PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki monitor do obróbki zdjęć

Strony : [1] 2

Plumek
2.11.10, 18:58
Tak z ciekawości pytam... ;) Czego używacie do obróbki swoich zdjęć na potrzeby własne.

Mirek54
2.11.10, 19:32
nie ma mojego zestawu-stacjonarny z dobrym monitorem.

Plumek
2.11.10, 19:35
Przykro mi... Bo rozmiem, ze to nie jest "Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii"? Ty Mirek jesteś poza nawiasem heh ;)

k@czy
2.11.10, 19:43
Na wlasne potrzeby to nie uzywam wcale monitora...

Plumek
2.11.10, 19:48
Czyli też jesteś poza nawiasem ;)

k@czy
2.11.10, 21:32
Skoro juz dwoch jest poza nawiasem, to moze nawiasy sa w druga strone...? ;)

Plumek
2.11.10, 21:36
To i tak z matematycznego punktu widzenia, wszystko, co zostaje poza, to i tak jest "prawie wszystko" ;)

Krakman
2.11.10, 23:54
Ja też poza nawiasem.. Dobry zestaw stacjonarny z bardzo dobrym monitorem.:cool:

Plumek
3.11.10, 00:16
Cudujesz. Zakładam, że profesjonalista to odpowiedź czwarta: komp z dedykowanym monitorem. Bo to ich narzędzie pracy.

pmfoto
3.11.10, 00:22
Ja specjalnie nie cudowałem z wyborem monitora. Mam lcd samsunga 22' 225MW służy mi dobrze już od ponad 2 lat. Skalibrowany poprawnie, ustawiony na 5600K + adobeRGB1998. Jest ok do moich potrzeb. Foty i tak wole na papierze a do wrzucania w net wystarcza.

andytown
3.11.10, 00:23
Ja mam IIYama H540 - na IPS, polecam bardzo, można czasami wyrwać na allegro w dobrej cenie.

Dar-i-jush
3.11.10, 00:33
Taka uwaga techniczna.
Ankieta jest skonstruowana nieprawidłowo. Pytanie jest o rodzaj monitora, a odpowiedzi są nieprecyzyjne i niekoniecznie dotyczą monitora.

Przykład: odp. 1 i 2. Czy laptop bez dedykowanego monitora(1) nie jest tym samym co laptop z jakimś tam monitorem(2)? W obu przypadkach monitor nie jest dedykowany i może być "jakiś tam".

Przykład 2: odp 3 i 4 nie różnią się rodzajem monitora, tylko rodzajem użytkownika (amator, czy profesjonalista).

Pozdrawiam:wink:

k@czy
3.11.10, 01:56
:esystem:
Taka uwaga techniczna.
Ankieta jest skonstruowana nieprawidłowo. Pytanie jest o rodzaj monitora, a odpowiedzi są nieprecyzyjne i niekoniecznie dotyczą monitora.

Przykład: odp. 1 i 2. Czy laptop bez dedykowanego monitora(1) nie jest tym samym co laptop z jakimś tam monitorem(2)? W obu przypadkach monitor nie jest dedykowany i może być "jakiś tam".

Przykład 2: odp 3 i 4 nie różnią się rodzajem monitora, tylko rodzajem użytkownika (amator, czy profesjonalista).

Pozdrawiam:wink:
Stwierdzam, że głosowanie, które tu się odbywa w poważnych instytucjach, uważane byłoby za nieważne. Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują. Druga metoda... Kulkami. Są kulki czarne i czerwone, które otrzymuje każdy głosujący... Yyyy... Przepraszam białe i czarne, które otrzymuje każdy głosujący... Czarna za – lub odwrotnie: czarna za... Yyyy... Czarna przeciw – biała za lub odwrotnie. Jest trzecia metoda przez podniesienie rąk. Ta metoda jest najdoskonalsza....

AndrzejSzczecin
3.11.10, 02:22
ja proponuję jako taki komp (prawie każdy da sobie radę) i monitor Barco.
Zestaw będzie na 102!
Pozdrawiam

Artur
3.11.10, 02:25
zawsze można podnieść dwie ręce i nacisnąć przycisk sąsiada:wink:
wrzucanie kartek do trumny jest najdoskonalsze... i jest nie jawne, tajne znaczy... tylko czy ktoś wie ile było kartek przed...
k@czy nie macie teraz jakichś wyborów? o USA mi chodzi...
a tak a'propos liczenia, zaczęło się liczenie chińczyków... bagatela 6 milionów rachmistrzów odwiedzi 400 milionów domów:wink: wynik w kwietniu...

C+
3.11.10, 08:51
Brakuje profi stacjonarny z profi monitorem jestem amatorem.

apz
3.11.10, 08:59
zawsze można podnieść dwie ręce i nacisnąć przycisk sąsiada:wink:
wrzucanie kartek do trumny jest najdoskonalsze... i jest nie jawne, tajne znaczy... tylko czy ktoś wie ile było kartek przed...
k@czy nie macie teraz jakichś wyborów? o USA mi chodzi...
a tak a'propos liczenia, zaczęło się liczenie chińczyków... bagatela 6 milionów rachmistrzów odwiedzi 400 milionów domów:wink: wynik w kwietniu...

Przecież to plebiscyt, gdzie ci pasuje tam się kwalifikujesz...

Jaka jest różnica czy monitor jest jakiś czy dedykowany, każdy dedykowany jest jakiś, chyba, ze jakiś, to taki który się poprawnie nie kalibruje ale skąd posiąść taką wiedzę przed zakupem monitora, przed próbą ?
Ilu z nas ma kalibrator i kalibruje swoje monitory co jakiś czas ( ja mam i kalibruję jakby kto pytał ) nie zapytano w ankiecie... A może jest jakiś inny cel ukryty w tej ankiecie ?

Nieważne, Miłego Dnia wszystkim życzę.

PS. Uprzedzając ew, pytania, piłem tylko mineralną i przed chwilą kawę.

Plumek
3.11.10, 09:53
Ale marudzicie! To nie badanie przez OBOP, tylko zwyczajna forumowa sonda. Rozdrabnianie się na intele i AMD też mijałoby się z celem ;) Takie jest moje zdanie. Ciekawiło mnie ile osób korzysta z profesjonalnych monitorów za parę tysięcy złotych do uprawiania swojego hobby :) Ogólnie, a nie czy komp stacjonarny z bebechami z najwyższej półki - bo mi to lotto - ja tam wolę patrzeć na efekty pracy twórczej. Wtedy zrobiłabym jeszcze statystykę systemów operacyjnych i ile razy się komp posypał, a dysk szlag trafił...
Jeśli ktoś ma ze swoich zdjeć pieniądze (sprzedaje je), to wg mnie jest zawodowcem i z automatu ma profi sprzęt - w domyślę, że stacjonarny :)
Uważam, że te 4 opcje odpowiedzi wystarczają w zupełności.

Dyskusje o monitorach czasem przypominają mi dyskusje o sprzęcie foto - wszystkim powszechnie wiadomo, że profesjonaliści NIE używają do robienia zjdęć OLYMPUSA...

jacek00
3.11.10, 11:08
nie ma mojego zestawu-stacjonarny z dobrym monitorem.

Mojego też. Stacjonarny z dobrym monitorem i drugim gorszym :)

Peter1976
3.11.10, 11:18
Ja używam dość szybkiego pc stacjonarnego i monitora Eizo S2243 (dla zaawansowanych amatorów fotografików)

Toster_88
4.11.10, 12:17
Zaznaczyłem odpowiedź c) :-P Mam monitor Compaq 2025, ktory zalatwił mi znajomy 7 lat temu i jestem z niego bardzo zadowolony.
Z fajnych lcd to teraz brałbym pod uwagę: Dell 2209WA (stosunkowo tani), Eizo S2243WE , Eizo SX2262W (raczej drogi).

Linki jeszcze:
- http://pclab.pl/art41137.html (większość to TNki niestety)
- http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/EIZO_FlexScan_-_monitory_inne_niz_wszystkie-3350.html (fajne modele)
- http://mva.pl/viewforum.php?f=3 (gość ma kontakt ze sporą ilością sprzętu, więc wydaje mi się dobrym źródłem informacji)

Darekw1967
4.11.10, 13:10
Witam !

Obrabiam zdjecia na monitorze podlaczonym do laptopa.

Wazne dla mnie bylo aby monitor mial matryce wykonana
w technologii PVA.

Kupilem Samsung-SyncMaster-F2380 z ktorego jestem
bardzo zadowolony.

http://www.frazpc.pl/artykuly/265691,Samsung-SyncMaster-F2380---PVA-wkracza-do-walki-z-TN.html

Pozdrawiam

Mirek54
4.11.10, 13:16
Witam !

Wazne dla mnie bylo aby monitor mial matryce wykonana
w technologii PVA.

A dla mnie w technologi IPS-Teraz moj diabel starszy:grin:

kowal73
4.11.10, 14:27
Nie chce zakładać wątku to się podepnę. Wszak to o monitor chodzi.

Panowie pomocy!

W przeglądarkach internetowych mam zmasakrowane zdjęcia i jakaś dziwna rozdzielczość.
Dodatkowo przy wrzuceniu strony na serwer zauważyłem przekłamanie kolorów (zamiast białego koloru jest żółty i rozdzielczość szatkuje strone). Zapewne "popieprzyło" się po jakiejś aktualizacji windy. Co sprawdzić, co przestawić?
System w jednym kompie to Vista w drugim 7?

Janko Muzykant
4.11.10, 14:36
Ja jak zwykle pod prąd: komputer raczej wypasiony, za to z okrojonym XP i ramdyskiem, ale już monitor zupełnie badziewny z punktu widzenia foto -Iiyama e2607ws. Jeśli mam odpowiedzieć czy amator, czy profi to owszem, foto i grafika jest jednym z moich trzech głównych źródeł utrzymania.
Dlaczego nie mam ''prawdziwego'' monitora? Miałem Neca, takiego wypasionego, już nie pamiętam dokładnie, 19'', ale... po prostu matryca tn na obecnym etapie nie jest dla mnie ograniczeniem. Wiem, czego nie może i jak to omijać. Ważne, że jest 26 cali w panoramie i docelowo zostanę przy tym rozmiarze, ewentualnie kiedyś tam powiększę go nie więcej jak 30-32''.

Plumek
4.11.10, 19:36
A ja se sprawiłam 6 powiększeń w labie - wysłałam wczoraj ichniejszym senderem na serwer i mi w trymiga zrobili 30x40. Bałam się, że wyjdzie kiszka, bo NIE mam porządnego monitora, jeno badziewną matrycę notebooka i że kasiora za nie pójdzie w pi...u!

A tu ups! Co se wysłałam, to se odebrałam na papierze semimat z pięknymi białymi rameczkami... Pan robił "jak leci", bez żadnej własnej ingerencji.

To na pewno "wina" kalibratora monitora, co go kiedyś od mariusha nabyłam drogą kupna...

Mówiłam, że co lapik Asusa, to lapik Asusa... ;)

I w ten sposób zamiast wydać ze 2 klocki na kolejny mebel, wydam sobie na inne przyjemności :D

Dodam, że zdjęcia robię dla własnej przyjemności i wpycham je sobie na twardziela. Czasem komuś pokażę przy kawie gdzie byłam i co widziałam. Czasem coś do galerii OC wrzucę. Czasem coś gdzieś "się" wydrukuje w jakimś magazynie. Czasem "się" sprzeda do albumu. Pewnie gdybym była zawodowcem i obrabiała całe masy zdjęć po pierwsze chciałabym to robić na czymś większym niż 15,4 cala, a po drugie - pewnie wtedy uważałabym, że monitor musi zabijać ilością niezrozumiałych dla mnie parametrów...

A teraz możecie na mnie psy wieszać :P

Sebu$
4.11.10, 19:59
....

eeee tam, nie ma tak łatwo ;) na przyjemność to se trzeba zasłużyć :-P

.

apz
4.11.10, 20:17
I w ten sposób zamiast wydać ze 2 klocki na kolejny mebel, wydam sobie na inne przyjemności :D

W to że uda ci się inaczej zagospodarować 2 klocki nie wątpię, kilka kolejnych "z nieba wziętych" pewnie też - wszak kobietą jesteś...

2-gi monitor 4/3 nawet z laptopem - jakieś 19 cali z matryca IPS jest wygodniejszy do oglądania i preparowania zdjęć, pokazałem na początku takiego używka za 350- 400 zł czasem z roczną gwarancją - to daleko do dwóch klocków. a wygoda nie do przecenienia, no chyba, ze masz małe biurko. I jeszcze jedno - nie lubię do tego celu używać mocno prostokątnych ekranów wolę 4/3. Wiem też, że niektórzy nie kupują używanej elektroniki co do zasady.
przykładowy link (http://allegro.pl/19-nec-multisync-lcd1970nx-kable-s-ips-olsztyn-i1304497239.html)

Znam i takich, którzy widząc u mnie małego laptopa ze stosunkowo dużym monitorem nie mogą się nadziwić mówiąc po co ci to potrzebne, a mnie po prostu jest tak wygodniej.

Janko Muzykant
4.11.10, 20:53
2-gi monitor 4/3 nawet z laptopem - jakieś 19 cali z matryca IPS jest wygodniejszy do oglądania i preparowania zdjęć, pokazałem na początku takiego używka za 350- 400 zł czasem z roczną gwarancją - to daleko do dwóch klocków. a wygoda nie do przecenienia
E tam, swojego ips-a dałem żonie, ustawiła sobie przed bieżnią do biegania, i w czasie ćwiczeń ogląda Desperate housewives :)

Znam i takich, którzy widząc u mnie małego laptopa ze stosunkowo dużym monitorem nie mogą się nadziwić mówiąc po co ci to potrzebne, a mnie po prostu jest tak wygodniej.
Ja tam prowadziłem szkolenia podłączając dziewięciocalowego eee do pięćdziesięciocalowego lcd :)

geo
4.11.10, 21:12
24" pva

Plumek
4.11.10, 22:20
eeee tam, nie ma tak łatwo ;) na przyjemność to se trzeba zasłużyć :-P

.

Myślisz, że na taką to ja jeszcze sobie u nie zasłużyłam? ;)

W to że uda ci się inaczej zagospodarować 2 klocki nie wątpię, kilka kolejnych "z nieba wziętych" pewnie też - wszak kobietą jesteś...

To, ze kobieą jestem - chodzi o spadanie kasy z nieba, czy o jej pewne zagospodarowanie? ;) Sama se na nie zapierniczam, to se sama mogę wydawać... A co!

