Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : guma w E1 a serwis. Czy w Pradze nie ma dobrego kleju ?

dobas
10.04.07, 13:01
O problemie E1 i odklejającej się gumie kazy wie, każdy pewnie miał z tym problem.
Ja również. Myślałem sobie jednak, przy okazji serwisowania mojego aparatu w serwisie mi to dokleją i bedzie jak nówka sztuka.

Tak myślałem, ale minęło kilka miesięcy od momentu jak otzrymałem sprzęt z powrotem i o zgrozo - znów w okolicy czujnika IR guma odchodzi.

Czy to jakaś specjalna strategia firmy ? Nie da się tego tak przykleić żeby się trzymało ??
Jeśli czyta to ktoś z OLYMPUS POLSKA w tej chwili to mam ogromną prośbę - przekazać informację do Czech żeby zmieniili klej, albo sposób klejenia bo jeśli po przyklejeniu tej gumki przez autoryzowany serwis znów wracamy do starego to znaczy ze coś jest nie tak.

Zakładam, ze minie miesiąc użytkowania i guma będzie już znów osobno.
A w najgorszym przypadku odklei się w trakcie jakiegoś długiego wyjazdu w dziczy i deszczu :(

O ile wcześniej nie bedę zmuszony założyć wątku E1 - nawalił podczas deszczu,
bo jak widać potrafi przeciec zanim się odklei Gdzie tu pancerność aparatu ??

Szczycimy się magnezowym korpusem i uszczelnieniami a duperelka w postaci przyklejenia gumki psuje całość

Osobioście uważam, ze wstyd i że jednak nie powinno do takiej sytuacji dojść zwłaszcza po serwisowaniu sprzętu....

pozdrawiam
Dobas

Jack
10.04.07, 13:16
Przy klejeniu gumy nikt nie sika klejem, raz butaprenem, a raz kropelką. Do podklejania gumy służy cały czas ta sama technologia, tzn. paski klejące znormalizowanego kształtu i swoim własnym numerze katalogowym, jak na ilustracji. Jeżeli odchodzi, to po prostu zgłoś do serwisu - masz 6 miesięcy gwarancji serwisowej (o ile handlowa już upłynęła).
Jack

P.S. przy czujniku IR guma się nigdy nie trzymała :)

dobas
10.04.07, 13:38
Handlowa jeszcze nie upłynęła , więc będę zgłaszał.
W tej chwili za bardzo nie mam jak, bo jeżdżę i używam aparatu.
Ale jak skończą się wyjazdy to zaniosę.
Mam nadzieję że nie odklei się całkiem do tego czasu :/

no nic. poczekamy zobaczymy.

W każdym razie wyrażam swoją dezaprobatę co do jakości znormalizowanych pasków VE551500

pozdrawiam

dobas

luc4s
10.04.07, 14:15
Przykleiłem samemu i poł roku już ponad trzyma :)

salvadhor
10.04.07, 21:59
E-510 też ma czujnik w gripie i guma będzie odłaziła :(

C+
10.04.07, 22:16
E-510 też ma czujnik w gripie i guma będzie odłaziła :(

Skąd wiesz? Masz już E510? A może będzie inna technologia?

Odpukać mi nic się nie odkleja i nie ma żadnych objawów :D

salvadhor
11.04.07, 06:42
@celebrity plus
Nie wiem, nie mam, nie orientuję się :)

Ale wrodzony narodowy defetyzm nakazuje już teraz narzekać :)

nurek
11.04.07, 19:49
Witam wszystkich tych co to maja problem z gumą :mrgreen: .
U mnie jest on już na tyle zaawansowany że czas podjąć zdecydowane działanie. Co prawda nerwy mnie biorą, że przy takiej klasie aparatu człowiek ma taki można by powiedzieć banalny problem. Patrząc jednak na fotki jakie serwuje mi mój "dziadek" jestem wstanie mu to wybaczyć. Cały czas zastanawiałem się czy wysłać aparat do serwisu czy działać samemu? Szczerze mówiąc do serwisu byłem raczej sceptycznie nastawiony no bo zawsze problem z gumą może przerodzić sie w cos większego np. przez nadgorliwość serwisanta lub niedbałość kuriera.
Dziękuje Ci dobas że podzieliłeś się swoimi uwagami związanym z klejeniem gumy przez serwis. To utwierdziło mnie w przekonaniu, że wysyłanie aparatu w tym celu to kiepski pomysł.
Analizując wypowiedzi naszych kolegów np. Stanisława Rozalskiego ( https://forum.olympusclub.pl/topics22/guma-na-obudowie-e-1-vt7222,24.htm ) doszedłem do wniosku że idę do kiosku po Patex i podziałam sam. Wcześniej jednak spróbuje zakleić czymś np. otwory pod śruby skręcające korpus, tak na wszelki wypadek. Jak już będziemy po operacji dam Wam znać jak poszło.
3majcie kciuki.

Pozdrawiam, Nurek

pa.
Przykleiłem samemu i poł roku już ponad trzyma :)
A czego użyłeż że tyle czasu daje radę?

fotomic
11.04.07, 20:02
pewnie zakleił klejem, przypominam że w serwisie nie uzywają kleju tylko odpowiednich pasków.

Jack
11.04.07, 20:31
...przypominam że w serwisie nie uzywają kleju tylko odpowiednich pasków.A niech eksperymentuje! Przynajmniej ja sam się przy tej okazji czegoś nauczę :)
Jack

Michu (Pentax)
11.04.07, 21:14
Cóż - jak widać to problem każdego systemu...
Parę dni temu wypowiadał się jeden z naszych userów, Bigbunghole. Pozwolę zacytować sobie jego post:
Odświeżam wątek, bo chyba wreszcie udało mi się porządnie przykleić gumę w moim deesie. Próbowałem wcześniej dwa razy - klejem "szewskim" (poliuretanowym), następnie kauczukowym... oba patenty działały do pierwszego spaceru, potem znowu odłaziło. W końcu oderwałem tę gumę całkiem, oczyściłem do gołego plastiku najbardziej zewnętrzną część korpusu (w pozostałej części od czerwonego oka do obiektywu oryginalna taśma trzymała OK więc jej nie ruszałem), pod zewnętrzną część gumy podkleiłem kawałek taśmy klejącej obustronnej do wykładzin - i trzyma, póki co nigdzie nie odłazi.
Przy okazji dla osób zainteresowanych całym tym tematem na naszym forum:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=960

luc4s
11.04.07, 22:34
Polecam klej Sicomet, mojej nie ma szans oderwać po jego uzyciu. Tylko nie wiem czy kupi ten klej w sklepie, bo jest to klej przemysłowy.