Zobacz pełną wersję : GF1 czy PEN - mam dylemat!
Oczy mnie już bolą od czytania, głowa od zmiennych decyzji, w końcu wybór padł na GF1. Kliknęłam, zamówiłam z odbiorem osobistym w sklepie (EURO).
Wytłumaczyłam sobie, że cena...taka właśnie musi być wysoka....
Dobra, pojechałam odebrać.
No i na tym kończy się zwyczajowa historia...;)
Zamiast GF1 +20/1.7 ...przysłano do sklepu GF1+14-45mm - w cenie.... tego droższego (naleśnikowego!) zestawu.
No cóż... ale postanowiłam drążyc temat - okazało się, że jakiś generalny błąd mają w magazynie, bo kod kreskowy zczytany z pudełka (KIT14-45) pokazywał cene zestawu z naleśnikiem.... i pokazwyał specyfikację z nalesnikiem! Czyli nawet jak ponownie zamówię zestaw z 20mm, to...ponownie przyleci zestaw w zoomem:evil:
W dodatku 3000zł za GF1+14-45 to chyba jedynie desperaci wyłożą....
Przeszukuje allegro i sklepy.... no i ... widzę ciemność:-x
GF1 występuje niezwykle rzadko, zazwyczaj w kolorach czerwonym i srebrnym....
Stąd ...ponowne rozterki - a może jednak PEN?
Tyle, że po głowie chodzi mi EP2 - ze względu na gałkologię, której brak w EPL1, no i ogólnie EP2 jest jakiś bardziej rasowy:wink:
Teraz meritum - wiem, że GF1 ma zdecydowanie szybszy AF od PENów. Ale... czy jeśłi zdecyduje się na EP2 z 20mm/1.7, to dalej będzie tak jak EPL1 ostrzył "tam i nazad"? czy ze stałką panasa jest wyraźnie lepiej?
Chodzi o szybkość ale także o wydajność AF w słabszym świetle....
PS Zawsze tak było kiepsko z dostepnością GF1???
PS Nie będę próbowac zamawiać GF1 z zoomem (w nadziei, że przyleci z naleśnikiem:roll:), bo w ofercie nie ma koloru czarnego:-P
Jeśli brać PENa to e-p1. maja na niego rewelacyjna cena u różnice między e-p1 a e-p2 sa kosmetyczne (jak nie nie bierze pod uwage kupna elektronicznego wizjera).
tu przyklad dobrej ceny: http://allegro.pl/olympus-pen-e-p1-ep1-14-42-torba-8gb-2aku-uv-gwar-i1323068326.html
Pozdrawiam
PS jak kupisz pena z tej aukcji to w cenie gf1 kupisz jeszcze 20/1.7 i gratis masz 14-42 :)
No.. właśnie:twisted:
Zawsze musi być coś...
Nastawiłam się na GF1, ze względu na AF, mimo, że wizjer zewnętrzny słaby, no ale wyświetlacz lepszy...:?:
teraz patrzę na PENy myśląc, że wolniejszy AF zrekompesować mogę lepszym (choc wcale nie tanim!) wizjerem VF2.
Do EP1 wizjera nie podepnę... ale cena znacznie bardziej "user-friendly"...
Dlatego patrzę w strone EP2
Jestem w punkcie wyjścia:oops:
Czy AF w EP1 jest porównywalne z EPL1?
Jak będzie działać z 20/1.7?
PS nawet taniej EP1 znalazłam
http://allegro.pl/nowy-olympus-pen-e-p1-14-42mm-f-3-5-5-6-i1327304283.html
GF1 chyba jeszcze w sprzedaży:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/735327
Na Allegro nowe GF1 po 1 499. Sprzedawca i-Deal - bralem od nich kiedys GH1, mozna negocjowac cene. Do tego kup 20'ke za ok. 1000 i juz.
Zadzwoń do Euro i nie będzie problemu. Kiedyś miałem podobny problem jak zamawiałem k200d. Sprzedawca w sklepie przedzwonił do sklepu internetowego i na drugi dzień miałem co chciałem. Do tego dostałem filtr UV gratis. Jeżeli mają na stanie, to wyślą Ci wszystko za co tylko zapłacisz ;-).
Mam zestaw e-p1 +20/1.7.
Na minus:
- AF - szybkość pędzącego żółwia (ale ja mam przyzwyczajenia z canona 40d ;-) ). W e-p2 chyba podobnie.
