PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E - 500

piokr
15.04.07, 09:56
Jestem nowym uzytkownikiem tego aparatu. Proszę o opinie na temat tego sprzetu, również kilka porad na temat ustawień w różnych sytuacjach, np. uroczystości koscielne, plener itp. Pozdrawiam. Piotr

rodia
15.04.07, 11:18
https://forum.olympusclub.pl/search.htm

siwyjohn
15.04.07, 18:05
Nie ma uniwersalnych recept na ustwianie aparatu. Musisz zapytać się o bardzo konkretne warunki, w przeciwnym razie nikt nie będzie Ci w stanie pomóc.

suchar
15.04.07, 18:32
Jestem nowym uzytkownikiem tego aparatu. Proszę o opinie na temat tego sprzetu, również kilka porad na temat ustawień w różnych sytuacjach, np. uroczystości koscielne, plener itp. Pozdrawiam. Piotr

Opinie? Przeciez to ty go masz... :roll: Chyba, ze chodzi Ci o to, by uzytkownicy E-500 napisali Ci, co w tym aparacie moze byc niemila niespodzianka, co mila, na co uwazac. Mysle, ze takie informacje mozna spokojnie znalezc na tym forum. Uzyj szukajki. A jesli masz jakies konkretne pytanie, to je zadaj, wtedy z pewnoscia bedzie latwiej Ci w czyms pomoc.
Pzdr

Karol
15.04.07, 18:48
Skoro masz problemy z ustawieniami w konkretnych sytuacjach znaczy, że raczej rozpoczynasz przygodę w fotografią - spokojnie każdy kiedyś zaczyna... Wbrew pozorom opanowanie technicznych aspektów jest dość proste bo to logiczne zasady. Po prostu po jakimś czasie myślisz w kategoriach - czas, przysłona, ogniskowa, pomiar światła, balans bieli itd... Mając cyfrową lustrzankę masz dobrego sprzymierzeńca - efekt swoich ewentualnych błędów widzisz od razu, podobnie jak efekt zmiany wszelkich parametrów. Pamiętaj również, że każde zdjęcie, które robisz zapisuje dane exif, z których można wiele wywnioskować, dlaczego wyszło tak a nie inaczej... Póki co masz do dyspozycji oprócz manualnych nastawów tryb auto, P czy wreszcie całkiem sporo programów tematycznych, które czasem pomagają pewnie uniknąć podstawowych błędów...
Jak masz jakieś konkretne zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony - możesz gdzieś pokazać - wówczas można coś podszepnąć...

dog_master
15.04.07, 22:42
Przeczytaj jakakolwiek ksiazke o fotografii... Instrukcja obslugi tez jest fajna :]

A tu troszke podstaw: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/

Rafał Czarny
15.04.07, 22:45
Moja opinia na temat E500 - to zajebisty aparat. :D

piokr
15.04.07, 23:33
Dzieki za żywą reakcję. Konkretne pytanie:
Czy w kosciele wystarczy lampa z aparatu. Zdjęcia bedą robione z odległości max. 7 metrów.

piokr
15.04.07, 23:35
Czy na początku używać nastawień automatycznych, czy od razu uczyć się nastawień ręcznych?

Rafał Czarny
15.04.07, 23:42
Dzieki za żywą reakcję. Konkretne pytanie:
Czy w kosciele wystarczy lampa z aparatu. Zdjęcia bedą robione z odległości max. 7 metrów.

Absolutnie nie wystarczy. Moim zdaniem używanie wbudowanej lampy powinno być zakazane. Nieprzypadkowo profesjonalne aparaty nie mają wbudowanych lamp.

Rafał Czarny
15.04.07, 23:43
Czy na początku używać nastawień automatycznych, czy od razu uczyć się nastawień ręcznych?

Kup jakąś książkę o fotografii dla początkujących. To naprawdę dobra rada.

Don Pedro
16.04.07, 10:54
Piokr powiem skromnie - ujeżdżanie takiego konia krwi arabskiej jak E500 pomimo, iż nie jest trudny w prowadzeniu zajmie Tobie/ jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z lustrzankami/ jakiś rok, no może dwa, zaś fotografii będziesz uczył się przez całe życie. Na początek nastawy automatyczne i wbudowane programy i jak radzą doświadczeni koledzy podręcznik do fotografii/ najlepiej cyfrowej/ Praktyka czyni mistrza.Ja przymierzam się do E400/ E410-może być za drogi/ i choć mam 40letnie doświadczenie w fotografii, oceniam, że poznanie wszystkich zakamarków tego malca zajmnie mi co najmniej pół roku, a ocenić aparat co do rzeczywistych/w praktyce/ możliwości to kwestia być może nawet 3 lat w zależności od ilości fotowania i przede wszystkim napotkanych warunków . Powodzenia.[/i]

