Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat + zestaw studyjny

fotograficzny
13.12.10, 12:24
witam
Jestem nowy na forum i troszkę niezręcznie jest mi prosić od razu kogoś o pomoc, mam jednak nadzieję, że znajdą się dobre dusze, aby mi pomoc :)
Otóż mam przeznaczone 2000-2500zł na aparat cyfrowy + zestaw studyjny.
Do czego? Do robienia dobrej jakości zdjęć przedmiotom które będę wystawiał na allegro (wielkości laptopa 17-calowego). Chciałbym, aby dodatkowo aparat miał (o ile to możliwe) funkcje nagrywania video w dobrej jakości.
Czy ktoś mógłby mi pomoc ? :)
Chciałbym się zamknąć w 2200zł ale jeżeli na prawdę warto będzie dołożyć parę stówek :) to myślę, że coś tam się wydłubie jeszcze ze skarpety :)
Bardzo proszę o pomoc :)

Mirek54
13.12.10, 12:30
Byle jaka malpka,dwie lampki biurowe-takie na klamerki,jakis darmowy program do obrobki,plus nizsza cena przedmiotu niz u innych i nic wiecej nie trzeba-starczy 1000 w zupelnosci.

Rafał Czarny
13.12.10, 12:43
Za Mirkiem. Małpka za 600 stów będzie wystarczającą do takich zdjęć. Aż zanadto.

fotograficzny
13.12.10, 14:56
ja mam przeznaczone 2200zł na ten cel i chciałbym w całości wykorzystać tą kwotę, sprawa jest tego typu, że nie mogę wydać MNIEJ, ale mogę wydać troszkę więcej :)
moglibyście coś Panowie konkretnie doradzić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zastanawiam się teraz między :
- Canon 1000D
- SONY ALPHA 450
- SONY ALPHA 390
oraz taki zestaw :
- namiot 100x100x100
- http://allegro.pl/mega-moc-800w-oswietlenie-ciagle-caly-zestaw-i1345424063.html
- 2 x http://allegro.pl/oprawka-podwojna-super-jako-idealna-do-zestawow-i1350106057.html
- http://allegro.pl/zarowka-85w-400w-swiatlo-dzienne-5500k-gdy-i1351697842.html
takie cos, co wy na to?

rah
13.12.10, 15:20
Może coś takiego- Quantuum zestaw do fotografii bezcieniowej LH-40, koszt 480 zł w fotozakupy.pl. Aparat to już indywidualna sprawa i w tym wypadku nie ma już praktycznie znaczenia. Ale jak już to może E-PL1 z kitem za ok. 1500 zł. Zostanie jeszcze z 200 zł na torbę.

fotograficzny
13.12.10, 15:25
ten aparat mi się w ogóle nie podoba :(

najgorzej, że te aparaty (które przedstawiłem wcześniej) nie mają funkcji nagrywania video, ale z tego co czytałem to są najlepsze w swojej cenie, także mógłbym zrezygnować z tego video :( chociaż na prawdę bardzo mi zależy na dobrej jakości filmach, ale za to w małej rozdzielczości - proszę przedstawcie mi jakąś alternatywę również do tych aparatów z funkcją video

koniaczek
13.12.10, 15:49
Dobra jakośc + filmowanie to tak jak napisał rah - E-PL1. Nie wiem czemu Ci sie nie podoba? Bo nie wygląda jak lustrzanka?
To bardzo dobry uniwersalny aparat do którego możesz podłączyć rewelacyjne szkla i robi doskonałe filmy.

Masz do wyboru konkurencje:
Sony nex
Samsung NX
Tez spełniają kryteria, ale szklarnie maja ubogą.

fotograficzny
13.12.10, 15:55
wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą?

judasz
13.12.10, 16:18
wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą
------------------------------------------------------
skoro tak stawiasz sprawe to moge ci polecic np to :

ps. nic lepszejszego od pena w tym temacie chyba nie znajdziesz ,pzdr.

Wieprz
13.12.10, 16:24
Kurcze, czuję że tu mogłaby pomóc tylko Marzenka. Ona w tym temacie chyba siedziała.

fotograficzny
13.12.10, 16:37
w takim razie Marzenka wróć :)

koniaczek
13.12.10, 17:45
Mały -> słaby :) jakies podteksty :D

Widzę, że uważasz, że większe jest lepsze. czasem tak, ale małe tez może dużo.Jeśli szukasz czegoś solidniejszego to: E-P1 i E-P2 - ten drugi sporo droższy i bo nowszy, bebech ten sam. Oba mają metalowe obudowy.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/590867

Mam PENa i nie mogę powiedziec ze jest kiepski. A czesto wiekszy - inny aparat leży w szafie.

Ma Twoje potrzeby PEN bedzie dobry.

nightelf
13.12.10, 19:07
Co do zestawu studyjnego, to może zamiast namiotu bezcieniowego, sprawisz sobie stół bezcieniowy? Pozwala uzyskać efekt braku cienia na podłożu, bardzo przydatna rzecz.

fotograficzny
14.12.10, 02:36
A może lepiej wybrać jakiś porządny kompakt?

judasz
14.12.10, 02:39
A może lepiej wybrać jakiś porządny kompakt?

i tu dobrze gadasz - zreszta mirek ci smiechem zartem napisal ale sporo w tym racji,pzdr.

fotograficzny
14.12.10, 09:08
no dobra tylko jaki model ?:)

Rafał Czarny
14.12.10, 09:21
Mój nos wyczuwa tu trolla. "EPL1, mały, niesolidny...". Coś mi tu śmierdzi. Marzenka?

fotograficzny
14.12.10, 09:41
gdyby Twój nos był bardziej czuły to zwąchałby, że jestem zupełnym laikiem i opieram się tylko na waszych opiniach, brak mojej wiedzy nie daje Ci prawa do obrażania mnie ...
a może kompakt z wymienna optyka?

hades
14.12.10, 10:25
Odrobina doświadczenia (tego się nie przeskoczy), dowolny aparat i oświetlenie (dwa źródła, choćby takie jak podałeś w czwartym poście).

Upierasz się przy lustrzance, niech będzie lustrzanka, dowolna. Kompakt, porządny, to w olku PEN z dodatkowym plusem, wymienną optyką (w miarę potrzeb) i zapisem wideo. Koledzy, swoimi poradami bynajmniej nie narzucają wyboru, lecz polecają to co dobrze znają. Przy tym uwzględnili Twoje potrzeby.

I nie ma aparatów dobrych w swojej cenie. Wszystkie, dostępne z drugiej ręki bądź obecnie produkowane, zapewniają odpowiednią jakość zdjęć do potrzeb przedstawiania produktów na aukcjach. Jedynie wideo, to domena niestety tylko najnowszych konstrukcji.

kurokial
14.12.10, 10:53
a może kompakt z wymienna optyka?

No PEN właśnie.

fotograficzny
14.12.10, 11:10
czyli kompakt tez sie nada?

NightCrawler
14.12.10, 11:19
Prawie wszystko się nada.
Wszystko zależy od umiejętności.

Rafał Czarny
14.12.10, 11:29
gdyby Twój nos był bardziej czuły to zwąchałby, że jestem zupełnym laikiem i opieram się tylko na waszych opiniach, brak mojej wiedzy nie daje Ci prawa do obrażania mnie ...

Doświadczenia nie masz ale już wiesz, że PEN jest niesolidny. :roll: A ludzie czytają takie wątki i informacja idzie w świat.

Cytuję twoje wypowiedzi dot. Pena:

ten aparat mi się w ogóle nie podoba :(

wydaje się niezbyt solidny, a skoro jest taki mały to raczej jest słaby? chyba, że pozory mylą?

Moominek
14.12.10, 11:32
Podstawa do Twoich celów jak dla mnie to dobre światło i tło (a najlepiej stół lub namiot bezcieniowy). Kompakt myślę będzie lepszy (większa GO), przy dobrym świetle i tak będziesz używać niskiej czułości, duża rozpiętość tonalna też raczej nie będzie potrzebna.
Wyklikane z mobilka

kurokial
14.12.10, 12:24
http://allegro.pl/panasonic-lx2-stan-bardzo-dobry-komplet-i1368462234.html
plus stół bezcieniowy :grin:

fotograficzny
14.12.10, 13:15
a takie:

http://allegro.pl/panasonic-dmc-fz100-fullhd-usb-sklep-w-wa-raty-i1362763343.html
a taki:
http://allegro.pl/canon-sx30-is-8-16gb-lad-aku-torba-statyw-24h-i1350375584.html
moze taki
http://allegro.pl/fujifilm-finepix-hs10-30x-full-dodatki-bilgoraj-i1362673555.html

+ namiot 80x80x80
+ 3 stale oswietlenia
+ 1 oswietlenie migawkowe

Ggrzesiek
14.12.10, 13:41
Witam

Ja bym to widział tak:

Jeśli kompakt, to koniecznie z gorącą stopką na zewnętrzną lampę błyskową, ewentualnie do wyzwolenia oświetlenia błyskowego. Ewentualnie używaną lustrzankę.

Zestaw niemal idealny to Olympusy serii E-4xx lub E-5xx z obiektywami kitowymi. Te tanie plastykowe obiektywy świetnie radzą sobie z aberracją chromatyczną i mają bardzo znikomą dystorsję (14-42mm, w zakresie 35-42 - większe przedmioty, gdy nie ma miejsca na odejście). Obiektyw 40-150mm f/4.0-5.6 poza walorami optycznymi ma jeszcze tę zaletę, że ustawia ostrość już 0,9m.

Stół bezcieniowy - myślę, że stół to znacznie lepsze rozwiązanie niż namiot. Co do konstrukcji stołu to osobiście wykorzystuję arkusz mlecznej pleksi (opal czy coś w tym stylu). Konstrukcja jest bardzo prosta, góra arkusza zamocowana choćby do ściany, a część pozioma podparta jakąś nieskomplikowaną konstrukcją, choćby wystruganą z drewna. Niestety nie jest to najtańszy materiał. Za to całkiem dobrze udaje się go podświetlić od spodu, nawet tanią, wiekową manualną lampą błyskową, wyzwalaną przez fotocelę, a których jest sporo na Allegro.

W przypadku tła kolorowego i przedmiotów o małych gabarytach można zainteresować się folią samoprzylepną, z której wykonuje się szyldy reklamowe. Oczywiście musi to być folia matowa, z tego co wiem maksymalna dostępna szerokość to 110cm, długość bez ograniczeń. Ma bardzo gładką powierzchnię i nie pustoszy portfela.

Oświetlenie - zdecydowanie polecam błyskowe. Nie ma się go co bać, a działa się z nim zdecydowanie przyjemniej niż z tanim stałym, opartym o świetlówki kompaktowe. Ja zaopatrywałem się w sklepie Funsports i zarówno z obsługi jak i ze sprzętu jestem zadowolony.

Modyfikatory światła - myślę, że na początek spokojnie wystarczy kilka płyt styropianu, które z jednej strony można pomalować na czarno, takie "wytłumienie" światła też się czasami przydaje.

kurokial
14.12.10, 16:42
Witam

Ja bym to widział tak:

Jeśli kompakt, to koniecznie z gorącą stopką na zewnętrzną lampę błyskową, ewentualnie do wyzwolenia oświetlenia błyskowego. Ewentualnie używaną lustrzankę.

Zestaw niemal idealny to Olympusy serii E-4xx lub E-5xx z obiektywami kitowymi. Te tanie plastykowe obiektywy świetnie radzą sobie z aberracją chromatyczną i mają bardzo znikomą dystorsję (14-42mm, w zakresie 35-42 - większe przedmioty, gdy nie ma miejsca na odejście). Obiektyw 40-150mm f/4.0-5.6 poza walorami optycznymi ma jeszcze tę zaletę, że ustawia ostrość już 0,9m.

Stół bezcieniowy - myślę, że stół to znacznie lepsze rozwiązanie niż namiot. Co do konstrukcji stołu to osobiście wykorzystuję arkusz mlecznej pleksi (opal czy coś w tym stylu). Konstrukcja jest bardzo prosta, góra arkusza zamocowana choćby do ściany, a część pozioma podparta jakąś nieskomplikowaną konstrukcją, choćby wystruganą z drewna. Niestety nie jest to najtańszy materiał. Za to całkiem dobrze udaje się go podświetlić od spodu, nawet tanią, wiekową manualną lampą błyskową, wyzwalaną przez fotocelę, a których jest sporo na Allegro.

W przypadku tła kolorowego i przedmiotów o małych gabarytach można zainteresować się folią samoprzylepną, z której wykonuje się szyldy reklamowe. Oczywiście musi to być folia matowa, z tego co wiem maksymalna dostępna szerokość to 110cm, długość bez ograniczeń. Ma bardzo gładką powierzchnię i nie pustoszy portfela.

Oświetlenie - zdecydowanie polecam błyskowe. Nie ma się go co bać, a działa się z nim zdecydowanie przyjemniej niż z tanim stałym, opartym o świetlówki kompaktowe. Ja zaopatrywałem się w sklepie Funsports i zarówno z obsługi jak i ze sprzętu jestem zadowolony.

Modyfikatory światła - myślę, że na początek spokojnie wystarczy kilka płyt styropianu, które z jednej strony można pomalować na czarno, takie "wytłumienie" światła też się czasami przydaje.

Czy przy zdjęciach na allegro abberacja jest tak ważna?

nightelf
14.12.10, 21:40
Popieram to co napisał kolega Ggrzesiek odnoście stołu bezcieniowego i oświetlenia błyskowego. To zdecydowanie dobry pomysł jest.

Nie kupuj kompakta z wielkim zoomem, bo przeważnie ma gorszą jakoś optyczną, od tych z zoomem 4 czy 5 krotnym.