2-gi monitor 4/3 nawet z laptopem - jakieś 19 cali z matryca IPS jest wygodniejszy do oglądania i preparowania zdjęć, pokazałem na początku takiego używka za 350- 400 zł czasem z roczną gwarancją - to daleko do dwóch klocków. a wygoda nie do przecenienia, no chyba, ze masz małe biurko. I jeszcze jedno - nie lubię do tego celu używać mocno prostokątnych ekranów wolę 4/3. Wiem też, że niektórzy nie kupują używanej elektroniki co do zasady.
przykładowy link (http://allegro.pl/19-nec-multisync-lcd1970nx-kable-s-ips-olsztyn-i1304497239.html)

Hm... Dla wygody mogłabym spróbować... Ale do tego trzebaby chyba oddzielny klawikord, bo z lapa tak trochę niewygodnie...

apz
4.11.10, 22:38
Ja tam prowadziłem szkolenia podłączając dziewięciocalowego eee do pięćdziesięciocalowego lcd :)

Mnie tam nie trafiają się aż takie okazje, w mojej robocie łatwiej zębem lub pazurem oberwać

1) To, ze kobieą jestem - chodzi o spadanie kasy z nieba, czy o jej pewne zagospodarowanie? ;) Sama se na nie zapierniczam, to se sama mogę wydawać... A co!

2) Hm... Dla wygody mogłabym spróbować... Ale do tego trzebaby chyba oddzielny klawikord, bo z lapa tak trochę niewygodnie...

Co do pierwszego - szlo mi o pewność zagospodarowania dla przyjemności i ku własnemu pożytkowi każdej wolnej kasy...

Co do drugiego - z laptopowej klawiatury się da choć niewygodnie, za to bez gryzonia z tych tou... ja nie jestem w stanie.

Artur
4.11.10, 22:51
Nie chce zakładać wątku to się podepnę. Wszak to o monitor chodzi.

Panowie pomocy!

W przeglądarkach internetowych mam zmasakrowane zdjęcia i jakaś dziwna rozdzielczość.
Dodatkowo przy wrzuceniu strony na serwer zauważyłem przekłamanie kolorów (zamiast białego koloru jest żółty i rozdzielczość szatkuje strone). Zapewne "popieprzyło" się po jakiejś aktualizacji windy. Co sprawdzić, co przestawić?
System w jednym kompie to Vista w drugim 7?

a nie łaczysz sie przypadkiem przez komórke?
mam tak w orange... na początku myslałem, że coś mi sie popsuło...

magnum
5.11.10, 01:18
mam tak w orange... na początku myslałem, że coś mi sie popsuło...

Orange ma wprowadzoną kompresję zdjęć w standardowych ustawieniach, zadzwoń do nich i powiedz że chcesz VPN bo kiepsko zdjęcia wyglądają. Załatwiałem to u nich i poszło bez problemu. W play jak na razie nie mam takich problemów.

pozdr.

C+
5.11.10, 09:30
Jak kupiłem w zeszłym roku profi Eizo to dowiedziałem się, że zielony na poprzednim monitorze nie był zielonym. Nie wspominam nawet o czerni i przejściach tonalnych bo to inny świat, ale to trzeba spróbować. :wink:

Peter1976
5.11.10, 11:23
Jak kupiłem w zeszłym roku profi Eizo to dowiedziałem się, że zielony na poprzednim monitorze nie był zielonym. Nie wspominam nawet o czerni i przejściach tonalnych bo to inny świat, ale to trzeba spróbować. :wink:
Zgadzam się w 100 % :grin:w pracy mam zwykły lcd, i nie mogę na swoje fotki patrzeć :/ Tak jak napisałeś inny świat :) no i jeszcze te kąty patrzenia :)

Wieprz
5.11.10, 12:09
Hehe, a ja mam jakieś takie coś podobne.
40581

PS
Nie załatwię wejściówek, nie pracuję w muzeum techniki ;)

kowal73
5.11.10, 13:47
@Artur, @Magnum dzięki

problemem jest orange.

Ggrzesiek
5.11.10, 13:49
Ja dysponuję bardzo podobnym sprzętem - NEC 770FE. Już zapomniałem od jak dawna mi służy. Za największy mankament uważam zbyt małą przekątną ekranu, czyli 17"

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/NECFE770-1.jpg
źródło (http://www.wz-komp.com.pl/dr_atr/nec/NECFE770.jpg)

dziobolek
6.11.10, 14:58
A ja se sprawiłam 6 powiększeń w labie - wysłałam wczoraj ichniejszym senderem na serwer i mi w trymiga zrobili 30x40. Bałam się, że wyjdzie kiszka, bo NIE mam porządnego monitora, jeno badziewną matrycę notebooka i że kasiora za nie pójdzie w pi...u!

A tu ups! Co se wysłałam, to se odebrałam na papierze semimat z pięknymi białymi rameczkami... Pan robił "jak leci", bez żadnej własnej ingerencji.

A niby dlaczego??? :wink:
Ja mam tak samo - to co widzę na ekranie, to dostaję na wydrukach.
Mój sprzęt to laptop Lenovo T-61.

Jedyny powód dla którego myślę czasami o monitorze zewnętrznym,
to rozmiar ekranu laptopa (15") - często bywa męczący :-P

Pozdrówka!

Piotr Grześ
6.11.10, 15:02
Ja ma Eizo 1921 i sprawdza się.

bigziii
12.11.10, 22:02
Ja też tylko i wyłącznie laptopa używam, bez dodatkowego monitora. Nie zauważyłem żadnych anomalii.. drukowałem kilka zdjęć, kolory były takie same. Nie narzekam.
Chociaż prawda taka że gdyby pooglądać te zdjęcia na profesjonalnym sprzęcie to różnica pewnie byłaby widoczna.

Eleazar
27.04.11, 23:36
watek stary ale zawsze aktualny , wiec panowie i panie jest pytanie czy inwestować w monitor ???
czy to ma sens i warto ?
czy lepiej skupi się na dobrym kalibratorze i nawet z dziadka za 600zl się wyciągnie kolorki :)
bo to boli jak za 19 calowy Eizo trzeba płacić ponad 2000zl oh boli.

pytanie wynikło po części z lektury wątku bo i ci co maja eizo są zadowoleni i ci co na laptopie obrabiają fotki wiec? czy ma sens inwestować takie pieniadze w monitor?

Janko Muzykant
20.06.11, 08:38
czy ma sens inwestować takie pieniadze w monitor?
Jeśli masz zamiar często współpracować z wydawnictwami i nie jesteś w stanie ''przeliczać kalibracji okiem'' - tak.
Jeśli potrzebujesz obrabiać zdjęcia amatorsko bądź będziesz współpracować z jednym, stałym labem (np. śluby) - lepiej kupić 1920x1200 za ok. tysiaka z TN. Metodą prób i błędów będziesz miał powtarzalne i przewidywalne wyniki, a komfort 26'' nad 19'' 1280x1024 - bez dyskusji.
A piszę z własnego doświadczenia, mój TN służy... żonie przy bieżni, do oglądania filmów w czasie biegania, a sam siedzę przy TeeNce i współpracuję z kilkoma klientami.

kali999
20.06.11, 10:19
Tak jak napisał kolega wyżej.
Z mojej strony dodam, że monitor w budżetowym laptopie to najgorsze co może być. Jak ktoś pisze, że ma to samo na wydrukach co w laptopie to chyba nie uważnie patrzy. Poszczególne kolory mogą być podobne, dlaczego, bo lab wprowadza swoją korektę. Ale kontrastu i jasności poszczególnych partii obrazu nie oszukasz. Plus ustawienia ekranu w laptopach to porażka. Także jeśli amatorsko to już lepiej kupić tą dużą TN-kę z możliwie najlepszym równomiernym podświetleniem. Raz zyskujesz możliwość kalibracji, dwa większa rozpiętość tonalna, trzy obrabianie na dużym monitorze jest znacznie wygodniejsze.

Janeczek
20.06.11, 10:49
Nec 2070nx za 500zl czy tez odpowiednik Della zalatwia sprawe podstawowych fot, jak cos ambitniej to Eizo od 2,5k....

pozdrawiam serdecznie
Janek

dobas
20.06.11, 13:10
Ja też tylko i wyłącznie laptopa używam, bez dodatkowego monitora. Nie zauważyłem żadnych anomalii.. drukowałem kilka zdjęć, kolory były takie same. Nie narzekam.
Chociaż prawda taka że gdyby pooglądać te zdjęcia na profesjonalnym sprzęcie to różnica pewnie byłaby widoczna.

Ja mam do każdego Laptopa podpiety CRT gdy wywołuję zdjęcia

na niektórych zdjęciach różnica jest kolosalna
przykładowo niebieski ze zdjęcia z żółwiem zmienia sie od ciemnogranatowego do rozmemmłanego aqua w zależności od tego na który ekrano go przeciągnę

Darekw1967
20.06.11, 14:15
Witam !

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Samsung_F2080_i_F2380_-_nowe_monitory_z_serii_Navy-19992.html

http://alatest.pl/reviews/monitory/samsung-syncmaster-f2080-f2380/po3-75584700,29/

Pozdrawiam

przemyslaw
4.11.11, 14:36
Do obróbki zdjęć tylko Eizo z matrycą PVA.
Jeśli ktoś uważa że na laptopie może obrabiać zdjęcia i nie zobaczy różnicy w wydrukach z labu, to powinien się mocno zastanowić czy fotografia to na pewno jest dobra dla niego dziedzina spędzania wolnego czasu a tym bardziej zarobkowania.

Polecam też stare monitory CRT, konkretnie: iiyamy, eizo, nece, sony na kineskopach DiamondTron i inne ~Tron.
Z wyjątkiem iiyamy 512 pro, podobno nieudana ;-)
Jeśli nie ma się pieniędzy na Eizo, zdecydowanie warto kupić coś poleasingowego na Allegro z takich monitorów.
Monitory takie mają zwykle 19-22 cale a ceny za nie są śmieszne (od 30 do 200zł.
Oczywiście tutaj dopiero zaczynają się kolory. I są najbardziej zbliżone do tego, jak na matrycach PVA.
Ja długi czas używałem iiyamy vision master pro 513, ale w końcu zdechła.

Dar-i-jush
4.11.11, 14:56
Eizo właśnie coś takiego zaprezentował:
http://www.eizo.com/global/products/flexscan/ev2335w/index.html

Zdaje się, że to całkiem niezły monitor w rozsądnej cenie.

deduch
4.11.11, 15:35
Kupiłem sobie Eizo 19 - ponieważ i tak szukałem dobrego monitora LCD, a przyzwoite monitorki zaczynały się wtedy od 900-1000 zł, stwierdziłem, że dopłacę te 750 do półprofesjonalnego modelu - zwłaszcza, że Eizo daje dobrą gwarancję. Mam S 1931. Pewność dobrego oddania barw ma bardzo duże znaczenie, aczkolwiek teraz wolałbym mieć choć te 3 cale więcej.

przemyslaw
4.11.11, 22:22
z matrycą PVA można dostać w miarę sensowne monitory Eizo już od 799 zł (ceny z pewnego najpopularniejszego serwisu aukcyjnego)

Mam S 1931. i chodzi między innymi o ten właśnie model :-)

Krok ku lepszemu to Eizo FS2331-BK.
Jest to ciekawy wybór, bo to model z matrycą PVA, ale jednocześnie budżetowy, także powinien spełnić wymagania najbardziej wymagających amatorów fotografii. W chwili obecnej kosztuje około 1400 zł.

Janko Muzykant
4.11.11, 22:33
Pewność dobrego oddania barw ma bardzo duże znaczenie
Nie, znaczenie ma interpretacja barw, narzędzie ma drugoplanową wartość. Z 19'' PVA przesiadłem się prawie dwa lata temu na 26'' TN, często robię materiały reklamowe i jest okej. W rzadkich przypadkach (dużo rzadszych, niż się to wydaje) posiłkuję się histogramem bądź materiałami wzorcowymi.
Ale nie namawiam, po prostu chcę uświadomić, że na monitorze za kilka stówek także można pracować.

MarekJPG
4.11.11, 22:48
Apple Cinema/thunderbolt display , nic lepszego sobie nie wyobrażam aczkolwiek sprzęt drogi , jak dla mnie zbyt drogi.

Mirek54
4.11.11, 23:24
Apple Cinema/thunderbolt display , nic lepszego sobie nie wyobrażam aczkolwiek sprzęt drogi , jak dla mnie zbyt drogi.

Na noze nie bede szedl:mrgreen:ale poczytaj o tych 56838

MarekJPG
5.11.11, 16:41
Na noze nie bede szedl:mrgreen:ale poczytaj o tych 56838 Nie znam się na tym , zawsze myślałem że te monitory są najlepsze a tutaj psikus :wink:^^

k@czy
5.11.11, 17:19
Nie znam się na tym , zawsze myślałem że te monitory są najlepsze a tutaj psikus :wink:^^
To po jakiego grzyba ten twoj poprzedni post?

MarekJPG
5.11.11, 17:42
To po jakiego grzyba ten twoj poprzedni post?

Odpowiedziałem na pytanie więc mi tutaj nie offtopuj , a pytanie brzmiało:
Jakiego sprzętu do obróbki zdjęć używasz?

k@czy
5.11.11, 17:51
To w koncu go uzywasz na potrzeby wlasnie, czy nie? Jesli tak, to przepraszam :)

MarekJPG
5.11.11, 17:54
Używam starszej wersji Cinema display i puki co nie zamierzam zmienić na nowszy bo jest po prostu za drogi, szkoda $ :)

k@czy
5.11.11, 18:12
Używam starszej wersji Cinema display i puki co nie zamierzam zmienić na nowszy bo jest po prostu za drogi, szkoda $ :)
Czy twoja starsza wersja to wersja Thunderbolt, jak napisales?

MarekJPG
5.11.11, 18:40
Moja to wersja z 2008 roku , czasem korzystam z tej nowszej u znajomego w biurze ale to bardzo sporadycznie (on tworzy strony www i takie tam inne grafiki)

k@czy
5.11.11, 18:56
Moja to wersja z 2008 roku , czasem korzystam z tej nowszej u znajomego w biurze ale to bardzo sporadycznie (on tworzy strony www i takie tam inne grafiki)
Acha :)

Mirek54
5.11.11, 18:58
Acha :)

Widzisz.Ale Ciebe zaskoczyl tym znajomym co ma biuro i tworzy sporadycznie,te strony i takie tam grafikie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

k@czy
5.11.11, 19:07
Widzisz.Ale Ciebe zaskoczyl tym znajomym co ma biuro i tworzy sporadycznie,te strony i takie tam grafikie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No zalatwil mnie jak chlopa w sadzie :mrgreen:
To ja zapytam przewrotnie: MarekJPG- nie klamiesz dziecko aby? :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/ca60scd1-1.jpg
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/ca60scd-1.jpg)

MarekJPG
5.11.11, 19:19
A w jakim celu miał bym kłamać -.- ?

k@czy
5.11.11, 19:46
Nie no...tak tylko pytam...:mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/chwalipieta-1.jpg
źródło (http://dlamnieciekawe.blox.pl/resource/chwalipieta.jpg)

Mcarto
11.11.11, 03:18
Czy warto kupić monitor Della w wersji UltraSharp - poniżej zamieszczam link do jednego z nich.
Widzę, ze mają ekrany dobrej rozdzielczości, LED, IPS technologię - są względnie tanie.
http://www.ebay.ie/itm/Dell-UltraSharp-U2412M-3-Years-Warranty-/260890677341?pt=UK_Computing_ComputerComponents_Mo nitors&hash=item3cbe4bd05d

Dar-i-jush
11.11.11, 09:43
Czy warto kupić monitor Della w wersji UltraSharp - poniżej zamieszczam link do jednego z nich.
Widzę, ze mają ekrany dobrej rozdzielczości, LED, IPS technologię - są względnie tanie.
http://www.ebay.ie/itm/Dell-UltraSharp-U2412M-3-Years-Warranty-/260890677341?pt=UK_Computing_ComputerComponents_Mo nitors&hash=item3cbe4bd05d
Wiem, że dobre opinie miał Dell 2209WA, ale już trudno dostać. Model o którym piszesz mi się podoba, ale trafiłem w necie na wątki jak ten http://www.techfanatyk.net/dell-u2312hm-%E2%80%93-znowu-problemy/
Tylko to o cal mniejszym modelu i proporcje 16:9. Jednak mnie trochę wyhamowało.

