PDA

Zobacz pełną wersję : Czy podepne lampę camunia...

HrabiaMiod
16.04.07, 21:40
Pytanie - czy podepnę lampę camunia (speedlite 580 ex) do mojego C5060? Potrzebuje lampy 'na gwałt' na czwartek - bez niej ani rusz.

A jeśli można to połączyć, jak to będzie działać?

Mam nadzieję, że zadziała.. ; )

zdrip
17.04.07, 01:49
Też mam nadzieję że zadziała.
Na wszelki wypadek lepiej odizolować 3 styki na sankach Olka (poza środkowym).
Lampa chyba posiada (o ile pamiętam) swój czujnik więc powinien działać jej własny tryb AUTO.
Jeśli nie to zawsze pozostaje MANUAL.
Najwyżej nie będzie wyzwalana ale nie powinna spalić Olka ani sama się spalić.
O ile jest taka możliwość lepiej jest przetestować wcześniej.

Pozdr!

HrabiaMiod
17.04.07, 08:17
Ktoś jeszcze jakąś sugestię, odpowiedź konkretną itp?

Punkty pomógł czekają : )

ziemia01
17.04.07, 08:29
Najlepiej sprawdź napięcie na stykach lampy, nie pamiętam ile powinno być ale było gdzieś na forum np. tutaj. https://forum.olympusclub.pl/topics3/lampy-do-olkow-c-750-a-artykul-w-chipe-3-2004-vt1077.htm
zawsze mógłbyś próbować poprzez wyzwalanie przez fotolelę nie byłoby ryzyka spalenia, ale nie umieścisz lampy na aparcie :(
wyjściem może też być kostka z kablem synchronizacji albo może taka szyna z fotocelą
http://www.allegro.pl/item184050567_szyna_katowa_zdejmowana_kostka_na_st atyw.html

grizz
17.04.07, 08:57
Powinna działać bez problemu na trybie AUTO, stopka jest ta sama, więc nie powinno byc problemu.

Osobiście podłączałem FL-50 to stareńkiego OM-10 i działało :D

HrabiaMiod
17.04.07, 16:14
Spróbuję z nią.. Ale myślicie, że będzie działała w AUTO? Tak samo, jak gdybym podłączył sobie dedykowaną - np FL-50 czy 36?

pozdr

Olo2
17.04.07, 17:50
Lampy canona nie mają trybu auto - TTL lub manual.

zdrip
17.04.07, 17:58
Spróbuję z nią.. Ale myślicie, że będzie działała w AUTO? Tak samo, jak gdybym podłączył sobie dedykowaną - np FL-50 czy 36?To nie będzie TTL-AUTO jak na prawdziwej dedykowanej lampie ze tylko podpinasz, odpalasz a resztę ona dobierze sama.

Będzie, ewentualnie, po prostu AUTO - własna automatyka lampy i trzeba będzie ją poinformować jakie masz ustawione na aparacie ISO i przysłonę.

W EOSach stosuje się niższe napięcie na stopce niż to które wytrzymuje Olek więc systemowa lampa do EOSów nie powinna niczego spalić.

Pozdr!

HrabiaMiod
17.04.07, 19:25
Czyli jest raczej 100% pewność, że ani ja nic nie spalę, ani kamuniowa lampa mi nie spali olego.. tak?

Yhm.. czyli wprowadzam mu za każdym razem przysłonę i ISO i będzie bujać - nie będzie tak, że przejaram/niedopalę raczej, ta? Poza ISO i przysłoną, nie muszę nic więcej wprowadzać do lampy.. ta? Ustalam jedno i drugie i ciupię. I taki zestaw powinien raczej dobrze pracować..

Ech.. lampe zakupię. FL-36. Jak tylko będę wiedział, że po moim C5060 kupię lustro olkowe, a nie żadne inne.

grizz
17.04.07, 19:54
Yhm.. czyli wprowadzam mu za każdym razem przysłonę i ISO i będzie bujać -

Jak auta ma tryb auto to nic nie musisz wprowadzać... mierzy błysk pomiarowy za pomoca własnego sensora.

zdrip
17.04.07, 20:33
Jak auta ma tryb auto to nic nie musisz wprowadzać... mierzy błysk pomiarowy za pomoca własnego sensora.Być może tak jest na 4/3 z lampą systemową kiedy lampa ma pełną komunikację z aparatem. Co prawda, uważam że na AUTO nie ma przedbłysku pomiarowego...

Ale wyobraź sobie lampę jednostykową z własnym sensorem i że focimy raz na F4 a raz na F8.
Kiedy sensor powinien przerywać błysk?
Za każdym razem tak samo?
A jeśli nie tak samo to skąd ma wiedzieć jakie jest aktualne F?
To samo dotyczy ISO.

A ten Speedlite właśnie sprowadzi się do takiej jednostykowej lampy ponieważ poza synchronizacją ma wszystko inne niż w Olku.

HrabiaMiod
17.04.07, 20:57
Czyli będzie działać to wszystko ustrojstwo, tyle, że będę musiał podawać jej jaką mam aktualnie przysłonę.. okej..

Bezpieczne to jest w 100% na pewno, ta? Bo w razie czego musiałbym sprzedać chyba własnego olka, żeby te lampkę odkupić.. ; )

zdrip
18.04.07, 00:36
Czyli będzie działać to wszystko ustrojstwo, tyle, że będę musiał podawać jej jaką mam aktualnie przysłonę.. okej..

Bezpieczne to jest w 100% na pewno, ta?Zwróć uwagę że nikt w tym wątku nie przyznał się do własnoręcznego testowania proponowanego przez Ciebie zestawu. Nie rozumiem więc skąd takie wnioski.

Pisząc swój pierwszy post w tym wątku miałem nadzieję ze dostaniesz tę lampę do przetestowania już wtedy...
I pisząc, patrzyłem z własnej perspektywy - jak ja by postąpił. Co nie oznacza że musisz postępować tak samo.

Wracając do konkretów - nawet jeśli będziesz miał tryb AUTO to jego opanowanie zajmie sporo czasu.
Przeczytałeś już instrukcję do tej lampy?

A przeczytałeś co napisał Olo2? Wygląda na to że właśnie tak jest!

Oznacza to że będziesz musiał działać w trybie MANUAL,
Czyli lampa będzie se błyskała zawsze pełną mocą (a moc ma!) , a Ty będziesz dobierał wartość przysłony w zależności od
a) ISO ustawionego w aparacie w momencie wyzwolenia migawki
b) odległości do obiektu(ów) które chcesz żeby były widoczne oraz nie przepalone.

Opanowanie trybu MANUAL trwa o wieeeele dłużej niż trybu AUTO.

Nie licz więc na to że jak dostaniesz w czwartek lampkę i ona nawet będzie błyskać (a mi zdarzyło się że lampa nie błyskała, chociaż uważałem że powinna!) to wszystko będzie cacy.

Olo2
18.04.07, 10:51
Widzę, że zdrip nieco ostudził Twój zapał i chyba ma trochę racji. W wątku wymieszane są nieco pojęcia trybu auto i manual. Lampa FL 50 ma trzy tryby pracy: TTL, auto i manual. TTL i auto same odczytują z olympusa przysłonę, ISO i ogniskową a różnica polega na pomiarze światła – TTL mierzy przez obiektyw a auto przez czujnik w lampie. W trybie manualnym sam musisz ustawić na lampie ISO, przysłonę i ogniskową a lampa dzięki swojemu czujnikowi ustawi siłę błysku stosowną do podanych ustawień. W canonowskiej lampie jest tylko dwa tryby pracy: TTL i manual. W Twoim przypadku możesz użyć tylko manualnego trybu. Jest jednak mały haczyk. W tym trybie możesz ustawić tylko ogniskową i siłę błysku od 1 do 1/128 siły błysku (tak ta lampa dziwnie pomyślana). Podpinałem lampę olympusa do canona, nie podpinałem odwrotnie. Wiem jednak, że canon jest delikatniejszy jeśli chodzi o napięcie na stopce lampy. Jeśli zaizolujesz dodatkowe styki lampa powinna zadziałać ale fotografowanie nie będzie należało do łatwych (chodzi mi o ustawienie parametrów).

HrabiaMiod
18.04.07, 21:54
Zrezygnowałem w koncu z tej lampy - raz, ze względu na to co napisaliście (nie będę miał czasu na użeranie się z lampą), dwa z małych trudności ze zdobyciem tejże (takie problemiki wyszły..).

Więc będę trzaskał z wbudowaną.. zobaczymy co z tego wyjdzie..

dzięki za pomoc, przydziliłem punkty 'pomógł'.

pozdr