Zobacz pełną wersję : e-330 Uszkodzona klapka baterii - 820 zł!?
Witam - mój E-330 zaczyna się sypać: pękł zaczep (jeden z dwóch blokujących klapkę baterii w korpusie) co powoduje nagminne samoczynne otwieranie się klapki, odłazi guma na rękojeści w okolicy diody IR oraz przy złączu USB (mimo, że w okresie gwarancyjnym była klejona w serwisie). Ponieważ gwarancja minęła zadzwoniłem do serwisu - i jak się dowiedziałem taka naprawa dla E-330 jest naprawą ryczałtową - koszt 820 zł !?
Pytanie - gdzie w okolicy Bydgoszczy mogę to zrobić po normalnych kosztach lub ewentualnie kupić taką klapkę?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
dog_master
29.12.10, 15:41
Gdańsk, OK Serwis. U mnie na jesieni był problem z klapką, już nie pamiętam dlaczego nie było oryginalnej [czy Oly nie miał już], nie pamiętam, ale poradzili sobie pięknie :)
Jeśli nie sprawi to kłopotu to ładnie poproszę o jakiś namiar na ten serwis (telefon lub nazwę firmy).:)
No.. OK serwis ;)
http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=30
Dobre :lol:. Ok Serwis jest ok. Dzięki.
Kurcze, o co w tym wszystkim chodzi? Jaki sens ma ryczałtowa opłata za naprawę? Też się właśnie odbiłem od informacji, że nawet przeczyszczenie styków w E-400 będzie kosztowało zryczałtowane 830 PLN. Na moje pytanie, czy oczyszczenie matówki również tyle, pani potwierdziła.
No wybaczcie, ale tylko brzydkie słowa mi się cisną na usta. :???:
A przy okazji: czy może kto z Was miał doświadczenie z własnoręczną wymianą klapki od slotu kart pamięci w E-4xx?
Nie ma przymusu, nie musisz serwisować po gwarancji w Olympusie. Parę postów wyżej masz kontakt do innego serwisu.
Ryczałt ma większy sens przy poważniejszych naprawach. Oczywiście nie wszystko mieści się w ryczałcie.
MZ chodzi o to żeby serwis firmowy nie zajmował się "pierdołami", to mogę zrozumieć. Ryczałt w droższych produktach w stosunku do ich ceny nie jest wygórowany. Za to brak udostępniania drobnych części serwisowych serwisom "trzecim" łagodnie mówiąc mi się nie podoba.
Wyklikane z mobilka
Z linku powyżej - za wymianę klapki od baterii E-400 (w lecie) policzono sobie chyba 67 zł - jeśli dobrze pamiętam.
@Moominek i lukasz78 - no tak, Wasze tłumaczenie brzmi sensownie. Tak więc udam się pod wskazany powyżej adres.
Tylko kurcze szkoda, że nawet jeśli jest to świadome działanie, to nie ma jasnego komunikatu do użytkowników w stylu: "polecamy inne punkty, tu zajmujemy się specjalistycznymi naprawami" - zamiast tego dowiaduję się expressis verbis że za przeczyszczenie styków zapłaciłbym rzeczone 800pln. Jakoś po prostu brak mi w tym szacunku dla klienta, który nie wiedzieć czemu chce się trzymać marki i woli pójść do ich serwisu zamiast szukać najtańszego rozwiązania. A wystarczyłyby dwa zdania wyjaśnienia i wskazanie przez panią odp. adresu...
@Bodzip - wielkie dzięki za info!
Dar-i-jush
31.01.11, 21:46
A wystarczyłyby dwa zdania wyjaśnienia i wskazanie przez panią odp. adresu...!
Kiedyś zapytałem o wymianę szybki na LCD w kompakcie i dostałem adresy 3 innych serwisów. Pewnie zależy na kogo trafisz.
Jakoś po prostu brak mi w tym szacunku dla klienta, który nie wiedzieć czemu chce się trzymać marki i woli pójść do ich serwisu zamiast szukać najtańszego rozwiązania.
Cennik jest dostępny online, na dzień dobry po wejściu na stronę serwisu w opcji płatnej. Można się zdecydować lub nie. Gorzej jak nie ma alternatywy z powodu braku części (tak było z moim 12-60).
A wystarczyłyby dwa zdania wyjaśnienia i wskazanie przez panią odp. adresu...
Pani pieniążki płaci Olympus, więc trudno aby działała na korzyść innej firmy :wink:. Choć polityka jest dyskusyjna, mógłby być jakiś serwis (lub kilka) "polecany", już z www.
No ba, cennik jest, ale gdyby napisali wprost, że "cena zryczałtowana, niezależnie od zakresu naprawy", byłoby ciut jaśniej.
No i masz rację że Olympus płaci, ale też w interesie Olympusa jest, aby użytkownik ich sprzętu, przez zwykły brak informacji nie odszedł obrażony klnąc pod nosem, że "od tych zdzierców co za naprawę dupereli chcą więcej niż jest wart cały korpus nic więcej nie kupi". Oni i tak na tej naprawie nie chcą zarobić (ich prawo), ale jednocześnie mogą pokazać, że "zależy im na użytkowniku" a wszyscy będą zadowoleni.
Czyli podsumowując - nie czepiam się ich polityki, tylko wydaje mi się, że brakiem odpowiedniej informacji o jej zasadach niepotrzebnie psują krew.
No ba, cennik jest, ale gdyby napisali wprost, że "cena zryczałtowana, niezależnie od zakresu naprawy", byłoby ciut jaśniej.
.
Cytat ze strony z cennikiem:
Stosujemy jedną, zryczałtowaną cenę naprawy (patrz: cennik) dla danego modelu. Obejmuje ona czynności naprawcze dotyczące zgłoszonej usterki, a także przegląd serwisowy polegający na sprawdzeniu poprawności funkcjonowania wszystkich zespołów sprzętu, zaopatrzeniu w ostatnią dostępną wersję oprogramowania. Na wykonane usługi udzielamy sześciomiesięcznej gwarancji serwisowej.
ok, zwracam honor i bije się w piersi :)