Swoją drogą ciągle nie wiem czy brać 16:9, czy 16:10. Teraz mam 16:10, ale filmów sporo oglądam, więc może lepiej 16:9... ale one jakieś takie długie są, czy tam wąskie...

Rafał Czarny
11.11.11, 11:21
... i puki co...

Na tym forum nie używamy wulgaryzmów. "Puki" to wyraz wywodzący się bezpośrednio od czasownika "pukanie", "puknąć" określający w niewyszukany sposób stosunek płciowy. Np. puknąć pannę...

Janeczek
11.11.11, 12:18
To post kolegi odnosnie zastosowania TV jako monitora wiem, ze dlugo drazyl temat:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=912353&highlight=#912353

pozdrawiam serdecznie
Janek

slaszysz
11.11.11, 13:38
Jakby ktoś ciągle nie był zdecydowany jaki monitor kupić, to w listopadowym numerze Digital Foto Video jest właśnie test monitorów "dla fotografa".

Zeberek_1
11.11.11, 13:42
Niestety zawiera on zaledwie kilka firm a sporo zupełnie pomija np właśnie Della, Iiyame itp.

Mcarto
12.11.11, 14:31
Wiem, że dobre opinie miał Dell 2209WA, ale już trudno dostać. Model o którym piszesz mi się podoba, ale trafiłem w necie na wątki jak ten http://www.techfanatyk.net/dell-u2312hm-–-znowu-problemy/ (http://www.techfanatyk.net/dell-u2312hm-%E2%80%93-znowu-problemy/)
Tylko to o cal mniejszym modelu i proporcje 16:9. Jednak mnie trochę wyhamowało..

To mnie nie pocieszyłeś:???:
Czytałem też o 2209WA ale ma przekątną 22 cale a ja będę chciał czasem jakiś film zaliczyć i rozdzielczość jest mniejsza - z tego co się orientuję to jest monitor przeznaczony raczej dla gracza i zwykłego wymagającego użytkownika.

Wypatrzyłem jeszcze taki monitor Asus PA238Q - IPS, kolor 10-bit, wstępnie skalibrowany obraz?

Harnas
12.11.11, 14:57
Do obróbki zdjęć tylko Eizo z matrycą PVA.
Jeśli ktoś uważa że na laptopie może obrabiać zdjęcia i nie zobaczy różnicy w wydrukach z labu, to powinien się mocno zastanowić czy fotografia to na pewno jest dobra dla niego dziedzina spędzania wolnego czasu a tym bardziej zarobkowania.
Są laptopy z dobrymi matrycami, ale też kosztują trochę, np Dell XPS L502X, który jest chyba najtańszym laptopem z dobrej jakości matrycą (prawie pokrywa Adobe RGB)
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-15-L502X-FHD-Core-i5-GF-GT-540M.51149.0.html

salvadhor
12.11.11, 16:40
Tak czytając te wszystkie porady odnośnie monitora, może warto wspomnieć o jednej dość istotnej cze... czechie... Czeszce (?) paneli LCD - mianowicie ostrość obrazu nie powinna być głównym kryterium, a odwzorowanie barw.

Przy super ostrym i z podkręconym kontrastem LCD dostaniecie palpitacji serca przy przeglądaniu swoich wypocin. Następnie, cały dzień spędzicie, aby doprowadzić jedno zdjęcie do jako takiego wyglądu na tak szczegółowym LCD - będziecie walczyli z szumem, kontrastami, itp itd. Na koniec okaże się, że ci co oglądają to na innych monitorach i tak widzą co innego.

Nie zrozumcie mnie źle, bo nie chodzi mi o to, aby LCD blurowały obraz. Tylko nie ma się co napalać. Barwy najważniejsze - i późniejsze zgranie się z kolorystką w labie.

ps. Używam Eizo S2243W

Janko Muzykant
14.11.11, 00:27
(prawie pokrywa Adobe RGB)
I co potem z tym aRGB? Jeśli będziemy robić tylko odbitki (i skalibrujemy się z labem) - ok. Jednak nie radzę tego wrzucać w sieć bez konwersji (czytaj - powtórnego przeglądnięcia każdego zdjęcia).

Tak czytając te wszystkie porady odnośnie monitora, może warto wspomnieć o jednej dość istotnej cze... czechie... Czeszce (?) paneli LCD - mianowicie ostrość obrazu nie powinna być głównym kryterium
Nie ma czegoś takiego jak problem ostrości, oczywiście jeśli tylko monitor pracuje w rozdzielczości natywnej, nie analogowo (choć możemy spokojnie przyjąć, że w większości analogowych połączeń, tzn. przez D-SUB, także problemu nie ma) i nie włączy się jakiś wyostrzający automagik z menu monitora.
Każdy piksel z osobna przyjmuje sygnał generowany dla niego i po prostu rozważania, że któryś tam monitor ''ma ostrzej'' nie mają sensu.

Harnas
14.11.11, 11:00
I co potem z tym aRGB? Jeśli będziemy robić tylko odbitki (i skalibrujemy się z labem) - ok. Jednak nie radzę tego wrzucać w sieć bez konwersji (czytaj - powtórnego przeglądnięcia każdego zdjęcia).
Wystarczy wyeksportować jpg z konwersją do sRGB, robi się to automatycznie np. w Lightroom, nic nie trzeba przeglądać.

Maestro1984
14.11.11, 11:27
Wiem, że dobre opinie miał Dell 2209WA, ale już trudno dostać. ...

Nie aż tak trudno, tu:
http://www.x-kom.pl/p/42919-monitor-lcd-22-dell-2209wa-czarny.html
ponoć jeszcze mają (patrz - dostępność) :-)
Oczywiście dla ludzi którym nie jest potrzebne fullHD (mi nie jest - filmy to nie moja specjalność ;-)).

PS. Strasznie mnie kusi kliknąć w "kup", ale nawet tak dość małej kasy (w porównaniu z ceną wszelkiego rodzaju Eizo) brak :/

Janko Muzykant
14.11.11, 12:28
Wystarczy wyeksportować jpg z konwersją do sRGB, robi się to automatycznie np. w Lightroom, nic nie trzeba przeglądać.
No właśnie, to jak automatyczne zmniejszanie zdjęć. A bywają ujęcia, które bardzo na tym stracą (np. kwiaty o mocnych barwach). I tak, jak ostrzenie po zmniejszeniu powinno się przeprowadzać indywidualnie (w części ujęć mocno, a w części wręcz należałoby ujęcie rozmiękczyć przed konwersją), tak samo, w przypadku silnych barw, które automat może wyprać bądź pozbawić kontrastu luminancji, można zyskać na zmianie dynamiki, nasycenia bądź - w skrajnych wpadkach - przesunąć część widma.

Nie piszę tego po to, żeby się mądrzyć, a uświadomić, że wybór drogich, profesjonalnych rozwiązań czasem może przynieść dokładnie odwrotne rezultaty do oczekiwanych. A kto naprawdę nie rozumie do końca problemów przestrzeni barwnych, niech zostanie w sRGB - od początku do końca.

Oczywiście dla ludzi którym nie jest potrzebne fullHD (mi nie jest - filmy to nie moja specjalność ;-))
Popracuj dzień na fullHD, potem życzę powodzenia przy pracy na niższej rozdzielczości :)
Naprawdę, nie trzeba obrabiać filmów, żeby zrobić pożytek z dużej rozdzielczości. A tak na marginesie, obrabiającym filmy bardzo przydaje się większa rozdzielczość.

tropic
14.11.11, 13:52
...się wtrącę, w ostatnim numerze DFV jest obszerny test monitorów...pzdr.

Maestro1984
14.11.11, 14:00
...się wtrącę, w ostatnim numerze DFV jest obszerny test monitorów...pzdr.

Z tą informacją kolega slaszysz ubiegł Cię jakieś 3 dni temu, zresztą jak ktoś podkreślił - test jest ale obszernym go nazwać nie można ;-)

tropic
14.11.11, 14:04
ups...nie śledziłem wątku...sorki

kurokial
14.11.11, 14:05
Może to Ci pomoże: http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_monitor_dla_fotografa/id/282

tjszl
15.11.11, 19:16
Ja używałem zazwyczaj jakiś tam tanich monitorów plus do tego kalibrator ponieważ jak skalibrowałem go raz to po około miesiącu już było widać gołym okiem że coś już lekko nie tak i znowu trzeba było kalibrować tyczyło się to szczególnie tańszych monitorów. Od około 2 lat używam co prawda starego ale nawet przyzwoitego monitora LaCie electron 22 blue i naprawdę różnica w obrazie przed i po kalibracji jest bardzo mało zauważalna po prostu znikoma nie zależnie jak często albo rzadko ;) go kalibruję obecnie praktycznie przestałem to robić bo w tym przypadku ma to mało sensu. Oczywiście jest to stare wielkie pudło a jego zaletą jest to że można go kupić za dosłownie kilka zł i daje naprawdę przyzwoity obraz. Choć rzecz jasna jak miałbym kasę wolałbym na pewno jakąś nowszą konstrukcję.

Mcarto
17.11.11, 15:39
Mam pytanko: Czy monitory z wyświetlaczem typu VA lepiej nadają się do zastosowań domowych od tych z matrycą IPS.
Chodzi mi o to, że wyświetlacze VA mają przeważnie głębszą czerń i z poziomem ustawienia jasności można zjechać znacznie poniżej poziomu monitora IPS. Możliwe jest prawie odtworzenie funkcji E-papier?
Dużo czytam i sporo czasu spędzam na kompie i od nowego monitora oczekuję tego, że nie będzie męczył tak wzroku jak mój obecny lapek - w nim nie mogę zjechać z poziomem jasności bo tekst traci kontrast.

Harnas
17.11.11, 15:54
Nie słyszałem nigdy o funkcji "e-papier". Są ekrany w takiej technologii, ale nie w monitorach, tylko czytnikach książek elektronicznych. Ta technologia polega na tym, że ekran nie świeci, tylko należy go oświetlić zewnętrznym światłem, tak jak kartkę papieru. Monitory działają na zasadzie "świecenia", więc nie ma możliwości by symulować działanie e-papieru.

kurokial
17.11.11, 16:01
Jak o e-papierze. Dlaczego coś co nie świeci jest takie drogie? I drugie jak ja wyłącze podświetlanie to oświetlając halogenem nawet nic nie widać prawie. Dlaczego?

Mcarto
17.11.11, 16:22
Napisałem prawie e-papier. Wysoki kontrast w VA, dobra czerń i niższy poziom możliwego podświetlenia umożliwia podobno uzyskanie czytelnego tekstu dokumentu przy minimalnym podświetleniu a to oszczędza oczy.
Chodziło mi o porównanie technologii VA i IPS - monitory wykonane w taj drugiej często są opisywane jako "korporacyjne" - nadają się do pracy w jasno oświetlonych biurach ale zaczynają sprawiać problemy w domu z powodu mocnego podświetlenia.

Harnas
17.11.11, 16:55
Wziąłem dosłownie "prawie". E-papier jest prawie jak papier. VA nigdy nie będzie "prawie" jak e-papier, bo świeci. Ale to już takie dywagacje na temat znaczenia słów ;)

Mcarto
17.11.11, 17:56
Wziąłem dosłownie "prawie". E-papier jest prawie jak papier. VA nigdy nie będzie "prawie" jak e-papier, bo świeci. Ale to już takie dywagacje na temat znaczenia słów ;)
Spoko - liczę na to, że znajdzie się osoba która ma jakieś doświadczenie z tymi wyświetlaczami (VA - IPS).
Za 210 funtów mogę mieć Della u2312hm z matrycą IPS ale dopłacając 100 mam już podstawowy model Eizo fs2331 z matrycą VA. Kupuję na lata więc może warto dołożyć jeśli ma być lepszy dla oczu i ogólnego komfortu pracy (do samej mojej obróbki grafiki to i pewnie Dell wystarczy).

slaszysz
17.11.11, 20:13
A wierzysz subiektywnym wrażeniom innej osoby czy swoim oczom? Przecież nikt nie powie Ci, czy czy TY będziesz mniej się męczyć. Musisz sam taki monitor obejrzeć i podjąć decyzję.

Mcarto
22.11.11, 02:44
VA vs IPS o to pytałem po lekturze x-nastu testów ale to już nieistotne:wink:
W domu lepiej się sprawdza VA od budżetowego IPS-a ze względu na wysoki poziom minimalnego podświetlenia w tych ostatnich (rażą oczy).
Myślę o IIYAMA XB 247HD, NEC EA232WMI z klasy budżetowej... no chyba, że się przekonam i dopłacę do monitora klasy EIZO.

mynameisnobody
22.11.11, 03:01
EIZO EIZOWI nierówny.
Producent ma w portfolio modele do różnych zastosowań.
Jeśli już bulić to EIZO CG21 albo CG211.
Kolor to podstawowa sprawa w cyfrowej fotografii.
Ze swojej strony polecam mocno kalibrator kolorów -można się zdziwić jak wyglądają nasze kolory W RZECZYWISTOŚCI.
Trzeba zdjęcia "uczłowieczać" a podczas obróbki dzieją się takie cuda z kolorami że nie widząc tego co się robi zachowujemy się jak słoń w składzie porcelany.
Jeśli nie to najlepiej focić w jotpegu = masz to co widzisz na monitorku w aparacie.

Dlaczego te 2 modele?
Bo mają stosunek boków 4:3 (1600x1200px)
Te wszystkie panoramiczne dupersznyty zostawiam do tego do czego zostały stworzone > FILM i VIDEO.

Qben
22.11.11, 04:32
Bardzo sobie chwale della 2290WA (chyba jakoś tak)

Mcarto
26.11.11, 19:09
Bardzo sobie chwale della 2290WA (chyba jakoś tak)
Qben czy ten Dell nie daje za mocno "po gałach" jak używasz go w domu? sporo czytałem o dellach i często spotykałem informacje, że mają wysoki punkt podświetlenia a co za tym idzie - kiepsko sprawują się w domach przy słabszym świetle.

