Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).
Proszę o wasze opinie czy warto kupić ten obiektyw, z przeznaczeniem głównie do zdjęć domowych (szeroki kąt).
Do czego będzie on podpięty?
Oczywiście wiesz, że to szkło w pełni manualne?
I jeszcze powiedz, za jaką cenę go możesz mieć, to będziemy mogli powiedzieć, czy się opłaca.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Po podpieciu do czegokolwiek z systemu 4/3 ten "szeroki" kat zamienia sie w normalne 56mm.
Dobre na raz, dwa razy. Wieksza frajda z tego jest w analogowych 35mm.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Robi się z niego obiektyw standardowy po podpięciu do 4/3.
Jeśli pominąć kłopoty z ostrzeniem manualnym - to czemu nie. Sam swego czasu używałem Zuiko 28/2.8 w połączeniu z E-1 i byłem zadowolony. A fociłem tym zestawem na ulicy z powodzeniem, więc się da.
Pozdrawiam
rumpel
Ok, może nie warto ale tutaj mamy prawie "standard widzenia dla oka", a po wtóre jest jasny więc można robić w trudniejszych warunkach oświetlenia i jeszcze to rozmycie, bezcenne, bo kit tego nie pokaże![]()
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Dzięki wszystkim za informacje.
Chciałem go podpiąć przez adapter do 510. Mam już manualnego Olympusa Zuiko 50 mm 1.8 i jestem bardzo zadowolony. Oprócz tego korzystam ze szkieł kitowych ale chciałbym zakupić jakiś manualny niedrogi szeroki kąt. Powiedzmy do 300 zł i oczywiście jasny. Co możecie polecić.
I właśnie z szerokim kątem jest największy problem, bo to co szerokie na analogu na 4/3 robi się już wąskie dość.
Na jakich ogniskowych robisz przeważnie zdjęcia w pomieszczeniach?
Oczywiście wiesz, że do tego vivitara potrzebujesz jeszcze przejściówkę do mocowania 4/3?
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
Ogniskowe - jeżeli robię foty na rodzinnych imprezach to najczęściej 14 mm (obiektyw kitowy) ale do 30 mm włącznie.
Wiesz bardzo fajne jest to manualne szkło które posiadam ( Olympus 50mm 1.8 ) tylko do pomieszczeń ma zbyt mały kąt ale za to ta jasność. Dlatego chciałem tanim kosztem kupić kolejnego manuala z szerszym kątem. Przejściówkę już posiadam chociaż bez dandeliona (zdarzają się nieostre zdjęcia) i chyba też go dokupię.
Jeśli jesteś świadom ograniczeń przy takiej ogniskowej, to możesz zapolować na ten obiektyw w dobrej cenie.
Bo zdjęcia całkiem fajne z niego wychodzą.