Zobacz pełną wersję : cale zycie na analogu.przechodze na cyfre i mam typowy dylem
nadeszla pora przejscia na cyfre, tyle, ze pojawia sie typowy problem: co wybrac? "amatorskie" lustrzanki wchodza w gre a fundusze moje to +/- 2 tys. po godzina przed komputerem spedzonych na czytaniu testow analiz poznaniu tajnikow dzialania matrycy etc. wniosek jesyny rozsadny jaki sie pojawil to : kazda dobra, kieryj sie uroda i cenami obiektywow.... ciagle jeszcze sie zastanawiam ale sklaniam sie powoli w kierunku e 4oo a poniewaz na tym forum nie znalazlo sie nic na ten temat prosze uprzejmie o opinie wlascicieli i chetnych do pomocy znajacych sie na rzeczy. plus mam jeszce jedno pytanie: nigdzie nie ma jasno wylozonych wad i zalet sys 4/3. prosze o pomoc pozdrawiam.
co do 4/3 chodzi mi o bardziej obiektywne dane niz te z folderu olympusa ;)
popatrz sobie na link w stopce(który mam).
Acha jeżeli olka to e330(przyszedł na niego złoty czas) :)
tylko z E330 to podobno sie trzeba spieszyć. Dziś Pan z Media Markt powiedział mi że E330 nie jest już dostępny w Olympus Polska bo robią miejsce dla 410 i 510.
Nie wiem na ile jest to wiarygodna informacja bo Pan powiedział mi o tym kiedy spytałem o możliwość wymiany mojego 330 na inny egzemplarz gdyż podejrzewam uszkodzenie.
Może ktoś ma jakieś informacje dotyczące dostępności E330 w Olympus Polska ?
Przez internet napewno jeszcze długo będzie się dało kupić ten model. E-1 jaki stary a przecież jeszcze jest dostępny. Mi w MM powiedzieli że e-500 nie dostane już nigdzie i się zaśmiałem facetowi w twarz.
Ja ze 3 tygodnie temu kupiłem e500 do tego mam ed 14-42, ed 40-150. Myślałem że ED 40-150 będzie wolniejszy w ustawianiu ostrości od 14-42 ale nic z tego działa nawet chyba szybciej. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof... a trzymanie w ręku to bajka możesz chwucić nawet 1 ręką albo nawet trzymać i przenosić jedną ręką to jest to co lubię pewne trzymanie.
Mniejsze olki sa dla mnie za malutkie i wyglądają komicznie przy większych szkłach.
To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof...
Tylko??? Mi 5 całkowicie wystarcza, bilbordy drukujesz?
alicjamaj:
E-400 to dobry wybór dla kobiety, jeśli nie najlepszy. szybki, niewielki, kolorki miodzio i wizjer lepszy niż w E-330/E-500.
Olymp:
a ja mam tylko 10MPIX... w dwóch aparatach łącznie... i żyję.
Bierz E-330. Np. w Arkadii w Wa-wie już nie ma...
Smerf Maruda
13.04.07, 21:46
Alicja, a to rada ode mnie: nie kupuj cyfrówki.
mam e 300 ale teraz wziąłbym tylko e 330. spiesz się bo niedługo nie kupisz już nówki.
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.
jezeli podoba Ci sie design E400, to poczekaj na E410 (bedzie w sklepach niebawem)
E400 korzysta z matrycy kodaka, ktora nie jest "najwyzszych lotow" - E410 natomiast ma matryce wykonana w technologii live-mos - pierwsze sample ukazuja jej znaczna lepsza prace niz co, oferowal kodak w E400.
warto poczekac
To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof...
Tylko??? Mi 5 całkowicie wystarcza, bilbordy drukujesz?
Zawsze udaje Ci się prawidłowo skadrować? Z 5mpx trudno się cropuje.
Zawsze udaje Ci się prawidłowo skadrować? Z 5mpx trudno się cropuje.
na tym caly widz polega, zeby naumiec sie kadrowac przed zrobieniem zdjecia - a nie po.
mnie tego nauczyl Canon A200 a pozniej Canon A80 (malpki), pozniej przy E1 bylo miód-malina :-D
Jako że z natury jestem leniuwy, 95 % swoich zdjęć nie kadruję na kompie. :) Osobiście nie chciałbym 10 mpix matrycy, bo to ogromna liczba danych na dysku, które gdzieś trzeba magazynować. Na moje 90 % zdjęć 5 Mpix wystarcza w zupełności, te 10 mega przydałoby się na pozostałe 10 %. Może kiedyś kupię ku temu drugie body, ale moim zdaniem kupowanie aparatu tego a nie innego bo ma 10 a nie 8 mpix, jeżeli się nie robi fotek zawodowo, jest chybionym pomysłem.
luc4s, dokladnie
szukalem ostatnio jakiejs "malpki" dla zastosowan ogolnych (male, miesci sie w kieszen czy damska torebke) - sorry - nyny - nie nada
albo pici-klak pixele w ilosci masakrycznej na matrycy rzedu wielkosci czterech glowek od szpilek, gdzie zrobienie zdjecia przy oswietleniu dziennym graniczy z cudem (albo wypalone niebo, albo smoliste cienie), albo obiektyw zaczynajacy sie przeliczeniowo 36-38mm, co jest zbyt wasko (28 a najlepiej 24 by sie nadawalo) ...
byl sobie taki model nikona - 8400, gdzie mial 24-90 (o ile dobrze pamietam), na matrycy 2/3 - kretynstwo, ze nie probuje sie odswiezyc takich konstrukcji wsadzajac nowe bebechy. to samo tyczy sie wspalnialego obiektywu minolty (hybrydy 28-200 do matrycy 2/3) - ehhhh
maltretingowcy wyprowadza nas wszystkich "na drzewo" ....
luc4s to co piszesz krzepi ducha :-) Nie zgadzam się jednak z tym co piszesz. Nie zapominaj, że wielkość matrycy jest istotna nie tylko ze względu na cropowanie.
Nie zapominaj, że wielkość matrycy jest istotna nie tylko ze względu na cropowanie.
zgadza sie ale ... ale, jezeli wraz ze wzrostem mpix nie idzie obciecie dynamiki matrycy - inaczej bedzie to zysk okupiony bardzo powaznych ograniczeniem jego zastosowaniem ....
moze powoli powinnismy sie przygotowac na zmiane technologii (krzem bedzie beeee)
alicjamaj:
tutaj masz porządny test E-400. na DPReview ani u Steve'a nie ma opisów tej maszyny, ponieważ nie była dostępna na rynku Wuja Sama ale na cameralabs odrobili pracę domową:
http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE400/
p.s. nikt na forum nie napisze Ci o E-400 z pozycji posiadacza, bo jeszcze nie znalazł się tu zawodnik, który by go zakupił. może będziesz pierwsza i porobisz szumo-testy...
cra3y:
do torebki to najprędzej FUJI F30/F31. mnie też nie podoba się kierunek w którym zmierzają kompakty. 10MPIX i zdjęcia wyglądające jak wyprane ze szczegółów i koloru a dodatkowo od ISO200 na żywca pociągnięte efektem "watercolor".
FUJI wyłamuje się z tego, prawie 10 kolejnych modeli małpek ma niezmiennie 6 MPIX. z zasilaniem/ładowaniem dali dupska, ale można to rozwiązać kupując dodatkowy NP-120 i ładowarkę na alledrogo.
do torebki to najprędzej FUJI F30/F31. mnie też nie podoba się kierunek w którym zmierzają kompakty. 10MPIX i zdjęcia wyglądające jak wyprane ze szczegółów i koloru a dodatkowo od ISO200 na żywca pociągnięte efektem "watercolor".
bylby idealny, gdyby ogniskowa zaczynala mu sie od 28 a nie od 36 i aberowalby mniej, bo to co wyprawia na szerokim wola o pomste ...
swietnie pracuje Fuji S6500, ma calkiem fajny zakres ogniskowych, ale to nie jest maly aparat - i to cholerne xD ....
Nie daj się nabrać na ten nakręcany głównie przez marketing wyścig megapixeli.
Upychanie większej liczby megapixeli na tej samej matrycy prowadzi nieuchronnie do zwiększenia szumów i wtedy trzeba włączyć działanie redukcji szumów, które zmniejsza szumy kosztem detalu (obraz typu watercolor, czyli rozmyty) i cała korzyść z większej ilości megapixeli bierze w łeb.
Wyścig megapixeli już się powoli kończy, bo jego skutki są opłakane.
Chyba 10 MP będzie górną dopuszczalną granicą, jeśli to nie zostanie zredukowane.
Pozdrówka