Qben
26.11.11, 22:27
Hmm.. jak ustawisz na full to pewnie tak. Ja mam ustawiony na 80% jasność i kontrast. Wydaje mi się, że jest okej.

Mcarto
27.11.11, 18:37
Hmm.. jak ustawisz na full to pewnie tak. Ja mam ustawiony na 80% jasność i kontrast. Wydaje mi się, że jest okej.
To chyba dość sporo bo wg testów w 2209wa można zjechać maksymalnie z podświetleniem do 120 cd/m2 czyli poziomu jasności do pracy w oświetlonym pomieszczeniu.
Szkoda, że Irlandia to takie... Foto-zadupie. Odwiedziłem kilka sklepów i jest masakra w tym co oferują - w każdym kilka sztuk Acera, Szajsunga, AOQ i to wszystko:( Myslę nad Nec EA232wmi, HP zr22w na matrycy IPS i mam jeszcze oko na tańsze BenQ BL2400T na matrycy VA - wszystkie dostępne tylko wysyłkowo. Plus jest taki, że mogę sprzęt odesłać jak nie będę zadowolony z jakości.

Thomasso
29.12.11, 10:30
Bo mają stosunek boków 4:3 (1600x1200px)
Te wszystkie panoramiczne dupersznyty zostawiam do tego do czego zostały stworzone > FILM i VIDEO.

A dlaczego nie panorama? Ja mam 24 cale full HD i za skarby nie zamieniłbym tego na klasyczny monitor 4:3.
Pracując w programie graficznym spokojnie moge mieć wyświetlony duży obraz, na którym pracuję i obok pełną paletę narzędzi.

Tomek

Krakman
29.12.11, 14:25
Spoko - liczę na to, że znajdzie się osoba która ma jakieś doświadczenie z tymi wyświetlaczami (VA - IPS).
Za 210 funtów mogę mieć Della u2312hm z matrycą IPS ale dopłacając 100 mam już podstawowy model Eizo fs2331 z matrycą VA. Kupuję na lata więc może warto dołożyć jeśli ma być lepszy dla oczu i ogólnego komfortu pracy (do samej mojej obróbki grafiki to i pewnie Dell wystarczy).

Mam w pracy nieco starszy model Eizo fs S2000 , też kupiony na lata i lata działa bez żadnych zmian, czy przekłamań kolorystycznych...
Marka w końcu.

leszekkl
29.12.11, 15:46
Dobry monitor - matryca, to taki który wiernie odtwarza kolory,i ma jak najwyższą rozdzielczość, najlepiej porównać wzrokowo stawiając je koło siebie, widać różnicę. Polecam ,,Toschiba''; ,,Sony''; ,,Samsung''. Dla ,,Sony '' matryce robi ,,Samsung'' a dla ,,Samsunga ''Chińczycy :) ciekawe.Porównywałem ,,Sony'' z ,,Samsungiem''stały obok siebie ,,Samsung'' wypadł lepiej i był tańszy, (płaci się za firmę)

slaszysz
29.12.11, 19:00
Istotniejszy jest typ matrycy, a nie jej producent. Każdy z typów ma swoje wady i minusy. :)

Dar-i-jush
13.01.12, 17:40
Czy ktoś z szanownych Kolegów miał do czynienia z modelem S24A650D Samsunga?
http://www.samsung.com/hk_en/consumer/computer-peripherals/monitors/commercial/LS24A650DS/XK/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=feature&subsubtype=sa650-and-sa850-led
Albo chociaż widział go na żywo w sklepie? Albo wie coś na temat matryc PLS?

grizz
13.01.12, 18:14
mała uwaga nie brałbym x1080 lepiej poszukać 1920x1200 120px robi różnicę ;)

Dar-i-jush
13.01.12, 18:30
mała uwaga nie brałbym x1080 lepiej poszukać 1920x1200 120px robi różnicę ;)
Wiem właśnie i dlatego staram się to zrekompensować zamianą 22 cali na 24, chociaż to nie to samo co +120pix :)
Przymierzałem się do Dell U2412M 16:10, ale opinie ma niepokojące.

Też się zastanawiam jak wyglądają "zatkane" sub-piksele (ciągle świecąca kolorowa kropka) na matrycach IPS albo MV (PLS). Kiedyś czytałem, że są mniej widoczne niż w TN ze względu na inne ułożenie kryształków. Niestety wywaliło mi czerwonego na TN i mnie irytuje skubaniec.

Wieprz
30.01.12, 19:03
Pomóżcie proszę.
Muszę wymienić leciwego Samsunga 700IFT. Zrobił się nieostry i psuje mi oczy, i tak osłabione tanim alkoholem z podejrzanych źródeł.

Pomysł jest taki żeby kupić coś dużego, co przyda się zarówno do pracy, do PS jak i do filmów (jedyny ekran w domu nie licząc telefonów;) Myślałem o jakimś 27 calowym IPS o rozdzielczości większej niż standardowe 1920x1080. Zgodnie ze wskazaniami Skąpca mogłyby wchodzić w grę:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3140627
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/906953
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1950325

Nie wiem czy to dobry wybór. Nie znam się na tym. Nie wiem czy matryca się sprawdzi i czy to nie jakaś kiszka albo inne jelito. Gdyby ktoś wiedzący zechciał się pochylić nad moją niedolą i trochę pomóc w wyborze to byłbym tak bardzo wdzięczny, że aż brak mi słów.

leszekkl
30.01.12, 20:23
http://www.camino.pl/lcd-27-samsung-syncmaster-s27a850d,twr,56759.html Ja bym kupił Samsunga, z tego co wiem i co widziałem robi najlepsze - nawet dla Sony.(w takim czymś to Będziesz miał widok makro :))

Wieprz
31.01.12, 18:23
może jakieś konkrety ktoś ma???
Może jednak lepiej 24 cale albo VA?

Ja naprawdę szukam pomocy a nie uzasadnienia dla dokonanego już wyboru :-P

HrabiaMiod
31.01.12, 19:14
Dobry monitor - matryca, to taki który wiernie odtwarza kolory,i ma jak najwyższą rozdzielczość, najlepiej porównać wzrokowo stawiając je koło siebie, widać różnicę. Polecam ,,Toschiba''; ,,Sony''; ,,Samsung''. Dla ,,Sony '' matryce robi ,,Samsung'' a dla ,,Samsunga ''Chińczycy :) ciekawe.Porównywałem ,,Sony'' z ,,Samsungiem''stały obok siebie ,,Samsung'' wypadł lepiej i był tańszy, (płaci się za firmę)

Ale o czym mówisz? Jaki sony z jakim samsungiem? -.- Takie gadanie że Opel jest lepszy od Seata, bo Opel był czerwony -.-

Pomóżcie proszę.
Muszę wymienić leciwego Samsunga 700IFT. Zrobił się nieostry i psuje mi oczy, i tak osłabione tanim alkoholem z podejrzanych źródeł...

Solidny link: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

IMHO, lepiej kupić coś mniejszego, ale o lepszej jakości, niż większego o gorszej. W cenach podanych przez Cię monitorów powinieneś znaleźć 24'' EIZO S2243W, za trochę więcej EIZO S2433W. Dobre recenzje zbierają też NEC P241W i P231W. O ile oczywiście ważne jest dla Ciebie obrabianie zdjęć - jeśli nie, nie ma sensu przepłacać.

A jeśli zależy Ci na rozmiarze pod filmy, może w zadanym budżecie, niegłupią opcją jest kupienie np tego NECa P231 (plus oczywiście kalibracja sprzętowa) i za pozostałą kasę jakiegoś rzutnika?:)

Sam przymierzam się do monitorka, ale celuję niżej, na razie przychylam się do NECa P221W - chyba najtańszy, na którym coś już widać, przy sensownej wielkości.

Mcarto
31.01.12, 22:25
Kupiłem niedawno po dłuższej lekturze NEC EA232WMI i jestem b.zadowolony - kolory wyświetla dobrze, czerń jest dobra jak na IPS i nie ma dellowskiego fioletowego zafarbu. Co najważniejsze monitor posiada b.dobrą regulację jasności - automatyczny czujnik sam kontroluje jasność otoczenia i potrafi zejść z mocą podświetlenia do naprawdę niskiego poziomu więc nie wypala oczu w ciemnym pomieszczeniu.

ps. warto przejrzeć podane linki.

Koriolan
31.01.12, 22:52
Ja mam Neca 231 i z całą stanowczoscia stwierdzam, że mojemu poprzedniemu Sony HX 95 może czyścić ekran, tryby predefiniowane nie nadają się do niczego a tryb ECO daje efekty zupełnie nie przewidywalne.
Co więcej - wg mnie po wyłączaniu eco ( pracujemy w eco 1/2 i wracamy do eco off), nie wraca do poprzednich wartości jasności i kontrastu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Mcarto
31.01.12, 23:02
Ja mam Neca 231 i z całą stanowczoscia stwierdzam, że mojemu poprzedniemu Sony HX 95 może czyścić ekran, tryby predefiniowane nie nadają się do niczego a tryb ECO daje efekty zupełnie nie przewidywalne.
Co więcej - wg mnie po wyłączaniu eco ( pracujemy w eco 1/2 i wracamy do eco off), nie wraca do poprzednich wartości jasności i kontrastu.

Ja jestem z mojego 232 zadowolony i nie mam podobnych spostrzeżeń poza tym, że tryby predefiniowane są takie sobie - na szczęście można sobie co nieco ustawić.

HrabiaMiod
1.02.12, 15:11

Mówisz o tym: http://rcs2.pl/nec-multisync-pa231w.html ? Skalibruj sprzętowo.

Wieprz
1.02.12, 19:10
Ale mi zamieszaliście. A dzięki temu Hrabiu to już wcale nie jestem przekonany czy kupować 27 cali. Myślałem, że przynajmniej tyle wiem ;)

Czy w praktyce inne (poza TN) matryce znacznie górują nad IPS?

Mirek54
1.02.12, 20:28
Ale mi zamieszaliście. A dzięki temu Hrabiu to już wcale nie jestem przekonany czy kupować 27 cali. Myślałem, że przynajmniej tyle wiem ;)

Ach,zeby Ci rozjasnic to kup cos od nich http://www.quato.de/english/news.php Inne monitory to tylko polsrodki:-P.
To tak jak z soczewkami do makro zaczynasz a na sigmie 150 konczysz.

slaszysz
1.02.12, 20:38

Monitor 27 cali??? Ustaw sobie karton o takim rozmiarze na biurku czy gdzie tam komputer masz i zobacz jak będziesz musiał głową kręcić, żeby widzieć co na ekranie jest. Wg mnie już przy 22 calach jest problem żeby ogarnąć cały ekran, gdy stoi on na biurku (ok. 50 cm od głowy).
No chyba, że masz super wzrok, to ustawisz go metr od siebie. Ale po co wtedy taki rozmiar, literki będą za małe. :)

Mirek54
1.02.12, 21:25
Monitor 27 cali??? Ustaw sobie karton o takim rozmiarze na biurku czy gdzie tam komputer masz i zobacz jak będziesz musiał głową kręcić, żeby widzieć co na ekranie jest. Wg mnie już przy 22 calach jest problem żeby ogarnąć cały ekran, gdy stoi on na biurku (ok. 50 cm od głowy).
No chyba, że masz super wzrok, to ustawisz go metr od siebie. Ale po co wtedy taki rozmiar, literki będą za małe. :)

Do zgladania mam 30" a ogolna "matka" jest 42"(maja kupic wiekszy bo szef nie chce na karku pracownikowi siedziec)
A na literki to rolka i Strg(a u Ciebie to chyba Ctrl)-rolka w myszce oczywiscie.

HrabiaMiod
1.02.12, 22:41
Czym się zajmujesz, Mirku, jeśli wolno zapytać?:)

slaszysz
1.02.12, 22:52
Chyba by mi głowa odpadła od kręcenia na boki.:roll:

K_Puchatek
2.02.12, 00:38
...Wg mnie już przy 22 calach jest problem żeby ogarnąć cały ekran, gdy stoi on na biurku (ok. 50 cm od głowy)...
Nie do końca rozumiem, mam od 2 lat 24" (wcześniej 17") i w końcu wszystko się mieści np. przy obróbce fotek - duży obrazek i wszystkie paski z Gimpa...:roll:
A co do tematu to faktycznie MSZ Samsung robi najlepsze matryce w niskim segmencie cenowym...

HrabiaMiod
2.02.12, 00:47
Pytanie z innej beczki. Czy jeden deadpixel na matrycy jest bardzo wk..wiający?

Wieprz
2.02.12, 02:09
Ach,zeby Ci rozjasnic to kup cos od nich http://www.quato.de/english/news.php Inne monitory to tylko polsrodki:-P.
To tak jak z soczewkami do makro zaczynasz a na sigmie 150 konczysz.

Mirek, nie lubie Cię :-P
Oczywiście wykrozystałeś, że zapomniałem napisać, że ostatnio nie wygrałem w LOTTO i mam mocno ograniczone fundusze. Chciałbym zmieścić się w ok 2600 brutto, chyba że naprawdę warto byłoby dorzucić więcej to cena monitora mogłaby trochę przekroczyć 3 tys. (ZŁOTYCH :) )

Nie znam się jak wiadomo na grafice, kolorach itp, zdjęcia robię jak wiadomo stolcowe, ale chciałbym i mam nadzieję, że trochę uda mi się wytrenować oko. Nie przypuszczam jednak żebym kiedykolwiek był w stanie wykorzystać zalety polecanych przez Mirka megawypasionych ekranów.
Chętnie natomiast, jeśli jest potrzeba, poświęcę nieco jakości filmów na rzecz jakości wyświetlania fotografii.

No więc co z tymi matrycami? Brać duże IPS czy mniejsze wypasieńsze VA?

Jeden zachowa stoicki spokój jeśli choćby 3 pixele będą żyć, inny wystrzela sąsiadów wkurzony, że mu się subpiksel w rogu popsuł. Chyba głównie zależy od wyporności psychicznej delikwenta. Moja Mama ma zdechnięty piksel na środku ekranu i odkąd się o nim dowiedziałem widzę tylko jego ;)

HrabiaMiod
2.02.12, 02:26
Hm. Ja to chyba nerwowy jestem. Choć z drugiej strony ja zupełnie nie zwracam uwagi na technikalia, fotki obrabiam na najbardziej gównianym ekranie świata, martwego pikselka w e1 zauważyłem chyba po pół roku, a matrycę w 5d mam chyba ufajdaną czymś i wciąż nie mogę się zebrać na wyczyszczenie.