- ekranik - raczej słabiutki (jakość taka sama jak w 40d, czyli nie zawsze jestem w stanie określić, czy zdjęcie jest ostre - zwłaszcza na f1.7-f2.0). W e-p2 można podłączyć wizjer, ale nie wiem na ile on pomaga.
- pokrętło tylne (nawigator) - jak dla mnie masakryczne rozwiązanie. Ząbki zbyt malusie, a co gorsza podczas jego używania zdarza mi się niechcący go nacisnąć. Częściej ustawiam na A lub S i koryguję ekspozycję górnym przyciskiem +/-.
Na plus:
- stabilizacja z 20/1.7 (dlatego właśnie wybrałem olego, a nie panasa),
- kolorki ;-) Chociaż robię JPG+RAW to i tak spora część zdjęć ma charakter kronikarski i nie muszę grzebać w raw-ach, aby poprawiać kolor (np: skóry).
- wielkość (ale GF1 też jest niewielki, przynajmniej w porównaniu do 40d ;-) ).
- nie lubię wysokich iso, ale w tym Penie akceptuję 320-400 (taki purysta ze mnie ).
co jest dla mnie zbędne:
- filtry artystyczne. na początku mnie to bawiło, ale teraz w ogóle ich nie używam.
- brak lampy błyskowej (wystarczy mi 20/1.7 ).
W porównaniu do GF1 (nie miałem, ale dużo czytałem ;-) ) brakuje mi dwóch rzeczy: szybszego AF (podobno nawet funkcja śledzenia nie jest, aż taka tragiczna) i ergonomii pokręteł. Jednak brak stabilizacji w korpusie bardzo mnie zniechęca do korpusów panasa.
Gdybym jeszcze raz mógł wybrać to kupiłbym pena (ewentualnie poczekał na e-p3), lub.... kupił GH1/GH2. Wiem, wiem..napisałem, że brak stabilizacji przekreśla u mnie puszki panasów już na starcie, ale jednak GH1/GH2 ma kilka innych zalet, które w mojej opinii są baaardzo atrakcyjne :-).
Zadzwoń do Euro i nie będzie problemu. Kiedyś miałem podobny problem jak zamawiałem k200d. Sprzedawca w sklepie przedzwonił do sklepu internetowego i na drugi dzień miałem co chciałem. Do tego dostałem filtr UV gratis. Jeżeli mają na stanie, to wyślą Ci wszystko za co tylko zapłacisz ;-).
Ta opcja... już była grana..
Oni po prostu są przekonani, że mi wysłali dobrze, bo u nich w systemie wszystkie opakowania z 14-45 widnieją jako KIT z 20mm (kod kreskowy)- a wiesz... system rzecz święta.
Na allegro widziałam tę jedyną chyba ofertę... i byłoby super gdyby nie kolor:evil:
Nie wiem czy zauważyliście, że FJ który do tej pory nie handlował wyższymi modelami Panasonica ma je teraz w ofercie - pojawił się LX5 oraz dwa z systemu m4/3.
Mailowo dostałam odpowiedź, że może i GF1 będą mieć w ofercie - Oby!
Czy mam mylne wrażenie, czy jednak mnie lekko kierujecie z powrotem w stronę Gf1?
Mam zestaw e-p1 +20/1.7.
Na minus:
- AF - szybkość pędzącego żółwia (ale ja mam przyzwyczajenia z canona 40d ;-) ). W e-p2 chyba podobnie.
.
Moje przyzwyczajenie... hmm może spowodowac szok jeszcze większy:cool:
PS Co na dziś wiadomo o EP-3?
PS Co na dziś wiadomo o EP-3? Wiadomo, że powinien być. Resztę masz w mojej stopce ;-).
p.s.
wracając do porównania e-p1 vs 40d - po przesiadce robię troszkę więcej zdjęć na co dzień.... tak ze 100 razy więcej ;-)
i migawka to znosi?:wink:
Dochodzę do wniosku, że dylemat to
Szybki, sprawny AF vs stabilizacja w body.
Reszta, jak się dokładnie przyjrzeć jakoś mniej więcej się równoważy.
W tle jest także argument ceny:evil:
Teraz meritum - wiem, że GF1 ma zdecydowanie szybszy AF od PENów. Ale... czy jeśłi zdecyduje się na EP2 z 20mm/1.7, to dalej będzie tak jak EPL1 ostrzył "tam i nazad"? czy ze stałką panasa jest wyraźnie lepiej?
