakiegoś czasu.
5100 ma AF z d90 czyli solidny ale bez fajerwerkow, mysle ze z przesiadki nie bedziesz niezadowolony.
Po prostu AF u N to naprawde inny swiat...
Ta matryca to jest fajna sprawa, zakres zadziwi Cie, a wysokie iso to juz norma.
A co innego z puszek N, wszystko zalezy do czego i jaki budzet...
pozdro
Mój znajomy go ma i jest bardzo zadowolony.
Lipton1985
20.09.11, 13:12
Ostatnio fociłem D7000 i z czystym sumieniem mogę polecić. Matryca jeśli chodzi o szumy a właściwie ich brak oraz dynamikę tonalną bajka! Natomiast przyznam, że mimo iż puszka zaawansowana i niby uszczelniona to przy e-3 wygląda jak zabawka.
Na D5100 przesiadłem się z E-30 i jestem więcej niż zadowolony, (Dzięki wielkie Janko Muzykancie !! Test mnie przekonał.) ale żeby za słodko nie było... brak guzikologii na korpusie to dramat, ciągłe wchodzenie w menu niefajne, dochodzi sprawa ciągłej niezamieżonej zmiany punktu AF, nie idzie tego zablokować i kciukiem cały czas zmieniam punkt, o tym już ktoś wcześniej napisał.
Ogólnie AF jest szybki (ja tam się nie znam, ale E-30 szybszy napewno nie był) i trafia tam gdzie powinien z tymi szkiełkami które kupiłem (w zestawie z puchą 18-105 + 50 1,8G + 70-300 ) zacząłem nawet używać śledzenia AF, o to było pytanie więc piszę, to działa ! i to działa naprawdę sprawnie. Jeszcze tylko coś macro/micro i będzie super.
Natomiast przyznam, że mimo iż puszka zaawansowana i niby uszczelniona to przy e-3 wygląda jak zabawka.
Takie porównanie to możesz zrobić z D300s :wink:
Pozdrawiam.
Owszem, D300s jest zdecydowanie solidniejszym aparatem niemniej ergonomia zdecydowanie dla fanów Nikona. Dla mnie najgorsza jest ta wajcha przy obiektywie przełączająca tryb AF (często samoczynnie) oraz powiększanie zdjęć - guzikami a nie rolkami (można to przestawić?) i jeszcze parę innych kwiatków ;-)
Pozdrawiam.
Slawku ale tu nie ma co prownywac...
...to sa dwa rozne swiaty, niestety dla olka jest w tym "gorszym" (chociaz niepowiem obracany ekran, uszczelnienia, i czyszczenie matrycy to wielkie zalety e-trojki)...
@Karol: kwestia przyzwyczajen, mozna sobie podefiniowac powiekszanie ja mam jednym klikem zrobione max powiekszenie:)
A sprawa wajchy do zmiany trybu pracy AF tez mocno dyskusyjna, mnie tam to nawet z tymi moimi grabiami pasuje bardzo, ale przeciez nie wszystkim musi...
pozdro
A co innego z puszek N, wszystko zalezy do czego i jaki budzet...
No rozważam D5100, D7000 lub D90 (przy czym D7000 ze względu na cenę w ostateczności). D5100 vs D90 to dla mnie guzikologia i śrubokręt vs matryca i obrotowy ekran. A D7k - wszystko w jednym, inny AF, ekran się niestety nie kręci. Filmy to tylko dodatek. Droższe puszki odpadają, w tańsze pchać się nie chcę (nie bo tańsze, ale zbyt okrojone - żeby na przykład głupiego bracketingu nie było...). W rozważaniach był też C50D używany.
No rozważam D5100, D7000 lub D90 (przy czym D7000 ze względu na cenę w ostateczności). D5100 vs D90 to dla mnie guzikologia i śrubokręt vs matryca i obrotowy ekran. A D7k - wszystko w jednym, inny AF, ekran się niestety nie kręci. Filmy to tylko dodatek. Droższe puszki odpadają, w tańsze pchać się nie chcę (nie bo tańsze, ale zbyt okrojone - żeby na przykład głupiego bracketingu nie było...). W rozważaniach był też C50D używany.
Do czego toto ma glownie byc, i tylko nowki must have?
Nie musi być nówka, choć wolałbym przynajmniej końcówkę gwarancji - zawsze coś tam może wyjść. Główne przeznaczenie wycieczkowe (E-620 z 12-60 całkiem przyjemnie nosiło mi się na pasku "reporterskim" więc gabaryty mnie nie przerażają - bardziej mi ciążył E-PL na szyi), AF ma nadążać za dzieckiem i samolotami (może coś z przyrody), do tego wolnych chwilach makro. Żadnych "kotletów" (raczej) itp. Inne przeznaczenie - bardzo okazyjne.
