Zobacz pełną wersję : Vivitar 28mm 2.5 czy warto kupić?
Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).
Do czego będzie on podpięty?
Oczywiście wiesz, że to szkło w pełni manualne?
I jeszcze powiedz, za jaką cenę go możesz mieć, to będziemy mogli powiedzieć, czy się opłaca.
Po podpieciu do czegokolwiek z systemu 4/3 ten "szeroki" kat zamienia sie w normalne 56mm.
Dobre na raz, dwa razy. Wieksza frajda z tego jest w analogowych 35mm.
Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).
Z tym przeznaczeniem zdecydowanie nie warto. Wąsko. Mocno wąsko.
Robi się z niego obiektyw standardowy po podpięciu do 4/3.
Jeśli pominąć kłopoty z ostrzeniem manualnym - to czemu nie. Sam swego czasu używałem Zuiko 28/2.8 w połączeniu z E-1 i byłem zadowolony. A fociłem tym zestawem na ulicy z powodzeniem, więc się da ;).
Pozdrawiam
rumpel
Ok, może nie warto ale tutaj mamy prawie "standard widzenia dla oka", a po wtóre jest jasny więc można robić w trudniejszych warunkach oświetlenia i jeszcze to rozmycie, bezcenne, bo kit tego nie pokaże :)
Dzięki wszystkim za informacje.
Chciałem go podpiąć przez adapter do 510. Mam już manualnego Olympusa Zuiko 50 mm 1.8 i jestem bardzo zadowolony. Oprócz tego korzystam ze szkieł kitowych ale chciałbym zakupić jakiś manualny niedrogi szeroki kąt. Powiedzmy do 300 zł i oczywiście jasny. Co możecie polecić.
I właśnie z szerokim kątem jest największy problem, bo to co szerokie na analogu na 4/3 robi się już wąskie dość.
Na jakich ogniskowych robisz przeważnie zdjęcia w pomieszczeniach?
Oczywiście wiesz, że do tego vivitara potrzebujesz jeszcze przejściówkę do mocowania 4/3?
Ogniskowe - jeżeli robię foty na rodzinnych imprezach to najczęściej 14 mm (obiektyw kitowy) ale do 30 mm włącznie.
Wiesz bardzo fajne jest to manualne szkło które posiadam ( Olympus 50mm 1.8 ) tylko do pomieszczeń ma zbyt mały kąt ale za to ta jasność :). Dlatego chciałem tanim kosztem kupić kolejnego manuala z szerszym kątem. Przejściówkę już posiadam chociaż bez dandeliona (zdarzają się nieostre zdjęcia) i chyba też go dokupię.
Jeśli jesteś świadom ograniczeń przy takiej ogniskowej, to możesz zapolować na ten obiektyw w dobrej cenie.
Bo zdjęcia całkiem fajne z niego wychodzą.
Powiem tak, ogniskowa będzie uniwersalna i szkło pewnie zda egzamin.
Ja gdy robiłem Zuiko 28/2.8 nie narzekałem, choć czasem chciałoby się jaśniej ;).
Jednak jakbyś miał więcej kasy do wydania to polecam Zuiko 25/2.8. Zaleta w postaci AF nie do przecenienia, choć manualnie też da się żyć - w tym przypadku im większy wizjer tym lepiej.
Pozdrawiam
rumpel
Jak zda egzamin, jak autor chciał szerokiego konta do pomieszczeń...
28mm to żadna miarą szeroko nie jest.
Jak zda egzamin, jak autor chciał szerokiego konta do pomieszczeń...
28mm to żadna miarą szeroko nie jest.
Doczytaj, autor mówi w kontekście posiadanego już Zuiko 50/1.8.
Pod tym względem opisywany Vivitar to całkiem inne szło.
Oczywistym jest, że raczej ciężko uzyskać szeroki kąt w 4/3 podpinając stary pełno-klatkowy obiektyw... no bo jakie extremum by musiał mieć ...
Czasem można spotkać jakąś 17-stkę firm niezależnych, ale i tak ceny osiąga wysokie, a i kąt do najszerszych jeszcze nie będzie się zbliżał.
Uzyskana ogniskowa 56mm tego Vivitara jest w porządku, rzekłbym dość uniwersalna, zwłaszcza w porównaniu do 100mm od Zuiko .
A jak braknie szerokiego, to zwykły kit z 28mm wystarczy .
rumpel