A testowałeś peny z nowym Firmware, który ma znacząco poprawiać AF... i według testów, to robi?
Nie wiem jak AF w e-p1/e-p2 ale 20/1,7 z e-pl1 po aktualizacji softu chodzi całkiem przyzwoicie, minimalnie wolniej co w gf-1. :wink:
Snuffi:
jaki masz aktualnie firmware na body i szkło (20/1.7)
Ja nie mam 20 1,7. Pożyczyłem kumplowi mojego e-pl-a z 1,1. On ma gf-1 z 20 po wszystkich upgradach i to nasza wspólna opinia :wink:
Oczywiście problem z machaniem przysłoną przez aparat non-stop nadal występuje :)
Opinie są podzielone - jak zwykle.
Ja mogę tylko czytać i oglądać w necie.
Znalazłam takie porównanie
http://www.youtube.com/watch?v=2lsK-2xMtP8&feature=related
Porównanie z GH-1 - ale nie o to chodzi.
EP1 jest tam testowany przed i PO aktualizacji firmware. Moim subiektywnym zdaniem, aktualizacja nie zmieniła nic na lepsze, wręcz raz czy dwa AF się mocno "zapętlił". Tyle, że nie jest wiadome jaki obiektyw był do PENa podpięty.
Opinie są podzielone - jak zwykle.
Ja mogę tylko czytać i oglądać w necie.
Możesz kupić obie puszki. Przetestować pod względem własnych wymagań i oddać tą, która mniej spasuje.
Po co gdybać i oglądac filmiki w necie, jak można samemu.
Wątek by nie powstał...gdybym mogła...
Przeciez pisałam, że decyzja była podjęta... i co było potem:-P
Testowałem E-PL1 z 20/1.7 i nie zauważyłem problemów z ostrzeniem, jakichkolwiek. Firmware 1.0. Przy tak jasnym, stałoogniskowym obiektywie nie powinno być zauważalnych różnic pomiędzy korpusami m4/3 Panasonika i Olympusa. Jeśli ta 20-tka ma być Twoim głównym szkłem, to naprawdę obojętne, który korpus wybierzesz.
Natomiast jeśli chodzi o moje zdanie, to wybrałbym Olympusa, ma dobre ceny, a stabilizacja jest mi bardziej potrzebna niż szybki AF. Poza tym różnice w AF nie są dla mnie aż takie znaczące, dla Ciebie może być inaczej.
Powiedzcie proszę jeszcze jedną rzecz:
czy Lumix 20mm/1.7 w połączeniu z jakimś PENem działa zupełnie bezproblemowo? Nie ma żadnych ograniczeń, wszystkie "funkcje" działają?
Ja wiem, że mocowanie i system są te same, jednak czy nie istnieje jakaś niezgodność softowa albo cos podobnego, co wpływa na jakość pracy takiego zestawu PEN + 20/1.7?
Przy tak jasnym, stałoogniskowym obiektywie nie powinno być zauważalnych różnic pomiędzy korpusami m4/3 Panasonika i Olympusa
Nie. Walkowalismy temat juz kilka razy na forum.
Oly ma 2x wolniejszy odczyt z matrycy, niz Gx, GFx, GH1 i 4x wolniejszy niz GH2.
Bez miany powyzszego - Oly jest w stanie przyspieszyc kosztem dokladnosci i powtarzalnosci, co potwierdzaja testy Optycznych.
Pytanie jeszcze o AF w WIDEO: czy jest tak slabo, jak bylo do tej pory? Czy doscignal Panasa?
EP1 jest tam testowany przed i PO aktualizacji firmware. Moim subiektywnym zdaniem, aktualizacja nie zmieniła nic na lepsze, wręcz raz czy dwa AF się mocno "zapętlił". Tyle, że nie jest wiadome jaki obiektyw był do PENa podpięty.
Jeśli takimi tekstami sypiesz bierz GF1, sama kiedyś pisałaś, że przesiadasz się z Nikona, co też gra na korzyść Panasa.
Ja tylko powiem tak: mając i EPL-1 (14-150) i GF1 z kilkoma stałkami, coraz częściej biorę do zdjęć PEN'a a do video GF1 i szkło wg preferencji/humoru czy pogody ;)
Kupując GF1 nie możesz narzekać na AF, przestaw sobie od razu styl obrazka z standard na smooth (-1, -2, 0 lub 1, -2) i masz rewelacyjne kolorki.