dziekan
16.04.07, 13:59
tak jak przedmówcy, proponuję dobrze poznać instrukcję potem jakąś książkę nabyć lub na necie poszperać jak zacząć. Choć mam E-500 niespełna rok od niedawna bawię się na full manualu, na początku było auto, potem priorytety poszczególne bo tak było prościej ale potem zaczeło mnie to ograniczać. Zresztą sam zobaczysz z czasem jak zaczniesz się rozwijać. Co do lampy miałem ten sam dylemat, no i nabyłem FL-50 bodajże 3 tygodnie temu i jest wypas i chyba jedyna do tego celu ze stajni olka do kościoła (wszystko zależy oczywiscie od oświetlenia). pozdrawiam

piokr
16.04.07, 21:18
Zastanawiam się nad lampą. Jednak stwierdzam, że na dobry poczatek wystarczy mi FL-36. W końcu nie jestem zawodowcem, nie zarabiam robąc zdjęcia.

Hapek
16.04.07, 22:35
szczerze polecam dozbierać już do FL-50. Ta lampa naprawdę powala na kolana. Jeśli nie potrzebujesz pilnie to warto dozbierać i kupić już sprzęt najlepszy ;)

piokr
17.04.07, 23:51
Na razie zdjęcia mi wychodzą przy nastawach automatycznych.
Przy nastawach tematycznych - nieciekawie.

rodia
18.04.07, 09:06
Moja opinia na temat E500 - to zajebisty aparat. :D
Właśnie brakowało mi określenia, krótkiego zwiezłego i mówiacego co myśle, a tu Rafał mnie wyręczył.
Pamiętaj tylko, że fotograf robi zdjęcia a nie aparat, wiec nie oczekuj cudów jeśli się nie będziesz uczył.

kowal73
18.04.07, 16:28
Piokr powiem skromnie - ujeżdżanie takiego konia krwi arabskiej jak E500 pomimo, iż nie jest trudny w prowadzeniu zajmie Tobie/ jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z lustrzankami/ jakiś rok, no może dwa, zaś fotografii będziesz uczył się przez całe życie. Na początek nastawy automatyczne i wbudowane programy i jak radzą doświadczeni koledzy podręcznik do fotografii/ najlepiej cyfrowej/ Praktyka czyni mistrza.Powodzenia.[/i]

Pod koniec lat osiemdziesiątych zeszłego millenium było dużo prościej. trzeba było jechać na maualu :mrgreen: Kto stawiał pierwsze kroki na Zenicie ?

Don Pedro
18.04.07, 19:51
W XX wieku w erze analogu pstrykacze z reguły znali zasady fotografii, dzisiaj wielu kompaktowców nawet nie wie co to jest przysłona i migawka o ISO nie wspominając. Można zdać się na automatykę aparatu i robić doskonałe zdjęcia o ile potrafi sie odpowiednio skadrować-tak pstryka moja żona kompaktem A7 Sajsunga. Fotografia cyfrowa to o wiele więcej zasad do zgłębienia niż analog i nie chodzi tu o zasady ogólne, a raczej o wymogi. Startowałem polskim Startem 66, póżniej Contaxem w ruskiej wersji-Kijew4-dalmierzowiec, Zenit TTL, po drodae Practiki i K1000 Pentaxa/kolegów/ w XXI kupiłem MZ-30 i trochę szkła. Cyfra to Olek C725, SamsungA7, Canon G4/kolegi zza biurka/ i Optio 750Z/sąsiad/ o zakładowych Premierach i Canonach serii A nie wspomnę. DSLRy to raczej znam wirtualnie i z macania w marketach i innych Fotojokerach i juz nie mogę doczekać się kupna któregoś z Olków serii E zacząć zgłebiać jego tajemnice/ np jak sobie radzi z aberacją chromatyczną, pomiarem temp. barwowej,tudzież innymi setkami niuansów/, Pozdrawiam.

darek29
18.04.07, 20:28
:)..a ja sie jutro stane szczesliwym posiadaszem E500. Ostatni mój kontakt z lustrzankami miał miejsce jeszcze za ery analogowej gdzie nikt nie śnił o cyfrówkach:). Zdaje sobi esprawę że czeka mnie nauka od początku (no prawie), ale co tam mysle że będe mial wielka frajde z tego:)

Dempsey
18.04.07, 22:41
Osobiście podejrzewam, że ktoś kto swoją przygodę z fotografią rozpoczynał w erze analogu łatwiej i szybciej zacznie robić dobre zdjęcia niż ktoś przesiadający się z cyfrowej małpki na cyfrową lustrzankę. Ten pierwszy bowiem na pewno zna podstawowe pojęcia i zależności między przesłoną, czasem, czułością a wynikiem na zdjęciu... ten drugi już nie koniecznie (wychowany przez automatyczne nastawy małpki ;-) ). Tak na prawdę zmianie ulega tylko medium zapisu (z filmu na przetwornik) ale zasady dotyczące fotografii są wciąż takie same... Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.

kowal73
19.04.07, 12:36
:)..a ja sie jutro stane szczesliwym posiadaszem E500. Ostatni mój kontakt z lustrzankami miał miejsce jeszcze za ery analogowej gdzie nikt nie śnił o cyfrówkach:). Zdaje sobi esprawę że czeka mnie nauka od początku (no prawie), ale co tam mysle że będe mial wielka frajde z tego:)

Ja mam już tydzień 330 i jest bosko! Testuje RAW, próby zdjęć sportowych tj AF(mam psa szybkiego jak skurczybyk) z obiektywem 40-150 na pełnym zumie przeszły moje oczekiwania, a to jest dopiero podstawowy zestaw :). Nawet jeżeli by spadł za tydzień cenowo o 1000zl to powiem ze szkoda życia na czekanie ;)

kowal73
19.04.07, 12:40
Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.

i dobry program do obróbki :mrgreen: . Niestety jeszcze nie potrafię rasować zdjęć więc na razie jestem fotograficznym fundamentalistą. :mrgreen:

grizz
19.04.07, 12:55
Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.

i dobry program do obróbki :mrgreen: . Niestety jeszcze nie potrafię rasować zdjęć więc na razie jestem fotograficznym fundamentalistą. :mrgreen:

Pomaga... ale Im lepszy materiał wejściowy tym mniej tej obróbki potrzeba.

Elilama
21.04.07, 22:02
Skoro to temat E-500 chciałbym również jako nowy użytkownik E-500 skorzystać z okazji i zapytać: na wyświetlaczu zaczyna się pokazywać czasami czerwona ikonka stanu załadowania baterii. Jak długo mogę jeszcze używać aparatu :?: Czy nowy zestaw baterii trzeba formatować :?:

MarKo_wawa
3.05.07, 03:04
Witam All :D

Juz od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem E-500 i caly czas jestem pod jego wrazeniem ( az policzki plona :D ).
Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej bawilem sie Zenithem (ale to bylo wieki temu), a potem byly "malpki" :oops:
Chcialbym "strzelic" troche chmur i mam pytanie jaki obiektyw byscie Koledzy polecili :?:
W chwili obecnej posiadam tylko "podstawowy" ZD 14-45, ale planuje dalsze zakupy.

pozdrawiam serdecznie :D

Karol
3.05.07, 04:13
Witam All :D

Juz od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem E-500 i caly czas jestem pod jego wrazeniem ( az policzki plona :D ).
Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej bawilem sie Zenithem (ale to bylo wieki temu), a potem byly "malpki" :oops:
Chcialbym "strzelic" troche chmur i mam pytanie jaki obiektyw byscie Koledzy polecili :?:
W chwili obecnej posiadam tylko "podstawowy" ZD 14-45, ale planuje dalsze zakupy.

pozdrawiam serdecznie :D

Nie wiem co znaczą fotki chmur w Twoim wykonaniu. Co do optyki sugeruję na początek dwie opcje (chyba, że masz jakieś specjalne potrzeby - makro itp...):
- dokupienie 40-150 3.5-4.5 - rozszerzasz znacznie zakres ogniskowych, obiektyw dość tani i bardzo dobry w swojej klasie - nie możesz wiele zwlekać bo wychodzi z rynku na rzecz ciemniejszej konstrukcji
- zamiana tego co masz na bardzo dobry 14-54 2.8-3.5 - to już większe pieniądze ale otrzymujesz doskonały uniwersalny zoom, nie będę się rozpisywać bo jest wiele info na temat tego szkła na Forum..

Piotr_0602
3.05.07, 13:52
do fotek chmur to chyba najpierw dobry filtr polaryzacyjny...

a najlepiej do fotek chmur jakiś szerszy kąt
11-22
albo lepiej 7-14

olifant
3.05.07, 14:05
szara połówka też się może przydać - niektórzy ciekawe efekty osiągają w połączeniu filtru szarego z polarem

MarKo_wawa
3.05.07, 23:54
Dziekuje Wam za rady :D
U mojego dostawcy moge kupic 40-150 za ok 976 plz, 14-54 za ok 1950,- ( obecnie brak na magazynie) 11-22 za ok 2800,-, 7-14 za ok 5900,- myslicie ze to dobre ceny :?:
Co do pierwszych dwoch, po poczytaniu troche uwag na Forum - jestem zdecydowany, natomiast jak z pozostalymi tj 11-22 i 7-14 - nie bardzo sie orientuje, czy i ktory kupic :?:
Jaki filtr polaryzacyjny mozecie polecic :?:
Wlasnie robie licencje pilota i zamierzam "ustrzelic" troche chmur, nie tylko z dolu ale i z gory ;)
Niebo bywa tak piekne :D Pamietam jak pare ladnych lat temu jechalem samochodem z Orlando na Florydzie do Parku Universal Studio, patrze w gore i ... to bylo piekne, kolory niesamowite a najlepsze, ze calkiem niedaleko widzialem 2 traby powietrzne, jak to bylo ... Zivot je cudo :?: :D
Ktotek jestem pod duzym wrazeniem Twoich zdjec, masz chlopie talent - duzy szacunek :!:

pozdrawiam

KaarooL
4.05.07, 00:02
Marko:

obierz kurs na 11-22 a do niego filtr polaryzacyjny MARUMI CPL Slim WPC.
nie będziesz żałował, 22mm w ekwiwalencie to już dosyć szeroko, akurat do zawijania chmurek.

rrrradek
4.05.07, 00:18
Stary ale masz dylematy :). Chciałbym takie. Co do jakości obiektywów 7-14 i 11-22 to oba są z ekstraklasy. W galerii możesz pooglądać trochę fotek robionych tymi obiektywami. A jeśli masz kaskę a chyba masz skoro zastanawiasz się nad szkiełkami za 6000 zł, to jeśli chodzi o zooma to może lepiej kup 50-200 jest sporo droższy ale też sporo lepszy światło i ogniskowa 200 X 2 da Ci 400.

Karol
4.05.07, 04:23
Dziekuje Wam za rady :D
U mojego dostawcy moge kupic 40-150 za ok 976 plz, 14-54 za ok 1950,- ( obecnie brak na magazynie) 11-22 za ok 2800,-, 7-14 za ok 5900,- myslicie ze to dobre ceny :?:
takie sobie, taniej można wyrwać...

Co do pierwszych dwoch, po poczytaniu troche uwag na Forum - jestem zdecydowany, natomiast jak z pozostalymi tj 11-22 i 7-14 - nie bardzo sie orientuje, czy i ktory kupic :?:
hmmm - Wiesz - pieniądze zawsze zdążysz wydać, ja bym się bardzo nie spieszył z zakupem optyki - Oly wprowadza nowsze wersje starszych obiektywów (zmiany w tych droższych zapowiadają się zdecydowanie na +), poza tym moja sugestia - pofotografuj trochę, zobacz czego Ci brakuje, z czego nie jesteś zadowolony i wówczas kupuj...

Wlasnie robie licencje pilota i zamierzam "ustrzelic" troche chmur, nie tylko z dolu ale i z gory ;)
Niebo bywa tak piekne :D Pamietam jak pare ladnych lat temu jechalem samochodem z Orlando na Florydzie do Parku Universal Studio, patrze w gore i ... to bylo piekne, kolory niesamowite a najlepsze, ze calkiem niedaleko widzialem 2 traby powietrzne, jak to bylo ... Zivot je cudo :?: :D
Szczerze gratuluję i równie szczerze troszkę zazdroszczę - bardzo lubię latać, dane mi jest tylko jako pasażer ale zawsze jak można rezerwuję miejsce przy oknie, żeby sie napatrzeć i czasem coś pstryknąć, chociaż te "szyby" przeszkadzają...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img501.imageshack.us/my.php?image=chmurydo6.jpg)
Do fotek chmur z dołu szerokie a nawet bardzo szerokie kąty są bardzo wskazane, świetne efekty można uzyskać, do fot z samolotów (przez szyby samolotów) IMHO Zuiko 14-coś tam w zupełności wystarczy - i tak fotografując trzeba się prawie przykleić do okna, chociaż piloci pewnie mają lepszy widok ;-)

Ktotek jestem pod duzym wrazeniem Twoich zdjec, masz chlopie talent - duzy szacunek :!:
Bardzo miło to czytać, z tym talentem to bym nie przesadzał - po prostu Olki mi służą ;-). Jakbyś kiedyś znalazł czas i zechciał napisać zdanie w wątku z nimi to będzie dla mnie bardzo cenne i motywacyjne do wstawienia następnych... ;-)

tao
5.05.07, 19:26
zaczynałem od zenita a e500 używam od blisko roku. sprzęcik na początek idealny, wszystko pod ręką. obsługa intuicyjna a możliwości naprawdę zaskakują. tylko czasami af niechce działac. muszę odpiąc i ponownie zapiąć obiektyw, styki oczywiście są wyczyszczone ale czasami coś niedziała. cała reszta jest ok.

Jacekdr1
7.05.07, 17:51
Mam jeszcze w szafie Zenita ET z dwoma szkłami , fotki wychodziły super !
Co do E-500 to jest extra sprzęt .