Wieprzu drogi, ja Ci radzę jakość postawić nad wielkość i brać któregoś z tych NECów albo Eizo. 23 czy 24 cale to i tak już sporo : )

grizz
2.02.12, 07:45

Na początku bardzo. Potem zapominasz. Przynajmniej miałem/mam tak w lapku.

---------- Post dodany o 06:45 ---------- Poprzedni post był o 06:45 ----------

Dla pojedyńczego monitora 22-24" to IMO optimum. Potem zdecydowanie szedłbym już w drugi monitor, a nie zwiększał cale.

HrabiaMiod
3.02.12, 16:02
No i kupiłem 8miesięcznego NECa P221W z jednym subpixelem gdzieś z dołu za 800zł : )

BTW - te metody liczenia badpixeli zadziałały komukolwiek, czy można to włożyć między bajki? : )

glos_ludu
3.02.12, 16:19
No i kupiłem 8miesięcznego NECa P221W z jednym subpixelem gdzieś z dołu za 800zł : )

BTW - te metody liczenia badpixeli zadziałały komukolwiek, czy można to włożyć między bajki? : )

takie z happy endem.
gratuluję zakupu

henry1
8.02.12, 00:09
Chciałbym wymienić monitor.
Jaka matryca byłaby lepsza PVA czy IPS.
Proszę o opinie.

henry1
8.02.12, 16:24
Chciałbym wymienić monitor.
Jaka matryca byłaby lepsza PVA czy IPS.
Proszę o opinie.

Czyżby wszyscy mieli monitory z matrycą TN ?
Czy też prezentacja nowości powoduje brak zainteresowania tak błahym pytaniem.
Z matrycami PVA i IPS nie miałem do czynienia.
Która z nich ma lepsze walory użytkowe ?
Z góry dziękuję za pomoc.

Mcarto
8.02.12, 23:59

Powiem Tobie tylko to do czego doszedłem po tygodniowej lekturze forów:

PVA - głębsza czerń od IPS i często szersza regulacja zakresu jasności (lepszy do pracy przy słabym świetle). Podobno mały odsetek użytkowników odczuwa dyskomfort w pracy z tekstem na matrycy PVA - spowodowane to jest kształtem pikseli.

IPS - z reguły szybsze odświeżanie niż w matrycy PVA a co za tym idzie będzie pewniejszy do dynamicznych gier i filmów

Najlepiej będzie określić budżet, wybrać wielkość, potem zapoznać się z tym zestawieniem (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152) i może poczytać też forum. Po wybraniu monitora warto przeczytać jego recenzję/test na jakimś portalu (szybkość matrycy, pobór mocy, kąty widzenia...).

henry1
9.02.12, 00:31
Czytałem rózne strony i opisy, ale nie znalazłem porównania przez kogoś kto miał na biurku obie matryce i mógl
je porównać jednocześnie w identycznych warunkach.
Ale metodą orzeł czy reszka wybrałem PVA. :-(
Zobaczymy jak się spisze nowy nabytek.
Dzięki za zainteresowanie. :-)

Zeberek_1
17.04.12, 09:52
Ja w tym temacie zanabyłem niedawno do celów ogólnych jak też i foto monitor iiyama Pro Lite XB2472HD z matryca typu VA i naprawde nie narzekam na odwzorowanie obrazów a w tej kategorii cenowej myślę, że jest wart polecenia.

Joki
19.04.12, 11:05
Witam serdecznie.

Dwa tygodnie temu kupiłem Dell-a U2412M z IPS. Zależało mi na bardziej uniwersalnym monitorze stąd wybór kompromisu jakości i ceny.
Musze przyznać, że dopiero na nim zobaczyłem niektóre odcienie, na zdjęciach. Nie da się ich dostrzec w ogóle na matrycach TN. Szczególnie widać to w bardzo jasnych lub bardzo ciemnych partiach obrazu, gdzie na większości monitorów jest albo białe albo czarne. Np. Mam elementy grafiki z poziomem: "bieli" 252, 254, 252, które na większości zwyczajnych monitorów nie różnią się od sąsiadujących 255, 255, 255. Na tym od razu rzuca się w oczy. I to wyraźnie. Tak samo w przypadku czerni. Ogólnie da się rozróżnić nawet 254 od 255.
Bardzo duże kąty widzenia. Właściwie niemal do 180st. nie widać zmian.
Kolory określiłbym jako bardzo neutralne.
Jedynie poziom czerni mógłby być głębszy. Wieczorem to widać. Tak samo jak nierównomierne podświetlenie matrycy w narożnikach. To chyba jednak domena wszystkich ekranów z krawędziowym podświetleniem?
Postawiłem obok podobnego Dell-a PVA i jedyna różnica jaka rzuciła mi się w oczy to bardziej nasycone barwy. Czerń podobna. Ale to było na półce w sklepie, obraz z jednego źródła, choć monitor z PVA większy.
Pozdrawiam.

leszekkl
19.04.12, 20:17
W PC Format nr.4 czytałem niezły artykuł na temat monitorów http://www.pcformat.pl/Wysoka-rozdzielczosc,a,2371 Jest i test który wygrał;Philips 221P3LPYES matryca TN
2-gie miejsce LG Flatron IPS226V matr.IPS
3-cie Asus VH242H matr.TN CCFL itd .

Jest jeszcze artykuł w tym samym numerze o kalibracji monitora(krok po kroku jak to zrobić) Ten numer powinien jeszcze być do kupienia w stoiskach prasowych - Nr. 4/2012.

Mcarto
19.04.12, 20:38
Ja prawie dwa tygodnie poszukiwałem "idealnego" monitora a w końcu dałem sobie spokój i kupiłem NEC EA232WMI.
W porównaniu do tego co miałem na lapku jest przepaść - widzę tyle detali i świetne przejścia tonalne...
@henry1 uważaj tylko na tanie monitory z matrycą PVA - mają często b.podciągnięty kontrast.

henry1
19.04.12, 21:46
Ja prawie dwa tygodnie poszukiwałem "idealnego" monitora a w końcu dałem sobie spokój i kupiłem NEC EA232WMI.
W porównaniu do tego co miałem na lapku jest przepaść - widzę tyle detali i świetne przejścia tonalne...
@henry1 uważaj tylko na tanie monitory z matrycą PVA - mają często b.podciągnięty kontrast.

Nie jest tak źle :-) , kupiłem EIZO z kalibratorem ( był w kartonie ). :-D

dobas
20.04.12, 00:39
Długo pracowałem na CRT, teraz padło na EIZO z matrycą PVA. myslę że to był dobry wybór. Na tyle dobry, że chyba zbieram na większy drugi :)

Mcarto
20.04.12, 19:40
Nie jest tak źle :-) , kupiłem EIZO z kalibratorem ( był w kartonie ). :-D
Też myślałem o tańszym Eizo ale u mnie na zadupiu nie ma servisu - musiałbym w razie usterki odsyłać go do Anglii.

henry1
20.04.12, 19:55
Też myślałem o tańszym Eizo ale u mnie na zadupiu nie ma servisu - musiałbym w razie usterki odsyłać go do Anglii.

Firma z dobrymi opiniami, to może serwis być niepotrzebny. :-)

Mcarto
20.04.12, 20:02
Firma z dobrymi opiniami, to może serwis być niepotrzebny. :-)
Niby tak ale wolałbym tego uniknąć - cena taż swoje zrobiła. Ale poczytałem trochę opinii i nie żałuje zakupu:)

And.N
22.04.12, 15:49
Nie chcę zakładać nowego wątku, a że dostaję tu na forum dobre rady:) więc zapytam co sądzicie o takim monitorze dla amatora:
http://allegro.pl/monitor-dell-professional-u2211h-fhd-ips-3-lata-gw-i2285154822.html
Nie ukrywam, że cena (niska) jest istotna. Co mnie do niego przekonuje oprócz ceny to ergonomia, matryca IPS i niskie zużycie prądu mimo tradycyjnego podświetlenia. Jedyna obawa, że ten model już chyba nie jest produkowany i możliwość trafienia na jakiś powystawowy z "przebiegiem"

And.N
24.04.12, 17:20
Nie było negatywnych wypowiedzi, więc Dell U2211H zakupiony:) Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. I tak myślę zostanie.

ayu
1.06.12, 20:19
No to gratulacje z zakupu. Niech się dobrze sprawuje. P pewnym czasie zdaj relacje z użytkowania.

Tapnięte z SGS przez Tapatalk

And.N
1.06.12, 20:20
Dziękować:), nie narzekam:)

wulf
11.06.12, 13:07
Potrzebuję drobnej porady dotyczącej wyboru monitora do obróbki zdjęć. Do tej pory używam monitora crt ale chcę zamienić na coś nowszego bo jest już nieco wypalony.
Myślałem o monitorze z matrycą IPS z podświetleniem ledowym - jakiś asus lub lg 21,5" w cenie około 600-650zł
Tego typu matryce dobrze się sprawdzają przy obróbce zdjęć? Gier nie uskuteczniam więc tendencja do smużenia mi nie przeszkadza.
Jak rozumiem zwykła matryca TFT/TN odpada ze względu na kąty widzenia?

Wiem że najlepszy byłby jakiś eizo z kalibratorem ale to nie ten wszechświat cenowy.

nightelf
11.06.12, 15:04
Ja kupiłem DELLa 2209WA do tego kalibrator Huey i jest nieźle.
Ewentualnie możesz kupić jakiegoś używanego NECa na PVA, IPS, choć lepiej kupić od osoby prywatnej, a nie firmy sprzedającej poleasingowe. Bo te drugie często są dość mocno zajechane.

And.N
11.06.12, 15:31
Kupiłem takiego i sobie chwalę : http://allegro.pl/monitor-22-dell-u2212hm-u2211h-ips-full-hd-i2386144463.html Co prawda ma podświetlenie tradycyjne, nie ledowe ale myślę, że może to być nawet zaletą. Zużycie prądu średnio 25W. Nie wiem czemu akurat w tej aukcji podają 33W (może maksymalne) bo w wszystkich specyfikacjach jest podane 22W. Ma bardzo fajną ergonomię, matrycę IPS, funkcję pivot

elrond2000
11.06.12, 17:10
NEC serii 221W poczytaj troche; bardzo dobre opininie za 600zl mozna nowego kupic. na poczatek i tak bedzie przepasc miedzy normalnym; co do ledow - boze nie. zwlaszcza tanich bo nic praktycznie nie da sie ustawic i swieca jakbys w czarnobylu byl na wakacjach

epicure
11.06.12, 17:32
Wspomniany Dell jest naprawdę dobry, potwierdzam.

Janeczek
11.06.12, 17:41
NEC 2070NX

pozdrowionka

wulf
11.06.12, 17:52
A co myślicie o tym? LG IPS225V-BN
Wydaje mi się dość użyteczny.

And.N
11.06.12, 20:26
Muszę sprostować poprzednią wypowiedź. Posiadam DELL U2211H i ten ma tradycyjne podświetlenie, a w podanym linku to DELL U2212HM i już ma podświetlenie LED. Mylący jest trochę nagłówek gdzie jest też napisane U2211H. Wygląd, parametry i funkcje też prawie (ta moc 33W) identyczne.
Co do LG IPS225V-BN trudno mi powiedzieć. Z kilku przeczytanych opinii użytkowników (testów nie znalazlem) to pozytywnie oceniają, ale to rzecz względna. Podobno jest skalibrowany fabrycznie, a to na plus.

sławekb
11.06.12, 20:37
dlaczego niektórzy się wzdrygują na matryce LED?? Czy LCD ma coś lepszego?
Też muszę kupić jakiś monitor, mogę dać 1500zł, co polecacie??

Mirek54
11.06.12, 20:56
Ja nie wiem,moze trafilem na jakis nadzwyczajny.Mam HG221A,kosztowal 35€,dwa lata gwarancji.Dostalem go jako dodatek do kompa,ktory skladalem w firmie.Obok niego czesto stoi Quado a dokladnie to skalibrowany Intelli prof 300 exeellence.I powiem Wam szczerze,ze porownujac te dwa ekrany widze roznice,ale ona nie jest az tak istotna bym nie mogl zrobic fotki i wyslac jej do wydruku.Tak robilem,wysylalem i bylem ja i platnik naprawde bardzo zadowolony.Znam siebie,wiem,ze jestem jesli chodzi o kolor to jestem bezwzgledny i jesli widze ze cos nie tak to nie ustapie.Wrogow sobie pomanazam tym,ale sie nie zmienie.Ja wiem,ze kazdy chce miec wszystko najlepsze najbardziej profi,ale czy napewno jest to nam bezwzglednie konieczne.Obecne monitory sa na tyle dobre,ze jak kupisz taki na jaki Ciebie stac to bedziesz zadowolony.
Ps.Te HG co mam widzialem w sklepie po 130€ wiec na polski 500zl to mozny dac.Gdy ten mnie sie popsuje po gwarancji(dostalem 5 lat)to kupie sobie znowu taki sam.

And.N
11.06.12, 21:00
dlaczego niektórzy się wzdrygują na matryce LED?? Czy LCD ma coś lepszego?

Masz na myśli oczywiście podświetlenie matrycy diodami LED, matryce są typu TN, PVA, IPS,... Pewnie jest to związane z matrycami TN podświetlanymi diodami LED w tańszych laptopach gdzie odwzorowanie kolorów jest najczęściej na słabym (lub bardzo słabym) poziomie. Wspominany DELL U2212HM według tego testu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2212hm.htm (na końcu jest porównanie do U2211H) jest równie dobry, jak nie lepszy.

EddieLBN
11.06.12, 21:10
W tym wątku znajdziesz też sporo opinii:
Jaki monitor do obróbki zdjęć (https://forum.olympusclub.pl/threads/75816-Jaki-monitor-do-obr%C3%B3bki-zdj%C4%99%C4%87/page15)

nipo80
11.06.12, 21:13
Posiadam LG IPS225V-BN jakoś obrazu mnie zadowala,ja tam nie widzę smużenia (nie gram). natomiast duży minus to ta stylizowana nóżka monitor się na niej trzęsie jak galareta. Przybiłem go do ściany :) poza tym drażniące są guziki dotykowe. Sprędzam przy nim wiele godzin dziennie i oczy mnie nie bolą co innego przy kiepskich monitorach (jakie mamy w pracy).

And.N
11.06.12, 21:20
Posiadam LG IPS225V-BN jakoś obrazu mnie zadowala,ja tam nie widzę smużenia (nie gram). natomiast duży minus to ta stylizowana nóżka monitor się na niej trzęsie jak galareta.
Tu właśnie dell ma też duży atut, masywna stabilna podstawa. Zresztą waga mówi za siebie, LG IPS225V-BN- waga ok. 3,3kg, dell - waga ok 6kg. Dla tej ergonomi (regulacja ekranu w wszystkich płaszczyznach) dołożyłbym te 100zł. Jakosć obrazu będzie pewnie na bardzo zbliżonym poziomie.

wulf
11.06.12, 21:36
Dzięki za odpowiedzi. Mirek jak zwykle prezentuje zdrowe podejście do tematu. :cool:
Chyba wezmę tego LG. Przekonała mnie możliwość regulacji 6 kolorów... a że się kiwa - cóż za te pieniądze. :|
Najwyżej zaleję mu stopę betonem :wink:

And.N
11.06.12, 21:56
Najwyżej zaleję mu stopę betonem :wink: Zawsze to jakieś rozwiązanie:wink:, a tak poważniej sądzę, że będziesz zadowolony z zakupu, czy to miałby być dell czy LG.

sławekb
11.06.12, 22:56
Ja biorę Dell 24 LED U2412M

wulf
12.06.12, 14:35
Zamówiłem sobie LG IPS225V-BN LED
A niech tam. Cena tylko 555zł

oly2020
9.11.12, 00:49
Mam i mogę polecić DELLa U2412M, miałem możliwość popracowania i porównania z LG na matrycy 23" IPS ale był on "nie ściemnialny", minimalna jasność LG była bardzo wysoka, nie nadawała się do pracy wieczorem, zależy jakie kto ma preferencje ale dla mnie było to nie do przyjęcia, minimalne jasność LG była taka jak w DELLu na 50%,, inny egzemplarz LG także porównywałem i tak samo to wyglądało, może do gier, video, TV to się nadawało ale do pracy już niekoniecznie. Dell ma oczywiście inne zalety o których pewnie każdy wie, proporcje 16:10, świetna obrotowa podstawka itd

strOOs
9.11.12, 13:27
Mam i mogę polecić DELLa U2412M, miałem możliwość popracowania i porównania z LG na matrycy 23" IPS ale był on "nie ściemnialny", minimalna jasność LG była bardzo wysoka, nie nadawała się do pracy wieczorem, zależy jakie kto ma preferencje ale dla mnie było to nie do przyjęcia, minimalne jasność LG była taka jak w DELLu na 50%,, inny egzemplarz LG także porównywałem i tak samo to wyglądało, może do gier, video, TV to się nadawało ale do pracy już niekoniecznie. Dell ma oczywiście inne zalety o których pewnie każdy wie, proporcje 16:10, świetna obrotowa podstawka itd

Zawsze mozna ściemnić sterując recznie kolorami (R/G/B). Może nie każdy wie jak, ale da się to zrobić mają kalibrator w rękach.

irek50
9.11.12, 14:58
Przy wyborze monitora należy kierować się tzw stopniami oglądu (dobrze jak jest 170x170) -- Nie wierzę w kalibratory nieprofesjonalne..
Należy porównać wynik wydruku lub wywołania w labie ze swoim testowym zdjęciem i tego się trzymać ... warunek: Lab musi trzymać normy--można zawsze odbitkę testową drukować dla sprawdzenia, czy wszystko jest OK ... Po prostu wyświetlasz na monitorze dobre zdjęcie testowe i robisz wg niej jasność i kolor...(ludzki wzrok jest zawodny jeśli nie ma bezpośredniego porównania)

strOOs
9.11.12, 15:01
Przy wyborze monitora należy kierować się tzw stopniami oglądu (dobrze jak jest 170x170) -- Nie wierzę w kalibratory nieprofesjonalne..
Należy porównać wynik wydruku lub wywołania w labie ze swoim testowym zdjęciem i tego się trzymać ... warunek: Lab musi trzymać normy--można zawsze odbitkę testową drukować dla sprawdzenia, czy wszystko jest OK ... Po prostu wyświetlasz na monitorze dobre zdjęcie testowe i robisz wg niej jasność i kolor...(ludzki wzrok jest zawodny jeśli nie ma bezpośredniego porównania)

Kalibratory od poziomu i1 Diplay Pro. Oczywiście w przypadku monitorów EIZO Color Edge i innych o podobnym gamucie wyświetlanym mogą się pojawić rozbieżności.

Jak kalibrowałem CG241W Spiderem to wyszedł delikatnie zielony (na oprogramowaniu Color Navigator 6), bo najpewniej Spider nie poradził sobie z zakresem barwnym.

Oczywiście, do druku w danym labie najlepiej mieć odbitkę przy sobie. No i oświetlenie tej odbitki odpowiednie, bo w świetle słonecznym i żarowym będzie ona inaczej wyglądała.

irek50
9.11.12, 15:09
Kalibratory od poziomu i1 Diplay Pro. Oczywiście w przypadku monitorów EIZO Color Edge i innych o podobnym gamucie wyświetlanym mogą się pojawić rozbieżności.

Jak kalibrowałem CG241W Spiderem to wyszedł delikatnie zielony (na oprogramowaniu Color Navigator 6), bo najpewniej Spider nie poradził sobie z zakresem barwnym.

Oczywiście, do druku w danym labie najlepiej mieć odbitkę przy sobie. No i oświetlenie tej odbitki odpowiednie, bo w świetle słonecznym i
żarowym będzie ona inaczej wyglądała.
--------
Oczywiście do oglądu odbitki testowej należy użyć odpowiedniego oświetlenia --pełne słońce raczej nie ... (potem przy porównywaniu wyniku ze zdjęciem testowym nie ma to wielkiego znaczenia ... może być zwykły halogen...

strOOs
9.11.12, 15:11
Oczywiście do oglądu odbitki testowej należy użyć odpowiedniego oświetlenia --pełne słońce raczej nie ... (potem przy porównywaniu wyniku ze zdjęciem testowym nie ma to wielkiego znaczenia ... może być zwykły halogen...

Mnie chodziło o porównanie odbitki z monitorem, bo tak też można - mając odpowiednie źródło. Jednak kalibrator (przy pracy profesjonalnej) albo zamówienie usługi kalibracji to bardzo ważna sprawa.

irek50
9.11.12, 15:22
Mnie chodziło o porównanie odbitki z monitorem, bo tak też można - mając odpowiednie źródło. Jednak kalibrator (przy pracy profesjonalnej) albo zamówienie usługi kalibracji to bardzo ważna sprawa.
----------
Zrozum, że niemożliwe jest idealne zgranie monitora z odbitką na papierze ...Kolory z monitora "świecą" własnym światłem a na papierze masz światło odbite... Jest w fotoszopie symulowanie efektu papieru, ale to sobie odpuść... Liczy się to. co wyjdzie na papierze, a nie to, co widzisz na monitorze...

strOOs
9.11.12, 15:31
Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?

http://monitory.mastiff.pl/lampa-colour-confidence-grafilite.html

W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...

Mirek54
9.11.12, 15:51

Tylko co mi z tego ,ze to bedzie dobrane.Gdy bedziemy siedziec obok siebie i wpatrujac sie w kolory w minitorze-moj czerwony bedzie inny niz Twoj,a lampy jeszcze inny.
Kazdy bedzie widziec swoj kolor.

CzaRmaX
9.11.12, 15:51

Po to żeby graficy robili w RBG a potem drukowali w CMYK i się dziwili, że kolory na wydruku im się nie zgadzają hehe :D

irek50
9.11.12, 15:54

--------------------
Urządzenia profesjonale są dla ułatwienia pracy "zawodowcom" -- To kosztuje wiele kasy... Moje pytanie do Ciebie: Czy chcesz ładnie wydrukować zdjęcia, czy podniecać się podobieństwem zdjęcia z jego wyglądem na monitorze....

darkelf
9.11.12, 16:22
Ale odbiorcy tego wydrukowanego zdjecia tez musza byc skalibrowani inaczej nieprawidlowo je obejrza.

CzaRmaX
9.11.12, 16:34
Ale odbiorcy tego wydrukowanego zdjecia tez musza byc skalibrowani inaczej nieprawidlowo je obejrza.

Ty to masz rację :), podobno każdy człowiek inaczej postrzega kolory wieć kalibracja jest musowa :)

darkelf
9.11.12, 16:48
Na odbior wydrukowanego zdjecia oprocz oswietlenia ma wplyw tez nastroj ogladajacego, nalezy skalibrowac wiec nie tylko oswietlenie, ale tez nastroj odbiorcy. Latwo mozna sobie wyobrazic, ze odbiorca, ktorego krew zalewa bedzie mial odchylenie w kierunku czerwieni, podczas gdy osoba senna w kierunku blekitu. Zdjecie powinno byc zawieszone nieruchomo na scianie, aby drzenie rak odbiorcy nie wplynelo na ostrosc. Kolor sciany powinien byc z gory ustalony, aby nie modyfikowac kontrastu zdjecia. Sam proces ogladania powinien trwac okreslony odcinek czasu, aby odbiorca mial szanse dostrzec wszystkie niezbedne elementy, ale jednoczesnie nie za dlugo, aby nie poczul sie znudzony.

Podsumowujac temat, oprocz kalibracji monitora, aparatu i dobrego laba - nalezy skalibrowac odbiorce i jego otoczenie.

oly2020
9.11.12, 19:40
Zawsze mozna ściemnić sterując recznie kolorami (R/G/B). Może nie każdy wie jak, ale da się to zrobić mają kalibrator w rękach.
możesz zdradzić jak? próbowałem na wszelkie sposoby, wszystkimi możliwszymi ustawieniami monitora ale nie dawało się, na minimum podświetlanie było dużo za mocne, jedynie ustawieniami karty graficznej można było nieco zmniejszyć ale kosztem pogorszenia odwzorowania kolorów. W Dellu taki problem nie występuje a IPSowa matryca robi dobre wrażenie jak na amatorski monitor za niezbyt wygórowaną cenę.

CzaRmaX
10.11.12, 02:08
Panowie ja Wam dam pewną radę. Otwórzcie sobie jakikolwiek program graficzny, stwórzcie projekt o wymiarach 1m/1m w kolorach CMYK i coś tam na nim stwórzcie - kolorowe paski, kółka, jednolite tło czy co tam Wam się podoba. Koniecznie w CMYK a nie w RBG, ponieważ zakresy tych kolorów często się nie pokrywają - drukuje się w CMYK a monitor wyświetla w RBG. Idźcie do jakiejś drukarni wielkoformatowej, tylko dobrej, gdzie mają dobre maszyny i walnijcie sobie baner lub naklejkę. W dobrej drukarni zmieścicie się od 20 do 50 złotych w zależności co wybierzecie. Potem odbieracie sobie duży wydruk, wieszacie go za monitorem, otwieracie znowu program graficzny w którym coś obrabiacie a w nim z kolei plik, który daliście do druku i będziecie widzieć czy wasze oczko na internet nie robi Was w konia. Specyfikacja do druku to przeważnie: banery 72 dpi a naklejki od 150 dpi w górę w zależności w jakiej jakości chcecie mieć wydruk.

bubu69
10.11.12, 06:28
Panowie ja Wam dam pewną radę. Otwórzcie sobie jakikolwiek program graficzny, stwórzcie projekt o wymiarach 1m/1m w kolorach CMYK i coś tam na nim stwórzcie - kolorowe paski, kółka, jednolite tło czy co tam Wam się podoba. Koniecznie w CMYK a nie w RBG, ponieważ zakresy tych kolorów często się nie pokrywają - drukuje się w CMYK a monitor wyświetla w RBG. Idźcie do jakiejś drukarni wielkoformatowej, tylko dobrej, gdzie mają dobre maszyny i walnijcie sobie baner lub naklejkę. W dobrej drukarni zmieścicie się od 20 do 50 złotych w zależności co wybierzecie. Potem odbieracie sobie duży wydruk, wieszacie go za monitorem, otwieracie znowu program graficzny w którym coś obrabiacie a w nim z kolei plik, który daliście do druku i będziecie widzieć czy wasze oczko na internet nie robi Was w konia. Specyfikacja do druku to przeważnie: banery 72 dpi a naklejki od 150 dpi w górę w zależności w jakiej jakości chcecie mieć wydruk.

Mówisz o ploterze czy o offsecie - bo jak o tym drugim, to lepiej nie wchodź w drogę maszyniście. Powiedz, kto Ci wyświeci 4 płyty za 50zł ????

sorry za to "ę"

CzaRmaX
10.11.12, 09:56
Mówię o solwencie. Mogą sobie nawet baner w lepszej jakości wydrukować. Jest to dobre porównanie tego co widać na monitorze z tym co zostało wydrukowane i miarodajne do dalszych prac. Nic nie jest idealne lecz można sobie zaleźć jakiś punkt odniesienia i ten co podałem sprawdza się u mnie.

Mirek54
10.11.12, 10:44

Mówię o solwencie. Mogą sobie nawet baner w lepszej jakości wydrukować. Jest to dobre porównanie tego co widać na monitorze z tym co zostało wydrukowane i miarodajne do dalszych prac. Nic nie jest idealne lecz można sobie zaleźć jakiś punkt odniesienia i ten co podałem sprawdza się u mnie.

Kombinujesz jak zyd za okupacji.Po co te wszystkie mecyje Po co z Krakowa do Wroclawia przez Moskwe.
Mysle,ze gdzies kiedys cos przeczytales,nie do konca zrozumiales.Stworzyles na nowo scenariusz i karmisz wiedza w necie.
Przeczytaj Tytul watka,pomysl i napisz raz jeszcze.Napisz tak,zebys przy goleniu nie musial na boki zerkac.

robert1088
10.11.12, 11:21
Eizo FORRIS FS2331W ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia . Też szukam monitora :grin:

strOOs
10.11.12, 14:08
możesz zdradzić jak? próbowałem na wszelkie sposoby, wszystkimi możliwszymi ustawieniami monitora ale nie dawało się, na minimum podświetlanie było dużo za mocne, jedynie ustawieniami karty graficznej można było nieco zmniejszyć ale kosztem pogorszenia odwzorowania kolorów. W Dellu taki problem nie występuje a IPSowa matryca robi dobre wrażenie jak na amatorski monitor za niezbyt wygórowaną cenę.

W trakcie kalibrowania ustawiasz ręcznie balans bieli suwakami.

Musisz się starać ustawić na niższych wartościach (nie np 80-90 i podobne tylko 30-40) i wtedy jasność całości spadnie, a balans kolorystyczny pozostanie.

oly2020
10.11.12, 15:18
W trakcie kalibrowania ustawiasz ręcznie balans bieli suwakami.

Musisz się starać ustawić na niższych wartościach (nie np 80-90 i podobne tylko 30-40) i wtedy jasność całości spadnie, a balans kolorystyczny pozostanie.

Dokładnie tak próbowałem zrobić ale uzyskane efekty był kiepskie, odwzorowanie kolorów koszmarne, rzeczywiście do takiego kombinowania kalibrator byłby przydatny, a w obecnym monitorze po prostu jasność skręcam do niewielkiej wartości i jest wszystko w porządku.

strOOs
10.11.12, 16:13
Bez kalibratora bardzo ciężko Ci to będzie poustawiać.

oly2020
11.11.12, 18:26
Bez kalibratora bardzo ciężko Ci to będzie poustawiać.

nie mam zamiaru tego więcej ustawiać;) tak jak napisałem wcześniej, zmieniłem monitor na taki z którym niema tego typu problemów. A pytałem tak z ciekawości i być może na przyszłość gdybym spotkał się z podobnym przypadkiem, a być może w kiedyś, ktoś przeglądając ten wątek skorzysta z Twojej porady.

CzaRmaX
11.11.12, 18:57
Kombinujesz jak zyd za okupacji.Po co te wszystkie mecyje Po co z Krakowa do Wroclawia przez Moskwe.
Mysle,ze gdzies kiedys cos przeczytales,nie do konca zrozumiales.Stworzyles na nowo scenariusz i karmisz wiedza w necie.
Przeczytaj Tytul watka,pomysl i napisz raz jeszcze.Napisz tak,zebys przy goleniu nie musial na boki zerkac.

W skrócie i na temat - każdy sądzi według siebie :-P i czytaj ze zrozumienie bo napisałem jak najlepiej porównać sobie kolory z monitora z tym co zostało wydrukowane i jak potem w miarę dopasować wyświetlane kolory do druku. Jesteś z tego co widzę bardzo dowcipokutaśny, tylko te dowcipy to jakiś niskich lotów więc trochę więcej szacunku do rozmówcy.

Mirek54
11.11.12, 19:30
W skrócie i na temat - każdy sądzi według siebie :-P i czytaj ze zrozumienie bo napisałem jak najlepiej porównać sobie kolory z monitora z tym co zostało wydrukowane i jak potem w miarę dopasować wyświetlane kolory do druku. Jesteś z tego co widzę bardzo dowcipokutaśny, tylko te dowcipy to jakiś niskich lotów więc trochę więcej szacunku do rozmówcy.

Zawsze dowcip dopasowuje do poziomu rozmowcy,wiec nie do mnie pretensje.Napisales rowniez o cmykach i solwentach.Wytlumacz mi po co.Co mnie jako dawce plikow do labu interesuje cmyk i solwent.
A z reszta szkoda mego czasu.

pamaru
11.11.12, 19:36

Nie żeby coś ale Mirek tu jest specem od kolorów i radzę więcej pokory.. ;)

CzaRmaX
11.11.12, 21:13
Zawsze dowcip dopasowuje do poziomu rozmowcy,wiec nie do mnie pretensje.Napisales rowniez o cmykach i solwentach.Wytlumacz mi po co.Co mnie jako dawce plikow do labu interesuje cmyk i solwent.
A z reszta szkoda mego czasu.

Drugi raz jesteś niemiły gdy ja tym czasem raz w odpowiedzi starałem się być z umiarem niemiły. Nie przypominam sobie abym wcześniej Cię obrażał i też nie chcę być obrażany. Nie zgadzasz się z czymś to to napisz ale normalnie a nie bez dziwnych podtekstów i w dziwnym tonie. Uwierz mi ja potrafię pisać dosadne felietony bo to czasami robię ale nie chce nikogo obrażać w dodatku jeżeli nie znam tego kogoś osobiście.

Co do labów to nie wiem jak w nich jest ale jeżeli chodzi o drukarnie to proponuję przykładowo w PS stworzyć jakiś projekt w RBG i wstawić tam kolory żarówiaste typu róż, zieleń, niebieski. W drukarni jest drukowane w CMYK. Prze konwertuje ten projekt stworzony w RBG do CMYK i zobaczysz jaka jest różnica. To samo tyczy się innych kolorów niż zarówiaste ale jest mało widoczne bądź zakres kolorów RBG i CMYK się pokrywa. Zdjęcia są w RBG więc czasami dobrze je prze konwertować do CMYK aby potem nie być zaskoczonym jeżeli jest się fascynatem super odwzorowania druku ze zdjęciem. Jeżeli masz stałą drukarnie czy lab z którymi współpracujesz to dobrze jest mieć kolory monitora i jego parametry ustawione pod wydruki bo oni nie ustawią wydruków pod czyiś monitor.

And.N
11.11.12, 22:41
Co do labów to nie wiem jak w nich jest ale jeżeli chodzi o drukarnie to proponuję przykładowo w PS stworzyć jakiś projekt w RBG i wstawić tam kolory żarówiaste typu róż, zieleń, niebieski. W drukarni jest drukowane w CMYK. Prze konwertuje ten projekt stworzony w RBG do CMYK i zobaczysz jaka jest różnica. To samo tyczy się innych kolorów niż zarówiaste ale jest mało widoczne bądź zakres kolorów RBG i CMYK się pokrywa. Zdjęcia są w RBG więc czasami dobrze je prze konwertować do CMYK aby potem nie być zaskoczonym jeżeli jest się fascynatem super odwzorowania druku ze zdjęciem. Jeżeli masz stałą drukarnie czy lab z którymi współpracujesz to dobrze jest mieć kolory monitora i jego parametry ustawione pod wydruki bo oni nie ustawią wydruków pod czyiś monitor.
Pozwolę się niezgodzić z tym co piszesz. Dobrze to jest mieć skalibrowany sprzętowo monitor aby prawidłowo wyświetlał kolory. Wtedy też nie powinno być kłopotu z tym co się otrzyma z Labu. Jeśli kolory znacznie by odbiegały to zmieniłbym Lab.
Odnośnie tego konwertowania na CMYK znasz jakiś darmowy program, który to dobrze zrobi? Nie kazdego stać na PS.

CzaRmaX
11.11.12, 22:55
Pozwolę się niezgodzić z tym co piszesz. Dobrze to jest mieć skalibrowany sprzętowo monitor aby prawidłowo wyświetlał kolory. Wtedy też nie powinno być kłopotu z tym co się otrzyma z Labu. Jeśli kolory znacznie by odbiegały to zmieniłbym Lab.
Odnośnie tego konwertowania na CMYK znasz jakiś darmowy program, który to dobrze zrobi? Nie kazdego stać na PS.

Zgadzam się z Tobą ale do pełni szczęścia potrzebne są dwie rzeczy. Podstawa to dobrze skalibrowany monitor i dobry wykonawca wydruku bo bez jednego ani drugiego niestety zawsze coś będzie nie tak. Powiem tak na wydruk składa się wiele rzeczy - park maszynowy, komponenty do wydruku, obsługa maszyn i nawet takie pierdoły jak ustawienie odległości dysz od materiału :) Jak korzystam z PS od wielu lat więc nie będę się mądrzył na temat innych programów bo czasami coś odpaliłem na zasadzie zobaczyć i taka moja cała wiedza. Swego czasu miałem problem z monitorem bo PS cały czas wywalał przy uruchamianiu problem z kalibracją monitora ale pomimo wszystko w PS kolory były dobrze wyświetlane, natomiast otwierając ten sam obrazek z przeglądarki WinGrozy kolory były już inne (błędne a wiem to po wydrukach). Znudził mi się ten komunikat po pewnym czasie i pobawiłem się z ustawieniami monitora i teraz mam tą samą kolorystykę i w PS i w WinGrozie :)

Wieprz
2.12.12, 02:36
Hmm, ciekawy Samsung. Samsung S27B970D
Chwalą go bardziej niż Zaporożce (w tym pieją o fabrycznej kalibracji)

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_s27b970d.htm

strOOs
3.12.12, 13:55
Jedyny minus to cena - ~4kPLN.

W tej cenie masz 22" EIZO ColorEdge lub 24" Flexscan.

Samsung daje 27", ale to cena jest o 1/2 wyższa od konkurencyjnych rozwiązań HP/DELL/ASUS...

robert1088
12.01.13, 19:20
Może komuś się przyda . Od miesięcy mam Eizo Fs 2331 . Stary crt się wysłużył i szukałem czegoś w rozsądnej cenie do 1400 zł . Wybór padł na Eizo choć to gł monitor do zastosowań domowych tzn filmy ,gry amatorska fotografia ( tak pisało na tym forum http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=2910 ) Jestem amatorem i pomyślałem ,że się nada .
Ocena - nadaje się ,gł zalety to szerokie pole widzenia (matryca PVA)
Menu jest w porównaniu do tanich monitorów dość rozbudowane .
Kolory prawie takie same jak w starym crt (ale kalibrowałem monitor )
Obudowa część osób pisze ,że szału nie ma ale mi to nie przeszkadza .
Sterowanie pilotem też chyba na plus bo jest dość czytelny .
Minus to sterowanie pochyleniem tego monitora no jest dość ograniczone ( jak ktoś lubi ekstremalne odchyły :) )
Matryca ma 23 cale tak na moje oko w sam raz .
Podsumowując - ja jestem zadowolony .

eFiX
12.01.13, 19:25
Ja moge polecić NEC'a P221W - 22" aRGB i mozliwosc bardzo dokładnej kalibracji.

robert1088
12.01.13, 19:39
Ja moge polecić NEC'a P221W - 22" aRGB i mozliwosc bardzo dokładnej kalibracji.
Każdy monitor można skalibrować :grin:

eFiX
12.01.13, 19:57
Ale nie wszystkie mają np. programowalna tablice LUT. co oznacza że kalibrujemy MONITOR a nie LUT karty graficznej.
Pozatym monitor ten ma pokrycie 96% aRGB co uważam za istotny plus, a wręcz overkill w tej cenie (1400pln!)

tropic
12.01.13, 20:26
dostałem od znajomych DELL-a D1626HT co o nim powiecie ?

grizz
12.01.13, 20:27
Znasz powiedzenie o darowanym koniu?

eFiX
12.01.13, 20:28
Trinitron, bedziesz miał 2 paseczki wzdłóz ekranu mniej wiecej w 1/3 i 2/3 wysokości. Trinitrony było spoko ;) Bardzo lubiłem Kolory z Trinitronów. Pozatym CRT jak to CRT... nie wiem dokładnie jakie ten model ma odswiezanie na maks rozdzielczosci, ale pamietaj zeby ustawic minimum 75hz, a im wiecej tym mniej będziesz zmeczony.

tropic
12.01.13, 20:30
właśnie szukam jak go skalibrować....ale to krowa :mrgreen: !!

Mirek54
12.01.13, 20:49
To moze najpierw nakarm i sprubuj wydoic.Sie sama skalibruje.

merti
19.03.13, 17:06
Pewnie nie odkryję hameryki tą radą ale może się komuś przyda. Gdy zakupiłem lapka z podświetleniem LED i zadowolony z nowego nabytku odpaliłem zdjęcia zbladłem niemiłosiernie. To nie te same kolory co na starym stacjonarnym Dellu 18". Długo trwało bym doszedł dlaczego te kolory są tak strasznie zaniebieszczone, po prostu nie naturalne, niebieski górą ;)

Długie rozmowy z kolegą akwarystą na temat zamiany oświetlania morskiego aqua na LEDy pomogły wytropić gdzie leży problem. Okazuje się że białe diody świecą "w kierunku" niebieskiego i to jest przyczyna wspomnianych dolegliwości. Co teraz?...

Wystarczy w zaawansowanych ustawieniach karty graficznej znaleźć możliwość oddzielnego ustawienia każdego koloru z osobna (tzw gamma która jest zablokowana na 1 dla wszystkich składowych białego) i zmniejszać suwakiem niebieski tak do -30j , w trakcie obserwując np na wielokolorowej tapecie pulpitu, powiedzmy z naturą, jak kolor zielony odzyskuje swoją barwę ;)

Skora
21.04.13, 18:57
Może ktoś będzie mógł mi doradzić monitor do 1000zł ?
Chwilowo moje typy to:
http://allegro.pl/dell-ultrasharp-u2412m-ips-full-hd-pivot-hub-hit-i3170381518.html
http://allegro.pl/monitor-tv-lg-ips-24-m2452d-pz-dvb-t-mkv-usb-pilot-i3165033646.html
http://allegro.pl/monitor-led-lg-23-8-24ea53vq-ips-5ms-hdmi-i3121196557.html

I jeszcze jeden, ale nie wiem dlaczego tak tanio ?
http://allegro.pl/hit-monitor-iiyama-e2480hs-b1-gw-36msc-0-pixeli-i3159489564.html

A może coś całkiem innego, ale chrapkę mam na 24"

And.N
21.04.13, 19:34
Chwilowo moje typy to:
http://allegro.pl/dell-ultrasharp-u2412m-ips-full-hd-pivot-hub-hit-i3170381518.html
http://allegro.pl/monitor-tv-lg-ips-24-m2452d-pz-dvb-t-mkv-usb-pilot-i3165033646.html

http://allegro.pl/hit-monitor-iiyama-e2480hs-b1-gw-36msc-0-pixeli-i3159489564.html

Iiyama tańszy bo na matrycy TN. Jeśli monitor z przeznaczeniem obórki zdjęć wybieraj matryce typu VA, IPS.
Z tych podanych przez Ciebie wybrałbym Della. Nie będę tu obiektywny bo mam tej firmy tylko mniejszy 21,5".
Podany przez Ciebie model Della ma większą rozdzielczość w pionie 1920x1200 (pozostałe w pionie 1080 pix), a to też się przydaje. Masz większą przestrzeń roboczą.
Ma bardzo dobrą ergonomię. Jeżeli byś się na niego zdecydował, a nie masz kalibratora polecam ustawić jak na tej stronie gdzie go testowano:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2412m.htm
jasność 35, kontrast 75. Custom RGB odpowiednio: 98,90,92
Podłączyć monitor kablem poprzez wejścia cyfrowe DVI (miałem taki kabel w zestawie) i zainstalować profil kolorystyczny z załączonej płytki CD z oznaczeniem ....DVI.icm
U mnie się to sprawdziło. (Ustawienia oczywiscie inne pod mój konkretny model)

nightelf
21.04.13, 19:43
Mimo wszystko warto dokupić sobie kalibrator, albo pożyczyć od kogoś na jedną kalibrację.
Różnica w kolorach i ich przejściach była ogromna.

Wyjście cyfrowe zdecydowanie daje lepszą jakość obrazu.

Też bym polecał DELLA z tych trzech.

Skora
21.04.13, 21:20
Z podłączeniem to może być trochę problem, bo monitor będzie podłączony do laptopa Acer Aspire 8920g, więc będę miał do wyboru tylko HDMI albo VGA.
Jeszcze może poszukam jakiś przejściówek.

adambieg
21.04.13, 21:29
Chwilowo moje typy to:

Polecam iiyamę ProLite X2472HD, matryca VA, kosztowała niecałe osiem stów.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/iiyama_ProLite_X2472HD_-_MVA_w_dobrej_cenie-3850.html

W kategorii ekonomicznej dość dobry wybór. Mam i sobie chwalę.

Mcarto
21.04.13, 21:37
Ja zakupiłem NEC EA232wmi i jestem zadowolony. Podoba mi się to, że potrafi dopasowac jasność monitora do oświetlenia zewnętrznego i potrafi tez zejśc z podświetleniem do niskiego progu z czym nie radzą sobie monitory korporacyjne.