Przy jpg koniecznie ustaw balans bieli na flash (nie bój się kolorków na LCD przed zrobieniem fotki ;)) podczas zdjęć z lampą.
Oly:
Kiedyś i tak zatęsknisz za IBIS więc i tak sobie kupisz jakieś body Oly. Tu polecam imho rewelacyjnego 14-150.
Wychodząc z powyższego założenia na początek kup sobie GF1 z 20/1.7.
Nie. Walkowalismy temat juz kilka razy na forum.
Oly ma 2x wolniejszy odczyt z matrycy, niz Gx, GFx, GH1 i 4x wolniejszy niz GH2.
A to przepraszam, nie odrobiłem lekcji i napisałem "na chłopski rozum" ;-).
Niemniej, dyskomfortu w ostrzeniu nie odczułem, na moje potrzeby po prostu wystarcza.
Ja wziąłem EP1 z powodu:
- CENY
- Stabilizacji
- wielkosci
mam 20/1.7 i razem to super tandem. Teraz testuje go z 70-300 ale do tego musze i tak statyw kupic.
Myślę, że potencjalny nabywca powinien wziąć pod uwagę też wypluwane jpeg-i:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicgf1/page32.asp
Potencjalny nabywca powinien się zastanowić, czy w ogóle powinien brać jpegi pod uwagę.
Potencjalny nabywca tego sprzętu to najczęściej amator. Więc tak - powinien brać jpeg-i pod uwagę. Sprawny silnik jpg zawsze lepiej mieć niż nie mieć.
Żaden z silników jpeg w tych aparatach nie jest sprawny. Wystarczy zajrzeć do linka, który podałeś, i porównać z rawami. Można jedynie wybierać między niesprawnym silnikiem jpeg lub jeszcze bardziej niesprawnym... ;) Jeśli amatora taki wybór satysfakcjonuje, oczywiście wtedy powinien zwracać uwagę na jpegi. Wręcz nalegam :) Lepiej mieć źle, niż nie mieć wcale, to fakt ;)
no to ja się dołączam do tego tematu...
a gdzie w tym wszystkim (mój ulubiony) E-PL1 ??
czy ta puszka jest czarną oFFcą ??
... hmm .. mi się wydaje, że oprócz słabej klawiszologii/guzikologii jest dobry (?)
E-PL1 to to samo, co cała reszta, tylko bez guzików i w plastikowym opakowaniu.
Podany link do jpgów z PENa vs GF1 - pokazuje tak niewielkie różnice, że jak dla mnie pomijalne zupełnie.
Jestem przyzwyczajona do obróbki rawów, ważne zdjęcia raczej zawsze robię "surowe". Skoro jest mozliwość kontroli nad parametrami w post-procesie, to czemu z tego nie korzystać?
Pstryki "notatkowe" mogą być w jpg - w końcu subtelne róznice kolorystyczne nie mają w tym przypadku znaczenia.
Myślę, że żadna opcja nie jest czarną owcą, ja po prostu nie biorę EPL1 pod uwagę ze względu na guzikologię (a raczej jej brak) i zbyt duży udział plastiku w ... aparacie.
Dodatkowo - tak się teraz porobiło z cenami, że EP-1 (z zoomem) jest wręcz nieprzyzwoicie tani:wink: - np w FJ
No i naprawdę EP-1 i EP2 mają w sobie coś z klasycznych PENów, EPL-1 niestety juz nie:evil: Tylko moje zdanie.
Inne ficzery EPL1 nie są dla mnie na tyle ważne (o ile w ogóle), żeby patrzeć w jego stronę.
Jeśli dokupię wizjer to...optycznego Voigtlandera, a lampy... szczerze powiedziawszy nie zamierzam używać wcale.
Stąd EPL-1 nie ma w mojej stawce.
Skarbie, to nie było do Ciebie... to wołanie o pomoc innych
:esystem:
Pstryki "notatkowe" mogą być w jpg - w końcu subtelne róznice kolorystyczne nie mają w tym przypadku znaczenia.
Nie ma w sumie problemu. Nasycenie kolorów można sobie ustawić w puszce jak Ci się podoba.
TOKIN,
ale Ty już wybrałaś. Po co ten watek?
Realne problemy z dostępnością sprawiły, że... wybór ciągle otwarty. O!