A, może podam przewidywany zestaw szkieł:
1) T17-50VC (albo 18-105 na razie lub 16-85)
2) 35/1,8
3) 70-300VC lub stara Bigma (jak fundusze pozwolą, wolałbym to drugie - bardzo przyjemne odczucia mi po Olkowej wersji pozostały, choć trochę mydliła)
4) "Coś do makro" - może nie mieć AF byle przesłonę domykało
Nie musi być nówka, choć wolałbym przynajmniej końcówkę gwarancji - zawsze coś tam może wyjść. Główne przeznaczenie wycieczkowe (E-620 z 12-60 całkiem przyjemnie nosiło mi się na pasku "reporterskim" więc gabaryty mnie nie przerażają - bardziej mi ciążył E-PL na szyi), AF ma nadążać za dzieckiem i samolotami (może coś z przyrody), do tego wolnych chwilach makro. Żadnych "kotletów" (raczej) itp. Inne przeznaczenie - bardzo okazyjne.
No to sie mysli mi, ze ten de7000 albo de 90 bedzie gites majones, no chyba ze cyfra w postaci diengow mocno blokuje to d5100...
D300s jest genialne, ale klamot, no i nie ma isopierdyliard jak 7k i 5.1k.
pozdro
No to mam nadal dylemata ;) Byłem zmacać ostatnio D5100 w FJ ale bateria była padnięta ;) (znowu...) Spróbuję w sklepie nie dla idiotów.
Macałem z ciekawości d5100, tego się nie da bez gripa użytkować. Moja sędziwa KM A2 lepiej leży, choć to hybryda... cóż, się ma łapska za duże.
No to mam nadal dylemata ;) Byłem zmacać ostatnio D5100 w FJ ale bateria była padnięta ;) (znowu...) Spróbuję w sklepie nie dla idiotów.
Na kazdym z tych szkiel popracujesz z body bez srubokreta.
Osobistycznie jednak celowalbym w d7k bo bedzie to zestaw niewydymka:)
pozdro
---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------
Macałem z ciekawości d5100, tego się nie da bez gripa użytkować. Moja sędziwa KM A2 lepiej leży, choć to hybryda... cóż, się ma łapska za duże.
Ergonomia uchwytu to kwestia dyskusyjna i samemu cza to organoleptycznie stwierdzic co jest OK.
pozdro
Lipton1985
20.09.11, 23:24
Może się powtórzę ale d7000 definitywnie. tanie stałki chodzą, nie ma problemu bo jest śróbokręt. Ogólnie po dwóch dniach zabawy pożyczonym sprzętem super. D5100 też używałem ale jest troszkę mniejsze przez co dla mnie niewygodne oraz nie ma wyświetlacza górnego a nie ukrywam, że bardzo się przydaje.
Macać, macać i jeszcze raz macać... Najlepiej jakbyś umówił się z jakiś posiadaczem interesującego Ciebie modelu i popstrykał min kilkadziesiąt minut.
Ja stałem między P i N i wybrałem Pentaxa bo mi się w jedynym dostępnym wtedy D90 chwyt nie podobał (dla mnie b. niewygodny) - uszczelnienia i stabilizacja w P też były ważne ale chwyt przeważył szalę.
Dzisiaj jestem zadowolony ale wybierałem pod konkretne własne potrzeby - nie potrzebowałem szybkiego AF ale interesowało mnie czy jest pewny w gorszym świetle.
Gdybym miał wybierać spośród oferty Nikona to bym zastanawiał się nad tym śrubokrętem, wizjerem(pryzmat vs lustro), uszczelnieniami i matrycą.
Co ciekawe b. chciałem ten dodatkowy wyświetlacz bo tyle się dobrego o nim naczytałem a prawie z niego nie korzystam:???: - taki dziwny jestem.
No i jak już w innym wątku pisałem - padło na D5100 (za oszczędności na puszce zamiast 70-300 mam Bigmę ;)). Docelowo jednak będzie D7k za jakiś czas jak się fundusze znajdą.
Jest z tymi puszkami (D5100) ciekawy problem (chyba). Macałem 3 w 2 sklepach - KAŻDA miała ... lekki BF. I to chyba identyczny na każdym z "testowanych" obiektywów (1 sztuka kit, 2 sztuki 18-105, 3 sztuki 35/1,8 ). Oczywiście na 35 wyszło to najbardziej. Chwila zabawy kluczem imbusowym z mimośrodem pod małym lusterkiem i po problemie, ale coś chyba jest nie tego z procedurą regulacji w fabryce (a może celowo tak są ustawiane - tylko po co?).
z ciekawości spytam 18-105 to nie kit ?
Ech, czepiacie się.. Chodziło o 18-55. Idąc tym tokiem rozumowania to 12-60 SWD to też jakby nie patrzeć kit ;) (a że do E-3/E-5...)
Mnie sprzedawca powiedzial ze to co on wstawi do body i sprzedaje jako kpl. nie bedacy suma ceny tych dwoch rzeczy to znaczy,ze sprzedaje puszke z kitem.
Taki mały test nabytku ze starą "Bigmą" - 1:1, z puszki, tylko konwersja do B&W i lekki "unsharp mask" 0,7px, ok. 30%... Niech no by się pojawił E-x0 z taką matrycą (tylu megapikseli nie wymagam, może być i 10) i tak działającym C-AF...
No to Panie pojechałeś:cool: