Pytanie - czy podepnę lampę camunia (speedlite 580 ex) do mojego C5060? Potrzebuje lampy 'na gwałt' na czwartek - bez niej ani rusz.
A jeśli można to połączyć, jak to będzie działać?
Mam nadzieję, że zadziała.. ; )
Pytanie - czy podepnę lampę camunia (speedlite 580 ex) do mojego C5060? Potrzebuje lampy 'na gwałt' na czwartek - bez niej ani rusz.
A jeśli można to połączyć, jak to będzie działać?
Mam nadzieję, że zadziała.. ; )
Też mam nadzieję że zadziała.
Na wszelki wypadek lepiej odizolować 3 styki na sankach Olka (poza środkowym).
Lampa chyba posiada (o ile pamiętam) swój czujnik więc powinien działać jej własny tryb AUTO.
Jeśli nie to zawsze pozostaje MANUAL.
Najwyżej nie będzie wyzwalana ale nie powinna spalić Olka ani sama się spalić.
O ile jest taka możliwość lepiej jest przetestować wcześniej.
Pozdr!
Ktoś jeszcze jakąś sugestię, odpowiedź konkretną itp?
Punkty pomógł czekają : )
Najlepiej sprawdź napięcie na stykach lampy, nie pamiętam ile powinno być ale było gdzieś na forum np. tutaj. https://forum.olympusclub.pl/topics3...004-vt1077.htm
zawsze mógłbyś próbować poprzez wyzwalanie przez fotolelę nie byłoby ryzyka spalenia, ale nie umieścisz lampy na aparcie
wyjściem może też być kostka z kablem synchronizacji albo może taka szyna z fotocelą
http://www.allegro.pl/item184050567_...na_statyw.html
Powinna działać bez problemu na trybie AUTO, stopka jest ta sama, więc nie powinno byc problemu.
Osobiście podłączałem FL-50 to stareńkiego OM-10 i działało![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Spróbuję z nią.. Ale myślicie, że będzie działała w AUTO? Tak samo, jak gdybym podłączył sobie dedykowaną - np FL-50 czy 36?
pozdr
Lampy canona nie mają trybu auto - TTL lub manual.
Pozdrawiam Marek.
To nie będzie TTL-AUTO jak na prawdziwej dedykowanej lampie ze tylko podpinasz, odpalasz a resztę ona dobierze sama.Zamieszczone przez PrzemQ_09
Będzie, ewentualnie, po prostu AUTO - własna automatyka lampy i trzeba będzie ją poinformować jakie masz ustawione na aparacie ISO i przysłonę.
W EOSach stosuje się niższe napięcie na stopce niż to które wytrzymuje Olek więc systemowa lampa do EOSów nie powinna niczego spalić.
Pozdr!
Czyli jest raczej 100% pewność, że ani ja nic nie spalę, ani kamuniowa lampa mi nie spali olego.. tak?
Yhm.. czyli wprowadzam mu za każdym razem przysłonę i ISO i będzie bujać - nie będzie tak, że przejaram/niedopalę raczej, ta? Poza ISO i przysłoną, nie muszę nic więcej wprowadzać do lampy.. ta? Ustalam jedno i drugie i ciupię. I taki zestaw powinien raczej dobrze pracować..
Ech.. lampe zakupię. FL-36. Jak tylko będę wiedział, że po moim C5060 kupię lustro olkowe, a nie żadne inne.
Jak auta ma tryb auto to nic nie musisz wprowadzać... mierzy błysk pomiarowy za pomoca własnego sensora.Zamieszczone przez PrzemQ_09
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.