Skąd jesteś? Bo w MM Poznań w King Crossie stoi sobie czarny gf-1 z 20 za 2799pln
Tokin,
w takim razie poczekaj jeszcze i być może kupisz e-p3 :) - i po problemie
GF1 + 20mm ponizej 2 500 - czerwony i czarny:
http://www.pixmania.pl/pl/pl/4193856/art/panasonic/lumix-dmc-gf1ceg-r-w-zest.html
Panasonic Lumix GF1 12.1MP Digital System Camera 20mm: Amazon.co.uk: Electronics@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/41joy6IJkaL.@@AMEPARAM@@41joy6IJkaL (http://www.amazon.co.uk/Panasonic-Lumix-GF1-20mm-Lens/dp/B002OB494G/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1291132998&sr=8-1)
zostawcie dziewczę w spokoju... ja ją rozumiem
:-P
:esystem:
Nad amazonem się serio zastanawiam - i jak widzę minimalnie cena tam tez rośnie - Święta już?,
pixmania...choćby miała za pół darmo, niestety odpada.
Ale dręczy mnie EP-2 z wizjerem VF-2 i olkowym naleśnikiem///
Za ile można realnie odsprzedać 17/2.8
ja właśnie odsprzedałem wyślę ci pv
Nad amazonem się serio zastanawiam - i jak widzę minimalnie cena tam tez rośnie - Święta już?,
Na Amazonie ceny pulsują z dnia na dzień. GF1 z 14-45 był już za 390 funtów, a teraz jest jakieś 8 dyszek droższy. Z dwudziestką ma fajną cenę :)
Ale od razu mówię: weź pod uwagę różnice w VAT (niestety, Amazon EU liczy nas na 22%! -- kupowałem niedawno znajomej ten aparat za 404 funtów, z których zrobiło się 420) oraz kursy walut. Jak masz kiepską kartę (czyli każdą inną niż Polbank) to dopłacasz dodatkowo...
w Media Markt E-PL1 można kupić za 1500 zł z kitowym obiektywem,
pozdrawiam
TOKIN - jest ciąg dalszy zakupów decyzja już podjęta, tak z ciekawości pytam?
Do wszystkich mających dylemat.
Na dpreview ukazały się sample z 645D, proponuję porównać na twarzy kobiety z euro banknotu następujące puszki:
645D
E-PL1
LX5
A55
Szkoda, że nie można wybrać 5D2. Dwie z puszek reprezentuje zupełnie inną półkę cenową a dwie się zazębiają (dylemat zniknie po Oly 12mm).
I teraz ustawiamy raw, iso 1600 - dla 645D i A55, oraz iso 3200 dla LX5 i E-PL1, imho b. fajnie pokazuje co wybrać wg. stanu posiadanych biletów NBP.
Porównania faworyzuje tak na około 1/3EV aparat A55.
Imho E-PL1 mistrz, Alfiok jest duuużo lepszy w cieniach, ale jak mu dodamy 1/3EV będzie kapkę gorszy, poza tym struktura kolorowego szumu w Olku jest imho b. przyjemna i mi osobiście przypomina najlepsze czasy Ixusa II i 5D classic: idealny balans pomiędzy kolorowym grochem a nie wypranym/zostawionym szczegółem.
TOKIN - jest ciąg dalszy zakupów decyzja już podjęta, tak z ciekawości pytam?
Zapadła:cool:
Dzis została wykonana. Mały gadżet dodatkowy już zamówiony:-P
Co więcej ... mam maluszka w domu, bateria się ładuje:grin:
PS ma ktoś 20mm/1.7 na sprzedaż???
jak jej (tej zabawce) na imię?
Mały gadżet dodatkowy już zamówiony:-P
Po tym wnoszę, że maluszkiem może być celownik VF-1 lub 2 do PENa.
jak jej (tej zabawce) na imię?
Czyli jednak Olympus, E-P2. Czy zgadłem? ;-)
Po tym wnoszę, że maluszkiem może być celownik VF-1 lub 2 do PENa.
Czyli jednak Olympus, E-P2. Czy zgadłem? ;-)
hmmm:cool:
Jak to w życiu bywa, zdecydował los.
Znacie tę historię...?
To posłuchajcie:)
GF1 podoba mi się bardzo, bardzo. Zatem mimo niepowodzenia z EURO w zesżłym tygodniu, postanowiłam...raz jeszcze zmierzyć się z materią.
Tym razem zamówiłam 2 zestawy - jeden GF1 z 14-45 (za 2650) drugi GF1 z 20mm (za 2990). Założyłam, że może w systemie te dwa kity są pozamieniane... i jak zamówię oba, to któryś będzie trafny:twisted:
Moja nadzieja była jednak przedwczesna - owszem przyszły dwa zestawy - w dwóch cenach ale... oba z obiektywem 14-45:!::shock:
Infolinia jest nieprzekonywalna, jakby gadać do ściany, obrazu itp
Co więcej... pomylony kit (zamiast 20tki jest 14-45) jest w EURO tylko jeden - teraz przyszedł ten sam co poprzednio... tak samo jak poprzednio...pomylony:evil:
Nie? to Nie!:-P
Zestaw EP2 z kitem i wizjerem http://fotoklik.pl/foto/mikro-cztery-trzecie/olympus-e-p2-14-42mm-f-3-5-5-6-w-magazynie.html
Włożyłam do koszyka... i wtedy miły Pan w miłym mailu napisał, że tego kita nie ma i ...nie będzie raczej.
Nie? To NIE!:-P
Cała ta sytuacja wydała mi się po raz kolejny chora...!
Wybrałam sobie model i obiektyw i kolor i nikt nie chce mi tego sprzedać...? Nie? To NIE!:-P
Poszłam do realnego sklepu i kupiłam dostępny ...
EPL-1:shock::!:
w wybranym przez siebie kolorze - czarnym:cool:
Co więcej - wzięłam karton nawet go nie otwierając w sklepie - co dziwne zawartość zgadza się w 100%, wszystko dziewicze.
Przed zakupem spróbowalam jak mi będzie działanie w trybie priorytetu przysłony (99% dla mnie) szło..? .... lekko nie jest, ale stwierdziłam że się przyzwyczaję, może?
... albo nie?:wink:
Zobaczymy.
W sklepie próbowałam VF2 z PENem, bajecznie! Powiem szczerze, że to chyba ten mały gadżecik mnie ostatecznie przekonał do PENa!
Pomijając kwestię czytelności gdy słońce świeci za plecami, to... możliwość kadrowania w patrzałce zerkając z góry - no, bajer!:)
To co o nim piszą - to prawda. Czytelny:grin:, duży:grin:, drogi:evil:...:!:
hmmm:cool:
Jak to w życiu bywa, zdecydował los.
Gratulacje, mnie PL1 jeszcze nie zawiódł.
Gratulacje!!
Udanych zdjec i duzo zabawy, nos go ze soba, moze zacznij projekt typu "Zdjecie Kazdego Dnia" :grin:
Dzięki za gratulacje - normalnie jakbym.... znów za mąż wyszła?:wink:
Bateria się naładowała, mróz trzyma, jednak poszłam na spacer wokół osiedla. Zapewne jest to kwestia nowości jednak w miejscach, w których już od dawna nic ciekawego nie widziałam zrobiłam z 15-20 fotek.
Co najważniejsze, nikt na mnie nie zwracał uwagi, nie miałam wrażenia, że wzbudzam zainteresowanie przechodniów focąc zaśnieżony błotnik starego kultowego trabanta.
W analogicznej sytuacji z 300s, właściciel tegoż pewnie natychmiat wychynąłby z okna...i albo by mnie pogonił, albo zażądał .... tantiemów jakichś:wink:
Poza tym... ramię mi nie odpadło, ani nadgarstek nie boli.
PS 20mm:cool: kupiłam via allegro, zatem w tym tygodniu powinnam mieć zestaw według własnej konfiguracji.
Potem się zastanowię czy wymiana 14-42 na P14-45 ma sens...
EDIT: takie pytanie formalne mi się nasunęło - jak pisałam - ze sklepu wzięłam zamknięty karton. W śrdoku jest wsio co potrzeba, jest także druczek gwarancji - tyle, że... niepodbity... no bo nie otwierałam plomby na kartonie w sklepie. Mam dowód zakupu (paragon). Czy fatygować się do sklepu pownie celem podbicia druczku gwarancji? czy na razie mając dowód zakupu nie muszę teraz specjalnie się tym przejmować?
W sumie mam 7 dni na testowanie, więc ten tydzień zaczekam, a potem - podbijać gwarancję czy nie trzeba?
