Maguro
27.12.10, 04:27
Witam,
na wstępie przepraszam wszystkich za otworzenie kolejnego wątku tego typu, niestety po intensywnym poszukiwaniu odpowiedzi urodziło się tylko więcej pytań.
Może zacznę od tego co lubię fotografować czyli co mnie w tym kręci najbardziej.
Lubię fotografować moje podróże, ludzi , miejsca oraz jedzenie .
Więcej tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=76088
Sprzęt jaki posiadam to E-3 , 11-22 i 50-200 SWD.
Do wydania około 3000zł
Sprzęt jaki mnie interesuje nie musi być nowy więc można poszaleć.
Przejdźmy więc do moich rozterek.
***Zacznę od obiektywu do fotografowania jedzenia (jest to priorytet).
Aktualnie większość tego typu fotek robiłem 50-200 i zastanawiam się czy obiektyw macro nie będzie do tego lepszy.
W tej kwestii rozważam:
zd50-światło ok,ostry jak brzytwa , cena do zaakceptowania.
zd35 - ciemne , słabe wykonanie,dobra cena.
sigma 105- cena podobna do używanego zd50 niestety z korszym swiatłem,gdyby chociaż miał hsm.
sigma 150-wysoka cena,ciężki a do tego sigma :wink:.
Wydaje mi się że najlepszy w tym celu będzie zd 50 ,poza jedzeniem będzie dobrze się sprawował przy ewentualnych portretach co jest dużym plusem.
Niestety chciał bym się również pobawić w prawdziwe macro typu "pająk z oczami" gdyż nie próbowałem tej dziedziny fotografii
i myślę że pod tym względem nasz oly możę trochę nie dawać rady.
Co wy na to?
Jeżeli myślicie inaczej i macie doświadczenie z tymi szkłami to proszę piszcie gdyż ja się opieram wyłącznie na wiedzy wyczytanej z neta i nie miałem okazji bawić się żadnym z tych szkieł.
*** Drugi obiektyw ma być uzupełnieniem mojego codziennego zestawu fotomaniaka.
Pytanie krótkie a zarazem jakie skomplikowane:
11-22 + 14-54 II czy 12-60 swd.
Która wersja 14-54 lepsza pod e-3?
Dodam jeszcze że łatwiej mi dokupić 14-54 niż sprzedać 11-22 dołożyć i kupić 12-60.
Pozdrawiam Maguro.
na wstępie przepraszam wszystkich za otworzenie kolejnego wątku tego typu, niestety po intensywnym poszukiwaniu odpowiedzi urodziło się tylko więcej pytań.
Może zacznę od tego co lubię fotografować czyli co mnie w tym kręci najbardziej.
Lubię fotografować moje podróże, ludzi , miejsca oraz jedzenie .
Więcej tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=76088
Sprzęt jaki posiadam to E-3 , 11-22 i 50-200 SWD.
Do wydania około 3000zł
Sprzęt jaki mnie interesuje nie musi być nowy więc można poszaleć.
Przejdźmy więc do moich rozterek.
***Zacznę od obiektywu do fotografowania jedzenia (jest to priorytet).
Aktualnie większość tego typu fotek robiłem 50-200 i zastanawiam się czy obiektyw macro nie będzie do tego lepszy.
W tej kwestii rozważam:
zd50-światło ok,ostry jak brzytwa , cena do zaakceptowania.
zd35 - ciemne , słabe wykonanie,dobra cena.
sigma 105- cena podobna do używanego zd50 niestety z korszym swiatłem,gdyby chociaż miał hsm.
sigma 150-wysoka cena,ciężki a do tego sigma :wink:.
Wydaje mi się że najlepszy w tym celu będzie zd 50 ,poza jedzeniem będzie dobrze się sprawował przy ewentualnych portretach co jest dużym plusem.
Niestety chciał bym się również pobawić w prawdziwe macro typu "pająk z oczami" gdyż nie próbowałem tej dziedziny fotografii
i myślę że pod tym względem nasz oly możę trochę nie dawać rady.
Co wy na to?
Jeżeli myślicie inaczej i macie doświadczenie z tymi szkłami to proszę piszcie gdyż ja się opieram wyłącznie na wiedzy wyczytanej z neta i nie miałem okazji bawić się żadnym z tych szkieł.
*** Drugi obiektyw ma być uzupełnieniem mojego codziennego zestawu fotomaniaka.
Pytanie krótkie a zarazem jakie skomplikowane:
11-22 + 14-54 II czy 12-60 swd.
Która wersja 14-54 lepsza pod e-3?
Dodam jeszcze że łatwiej mi dokupić 14-54 niż sprzedać 11-22 dołożyć i kupić 12-60.
Pozdrawiam Maguro.