Zobacz pełną wersję : Aparat + zestaw studyjny
fotograficzny
13.12.10, 12:24
witam
Jestem nowy na forum i troszkę niezręcznie jest mi prosić od razu kogoś o pomoc, mam jednak nadzieję, że znajdą się dobre dusze, aby mi pomoc :)
Otóż mam przeznaczone 2000-2500zł na aparat cyfrowy + zestaw studyjny.
Do czego? Do robienia dobrej jakości zdjęć przedmiotom które będę wystawiał na allegro (wielkości laptopa 17-calowego). Chciałbym, aby dodatkowo aparat miał (o ile to możliwe) funkcje nagrywania video w dobrej jakości.
Czy ktoś mógłby mi pomoc ? :)
Chciałbym się zamknąć w 2200zł ale jeżeli na prawdę warto będzie dołożyć parę stówek :) to myślę, że coś tam się wydłubie jeszcze ze skarpety :)
Bardzo proszę o pomoc :)
Byle jaka malpka,dwie lampki biurowe-takie na klamerki,jakis darmowy program do obrobki,plus nizsza cena przedmiotu niz u innych i nic wiecej nie trzeba-starczy 1000 w zupelnosci.
Rafał Czarny
13.12.10, 12:43
Za Mirkiem. Małpka za 600 stów będzie wystarczającą do takich zdjęć. Aż zanadto.
fotograficzny
13.12.10, 14:56
ja mam przeznaczone 2200zł na ten cel i chciałbym w całości wykorzystać tą kwotę, sprawa jest tego typu, że nie mogę wydać MNIEJ, ale mogę wydać troszkę więcej :)
moglibyście coś Panowie konkretnie doradzić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zastanawiam się teraz między :
- Canon 1000D
- SONY ALPHA 450
- SONY ALPHA 390
oraz taki zestaw :
- namiot 100x100x100
- http://allegro.pl/mega-moc-800w-oswietlenie-ciagle-caly-zestaw-i1345424063.html
- 2 x http://allegro.pl/oprawka-podwojna-super-jako-idealna-do-zestawow-i1350106057.html
- http://allegro.pl/zarowka-85w-400w-swiatlo-dzienne-5500k-gdy-i1351697842.html
takie cos, co wy na to?
Może coś takiego- Quantuum zestaw do fotografii bezcieniowej LH-40, koszt 480 zł w fotozakupy.pl. Aparat to już indywidualna sprawa i w tym wypadku nie ma już praktycznie znaczenia. Ale jak już to może E-PL1 z kitem za ok. 1500 zł. Zostanie jeszcze z 200 zł na torbę.
fotograficzny
13.12.10, 15:25
ten aparat mi się w ogóle nie podoba :(
najgorzej, że te aparaty (które przedstawiłem wcześniej) nie mają funkcji nagrywania video, ale z tego co czytałem to są najlepsze w swojej cenie, także mógłbym zrezygnować z tego video :( chociaż na prawdę bardzo mi zależy na dobrej jakości filmach, ale za to w małej rozdzielczości - proszę przedstawcie mi jakąś alternatywę również do tych aparatów z funkcją video
Dobra jakośc + filmowanie to tak jak napisał rah - E-PL1. Nie wiem czemu Ci sie nie podoba? Bo nie wygląda jak lustrzanka?
To bardzo dobry uniwersalny aparat do którego możesz podłączyć rewelacyjne szkla i robi doskonałe filmy.
Masz do wyboru konkurencje:
Sony nex
Samsung NX
Tez spełniają kryteria, ale szklarnie maja ubogą.
fotograficzny
13.12.10, 15:55
wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą?
wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą
------------------------------------------------------
skoro tak stawiasz sprawe to moge ci polecic np to :
ps. nic lepszejszego od pena w tym temacie chyba nie znajdziesz ,pzdr.
Kurcze, czuję że tu mogłaby pomóc tylko Marzenka. Ona w tym temacie chyba siedziała.
fotograficzny
13.12.10, 16:37
w takim razie Marzenka wróć :)
Mały -> słaby :) jakies podteksty :D
Widzę, że uważasz, że większe jest lepsze. czasem tak, ale małe tez może dużo.Jeśli szukasz czegoś solidniejszego to: E-P1 i E-P2 - ten drugi sporo droższy i bo nowszy, bebech ten sam. Oba mają metalowe obudowy.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/590867
Mam PENa i nie mogę powiedziec ze jest kiepski. A czesto wiekszy - inny aparat leży w szafie.
Ma Twoje potrzeby PEN bedzie dobry.
Co do zestawu studyjnego, to może zamiast namiotu bezcieniowego, sprawisz sobie stół bezcieniowy? Pozwala uzyskać efekt braku cienia na podłożu, bardzo przydatna rzecz.
fotograficzny
14.12.10, 02:36
A może lepiej wybrać jakiś porządny kompakt?
A może lepiej wybrać jakiś porządny kompakt?
i tu dobrze gadasz - zreszta mirek ci smiechem zartem napisal ale sporo w tym racji,pzdr.
fotograficzny
14.12.10, 09:08
no dobra tylko jaki model ?:)
Rafał Czarny
14.12.10, 09:21
Mój nos wyczuwa tu trolla. "EPL1, mały, niesolidny...". Coś mi tu śmierdzi. Marzenka?
fotograficzny
14.12.10, 09:41
gdyby Twój nos był bardziej czuły to zwąchałby, że jestem zupełnym laikiem i opieram się tylko na waszych opiniach, brak mojej wiedzy nie daje Ci prawa do obrażania mnie ...
a może kompakt z wymienna optyka?
Odrobina doświadczenia (tego się nie przeskoczy), dowolny aparat i oświetlenie (dwa źródła, choćby takie jak podałeś w czwartym poście).
Upierasz się przy lustrzance, niech będzie lustrzanka, dowolna. Kompakt, porządny, to w olku PEN z dodatkowym plusem, wymienną optyką (w miarę potrzeb) i zapisem wideo. Koledzy, swoimi poradami bynajmniej nie narzucają wyboru, lecz polecają to co dobrze znają. Przy tym uwzględnili Twoje potrzeby.
I nie ma aparatów dobrych w swojej cenie. Wszystkie, dostępne z drugiej ręki bądź obecnie produkowane, zapewniają odpowiednią jakość zdjęć do potrzeb przedstawiania produktów na aukcjach. Jedynie wideo, to domena niestety tylko najnowszych konstrukcji.
a może kompakt z wymienna optyka?
No PEN właśnie.
fotograficzny
14.12.10, 11:10
czyli kompakt tez sie nada?
NightCrawler
14.12.10, 11:19
Prawie wszystko się nada.
Wszystko zależy od umiejętności.
Rafał Czarny
14.12.10, 11:29
gdyby Twój nos był bardziej czuły to zwąchałby, że jestem zupełnym laikiem i opieram się tylko na waszych opiniach, brak mojej wiedzy nie daje Ci prawa do obrażania mnie ...
Doświadczenia nie masz ale już wiesz, że PEN jest niesolidny. :roll: A ludzie czytają takie wątki i informacja idzie w świat.
Cytuję twoje wypowiedzi dot. Pena:
ten aparat mi się w ogóle nie podoba :(
wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą?
Podstawa do Twoich celów jak dla mnie to dobre światło i tło (a najlepiej stół lub namiot bezcieniowy). Kompakt myślę będzie lepszy (większa GO), przy dobrym świetle i tak będziesz używać niskiej czułości, duża rozpiętość tonalna też raczej nie będzie potrzebna.
Wyklikane z mobilka
http://allegro.pl/panasonic-lx2-stan-bardzo-dobry-komplet-i1368462234.html
plus stół bezcieniowy :grin:
fotograficzny
14.12.10, 13:15
a takie:
http://allegro.pl/panasonic-dmc-fz100-fullhd-usb-sklep-w-wa-raty-i1362763343.html
a taki:
http://allegro.pl/canon-sx30-is-8-16gb-lad-aku-torba-statyw-24h-i1350375584.html
moze taki
http://allegro.pl/fujifilm-finepix-hs10-30x-full-dodatki-bilgoraj-i1362673555.html
+ namiot 80x80x80
+ 3 stale oswietlenia
+ 1 oswietlenie migawkowe
Witam
Ja bym to widział tak:
Jeśli kompakt, to koniecznie z gorącą stopką na zewnętrzną lampę błyskową, ewentualnie do wyzwolenia oświetlenia błyskowego. Ewentualnie używaną lustrzankę.
Zestaw niemal idealny to Olympusy serii E-4xx lub E-5xx z obiektywami kitowymi. Te tanie plastykowe obiektywy świetnie radzą sobie z aberracją chromatyczną i mają bardzo znikomą dystorsję (14-42mm, w zakresie 35-42 - większe przedmioty, gdy nie ma miejsca na odejście). Obiektyw 40-150mm f/4.0-5.6 poza walorami optycznymi ma jeszcze tę zaletę, że ustawia ostrość już 0,9m.
Stół bezcieniowy - myślę, że stół to znacznie lepsze rozwiązanie niż namiot. Co do konstrukcji stołu to osobiście wykorzystuję arkusz mlecznej pleksi (opal czy coś w tym stylu). Konstrukcja jest bardzo prosta, góra arkusza zamocowana choćby do ściany, a część pozioma podparta jakąś nieskomplikowaną konstrukcją, choćby wystruganą z drewna. Niestety nie jest to najtańszy materiał. Za to całkiem dobrze udaje się go podświetlić od spodu, nawet tanią, wiekową manualną lampą błyskową, wyzwalaną przez fotocelę, a których jest sporo na Allegro.
W przypadku tła kolorowego i przedmiotów o małych gabarytach można zainteresować się folią samoprzylepną, z której wykonuje się szyldy reklamowe. Oczywiście musi to być folia matowa, z tego co wiem maksymalna dostępna szerokość to 110cm, długość bez ograniczeń. Ma bardzo gładką powierzchnię i nie pustoszy portfela.
Oświetlenie - zdecydowanie polecam błyskowe. Nie ma się go co bać, a działa się z nim zdecydowanie przyjemniej niż z tanim stałym, opartym o świetlówki kompaktowe. Ja zaopatrywałem się w sklepie Funsports i zarówno z obsługi jak i ze sprzętu jestem zadowolony.
Modyfikatory światła - myślę, że na początek spokojnie wystarczy kilka płyt styropianu, które z jednej strony można pomalować na czarno, takie "wytłumienie" światła też się czasami przydaje.
Witam
Ja bym to widział tak:
Jeśli kompakt, to koniecznie z gorącą stopką na zewnętrzną lampę błyskową, ewentualnie do wyzwolenia oświetlenia błyskowego. Ewentualnie używaną lustrzankę.
Zestaw niemal idealny to Olympusy serii E-4xx lub E-5xx z obiektywami kitowymi. Te tanie plastykowe obiektywy świetnie radzą sobie z aberracją chromatyczną i mają bardzo znikomą dystorsję (14-42mm, w zakresie 35-42 - większe przedmioty, gdy nie ma miejsca na odejście). Obiektyw 40-150mm f/4.0-5.6 poza walorami optycznymi ma jeszcze tę zaletę, że ustawia ostrość już 0,9m.
Stół bezcieniowy - myślę, że stół to znacznie lepsze rozwiązanie niż namiot. Co do konstrukcji stołu to osobiście wykorzystuję arkusz mlecznej pleksi (opal czy coś w tym stylu). Konstrukcja jest bardzo prosta, góra arkusza zamocowana choćby do ściany, a część pozioma podparta jakąś nieskomplikowaną konstrukcją, choćby wystruganą z drewna. Niestety nie jest to najtańszy materiał. Za to całkiem dobrze udaje się go podświetlić od spodu, nawet tanią, wiekową manualną lampą błyskową, wyzwalaną przez fotocelę, a których jest sporo na Allegro.
W przypadku tła kolorowego i przedmiotów o małych gabarytach można zainteresować się folią samoprzylepną, z której wykonuje się szyldy reklamowe. Oczywiście musi to być folia matowa, z tego co wiem maksymalna dostępna szerokość to 110cm, długość bez ograniczeń. Ma bardzo gładką powierzchnię i nie pustoszy portfela.
Oświetlenie - zdecydowanie polecam błyskowe. Nie ma się go co bać, a działa się z nim zdecydowanie przyjemniej niż z tanim stałym, opartym o świetlówki kompaktowe. Ja zaopatrywałem się w sklepie Funsports i zarówno z obsługi jak i ze sprzętu jestem zadowolony.
Modyfikatory światła - myślę, że na początek spokojnie wystarczy kilka płyt styropianu, które z jednej strony można pomalować na czarno, takie "wytłumienie" światła też się czasami przydaje.
Czy przy zdjęciach na allegro abberacja jest tak ważna?
Popieram to co napisał kolega Ggrzesiek odnoście stołu bezcieniowego i oświetlenia błyskowego. To zdecydowanie dobry pomysł jest.
Nie kupuj kompakta z wielkim zoomem, bo przeważnie ma gorszą jakoś optyczną, od tych z zoomem 4 czy 5 krotnym.