PDA

Zobacz pełną wersję : cale zycie na analogu.przechodze na cyfre i mam typowy dylem

alicjamaj
13.04.07, 16:08
nadeszla pora przejscia na cyfre, tyle, ze pojawia sie typowy problem: co wybrac? "amatorskie" lustrzanki wchodza w gre a fundusze moje to +/- 2 tys. po godzina przed komputerem spedzonych na czytaniu testow analiz poznaniu tajnikow dzialania matrycy etc. wniosek jesyny rozsadny jaki sie pojawil to : kazda dobra, kieryj sie uroda i cenami obiektywow.... ciagle jeszcze sie zastanawiam ale sklaniam sie powoli w kierunku e 4oo a poniewaz na tym forum nie znalazlo sie nic na ten temat prosze uprzejmie o opinie wlascicieli i chetnych do pomocy znajacych sie na rzeczy. plus mam jeszce jedno pytanie: nigdzie nie ma jasno wylozonych wad i zalet sys 4/3. prosze o pomoc pozdrawiam.

alicjamaj
13.04.07, 17:00
co do 4/3 chodzi mi o bardziej obiektywne dane niz te z folderu olympusa ;)

fotomic
13.04.07, 17:15
popatrz sobie na link w stopce(który mam).

Acha jeżeli olka to e330(przyszedł na niego złoty czas) :)

rafrog
13.04.07, 17:26
tylko z E330 to podobno sie trzeba spieszyć. Dziś Pan z Media Markt powiedział mi że E330 nie jest już dostępny w Olympus Polska bo robią miejsce dla 410 i 510.

Nie wiem na ile jest to wiarygodna informacja bo Pan powiedział mi o tym kiedy spytałem o możliwość wymiany mojego 330 na inny egzemplarz gdyż podejrzewam uszkodzenie.

Może ktoś ma jakieś informacje dotyczące dostępności E330 w Olympus Polska ?

marecki
13.04.07, 17:28
Przez internet napewno jeszcze długo będzie się dało kupić ten model. E-1 jaki stary a przecież jeszcze jest dostępny. Mi w MM powiedzieli że e-500 nie dostane już nigdzie i się zaśmiałem facetowi w twarz.

Olymp
13.04.07, 18:53
Ja ze 3 tygodnie temu kupiłem e500 do tego mam ed 14-42, ed 40-150. Myślałem że ED 40-150 będzie wolniejszy w ustawianiu ostrości od 14-42 ale nic z tego działa nawet chyba szybciej. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof... a trzymanie w ręku to bajka możesz chwucić nawet 1 ręką albo nawet trzymać i przenosić jedną ręką to jest to co lubię pewne trzymanie.
Mniejsze olki sa dla mnie za malutkie i wyglądają komicznie przy większych szkłach.

luc4s
13.04.07, 19:10
To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof...

Tylko??? Mi 5 całkowicie wystarcza, bilbordy drukujesz?

KaarooL
13.04.07, 19:19
alicjamaj:

E-400 to dobry wybór dla kobiety, jeśli nie najlepszy. szybki, niewielki, kolorki miodzio i wizjer lepszy niż w E-330/E-500.

Olymp:

a ja mam tylko 10MPIX... w dwóch aparatach łącznie... i żyję.

YxasoR
13.04.07, 21:42
Bierz E-330. Np. w Arkadii w Wa-wie już nie ma...

Smerf Maruda
13.04.07, 21:46
Alicja, a to rada ode mnie: nie kupuj cyfrówki.

rrrradek
13.04.07, 21:47
mam e 300 ale teraz wziąłbym tylko e 330. spiesz się bo niedługo nie kupisz już nówki.

alicjamaj
14.04.07, 15:55
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.

cra3y
14.04.07, 20:28
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.

jezeli podoba Ci sie design E400, to poczekaj na E410 (bedzie w sklepach niebawem)

E400 korzysta z matrycy kodaka, ktora nie jest "najwyzszych lotow" - E410 natomiast ma matryce wykonana w technologii live-mos - pierwsze sample ukazuja jej znaczna lepsza prace niz co, oferowal kodak w E400.

warto poczekac

The z00m
14.04.07, 20:53
To nic ze tylko 8Mpix ale za to wygląda jak prof...

Tylko??? Mi 5 całkowicie wystarcza, bilbordy drukujesz?