Skora
21.04.13, 21:46
Polecam iiyamę ProLite X2472HD, matryca VA, kosztowała niecałe osiem stów.
Cena dobra ale właśnie w lapku mam matrycę błyszczącą, i chcę to zmienić bo troszkę inaczej pokazuje kolorki. :)

Ja zakupiłem NEC EA232wmi i jestem zadowolony. Podoba mi się to, że potrafi dopasowac jasność monitora do oświetlenia zewnętrznego i potrafi tez zejśc z podświetleniem do niskiego progu z czym nie radzą sobie monitory korporacyjne.

Przekracza budżet :-P

adambieg
21.04.13, 21:53
Cena dobra ale właśnie w lapku mam matrycę błyszczącą, i chcę to zmienić bo troszkę inaczej pokazuje kolorki. :)

Nie jest błyszcząca, jest półmatowa. Nie masz efektu lustra, nie cierpię tych błyszczących matryc.

Skora
21.04.13, 21:56
Nie jest błyszcząca, jest półmatowa. Nie masz efektu lustra, nie cierpię tych błyszczących matryc.

To źle doczytałem, pogrzebię jeszcze w necie i poczytam o nim więcej.

koronax
21.04.13, 22:06
Ja zakupiłem ostatnio philipsa LED IPS , seria chyba 227E 4qha . Dość tanio jak na nowość.

And.N
21.04.13, 22:16
Z podłączeniem to może być trochę problem, bo monitor będzie podłączony do laptopa Acer Aspire 8920g, więc będę miał do wyboru tylko HDMI albo VGA.
Jeszcze może poszukam jakiś przejściówek.
Lepsze będzie HDMI to też cyfrowe wyjście. Różni się od DVI tym, że przesyła dodatkowo dźwięk. DVI obsługuje większe rozdzielczości. Nie jestem pewny czy po HDMI "pójdzie" rozdzielczość w pionie 1200pix (dell U2412M) i czy karta graficzna w tym laptopie taką obsługuje (pewnie tak). Należałoby to sprawdzić co by nie było niespodzianek. Przejściówka lub chyba lepiej od razu odpowiedni kabel HDMI-DVI byłby konieczny gdyż wspominany Dell nie ma wejścia HDMI podobnie jak i NEC EA232wmi. Ewentualnie pozostanie to VGA...

Skora
21.04.13, 22:35
W specyfikacji mojego Acerka, jest wzmianka o HDMI z obsługą HDCP, choć nie wiem co to znaczy :lol: to może obsłuży również większe rozdzielczości.

Mcarto
21.04.13, 22:43
To źle doczytałem, pogrzebię jeszcze w necie i poczytam o nim więcej.
Też miałem na oku IIyamę 24" - podobno firma robi tanie i dobre monitory.
W przypadku tańszych monitorów z matrycą VA trzeba sprawdzić czy monitor nie ma za dużego kontrastu. Jest sporo testów na Benchmarku.

nightelf
22.04.13, 06:23
W specyfikacji mojego Acerka, jest wzmianka o HDMI z obsługą HDCP, choć nie wiem co to znaczy :lol: to może obsłuży również większe rozdzielczości.

HDCP to takie coś, co miało zapobiec tworzeniu nieautoryzowanych kopii, czyli przechwytywaniu obrazu.
HDMI w zależności od wersji obsługuje rozdzielczość do 4096x2160p24.

Wieprz
7.05.13, 18:05
test porównawczy dwóch monitorów pod kątem fotografii i druku. Ja nic z tego nie rozumiem oczywiście bo test jest specjalistyczny ale może komuś się przyda.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://pclab.pl/art52571.html)http://pclab.pl/art52571.html

Wieprz
19.06.13, 13:02
Czy ktoś kupował monitor od Czornyja razem z kalibracją i selekcją? Opłaca się czy to jakaś ściema i nie ma sensu dopłacać?

Chyba ostatecznie odpuścimy sobie jakieś wypasione Eizo bo nie za bardzo mnie na to stać. Wygląda na to, że na biurku wyląduje zwykły biurowy monitor ale o znośnych parametrach. Raczej byłby to NEC EA244WMi, który ponoć jest fajny ale tylko po kalibracji.

http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-EA244WMi/LCD-EA244WMi.xhtml

Mcarto
19.06.13, 14:08
Mam od roku podobnego NECa EA232WMI i jestem zadowolony. Miał byc to monitor do wszystkiego z dobrą kontrolą jasności i nie zawiodłem się, mam dwa poziomy kontroli automatycznego podświetlenia i ze słabym bocznym oświetleniem monitor nie męczy oczu.

Kalibrację odpuściłem - nie jest to Eizo wiec w grę wchodzi tylko mniej pewna kalibracja programowa. Monitory są podobno? kontrolowane pod względem prawidłowego oddawania kolorów przed opuszczeniem fabryki.
Wg mnie kolory są w porządku - w jednym zewnętrznym programie do kalibracji "na oko" też niczego nie musiałem poprawiać...

Wieprz
19.06.13, 15:10
Czornyj twierdzi, że ten "mój" NEC ma pełną sprzętową kalibrację. Nie będę udawał, że mam pojęcie co to jest ale zakłądam, że kiedy będę duży i mądry to może mi się przydać.

Tu jest cały wątek o kalibrowaniu Neków serii EA http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049

Mcarto
19.06.13, 19:43
Czornyj twierdzi, że ten "mój" NEC ma pełną sprzętową kalibrację. Nie będę udawał, że mam pojęcie co to jest ale zakłądam, że kiedy będę duży i mądry to może mi się przydać.

Tu jest cały wątek o kalibrowaniu Neków serii EA http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049

Z grubsza to przy słabszych monitorach mozna zmienić tylko ustawienia karty graficznej a przy lepszych sprzętowa kalibracja zmienia ustawienia samego monitora.
Muszę się odezwać do Czornyja - nie wiem czy seria EA ewoluowała czy może ten program coś wnosi nowego?? W każdym razie do długotrwałej pracy przy kompie NEC się nadaje.

elfior
26.06.13, 19:31
Zamierzam kupić taki monitor..EIZO FORIS FS2333.Ma ktoś? W opisie niby do multimediów i gier..jestem ciekawy czy do obróbki foto po skalibrowaniu byłby dobry..

tropic
26.06.13, 19:44
jest promocja http://www.swiatobrazu.pl/-kiermasz--wakacyjny-dla-czytelnikow-swiatobrazupl-30078.html,1

elfior
26.06.13, 19:46
tak, wiem..dlatego pytam ;)

nightelf
26.06.13, 20:30
Zapewne zależy od Twoich wymagań wobec monitorów.
Jeśli zajmujesz się obróbką amatorsko, to powinien wystarczyć. Jednak koniecznie dokup kalibrator, albo chociaż skalibruj raz.

robert1088
26.06.13, 21:05
Zamierzam kupić taki monitor..EIZO FORIS FS2333.Ma ktoś? W opisie niby do multimediów i gier..jestem ciekawy czy do obróbki foto po skalibrowaniu byłby dobry..
ja mam eizo FS 2331 daje radę z tym, że kalibrowałem monitor.

strOOs
26.06.13, 21:51
Kalibrację odpuściłem - nie jest to Eizo wiec w grę wchodzi tylko mniej pewna kalibracja programowa. Monitory są podobno? kontrolowane pod względem prawidłowego oddawania kolorów przed opuszczeniem fabryki.

O tym to by można książki pisać..

Każdy monitor należy kalibrować. Niekoniecznie co 200 godzin (tyle przepracowanych godzin włącza w EIZO alert z informacją o kalibracji), ale chociaż raz na kilka miesięcy.

Nie ma czegoś takiego jak fabryczne ustawienie, każdy monitor ma odchyły od normy i to, że ktoś ich nie widzi nie zmienia faktu, że takowe są. Kalibrowałem prawie wszystko co wyszło na rynek swego czasu i uważam, że nie ma monitora, który by był skalibrowany fabrycznie prawidłowo..

Mirek54
26.06.13, 22:40
każdy monitor ma odchyły od normy i to, że ktoś ich nie widzi nie zmienia faktu, że takowe są.

To sa wreszcie czy nie ma??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

henry1
26.06.13, 22:58
ja mam eizo FS 2331 daje radę z tym, że kalibrowałem monitor.

Ten model był sprzedawany również z kalibratorem.
Taki kupiłem jakoś z półtora roku temu ale nie kalibrowałem go jeszcze.

Mcarto
26.06.13, 22:58
To sa wreszcie czy nie ma??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dobre pytanie:grin:
Mój najbardziej zaawansowany test (poza kalibracją na oko) polegał na porównaniu zdjęcia wydrukowanego w jednym profesjonalnym czasopiśmie z jego wersją dostępną online - nie widziałem żadnej patologii ale doświadczenie mam tylko z monitorami korporacyjnymi.

Wieprz
26.06.13, 23:49
Mój najbardziej zaawansowany test (poza kalibracją na oko) polegał na porównaniu zdjęcia wydrukowanego w jednym profesjonalnym czasopiśmie z jego wersją dostępną online.

gdybym miał żonę to bym sobie Twój pomysł na wymówkę zapisał. Doskonały!

diabolique
18.08.13, 13:32

Do czasu.
Prędzej czy później powiedziałby ci "lub czasopisma!" :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Mirek54
18.08.13, 13:38

Teraz takie czasy,ze mleko mozna kupic w sklepi aby sie napic.To nie to co dawniej,ze trzeba bylo kupowac krowe aby mleka sie napic.

osiem1984
7.09.13, 17:33
jest promocja http://www.swiatobrazu.pl/-kiermasz--wakacyjny-dla-czytelnikow-swiatobrazupl-30078.html,1
To ja z lekkim opóźnieniem. Szukam monitora do max 2 tys. zł oczywiście do obróbki zdjęć (przygotowania ich pod wydruk w labie). Przejrzałem stronę z informacją o kiermaszu. Co naprawdę warte są oferowane tam monitory? Możecie coś polecić. Aktualnie pracuje na Syncmaster 2243LNX kupionym ok. 5 lat temu za 450 zł więc nie można się po nim spodziewać za dobrych efektów. Mimo prób kalibracji zarówno programowych jak i sprzętowych nadal jestem cholernie niezadowolony z tego jakie zdjęcia otrzymuję po wydruku (i nie ma to związku z tym, że jest to wina lab). Poradźcie coś, podrzućcie jakieś modele. Jestem zdeterminowanym, żeby choćby dzisiaj kupić. Z góry dzięki.

Hom_er
7.09.13, 18:02
nie wiem czy wypada odsyłać do innego forum, a jeśli mogę to poczytaj tutaj http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152, ewentualnie poczytaj co w tej sprawie do powiedzenia ma niejaki Czornyj na siostrzanych forach (dla mnie gość wie co mówi i co robi)

a jak nie mogę to proszę Moda o usunięcie :)

A tak przy okazji jak masz profil labu i kalibrację przeprowadzoną fachowo to powinno być bardzo blisko. Może profil Labu jest niekatualny albo Ci się w programi do obróbki nie ładuje?

Ja w prawdzie mam starego Eizo S 1931, ale tragedii nie ma :)

Krakman
7.09.13, 18:57
Każdy będzie Ci polecał co innego ja mam Neca 2490 WUXi, Homer ma Eizo. Obydwie marki są OK.
I jak znajdziesz w internecie szukając po sklepach w swojej okolicy (dobrze jest "pomacać przed zakupem" ) coś w cenie Twojej, to kup... Wszystko bedzie dużo lepsze od tego co masz. Mój Nec to był wydatek kilka lat temu 3,500zł , sporo ale do tej pory działa rewelacyjnie... Podobne doświadczenia miałem z Eizo..
Powodzenia..

cissic
7.09.13, 23:36
Mam podobne odczucia. Kilka lat temu kupiłem NECa 20WGX2 22" za ok 2800zł. Wtedy to była nowość i suma była całkiem spora, ale nie żałuję bo ciągle pięknie świeci i praktycznie spełnia wszystkie moje wymagania. Jedyny minus na dzień dzisiejszy to brak HDMI ale to jest bzdurka. Jeśli chcę popykać w pracy na konsoli to używam kabla optycznego a obraz idzie klasycznie po przejściówce DVI. Moim zdaniem NEC to najlepszy stosunek jakości do ceny. Pewnie pożyje jeszcze kilka lat co mnie niezmiernie cieszy :)

Rzuć okiem na ten model:
http://www.komputronik.pl/product/184101/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/23_NEC_P232W_black.html

Jak byś się zdecydował dołożyć tysiaka to możesz sobie nabyć coś takiego:
http://pclab.pl/news53052.html

rafrog
8.09.13, 10:29
cissic, ale ten proponowany model NECa ma tylko 1920 x 1080 piksele

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:28 ----------

Osobiście zastanawiam się nad modelem NEC EA244WMi. Ktoś go ma?

cissic
8.09.13, 11:09
cissic, ale ten proponowany model NECa ma tylko 1920 x 1080 piksele
Faktycznie tak jest. Jeśli komuś zależy na 16:10 to ten monitor odpada. Cena jednak moim zdaniem jest atrakcyjna

Osobiście zastanawiam się nad modelem NEC EA244WMi. Ktoś go ma?
Może pomoże Ci ta recenzja na tubce:

http://www.youtube.com/watch?v=CaWqoFNeSug

i ta klasyczna:
http://www.extrahardware.com/recenze/nec-surprises-inexpensive-1920x1200-semi-gloss-ips-ea244wmi-review-0

osiem1984
8.09.13, 17:18
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.

MARSCooL
8.09.13, 18:08
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony

osiem1984
8.09.13, 19:23
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony
Własnie znalazłem kontakc na FB, spróbuję napisać, chociaż trochę mi głupio zawracać komuś obcemu głowę takimi sprawami.

banc
8.09.13, 19:31
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.

Warto się jeszcze zastanowić nad niektórymi modelami Della. Eizo to marka, ale w najtańsze modele nie są takie wybitne, a cena wyższa niż konkurencja.

MARSCooL
8.09.13, 19:41
jeśli do fotografi to tylko eizo lub nec, eizo bardzo równe ale droższe, nec trzeba przebrać wiec dobrze jakby to zrobił ktoś kto się zna - każdy z tych monitorów potrzebuje kalibracji

Mirek54
8.09.13, 19:54
Czemu skreslacie Quato.To tez dobre monitorki do fotek.

osiem1984
8.09.13, 19:57
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.

P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.

banc
8.09.13, 19:59
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.

P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.

Jedno monitory znikają inne się pojawiają. I niestety nie jest tak, że Nec to Nec. Są serie, które są bardziej do prac biurowych i takie z 3D LUT do prac graficznych.

osiem1984
8.09.13, 20:34
Tak naprawdę nie zależy mi na bajerach, które często monitory mają. Wolałbym nie dopłacać np za głośniki wbudowane, za usb w panelu, możliwość zmiany orientacji z horyzontalnej na wertykalną czy inne tego typu rzeczy. Zależy mi głównie na jakości, możliwości przeprowadzenia przyzwoitej kalibracji (najlepiej sprzętowej).

And.N
8.09.13, 20:50
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki.
Znaczy się wybór modelu już dokonany:)?