Ja też mam niepodbity. Podbić można w chwili ,gdy ewentualnie coś się zepsuje. Masz na to czas tak długo jak trwa gwarancja. Tak mi się przynajmniej zawsze wydawało ;-). Jak jest solidny sklep to nawet formalności z gwarancją, przesyłką do serwisu itp. załatwia sklep.
Ale zrób ksero paragonu w 2-3 egzemplarzach. Tusz z drukarek kasowych szybko blaknie.
Pozdrawiam. romeq
TOKIN, zaskoczyłaś chyba wszystkich śledzących ten wątek :) Miałaś niezłą jazdę z tym zakupem, widocznie "tak miało być". Gratulacje!
Jak już oswoisz się ze sprzętem, to pokaż jakieś zdjęcia nim zrobione.
Ale zrób ksero paragonu w 2-3 egzemplarzach. Tusz z drukarek kasowych szybko blaknie.
Pozdrawiam. romeq
Można też trzymać w lodówce paragon lub sfotografować go ;-). W razie problemów można również próbować wystąpić o duplikat paragonu w sklepie. Z drugiej strony 2 lata w ciemnej szufladzie raczej powinien spokojnie sobie przetrwać.
Nie wiem jak oly, ale panas wprowadził taki sposób reklamacji w którym wystarczy tylko dowód zakupu bez podbitej papierowej gwarancji. Przydatne w przypadku zakupów przez internet.
gratuluje,
zestaw e-pl1 + 20/1.7 ma jakieś magnesy wbudowane, bo nie potrafię ich rozerwać.
kit jest moim zdaniem ok.
Napisz coś więcej o vizjerze, jak Twoje odczucia w stosunku do lustroweg wizjera?
Napisz coś więcej o vizjerze, jak Twoje odczucia w stosunku do lustroweg wizjera?
Bawiłam się nim w sklepie - naprawdę przeszedł moje oczekiwania - duży, jasny wyświetlacz (dodatkowo można jasność regulować), absolutnie żadnej pikselozy (w odróżnieniu od np wbudowanego w samsungowe aparaty - NX5/10), niewidoczne, szybkie odświeżanie. No i świetne uczucie jak patrzysz w dół, a widzisz/kadrujesz to, co jest na wprost Ciebie. Wyświetlane są wszystkie informacje z LCD - czyli chyba to co ustawisz? Wygodny pierścień regulacji dioptrii pod oko fotografującego.
Firmware 1.1 pozwala na patrzenie via wizjer, a zrobiona fota wyświetla się na dużym LCD. (poprzedni firmware nie wyświetlał foty na LCD bezpośrednio po zrobieniu, jeśli podpięty był wizjer)
Wiem, to bo testowałam wizjer na body ze starym firmware i foty nie były wyświetlane na LCD po zrobieniu, nowy 1.1 ma właśnie tę poprawkę w opisie - więc zakładam, że nie kłamią?
Pewnie w słabym świetle nie ma rewelacji?:cry: Jednak tego nie wiem na razie. Jak już będę go mieć w domu, pewnie zdołam napisać więcej.
W słabym świetle w menu jest funkcja NOCNE KADRY czy jakoś tak która podbija ziarno w wizjerze ale przynajmniej coś widać :P
W słabym świetle w menu jest funkcja NOCNE KADRY czy jakoś tak która podbija ziarno w wizjerze ale przynajmniej coś widać :P
czy to jest funkcja dla vf-2 czy dla pena?
Chyba dla PEN-a ale nie jestem pewny, bo vf-2 mam cały czas na body. Nie mam teraz aparatu i nie mogę sprawdzić - ale jutro zobaczę
Funkcja dla PENa - sprawdziłam, ustawiłam w ciemnym pokoju... działa - bardzo:)
Tym lepiej rokuje to dla vizjera:idea:
Cieszę się, że jesteś zadowolona!
:wink:
Mam wreszcie wizjer:grin:
czyli cały startowy komplet udało się złożyć...
Dla wątpiących - wizjer naprawdę wiele wnosi w użytkowanie PENa:)
żeby jeszcze nie był taki drogi (a najlepiej sprzedawany w komplecie gratis) :wink:
pozdrawiam
Też nie rozumiem czemu nie ma zestawów handlowych z wizjerem - kiedyś EP-2 bywało w takich KITach, ale teraz też takie zestawy są niedostępne.
Nie dość, że wizjer drogi, to trudno dostępny:evil:.... życie:!: