Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Vivitar 28mm 2.5 czy warto kupić?

majkelo
26.12.10, 01:34
Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).

nightelf
26.12.10, 01:43
Do czego będzie on podpięty?
Oczywiście wiesz, że to szkło w pełni manualne?

I jeszcze powiedz, za jaką cenę go możesz mieć, to będziemy mogli powiedzieć, czy się opłaca.

k@czy
26.12.10, 07:32
Po podpieciu do czegokolwiek z systemu 4/3 ten "szeroki" kat zamienia sie w normalne 56mm.
Dobre na raz, dwa razy. Wieksza frajda z tego jest w analogowych 35mm.

grizz
26.12.10, 08:38
Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).

Z tym przeznaczeniem zdecydowanie nie warto. Wąsko. Mocno wąsko.

rumpel
26.12.10, 10:08
Robi się z niego obiektyw standardowy po podpięciu do 4/3.
Jeśli pominąć kłopoty z ostrzeniem manualnym - to czemu nie. Sam swego czasu używałem Zuiko 28/2.8 w połączeniu z E-1 i byłem zadowolony. A fociłem tym zestawem na ulicy z powodzeniem, więc się da ;).

Pozdrawiam
rumpel

merti
26.12.10, 23:02
Ok, może nie warto ale tutaj mamy prawie "standard widzenia dla oka", a po wtóre jest jasny więc można robić w trudniejszych warunkach oświetlenia i jeszcze to rozmycie, bezcenne, bo kit tego nie pokaże :)

majkelo
27.12.10, 00:02
Dzięki wszystkim za informacje.
Chciałem go podpiąć przez adapter do 510. Mam już manualnego Olympusa Zuiko 50 mm 1.8 i jestem bardzo zadowolony. Oprócz tego korzystam ze szkieł kitowych ale chciałbym zakupić jakiś manualny niedrogi szeroki kąt. Powiedzmy do 300 zł i oczywiście jasny. Co możecie polecić.

nightelf
27.12.10, 16:28
I właśnie z szerokim kątem jest największy problem, bo to co szerokie na analogu na 4/3 robi się już wąskie dość.
Na jakich ogniskowych robisz przeważnie zdjęcia w pomieszczeniach?

Oczywiście wiesz, że do tego vivitara potrzebujesz jeszcze przejściówkę do mocowania 4/3?

majkelo
27.12.10, 22:40
Ogniskowe - jeżeli robię foty na rodzinnych imprezach to najczęściej 14 mm (obiektyw kitowy) ale do 30 mm włącznie.
Wiesz bardzo fajne jest to manualne szkło które posiadam ( Olympus 50mm 1.8 ) tylko do pomieszczeń ma zbyt mały kąt ale za to ta jasność :). Dlatego chciałem tanim kosztem kupić kolejnego manuala z szerszym kątem. Przejściówkę już posiadam chociaż bez dandeliona (zdarzają się nieostre zdjęcia) i chyba też go dokupię.

nightelf
27.12.10, 23:07
Jeśli jesteś świadom ograniczeń przy takiej ogniskowej, to możesz zapolować na ten obiektyw w dobrej cenie.
Bo zdjęcia całkiem fajne z niego wychodzą.

rumpel
27.12.10, 23:13
Powiem tak, ogniskowa będzie uniwersalna i szkło pewnie zda egzamin.
Ja gdy robiłem Zuiko 28/2.8 nie narzekałem, choć czasem chciałoby się jaśniej ;).
Jednak jakbyś miał więcej kasy do wydania to polecam Zuiko 25/2.8. Zaleta w postaci AF nie do przecenienia, choć manualnie też da się żyć - w tym przypadku im większy wizjer tym lepiej.

Pozdrawiam
rumpel

grizz
28.12.10, 08:11
Jak zda egzamin, jak autor chciał szerokiego konta do pomieszczeń...

28mm to żadna miarą szeroko nie jest.

rumpel
28.12.10, 10:25
Jak zda egzamin, jak autor chciał szerokiego konta do pomieszczeń...

28mm to żadna miarą szeroko nie jest.

Doczytaj, autor mówi w kontekście posiadanego już Zuiko 50/1.8.
Pod tym względem opisywany Vivitar to całkiem inne szło.

Oczywistym jest, że raczej ciężko uzyskać szeroki kąt w 4/3 podpinając stary pełno-klatkowy obiektyw... no bo jakie extremum by musiał mieć ...
Czasem można spotkać jakąś 17-stkę firm niezależnych, ale i tak ceny osiąga wysokie, a i kąt do najszerszych jeszcze nie będzie się zbliżał.

Uzyskana ogniskowa 56mm tego Vivitara jest w porządku, rzekłbym dość uniwersalna, zwłaszcza w porównaniu do 100mm od Zuiko .
A jak braknie szerokiego, to zwykły kit z 28mm wystarczy .

rumpel