Zawsze udaje Ci się prawidłowo skadrować? Z 5mpx trudno się cropuje.

cra3y
14.04.07, 20:56
Zawsze udaje Ci się prawidłowo skadrować? Z 5mpx trudno się cropuje.

na tym caly widz polega, zeby naumiec sie kadrowac przed zrobieniem zdjecia - a nie po.

mnie tego nauczyl Canon A200 a pozniej Canon A80 (malpki), pozniej przy E1 bylo miód-malina :-D

luc4s
14.04.07, 21:14
Jako że z natury jestem leniuwy, 95 % swoich zdjęć nie kadruję na kompie. :) Osobiście nie chciałbym 10 mpix matrycy, bo to ogromna liczba danych na dysku, które gdzieś trzeba magazynować. Na moje 90 % zdjęć 5 Mpix wystarcza w zupełności, te 10 mega przydałoby się na pozostałe 10 %. Może kiedyś kupię ku temu drugie body, ale moim zdaniem kupowanie aparatu tego a nie innego bo ma 10 a nie 8 mpix, jeżeli się nie robi fotek zawodowo, jest chybionym pomysłem.

cra3y
14.04.07, 21:25
luc4s, dokladnie

szukalem ostatnio jakiejs "malpki" dla zastosowan ogolnych (male, miesci sie w kieszen czy damska torebke) - sorry - nyny - nie nada

albo pici-klak pixele w ilosci masakrycznej na matrycy rzedu wielkosci czterech glowek od szpilek, gdzie zrobienie zdjecia przy oswietleniu dziennym graniczy z cudem (albo wypalone niebo, albo smoliste cienie), albo obiektyw zaczynajacy sie przeliczeniowo 36-38mm, co jest zbyt wasko (28 a najlepiej 24 by sie nadawalo) ...

byl sobie taki model nikona - 8400, gdzie mial 24-90 (o ile dobrze pamietam), na matrycy 2/3 - kretynstwo, ze nie probuje sie odswiezyc takich konstrukcji wsadzajac nowe bebechy. to samo tyczy sie wspalnialego obiektywu minolty (hybrydy 28-200 do matrycy 2/3) - ehhhh

maltretingowcy wyprowadza nas wszystkich "na drzewo" ....

The z00m
14.04.07, 21:47
luc4s to co piszesz krzepi ducha :-) Nie zgadzam się jednak z tym co piszesz. Nie zapominaj, że wielkość matrycy jest istotna nie tylko ze względu na cropowanie.

cra3y
14.04.07, 21:59
Nie zapominaj, że wielkość matrycy jest istotna nie tylko ze względu na cropowanie.

zgadza sie ale ... ale, jezeli wraz ze wzrostem mpix nie idzie obciecie dynamiki matrycy - inaczej bedzie to zysk okupiony bardzo powaznych ograniczeniem jego zastosowaniem ....

moze powoli powinnismy sie przygotowac na zmiane technologii (krzem bedzie beeee)

KaarooL
15.04.07, 08:36
alicjamaj:

tutaj masz porządny test E-400. na DPReview ani u Steve'a nie ma opisów tej maszyny, ponieważ nie była dostępna na rynku Wuja Sama ale na cameralabs odrobili pracę domową:

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE400/

p.s. nikt na forum nie napisze Ci o E-400 z pozycji posiadacza, bo jeszcze nie znalazł się tu zawodnik, który by go zakupił. może będziesz pierwsza i porobisz szumo-testy...

cra3y:

do torebki to najprędzej FUJI F30/F31. mnie też nie podoba się kierunek w którym zmierzają kompakty. 10MPIX i zdjęcia wyglądające jak wyprane ze szczegółów i koloru a dodatkowo od ISO200 na żywca pociągnięte efektem "watercolor".

FUJI wyłamuje się z tego, prawie 10 kolejnych modeli małpek ma niezmiennie 6 MPIX. z zasilaniem/ładowaniem dali dupska, ale można to rozwiązać kupując dodatkowy NP-120 i ładowarkę na alledrogo.

cra3y
15.04.07, 12:47
do torebki to najprędzej FUJI F30/F31. mnie też nie podoba się kierunek w którym zmierzają kompakty. 10MPIX i zdjęcia wyglądające jak wyprane ze szczegółów i koloru a dodatkowo od ISO200 na żywca pociągnięte efektem "watercolor".

bylby idealny, gdyby ogniskowa zaczynala mu sie od 28 a nie od 36 i aberowalby mniej, bo to co wyprawia na szerokim wola o pomste ...

swietnie pracuje Fuji S6500, ma calkiem fajny zakres ogniskowych, ale to nie jest maly aparat - i to cholerne xD ....

m_o_b_y
16.04.07, 23:03

Nie daj się nabrać na ten nakręcany głównie przez marketing wyścig megapixeli.
Upychanie większej liczby megapixeli na tej samej matrycy prowadzi nieuchronnie do zwiększenia szumów i wtedy trzeba włączyć działanie redukcji szumów, które zmniejsza szumy kosztem detalu (obraz typu watercolor, czyli rozmyty) i cała korzyść z większej ilości megapixeli bierze w łeb.
Wyścig megapixeli już się powoli kończy, bo jego skutki są opłakane.
Chyba 10 MP będzie górną dopuszczalną granicą, jeśli to nie zostanie zredukowane.
Pozdrówka